Hrvatsko pitanje

Post Reply
etovidis

#726 Re: Hrvatsko pitanje

Post by etovidis »

Skijaš wrote:
postoje tri otvorena problema, a jedno od tih, izbor članova predsjedništva, je riješeno i solucija je usaglašena između HDZ-a i Sarajeva kroz prijedlog indirektnog biranja u parlamentu. Dodik je taj koji blokira stvar. Zašto vam je mrsko početi od početka teme ?[/quote]

Bilo bi dobro kada bi se postigao i, sto je kljucno, u praksi proveo dogovor o npr. indirektnom biranju u Predsjednistvo BiH. Steta je sto je SDP, ako su se dogovarali 'HDZ i Sarajevo', sada zapravo priznao HDZ-ovima neko 'ekskluzivno pravo' na predstavljanje cijeloga jednog konstitutivnog naroda u drzavi. To je pogresno i takodjer je potencijalno opasan presedan za sve u Bosni i Hercegovini. Tako se otvara otvara put 'ekskluzivnim predstavnicima' ostalih naroda da traze isto i vodi BiH u dalje podjele.
Za ovo je apsolutno kriv SDP jer su antagonizirali Hrvate stvarno brutalnim preglasavanjem, dva puta, u teoretski najvaznijoj instituciji drzave.[/quote]

tebi prijatelju treba istjerivač đavola jer nisi bio sam kad si ovo kucao[/quote]

:)
To su, nazalost, ipak cinjenice.
Dozer

#727 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Dozer »

I ovdje ce uvijek biti "kriv" svako ko samo i pokusa dirnuti u "duh" Daytona, a po tom "duhu" samo B, H i S imaju pravo na sve sto se politike u drzavi tice, odnosno oni su, i njihovi "legitimni" predstavnici, jedini relevantni faktori za bilo sta.

To sto preko 50% ljudi uopste ne izlazi na izbore, vecinom jer im se to gadi i ne vide perspektivu, nikome nije bitno. Ali, zato se "legitimitet" gradi na nekih bijednih 20-25% glasova ukupnog birackog tijela, i onda se predstavlja kao 90%, pri cemu se namjerno presuti cinjenica ukupne izlaznosti. I nije ovo samo kod Hrvata, nego kod svih.
Canton

#728 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Dozer wrote:I ovdje ce uvijek biti "kriv" svako ko samo i pokusa dirnuti u "duh" Daytona, a po tom "duhu" samo B, H i S imaju pravo na sve sto se politike u drzavi tice, odnosno oni su, i njihovi "legitimni" predstavnici, jedini relevantni faktori za bilo sta.

To sto preko 50% ljudi uopste ne izlazi na izbore, vecinom jer im se to gadi i ne vide perspektivu, nikome nije bitno. Ali, zato se "legitimitet" gradi na nekih bijednih 20-25% glasova ukupnog birackog tijela, i onda se predstavlja kao 90%, pri cemu se namjerno presuti cinjenica ukupne izlaznosti. I nije ovo samo kod Hrvata, nego kod svih.
Duh Daytona i sam Dayton je nesto sto treba mijenjati. Prava nikome ne treba ukidati nego ih treba obezbijediti onima koji ih nemaju.
Osnuj stranku skupi tih preko 50% glasova i promiijeni stanje.
Dozer

#729 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Dozer »

Ma ne pada mi na pamet, moj Canton...
Dovoljno mi se sve ovo gadi i bez mene u politici :)

A cak i da te poslusam i uspijem to tako okupiti i sve sto s tim ide, jel' stvarno mislis da ne bi odmah opet izbio rat?
Canton

#730 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Dozer wrote:Ma ne pada mi na pamet, moj Canton...

A cak i da te poslusam i uspijem to tako okupiti i sve sto s tim ide, jel' stvarno mislis da ne bi odmah opet izbio rat?
E pa... sta cu ti ja onda. Naravno da mislim da bi opet izbio rat. Zasto bi se neko mirio sa gubljenjem prava...
pa zasto smo onda ratovali i uopste izlazili iz Jugoslavije? Kontas...
Bosna i Hercegovina treba omoguciti svima da imaju jednaka prava a ne da svi budu ravnopravni u tome, da su neravnopravni.
freetrebinje

#731 Re: Hrvatsko pitanje

Post by freetrebinje »

Prognoziram da ce Bosnu srušiti Hrvati zbog njihovih "ugroženih" interesa,kao što su srušili i Jugoslaviju. Što se tiče 3. entiteta,pa zašto su Hrvati potpisivali Dejton ako je uperen protiv njih? I sada su sjetili posle 20 godina da su im prava ugrožena! Mislim da je pozicija Hrvata u Federaciji dobra zahvaljujući Bošnjacima koji im dopustaju mnogo ustupaka s obzirom da u tom entitetu Hrvati predstavljaju veliku manjinu.
freetrebinje

