Hrvatsko pitanje

Post Reply
Canton

#51 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Skijaš wrote: I to je dobro. Samo kažem da obezbjeđenje prati određen protokol. Ako ih je bilo desetorica, onda je to zato što tako pravila i situacija nalažu a ne zato što Komšić vjeruje da postoji neka prijetnja. Da se njega pita, on bi vjerovatno došao samo s vozačem. A to šta bi Komšić mogao uraditi, već sam načeo, s pristupom lovi i stranim ambasadama koje on ima, do sada je mogao kupiti pola Afrike, a kamoli pet minuta pažnje dobronamjernih ljudi po Posušju. Neka šuta loptu s omladinom, neka čita djeci u osnovnoj školi kao što je Buš radio, Mitulu je mogao davno riješiti stambeno pitanje, Sarajevo će tu biti za Komšića i nakon mandata, sada je vrijeme za Hercegovinu i Posavinu. I kad s ljudima uspostaviš taj direktan kontakt, "hrvatsko pitanje" se može riješiti uz dvije čaše loze.

Sa kampanjom koja je vodjena protiv njega tesko da je od toga ista moguce. Drago vodja Covic je rekao da Komsic nije legitiman i nema vise rasprave.
Svaki kontakt s njim bi bio izdaja, majorizacija itd..
pemanapemani

#52 Re: Hrvatsko pitanje

Post by pemanapemani »

Možda Komšić ništa nije mogao postići u zapadnoj Hercegovini, ali u srednjoj Bosni i Posavini je mogao.
Može i danas otići u Livno, Orašje, Odžak i sl., recimo, podržati policajce i prosvjetare koji štrajkuju. Neka bude neka simbolična pomoć, čisto da se pregura kriza.
Ljudima nekada više znači ako si ih se sjetio, došao na kućni prag, saslušao njihove probleme, spomenuo to u medijima itd., nego materijalna sredstva.
Davno sam napisao, da sam na mjestu Komšića svake sedmice bih šetao Banja Lukom, Vitezom, Prijedorom...
Nikako ne mogu shvatiti da se ne može biti bolji od HDZ ološa.
50% populacije ne glasa, HDZ je dobio oko 60% glasova bosanskohercegovačkih Hrvata koji su izašli na izbore. Znači, oko 25-30% od ukupnog broja Hrvata sa pravom glasa je taj svoj glas dalo HDZ. Prostora za djelovanje je više nego dovoljno, prosta matematika.
Canton

#53 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

pemanapemani wrote:Možda Komšić ništa nije mogao postići u zapadnoj Hercegovini, ali u srednjoj Bosni i Posavini je mogao.
Može i danas otići u Livno, Orašje, Odžak i sl., recimo, podržati policajce i prosvjetare koji štrajkuju. Neka bude neka simbolična pomoć, čisto da se pregura kriza.
Ljudima nekada više znači ako si ih se sjetio, došao na kućni prag, saslušao njihove probleme, spomenuo to u medijima itd., nego materijalna sredstva.
Davno sam napisao, da sam na mjestu Komšića svake sedmice bih šetao Banja Lukom, Vitezom, Prijedorom...
Nikako ne mogu shvatiti da se ne može biti bolji od HDZ ološa.
50% populacije ne glasa, HDZ je dobio oko 60% glasova bosanskohercegovačkih Hrvata koji su izašli na izbore. Znači, oko 25-30% od ukupnog broja Hrvata sa pravom glasa je taj svoj glas dalo HDZ. Prostora za djelovanje je više nego dovoljno, prosta matematika.
Cinjenica jeste da on nije iskoristio ni svoj prvi a ne iskoristava ni drugi mandat da se priblizi prvenstveno Hrvatima, jer je kao Hrvatski clan predsjednistva mogao dati neke prijedloge koji bi isli u korist Hrvata bez stete sa Bosnjake i Srbe.
webby-x

