I onda doš'o Valter,...

Locked
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#251 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by JoseMujica »

Cmoljo da ne odemo u OT al nije to pitanje tajminga već Muky vazda diže neke halabuke čim ufati prilike dok je SDP na vlasti. Odluka sama po sebi bezvezna i stvarno nema smisla uopće diskutovati o tome (osim kome je stalo do šupljih ideoloških prepucavanja).

Mislim ne znam ni imal smisla nešto kritikovati SDp jer su tek djelimično formirali vlast. Ipak, za ovo kratko vrijeme, ako ima nešto da se kritikuje i priča o nečemu glede ove vlasti onda je to zasigurno ovaj slučaj Goražde. I time bi se trebalo baviti Tužilaštvo jer se jednostavno ne smiju zatvarati oči pred onim: "Rekli su mi da okrenem glavu" :shock:

Još je nevjerovatnije da se skoro nigdje nije moglo pročitati bilo šta o ovome slučaju :!: što me vodi na odličan tekst Samira Šestana pisan za E-novine:
Šutnja je zlato
Piše: Samir Šestan, E-novine

Pala“ Rudan, „pao“ Dežulović, „pao“ Peščanik, a... ni ja se nešto ne osjećam dobro.

Tekst koji je Oslobođenje odbilo objaviti

(Lošu) zajebanciju na stranu,... Talas likvidacija svega što se u medijskom prostoru odupire kontroli i ne uklapa u mentalitet sluga i što vlastita prava i slobodu shvata bukvalno, umjesto u čvrsto postavljenim granicama zadatog okvira („možeš šta hoćeš al ne o kome hoćeš ili možeš o kome hoćeš al' ne šta hoćeš“), prerastao je u cunami, koji prijeti da sa scene pomete sve što vrijedi. Odnosno sve vrijedno što je još preostalo.

Inflacija cenzure

Vedrana Rudan – otkaz! Boris Dežulović – zabrana! Petar Luković & e-Novine – sudske tužbe! Duška Jurišić – progon! Senad Avdić – finansijski udar politike preko korumpiranog sudstva. Peščanik – navođenje na „samoubistvo“. Denis Latin – onemogućavanje rada. Etc. Etc.

„Cenzure je toliko da to više nije vijest“, kaže Nataša Škaričić, još jedna sa podužeg spiska „odstrijeljenih“, nagrađivana novinarka specijalizovana za teme iz zdravstva (koautorica prve knjige o korupciji u hrvatskom zdravstvu), koju je profesionalno bavljenje svojim poslom i zamjeranje moćnicima, koštalo otkaza i pokušaja bivšeg poslodavca da je tužbom sa astronomskim odštetnim zahtjevom totalno slomi i baci na ulicu.

Svojevremeno „razvlačenje pameti“ Viktoru Ivančiću, u riječkom Novom listu, u operaciji u kojoj je politička mafija skontala da je najefikasniji način da se riješi kontinuiranog izvora problema, da zaposli i plaća Ivančića ali mu ne dozvoli da objavi i jedan tekst, samo je još jedan od primjera sofisticiranog nasilja, cenzure i lomljena ljudi.

Upućeni svjedoče o brojnim slučajevima izuzetnih profesionalaca kojima je onemogućen ne rad u određenim medijima, nego u bilo kojem mediju u matičnoj im zemlji i bukvalno ugrožena egzistencija.

Angažmanna strani

Najpoznatija imena spašava angažman „na strani“. Bivša urednica Ferala, Heni Erceg, već godinama radi za slovenačku Mladinu. U Sloveniji je novog poslodavca, nakon progona najprije sa Nove TV, a onda iz Nacionala, našla i Vedrana Rudan. Luković je svojevremeno spas nalazio u Feralu. A onda u E-novinama pružao utočište proskribiranim autorima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, stvarajući najveću bazu tekstova koji nisu mogli biti objavljeni na drugom mjestu (tri takva u arhivi e-Novina su autora ovog teksta. a u tome je i razlog trenutnog pisanja ekskluzivno za e-Novine - da iskoristim priliku da odgovorim nekim čitaocima, koji su mi zamjerili što neke tekstove nisam objavio na drugom mjestu).

Zalutali u ulici crvenih svjetiljki

Nedavno je komesar Vijeća Evrope za ljudska prava, Tomas Hamarberg, na skupštini Evropske federacije novinara, ustvrdio da novinarima na ovim prostorima trebaju tjelohranitelji, da im se prijeti, da ih se ubija, a da počinioci ostaju nekažnjeni, što šalje lošu poruku i novinarima i društvu.

No, to, zapravo, nije tačno. Naprotiv. Mada je namjera vjerovatno dobra, radi se o, nepristojnom poistovjećivanje kaste ogrezle u intelektualnoj prostituciji, s izuzecima od pravila, koji se kurvati odbijaju. Štaviše, tim izuzecima od pravila, po pravilu treba zaštita i od “kolega”, koji su najčešće i sami izvršioci egzekucija. Ili iste tek mirno posmatraju.

Konformizam se duboko uvukao u sve pore tranzicijskog društva i u likvidacijama nekolicine “drugačijih” učestvuje se ne samo po naredbi, nego i zbog “prirodne” mržnje prema antipodu, koji dokazuje tvoju moralnu degradaciju i kukavičluk. Ili čak protuzakonito djelovanje.

Naprosto je nelogično očekivati podršku od “kolega” nakon što dokažete njihovu povezanost (odnosno korumpiranost) sa medicinskim i farmaceutskim lobijima, kao u slučaju Nataše Škaričić, čiji su nalazi u tom segmentu, naprosto zastrašujući.

Čak i ostaci „nezavisne“ medijske scene, koji se kunu da su posljednje slobodne teritorije, vremenom su postali dio poremećenog mainstreama i pod uređivačkom politikom prodaju najrigidniju cenzuru i silovanje profesionalnih standarda. Ili pod pritiskom serije tužbi kriminogenih tajkuna, koji nastoje oprati svoju biografiju, uvode zabrane i rješavaju se onih koji „provociraju“ moćnike.

Dojučerašnji saradnici i korporacijski plaćenici postaju štrajkbreheri koji, uz muk javnosti, poslušno slijedeći nalog gazde, razbijaju protest svojih kolega i šalju ih na cestu, kao o kupoprodajnom skandalu s „brendom Dana“. Pritom, u projektovanom bipolarnom svijetu, u kome je izbor sveden na King Konga i Godzilu, onima koji odbiju funkcionisati na taj način, za javno djelovanje preostaje (zasad još) samo prostor web portala. I traženje drugog izvora prihoda.

