I onda doš'o Valter,...
- ultima_palabra
#1051 Re: I onda doš'o Valter,...
Pa SDP je sazrio, skontao da je ograničen na 100-150 hiljada glasača i malo promijenio politiku. Izbjegli su fokusiranje na ideološke podjele, na kontraste "džamija-kafana" i prestali su da idu prstom u oko desno i centru orijentiranim Bošnjacima. Išli su na denunciranje politike SDA-SBiH umjesto "ad hominem" priče, znajući da se s nekim mora i koalirati. Bitno obilježje i bilo i taj "državni patriotizam" s kojim se dosta ljudi može identificirati kao jasan odgovor srpsko-hrvatskom separatizmu.
Po meni to je nije udaranje u bošnjački damar, nego više izbjegavanje konfrontacije sa njim... uz primjetan otklon prema državnom, a ne nacionalnom.
Sad što neko politiku doživljava kao furku i SDP mu više nije dovoljno ekskluzivan i revolucionaran, to nije njihov problem... takvih i nema više od 10-20.000 što su pokazali rezultati NS, LDS, SDU i sličnih stranaka.
Po meni to je nije udaranje u bošnjački damar, nego više izbjegavanje konfrontacije sa njim... uz primjetan otklon prema državnom, a ne nacionalnom.
Sad što neko politiku doživljava kao furku i SDP mu više nije dovoljno ekskluzivan i revolucionaran, to nije njihov problem... takvih i nema više od 10-20.000 što su pokazali rezultati NS, LDS, SDU i sličnih stranaka.
- Corto Maltese
#1052 Re: I onda doš'o Valter,...
Skijash, dva prethodna komenta(to)ra su na plastičan način predočili te prikriveno/otvorene o kojima sam govorio. Bez obzira što se čini kao da je naručeno i namješteno to zaista nisu moji alternativni nick-ovi
Last edited by Corto Maltese on 04/07/2011 20:18, edited 1 time in total.
- Skijaš
#1053 Re: I onda doš'o Valter,...
Zašto ih smatraš "blago-umjerenim nacionalistima" i jesi li ih uopšte pitao zašto su glasali za SDP ?-LIBERO- wrote:Pa sta se imam sjecati i pisatiti ti bilo kakve argumente..ja ti govorim sta se desilo,tj. koja je reakcija bila ljudi iz moje uze okoline.
Ljudi koji su redovno glasali za bivsu koaliciju SDA SzaBIH,su u vecem broju preplivali u jato SDP-a.
Mahom su to ljudi za koje se moze reci da su blago-umjereni nacionalisti i ljudi koji imaju veze sa lijevim politickim idejma ,k'o ja sa Luxemburgom.![]()
Kazem ti,znam ljude,cak i jedan dio moje familije,su preplivali u SDP jato,a bili sve sami,do ovih proslih izbora,"SDA demokratija"
Po meni je ,sasvim dovoljan,lakmus papir reakcija tog desnog i "nacionalno osvjescenog" birackoga tijela i cinjenica da su bas u SDP-u prepoznali adekvatnu zamjenu za dojucerasnje politicke adute![]()
Ja mislim da je SDP dobio glasove zbog Komšića i u znatnoj mjeri zbog njegovog poznatog okršaja sa Bakirom Izetbegovićem. To je bio ključni momenat predizborne kampanje jer je obični čovjek u Komšiću prepoznao sebe. Ništa nacionalističko Komšić nije rekao a pogotovo nije bilo promocije bošnjačkog nacionalizma. Budi korektan pa svoje tvrdnje potkrijepi citatima ili konkretnim potezima SDP-a tokom predizborne kampanje. To kako je glasao neko koga ti smatraš "blago-umjerenim nacionalistom" nije argument jer nisi naveo ni zašto tog nekog smatraš nacionalistom ni je li ti taj neko rekao zašto je glasao za SDP.
- ultima_palabra
#1054 Re: I onda doš'o Valter,...
Prvi put u životu me neko nazva desničarem, ali pošto je od tebe, doživljavam to kao kompliment.Corto Maltese wrote:Skijash, dva prethodna komenta(to)ra su na plastičan način predočili te prikriveno/otvorene o kojima sam govorio.
Stoga, hvala
- Corto Maltese
#1055 Re: I onda doš'o Valter,...
