I onda doš'o Valter,...

Locked
Hodidid

#1101 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Hodidid »

zavrzlama wrote:
Skijaš wrote:Ja još nisam vidio argument koji bi potvrdio tezu da se u trci za glasove SDP u predizbornoj kampanji okrenuo bošnjačkom nacionalizmu. Takođe, nisam vidio argument zbog kojeg bi bilo ko mogao zaključiti da je trebalo popustiti pred ultimativnim zahtjevima HDZ-a. Ti su argumenti poput života na drugim nebeskim tijelima, čulo se da postoje i ima raznih pretpostavki ali ništa konkretno.
borba bosnjaka za BIH bez obzira u kojoj se stranci isti nalaze je = bosnjacki nacionalizam za neprijatelje BIH...

ne boli velikosrbe i velikohrvate borba bosnjaka za bosnjastvo,nego ih boli borba za bosanstvo i drzavu BIH...SDP dok je bio podrzan za nekih 10% bosnjacke populacije nije bio predmet interesovanja antibosanskih snaga,sad nakon zadnjih izbora kad je SDP dobio trecinu glasova bosnjacke populacije,tad je postao prijetnja i odmah se proglasava probosnjackom strankom a ne probosanskom,a alibi za sve je "Glasaci SDP-a su vecinom bosnjaci"...salonci znaju da je najveci teret odbrane BIH na bosnjacima(jer su najbrojniji,nemaju matice i svoj bioloski opstanak vezu za opstanak BIH)i ako tu odbranu BIH preuzme pod kontrolu jedna multietnicka i socijal- demokratska stranka(podrzana od zapada),tad se uveliko otezava rusenje BIH i odrzavanje privida da BIH brane islamski fanatici i tamo neki bosnjaci...zato se i salonska ekipa na forumu trudi da SDP predstavi kao tipicnu bosnjacku stranku koja fura bosnjastvo...ukoliko antibosanske snage uspiju(a uspjece jer im stado satanizovano) svojm narodu prikazati SDP kao tipicnu bosnjacku stranku,samo ce jos vise sebi otezati posao rusenja BIH ,jer ce se neminovno formirati"Svebosanski Front" ne obaziruci se sta dusmani BIH govore o SDP-u,SDA,SBIH,SDU ,HSP itd...
Mala korekcija. Maticu imamo i to je Bosna i Hercegovina. Ono sto nemamo je rezervna domovina a i ne treba nam niti je trazimo.Inace se slazem s ostalim napisanim. :wink:
Hodidid

#1102 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Hodidid »

draganbl wrote:Drago mi je da ova rasprava ide u smjeru u koji sam je i ja usmjeravao proteklih dana.
Najveći problem izbora kod nas je ogroman broj apstinenata koji su većinom građanski orijentisani. Nacionalisti su na posljednjim izborima (u prosjeku) dobijali 15-30% podrške od ukupnog biračkog tijela i to je njihov maksimum koji dostižu na svakim izborima. Međutim, među apstitentima je ogromna većina ljudi koji ne glasaju zato što su protivnici nacionalne demagogije, ne primaju se na nju, ne sanjaju o referendumima, ukidanjima, separatizmu i slično. To su ljudi kojima je bolji život u prvom planu i ne izlaze na izbore jer im nijedna stranka ne nudi ništa osim svađanja i prepucavanja sa drugima.
Ponoviću još jednom, Milošević (uz koalicione saradnike) je posljednja 2-3 ciklusa izbora dobijao na osnovu 51% glasova od 51% ljudi koji su izašli na izbore, a i to je znalo biti namješteno. Prvi put kada se opozicija ozbiljno okupila, napravila i ponudila konkretne planove kako izvući zemlju (Srbiju) iz katastrofalne situacije u koju je Milošević doveo, izlaznost na izborima je bila preko 80%, a negdje i preko 90%. I Milošević je pao kao gnjila kruška. To nama treba, široka koalicija koja će okupiti sve građanske stranke, animirati šire društvene slojeve i razne organizacije, a uz sve to ponuditi konkretne planove i projekte za poboljšanje kvaliteta života. Znači otprilike sve ono što SDP nije uradio. Da naglasim, to nije krivica SDP-a, oni imaju svoju taktiku kako da zauzmu vlast i ja to poštujem. Jedina je stvar što se meni i većini građanski orijentisanih ljudi u BiH, ta taktika ne dopada. Zato SDP, umjesto da sa koalicionim partnerima osvoji 30-40% ukupnih glasova, ovako sam i izolovan, osvoji oko 10% i onda, da bi se dokopao vlasti pravi koaliciju sa kriminalcima i ustašama.
Uz duzno postovanje Milosevic je pao odmah nakon gubitka Kosova kad su digli ruke od njega oni koji su mu drzali ledja SANU, hardcore nacionalisticka intelektualna elita, DB i JA. Kosovo je bilo samo kulminacija nezadovoljstva koje se skupljalo tokom decenije koja je prethodila Kumanovskom sporazumu. Da je Milosevic kojim slucajem dobio ratove 1990-95 i zadrzao Kosovo 1998-1999 imao bi i danas plebiscitarnu podrsku naroda.

