Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
-
high_volume
#1 Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Sjećam se 80-tih godina kada su kosovski Albanci započinjali svoju državnost i zagovarali nezavisnost... Prvo pojedinačnim, najčešće „porodičnim“ incidentima, a zatim i težim oblicima provokacija, pa čak i paljenjem automobila, kuća, ubistvima...i sl, sve u cilju zastrašivanja i protjerivanja što većeg broja nealbanskog stanovništva, a najviše srpskog. Neko ih je tada nazvao „iredenta“, i mi smo ih u bivšoj državi svi znali kao „albanska iredenta na Kosovu“.
Kasnije su u odbranu mira na Kosovu došli milicioneri iz svih republika, potom specijalci, a onda je nastao rat...nakon kojeg je konačno proglašena Republika Kosovo, čime su, mislim, kosovski Albanci prvi put dobili svoju teritoriju i pravo upravljanja. Kosovo je svoju samostalnost izvojevalo sa pozicije autonomne pokrajine uz podršku najmoćnije svjetske sile i njenog interesa...
S druge strane, u državi BiH (nedefinisanog političkog uređenja!) imamo stalne i otvorene tenzije i tajna i javna zagovaranja otcjepljenja, samostalnosti, valjda nezavisnosti. Politička elita jednog njenog dijela - Republike Srpske, vjerovatno uživa pomoć i podršku druge svjetske sile - Rusije, i pretpostavljam još nekih manje jakih...
Nakon današnjeg „Mišljenja“, nakon današnje „presude“ Suda u Hagu (koja to stvarno nije, ali ima snagu kao da jeste), odavno je postavljeno pitanje: Da li će Srbija iskoristiti „Kosovo“ da bi dobila „RS“, odnosno - da li će „RS“ započeti snažnije zagovaranje i usmjeriti svoje djelovanje ka izdvajanju iz ovakve nedefinisane BiH i nekad uskoro jednostrano proglasiti nezavisnost?
Predstoje nam izbori i očekivana zapaljiva retorika političara u RS s ciljem osvajanja vlasti, ali retorika koja može preći granicu i izazvati nemire, incidente, pa možda čak i otvorene sukobe.
Dodatno pitanje je i kakve bi se, u tom slučaju, reperkusije odrazile na područje Sandžaka u Srbiji i da li bi sve zajedno prouzrokovalo nove ratove (za koji neko od forumaša ovdje kaže da nikad od '92 zapravo nije ni prestajao).
Znam da je ovdje vođena rasprava i da je slična aktuelna tema koja se tiče nezavisnosti Kosova, ali ova tema bi trebala donijeti diskusije o našoj državi, jer današnje „Mišljenje“ o Kosovu će sigurno donijeti dodatne tenzije u regionu, a vrijedi pročitati i svježije stavove i
Kasnije su u odbranu mira na Kosovu došli milicioneri iz svih republika, potom specijalci, a onda je nastao rat...nakon kojeg je konačno proglašena Republika Kosovo, čime su, mislim, kosovski Albanci prvi put dobili svoju teritoriju i pravo upravljanja. Kosovo je svoju samostalnost izvojevalo sa pozicije autonomne pokrajine uz podršku najmoćnije svjetske sile i njenog interesa...
S druge strane, u državi BiH (nedefinisanog političkog uređenja!) imamo stalne i otvorene tenzije i tajna i javna zagovaranja otcjepljenja, samostalnosti, valjda nezavisnosti. Politička elita jednog njenog dijela - Republike Srpske, vjerovatno uživa pomoć i podršku druge svjetske sile - Rusije, i pretpostavljam još nekih manje jakih...
Nakon današnjeg „Mišljenja“, nakon današnje „presude“ Suda u Hagu (koja to stvarno nije, ali ima snagu kao da jeste), odavno je postavljeno pitanje: Da li će Srbija iskoristiti „Kosovo“ da bi dobila „RS“, odnosno - da li će „RS“ započeti snažnije zagovaranje i usmjeriti svoje djelovanje ka izdvajanju iz ovakve nedefinisane BiH i nekad uskoro jednostrano proglasiti nezavisnost?