Nemoj molim te! Nisam Srbin, ali znam da se od takve zahvalnosti dvaput umire.ultima_palabra wrote:Prvi put u životu me neko nazva desničarem, ali pošto je od tebe, doživljavam to kao kompliment.Corto Maltese wrote:Skijash, dva prethodna komenta(to)ra su na plastičan način predočili te prikriveno/otvorene o kojima sam govorio.
Stoga, hvala
- ultima_palabra
#1056 Re: I onda doš'o Valter,...
I drugi put...Corto Maltese wrote:Nemoj molim te! Nisam Srbin, ali znam da se od takve zahvalnosti dvaput umire.ultima_palabra wrote:Prvi put u životu me neko nazva desničarem, ali pošto je od tebe, doživljavam to kao kompliment.Corto Maltese wrote:Skijash, dva prethodna komenta(to)ra su na plastičan način predočili te prikriveno/otvorene o kojima sam govorio.
Stoga, hvala
- Skijaš
#1057 Re: I onda doš'o Valter,...
Pazi, ona poruka Komšića Koštunici je nešto što treba da ima podršku svih nas, Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih. Ne možemo to označiti kao bošnjački nacionalizam.Corto Maltese wrote:mimo svih tih umnih glava, meni je jedan od najjačih indikatora SDP-ovog skretanja, podrška mnogih desničara (što otvorenih, što prikrivenih), i ovdje na forumu i u stvarnom životu.
-
Laus
#1058 Re: I onda doš'o Valter,...
"Boriti" se za jednakopravnost a onda samostalo odredjivati sta je to jednakopravnost je... bez komentara.

Da ne znam gdje sam i koja je godina pomislio bih da to Srbin pise o Srbima, Jugoslaviji i Slobi 1989.Hodidid wrote:Prije ce biti da su ljudi prepoznali stranku koja je spremna zauzeti gard kad su u pitanju drzavni interesi. E sad sto se jacanje i ocuvanje drzave u punom kapacitetu uglavnom poklapa sa interesima i bosnjackog nacionalnog korpusa je nesto sto nema puno sa SDP-ovim "populizmom".
Ovaj put je dobar broj simpatizera SzBiH glasao ovaj put za SDP ali zbog prepoznavanja istinskog zalaganja i konkretnog dugorocnog programa za jacanje drzave kod SDP stranke.
Taj trend ce se zasigurno i nastaviti pogotovo ukoliko se nastave opstrukcije SNSD-HDZ.
-
zavrzlama
#1059 Re: I onda doš'o Valter,...
Salonsku ekipu boli cinjenica sto se bosnjaci okrecu SDP-u i sto borbu za BIH preuzima stranka sa multietnickom i socijaldemokratskom ideologijom,a tad njihovi favoriti velikosrbi tesko mogu svoj fasizam i nacionalizam braniti tezom" pa i kod bosnjaka je na vlasti nacionalna stranka" a tad satanizovanom narodu najlakse prodaju pricu kako su svi nacionalisti i kako nikad nece doci promjene u odnosu na glasanje...cinjnica da je ogromna vecina glasaca u SDP-u bosnjaci je samo jos jedna potvrda bosnjaka kao naroda neopterecenog nacionalizmom i naroda kome je drzava BIH ispred vjerskog opredjeljenja..zlo po BIH bi bilo da SDP BIH cini vecina nebosnjackog naroda,jer bi to bio dokaz da bosnjacima nije stalo do BIH...e to boli ovu salonsku ekipu koja napada @skijasa i slicne....da je kojim slucajem SDP dobio podrsku od 5% i da je u opoziciji,tad bi ovi salonci likovali i hvalili SDP a prebacivali bosnjacima kako samo podrzavaju nacionalne stranke,sad kad su bosnjaci vecinom glasali za SDP,e sad opet nevalja ,a nevalja jer otezava njihovim favoritima rusenje BIH 
Last edited by zavrzlama on 04/07/2011 20:41, edited 1 time in total.
-
Hodidid
#1060 Re: I onda doš'o Valter,...