#732 Re: Hrvatsko pitanje

Post by freetrebinje »

Canton wrote:

E pa... sta cu ti ja onda. Naravno da mislim da bi opet izbio rat. Zasto bi se neko mirio sa gubljenjem prava...
Bosna i Hercegovina treba omoguciti svima da imaju jednaka prava a ne da svi budu ravnopravni u tome, da su neravnopravni.
Canton,zašto ste vi Hrvati potpisali Dejton ako je uperen protiv vas? Pa ne može se Bosna uredjivati svakih 5 godina niti se može stalno ratovati.Imali ste priliku u Dejtonu i propustili ste je. Prema tome,smanjite doživljaj i pustite ovu državu da ide ka EU.
kiky

#733 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

Canton wrote:

baš bih volio da nam objasniš kakav bi to rat izbio i ko bi koga napo ...
po čemu ja, kao bošnjak, imam veča prava od bilo kojeg hrvata u ovoj zemlji ...
:?
kiky

#734 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

freetrebinje wrote:
Canton wrote:

Canton,zašto ste vi Hrvati potpisali Dejton ako je uperen protiv vas? Pa ne može se Bosna uredjivati svakih 5 godina niti se može stalno ratovati.Imali ste priliku u Dejtonu i propustili ste je. Prema tome,smanjite doživljaj i pustite ovu državu da ide ka EU.
tad im je njofra reko da je tako dobro ...
danas im dragče kaje da tako nevalja i ondak nevalja ...
imaju ljudi pravo da im nevalja ...
nema pomoći ...
freetrebinje

#735 Re: Hrvatsko pitanje

Post by freetrebinje »

Druze Kiky,ja to tumačim ovako. Hrvati su na početku rata silno zeljeli nezavisnu Hrvatsku i ostvarenje njihovog "tisuculjetneg sna". E sada kada su to ostvarili apetiti im rastu. Sada je više mnogo ne zovu "lijepa nasa" već misle da Hrvatska može biti i veća i ljepša makar za Z.Hercegovinu,Posavinu ili cijelu Federaciju.
kiky

#736 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

pa neznam, baš ...
činjenice su to šta su hrvati htjeli ali činjenicu su i da im je taj biznis propo i da su danas druga vremena ...
i sam sam za ustavne i svake druge reforme ove zemlje i hoču da vjerujem da ima stvari koje idu na štetu hrvatskom narodu ...
ima bezbroj stvari koje idu na štetu bošnjačkom narodu i uvjeren sam da zajedno moramo insistirat na promjenama ...
ali tu i jeste problem ...
ovdje se neradi o iskrenoj želji za reformama nego za vještačkim izazivanjem političke nestabilnosti u zemlji ...
( bezbroj peimjera ... )
Canton

#737 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

freetrebinje wrote: Canton,zašto ste vi Hrvati potpisali Dejton ako je uperen protiv vas? Pa ne može se Bosna uredjivati svakih 5 godina niti se može stalno ratovati.Imali ste priliku u Dejtonu i propustili ste je. Prema tome,smanjite doživljaj i pustite ovu državu da ide ka EU.
Odakle tebi pravo da mene nazivas hrvatom? Bosna i Hercegovina ce se uredjivati sve dok ne bude u potpunosti bila uskladjena sa evropskim poveljama o ljudskim pravima. Uredjenje se moze mijenjati i svakih 5 mjeseci, samo da se dodje do onakvog kakvo svima odgovara.
Canton

#738 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

kiky wrote:
Opet vi mene u Hrvate. Koji debilizam.

Ne radi se o tome koliko imas prava, nego sto bi neko ovdje ukidao prava odnosno konstitutivnost narodima, samo zato sto on ne pripada istim. Razumijes sad? Ko bi ratovao? Pa znas neki su se i u Jugi pitali, ko ce na koga pucat.. ovo-ono pa bi veliki neprijatelj. Pokusaj ukidanja konstitutivnosti bez saglasnosti sva tri naroda vodi u sukob, prije ili kasnije.
S toga tu stvar ne treba dirati, nego je sasvim dovoljna da bude temelj svakog buduceg (pre)uredjenja BiH.
Skijaš

#739 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

kiky wrote:ovdje se neradi o iskrenoj želji za reformama nego za vještačkim izazivanjem političke nestabilnosti u zemlji ...
Upravo tako. HDZ bi da problem kojeg se može riješiti flasterom, rješava amputacijom. Njima je u suštini rješavanje hrvatskog pitanja izgovor za nešto sasvim drugo, to im je kamuflaža za projekat razvaljivanja države. "Hrvatsko pitanje" se može riješiti za pola sata, bez Trećeg entiteta i "stolnih" gradova.
kiky

#740 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

Canton wrote:
kiky wrote:
Opet vi mene u Hrvate. Koji debilizam.