Licemjerje je tog stepena da Kasta izuzetke istovremeno nastoji uništiti (po mogućnosti javno degradirati i svesti na svoju mjeru, kao dokaz da “svi smo isti”) i koristiti kao dokaz vlastite vrijednosti. Pokušavajući ih pritom (zlo)upotrijebiti u međusobnom obračunu javnih kuća i političkih moćnika u čijem su neformalnom vlasništvu.

Isto u drugom pakovanju

Zabrana Dežulovićevog teksta u Oslobođenju tragikomični je epilog pokušaja da se ovog bivšeg Feralovca iskoristi kao propagandno oružje u dokazivanju „naše“ moralne superiornosti nad „njima“ (zbog čega je i doveden u Oslobođenje, nakon razlaza s Nezavisnim). No, kao što je SDP u slučaju „Vjeronauka“, povijajući se pred pomahnitalim Reisom, pokazao koliko smo blizu Irana (u kome se političari igraju svojih igara u preciznom okviru koju im određuje Ajatolah), tako je Oslobođenje, zabranjujući Dežulovićev tekst, pokazalo koliko je blizu propagandnoj mašini Milorada Dodika i Željka Kopanje. Ne shvatajući (kao ni SDP) da su „greške“ koje čine, ne samo neopravdive tuđim, nego, u razočaranim očima onih koji su u njima vidjeli alternativu, mnogo neprihvatljivije i odvratnije od istih takvih koje čine oni od kojih se ništa drugo nikad nije ni očekivalo.

Muk na javnoj sceni koji prati ovaj skandal (tim zabavniji kad se prisjetimo sasvim drugačijih reakcija u nekim drugim slučajevima) i ostrašćeni komentari anonimnih SDP-ovih fundamentalista na netu, koji, identično nacionalistima ili vjerskim fanaticima, kad ih nagaziš, pa čak i krajnje blago, zaboravljaju sve ono do tada i isijavaju mržnju prema Onom Ko Se Usudio Dirnuti U Tabu, podsjećaju na reakciju bošnjačke javnosti i svjetine, kada je nakon višegodišnjeg uživanja u Feralovim zajebancijama na račun Tuđmana i Miloševića, dobila lokalnu (Polikitinu) na račun Izetbegovića: „Pa, ne može se to porediti!“ Naravno. „Ne može se porediti“ kad Dežuloviću zabrane tekst u Nezavisnim, zbog zajebavanja s Dodikom, i kad ga zabrane u Oslobođenju, zbog zajebancije sa SDP-om. To su „dvije različite stvari“, jer su jedni „naši“ a drugi... nisu. Jel tako?

Pritom, imbecilni sluganski aparat koji nastoji što se više zabiti u zadnjicu Gazdi i Vođi (ravnajući se po onoj: Per rectum ad astra) nije svjestan da proizvodi štetu i da upravo on vrši izjednačivanje nečega što je izgledalo neizjednačivo.

A da nije sve samo do novinara i njihovih gazda i urednika kojima je u opis posla dodata i cenzura, pokazuje ponašanje pravosuđa. Kome je - spomenimo iskustvo iz BiH - logično i zakonito da odbacuje tužbe protiv novinara i medija, kad one dolaze od moćnika iz drugog entiteta, ali dobro razmisle i presude donose na osnovu procjene odnosa snaga strana u sporu, kad donose presude po tužbama moćnika iz svog okruženja (pa, pošto je taj odnos snaga uglavnom na štetu medija, onda ih „oderu“ s pratećim riplijevskim obrazloženjima presuda, kao u slučaju tužbe vrhuške SDP-a protiv Slobodne Bosne).

Slušajući glas gospodara

Opšte licemjerje podrazumijeva glumatanje kritičnosti, slobode i profesionalnosti. No, umjesto nezavisnih kontrolora društva i arene za socijalni dijalog mediji se pretvaraju u sredstvo manipulacije, propagande i održavanje kontrole nad masom.

Afere koje otkrivaju ili kritičke analize i komentari nisu proizvod profesionalnog odnosa prema odgovornom javnom poslu, nego rezultat uslužne djelatnosti prema nalogodavcima ili gazdama. One su naručene! Izravno ili prećutno, nebitno je (To je kao zaklinjanje iz nekih medijskih fašističkih jazbina da su oni potpuno neovisni i slobodni u svom radu. Da, ali si ti doveden kao formirani fanatik ili rektalni alpinist, pa nema nikakve potrebe da te se kontroliše. Ali to nije sloboda, nego projektovana ideološka isključivost, okupljališta umobolnih jednoumnika. A slično je, da se razumijemo, i u nekim uporištima „antifašista“).

Iluzija kritičnosti, stvara se identično pomenutoj iluziji nezavisnosti i profesionalnosti sudstva (koje će uvijek donijeti pravednu presudu, ako je tužitelj iz drugog entiteta). Možeš da pišeš bukvalno šta god hoćeš i kako hoćeš, sve dok pišeš o određenim označenim metama i dok ne diraš u tabu teme (i nemaš li problem sa vlastitom savješću ili ako si sklon makijavelističkom opravdanju vlastite amoralnosti i neprofesionalnosti, možeš izgraditi čak i javni image intelektualnog fajtera, s kojim će se ideološki identično određena gomila identifikovati).

Iz Dnevnog avaza ili Nezavisnih možeš da pišeš šta hoćeš (uključujući i notorne laži, monstruozne optužbe ili najvulgarnije uvrede) o Oslobođenju ili FTV-u, recimo, ali ne možeš napisati ništa protiv Gazde ili Gazdinog Gazde, ma koliko to istinito i utemeljeno bilo. I obrnuto, iz Oslobođenja i FTV-a možeš pisati i pričati šta god hoćeš o Avazu ili Nezavisnim i njihovim gazdama i nalogodavcima, ali ne možeš provući ništa kritičko o SDP-u.

Ili, kako to reče Vedrana Rudan: „Hrvatski novinari su korporacijska piskarala... U prvim su redovima kad se treba boriti za prava homoseksualaca, što je za svaku pohvalu, ali kad treba nešto reći ili napisati o kriminalcima za koje pišu, onda su manji od makova zrna. Idu mi na živce hrvatska Velika Pera koja o sebi bez ikakvog razloga imaju visoko mišljenje a samo slušaju glas svoga gospodara.”

