I sta bi? Jesu li vas popisali?

Locked
šakall

#276 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by šakall »

mene zanima kako će utvrditi starosnu strukturu stanovništva bez pitanja o godinama

a i pitanje o poznavanju stranih jezika se svakako moralo naći na popisnom listiću a izbaciti ono o liftu i slićna sranja
muzicar_iz_parka

#277 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by muzicar_iz_parka »

šakall wrote:mene zanima kako će utvrditi starosnu strukturu stanovništva bez pitanja o godinama
Datum rođenja je dovoljan za to, zar ne?
drug_profi

#278 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by drug_profi »

šakall wrote:mene zanima kako će utvrditi starosnu strukturu stanovništva bez pitanja o godinama

a i pitanje o poznavanju stranih jezika se svakako moralo naći na popisnom listiću a izbaciti ono o liftu i slićna sranja
Maticni broj, sta tu nije jasno?

A ovo za jezike i strucna znanja im je fula. Mogli su imati podatke u kojim regijama ima kakvih kvalifikacija da bi eventualni investitor mogao planirati investicije.
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#279 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by UltrasNaBaterije »

Programer programira, znači zadaš mu zadatak, on implementira kod koji mora da obuhvati sve moguće probleme, solucije, rješenja i eventualne greške te da ih lijepo prikaže i odstrani, sve po utvrđenom algoritmu rješavanja zadatka.

Programer je složen pojam, i programeri nisu nikakve računovođe, brojači listića i slični mehanički radnici, tako da uz svo dužno poštovanje gosp. Janjičaru, oni nemaju veze sa obradom podataka. Vjerovatno će ti podaci biti šifrirani od početka dok će kojekakvi 'unesivači slova i brojeva' baviti se ostalim stvarima. od 1984. godine je prošlo 30 godina, programiranje u primitivnim jezicima tipa Fortran, Pascal ili C je izumrlo, pa svi programeri koji su portebni za ovaj popis, svoj su posao davno završili, samo su prodali licencu ovih 15 dana našoj državi (Izraelci)

Elem, danas mi došla ženska neka, dobra je bila koka... mjera. Nema grijanja pa sam joj dao pape, napravio sokić i ponudio bajaderom i kolačem. :D :izet: Popisala me kao osobu koja privremeno živi van svog domaćinstva, jer i nemam domaćinstvo, student sam koji živi sam...

Naglasila mi je da je najvažniji dio popisa izjašnjavanje o nacionalnosti/etničkoj pripadnosti, i da tu jedino ne smije biti grešaka, ostalo se kao može prepravljati i slično. Reko ja njoj, prvo piši Bošnjak, Islam, bosanski, pa ćemo se dogovoriti za sve kasnije.. :roll:

Nije mi dala broj, ni na svo insistiranje :lol:

Onda kontam nešto, možda sam trebo prvo pitat jel Srpkinja ili Hrvatica, da se izjasnim kako ona hoće, samo da mi da koke :evil:
uzgajivac

#280 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by uzgajivac »

drugi profil wrote:

A ovo za jezike i strucna znanja im je fula. Mogli su imati podatke u kojim regijama ima kakvih kvalifikacija da bi eventualni investitor mogao planirati investicije.
beton je investicija, a mladi ljudi radna snaga.
Iago

#281 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Iago »

Lik kod mene bio, blage veze nema kako treba ispuniti. Ne zna u kojoj je općini Tuzla. Pita da li mi je dijete (rođeno 2006) živjelo u istom mjestu za vrijeme popisa 1991 :shock: Jok, rekoh, bio još u meni :D Popio kafu, pojeo kolač, ispušio pola kutije cigara. Glavno mu je pitanje bilo da li imam životno osiguranje, jer on radi u Merkuru, u top 20 je, bla, bla... Još mi reče da on popisuje da bi ostvario kontakt sa potencijalnim mušterijama... Ostao preko 2 sata. A za ona 3 pitanja reče: "A sad ona najvažnija...". Za državljanstvo, citiram: "Instruktor je rekao da za ovo drugo da se izjasniš (naravno da nije persirao :-) 'ne izjašnjava se' jer oni tamo će se odcijepit'" I konu mi s prizemlja otrač'o, 'vaka je, 'naka je, i njen mi popisni listić razastr'o po stolu, sve sam vidio kako se izjasnila :-D
Helem, moje iskustvo sa popisivačem - cirkus :shock:
šakall

#282 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by šakall »

drugi profil wrote:

pa ako je to fazon onda nas nisu trebali pitati ni kako se zovemo već samo matični broj
crnoplavo

#283 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by crnoplavo »

]
Janjicar wrote:
crnoplavo wrote:
Janjicar wrote: Probaj se zaposliti preko stele a da ne znas programirati pa ces vidjet ;)

programeri obraduju podatke :roll: blago nama s ovakvim mozgovima
Sta ima mozak nad mozgovima :D
e jesi strucnjak :-D
Znas li sta je uopste obrada podataka ?
Da nece sekretarica izvrsiti svu obradu podataka ?