Inace slazem se stobom da nam je potrebna koalicija siroka koalicija gradjanskih stranaka koja ce biti u stanju animirati prvo javnost a zatim sire drustvene slojeve koje ce zainteresirati kvalitetnim i konkretnim projektima za poboljsanje kvaliteta zivota. Samo da bi animirao gradjansku svijest kod populacije moras imati odredjen obrazovni nivo u ciljanoj kategoriji ljudi.Razvijenu gradjansku svijest obicno ima urbana srednja klasa.Prije rata mozda je bilo 20-25 % u ukupnoj populaciji BiH. Danas ne bih rekao da je ima vise od 10 %. Od toga dvije trecine idu na federaciju a sve skupa je to malo za ozbiljne i kvalitetne pomake.Srednja klasa je izgubljena a gradi se decenijama.
draganbl

#1103 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by draganbl »

Skijaš wrote:
draganbl wrote:Zato SDP, umjesto da sa koalicionim partnerima osvoji 30-40% ukupnih glasova, ovako sam i izolovan, osvoji oko 10%
I ja sam podržavao ideju o koaliciji u kojoj bi se našli Naša Stranka, LDS, SDU, SDP i ostale lijevo orijentisane stranke. Ali to što do tog nije došlo nije samo krivica SDP-a. Ne može neko ko samostalno osvoji 15 ili 16 glasova tražiti 15 ili 16 % utjecaja na proces odlučivanja u koaliciji. Osim toga, sve su se te stranke i bez SDP-a mogle udružiti i onda nakon izbora ući u koaliciju sa SDP-om a utjecaj na proces odlučivanja podijeliti prema izbornom rezultatu.
Ja opet kažem, nije SDP ništa kriv. Oni su izabrali način na koji žele da učestvuju na izborima i sada "žanju ono što su posijali", kao i svi drugi.
Sa druge strane, ukazujem na problem da oko 1 500 000 ljudi na izbore uopšte nije ni izašlo. Siguran sam da ogroman broj njih (nas) koji nisu glasali ne podržavaju vladajuće stranke, ali ni u ovakvom SDP-u ne vide izlaz. Opet, očekivati da će male i beznačajne stranke koje si nabrojao samostalno napraviti bilo kakvu kvalitetnu koaliciju je neozbiljno. One se moraju okupiti oko veće, a trenutno je SDP jedina takva.
Kakva bi bila podjela kolača, pa i to se da naslutiti. U Srbiji, nakon pobjede DOS-a, 80% vlasti su popunili kadrovi DS-a (Đinđić) i DSS-a (Koštunica), dok su samo predsjednici malih stranaka dobili poslaničke mandate ili manje značajno mjesto u vladi. Tako i jedino tako bi moralo biti i ovdje. E sad, napraviti sistem i okupiti koaliciju pod tim uslovima, u kojoj bi vjerovatno SDP dominirao, a druge stranke na neki način bile prisiljene da učestvuju ako ne žele da nestanu sa političke scene i jeste najveća vještina. Mišljenja sam da SDP nije zreo za takav poduhvat, kao što to nije bila ni Đinđićeva stranka 96.
Međutim, to ne znači da od tog, po mom mišljenju jedinog rješenja, treba odustati.
draganbl

#1104 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by draganbl »