Ne radi se o tome koliko imas prava, nego sto bi neko ovdje ukidao prava odnosno konstitutivnost narodima, samo zato sto on ne pripada istim. Razumijes sad? Ko bi ratovao? Pa znas neki su se i u Jugi pitali, ko ce na koga pucat.. ovo-ono pa bi veliki neprijatelj. Pokusaj ukidanja konstitutivnosti bez saglasnosti sva tri naroda vodi u sukob, prije ili kasnije.
S toga tu stvar ne treba dirati, nego je sasvim dovoljna da bude temelj svakog buduceg (pre)uredjenja BiH.
nevidim po čemu sam te trpao u hrvate nit me briga kako se izjašnjavaš ...
još manje vidim ko kome ukida konstitutivnost ...
s druge strane, konstitutivnost nije samo pravo nego i obaveza i odgovornost prema državi u kojoj si konstitutivan ...
i onda opet cijela diskusija ide od početka i stalno u krug ...
Dozer

#741 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Dozer »

Canton wrote: E pa... sta cu ti ja onda. Naravno da mislim da bi opet izbio rat. Zasto bi se neko mirio sa gubljenjem prava...
Kontam, ali se ne slazem sa ovom formulacijom. Rat, u ovakvom slucaju, ne bi izbio radi gubljenja narodnih prava, nego radi "prava" etnicara koji su sada na vlasti. Ti fakat mislis da bi oni tek tako prepustili sve sto su za sebe "gradili" 20 godina i sve sto su za to vrijeme pokrali, a i planiraju pokrasti? Nemojmo biti naivna djeca...Naravno, oni bi sve opet prikazali kao "ugrozenost naroda", posto je to jedina formula po kojoj bi mogli mobilisati mase da OPET ratuju za njih. To su uradili i '92, to ce isto uraditi opet i onog momenta kada osjete da vise ne mogu zadrzati vlast. Zivi bili, pa vidjeli...
BL 1987

#742 Re: Hrvatsko pitanje

Post by BL 1987 »

Eto sad politicari krivi sto Srbi i Hrvati nece da grade bosansku naciju a Bosnjaci nece da se djeli BiH. :-D
Samo kad bi oni reki "hajte" narod bi poletio da gradi bosansku naciju odnosno dijeli BiH. Jest al u bajkama.
Ne znam ko je cim se pruzila prilika 1990. poleto u svoje jato. Ah, da, 90% BiH.
Ne pije ta prica vode. Takvi smo kakvi smo i hajmo viditi sta sa tim mozemo uraditi.
Dozer

#743 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Dozer »

BL...ti si puk'o ko livada haveru...

Ko je spomenuo bilo kakvu naciju ovdje? Ovdje se prica o najklasicnijem i najprizemnijem lopovluku i kriminalu koji se odvija pod plastom/maskom etnickih ili ti narodnih prava. Kakva nacija, ba?
BL 1987

#744 Re: Hrvatsko pitanje

Post by BL 1987 »

Citam ono sto si napisao.
Dozer wrote:Naravno, oni bi sve opet prikazali kao "ugrozenost naroda", posto je to jedina formula po kojoj bi mogli mobilisati mase da OPET ratuju za njih. To su uradili i '92, to ce isto uraditi opet i onog momenta kada osjete da vise ne mogu zadrzati vlast. Zivi bili, pa vidjeli...
Ovdje za sve krivis politicare a narod prikazujes kao ovce bez mozga koje obrce ko kako hoce.
Ima narod mozga samo sto je na razlicitim talasnim duzinama od npr. tvoga shvatanja.
torcida

#745 Re: Hrvatsko pitanje

Post by torcida »

freetrebinje wrote:Druze Kiky,ja to tumačim ovako. Hrvati su na početku rata silno zeljeli nezavisnu Hrvatsku i ostvarenje njihovog "tisuculjetneg sna". E sada kada su to ostvarili apetiti im rastu. Sada je više mnogo ne zovu "lijepa nasa" već misle da Hrvatska može biti i veća i ljepša makar za Z.Hercegovinu,Posavinu ili cijelu Federaciju.
ne laprdaj živ bio
Dozer

#746 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Dozer »