Pritom, da bi stvar bila potpuno tragikomična, tim medijima je potpuno nebitno što u drugim medijima izlaze mnogo radikalniji tekstovi o određenoj temi, od onog koji oni zabranjuju (kao što je bio slučaj, recimo, sa još jednim Dežulovićevim tekstom, o Miroslavu Kutli, koji mu je EPH odbio objaviti). Što, između ostalog, govori o tome da se oni ne referiraju prema čitaocu, nego prema određenim izvorima moći i da se ne radi o medijima u izvornom smislu, nego o propagandnim mašinama s krinkom medija.

Sofisticirano nasilje i cenzura

Tragedija je da je situacija mnogo gora nego prije desetak-petnaest godina. Neki je definišu kao „sveopći raspad“.

“Forum 21 koji se oformio u crno doba Franje Tuđmana, odmah je dobio strahoviti publicitet, a danas je povijesna činjenica hrvatskog novinarstva. Skupina od 42 izvrsna novinara, 50 NGO-a, uz potporu društveno angažiranih znanstvenika, 2009. godine nije mogla dobiti ni retka u novinama - djeluje nestvarno, jel da?”, reći će Nataša Škaričić o neuspjelom pokušaju da se progovori o cenzuri u hrvatskim medijima. Muk koji u BiH prati presudu Slobodnoj Bosni (da nije Avdića, kome ne pada na pamet da ćuti, nego urla na sav glas, sve bi prekrilo „ruzmarin, snjegovi i šaš“), sofisticirano nasilje i cenzuru zatrpavanjem tužbama, svakog ko mu ime spomene, King Konga ili posljednju zabranu Dežulovićevih tekstova, više je nego jasna poruka stanja u ovdašnjem medijskom prostoru.

Za sve „socijalno neprilagođene novinare“ koji nisu u stanju da se uklope u aktualno stanje, ostaje defetistička konstatacija Denisa Latina: Ukoliko se stvori situacija u kojoj ćemo moći slobodno raditi radićemo, a ako ne onda ćemo čekati neka bolja vremena.

Samo… šta ćemo sa “optimistima”, koji vjeruju da uvijek može biti gore. I koji, u svojoj “ograničenosti” ne uspijevaju da shvate kako neko s imalo ljudskog dostojanstva može raditi u zločinačkim organizacijama, kao što su Dnevni avaz, Glas Srpske ili RTRS (da podsjetim, i čuvari nacističkih logora su se pravdali da je to bio samo posao i da su od nečega morali živjeti). Ili, kako je moguće da svi novinari Oslobođenja, ili bar njihova kolumnistička elita, dan nakon zabrane Dežulovićevog teksta, uredniku nisu predali iskopiran Dežulovićev, kao “svoje” tekstove za taj dan. I tako sve dok taj tekst ne bude objavljen. Krateći, u međuvremenu, vrijeme, recimo, Frenkievim Massive-om: “Oni kažu, moramo sad riječi birat' / il' nam neće pjesme više nikad svirat' / oni hoće naše pjesme cenzurirat / ja kažem: Kurac!!! Nećeš ništa dirat'!”

Naivan sam? Hajde, dobro. Ko vas jebe. Vi budite realistični. Uostalom, nisam naivniji od Viktora, koji tvrdi da “sistem na kojem egzistiraju mainstream mediji ne vrijedi mijenjati, treba ga rušiti.” Ko Viktore? Ko?!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#252 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote:Cmoljo da ne odemo u OT al nije to pitanje tajminga već Muky vazda diže neke halabuke čim ufati prilike dok je SDP na vlasti. Odluka sama po sebi bezvezna i stvarno nema smisla uopće diskutovati o tome (osim kome je stalo do šupljih ideoloških prepucavanja).

Mislim ne znam ni imal smisla nešto kritikovati SDp jer su tek djelimično formirali vlast. Ipak, za ovo kratko vrijeme, ako ima nešto da se kritikuje i priča o nečemu glede ove vlasti onda je to zasigurno ovaj slučaj Goražde. I time bi se trebalo baviti Tužilaštvo jer se jednostavno ne smiju zatvarati oči pred onim: "Rekli su mi da okrenem glavu" :shock:

Još je nevjerovatnije da se skoro nigdje nije moglo pročitati bilo šta o ovome slučaju :!: što me vodi na odličan tekst Samira Šestana pisan za E-novine:
Šestanov tekst sam danas površno pregledao. ne oduševljava me previše... :roll: kolumne treba znati nekad i skratiti, ali jebi ga, nije svako Dežulović.

ali to je svakako ono o čemu treba pričati, a ne vjeronauka :-) i samoizbacivanje stranke koja je u istoj ravni sa SDS-om. :roll:
Skijaš

#253 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Skijaš »

Murisno1 wrote:
Skijaš wrote:
Kako da ne :) Preuzimanje inicijative od strane SDP-a je dokaz da društvo ide ka ozdravljenju. Odbilo se ultimatume HDZ-a i pobjedilo, odnosno, išlo se u kontru a rezultatog toga je da HDZ sada odjednom prihvata kompromisni prijedlog kojeg su odbili prije nekoliko mjeseci. To je rezultat kontre :)
Znači, po tebi ovo ide naprijed i nabolje? Daj Bože da si upravu. Ako je tebi uspjeh sjebat neku stranku jer imaš kapacitet u brojevima ... onda ništa, što bi reko Bakir H.
Prvo, nije se išlo na sjebavanje HDZ-a nego se odbilo tezu HDZ-a da samo oni mogu predstavljati Hrvate. Odlazak u opoziciju je Čovićev izbor. I ne neku stranku, nego stranku čiji je čelni čovjek prije dvije godine obećao da će se 2011-e slaviti prvi rođendan hrvatske federalne jedinice. Da nije SDP-a, ko zna u kakvim bi se problemima mi danas nalazili. Ovako, pružena je ruka hrvatskim političarima koji jesu otvoreni za saradnju i na tom će se dalje nadograđivati. Ali Rubikon je pređen, niko više nema pravo da osporava ulazak multietničkih stranaka u vlast. Napredak, nego šta nego napredak.
exliberal

#254 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by exliberal »

Chmoljo wrote: sa zebnjom da me stochar u svom pravedničkom gnjevu ne prozove profesionalcem, ipak ti moram skrenuti pažnju na grešku koju praviš u svojim zaključcima:

SDP, ili ako hoćeš Zlatko, nije svojevoljno izbacio HDZ. išlo se na njegovo otupljivanje (što je i logično, jer bi za svaku reformu oni pravili tenzije, ne treba se biti ekspert da se to predvidi), ali potpuno istupanje iz vlasti je djelo samog HDZ-a. :-)

taj potez je bio neočekivan, ali se desio. :roll: na koncu, ako ne vjeruješ meni, vjeruj MZ-u, jer je očigledno da oni nikad ne vole talasanje, a čim je dopušteno, onda je logično HDZ, nešto gadno ubrljo.