Hodidid wrote:
draganbl wrote:Drago mi je da ova rasprava ide u smjeru u koji sam je i ja usmjeravao proteklih dana.
Najveći problem izbora kod nas je ogroman broj apstinenata koji su većinom građanski orijentisani. Nacionalisti su na posljednjim izborima (u prosjeku) dobijali 15-30% podrške od ukupnog biračkog tijela i to je njihov maksimum koji dostižu na svakim izborima. Međutim, među apstitentima je ogromna većina ljudi koji ne glasaju zato što su protivnici nacionalne demagogije, ne primaju se na nju, ne sanjaju o referendumima, ukidanjima, separatizmu i slično. To su ljudi kojima je bolji život u prvom planu i ne izlaze na izbore jer im nijedna stranka ne nudi ništa osim svađanja i prepucavanja sa drugima.
Ponoviću još jednom, Milošević (uz koalicione saradnike) je posljednja 2-3 ciklusa izbora dobijao na osnovu 51% glasova od 51% ljudi koji su izašli na izbore, a i to je znalo biti namješteno. Prvi put kada se opozicija ozbiljno okupila, napravila i ponudila konkretne planove kako izvući zemlju (Srbiju) iz katastrofalne situacije u koju je Milošević doveo, izlaznost na izborima je bila preko 80%, a negdje i preko 90%. I Milošević je pao kao gnjila kruška. To nama treba, široka koalicija koja će okupiti sve građanske stranke, animirati šire društvene slojeve i razne organizacije, a uz sve to ponuditi konkretne planove i projekte za poboljšanje kvaliteta života. Znači otprilike sve ono što SDP nije uradio. Da naglasim, to nije krivica SDP-a, oni imaju svoju taktiku kako da zauzmu vlast i ja to poštujem. Jedina je stvar što se meni i većini građanski orijentisanih ljudi u BiH, ta taktika ne dopada. Zato SDP, umjesto da sa koalicionim partnerima osvoji 30-40% ukupnih glasova, ovako sam i izolovan, osvoji oko 10% i onda, da bi se dokopao vlasti pravi koaliciju sa kriminalcima i ustašama.
Uz duzno postovanje Milosevic je pao odmah nakon gubitka Kosova kad su digli ruke od njega oni koji su mu drzali ledja SANU, hardcore nacionalisticka intelektualna elita, DB i JA. Kosovo je bilo samo kulminacija nezadovoljstva koje se skupljalo tokom decenije koja je prethodila Kumanovskom sporazumu. Da je Milosevic kojim slucajem dobio ratove 1990-95 i zadrzao Kosovo 1998-1999 imao bi i danas plebiscitarnu podrsku naroda.
Ne branim ti da iznosiš takav stav, ali to nije tačno. Milošević je jo5 1996. godine izgubio (lokalne) izbore u svim većim gradovima u Srbiji. Znaš li da je 1996/1997 godine Đinđić bio gradonačelnik Beograda? Tada na Kosovu nije ni bilo sukoba. Znači, neke 4 godine prije pada Miloševića, u Srbiji je bio ogroman broj ljudi nezadovoljnih njegovom katastrofalnom politikom, ali tadašnja opozicija nije imala snage i mogućnosti da ga trajno sruši. Tek kada su se ujedinili u ozbiljan i širok narodni pokret, dobili podršku studenata, eksperata, SPC, stranih organizacija i međunarodne zajednici, uspjeli su srušiti Miloševića.
Hodidid wrote: Inace slazem se stobom da nam je potrebna koalicija siroka koalicija gradjanskih stranaka koja ce biti u stanju animirati prvo javnost a zatim sire drustvene slojeve koje ce zainteresirati kvalitetnim i konkretnim projektima za poboljsanje kvaliteta zivota. Samo da bi animirao gradjansku svijest kod populacije moras imati odredjen obrazovni nivo u ciljanoj kategoriji ljudi.Razvijenu gradjansku svijest obicno ima urbana srednja klasa.Prije rata mozda je bilo 20-25 % u ukupnoj populaciji BiH. Danas ne bih rekao da je ima vise od 10 %. Od toga dvije trecine idu na federaciju a sve skupa je to malo za ozbiljne i kvalitetne pomake.Srednja klasa je izgubljena a gradi se decenijama.
Pa eto, u dva posta nađosmo rješenje i to rješenje sigurno, provjereno radi. Žali bože što to političari neće da sprovedu. Nije tu samo stvar u "urbanoj klasi", već u zahvatanju širih slojeva društva. Ni u Srbiji narod nije ništa pametniji ni obrazovaniji, ali im je ipak uspjelo.
Hodidid

#1105 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Hodidid »

Moze biti Dragane da je to tako kako kazes kad je u pitanju pad Milosevica. Samo cinjenica i dalje ostaje da je pao netom poslije gubitka Kosova.
Nisam znao da je Djindjic bio gradonacelnik Beograda 1996/1997. Znam medjutim da je Milosevic 1996 za dlaku pobijedio Seselja na predsjednickim izborima. Mnogi kazu da je cak Seselj na tim izborima i pokraden.Demokrate na tim predsjednickim izborima nisu imali ni teoretske sanse za uspjeh.Lokalni izbori cuj biraju izvrsnu vlast na lokalnom planu koje se bave pitanjima od lokalnog i u najboljem slucaju regionalnog znacaja. Izgradnja infrastrukture, novi vodovod, asfalt, rasvjeta, komunalna pitanja itd.