Predstoje nam izbori i očekivana zapaljiva retorika političara u RS s ciljem osvajanja vlasti, ali retorika koja može preći granicu i izazvati nemire, incidente, pa možda čak i otvorene sukobe.
Dodatno pitanje je i kakve bi se, u tom slučaju, reperkusije odrazile na područje Sandžaka u Srbiji i da li bi sve zajedno prouzrokovalo nove ratove (za koji neko od forumaša ovdje kaže da nikad od '92 zapravo nije ni prestajao).
Znam da je ovdje vođena rasprava i da je slična aktuelna tema koja se tiče nezavisnosti Kosova, ali ova tema bi trebala donijeti diskusije o našoj državi, jer današnje „Mišljenje“ o Kosovu će sigurno donijeti dodatne tenzije u regionu, a vrijedi pročitati i svježije stavove i
-
The 51st State
#2 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
idu, preko brckog
.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
na osnovu čega bi se RS otcijepila, a da ne povrijedi načelo uti possidetis?
-
adnan_hz
#4 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Bajke su na drugome spratu.... 
- Abu FEED el-Castro
#5 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Postavljeno pitanje je "ide li" - pa svakako da ide!
No hoce li stici tamo gdje je krenula to ne znamo. Da je anketa ja bi' glaso za da, 'vako nista. Bitna cinjenica je da taj je taj dio teritorije odavno baška.
Kako god..

No hoce li stici tamo gdje je krenula to ne znamo. Da je anketa ja bi' glaso za da, 'vako nista. Bitna cinjenica je da taj je taj dio teritorije odavno baška.
Kako god..
-
Only1
#6 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Ovo je jedan nepotreban topic. Isto si ovo mogao napisati u 10 drugih topica umjesto ovog spam-a.
-
zavrzlama
#7 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
ne ide....nemaju bosnjaci svog seselja,milosevica,arakana...nemaju bosnjaci epitet genocidnog naroda,niti su pocinili genocid nad srbima...nisu porusili sve pravoslavne crkve...ne interesuje ih etnicki cista bosnjacka drzava...srbi nisu spremni na postenu podjelu...medjunarodna zajednica nece islamske drzave raspadom BIH...srebrenica kao simbol stradanja ne moze biti u srpskoj drzavi...brcko je vecinski bosnjacki grad ...geografija rs-a ne dozvoljava prakticku podjelu...srbi u BIH nemaju ljudi,morala i medjunarodne podrske za odrzavanje frankestajn drzave...srbi u srbiji nece ponovo nato bombe radi pijanih cetnika ala dodik i vasic.....rs ide ka samoukidanju jer frustracije su prevelike da bi stali na loptu..Bajic , Kojovic,Cavic i slicni su preslabi igraci da bi zautavili samoukidanje rs-a....
jedina slicnost rs-a sa kosovom je sto ce rs uskoro postati pobunjeni dio BIH kao sjeverni dio kosova..
jedina slicnost rs-a sa kosovom je sto ce rs uskoro postati pobunjeni dio BIH kao sjeverni dio kosova..
Last edited by zavrzlama on 22/07/2010 22:44, edited 1 time in total.
-
Arjan_Robben
#8 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Danas je internatcionalni sud u Holandiji izjavio kako Kosovo ima pravo da bude neovisno. I to pravo, po internacionalnom sudu, Kosovo ime zbog zakona o "samo-opredjeljenju naroda koji ima pravo da sam o svoji sudbini odlucuje.
Mislim da po ovom istom pravu i RS moze da se odcjepi. I na Nizozemskoj televiziji je receno da ce zbog ovoga sigurno mnogi drugi narodi; kao Albanci u Makedoniji, Katalonci u Spaniji i Srbi u BiH; traziti isto pravo za sebe.