'sukob' protiv reisa se pametno završio, jer je počeo oko gluposti. moglo se 'bosti sa rogatim' ali na kraju dana cijena bi bila previsoka - ne bi se dobilo ništa konkretno, a navukla bi se tenzija na vodstvo partije :-) ako se mene pita, jebe mise za tu ocjenu, ako će navlačiti tenzije na sebe, neka to urade kresanjem administracije. jer ako, i kad se krene sa tim, e tek će onda kuka i motika krenuti. ono na Buni će biti piknik u odnosu na to. ipak, govno je pojedeno na kraju. ali se ta priča završila.

uhvatio si se, po meni, dvije najnebitnije stvari - stranke koja je sinonim za: rušenje ove zemlje, zločinački poduhvat, poslijeratnu pljačku, pljačku svog naroda...

i gluposti oko vjeronauke, gdje je, iako sam podržavao i podržavam Emira, tajming bio loš.
Ja taman kontam gdje mi je Chmoljo kad ...... :thumbup:
Otupljivanje HDZ....dali je izbacivanje jednog naroda ...ok pogresan izraz ignorisanje vecine dobar nacin pravljenja drzave. Surovanje sa minornim strankama samo da bi se ubacili hrvati u vlast nevodi nekom napretku ( pocev od Komsica ...sad imamo Slavku kao mandatara ...mislim koja je razlika izmedju njega i one Kristo....nikakva obadje su diletanti samo sto se Slavko koristi kao taj hrvatski multi joker). Medjunarodna zajednica kazes nevoli talasanja i oni pdrzavaju takve poteze....mozda ali ja nevidim neko ushicenje u vezi toga.
Da nebude da branim HDZ , ali igorisanje hrvatskih glasaca nece dovesti do toga da se oni okrenu preko noci i postanu patrioti nego ce vise doci do nabijanja u stado.
Sukob sa reisom se nije pametno zavrsio.
Kao prvo ministar nije krenuo u sukom na ho ruk...ova ideja je odobrena od glavnog odbora i glavni odbor je trebao da stane iza njega ne da se povuce ko kuja sa podvijenim repom...kakvu je poruka izasla iz toga...mi vladamo ali pravi vladari su neki drugi....
Sad Chmoljo ....kazes stranka koja je sinonim za rusenje i stranka koja nije...eh sad ako pricamo o tome kome je sta sinonim onda nebi nigdje dospjeli....sto je dobro za bosnjake nije za srbe i hrvate...isto tako obrnuto...HDZ je zvanicna stranka nema tu sinonima .....srbima je HSP stranka sinonim ustastva....i eto je u vlasti...kakva je to poruka...jebiga pisem zbrda zdola zovu me da nesto objasnim.....javljam se kasnije
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#255 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by JoseMujica »

vee-jay wrote:
JoseMujica wrote:najbolje i jeste sve privatizovati (jer mi nemamo odgovornosti) i onda neće niti jedna politička oligarhija imati da krade. Valjda će tada početi i raditi ono za što su i debelo preplaćeni.
Malo prejednostavno vidjenje stvari zar ne, mislim ono pravo prejednostavno?!?!?!?! Kao prvo, privatizacija ne stiti od oligarhije: vidi RS i Dodikovu mafiju privatnika. Kao drugo, privatizacija i liberalni sistem su doveli do najvece ekonomske krize na svijetu, ikada. Upravo radi ove krize je citav svijet shvatio da je kapitalizam dosao do kraja cime sve zapadne drzave potezu kocnicu i pocinju da uvode kontrolne instance na drzavnim razinama... Dakle ide se upravo u potpuno drugi smjer...
jeste i u pravu si...nisam neki pristalica turbo liberalizma već privatizaciju spominjem u našem kontekstu organizovane anarhije. Problem je kod nas što javna preduzeća nisu javna već zlatne koke političkih oligarhija. Ne sumnjam da je mlogo drugačije i drugdje ali barem nije baš ovako ofirno. Stoga sve prodaj i onda nek ga sami sebi glabaju kad zasjednu na vlast. Barem neće imati prostor da se kolju oko toga već da se bave državom, a toliki smo ekonomski eksperti da ćemo za jedno 10 godina sve pokloniti, a ne prodati, samo da namirimo rate kredita.

PS

Cmoki moram priznati da je i meni SŠ malo tegoban za čitati ali je lik skroz ok :thumbup: ...BD je ipak satiričar, dok je SŠ crnjak, ali ubada đe niko ne smije...respekt
Murisno1

#256 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Murisno1 »

Skijaš wrote: Prvo, nije se išlo na sjebavanje HDZ-a nego se odbilo tezu HDZ-a da samo oni mogu predstavljati Hrvate. Odlazak u opoziciju je Čovićev izbor. I ne neku stranku, nego stranku čiji je čelni čovjek prije dvije godine obećao da će se 2011-e slaviti prvi rođendan hrvatske federalne jedinice. Da nije SDP-a, ko zna u kakvim bi se problemima mi danas nalazili. Ovako, pružena je ruka hrvatskim političarima koji jesu otvoreni za saradnju i na tom će se dalje nadograđivati. Ali Rubikon je pređen, niko više nema pravo da osporava ulazak multietničkih stranaka u vlast. Napredak, nego šta nego napredak.
Ja volim kad vi simpatizeri partije, doduše svaki na svoj način, obrazlažete poteze SDP-a pa dolazite do nekih čudnih zaključaka, on je to htio ovako jer je onaj tražio to, a MZ to neće dopustiti i on je tako ispo pametan itd.

Međutim, stanje na terenu je karina mušanova. Ljudi su razočarani, opterećni, moral pao na dno, motiva za one koji bi nešto i da pokrenu nema, o ratovima se ponovo priča, susjedi se smiju i trljaju ruke, još gore, očitavaju nam neke bukvice i tako dalje ... Jbg
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#257 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Chmoljo »