A sto se tice animiranja sirih drustvenih slojeva koje bi obuhvatile i kategorije ljudi izvan kruga koji pripada srednjem stalezu, ja idalje mislim da je potreban postici odredjen obrazovni nivo u ciljanoj populaciji da bi postigao efektivan rezultat. Polupismen covjek rijetko ima razvijenu gradjansku svijest i pojam o tome sta je gradjanska svijest. A kod nas ima jako puno nepismenog i polupismenog svijeta.
Laus

#1106 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Laus »

SNSD uzvraća udarac: Prijava protiv SDP-a zbog saradnje sa strankom koja baštini ideologiju ustaške NDH

Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/politika ... z1RDkKb6II

Je li i SDP pod lupom Etičkog komiteta SI: "Državu dovodi u pitanje SNSD, a ne HSP"

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/4 ... e-hsp.html
Skijaš

#1107 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Skijaš »

draganbl wrote:
Skijaš wrote:
draganbl wrote:Zato SDP, umjesto da sa koalicionim partnerima osvoji 30-40% ukupnih glasova, ovako sam i izolovan, osvoji oko 10%
I ja sam podržavao ideju o koaliciji u kojoj bi se našli Naša Stranka, LDS, SDU, SDP i ostale lijevo orijentisane stranke. Ali to što do tog nije došlo nije samo krivica SDP-a. Ne može neko ko samostalno osvoji 15 ili 16 glasova tražiti 15 ili 16 % utjecaja na proces odlučivanja u koaliciji. Osim toga, sve su se te stranke i bez SDP-a mogle udružiti i onda nakon izbora ući u koaliciju sa SDP-om a utjecaj na proces odlučivanja podijeliti prema izbornom rezultatu.
Ja opet kažem, nije SDP ništa kriv. Oni su izabrali način na koji žele da učestvuju na izborima i sada "žanju ono što su posijali", kao i svi drugi.
Sa druge strane, ukazujem na problem da oko 1 500 000 ljudi na izbore uopšte nije ni izašlo. Siguran sam da ogroman broj njih (nas) koji nisu glasali ne podržavaju vladajuće stranke, ali ni u ovakvom SDP-u ne vide izlaz. Opet, očekivati da će male i beznačajne stranke koje si nabrojao samostalno napraviti bilo kakvu kvalitetnu koaliciju je neozbiljno. One se moraju okupiti oko veće, a trenutno je SDP jedina takva.
Kakva bi bila podjela kolača, pa i to se da naslutiti. U Srbiji, nakon pobjede DOS-a, 80% vlasti su popunili kadrovi DS-a (Đinđić) i DSS-a (Koštunica), dok su samo predsjednici malih stranaka dobili poslaničke mandate ili manje značajno mjesto u vladi. Tako i jedino tako bi moralo biti i ovdje.
To o čemu govoriš zahtjeva veći stepen državnotvornog osjećaja nego što ga se može naći u SDP-u, Našoj Stranci ili Liberalima. Možda svi evoluiraju i shvate da su puno jači zajedno, ali dok se to ne desi, SDP mora uraditi šta je u njenoj moći da ograniči utjecaj neprijatesljkih elemenata i ne može stajati po strani čekajući formiranje ljevičarske koalicije.

Amerikanci su zajedno za Rusima riješili problem Hitlera i tek onda ušli u međusobni sukob. Kada se pobjedi separatiste ili kada SDP u FBiH dobije dovoljno glasova da samostalno formira vlast, SDP će se uz pomoć Naše Stranke obračunati i sa Izetbegovićem, Radončićem i ostalim kućnim prijateljima raznih Keljmendija i Šaja.
ultima_palabra

#1108 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by ultima_palabra »

draganbl wrote:
Skijaš wrote:
Kakva bi bila podjela kolača, pa i to se da naslutiti. U Srbiji, nakon pobjede DOS-a, 80% vlasti su popunili kadrovi DS-a (Đinđić) i DSS-a (Koštunica), dok su samo predsjednici malih stranaka dobili poslaničke mandate ili manje značajno mjesto u vladi. Tako i jedino tako bi moralo biti i ovdje. E sad, napraviti sistem i okupiti koaliciju pod tim uslovima, u kojoj bi vjerovatno SDP dominirao, a druge stranke na neki način bile prisiljene da učestvuju ako ne žele da nestanu sa političke scene i jeste najveća vještina. Mišljenja sam da SDP nije zreo za takav poduhvat, kao što to nije bila ni Đinđićeva stranka 96.
Međutim, to ne znači da od tog, po mom mišljenju jedinog rješenja, treba odustati.
Misliš da bi neka značajnija stranka iz manjeg entiteta se usudila ući u neku predizbornu koaliciju koju bi predvodio SDP? Po meni je to wishful thinking...
draganbl

#1109 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by draganbl »

