Liska wrote:Opet ne znamo nikakve detalje. Mene kopka zasto nekima smeta 3 a moze 6. I u tih sest ce Mostar biti dio neke tzv. hrvatske jedinice, oblasti, okruga, kako ga god nazovete. U cemu je razlika? Mozda samo u tumacenju namjera ili proizvoljnom gledanju. Ja bas i ne vidim neke velike razlike u strategiji HDZ-ova i HSP-a. Samo detalji i taktika. Sve drugo je isto. Interesira me gdje vi vidite razliku?
Ko kaze da ce Mostar biti dio hrvatske administrativne jedinice?? I danas u Federaciji imamo bosnjacke, hrvatske i dva mjesovita kantona u koje ulaze opstine na koje i Bosnjaci i Hrvati polazu podjednako pravo. Stvaranje ova dva kantona je bio i kljuc zavrsetka rata izmedju Armije BiH i hrvatskih paravojnih jedinica.
Za mene nije prihvatljivo nikakvo rjesenje koje ne ukljucuje minimum da je najmanje jedna regija konstituisana kao mjesovita a u taj minimum ulazi ono sto se danas zove Srednjebosanski i Hercegovacko - Neretvanski kanton. Ukoliko se dogovori i vise takvih regija, u tom jos bolje.
Mislim da su i hrvatski predstavnici svjesni da Bosnjaci nemaju razloga da idu ispod onog sto je postignuto potpisivanjem Vasingtonskog sporazuma ali sad traze megalomanski da bi krenuli u pregovore sa sto bolje pozicije.
Za mene je najrealniju sliku o svim ovim planovima i zeljama dao Zubak, koji kaze da smo ponovo, kao i 95', krenuli u pogresnom pravcu. Umjesto da se grade temelji i skoncentrise na ovlasti drzave, narodnim predstavnicima je to zadnja rupa na svirali a vecinom se snaga trosi na price o unutrasnjem uredjenju. To najbolje govori da njima drzava BiH nije interes vec nuzno zlo.
Ko ce od ovakve politike imati najvise koristi, vidjet cemo. Moje misljenje da ce to biti isti oni koji su imali najvise koristi i od Bobanove politike, a to sigurno nisu bili Hrvati iz BiH. Hrvatski politicari su tada nasjeli na price engleskih lordova, danas nasjedaju na fore dusebriznika iz Banja Luke.