exliberal wrote: Ja taman kontam gdje mi je Chmoljo kad ...... :thumbup:
Otupljivanje HDZ....dali je izbacivanje jednog naroda ...ok pogresan izraz ignorisanje vecine dobar nacin pravljenja drzave. Surovanje sa minornim strankama samo da bi se ubacili hrvati u vlast nevodi nekom napretku ( pocev od Komsica ...sad imamo Slavku kao mandatara ...mislim koja je razlika izmedju njega i one Kristo....nikakva obadje su diletanti samo sto se Slavko koristi kao taj hrvatski multi joker). Medjunarodna zajednica kazes nevoli talasanja i oni pdrzavaju takve poteze....mozda ali ja nevidim neko ushicenje u vezi toga.
Da nebude da branim HDZ , ali igorisanje hrvatskih glasaca nece dovesti do toga da se oni okrenu preko noci i postanu patrioti nego ce vise doci do nabijanja u stado.
Sukob sa reisom se nije pametno zavrsio.
Kao prvo ministar nije krenuo u sukom na ho ruk...ova ideja je odobrena od glavnog odbora i glavni odbor je trebao da stane iza njega ne da se povuce ko kuja sa podvijenim repom...kakvu je poruka izasla iz toga...mi vladamo ali pravi vladari su neki drugi....
Sad Chmoljo ....kazes stranka koja je sinonim za rusenje i stranka koja nije...eh sad ako pricamo o tome kome je sta sinonim onda nebi nigdje dospjeli....sto je dobro za bosnjake nije za srbe i hrvate...isto tako obrnuto...HDZ je zvanicna stranka nema tu sinonima .....srbima je HSP stranka sinonim ustastva....i eto je u vlasti...kakva je to poruka...jebiga pisem zbrda zdola zovu me da nesto objasnim.....javljam se kasnije
helou, narodi nisu izborne jedinice. vladu formira većina ako se slože oko programa. nakaradno tumačenje Ustava i političkog sistema, od strane bivših magacinera Sokola i seoskih učitelja me tangira ko suša u Sahari.

opasno se se igrati kolektivitetom i legalitetom. kada padne presuda za Prlića i ostale, hoće li se i tada dotični narod pozvati na legitimitet? ili su Prlić i vesela družina nametnuti od...?

glede vjeronauke, reko sam svoje mišljenje, ne želim o tome truniti jer je previše žuči na ovom forumu prolivene oko toga, a to je bila GLUPOST. uporno se ljudi ovdje pozivaju na principijelnost dok se istovremeno ibrete kako nam je država u lokaciji Alphonsa Kaudersa, i rastočena... principijelno... :roll:

zamisli, Srbima HSP sinonim ustaštva... a neki su noseve dizali kada se jedan enitet nazivao genocidnim... :-)
ultima_palabra

#258 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by ultima_palabra »

Ovo što su dosad uradili je odlično po meni... separatisti su nabijeni nogom u guzicu iz federalne vlasti, a na državnom nivou su u debeloj defanzivi. Samo neka ostanu principijelni...

Zaustavljeno je krvarenje Federacije, i rade se neke male stvari na oporavku... naravno da to mora još bolje. Osim nespretne afere vjeronauka i par kadrovskih fula nemam šta da im zamjerim. Ako uspiju izgurati ovogodišnji budžet bez MMF-a premašiće moja očekivanja.
vee-jay

#259 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by vee-jay »

exliberal wrote:
vee-jay wrote:
exliberal wrote:Valter nije dosao....niti ce....
Prije izbora ja sam govorio da SDP nije daleko od SDA...jedina razlika je sto se SDP krije iza te neke multikulturnosti za razliku od SDA i da sve te price i obecanja su sarena laza za naivne birace....mnogi su me prozivali zbog toga ali kao sto se vidi iz ovog topic-a a i na drugim oci se pocinju otvarati i ljudi pocinju da gundjaju.
Ostalo je jos 3 godine i ako za to vrijeme SDP ( mislim Zlatko jer da se nelazemo ovo je strnka jednog lica) ne uradi nesto drasticno na slijedecim izborima ce proci ko Haris....pogotovo ako nastavi sa ovom politikom sukanja hrvatima pod izgovorom da se bori za cjelovitu a u isto vrijeme podvijanjem repa kad se nadje oci u oci sa IZ i resom....o postavljanju "podobnih" kadrova na podobna mjesta necu da pricam
ja stvarno ne znam :?

mozda da zivis u Kanadi i da prosipas ovu spiku Kanadjanima koje ionako ne interesuje sta im pricas pa eto kao oni tebe bas pravo kontaju uz one "jao majketi", "ma nemoj, jel ozbiljno"... ali pisati ovakve gluposti i onda od iole inteligentnih i informisanih forumasa traziti da ti klimaju glavom je u najmanju ruku totalni nonsens... pravi smajli: :-)
ovdje se neraspravlja o politici kanade nego bih....ako te interesuje kanadska politika bujrum otvori temu pa da raspravljamo....a sad sto sam ja napisao i ti tvrdis da je glupost bez i jednog valjanog kontra argumenta govori vise o tebi nego o meni.
pa dobro mogao sam umjesto Kanadjana napisati i Belgijanci ali mislio sam nekako da su ti Kanadjani blizi :mrgreen:

a sto se tice od tebe ocekivane kontraargumentacije: uistnu nemam namjeru da svoje vrijeme trosim na velikosrpske lazi kojima je cilj da sve ono sto nije velikosrpsko diskredituju po nacinu izvrtanja cinjenica "ono sto mi radimo, nacin na koji to radimo i ono sto nam je cilj jednostavno podmecemo i implementiramo onima koji su po programu, po tradiciji i po stavu nasi neistomisljenici i protivnici. time pravimo konfuziju i relativiziramo cinjenice i nadamo se uspjehu." To sto ti glumis malog Dodikovog pionira nece ti pomoci nista u tvojoj zelji da Sarajevo postane Teheran i Bosnjaci postanu Srbi, samo da bi ti sebi dokazao da si napravio pravi korak.
Murisno1

#260 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Murisno1 »

ultima_palabra wrote:Ovo što su dosad uradili je odlično po meni... separatisti su nabijeni nogom u guzicu iz federalne vlasti, a na državnom nivou su u debeloj defanzivi. Samo neka ostanu principijelni...

Zaustavljeno je krvarenje Federacije, i rade se neke male stvari na oporavku... naravno da to mora još bolje. Osim nespretne afere vjeronauka i par kadrovskih fula nemam šta da im zamjerim. Ako uspiju izgurati ovogodišnji budžet bez MMF-a premašiće moja očekivanja.
A od one stare kineske - drži prijatelje blizu a neprijatelje još bliže - nema ništa. Naravno. Sve ovo što oni rade i na šta toliko troše energiju je poso koji se radi sahat dnevno, i to ono ujutro, da se ne srkleti plaho. Ja bi to radio za 100 KM mjesečno. Međutim, na ovom slučaju, slučaju podjebavanja radi cijela politička garnitura platformaša a ono šta treba da se radi, da se pare stvaraju, je zanemareno, odnosno i ne zna se.