Ti si ono clan Nase Stranke? Pa sve dok budete forsirali tipove poput Bajica koji izlijece sa dubioznim izjavama o bosnjacima kao narodu a koje ocito nisu koordinirane sa predsjednistvom stranke tesko da cete dozivjeti popularizaciju stranke. Iako programski cijenim vas rad odnosno usmjerenje i ideju.Corto Maltese wrote:Skijash, dva prethodna komenta(to)ra su na plastičan način predočili te prikriveno/otvorene o kojima sam govorio. Bez obzira što se čini kao da je naručeno i namješteno to zaista nisu moji alternativni nick-ovi
- Corto Maltese
#1061 Re: I onda doš'o Valter,...
Zaista me žalosti masovno nasjedanje na tu Komšićevu demonstraciju nemoći i neznanja, ali svakom svoje. Momentar moje, vidno zbunjene, prijateljice je bio: "U mojoj zemlji oni koji su onoliko prazni nisu ovoliko glasni!?"Skijaš wrote:Pazi, ona poruka Komšića Koštunici je nešto što treba da ima podršku svih nas, Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih. Ne možemo to označiti kao bošnjački nacionalizam.Corto Maltese wrote:mimo svih tih umnih glava, meni je jedan od najjačih indikatora SDP-ovog skretanja, podrška mnogih desničara (što otvorenih, što prikrivenih), i ovdje na forumu i u stvarnom životu.
- Skijaš
#1062 Re: I onda doš'o Valter,...
U mojoj zemlji, one koji se pokažu popustljivim protjeraju ili pobiju i zagrnu buldožerima.Corto Maltese wrote:Zaista me žalosti masovno nasjedanje na tu Komšićevu demonstraciju nemoći i neznanja, ali svakom svoje. Momentar moje, vidno zbunjene, prijateljice je bio: "U mojoj zemlji oni koji su onoliko prazni nisu ovoliko glasni!?"Skijaš wrote:Pazi, ona poruka Komšića Koštunici je nešto što treba da ima podršku svih nas, Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih. Ne možemo to označiti kao bošnjački nacionalizam.Corto Maltese wrote:mimo svih tih umnih glava, meni je jedan od najjačih indikatora SDP-ovog skretanja, podrška mnogih desničara (što otvorenih, što prikrivenih), i ovdje na forumu i u stvarnom životu.
- Alfons Kauders
#1063 Re: I onda doš'o Valter,...
Corto & Libero
Ponovo se vracate na onu staru pricu koju ste pricali oko izbora, mogu komotno listati svoje stare komentare i pitanja na koja nikad niste bili u stanju ponuditi odgovore.
Jedna od najjacih teza mi je ona o privlacenju bivsih glasaca SBiH i SDA. Pa zar to nije bit izbora? Mislim, informisati ljude, ponuditi im neku alternativu i nagnati ih da svoj glas daju nekom drugom? Znaci po vama je bolje da ti glasaci nastave glasati za SBiH, SDA ili SBB, cisto da ne "prljaju" SDP? Sta cemo onda u RS? Da Cavic ili Ivanic dobiju po 20% glasova sljedeci put? I nazivamo ih cetnicima zato jer su njihovi glasaci prije glasali za SDS ili SNSD?
Usput, sta cemo onda sa vasom NS? Koja je svoju kampanju gradila na otimanju glasaca "nacionalistikom" SDP-u, kojeg si strpao u isti kos sa SDA i SDS? Znas koja je jedina razlika drug? To sto je SDP njima oteo 150,000 glasova, a Nasa Stranka ni 150...
A pricu o bosnjackom nacionalizmu ste popusili ali da valja. Mislim na vas dvojicu, licno, ne na NS u cjelini.
Ako hoces da pricamo o tom navodnom bosnjackom nacionalizmu, hajmo fino otvoriti novu temu, mislim da bi bila jako zanimljiva diskusija... Barem dok ne padne snijeg, pa odemo fino na skijanje...
Ponovo se vracate na onu staru pricu koju ste pricali oko izbora, mogu komotno listati svoje stare komentare i pitanja na koja nikad niste bili u stanju ponuditi odgovore.