Hodidid wrote:Moze biti Dragane da je to tako kako kazes kad je u pitanju pad Milosevica. Samo cinjenica i dalje ostaje da je pao netom poslije gubitka Kosova...
...
To je tačno, ali gubitak Kosova nije glavni uzrok za pad Miloševića. Da se opozicija nije dobro i kvalitetno organizovala, ne bi Milošević pao ni da je izgubio pola Srbije.
Upravo ja naglašavam da su Miloševića sa vlasti skinuli dotadašnji apstinenti. Na svim izborima poslije 1995. godine Milošević (ili SPS) je dobijao do dva miliona glasova, a kada je izlaznost malo preko 50%, onda tih dva miliona bude većina. Na primjer, kada ga je Koštunica pobijedio, Milošević je dobio preko 1.800.000 glasova i da je izlaznost bila čak i 60%, ostao bi na vlasti. Međutim, tada je izlaznost bila 71.5%, tj. oko milion ljudi više nego na ranijim izborima. I taj milion je glasao protiv njega, tj. za DOS.
Znači, nije tačno, niti je ičime potkrijepljeno da je narod u Srbiji okrenuo leđa Miloševiću zbog izgubljenih ratova. Činjenice, (brojevi) govore da je na izbore 2000. godine izašlo preko milion ljudi više u odnosu na ranije izbore i svi ti (tačnije ogromna većina) je IMALA ZA KOGA DA GLASA, tj. prepoznala je u DOS-u političku opciju koja je nudila konkretne planove kako se izvući iz krize. Ti ljudi, taj milion, zajedno sa redovnim glasačima, nisu željeli novog Miloševića, ni Šešelja, već demokratsku vlast čija politika nije zasnovana na nacionalizmu i ratovanju.
Zato ja smatram da BiH ima potencijal da sruši nacionaliste, ne zato što nema onih koji će za nacionaliste glasati, već zato što je građanski orijentisano stanovništvo ne glasa.
Last edited by draganbl on 05/07/2011 12:33, edited 1 time in total.
draganbl

#1110 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by draganbl »

Skijaš wrote:
draganbl wrote: Ja opet kažem, nije SDP ništa kriv. Oni su izabrali način na koji žele da učestvuju na izborima i sada "žanju ono što su posijali", kao i svi drugi.
Kakva bi bila podjela kolača, pa i to se da naslutiti. U Srbiji, nakon pobjede DOS-a, 80% vlasti su popunili kadrovi DS-a (Đinđić) i DSS-a (Koštunica), dok su samo predsjednici malih stranaka dobili poslaničke mandate ili manje značajno mjesto u vladi. Tako i jedino tako bi moralo biti i ovdje.
To o čemu govoriš zahtjeva veći stepen državnotvornog osjećaja nego što ga se može naći u SDP-u, Našoj Stranci ili Liberalima. Možda svi evoluiraju i shvate da su puno jači zajedno, ali dok se to ne desi, SDP mora uraditi šta je u njenoj moći da ograniči utjecaj neprijatesljkih elemenata i ne može stajati po strani čekajući formiranje ljevičarske koalicije.

Amerikanci su zajedno za Rusima riješili problem Hitlera i tek onda ušli u međusobni sukob. Kada se pobjedi separatiste ili kada SDP u FBiH dobije dovoljno glasova da samostalno formira vlast, SDP će se uz pomoć Naše Stranke obračunati i sa Izetbegovićem, Radončićem i ostalim kućnim prijateljima raznih Keljmendija i Šaja.
Slažem se sa tobom da SDP nije dovoljno "evoluirao i shvatio" da su puno jači zajedno. Međutim, ja naglašavam ovo: SDP je na prethodna dva ciklusa izbora osvojio oko 300-350 hiljada glasova. Nacionalisti su osvojili oko milion. Oko milion i po ljudi ne glasa. Gdje je šansa SDP-a? Znači, moraju se privući apstinenti. I koliko god ti branio SDP, mada ga ja trenutno i ne napadam, očigledno je da apstinente ovakvom izgubljenom politikom i koalicijom sa SDA i ustašama neće privući.
draganbl

#1111 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by draganbl »

ultima_palabra wrote: Misliš da bi neka značajnija stranka iz manjeg entiteta se usudila ući u neku predizbornu koaliciju koju bi predvodio SDP? Po meni je to wishful thinking...
Pa očigledno je da u RS-u pola naroda ne glasa. Ti ljudi ne glasaju ni za SNSD, ni za SDS, ni za PDP, ni za SRS ne glasaju ni za koga! To znači da ta nacionalistička politika koju SNSD, SDS i ostali propagiraju nemaju podršku od jednog ogromnog broja ljudi. Ja o tim ljudima i tim glasovima govorim. A oni se zanemaruju, kao da ne postoje. Pa ne glasa čitava RS za Dodika i Bosića. Za Dodika je glasalo oko 300000 ljudi, za Bosića 200 000. Dakle, oko pola. Šta je sa drugom polovinom.
E tu je šansa SDP-a i građanske koalicije, jer ogromna većina tih ljudi jeste na toj talasnoj dužini. Samo što tim ljudima, da bi glasali za tebe, moraš ponuditi mnogo više od praznih obećanja. A to na prethodnim izborima niko nije nudio, što činjenica o maloj izlaznosti potvrđuje.
mahalik

