i oni su zelili cak su i traktore kupiliMarco-x wrote:Moj odnos prema državi u kojoj živim. Želim joj svekoliki ekonomski i društveni napredak.and wrote:novi sam pa ako sam nesto preskocio ponovi.
mislio sam na odnos prema drzavi u kojoj zivis,mozes i slicnosti
HSP predlaže: Od 4 županije napraviti dvije
- and
-
el flaco
osa wrote:hercegovačko-neretvanska+zapadno-hercegovačka, pa nakon nekog vremena+livanjska i to je to, a onda u daljoj budućnostiBihac_4_ever wrote:Puka je to prica da ce se stvoriti Hrvatski entitet,kako to zamisljate...,sarajevski plus hercegovacki i plus Gorazde...??? nekako mi to lici na multietnicki kanton!!??
srednjebosanska.
Vidi ovog velikohrvata...nista manje nego HNK i Srednjebosanski Kanton
-
Nihad_27
Mislim da si ovdje istakao jednu od najbizarnijih stvari a to je ako ne gradnja zbog nedostatka novca onda bar radenje plana brzog puta/autoputa Bihac- Sarajevo. Pored puta mislim da je neophodna izgradnja pruge na istospomenutom pravcu. Prema to je pitanje od drzavnog i nacionalnog interesa. Ali morat ce i i to krenuti jednog dana.Bihac_4_ever wrote:
da ali treba imati vladu koja ce ravnomjerno ulagati te pare...,a ne sve da tako kazem prema Sarajevu ili nekim vecim centrima...,primjer Krajina je sama za sebe ostavljena nigdje normalnog povezanog puta(brez ceste) nije u proracunu federacije...,umjesto da prave nacrt n kako Bihac i Krajinu povezati s glavnim gradom oni prave nacrt spajanja brze ceste prema Kladusi...,sta to znaci da se okrenemo Zagrebu ili sta=????
I jos jedna opaska sto se tice te regije. Mislim da trenutni saziv vlade nije realan jer nemamo niti jednog ministra iz Krajine.
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/mi ... /index.php
http://www.vijeceministara.gov.ba/bosan ... /index.php
Mislim, nemoguce je u svakoj vladi imati osobe iz svih regija ali ipak mislim da se morao postaviti i jedan ministar iz zapadne Bosne, pogotovo na tzv. federalnoj razini.
Ova prica o putu me podsjeca i za onu u vezi puta za Gorazde. U samom dejtonskom ugovoru postojki stvaka prema kojoj se potpisnici obavezuju izgraditi brzi put (4trake) na relaciji Sa-Gz i to u roku od dvije godine nakon potpisivanja ugovora. Nazalost do sada je uradeno jako malo na tom planu.
Evo tek sada pocinju neki ozbiljniji pregovori.
"Put za Istočnu Bosnu priortitet svih prioriteta"
http://www.bpkgo.ba/home.php?subaction= ... om=&ucat=2&
- fantom slobode
ma nemoj sada da donosis takve globalne zakljucke, cuj svi se mrze, eto ti prva ne mrzis.bosank_a wrote:posto se u bih svi medusobno mrze i sva tri naroda ne mogu dvije sastaviti bez cinizma, omalovazavanja i nepovjerenja a svi bi kao nesto multi kulti folovi golovi. Sta da se radi ???
-
bosank_a
Pa veoma cesto se desava ovo gore sto sam napisala.fantom slobode wrote:ma nemoj sada da donosis takve globalne zakljucke, cuj svi se mrze, eto ti prva ne mrzis.bosank_a wrote:posto se u bih svi medusobno mrze i sva tri naroda ne mogu dvije sastaviti bez cinizma, omalovazavanja i nepovjerenja a svi bi kao nesto multi kulti folovi golovi. Sta da se radi ???
Svi nesto nafurani pa ako se nesto ne promjeni ...
