Ne gledam ja usko, nego upravo suprotno - gledam mozda i presiroko. Koliko ja vidim, a vidim jer se krecem po cijeloh BiH vec 16 godina, gradjani ove drzave imaju identicne probleme, a koje navedoh u prethodnom postu. I to bez obziran na svoju etnicku pripadnost.Gledas usko. I ti si dio tog naroda i ne razlikujes se puno. Da li bi ti pristao na podjelu BiH u zamjenu za visoku platu, serijatsku drzavu i malu Saudijsku Arabiju na Balkanu ? Ne bi, jel tako ? Eto vidis, nije sve u plati. Zivоt je malo siri od "use", "nase" i "podase". Ljudi imaju razlicite interese. Da je samo do plate ne bi ni ratovali devedesetih.
Politicari uredno @ebu svaki svoj narod, i to na identican nacin. A onda isti taj svoj narod drze kao taoce svojih tenzijskih etnickih prica kojima pokrivaju vlastite kriminale. Upali auto, haveru, i obidji BiH uzduz i poprijeko. Odvoji 2-3 mjeseca za licno istrazivanje, vjeruj mi da ces vrlo brzo shvatiti da su narodi, obicni mali ljudi, vise vezani jedni za druge nego sto mozes i zamisliti. I danas ih povezuju komsijske veze, ali jos vise ekonomske. Zato ova drzava i nema stvarnog ekonomskog plana i programa jer politicari dobro znaju da bi narod vrlo brzo zaboravio na etno-nacionalisticke price i tenzije ako bi bio sit i zadovoljan svojim licnim standardom i zivotom. Ta prica o podjelama, serijatskim drzavama ili malim Saudijama - cija je to prica? Narodna? Aha...kako da nije. To je prica plasirana upravo iz politicarskih krugova, a odatle se konstantno i odrzava. Ti si klasicni primjerak nekoga ko je na tu pricu i nasjeo i ko je se drzi kao "realne" mogucnosti.
Ovo najradije ne bih komentarisao, ali moram jer pokazuje koliko ti slabo razumijes gdje zivis... FDI ili DSI ovdje nikada nece doci u tolikoj mjeri da obezbijede bilo kakav napredak. Razlog je vise nego jednostavan - desetine milijardi su vec upumpane u ovu drzavu, na razne nacine i iz razlicitih izvora, a nista nije pokrenuto kako treba s tim novcem. Ko je trebao to pokrenuti - Narod ili politicari? Ko je primio sve te novce - Narod ili politicari? Ko je raspolagao svim tim sredstvima - Narod ili politicari? Ko danas zna gdje je sve to zavrsilo - Narod ili politicari? I, na kraju, ko je kriv ili odgovoran sto se sa svim tim sredstvima nista nije uradilo - Narod ili politicari?Ti mislis da ce ti politicari obezbjediti pare. Nece, taman da Obamu dovedes. To mogu samo strane investicije a njih nece biti dok ti na drugoj temi trunis o bosanskoj naciji a skijas ubjedjuje pola foruma kako dogovor nije moguc. Naveo sam vas dvojicu a takvih je 99% u BiH na svim stranama. Možda sam i ja takav ali se ne vidim sa strane, vjerovatno jesam.
E vidis, na zadnje pitanje je odgovor - I narod, i politicari, ali prvenstveno narod koji je letargican i koji je dozvolio politicarima da ga @ebu kako stignu, bez da uopste pita "a gdje je sve to?!".
Vjeruj mi da nacionalnost sa svim ovim nema nikakve realne veze, ali ima fabrikovane, a fabrikovana je upravo od strane - politicara. I naravno, radi kojekakvih vecinom iracionalnih strahova, od kojih si dio i sam naveo na pocetku, narod to presutno odobrava. Tacnije, prelazi preko toga, najcesce uz idiotsko obrazlozenje - "@ebi ga, bar je nas"