Licno mislim da bi se RS sutra odcijepila da ima neki logicni oblik. Ovako presjecena na dva dijela se nemoze nikako izdvojiti.
Mislim da po ovom istom pravu i RS moze da se odcjepi. I na Nizozemskoj televiziji je receno da ce zbog ovoga sigurno mnogi drugi narodi; kao Albanci u Makedoniji, Katalonci u Spaniji i Srbi u BiH; traziti isto pravo za sebe.
Licno mislim da bi se RS sutra odcijepila da ima neki logicni oblik. Ovako presjecena na dva dijela se nemoze nikako izdvojiti.
-
adnan_hz
#9 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
ma i da hoce ne moze se niti ce se ikad odcjepiti...Arjan_Robben wrote:Danas je internatcionalni sud u Holandiji izjavio kako Kosovo ima pravo da bude neovisno. I to pravo, po internacionalnom sudu, Kosovo ime zbog zakona o "samo-opredjeljenju naroda koji ima pravo da sam o svoji sudbini odlucuje.
- Bosanski_kralj
#10 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
A da hoće pokušati. Pa da napokon svoje frustracije istresem na nekom. 
-
Klodovik
#11 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Ko bi priznao odvajanje RS-a? Srbija prva ne može jer Srbija ne priznaje Kosovo. Predstavnici Srba u BiH izjavljuju da ne priznaju Kosovo i da nikad neće dati pristanak da Kosovo bude priznato. Takav stav prema neovisnosti Kosova onemogućava RS-u ili Srbiji pravno pozivanje na odluku koju oni ne priznaju.Arjan_Robben wrote:Danas je internatcionalni sud u Holandiji izjavio kako Kosovo ima pravo da bude neovisno. I to pravo, po internacionalnom sudu, Kosovo ime zbog zakona o "samo-opredjeljenju naroda koji ima pravo da sam o svoji sudbini odlucuje.
- XXS
#12 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
RS ide putem odcjepljenja samo ceka na pravi momenat.
Pravi momenat moze biti globalno jacanje Rusije ili promjena US interesa na Balkanu.
Trenutno, Bosnu u jednom komadu drzi interes US politike.
Pravi momenat moze biti globalno jacanje Rusije ili promjena US interesa na Balkanu.
- Chmoljo
#13 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
http://en.wikipedia.org/wiki/Uti_possidetisArjan_Robben wrote:Danas je internatcionalni sud u Holandiji izjavio kako Kosovo ima pravo da bude neovisno. I to pravo, po internacionalnom sudu, Kosovo ime zbog zakona o "samo-opredjeljenju naroda koji ima pravo da sam o svoji sudbini odlucuje.
znači, samoopredjeljenje naroda nije pravo koje je bez uslova. jednostavno ne vidim na osnovu čega se to može otcijepiti RS...
- Prpa.ba
#14 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Upravo tako. U slucaju pobune Bosnjaci imaju samo jedan moguci odgovor, a to je sukob sa ciljem ocuvanja cjelovite BiH. Ako bi se i naslo dovoljno politicke drskosti, narodne podrske, novca i MTS-a na strani srbijanske dijaspore u BiH, opet bi se nakon kraceg perioda 90% istocne RS naslo integrisano u FBiH (vjerovatno bi dobili svoje kantone i analogno tome, reperezentaciju u Federalnim institucijama), Trebinje i Bijeljina bi bili opkoljeni, a zapadna RS ekonomski blokirana, sto neminovno vodi do sloma pobune. Jedino gdje bi vjerovatno bilo zrtava jeste Istocno Sarajevo i Brcko. Dakle, nista od ove price.Arjan_Robben wrote:Licno mislim da bi se RS sutra odcijepila da ima neki logicni oblik. Ovako presjecena na dva dijela se nemoze nikako izdvojiti.