Jedna od najjacih teza mi je ona o privlacenju bivsih glasaca SBiH i SDA. Pa zar to nije bit izbora? Mislim, informisati ljude, ponuditi im neku alternativu i nagnati ih da svoj glas daju nekom drugom? Znaci po vama je bolje da ti glasaci nastave glasati za SBiH, SDA ili SBB, cisto da ne "prljaju" SDP? Sta cemo onda u RS? Da Cavic ili Ivanic dobiju po 20% glasova sljedeci put? I nazivamo ih cetnicima zato jer su njihovi glasaci prije glasali za SDS ili SNSD?
Usput, sta cemo onda sa vasom NS? Koja je svoju kampanju gradila na otimanju glasaca "nacionalistikom" SDP-u, kojeg si strpao u isti kos sa SDA i SDS? Znas koja je jedina razlika drug? To sto je SDP njima oteo 150,000 glasova, a Nasa Stranka ni 150...
A pricu o bosnjackom nacionalizmu ste popusili ali da valja. Mislim na vas dvojicu, licno, ne na NS u cjelini.
Ako hoces da pricamo o tom navodnom bosnjackom nacionalizmu, hajmo fino otvoriti novu temu, mislim da bi bila jako zanimljiva diskusija... Barem dok ne padne snijeg, pa odemo fino na skijanje...
-
zavrzlama
#1064 Re: I onda doš'o Valter,...
od svih pozitivnosti izbornim uspjehom SDP-a je i skidanje maski salonskih cetnika koji svoju frustraciju iznenadnim usponom SDP-a ne mogu da sakriju
..samo mezit na tenane. 
- JThomas
#1065 Re: I onda doš'o Valter,...
a da nisu uspjeli oteti glasove, isti bi se pitali kakva je to stranka i kakav je lagumdžija promašaj kad ovakvoj konkurenciji ne može oteti glasove. bila je ta priča već u cijelom periodu 2006-2010. znači što se toga tiče - ne može valjati.Alfons Kauders wrote:Corto & Libero
jedna je stvar kritikovati kadrovska rješenja, politike, poteze, koji itekako imaju fula, a drugo je ovakvo lafo principijelno proseravanje.
- Corto Maltese
#1066 Re: I onda doš'o Valter,...
Moja veza sa NS je ta da sam je podržavao prije izbora. Vjerovatno ću je podržati i na narednim izborima, ali nit koga iz rukovodstva stranke znam (pardon, znam, ali su ti što ih znam stranku odavno napustili) Ovo pišem jer vidim da tebi ta veza nešto znači. Meni ne znači, jer za mišljenje nisam nikada pitao nikog iz te stranke kao i nikog iz SDP, za koju veže nekdašnje članstvo. Pošto si spomenuo izborne rezultate te dvije stranke, da spomenem da je NS imala nakaradnu predizbornu kampanju, kod SDP (nakon 2002-ge) je nakaradno sve ostalo.Alfons Kauders wrote:Corto & Libero
Naravno da je bit izbora privlačenje glasača drugih stranaka. Ali eto, po nesreći (nije valjda neki drugi razlog) privukoše samo glasače te dvije stranke a nikog iz SDS, SNSD, HDZ, brojke i slova. U čemu je tajne te fatalne neprivlačnosti socijaldemokratije među nebošnjacima? Prava misterija, naročito s obzirom da u RS drma partije koja se također naziva socijaldemokratskom, i koja, po nekom zagonetnom paralelizmu, nije privukla skoro ni jeda nesrpski glas, izuzimajući 13 glasova nesrba iz vrha stranke. (Naravno, govorim o vrhu stranke koji služi za slikanje, ne o onom koji donosi odluke)
Da, pričam istu priču kao i prije izbora, kao i tokom izbora, kao i poslije izbora. To se može zvati dosljednost, može se zvati i trdoglavost, a može se zvati i: "Ništa se promijenilo nije, pa zašto bih onda mijenjao priču?"
Po meni, sada je na djelu upravo ono što sam prije izbora predvidio: Zamjena jednih prijatelja u upravnim odborima drugim prijateljima, umjesto zamjene nesposobnih sposobnima, kićenje neuspjesima i lijepim željama, kao što je neuspješan pokušaj podjele brašna iz robnih rezervi, kao što je neukinuta ocjene iz vjeronauka, i još gomile praznih obećanja koje su stochar i vivalid ranije nabrojali.