#1112 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by mahalik »

vidim SDA bori sa desničarskim strujama
Kako će se to odraztiti na platformu
andromeda101

#1113 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by andromeda101 »

Mala izlaznost mozda isto potvrdjuje da se dosta ljudi iselilo iz BiH.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1114 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by pici »

draganbl wrote:
ultima_palabra wrote: Misliš da bi neka značajnija stranka iz manjeg entiteta se usudila ući u neku predizbornu koaliciju koju bi predvodio SDP? Po meni je to wishful thinking...
Pa očigledno je da u RS-u pola naroda ne glasa. Ti ljudi ne glasaju ni za SNSD, ni za SDS, ni za PDP, ni za SRS ne glasaju ni za koga! To znači da ta nacionalistička politika koju SNSD, SDS i ostali propagiraju nemaju podršku od jednog ogromnog broja ljudi. Ja o tim ljudima i tim glasovima govorim. A oni se zanemaruju, kao da ne postoje. Pa ne glasa čitava RS za Dodika i Bosića. Za Dodika je glasalo oko 300000 ljudi, za Bosića 200 000. Dakle, oko pola. Šta je sa drugom polovinom.
E tu je šansa SDP-a i građanske koalicije, jer ogromna većina tih ljudi jeste na toj talasnoj dužini. Samo što tim ljudima, da bi glasali za tebe, moraš ponuditi mnogo više od praznih obećanja. A to na prethodnim izborima niko nije nudio, što činjenica o maloj izlaznosti potvrđuje.
ne misli da te nešto ispravljam il nedo bog napadam....neg znaš i sam da je "Šutnja znak odobravanja" .....SDP i sve gradjanske stranke tj opcije ne dolaze u obzir dokle je na snazi tz. balans nacionalističke retorike u sva tri naroda....nemaju samo srbi monopol na nacional-fašizam.Mada SAD i EU smatraju da iz PC-ija dolaze najžešče, što je i tHočno.

Politika: Hillary Clinton i William Hague o BiH
Brine nas BiH, iz RS-a dolazi samo nacionalistička retorika

Državni sekretar SAD-a i ministar inostranih poslova Velike Britanije u zajedničkom autorskom tekstu govore zašto su zabrinuti situacijom u našoj zemlji, šalju poruke domaćim političarima i najavljuju da više neće tolerisati nikakva osporavanja jedinstva i suvereniteta Bosne i Hercegovine, piše sarajevsko "Oslobođenje".

Hapšenje Ratka Mladića, bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba koji se nalazio u bijegu do 26. maja, žrtvama genocida u Srebrenici od prije 16 godina konačno daje nadu da će pravda biti zadovoljena. Ovo porodicama žrtava pomaže da nađu mir. Ovo je, ujedno, ključna prilika da se povuče linija kada je riječ o prošlosti i da cijeli region zapadnog Balkana odlučno krene ka boljoj budućnosti.

Pet godina povratka u prošlost

Već je postignut značajan napredak. Situacija u Srbiji i Hrvatskoj se dramatično razlikuje od one od prije dvije decenije. Ove zemlje sada čvrsto koračaju ka članstvu u Evropskoj uniji. Hrvatska je već članica NATO-saveza i očekuje zaključenje pregovora o pristupu sa EU. Srbija radi na dobivanju statusa kandidata za EU. Ali, dok njeni susjedi gledaju u budućnost, situacija u Bosni i Hercegovini daje nam razloga za sve veću zabrinutost.

Već pet godina Bosna i Hercegovina ide unatrag. U proteklim mjesecima se taj trend pogoršao i došlo je vrijeme za odlučan odgovor međunarodne zajednice, prije svega Evropske unije. Institucije u zemlji su blokirane. U entitetu Republika Srpska, žestoka nacionalistička retorika i aktivnosti kojim se osporava dejtonski okvir rizikuju da BiH odvuku u prošlost - baš u trenutku kada njeni susjedi počinju napredovati ka evropskoj budućnosti.