- fantom slobode
ma to se tebi samo cini, ljudi hoce da zarade, nemoj da te to sekira.bosank_a wrote:Pa veoma cesto se desava ovo gore sto sam napisala.fantom slobode wrote:ma nemoj sada da donosis takve globalne zakljucke, cuj svi se mrze, eto ti prva ne mrzis.bosank_a wrote:posto se u bih svi medusobno mrze i sva tri naroda ne mogu dvije sastaviti bez cinizma, omalovazavanja i nepovjerenja a svi bi kao nesto multi kulti folovi golovi. Sta da se radi ???
-
bosank_a
Sta da zaradefantom slobode wrote:ma to se tebi samo cini, ljudi hoce da zarade, nemoj da te to sekira.bosank_a wrote:Pa veoma cesto se desava ovo gore sto sam napisala.fantom slobode wrote: ma nemoj sada da donosis takve globalne zakljucke, cuj svi se mrze, eto ti prva ne mrzis.
- fantom slobode
Novac.Kapitalizam je to.bosank_a wrote:Sta da zaradefantom slobode wrote:ma to se tebi samo cini, ljudi hoce da zarade, nemoj da te to sekira.bosank_a wrote: Pa veoma cesto se desava ovo gore sto sam napisala.
-
bosank_a
E ja vec mislila mi se slozili a ti zezas. Kakav novac !?fantom slobode wrote:Novac.Kapitalizam je to.bosank_a wrote:Sta da zaradefantom slobode wrote: ma to se tebi samo cini, ljudi hoce da zarade, nemoj da te to sekira.
Vala ima samo par ljudi od kojih mozes nesto procitati
Haj' zdravo
-
jefferson
hahahahaSFSN wrote:....добро би било да се Федерација мало упрости....не можемо због вас добијати кредитне аранжмане....велика вам буџетска потрошња .... чак 63%....па и ми у Српској због тога трпимо ...
A sta mislis da prestanete stititi ratne zlocince, pocnete prodavati preduzeca preko tendera regularno, a ne kako Mile kaze, itd, itd.
Sto se tice vase "ekonomije" vama je federacija najmanji problem!
- Brisbane
Evo Rashe i o budzetskim pitanjima.SFSN wrote:....добро би било да се Федерација мало упрости....не можемо због вас добијати кредитне аранжмане....велика вам буџетска потрошња .... чак 63%....па и ми у Српској због тога трпимо ...
Odvoji te se ba. Aplicirajte u MMF, UN, i naravno EU.
-
Umjetnik a
prvo hvala mladoliki, što si se potrudio, ali znao sam ja to, nego sam čekao šta će uraditi ovi veliki političari na ovom forumu, oni čija je glavna okupacija tema o Silajdžiću i Dodiku, drugo i ne znaju
hajde što nam građani krše ustav, nego i političari krše ustav svoje zemlje, ali šta ćeš to su BH političari
valja se uvlačiti u guzicu onima iz R.Hrvatske
and svaka čast, to sam čekao, hoće li se iko sjetiti, mislim otakad su to županije kantoni, (županije=kanton, je tačno možda 99%, 100%, nije sigurno, tako ja mislim)mozda bi i predlagac trebao da se informise,cisto da ne krsi ustav(hsp)
hajde što nam građani krše ustav, nego i političari krše ustav svoje zemlje, ali šta ćeš to su BH političari
valja se uvlačiti u guzicu onima iz R.Hrvatske
- fantom slobode
