Evo, uspjeli ste i mene animirati da se registrujem na ovaj forum i napisem koju, premda ga odavno citam. Prvi put da nesto procitam i da savrseno razumijem sta se zeli reci i postici, da se ideje nekih ljudi podudaraju s mojim. Ne mogu da vjerujem, iako je u stvari logicno ocekivati da nisam jedini, da postoje ljudi koji shvataju da mogu sami postici ako nista da se njihov glas cuje u nasoj maloj i napacenoj zemlji.
Prvo, Stolac92 svaka cast, uspio si napraviti nesto sto malo kome polazi za rukom, a to se desilo kad si barem jednu osobu uspio dovuci pred taj plato ispred skupstine, pa makar to zvucalo tako minorno, to je pocetak. Daleko sam od domovine pa me prvo to odvraca da se uopste uplicem u nesto na sta ne mogu vise konkretno uticati, ali eto ipak se usudjujem ostaviti par rijeci i dati podrsku. Evo vec treci dan za redom ko budala visim na ovom topicu i u 17.00h razmisljam covjece sad se na jednom mjestu u SA nalazi 7-8 ljudi po zimi i snjegu, piju kaficu i smisljaju "revoluciju". Samo to po sebi budi u meni ogromnu pozitivnu energiju, dize adrenalin, kao nekome ko se budi iz debelog zimskog sna i razmislja o danu koji je pred njim. Znam da nisam jedini, da nas ima hiljade. Revolucija je definitivno u nama samima i prvo je tu treba pokrenuti.
Eh, znam da niste ni prvi ni zadnji koji ovakve stvari pokrecu, niti sam ja sam prvi ni zadnji koji vec odavno zeli nesto da ucini. Hrabri me cinjenica da postoji toliko vrijednih i pametnih ljudi cak i na ovom forumu, sa fenomenalnim idejama koji mogu i hoce pretvoriti rijeci u djela. Nemate pojma koliku jacinu ima ono sto vi radite, bez obzira sto znam da je pred vama planincuga koju je gotovo nemoguce preci, ali ako nista svjesni ste da nesto konkretno cinite i mozete leci u krevet barem jedan promil zadovoljniji nego sto ste bili juce. Ne znam koliko vam to znaci, ali eto ja osjecam potrebu da vam dam podrsku i opet ponovim, kao mnogo ljudi sto se javilo ovdje da trebate biti svjesni vase snage i onoga sto radite.
Ja sam vec pokusavao nesto uciniti, pokretati ljude oko sebe dok sam bio dole, ali u 99% slucajeva nailazio sam na skepsu, pesimizam i rezigniranost. Kad sam vani shvatam da je moj uticaj apsolutno nebitan i da ono sto ja zelim i mogu da uradim ima visestruko manju snagu od onoga sto mogu uraditi ljudi koji zive u zemlji i koji svaki dan guraju kroz mulj. Pravi je paradoks da se nasi gradjani koji sve ovo prozivaljavaju na svojoj kozi mire sa stavom da ne mogu vise nista promjeniti i da se prepustaju bujici da ih nosi. Ja sam imao ideje, maltene iste kao neke sto sam mogao procitati ovdje, cak sam ih pokusao sprovesti u djelo. Htio sam se orjentisati na uske i konkretne probleme, napravio plan, finansije

, ali se igrom slucaja to na sto sam usmjerio energiju naglo promjenilo (na bolje) i moja "poruka" u tom trenutku vise nije imala smisla, a s obzirom da sam probao djelovati kao jedinka nisam mogao ponovo pocinjati sa novim "projektima", a bilo je kandidata na pretek. Ono sto sam tada shvatio, premda na kraju nista nije ispalo od toga (a culo bi se...

) da je kriticna masa ustvari jedan covjek, jedna osoba je dovoljna da utice na hiljade drugih. Zato prije svega mislim da vam nije potrebno hiljade ljudi, nisu vam potrebne cak ni desetine. Razmislite samo sta vi sami mozete uciniti, kakvu poruku mozete ostaviti, do koliko ljudi ona moze doprijeti, samo je potrebna prava ideja, ne treba iza vas stajati nikakva organizacija, udruzenje. Koliko postoji mjesta samo u SA kojim dnevno prodje hiljade ljudi, koliko osoba i dogadjaja koji su medijski popraceni. Treba iskoristiti medije, iste one koji nam izbacuju svoju bljuvotinu svaki dan, jedno djelo pojedinca moze doci do mnogo ociju i usiju. Negdje sam procitao (cini mi se od Vingo) ideju sa jumbo plakatima, mislim da je to neizvodljivo, ali zasto mi ne mozemo sami napraviti svoje 'jumbo plakate' i izabrati svoje 'oglasna table'? Poruke tipa "Ova ruka kaže ti da staneš i zamisliš se nad svojim rukama!" ili ova "kao malo vode na dlanu" uz logo koji je vec napravljen (extra je