BL1987
Ovdje za sve krivis politicare a narod prikazujes kao ovce bez mozga koje obrce ko kako hoce.
Ima narod mozga samo sto je na razlicitim talasnim duzinama od npr. tvoga shvatanja.
Ja, iz do sada prilozenog, ne vidim da je narod puno pametniji od ovaca... Paralela ti je savrsena :thumbup:

Da je drugacije, ovaj narod bi danas imao manju nezaposlenost, Dodici, Tihici, Covici, Spirici, Lagumdzije i slicni ne bi od drzavnih plata (koje jesu visoke - ali ne toliko visoke) imali imovinske kartone teske milione, poljoprivreda bi fercerala kao sat (jer za nju imamo vise nego dobre uslove), izvozili bismo sve i svasta, ne bismo se vozili po cestama na kojima je vise rupa nego asfalta, ne bismo imali ulicne pucnjave svaki drugi dan, imali bismo sve postojece fabrike u punoj funkciji i za proteklih 20 godina bi bilo izgradjeno bar jos 10 razlicitih novih, a ne bismo imali i postojece u stecajevima, itd. itd. itd. itd....

Politicari jesu krivi, ali je narod kriv jos vise jer je tim istim politicarima dozvolio da rade sta vec rade. Ti ako smatras da to nije tako, onda stvarno ne znam gdje ti zivis :)
torcida

#747 Re: Hrvatsko pitanje

Post by torcida »

Skijaš wrote:
Upravo tako. HDZ bi da problem kojeg se može riješiti flasterom, rješava amputacijom. Njima je u suštini rješavanje hrvatskog pitanja izgovor za nešto sasvim drugo, to im je kamuflaža za projekat razvaljivanja države. "Hrvatsko pitanje" se može riješiti za pola sata, bez Trećeg entiteta i "stolnih" gradova.
ovisno kakav bi flaster stavio i da li bi isti popustio za mjesec/dva ak se razumijemo...
što se tiče razvaljivanja države....vrtimo se u krug 20 godina sa istom ispraznom retorikom ali i sa činjenicom koja se brzo gurne u stranu, kako je bih međunarodno-priznata država i da će takva i ostati bez obzira na kojekakve floskule (neovisno sa koje strane dolazile), da ne postoji osnov kojim određena strana jednostranim aktom može poništiti taj m.subjektivitet.. i da je suština problema isključivo u unutarnjem a ne vanjskom (pre)ustroju naše države.
sad, ako i kada se stvari poslože na takav način, onda i percepcija poprima neku sasvim drugačiju frekvenciju... i onda se više ne borimo sa imaginarnim varijantama već se fokusiramo na problem koji postoji (?) i koji trebamo riješiti, zar ne?

s druge strane, isto kao što hdz(ovi) dižu tenzije oko te ugroženosti za koju se može (ili ne može?) naći pokoji osnov, isto tako, i sdp baca prašinu ljudima u oči kako su oni tamo fašisti, remetilački faktor i kako dotična grupacija(e) žele rasturiti državu u 100 dijelića na uštrb onih drugih/trećih.. identičan modus operandi kao i kod one prve frakcije samo sa različitom ciljanom skupinom a sve u cilju zadržavanja vlasti, moći i monopola..jasno kao dan!
na kraju, jedina bitna stavka u svemu ovome jeste..da li će ti obični smrtnici napokon shvatiti da su indoktrinirane ovce za šišanje po ne znam koji puta...kako lijevi/desni/tako i oni u međuzemlju..a nakon toga, valjda bi se i moglo ukazati to sv.na kraju bh tunela? :-)
kiky

#748 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

torcida wrote:
Skijaš wrote:
ovisno kakav bi flaster stavio i da li bi isti popustio za mjesec/dva ak se razumijemo...
što se tiče razvaljivanja države....vrtimo se u krug 20 godina sa istom ispraznom retorikom ali i sa činjenicom koja se brzo gurne u stranu, kako je bih međunarodno-priznata država i da će takva i ostati bez obzira na kojekakve floskule (neovisno sa koje strane dolazile), da ne postoji osnov kojim određena strana jednostranim aktom može poništiti taj m.subjektivitet.. i da je suština problema isključivo u unutarnjem a ne vanjskom (pre)ustroju naše države.
sad, ako i kada se stvari poslože na takav način, onda i percepcija poprima neku sasvim drugačiju frekvenciju... i onda se više ne borimo sa imaginarnim varijantama već se fokusiramo na problem koji postoji (?) i koji trebamo riješiti, zar ne?