Sve ovo što mi njima pikamo ko odličan poso nisu smjeli ni spominjat da su uradili. Toliko smo udareni u glavu da su nam standardi na nivou, fakat.
vee-jay

#261 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by vee-jay »

Skijaš wrote:
Murisno1 wrote:
Skijaš wrote:
Kako da ne :) Preuzimanje inicijative od strane SDP-a je dokaz da društvo ide ka ozdravljenju. Odbilo se ultimatume HDZ-a i pobjedilo, odnosno, išlo se u kontru a rezultatog toga je da HDZ sada odjednom prihvata kompromisni prijedlog kojeg su odbili prije nekoliko mjeseci. To je rezultat kontre :)
Znači, po tebi ovo ide naprijed i nabolje? Daj Bože da si upravu. Ako je tebi uspjeh sjebat neku stranku jer imaš kapacitet u brojevima ... onda ništa, što bi reko Bakir H.
Prvo, nije se išlo na sjebavanje HDZ-a nego se odbilo tezu HDZ-a da samo oni mogu predstavljati Hrvate. Odlazak u opoziciju je Čovićev izbor. I ne neku stranku, nego stranku čiji je čelni čovjek prije dvije godine obećao da će se 2011-e slaviti prvi rođendan hrvatske federalne jedinice. Da nije SDP-a, ko zna u kakvim bi se problemima mi danas nalazili. Ovako, pružena je ruka hrvatskim političarima koji jesu otvoreni za saradnju i na tom će se dalje nadograđivati. Ali Rubikon je pređen, niko više nema pravo da osporava ulazak multietničkih stranaka u vlast. Napredak, nego šta nego napredak.
Skijas sve OK, ali ja ovo boldirano ne razumijem. Pa svugdje na svijetu, u ama bas svim demokratskim zemljama i drustvima, oni koji dobiju kapacitet u brojevima odlucuju. Ali ne, samo kod nas SDP treba da se guzi lopovima i neprijateljima drzave od koje oni sami zive da bi dokazao... sta, kome, kada... Pa sve sami apsurd do apsurda u apsurdu :-)
Murisno1

#262 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Murisno1 »

vee-jay wrote:
Skijas sve OK, ali ja ovo boldirano ne razumijem. Pa svugdje na svijetu, u ama bas svim demokratskim zemljama i drustvima, oni koji dobiju kapacitet u brojevima odlucuju. Ali ne, samo kod nas SDP treba da se guzi lopovima i neprijateljima drzave od koje oni sami zive da bi dokazao... sta, kome, kada... Pa sve sami apsurd do apsurda u apsurdu :-)
A sta bi reko da je HDZ pristo na uslove platformaša i ušo u vlast?
stochar

#263 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by stochar »

"Meni je žao što predsjednik SDP-a nije neko drugi..." (Zlatko Mudrost Vještina Trud Upornost Odvažnost Efikasnost Lagumdžija, 60 minuta)

ovo me najvise nasmijalo. hehehe, mozda bi neko drugi i bio predsjednik, da nije zabranio bilo kome da se kandiduje, i na Kongresu bio sam sebi protukandidat.

@chmoljo - onaj ko popushi onu vecerashnju pricu Zlayoglua, i slichne ublehe kojima nas umjesto konretnih pokazatelja mjesecima zasipaju, taj ili je profesionalni simpatizer il' mu je mozak ispran domestosom
StupskaBitanga

#264 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by StupskaBitanga »

ovi sa TV1 i Vijesti.ba nisu normalni
Besmislice GO SDP-a o Lagumdžiji: Od svega nabrojanog samo je UPORAN u svojim promašajima

Glavni odbor SDP BiH jučer je odao priznanje i izrazio zahvalnost predsjedniku Zlatku Lagumdžiji kakvo u svoje vrijeme niko OSIM Staljina, čak ni Josip Broz Tito nije imao petlje ni hrabrosti da kaže o sebi. Lagumdžiji se tako odaje priznanje za: Ispoljenu mudrost, vještinu, trud, upornost, odvažnost, efikasnost i nesebičnost u postupku implementacije izbornih rezultata.

Hvalospjevi na stranu, o Lagumdžijinoj kvaliteti najbolje govore djela i činjenice. A gdje su u zaključcima GO SDP-a djela i činjenice?
Evo ih …..

- Zlatko Lagumdžija je predložio Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, znajući dobro da on u parlamentu neće nikada dobiti potrebnu većinu za ovu funkciju. Probijeni su svi rokovi za formiranje vlasti na nivou države, a niti jedan bitan razgovor oko formiranja vlasti na državnom nivou nije vođen već mjesecima, a trebao ih je inicirati upravo samoproglašeni izborni pobjednik Lagumdžija. Dakle, NE - MUDRO!

- Od trenutka kad su objavljeni rezultati izbora, opijen trijumfom, Lagumdžija je odbacio sve principe i krenuo u brutalnu borbu za fotelje. A prvenstveno svoju, prvo premijersku, potom ministarsku: a nakon tog neuspjeha, on je svoje poltrone, asistente i poslovne partnere, ekspresno lansirao u nadzorne odbore i na direktorske funkcije. Dakle, NE -VJEŠTO.

Lagumdžija je iznio četiri uvjeta za koaliciju s Miloradom Dodikom. A kako silno želi u fotelju ministra vanjskih poslova trgovao bi prije formiranja parlamentarne većine popisom stanovništva, zakonom o državnoj pomoći, usklađivanjem Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te vojnom imovinom.Ustupci Dodiku na štetu države za čovjeka. NE -TRUDI se dakle!

ODVAŽAN toliko koliko potcjenjuje bh. javnost koja prepoznaje sve njegove promašaje. Tu mu samo priznajemo besmislenu UPORNOST.

Dakle, NEEFIKASAN je i VRLO SEBIČAN Zlatko Lagumdžija još od vremena Alijanse u uzurpiranju prava Hrvata da sami izaberu svoje predstavnike u državnim institucijama. Svjesno im je u zagrljaj gurnuo i srpske predstavnike te na taj način povukao političke poteze koji se mogu ocijeniti kao antibosanski i oni koji vode konačnoj destrukciji države.

Znači, znači, znači, zaključci Glavnog odbora SDP-a, su potpuna besmislica i glupost kakva ne priliči ozbiljnoj političkoj partiji. Tužno je gledati kako se održava kult ličnosti i odaje priznanje glavnom krivcu za najdublju političku krizu u poslijeratnoj BiH i to za ispoljenu mudrost, vještinu, trud, upornost, odvažnost, efikasnost i nesebičnost u postupku implementacije izbornih rezultata. ZA NEPOVJEROVATI.
vijesti.ba
vee-jay

#265 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by vee-jay »

Murisno1 wrote:
vee-jay wrote:
A sta bi reko da je HDZ pristo na uslove platformaša i ušo u vlast?
Cuj sta bi rekao? Evo ja personalno: "Radije bih da je devedesetka bila brza, ali i ovako mi je veoma drago vidjeti da HDZ ide onim putem kojim laganice ide SDA."