) kaciti tamo gdje ce ih najvise ljudi procitati. Treba biti spreman na akcije koje granice sa ilegalnoscu, meni se cini da nas narod mozete samo pokrenuti takvim stvarima, necim smjelim i hajd da kazem spektakularnim. Protesti u vidu masovnih okupljanja, govora, koncerata, a pogotovo blokiranja saobracaja ili nesto drugo sto bi direktno 'usralo dan' obicnom prolazniku su sigurno kontraproduktivni. Poruke treba da su efektne i kratke, ali ne i suhoparne populisticke tipa 'dajte nam hljeba' ili slicno. Vladu ne treba mjenjati, parlament ne treba raspustati, revolucija je potrebna nama pojedincima, a mi cemo izabrati vladu i parlament kad za to dodje vrijeme. Ljudi koji dodju na vlast na krilima revolucije se vrlo lako preobraze u svoje prethodnike. Revolucija u nama samima se valjda ocituje u izlascima na izbore, ali to je samo djelic mozaika. Neko je vec napisao da kod nas stranke ne znaju da se bore za glasace i to je definitivno tacno, treba i njih animirati da vise rade na tome, da rade zajedno da koheziraju medjusobno, da traze kompromis, a ne da se bore svako za svoje, pa ko vise ubere. Naravno ne treba se ni slucajno vezivati ni za jednu stranku, politicara ili politicku opciju, a pogotovo ne za 'bosnjacku stranu' (kako neki i ovdje vec pogresno shvataju vase djelovanje). Ja mislim da smo mi u manjini, i da i sami medju sobom trebamo traziti kompromise ako zelimo odista praviti panbosanskohercegovacki pokret. Jedini najmanji zajednicki cinilac treba da bude patriotizam i ljubav za svojom domovinom - Bosnom i Hercegovinom, sve ostalo se da dogovoriti, pa tako i postojanje tih jebenih entiteta, jer ako krenemo protiv toga mozemo u startu odmah prekriziti hiljade potencijalnih pristalica. Ako zelimo promjene treba saslusati sve, koji su razlozi za postojanje necega i koji je cilj postojanja pocevsi od entiteta, preko kantona, do ogromnog aministrativnog aparata.
Ali opet, samo jedan covjek je dovoljan da se promjeni svijest hiljada ljudi. Nemojte se obeshrabrivati sto vas ima malo, ako vas sutra na taj plato ne dodje 8 nego dvoje, bitno je da neko dolazi i da je uporan ko magarac.
Za sada, konkretno, napravili ste logo koji ubuduce moze asocirati na sve sto budete radili, od uopstenih parola, a one dvije gore spomenute su sasvim dovoljne za pocetak, moze se krenuti u usmjerenije probleme. Moj prijedlog vam je da uradite veliki baner i nadjete najbolje mjesto na koje bi ga postavili. Baner treba imati ovaj logo i neku kratku poruku, mislim kad bi bio postavljen na mjesto gdje bi mnogima bio trn u oku (skupstina nije takvo mjesto) i gdje bi izazvao radoznalost mnogobrojnih prolaznika da bi imao najveci efekat (e al sam i ja pametan

). Pri tome mislim na neka nekonvencionalna mjesta, znaci ne tamo gdje se ocekuje vidjeti takvo nesto nego tamo gdje se slucajni prolaznik moze najmanje nadati da ce takvo nesto vidjeti. Tamo gdje tom prolazniku nije ni na kraj pameti da razmislja o tome sta se desava oko njega i gdje postoji masa kojoj najlakse mozete pokrenuti mozdane vijuge (omladinci

). Cim baner bude uklonjen, pocjepan, postaviti novi na drugom mjestu, pa onda treci itd. Kad tako nesto osvane u jednom od nasih bajnih medija cuce o njemu jos ljudi, a tada ce i leci po sanducicima imati veci efekat. Uz to i to samo okupljanje pred skupstinom, pogotovo ako je repetitivno (mozda je skupstina los izbor) moze zaintrigirati mnoge. Samo pazljivo razmotriti opcije i strategiju djelovanja i vasa rijec se moze daleko cuti.
Ma mislim bezveze i ja da nesto napisem, vidim da ovdje ima i pametnijih ljudi, znacete vi sami vec kako i sta. Ovo su samo neke moje idejice, od mene imate svakako podrsku, ako istrajete zimu mozda se i upoznamo.

Uh mnogo ja ispisa, ko ce ovo citati....
PS: Nadam se da ste definitivno odbacili opciju registrovanja nekakvog udruzenja, vec su ljudi pisali o tome pa da puno ne ponavljam. Vjerujte to bi vam bila ogromna greska, ne treba vam birokracija, sekretari i clanarina. Uostalom zasto davati pare ionako ucmalom i korumpiranom birokratskom aparatu. I ne otvarajte nikakve ziro-racune niti uzimajte pare od ljudi koji direktno nisu dio akcije. Ako sta zelite financirajte se sami, stampajte svoje letke i clanske kartice, vjerujte da je sve ostalo veliki rizik i bacanje truda uzalud. Klonite se asocijacije sa bilo kojom javnom osobom, dovoljno ste pametni i ne treba vam nikakav 'skup intelektualaca' da vam daje podrsku ili drzi govorancije.