Stvarne žrtve ove paralize nisu političari u BiH, nego su to njeni građani - upravo oni ljudi koji su izabrali te iste političke lidere da rade u njihovu korist. Umjesto da žive u slobodnom, pravičnom i prosperitetnom društvu, mnogi još žive u sjenci podjela i straha suočeni sa siromaštvom, nezaposlenošću i besperspektivnošću, stoji između ostalog u tekstu Hillary Clinton i Williama Haguea.
ultima_palabra

#1115 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by ultima_palabra »

draganbl wrote:
Mislim da griješiš u osnovnoj postavci. Stranke i nevladine organizacije vrlo iscrpno istražuju naklonosti birača, odnosno svoje tržište. I vjerovatno su došli do zaključka da su apstinenti po političkom stavu tu negdje sa onima koji izlaze na izbore. Da postoji 45% građana manjeg entiteta koji su ultra-liberalni, neopterećeni nacionalizmom i okrenuti ekonomiji i evropskim integracijama... zar ne misliš da bi dosad to neko prepoznao i ponudio im ono što žele?
Skijaš

#1116 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Skijaš »

draganbl wrote:
Međutim, ja naglašavam ovo: SDP je na prethodna dva ciklusa izbora osvojio oko 300-350 hiljada glasova. Nacionalisti su osvojili oko milion. Oko milion i po ljudi ne glasa. Gdje je šansa SDP-a? Znači, moraju se privući apstinenti. I koliko god ti branio SDP, mada ga ja trenutno i ne napadam, očigledno je da apstinente ovakvom izgubljenom politikom i koalicijom sa SDA i ustašama neće privući.
Platformaškog kluba nije bilo prije izbora, ako ti sad HSP smeta šta ti je smetalo prije izbora ? Šta je smetalo ostalim apstinentima prije izbora ? Moj Dragane, meni to liči na izgovor a ne argument.
zavrzlama

#1117 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by zavrzlama »

. Za Dodika je glasalo oko 300000 ljudi, za Bosića 200 000. Dakle, oko pola. Šta je sa drugom polovinom.
uclanjeni u kojekakve nevladine organizacije i drze mitinge protiv karadjica i mladica,svaki put kad ovi bosicevi i dodikovi organizuju mitinge podrske mladicu i karadjicu...
Banksy

#1118 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Banksy »

Zna li ko,
uoči sutrašnjeg dolaska B. Tadića u Sarajevo,
s kim će se sresti od naših,
i hoće li iko potegnuti pitanje generala Divjaka?
Za i Protiv

#1119 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by Za i Protiv »

Banksy wrote:Zna li ko,
uoči sutrašnjeg dolaska B. Tadića u Sarajevo,
s kim će se sresti od naših,
i hoće li iko potegnuti pitanje generala Divjaka?
O @Banksy :D
Pa sta ima... Ko li su nasi :?
Valjda bi se trebao sastati sa predsjednistvom kompletnim, te clanovima VM
Sumnjam da ce biti Dragan Cova ;)
draganbl

#1120 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by draganbl »

ultima_palabra wrote:
draganbl wrote:
Mislim da griješiš u osnovnoj postavci. Stranke i nevladine organizacije vrlo iscrpno istražuju naklonosti birača, odnosno svoje tržište. I vjerovatno su došli do zaključka da su apstinenti po političkom stavu tu negdje sa onima koji izlaze na izbore. Da postoji 45% građana manjeg entiteta koji su ultra-liberalni, neopterećeni nacionalizmom i okrenuti ekonomiji i evropskim integracijama... zar ne misliš da bi dosad to neko prepoznao i ponudio im ono što žele?
Moja postavka je zasnovana na ličnom iskustvu, kako se izbori mogu dobiti (Srbija 2000. godine).
Ja uporno navodim primjer na koji način su apstinenti privučeni da izađu na izbore. I do 2000. godine su građani Sremske Mitrovice, Šapca, Zrenjanina, Kraljeva, Požarevca, Novog Sada, Beograda itd, živjeli u tim gradovima, ali nisu izlazili na izbore! U njihovim glavama (a takvih je u Srbiji bilo milion) se nije 2000. godine promijenio politički kurs, on je uvijek bio isti, jedino što na tom kursu ranije nije bilo nijedne partije koja bi ih privukla da glasaju.
Tako je i kod nas, ogroman broj ljudi, možda ne 45%, ali barem 30% i to ne samo u RS, već u čitavoj BiH bi glasao za dobro organizovanu građansku koaliciju. Ali problem je što takve koalicije nema.
JThomas

#1121 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by JThomas »

ultima_palabra wrote: Mislim da griješiš u osnovnoj postavci. Stranke i nevladine organizacije vrlo iscrpno istražuju naklonosti birača, odnosno svoje tržište. I vjerovatno su došli do zaključka da su apstinenti po političkom stavu tu negdje sa onima koji izlaze na izbore. Da postoji 45% građana manjeg entiteta koji su ultra-liberalni, neopterećeni nacionalizmom i okrenuti ekonomiji i evropskim integracijama... zar ne misliš da bi dosad to neko prepoznao i ponudio im ono što žele?
da je 45% stanovništva STVARNO drukčije, više bi dosad oformilo vlastitu stranku i opciju.
draganbl