Inace da je HDZ potpisao platformu to bi puno vise znacilo da je SNDS okrenuo plocu. Ali posto se to NIKAD nece desiti, pratit ce ih HDZ sve do kraja...

Volio bih da sam u krivu i nadam se da ce nakon izbora u Hrvatskoj i HDZ u BiH transformisati. Nadam se premda znam da od toga jos dosta dugo nema nista...

I btw. sta znaci "prihvatio uslove"? Pa platforma je sasvim OK dokument za sve ljude bilo koje vjere, nacije, rase ilistatijaznam. Platforma je dobro za sve, zasto biti protiv toga ako si ZA nesto. Eh, ako si PROTIV, to je onda druga prica... Veoma cesto zaboravljamo ovu cinjenicu u nasim diskusijama...
Last edited by vee-jay on 20/06/2011 22:50, edited 1 time in total.
Skijaš

#266 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Skijaš »

Murisno1 wrote:
ultima_palabra wrote:Ovo što su dosad uradili je odlično po meni... separatisti su nabijeni nogom u guzicu iz federalne vlasti, a na državnom nivou su u debeloj defanzivi. Samo neka ostanu principijelni...

A od one stare kineske - drži prijatelje blizu a neprijatelje još bliže - nema ništa. Naravno. Sve ovo što oni rade i na šta toliko troše energiju je poso koji se radi sahat dnevno, i to ono ujutro, da se ne srkleti plaho. Ja bi to radio za 100 KM mjesečno. Međutim, na ovom slučaju, slučaju podjebavanja radi cijela politička garnitura platformaša a ono šta treba da se radi, da se pare stvaraju, je zanemareno, odnosno i ne zna se.

Sve ovo što mi njima pikamo ko odličan poso nisu smjeli ni spominjat da su uradili. Toliko smo udareni u glavu da su nam standardi na nivou, fakat.
Da bi imao pravo kritikovati SDP, prvo moraš biti protivnik etničke podjele :) U protivnom, izgledaš poput lopova koji na ukradenom laptopu dizajnira plakat o potrebi za jačanjem ekološke svijesti.
vee-jay

#267 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by vee-jay »

stochar wrote:"Meni je žao što predsjednik SDP-a nije neko drugi..." (Zlatko Mudrost Vještina Trud Upornost Odvažnost Efikasnost Lagumdžija, 60 minuta)

ovo me najvise nasmijalo. hehehe, mozda bi neko drugi i bio predsjednik, da nije zabranio bilo kome da se kandiduje, i na Kongresu bio sam sebi protukandidat.

@chmoljo - onaj ko popushi onu vecerashnju pricu Zlayoglua, i slichne ublehe kojima nas umjesto konretnih pokazatelja mjesecima zasipaju, taj ili je profesionalni simpatizer il' mu je mozak ispran domestosom
fakat, onaj ko koristi boldirani rijecnik ili precesto slusa jezik mrznje ili ga i sam pravi...
ultima_palabra

#268 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by ultima_palabra »

Murisno1 wrote:

Znaš ti onu staru japansku poslovicu: Ne vjeruj starim kineskim poslovicama :D

A sad ozbiljno... naravno da će podjebavati, i drago mi je da podjebavaju one koji podjebavaju ovu državu 20 godina... i podjebavaju ih sa stilom i mjerom.

Investicija nema... i neće ih ni biti objektivno dok se ne izborimo sa budaletinama. Možda se može nešto privući iz Turske i arapskih zemalja, na tu kartu treba igrati, jer će jedino oni zanemariti rizik zbog nekih emocija.

Što se tiče zahvale GO Zlatku :-D Idolopoklonstvo je glupost, ali objektivno je Zlaja uradio odličan posao za stranku i za BiH u zadnjih godinu dana... definitivno je sazrio sada i lakše mi je sve ovo pratiti kad znam da je on u sedlu.
vee-jay

#269 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by vee-jay »

Skijaš wrote:
Murisno1 wrote:

Da bi imao pravo kritikovati SDP, prvo moraš biti protivnik etničke podjele :) U protivnom, izgledaš poput lopova koji na ukradenom laptopu dizajnira plakat o potrebi za jačanjem ekološke svijesti.
lijepo formulisano :thumbup:
Komrad

#270 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Komrad »

exliberal wrote: Pa koliko sam primjetio dosta glasaca se osjeca razocarano i prevareno.... mozda nece trebat 3 godine da se podvuce crta. Slazem se sa dzeno123 po pitanju kriminala, ostalo je jos par vitalnih firmi koje se mogu privatizovat i to je to. Sad sa politicke strane Lagumdjija pokusava da bude cool i da neukrsta rogove sa Dodikom jer nije siguran kakav bi bio krajni ishod tog sukoba ( ili igra na kartu ko sto je igrao Haris tj ceka i nada se da ce mz da ukine Dodika i da onda njemu ostane otvoreno polje) nego ide linijom manjeg otpora pa je okrenuo na HDZ i hrvate pod izgovorim da hoce da napravi "zapadnu Njemacku " od federacije ( :!: ) ......mada i tu je naisao na jaci otpor nego sto je ocekivao ne samo kod hrvata nego i kod dosta bosnjackih intelektualaca koji su ga momacki uzdrmali svojim kritikama......Pored ovih sukoba tu je vec poznata afere u vezi sukoba ministar vs reis i ja sam tad napisao da SDP vaga kako da se izvuce iz ovog sranja ( nemogu potiv reisa jer su time automatski protiv IZ a realno gledajuci bosnjaci su 90% glasackog tijela SDP-a...zakljucak ?) Sad dali su odlucili da se usute i cekaju da "snijeg prekrije brijeg" tj narod da zaboravi ili imaju neki drugi plan neznam mada mi se cini da idu na prvu opciju jer su se povukli podvijenog repa. U svakom slucaju krajnje neproduktivan period od zadnjih izbora
pa zlonamjeran covjek nece cekati 3 godine nego ce poceti pljuvati dan nakon saopstavanja preliminarnih rezultata izbora kao sto su mnogi radili ... kako u javnosti tako i po forumima, kafama itd...
Hvala Bogu pa zivimo u kakvom takvom demokratskom drustvu i imamo priliku svake 4 godine promijeniti vlast
Ako je dosadasnja zasluzila nekih 15-20 godina ne vidim zasto se ovoj ne bi dalo bar 4 godine pa da vidimo u kojem smjeru stvari idu

Ovo sto nas je zadesilo proteklih 15-20g nije moguce rijesiti za 3 ili 4 godine ali ako se na kraju mandata budu vidjeli jasni znaci napretka ova koalicija svakako zasluzuje dobru ocjenu a ako ne onda cemo imati drugaciju vlast nakon izbora 2014g

Sto se tice HDZa oni su sami sebe izbacili iz vlasti tako da za to ne treba kriviti SDP ...