Možeš li mi pojasniti tu pušionu sa Bošnjačkim nacionalizmom, ostala mi je ne dorečena. Naročito u doba cvjetanja tog nacionalizma, koji direktno potaknut zaklonom koji je našao pod crvenim plaštom. Tu matricu smo vidjeli nedavno. Srpski nacionalizam u BiH je gubio svaku političku bitku poslije rata, funkcije RS su jedna po jedna prelazile na državni nivo, popušili su sve i jednu arbitražu (Brčko, Dobrinja, nazivi gradova i opština na "S") u koju su bili upetljani, a onda je došla spasonosna formula- socijaldemokrati, pa još nezavisni. Ne moraju imati još jedno "S" u nazivu, ono se podrazumijeva.
Last edited by Corto Maltese on 04/07/2011 21:49, edited 6 times in total.
- ultima_palabra
#1067 Re: I onda doš'o Valter,...
Isto kao što bi sad isti oni koji se žale zbog tog što "autentični" nisu u federalnoj vlasti i što nema državne, u obrnutom slučaju govorili "gdje su te promjene?", "samo su zamijenili SBiH" i slično. Znači, ne može im se ugoditi.JThomas wrote:a da nisu uspjeli oteti glasove, isti bi se pitali kakva je to stranka i kakav je lagumdžija promašaj kad ovakvoj konkurenciji ne može oteti glasove. bila je ta priča već u cijelom periodu 2006-2010. znači što se toga tiče - ne može valjati.Alfons Kauders wrote:Corto & Libero
jedna je stvar kritikovati kadrovska rješenja, politike, poteze, koji itekako imaju fula, a drugo je ovakvo lafo principijelno proseravanje.
- vee-jay
#1068 Re: I onda doš'o Valter,...
-LIBERO- wrote:Skijas,ja cijenim tvoju forumasku personu,cijenim ,i rado citam,tvoje postove..ali cemu to potenciranje naivnosti??Skijaš wrote:?Skijaš wrote: quote="Corto Maltese"
Nije Lagumdžija dobio 17,3% prošlog oktobra zbog toga što su Bošnjaci prigrlili program SDP-a, već zato što je SDP prihvatio da udara po nacionalnom damaru Bošnjaka.
/quote
Kako ?![]()
SDP je pored svojih uobicajenih programskih prica i stavova (obrazovanje,nauka,kultura,sport,privreda,pravna drzava) na ovim izborima zauzela taj gard nacionalne zastite,populizam u vidu prijasnje retorike Harisa i njegove SzagrabipoBiH.
Koliko hoces "osvjestenih" Bosnjaka,ljudi koji su redovno varirali na izborima izmedju bratskih SDA i SzaBIH,sada su u vecem broju presli za SDP,bas zato sto su prepoznali tu notu populizma i lafo "nacionalnih" zastita raznih vidova.
Istina jeste da je SDP da bi prikupio glasove konzervativnih glasaca svoju retoriku "prilagodio", ali nikako nisu napravili korak ka bosnjackom centru (kao SDA) nego samo ka bosanskom centru. nema socijaldemokratske stranke u evropi koja se u zadnjih 10-15 godina krize nije priblizila centru. pa eto i u Hrvatskoj njihovi ljevicari malo malo pa koketiraju sa nacionalizmom i to nerijetko na temi BiH. Samim time se vidi da je SDP ustvari i tekako evropska stranka a bogami i socijaldemokratska... koja ima potpunu podrsku SI i PES...
- vee-jay
#1069 Re: I onda doš'o Valter,...
a) pa dobro cime ih je SDP to "privolio"?-LIBERO- wrote:Pa sta se imam sjecati i pisatiti ti bilo kakve argumente..ja ti govorim sta se desilo,tj. koja je reakcija bila ljudi iz moje uze okoline.
Ljudi koji su redovno glasali za bivsu koaliciju SDA SzaBIH,su u vecem broju preplivali u jato SDP-a.
Mahom su to ljudi za koje se moze reci da su blago-umjereni nacionalisti i ljudi koji imaju veze sa lijevim politickim idejma ,k'o ja sa Luxemburgom.![]()
Kazem ti,znam ljude,cak i jedan dio moje familije,su preplivali u SDP jato,a bili sve sami,do ovih proslih izbora,"SDA demokratija"
Po meni je ,sasvim dovoljan,lakmus papir reakcija tog desnog i "nacionalno osvjescenog" birackoga tijela i cinjenica da su bas u SDP-u prepoznali adekvatnu zamjenu za dojucerasnje politicke adute![]()
- Alfons Kauders
#1070 Re: I onda doš'o Valter,...