eto meni se cini da ti neces da razmislis.Kakav novac-zvanicno sredstvo placanja Bosne i Hercegovine konvertibilna marka (KM), a moze i naravno €.Dok ti, sto ti rece da mrze (ne znam koliko ih ti znas - ja ih ne poznajem dovoljno - valjda zavisi s kim se druzis) i dalje valjda misle da trebaju da mrze, dotle neki uzimaju novac, stvara se pocetni kapital (po sistemu: ko ima - ima, a ko nema tesko da ce i imati) i kada se stvori dovoljno u dzepovima i na racunima nekih, onda ce doci do zakonitosti i svega ostalog kako treba.Niko nije lud da se dovede u situaciju da mu neki drugi otmu posteno otet novac.Zasto se tolike godine mucio i supljirao po govornicama i novinama???bosank_a wrote:E ja vec mislila mi se slozili a ti zezas. Kakav novac !?fantom slobode wrote:Novac.Kapitalizam je to.bosank_a wrote: Sta da zarade
Vala ima samo par ljudi od kojih mozes nesto procitati![]()
Haj' zdravo
-
bosank_a
Kad sam rekla mislila sam na ovu raju na forumu.fantom slobode wrote:eto meni se cini da ti neces da razmislis.Kakav novac-zvanicno sredstvo placanja Bosne i Hercegovine konvertibilna marka (KM), a moze i naravno €.Dok ti, sto ti rece da mrze (ne znam koliko ih ti znas - ja ih ne poznajem dovoljno - valjda zavisi s kim se druzis) i dalje valjda misle da trebaju da mrze, dotle neki uzimaju novac, stvara se pocetni kapital (po sistemu: ko ima - ima, a ko nema tesko da ce i imati) i kada se stvori dovoljno u dzepovima i na racunima nekih, onda ce doci do zakonitosti i svega ostalog kako treba.Niko nije lud da se dovede u situaciju da mu neki drugi otmu posteno otet novac.Zasto se tolike godine mucio i supljirao po govornicama i novinama???bosank_a wrote:E ja vec mislila mi se slozili a ti zezas. Kakav novac !?fantom slobode wrote: Novac.Kapitalizam je to.
Vala ima samo par ljudi od kojih mozes nesto procitati![]()
Haj' zdravo
Sve tri strane se nepodnose a svi pricaju o multikulti ... do duse ima i onih koji su iskreni i kazu da nemogu s drugim nacijam i neka se ti drugi sele ...
-
Klapac
Ova podjela je nakaradna. To je ruganje i multietnicnosti, i ekonomiji, i povijesti, i zemljopisu...Tomislav MO wrote:
1. Multietnicnost: Gdje su Hrvati u regijama 1 i 4? Gdje su Srbi u regijama 2 i 3?
2. Ekonomija: Regija 5... wtf? Jel' to "cudo" ima pola milijuna stanovnika? Koji grad je sjediste te regije?
3. Povijest: podijeliti Hercegovinu u 3 regije!?
Hercegovina je jedina bh regija sa povijesnim identitetom i kontinuitetom (do Daytona). Ona, treba to i ostati. Jedna regija u svojim povijesnim granicama. Prema kojim, da podsjetim Livno i Duvno nijesu u Hercegovini, ali Foca jeste! Ali ako cemo je vec dijeliti, onda Bileca i Ljubinje idu ZAJEDNO sa svojim prirodnim gravitacijskim sredistem Trebinjem.
4. Zemljopis: Bijeljina i Bileca u istoj regiji!? Tuzla, Bijeljina i Brcko u 3 razlicite "regije"!? Sarajevo, Tuzla i Zenica u JEDNOJ regiji, na 15km od njezinih granica!
Zaboravi na ovo... Ili cemo napraviti normalnih 5 regija OKO 5 najvecih gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla i Zenica) ili nikako. O granicama se moze pregovarati, ali je jasno da se sljedeci principi moraju postovati:
1. Granice regija ne smiju prilaziti na manje od 50km do regionalnih sjedista.
2. Granice regija ne smiju povredjivati AVNOJ-ske opcinske granice.
3. Povijesne granice Hercegovine APSOLUTNO su nepovredive.
4. U svakoj od 5 regija, svaki od 3 drzavotvorna naroda mora biti zastupljen u opipljivom broju (>10%). To je multietnicnost.