#1122 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by draganbl »

Skijaš wrote:
draganbl wrote:
Međutim, ja naglašavam ovo: SDP je na prethodna dva ciklusa izbora osvojio oko 300-350 hiljada glasova. Nacionalisti su osvojili oko milion. Oko milion i po ljudi ne glasa. Gdje je šansa SDP-a? Znači, moraju se privući apstinenti. I koliko god ti branio SDP, mada ga ja trenutno i ne napadam, očigledno je da apstinente ovakvom izgubljenom politikom i koalicijom sa SDA i ustašama neće privući.
Platformaškog kluba nije bilo prije izbora, ako ti sad HSP smeta šta ti je smetalo prije izbora ? Šta je smetalo ostalim apstinentima prije izbora ? Moj Dragane, meni to liči na izgovor a ne argument.
Prije izbora mi je smetalo to što SDP nije nudila ništa konkretno osim par dokumenata na njihovom sajtu koji su mrtvo slovo na papiru. Predizborna kampanja u Banjaluci je bila nikakva, stalno pominjem taj frizerski salon u kojem su prostorije SDP-a. Tamo niti koga ima, niti ko ulazi niti zalazi. A mislim da Lagumdžija i ne zna gdje se nalazi.
Meni prazna obećanja ništa ne znače, šuplji populistički govori i ulizivanje sirotinji me ne pogađaju i zato ne glasam. Hoću konkretne prijedloge: kako ujediniti fondove, kako ukinuti segregaciju, kako inkorporirati presudu Sejdić Finci u izborni zakon, kako povećati penzije. Ali ne pričom: Mi ćemo ukinuti segregaciju kad dođemo na vlast. Već kako: gdje je plan, ko će ga sprovesti, koje tijelo, je li tijelo osnovano, ko će ga osnovati, ko je sve uključen, gdje će se krenuti, kada, koliko će trajati, koja pravna regulativa to reguliše, ko se protivi, ko je za, ima li međunarodni projekat za podršku, koliko će to sve koštati. I tako, za svako teško pitanje u državi. A toga nema i zato ne glasam. Kao i milion i po drugih.
Koalicija sa ustašama je samo posljedica loše predizborne strategije.
ultima_palabra

#1123 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by ultima_palabra »

draganbl wrote:Moja postavka je zasnovana na ličnom iskustvu, kako se izbori mogu dobiti (Srbija 2000. godine).
Ja uporno navodim primjer na koji način su apstinenti privučeni da izađu na izbore. I do 2000. godine su građani Sremske Mitrovice, Šapca, Zrenjanina, Kraljeva, Požarevca, Novog Sada, Beograda itd, živjeli u tim gradovima, ali nisu izlazili na izbore! U njihovim glavama (a takvih je u Srbiji bilo milion) se nije 2000. godine promijenio politički kurs, on je uvijek bio isti, jedino što na tom kursu ranije nije bilo nijedne partije koja bi ih privukla da glasaju.
Tako je i kod nas, ogroman broj ljudi, možda ne 45%, ali barem 30% i to ne samo u RS, već u čitavoj BiH bi glasao za dobro organizovanu građansku koaliciju. Ali problem je što takve koalicije nema.
Došlo im do guše... zaboravljaš da je DOS bio vrlo heterogena skupina, a takvi su bili i njihovi birači. Veći dio te koalicije je bio za nastavak Miloševićeve politike bez Miloševića i drugim sredstvima, dok je manji dio smatrao da se Srbija zaista mora promijeniti. Takve heterogene koalicije se mogu formirati samo u dramatičnim političkim trenucima i ne mogu opstati dugo... do takvog trenutka i te kritične mase u PC još nije došlo, a sumnjam da će ikada i doći.
A vrijedi i ovo što @JT kaže :)
madner

#1124 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by madner »

Milosevic je pao zato sto je izgubio ratove, ne zato sto ih je poceo. Srbi ne vole gubitnike.
zavrzlama

#1125 Re: I onda doš'o Valter,...

Post by zavrzlama »

madner wrote:Milosevic je pao zato sto je izgubio ratove, ne zato sto ih je poceo. Srbi ne vole gubitnike.
upravo tako....

zato i nema srpskih heroja iz rsk i sa kosova,jer nema ni rsk i kosova u sastavu srbije...mladica podrzava vecina srba jer postoji mali ausvic kao rezultat njegovih zlocina i "herojstva"
Locked