To uopste nije sporno, SDP nije privukao tradicionalne glasace tih stranaka, pa ni veliku vecinu glasaca u RS i Hercegovini. Samo pitanje je koliko je zapravo SDP kriv za to? Koja je to druga stranka uspjela? Liberali? NS? BOSS? Lijanovic? NSP? PDP? Kokuzi? DP? GDS? Ja iskreno ne znam, ali cini mi se da nije nijedna. Eto gledaj izbore rezultata i nadji mi bilo kakvu gradjansku stranku koja je na tim prostorima presla prag (ako takva stranka uopste postoji).Corto Maltese wrote: Naravno da je bit izbora privlačenje glasača drugih stranaka. Ali eto, po nesreći (nije valjda neki drugi razlog) privukoše samo glasače te dvije stranke a nikog iz SDS, SNSD, HDZ, brojke i slova. U čemu je tajne te fatalne neprivlačnosti socijaldemokratije među nebošnjacima? Prava misterija, naročito s obzirom da u RS drma partije koja se također naziva socijaldemokratskom, i koja, po nekom zagonetnom paralelizmu, nije privukla skoro ni jeda nesrpski glas, izuzimajući 13 glasova nesrba iz vrha stranke. (Naravno, govorim o vrhu stranke koji služi za slikanje, ne o onom koji donosi odluke)
Drugim rijecima tu kritiku koju upucujes SDP-u mozes komotno zalijepiti svim multivitaminskim strankama lijeve orijentacije, ukljucujuci NS koja je u par sarajevskih ulica osvojila vise glasova nego u cijeloj RS, mada je bila u koaliciji sa strankom iz RS i na celu imala covjeka iz RS...
Ne drug moj, politika SDP-a je u toj prici najmanje bitna. Isto bi bilo i da je umjesto SDP-a 300,000 glasova dobila bilo koja od tih stranaka. A zasto? Zato jer takve politicke opcije nemaju prolaza na tim prostorima.
Za ta izborna obecanja ces se morati obratiti nekom od dezurnih SDP-ovaca na forumu - oni se na njih furaju a ne ja.Da, pričam istu priču kao i prije izbora, kao i tokom izbora, kao i poslije izbora. To se može zvati dosljednost, može se zvati i trdoglavost, a može se zvati i: "Ništa se promijenilo nije, pa zašto bih onda mijenjao priču?"
Po meni, sada je na djelu upravo ono što sam prije izbora predvidio: Zamjena jednih prijatelja u upravnim odborima drugim prijateljima, umjesto zamjene nesposobnih sposobnima, kićenje neuspjesima i lijepim željama, kao što je neuspješan pokušaj podjele brašna iz robnih rezervi, kao što je neukinuta ocjene iz vjeronauka, i još gomile praznih obećanja koje su stochar i vivalid ranije nabrojali.
A pusiona se svodi na to da je se u odredjenim krugovima i medijima bilo koji potez koji za cilj ima ocuvanje ili jacanje drzave proglasava bosnjackim nacionalizmom - sad je SDP na tapeti, ali ako na izborima sljedeci put dobije NS, onda ce i ona postati perjanica tog "nacionalizma". Usput, da se barem to opisuje kao "bosanski" a ne "bosnjacki" nacionalizam, mozda bi fora i bolje prolazila. Nazalost, najjaci argument tipovima koji sire tu pricu je slika Zlajoglua u Bosnjackom Institutu. O nekim konkretnim nacionalistickim stavovima i potezima se bas i ne moze pricati, ili ih navedi nekoliko ako vec ustrajavas na toj prici.Možeš li mi pojasniti tu pušionu sa Bošnjačkim nacionalizmom, ostala mi je ne dorečena. Naročito u doba cvjetanja tog nacionalizma, koji direktno potaknut zaklonom koji je našao pod crvenim plaštom. Tu matricu smo vidjeli nedavno. Srpski nacionalizam bio u defanzivi od rata na ovamo, a onda je našao spasonosnu formulu- socijaldemokrate, pa još nezavisne. Ne moraju imati još jedno "S" u nazivu, ono se podrazumijeva.