- Prozor
Ovo sam mu pokusao objasniti x10 puta ali dzabe...Klapac wrote:Ova podjela je nakaradna. To je ruganje i multietnicnosti, i ekonomiji, i povijesti, i zemljopisu...Tomislav MO wrote:
1. Multietnicnost: Gdje su Hrvati u regijama 1 i 4? Gdje su Srbi u regijama 2 i 3?
2. Ekonomija: Regija 5... wtf? Jel' to "cudo" ima pola milijuna stanovnika? Koji grad je sjediste te regije?
3. Povijest: podijeliti Hercegovinu u 3 regije!?![]()
![]()
![]()
![]()
Hercegovina je jedina bh regija sa povijesnim identitetom i kontinuitetom (do Daytona). Ona, treba to i ostati. Jedna regija u svojim povijesnim granicama. Prema kojim, da podsjetim Livno i Duvno nijesu u Hercegovini, ali Foca jeste! Ali ako cemo je vec dijeliti, onda Bileca i Ljubinje idu ZAJEDNO sa svojim prirodnim gravitacijskim sredistem Trebinjem.
4. Zemljopis: Bijeljina i Bileca u istoj regiji!? Tuzla, Bijeljina i Brcko u 3 razlicite "regije"!? Sarajevo, Tuzla i Zenica u JEDNOJ regiji, na 15km od njezinih granica!
Zaboravi na ovo... Ili cemo napraviti normalnih 5 regija OKO 5 najvecih gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla i Zenica) ili nikako. O granicama se moze pregovarati, ali je jasno da se sljedeci principi moraju postovati:
4. U svakoj od 5 regija, svaki od 3 drzavotvorna naroda mora biti zastupljen u opipljivom broju (>10%). To je multietnicnost.
-
Tomislav MO
Klapac wrote: Zaboravi na ovo... Ili cemo napraviti normalnih 5 regija OKO 5 najvecih gradova (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla i Zenica) ili nikako. O granicama se moze pregovarati, ali je jasno da se sljedeci principi moraju postovati:
Pošto se očito o granicama 5 regija ne možemo dogovoriti, najbolje da ostane ovako kako jeste.
-
Tomislav MO
A čuj, mogao sam komentirati svaku stavku posebno, i tema bi se razvlačila, ali to ionako nije bitno, jer su svi ti razlozi: ekonomski, zemljopisni, povijesni itd., za mene sporedni.Prozor wrote: Ovo sam mu pokusao objasniti x10 puta ali dzabe...
Za mene osobno, najbitnije je da postoji nacionalni balans na nivou države.
-
Klapac
Tomislav MO wrote:jer su svi ti razlozi: ekonomski, zemljopisni, povijesni itd., za mene sporedni.
Ti nijesi politicar pa mozes ovo reci, a politicari ne mogu, jerbo vise ne bi bili politicari. Prof. Komsic u svojoj knjizi "Prezivljena zemlja" kaze kako je istina na dnu ljestvice vrijednosti za politicara...
Hebiga Tomo, ali to u ovom casu jednostavno nije moguce. Jesi li ucio postotke u skoli?Tomislav MO wrote: Za mene osobno, najbitnije je da postoji nacionalni balans na nivou države.
Ajde ti lijepo napravi puno djece, pa ih jos, sto je DALEKO bitnije, od malih nogu odgoji, kako je selidba u Hrvatsku IZDAJA hrvatskog nacionalnog interesa u BiH. I neka i drugi tvoji sunarodnjaci postupe isto, pa ces za nekoliko desetljeca imati taj nacionalni balans o kojem pricas.
-
Dezidijat
Da , potpuno se slažem sa ovim -. Rvati kompenziraju s ovim nedostatak hrvatske republike herceg bosne. - šupci.osa wrote:ovo je elegantan put ka formiranju trećeg entiteta, okladio bih se da bi nakon ovog i livanjska županija tražila priključenje, a možda nakon nekog vremena i srednje-bosanska.