s druge strane, isto kao što hdz(ovi) dižu tenzije oko te ugroženosti za koju se može (ili ne može?) naći pokoji osnov, isto tako, i sdp baca prašinu ljudima u oči kako su oni tamo fašisti, remetilački faktor i kako dotična grupacija(e) žele rasturiti državu u 100 dijelića na uštrb onih drugih/trećih.. identičan modus operandi kao i kod one prve frakcije samo sa različitom ciljanom skupinom a sve u cilju zadržavanja vlasti, moći i monopola..jasno kao dan!
na kraju, jedina bitna stavka u svemu ovome jeste..da li će ti obični smrtnici napokon shvatiti da su indoktrinirane ovce za šišanje po ne znam koji puta...kako lijevi/desni/tako i oni u međuzemlju..a nakon toga, valjda bi se i moglo ukazati to sv.na kraju bh tunela? :-)
pa, eto ...
gdje, po tebi leži problem i kako bi ga ti riješio te da svi budu, koliko toliko, zadovoljni ...
:roll:
BL 1987

#749 Re: Hrvatsko pitanje

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Da je drugacije, ovaj narod bi danas imao manju nezaposlenost, Dodici, Tihici, Covici, Spirici, Lagumdzije i slicni ne bi od drzavnih plata (koje jesu visoke - ali ne toliko visoke) imali imovinske kartone teske milione, poljoprivreda bi fercerala kao sat (jer za nju imamo vise nego dobre uslove), izvozili bismo sve i svasta, ne bismo se vozili po cestama na kojima je vise rupa nego asfalta, ne bismo imali ulicne pucnjave svaki drugi dan, imali bismo sve postojece fabrike u punoj funkciji i za proteklih 20 godina bi bilo izgradjeno bar jos 10 razlicitih novih, a ne bismo imali i postojece u stecajevima, itd. itd. itd. itd....

Politicari jesu krivi, ali je narod kriv jos vise jer je tim istim politicarima dozvolio da rade sta vec rade. Ti ako smatras da to nije tako, onda stvarno ne znam gdje ti zivis :)
Gledas usko. I ti si dio tog naroda i ne razlikujes se puno. Da li bi ti pristao na podjelu BiH u zamjenu za visoku platu, serijatsku drzavu i malu Saudijsku Arabiju na Balkanu ? Ne bi, jel tako ? Eto vidis, nije sve u plati. Zivоt je malo siri od "use", "nase" i "podase". Ljudi imaju razlicite interese. Da je samo do plate ne bi ni ratovali devedesetih.

Ti mislis da ce ti politicari obezbjediti pare. Nece, taman da Obamu dovedes. To mogu samo strane investicije a njih nece biti dok ti na drugoj temi trunis o bosanskoj naciji a skijas ubjedjuje pola foruma kako dogovor nije moguc. Naveo sam vas dvojicu a takvih je 99% u BiH na svim stranama. Možda sam i ja takav ali se ne vidim sa strane, vjerovatno jesam.

Srećom političari su se nešto počeli dogovarati i ja im držim fige. Samo se bojim da će opet biti kažnjeni na izborima zbog toga što su se (možeš misliti) počeli dogovarati i da ćemo opet otići unazad.
Skijaš

#750 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

torcida wrote:
Skijaš wrote:
Ne kineski, nego nešto kvalitetno s čim svi mogu biti zadovoljni. Institucionalni okvir pruža dovoljno mogućnosti, nema potrebe za amputacijama.
sad, ako i kada se stvari poslože na takav način, onda i percepcija poprima neku sasvim drugačiju frekvenciju...
To sa međunarodnim priznanjem meni ne igra ulogu niti je neki garant. BiH se pokušalo razvaliti nakon njenog priznanja i na putu Miloševiću se nije našao neki komad papira nego ja s puškom u ruci. Ukopavali smo svoje najbliže iščekujući intervenciju civilizovanog svijeta a taj je civilizovani svijet iščekivao slom Sarajeva i BiH. Dakle taj neki međunarodni subjektivitet BiH ne igra ulogu i to ne bi stajalo na putu separatistima kada bi se pristalo na dalju etnoteritorijalizaciju. Imamo posla s ljudima koji su planirali i realizovali ratne zločine a danas kriju tragove istih, šta njima predstavlja međunarodni subjektivitet BiH ? Stvaranje Trećeg, čak i da je moguće dogovoriti granice istog, bi bilo vjetar u leđa onim snagama koje mrze ovu zemlju i koje bi se nakon toga još više angažovale na rušenju BiH.

Rješavanje "hrvatskog pitanja" se može završiti kroz izmjenu izbornog zakona, bez etnoteritorijalizacije i na sveopšte zadovoljstvo.
Post Reply