- Država
#1071 Re: I onda doš'o Valter,...
Samo jedno pitanje:
KOLIKO VAS JE (OVIH ŠTO PLJUJU PO SDP-u) PRETPLAĆENO NA SLUŽBENE NOVINE?
Evo ja sam pretplaćen na Sl.Novine i redovno pratim šta radi Vlada Nermina Nikšića, kao i Vlada Kantona Sarajevo. Odgovorno tvrdim da bolju Vladu nismo imali od rata naovamo. Mislim, ako je Avaz jedini izvor informacija, pa majka mu stara...
(P.S. Ja bih zakonom riješio problem neinformiranosti. Jednostavno svaka bi porodica morala dobijati Službene Novine na kućna vrata i ćao.).
KOLIKO VAS JE (OVIH ŠTO PLJUJU PO SDP-u) PRETPLAĆENO NA SLUŽBENE NOVINE?
Evo ja sam pretplaćen na Sl.Novine i redovno pratim šta radi Vlada Nermina Nikšića, kao i Vlada Kantona Sarajevo. Odgovorno tvrdim da bolju Vladu nismo imali od rata naovamo. Mislim, ako je Avaz jedini izvor informacija, pa majka mu stara...
(P.S. Ja bih zakonom riješio problem neinformiranosti. Jednostavno svaka bi porodica morala dobijati Službene Novine na kućna vrata i ćao.).
- quasar
#1072 Re: I onda doš'o Valter,...
Ja mislim da su srbi omadjijani nezavisnom RS jer vide da se ovako tapka u mjestu i nema dalje, nema napretka, uostalom to je i Dodikova strategija, da se svi umore jedni od drugih i da se razidjemo.
Hrvatima je Covo uvukao crva o nekakvom entitetu, pa su i oni usnili da zive od turizma, trgovine i vina, i da se nekad demokratski pridruze RH, a srednju Bosnu i Posavinu ko j. tamo nema "rvackog zivlja mlogo"... Naravno i ovdje je osnovni razlog zelja obicnih ljudi da se konacno krene naprijed, kad ne moze zajedno, onda odvojeno.
Bosnjaci i Bosanci, su dosli u situaciju da im stvarno prijeti smrt maticne drzave u jos jednom mandatu istih ubleha i odlucili su da nesto promijene i tu se ponudise Zlatko, Zeljko i SDP da brane njihove interese, ZAVNOBiH, i drzavu. Elokventni, drski, ponosni, nudili su vatrene govore, parole koje su evocirale vremena pravde, pa i osvete... Bosnjaci, a i Bosanci su najfrustriraniji narod u Evropi, ne svojom krivicom, i zeljno cekaju da im neko kaze da nisu manje vrijedni, da nisu muha u piti, da imaju pravo na svoju zemlju, na pravdu, da ima neko ko ce prije onog svijeta suditi djubradima...
Ujedno, sve sto razmislja ljevlje od desnice, prepoznalo je jednu stranku kao snagu koja je u stanju to povesti. Zasto pravdu, jednakost, obracun sa fasizmom nije ponudila NS, SDU, LS...? Ja bih volio da mogu da biram izmedju dvije-tri lijeve opcije, pa da kazem, e vi ste imali priliku, nisam zadovoljan, a ovi obecavaju...
Problem je sto niko ne nudi iole ozbiljan program, iole kvalitetan kadar.
Pa ova zemlja nije u stanju napraviti JEDNU vladu da valja, da moze naci strucnih ljudi koji hoce to da rade, a ne njih 13...
Tako ne mozemo mnogo birati ni na ljevici. Ostaje da se priklonimo najjacoj partiji dok (ako) neko drugi ne ponudi bolje, jace, brze..
Hrvatima je Covo uvukao crva o nekakvom entitetu, pa su i oni usnili da zive od turizma, trgovine i vina, i da se nekad demokratski pridruze RH, a srednju Bosnu i Posavinu ko j. tamo nema "rvackog zivlja mlogo"... Naravno i ovdje je osnovni razlog zelja obicnih ljudi da se konacno krene naprijed, kad ne moze zajedno, onda odvojeno.