Ako nisi znao svaki podatak se sifrovano unosi, takve kodirane podatke oni ubacuju u sistem tj. programa i kada se sve zavrsi ( ili kada im izbacuje greske popravljaju kod programa na licu mjesta) prikazuju podatke.
Informacija od covjeka koji je radio u Republickom Zavodu za Statistiku u Sarajevu daleke 1984g. i cak tada je covjek bio programer.
:lol: :lol: :lol:

Black swan wrote:kako će se popisivati samci
psihički slučajevi?
imamo u zgradi gdje mi je firma takav jedan slučaj :?

nije popis egzaktan, ne mora se bas svako popisat
drug_profi

#284 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by drug_profi »

uzgajivac wrote:
drugi profil wrote:

beton je investicija, a mladi ljudi radna snaga.
Izvini malo sam naglup pa ne znam sta si htio reci?
crnoplavo

#285 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by crnoplavo »

žuta lala wrote:Evo i mene popisaše prije nekoliko minuta. Kulturan popisivač, vidi se da zna šta radi, rekao da je ovo najljubaznije domaćinstvo u kojem je bio, nigdje ga niko nije ponudio sokom i kolačima. (Malo me to iznenadilo, ja mislila da smo mi gostoljubiv narod, al' valjda ljudima na vrh glave sve vezano za popis, pa ni ne nude).
izvini molim te, a sto bi neko bio obavezan da njih nesto nudi, oni su PLACENI da rade, a ne da jedu tatlije i ispijaju kafe po necijim kucama, da nabijaju kile i tembele se, njihov rad svi mi finansiramo (i oni koji bojkotuju i oni koji se popisuju),e pa nece moci, ja kad idem na salter ne nosim sa sobom kafu i kolac da bi ih cascavao, pa nismo na pijaci, mora jednom da se zna red
madner

#286 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by madner »

Kakav si ti domacin?

Kod mene da dodje broto na vrata ponudio bi ga pivom. :D
drug_profi

#287 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by drug_profi »

šakall wrote:
drugi profil wrote:

pa ako je to fazon onda nas nisu trebali pitati ni kako se zovemo već samo matični broj
U osnovi tako je, jer su ostala pitanja beskorisna. problem je samo sto u CIPS-u nema kraj maticnog broja i nacionalnost jer je odavno izbacena iz svih javnih formulara. Da postoji taj podatak, a od sad ce da postoji, ne bi im ni trebao popis. Jebe se njima za socijalnu strukturu, kvalifikacije, kompetencije, znanja, neiskoristen kapital, itd.
Herr Flick

#288 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Herr Flick »

madner wrote:Kakav si ti domacin?

:lol: :lol: :lol:
drug_profi

#289 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by drug_profi »

crnoplavo wrote:
žuta lala wrote:Evo i mene popisaše prije nekoliko minuta. Kulturan popisivač, vidi se da zna šta radi, rekao da je ovo najljubaznije domaćinstvo u kojem je bio, nigdje ga niko nije ponudio sokom i kolačima. (Malo me to iznenadilo, ja mislila da smo mi gostoljubiv narod, al' valjda ljudima na vrh glave sve vezano za popis, pa ni ne nude).
izvini molim te, a sto bi neko bio obavezan da njih nesto nudi, oni su PLACENI da rade, a ne da jedu tatlije i ispijaju kafe po necijim kucama, da nabijaju kile i tembele se, njihov rad svi mi finansiramo (i oni koji bojkotuju i oni koji se popisuju),e pa nece moci, ja kad idem na salter ne nosim sa sobom kafu i kolac da bi ih cascavao, pa nismo na pijaci, mora jednom da se zna red
Meni je popisivac rekao da im je zabranjeno da jedu, piju i puse po kucama. Strogo sluzbeni i po PS da budu.
muzicar_iz_parka

#290 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by muzicar_iz_parka »

Nevjerniče nikad ti nećeš vidjeti dženeta. :D
crnoplavo

#291 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by crnoplavo »

pa dobro, ako dolazi neki dobar drug, familija uredu, ali ima neki adet, kad se ide kod nekog prvi put ili nije se dugo islo, pa malo voca, 20 deka, ma eto i manje deka kafe, secera, limun dva (ne mora sve, bar nesto), e pa onda se moze ocekivat i od domacina da napravi kafu, iznese tatlije,mezu, pivu-zavisno od situacije-ali da se postuje red, jer ako ne postujemo red odosmo u nered-a vidimo gdje nas je to dovelo, u glavnom gradu nema vode, nema struje, nema grijanja, plina, tramvaji se raspadaju na sred ulice, a ulice zarasle korovom
mah ima toga kolko hoces
It_is_a_Leclerc

