@Suti i trpi,Suti i trpi wrote:Granice bi bile po popisu stanovnistva iz 90' god. Moj stav je da nije dobro sto su Hrvati potpuno marginalni u odnosu na Srbe i Hrvate. Nasa stranka ne diktira moje misljenje. Mozda oni nisu idealna opcija, ali su jedina sa kojom se koliko - toliko mogu poistovjetit. Ja se zalazem na svakoj temi za isto, nema tu nikakve razlike. Mozda si me zamjenio sa nekim.palermo wrote:A dobro, kad si već za ta tri entiteta, reci mi, klasično pitanje za sve vas troentitaše, koje bi granice bile ta tri entieta ? I reci mi, ovo ako si za tri entiteta, zar se to ne kosi sa onim za što se recimo na tamo temi Naša stranka zalažeš, da se ne mijenja ustavna struktura BiH. Ili to ne mijenjanje ne važi samo u jednom slučaju.Suti i trpi wrote: Unitarna BiH = BiH posjeduje samo jednu vlast, onu u Sarajevu. Dakle, vecina namece svoju volju.
BiH sa tri multietnicka entiteta (podjednaka zastupljenost svih naroda u entitetskim institucijama, bez bilo kakvog oblika diskriminacije drugih naroda i religija koji ne cine vecinu) sa vecinom iz svakog od tri naroda. Dozvolio bi entitetsko glasanje (ili pravo veta koji bi se koristilo iskljucivo za onemogucavanje ugrozavanja volje bilo kojeg od tri naroda) ali onemogucio zloupotrebe kakve danas provodi RS. Za to je preduslov nepristrasan sud koji je potpuno distanciran od politike.
Moja dugorocna zelja je cjelovita BiH bez entiteta, ali sa pravom veta svakog od tri konstitutivna naroda, da bi se onemogucilo preglasavanje i ugrozavanje bilo kojeg od naroda. Ali, to sada nije realno. Mozda za 20ak godina kada dodje do smjene generacija i kada na vlast dodju neoptereceni ljudi.
Nažalost momčino, mislim da je tvoj jedini problem to što ne živiš u Republici Srpskoj, i srce i duša su ti tamo.
Sad bi ti Dodik kao odgovor reko da tvoje srce i dusa pripadaju Teheranu i da bi rado ispred BiH vidio prefiks 'Islamska republika'. To je ta politika konfrontacije koju su nacionalisti nametnuli ovom narodu. Ja tebi, ti meni, ja tebi ti meni
...
Pa sasvim je logicno da su institucije unitarne drzave smjestene u glavnom gradu. Nece valjda biti smjestene u Tuzli ili Banja Luci. U klimi kakva sada vlada, da je BiH unitarna drzava, nema nikakve sumnje da bi institucije predstavljali politicari koji svojim stavovima pridobiju probosnjacko biracko tijelo. Srbi i RS i Hrvati iz ZH sigurno nebi izabrali vladajucu koaliciju. To je valjda svima jasno.samo je ovo dovoljno pročitati da te se diskvalifikuje kao ozbiljnog sugovornika...
kakve veze ima GDJE je institucija? zar nije bitno KO JE PREDSTAVLJA? jesi kad slušao Franju Topića i njegove opaske kako niko od Hrvatskih političara NE ŽELI da živi u Sarajevu a kuka o ugroženosti?
Da sam ja na tvom mjestu, ja bih koristio samo prvi dio nicka i šutio bih iz neznanja
Babaroga zvana "unitarna država BiH" je MIT velikosrpske mašinerije instaliran u mozgove građana BiH koji se izjašnjavaju kao Srbi. Malo se informiraj o pojmu unitarizma (pisao sam dosta o tome na već zaboravljenoj edukativnoj temi "Politička svaštara") i vidjet ćeš kako je idiotski smiješna ta priča o "strahu od unitarne BiH"...
Što se tiče unitarne BiH, može ona imati i 3000 administrativnih jedinica između državnog nivoa i lokalne samouprave a da i dalje ostane "unitarna". To je zato što se pojam unitarizma odnosi na način donošenja odluka -- dakle iz jednog centra sa obavezujućim odlukama za niže nivoe vlasti. Naravno, demokratske unitarne države (poput Velike Britanije i Španije) imaju ugrađene mehanizme pravne zaštite tih nižih nivoa, ali to ne znači da niži nivoi mogu blokirati čitavu državu zbog svojih uskih i sebičnih interesa kao što imamo slučaj u našoj državi. Dakle, lokacija institucija je potpuno irelevantna kada je riječ o unitarizmu...
EDIT: nije popis bio '90, nego 1991. godine
I samo još da dodam, a vezano je za jedan tvoj drugi komentar: velikosrpska politika je poražena u Hrvatskoj i Kosovu od strane hrvatskih i albanskih nacionalista a ne multietničara