Bosnjaci i Bosanci, su dosli u situaciju da im stvarno prijeti smrt maticne drzave u jos jednom mandatu istih ubleha i odlucili su da nesto promijene i tu se ponudise Zlatko, Zeljko i SDP da brane njihove interese, ZAVNOBiH, i drzavu. Elokventni, drski, ponosni, nudili su vatrene govore, parole koje su evocirale vremena pravde, pa i osvete... Bosnjaci, a i Bosanci su najfrustriraniji narod u Evropi, ne svojom krivicom, i zeljno cekaju da im neko kaze da nisu manje vrijedni, da nisu muha u piti, da imaju pravo na svoju zemlju, na pravdu, da ima neko ko ce prije onog svijeta suditi djubradima...
Ujedno, sve sto razmislja ljevlje od desnice, prepoznalo je jednu stranku kao snagu koja je u stanju to povesti. Zasto pravdu, jednakost, obracun sa fasizmom nije ponudila NS, SDU, LS...? Ja bih volio da mogu da biram izmedju dvije-tri lijeve opcije, pa da kazem, e vi ste imali priliku, nisam zadovoljan, a ovi obecavaju...
Problem je sto niko ne nudi iole ozbiljan program, iole kvalitetan kadar.
Pa ova zemlja nije u stanju napraviti JEDNU vladu da valja, da moze naci strucnih ljudi koji hoce to da rade, a ne njih 13...
Tako ne mozemo mnogo birati ni na ljevici. Ostaje da se priklonimo najjacoj partiji dok (ako) neko drugi ne ponudi bolje, jace, brze..
- vivaldi
#1073 Re: I onda doš'o Valter,...
Ova ti je recenica jako dobra i mozda kljucna. Prosle sedmice je pulen sds Tadic rekao nesto identicno, a pitanje je bilo vezano oko drzavne vlasti dodik, zlaja itd..Alfons Kauders wrote:A pusiona se svodi na to da je se u odredjenim krugovima i medijima bilo koji potez koji za cilj ima ocuvanje ili jacanje drzave proglasava bosnjackim nacionalizmom - sad je SDP na tapeti, ali ako na izborima sljedeci put dobije NS, onda ce i ona postati perjanica tog "nacionalizma".
Rekao je da (u kontekstu dodika) nije isto kada imas 2-3 poslanika u skupstini i kada dobijes 300.000 glasova jer kada dobijes toliko glasova onda predstavljas narod i tom trenutku prestanu na tebe uticati neke sitne grupe, pada u vodu ona prvobitna prica i polazu se neki drugi racuni..To je onda aplicirao i na sdp, ali ga glupaca novinarka prekinula nekim glupim podpitanjem iako sam imao utisak da je htio nesto vazno dodati.
Elem, s obzirom da kod nas nema stranke sa ozbiljnijom podrskom na prostoru gdje zive sva tri, pa cak ni dva naroda, uspjeh svake stranke ce se vezivati za samo jedan narod, a to onda otvara prostor za vjecnu polemiku.
Stoga mislim da si u pravu i ti i kriticari.
-
Hodidid
#1074 Re: I onda doš'o Valter,...
Cuj samostalno odredjivati sta je jednakopravnost. Kakva ti je to jezicka konstrukcija. Sta bi sad trebao se covjek konsultirati i natezati s drugima sta je jednakopravnost i kako je tumaciti. Ne znam kako to ti gledas na to ali meni se cini da jednakopravnost ima univerzalnu vrijednost oko koje nema kompromisa. O tome ti je brate pisao i Voltaire. Citaj te klasike (Rousseau, Kant, Voltaire) malo pa ce ti biti neke stvari jasnije.Imas povelju o ljudskim pravima i gradjanskim slobodama. Nemoj samo Deretica i Vasica citati. Siri vidike malo hebem ga ja.Laus wrote:"Boriti" se za jednakopravnost a onda samostalo odredjivati sta je to jednakopravnost je... bez komentara.
Da ne znam gdje sam i koja je godina pomislio bih da to Srbin pise o Srbima, Jugoslaviji i Slobi 1989.
A komparacija ti je cool! Imas smisla za humor.
- slobodni armirach
#1075 Re: I onda doš'o Valter,...
ja bi reko ode elektricna energija gore, ili u narodu zvano ode cijena struje u ..icku maternu