#292 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by It_is_a_Leclerc »

drugi profil wrote:
crnoplavo wrote:
Meni je popisivac rekao da im je zabranjeno da jedu, piju i puse po kucama. Strogo sluzbeni i po PS da budu.
Također. Rekla djevojka da ne smiju ništa, pogotovo ne uzimati poklone tipa kila kafe, keks, pare, cigare i to...
StupskaBitanga

#293 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by StupskaBitanga »

što bi neko popisivaču dao kilu kafe i kocke?
Ninoz

#294 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Ninoz »

crnoplavo wrote:
ne placamo mi ni feninga njima, vec EU bok
ins

#295 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by ins »

Kod mene u zgradi pros'o popis odmah prvi dan 8)

Mlad momak neki, pristojan ali i dalje zbunjen, valjda ce se uhodati do kraja popisa. Bez ikakve suvisne price sve proslo...
madner

#296 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by madner »

crnoplavo wrote:
pa dobro, ako dolazi neki dobar drug, familija uredu, ali ima neki adet, kad se ide kod nekog prvi put ili nije se dugo islo, pa malo voca, 20 deka, ma eto i manje deka kafe, secera, limun dva (ne mora sve, bar nesto), e pa onda se moze ocekivat i od domacina da napravi kafu, iznese tatlije,mezu, pivu-zavisno od situacije-ali da se postuje red, jer ako ne postujemo red odosmo u nered-a vidimo gdje nas je to dovelo, u glavnom gradu nema vode, nema struje, nema grijanja, plina, tramvaji se raspadaju na sred ulice, a ulice zarasle korovom
mah ima toga kolko hoces
Uvijek se moze od domacina ocekivati da napravi kafu i iznese nesto slatko. To je njemu na obraz, a dolazak praznih ruku onome ko dolazi.

Jel tako, tako je. Dakle posto popisivac hoda okolo cijeli dan, red je da ga ponudis a on moze odbiti ako ne smije.
viva_castro

#297 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by viva_castro »

U slučaju da popisivač odbije popisati odsutne članove domaćinstva ili odbije od strane nestaratelja da popiše djecu (npr. djed unuke), možete prijaviti to na Call Centar Agencije za statistiku 070 300 900. Obavezno zapišite ime i prezime popisivača.
Ukoliko je dovoljan broj prijava ti popisivači će biti suspendovani i neće dobiti naknadu za popis a vi ćete dobiti novu priliku da popišete svoje ukućane. SVAKA PRIJAVA JE JAKO VAŽNA!!!
Ako vas i vaše članove domaćinstva popisivač odbije da popiše onda nazovite Call Centar Agencije za statistiku 070-300 900.
Žalbe u pisanoj formi proslijedite na adrese: [email protected] [email protected], [email protected], [email protected].
Više informacija na 033279834 i http://www.popis2013.net
Naime, nakon brojnih prijava o odbijanju popisivanja Bošnjaka diljem BiH potrebno je dostaviti što više žalbi na adrese Agnecije za statistiku BiH i druge relevantne institucije.

Izvor: Preporod
gnjev

#298 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by gnjev »

Ma lazu i tu ljudi cuj odbijaju da im popisu sinove i kcerke a isti otisli vani prije sto godina i ne kane se vracat
crnoplavo

#299 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by crnoplavo »

drugi profil wrote:
crnoplavo wrote:

za pohvalu, za pohvalu, ali dobro, razumijem ja, ljudi rade, ne placeni su, cijeli dan na nogama, mislim, kad bi viddio nekog popisivaca/cicu da je ono bas gladan/a iscrpljen/a prvi bih mu/joj iznio, dao da jede, ipak trebamo se pomagat, ali samo one koji su stvarno gladni i promrzli-e takvi se odmah primjete, a drugo su poguzije, drugo je to.
crnoplavo

#300 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by crnoplavo »

Ninoz wrote:
crnoplavo wrote:
ne placamo mi ni feninga njima, vec EU bok
jos bolje, ali moramo bit svjesni da mi vracamo eu kredite u koje su nas vlasti uradile, eh, mozda se i tim parama finansira popis, mozda, pare vijugaju, idu, danas dolar iz bosne moze sutra zavrsit na karibima, a prekosutra u africi...i onda se ponovo vratit u bosnu
Locked