-
zavrzlama
#15 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
greska u koracima....medjunarodni sud je odluku donio,iz razloga sto se albanskom narodu nije davala nikakva alternativa osim potpunog nestanka sa Kosova ili borba za nezavisnost i odvajanje od svojih dzelata....rs je rusio BIH i tlacio druge a ne drugi rs i srbe....a to je razlika drasticna...Arjan_Robben wrote:Danas je internatcionalni sud u Holandiji izjavio kako Kosovo ima pravo da bude neovisno. I to pravo, po internacionalnom sudu, Kosovo ime zbog zakona o "samo-opredjeljenju naroda koji ima pravo da sam o svoji sudbini odlucuje.
eto nek srbi vrate sve bosnjacko i hrvatsko i nek traze samoopredjeljenje...posteno
napusti Sarajevo,naseli Brcko..sad ni sarajeva ni brckog...too bad..
Last edited by zavrzlama on 22/07/2010 22:57, edited 1 time in total.
-
zavrzlama
#16 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
BIH u jednom komadu drze slomljeni zubi velikosrba,koji znaju da je secesija jedino ratom moguca,a tad gube i ovo sto nepravedno imaju..rahat patnja..valja crkavat nazor...XXS wrote:RS ide putem odcjepljenja samo ceka na pravi momenat.
-
Valbon_1
#17 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Mnogo neistine i neznanja u tvom komentaru druze moj...a naj jaca ti je ova "Sjećam se 80-tih godina kada su kosovski Albanci započinjali svoju državnost i zagovarali nezavisnost... " Nadam se da je nenamerno...mada sumnjamhigh_volume wrote:Sjećam se 80-tih godina kada su kosovski Albanci započinjali svoju državnost i zagovarali nezavisnost... Prvo pojedinačnim, najčešće „porodičnim“ incidentima, a zatim i težim oblicima provokacija, pa čak i paljenjem automobila, kuća, ubistvima...i sl, sve u cilju zastrašivanja i protjerivanja što većeg broja nealbanskog stanovništva, a najviše srpskog. Neko ih je tada nazvao „iredenta“, i mi smo ih u bivšoj državi svi znali kao „albanska iredenta na Kosovu“.
Necu se upustiti u kontraargumente, ali zamolio bih te lijepo da uzmes neku knjigu o historiji Kosova pa da naucis ku su albanci, od kada su oni tamo, i kada su se oni poceli boriti za njenu drzavnost? Malo vise respekata za vise vjekovne albanske (i ne samo albanske) duse koje vise nisu medju nas, a koje su se borili za ovaj ideal!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- XXS
#19 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Bice da im je zube slomio Murat Sabanovic ili mozda Dudakovic i bice da im drugi (zubi) ne mogu narasti ukoliko to nekome globalno zatreba.zavrzlama wrote:BIH u jednom komadu drze slomljeni zubi velikosrba,koji znaju da je secesija jedino ratom moguca,a tad gube i ovo sto nepravedno imaju..rahat patnja..valja crkavat nazor...XXS wrote:RS ide putem odcjepljenja samo ceka na pravi momenat.
-
MmeDeLafayette
#20 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Bogami, ja sam samo cekala kad ce neki pametni/a forumas/ica otvoriti ovako divan topic xD?!
Pa pobogu, evo, nit sam bosnjakinja nit muslimanka, ali pobogu VISHE, STA da oDcijepe i sta da nam vishe uzmu?
Nit' ce se odvojiti niti proglasiti nezavisnot, fora je u tome da vecina tih zatucanih drvosjeca sto prije skonta da nema druge nego suzivot, pa kakav je takav je.
Pozdrav!
Pa pobogu, evo, nit sam bosnjakinja nit muslimanka, ali pobogu VISHE, STA da oDcijepe i sta da nam vishe uzmu?
Nit' ce se odvojiti niti proglasiti nezavisnot, fora je u tome da vecina tih zatucanih drvosjeca sto prije skonta da nema druge nego suzivot, pa kakav je takav je.