Sto se tice odnosa Lagumdzije i Dodika .... Zlatko to radi mnogo pametnije, niti prica mnogo o Dodiku, niti izaziva, provocira a Boga mi i ne nasjeda na provokacije kao sto je Haris nasjedao i tu ima + od mene
Murisno1

#271 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Murisno1 »

Skijaš wrote:
Murisno1 wrote:

Čovječe, gdje ti živiš? Pa ovdje su podjele očitije nego ikad i šta sve treba da se desi da se skonta da se u to, zasada, ne smije dirati. Narod je licemjeran i voli palamuditi o tome kako nas, kao, neko od političara zavađa a raja se ne voli gledat bolan, halooo!

U ovoj državi, ovakvoj kakava jeste, stvari mogu krenuti nabolje (ili nagore, zavisi) samo kad jedan od ova tri naroda bude dominantan na svim poljima, odnosno kad se izrodi pravi gazda kuće. Bošnjaci nisu nikome i nikada dali primjer kakva bi to država bila da se oni pitaju i samo oni. Tu je kvaka.

To je fakat i ja bi taj problem stavio po strani i počeo radit s onim što imam. Ono što nemam me i ne interesuje. Mi smo podjeljeni, a ti to smatraj etničkom, političkom, ekonomskom ... kako hoćeš. To je ko rak, jebeš ga on se širi. Mora se drugačije pristupiti ovom problemu.
Murisno1

#272 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Murisno1 »

ultima_palabra wrote:
Murisno1 wrote:

Znaš ti onu staru japansku poslovicu: Ne vjeruj starim kineskim poslovicama :D

A sad ozbiljno... naravno da će podjebavati, i drago mi je da podjebavaju one koji podjebavaju ovu državu 20 godina... i podjebavaju ih sa stilom i mjerom.

Investicija nema... i neće ih ni biti objektivno dok se ne izborimo sa budaletinama. Možda se može nešto privući iz Turske i arapskih zemalja, na tu kartu treba igrati, jer će jedino oni zanemariti rizik zbog nekih emocija.

Što se tiče zahvale GO Zlatku :-D Idolopoklonstvo je glupost, ali objektivno je Zlaja uradio odličan posao za stranku i za BiH u zadnjih godinu dana... definitivno je sazrio sada i lakše mi je sve ovo pratiti kad znam da je on u sedlu.
Poenta je da si HDZ mogo imati u šaci, blizu i uvijek na oku. Ovako ti se šunjaju, laprdaju na tebe, jedu govna, negdje prođe, negdje ne. Ali, Zlaja je očito najspretniji u stvaranju neprijatelja. Pa čovječe, udure je sve to, ali ima i drugih načina da se neko podjebaje a ne moj tata ima više para i sad - ko te jebe.

Uspješno su ujedinjeni svi neprijatelji ove države i to u relativno krakto vrijeme. Spojeni su najljući rivali. Izvini, al jebem ga, gdje je tu politička mudrost. Primjer vjeronauke je, recimo, neizbježan - zahvaljujući cijelom tom slučaju, izgubio si i u bitnom dijelu bošnjačkog korpusa, totalno bespotrebno i naivno. I onda kad se sapireš, govoriš kako su to sve kriminalci na čelu sa reisom i fahrom i tako dalje...

Ne ide to tako.
Skijaš

#273 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Skijaš »

Murisno1 wrote:
Skijaš wrote:
Murisno1 wrote:

Čovječe, gdje ti živiš? Pa ovdje su podjele očitije nego ikad i šta sve treba da se desi da se skonta da se u to, zasada, ne smije dirati.
Ponovo, odbranom stava da multietničke stranke mogu u vlast dolazimo do situacije da sada HDZ prihvata ono što su prije nekoliko mjeseci arogantno odbili. Da se slušalo tebe i slične tebi, mi taj Rubikon ne bi prešli a SDP bi bila ili u opoziciji ili bi se deklarisala kao stranka koja nije i hrvatska.

Ti kažeš da se tu etničku podjelu ne smije dirati, ja kažem eto diralo se i izvojevalo važnu pobjedu. Šta sad ? Gdje je ta Čovićeva pobuna ? Gdje su te barikade ?
1mustra

#274 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by 1mustra »

Ako naredne godine u ovo vrijeme ne bude drzavne vlasti i generalno nikakvog napretka BiH, ni ekonomskog ni politickog, uz totalnu podijeljenost tri naroda, da li ce se to SDP-u pripisivati kao uspjeh. Drugim rijechima, koliko to SDP treba da uprska da bi se reklo da je uprskala?
Murisno1

#275 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Murisno1 »

Skijaš wrote:
Ponovo, odbranom stava da multietničke stranke mogu u vlast dolazimo do situacije da sada HDZ prihvata ono što su prije nekoliko mjeseci arogantno odbili. Da se slušalo tebe i slične tebi, mi taj Rubikon ne bi prešli a SDP bi bila ili u opoziciji ili bi se deklarisala kao stranka koja nije i hrvatska.

Ti kažeš da se tu etničku podjelu ne smije dirati, ja kažem eto diralo se i izvojevalo važnu pobjedu. Šta sad ? Gdje je ta Čovićeva pobuna ? Gdje su te barikade ?
Kakvu pobjedu, majke ti? Misli, razumijem tu opčinjenost i te folove, al de ti meni reci šta je tu pobjeda? Nama je pobjeda kad se namjestimo da nas udare tamo gdje najmanje boli. Zlatko je uspio, za vrlo kratko vrijeme, fakat ni sam nisam vjerovo, zavadit se sa cijelim balkanom, i skim ima smisla i s kim nema ...

Kakve pobune, kakve barikade? Nije problem Čović, problem je šta ti misli hrvatski korpus u BiH. Čovića će bit, odu pa dođu novi. Krište i ostale zajebancije. Nije Zlatko zajebo Čovića, zajebo je hrvatsku većinu u BiH. Eh, šta ja mislim o hrvatima u BiH, odnosno o tim prohrvatskim hrvatima je druga stvar i nebitna skroz.
Locked