Pozdrav!
-
Arjan_Robben
#21 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Ma licno mislim da bi se RS sutra odvojila da je to jedna cijelina; povezana sa Srbijom. Oni bi raspisali referndum; izveli bi policiju na ulice; para vojsku (ko u vremenu karadzica). Mozda bi ih Biljana Plavisic opet obilazila i onakve sa carapama na glavbi ljubila. A onda bi ih mi mozda napali; MZ bi rekla da se smirimo i to bi bilo to. Desilo bi se apsolutno isto ko sa kosovom. Imali bi RS gdje zivi 90% Srba koji zele neovisnost i koji bi se pozivali na taj isti zakon.
Medjutim jedini razlog zasto taj princip Kosova u slucaju RS-a ne vrijedi je sto je oblik RS-a nepovezan.
Medjutim jedini razlog zasto taj princip Kosova u slucaju RS-a ne vrijedi je sto je oblik RS-a nepovezan.
-
red label
#22 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Neće biti nikakvih posebnih tenzija ni referenduma u skorijoj budućnosti.high_volume wrote:jer današnje „Mišljenje“ o Kosovu će sigurno donijeti dodatne tenzije u regionu, a vrijedi pročitati i svježije stavove i
-
zavrzlama
#23 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
zubi su polomljeni,proteza je sve labavijaXXS wrote:Bice da im je zube slomio Murat Sabanovic ili mozda Dudakovic i bice da im drugi (zubi) ne mogu narasti ukoliko to nekome globalno zatreba.zavrzlama wrote:BIH u jednom komadu drze slomljeni zubi velikosrba,koji znaju da je secesija jedino ratom moguca,a tad gube i ovo sto nepravedno imaju..rahat patnja..valja crkavat nazor...XXS wrote:RS ide putem odcjepljenja samo ceka na pravi momenat.
- Chmoljo
#24 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
zar stvarno misliš da je tako lako to sve uraditi bez aminovanja velikih igrača?Arjan_Robben wrote:Ma licno mislim da bi se RS sutra odvojila da je to jedna cijelina; povezana sa Srbijom. Oni bi raspisali referndum; izveli bi policiju na ulice; para vojsku (ko u vremenu karadzica). Mozda bi ih Biljana Plavisic opet obilazila i onakve sa carapama na glavbi ljubila. A onda bi ih mi mozda napali; MZ bi rekla da se smirimo i to bi bilo to. Desilo bi se apsolutno isto ko sa kosovom. Imali bi RS gdje zivi 90% Srba koji zele neovisnost i koji bi se pozivali na taj isti zakon.
- charvel.
#25 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?
Ma, sto se tice otcjepljenja, nije samo do oblika RS-a, ma kakvi. Nemaju apsolutno nikakvo pravo na to, moralno il zakonsko svejedno.
RS ti jedino ide po zivcima nas Bosnjaka, al haj neka, nicija nije do zore...
RS nikako ne moze bit vise 'drzava' nego sto je to u ovom trenutku, a i do tog je dosla sa konstantnim opadanjem nadleznosti od '95 pa naovamo. Ne moze imat vise nego sad da si pita...
Nama preostaje rahat patnja i polako da je tesemo diplomatijom i kakvim lobijima, a oni nek se kobrcaju i laju.
Jos da su nam samo malo sposobniji politicari...
RS ti jedino ide po zivcima nas Bosnjaka, al haj neka, nicija nije do zore...
RS nikako ne moze bit vise 'drzava' nego sto je to u ovom trenutku, a i do tog je dosla sa konstantnim opadanjem nadleznosti od '95 pa naovamo. Ne moze imat vise nego sad da si pita...
Nama preostaje rahat patnja i polako da je tesemo diplomatijom i kakvim lobijima, a oni nek se kobrcaju i laju.
Jos da su nam samo malo sposobniji politicari...