#54 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

pemanapemani wrote:Možda Komšić ništa nije mogao postići u zapadnoj Hercegovini, ali u srednjoj Bosni i Posavini je mogao. Može i danas otići u Livno, Orašje, Odžak i sl., recimo, podržati policajce i prosvjetare koji štrajkuju. Neka bude neka simbolična pomoć, čisto da se pregura kriza.
Budimo iskreni. Komšić nije nikomu bio koristan, osim sebi i
onima koje je zaposlio. Nije bio koristan Bošnjacima, a kamoli
će to biti Hrvatima.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#55 Re: Hrvatsko pitanje

Post by plain vanilla »

a ko je koristan Hrvatima? koji to politicar zastupa hrvatske interese?
heckler

#56 Re: Hrvatsko pitanje

Post by heckler »

heheh ljudi ovdje ne vide dalje od svog nosa sta li?

Zbog Komsica HDZ kadar je ispario iz diplomatije i bar 8 godinanije mogao i nece moci raditi protiv ove drzave vani. Zbog Komsica separatisticka HDZ-SNSD osovina 8 godina nijemogla/nece moci preglasati Bosnjackog clana predsjednistva ni po kojem pitanju.

Nadleznosti predsjednistva su 90% vanjska politika. Ako je neko ocekivao da Komsic treba da hoda po selima zapadne eranije negdje i kanda nesta lafo lobira medju "legitimnim" hrvatima taj film nece gledati. ;-)

Ali je zato postrojio odprdke HVO-a u OS BIH u Posusju tek da pokaze ko je gazda :lol: :lol:

Kratkovidim nikad nece biti jasno koliko je vazna uloga Komsica bila u datom momentu. :bih:

Mogao je on i daleko vise da odradi, ali samom cinjenicom da je tu bio on a ne neko drugi vec je ogroman plus vrijedan vjecne podrske.
webby-x

#57 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

plain vanilla wrote:a ko je koristan Hrvatima? koji to politicar zastupa hrvatske interese?
Onaj kojeg većina Hrvata izabere.
plain vanilla

#58 Re: Hrvatsko pitanje

Post by plain vanilla »

webby-x wrote:
plain vanilla wrote:a ko je koristan Hrvatima? koji to politicar zastupa hrvatske interese?
Onaj kojeg većina Hrvata izabere.
nemoj ba takvih odgovora, lijepo te i konkretno pitam
webby-x

#59 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

heckler wrote:Zbog Komsica HDZ kadar je ispario iz diplomatije i bar 8 godinanije mogao i nece moci raditi protiv ove drzave vani. Zbog Komsica separatisticka HDZ-SNSD osovina 8 godina nijemogla/nece moci preglasati Bosnjackog clana predsjednistva ni po kojem pitanju.
Povodom toga BiH država je učvrstila svoj međunarodni ugled,
postala stabilnija i prosperitetnija država.

:lol:
webby-x

#60 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

plain vanilla wrote:nemoj ba takvih odgovora, lijepo te i konkretno pitam
Ja lijepo odgovaram.
HDZ BiH kao stranka koja je dobila najviše glasova Hrvata
zastupa interese Hrvata, uz nju i HDZ90 kao druga najjača
stranka. Treće stranke sa značajnim brojem glasova Hrvata
nema.
plain vanilla

#61 Re: Hrvatsko pitanje

Post by plain vanilla »

webby-x wrote:
Ja lijepo odgovaram.
nema.
malo si profulao pitanje
ja sam te konkretno pitala, koji politicar najbolje zastupa interese Hrvata
a ti biflas sto si naucio napamet
webby-x

#62 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

Najbolje je subjektivna kategorija, a o tome nema smisla.
Najbolje zastupa Hrvate valjda onaj koga Hrvati biraju.
Da nije, ne bi ga birali.
plain vanilla

#63 Re: Hrvatsko pitanje

Post by plain vanilla »

webby-x wrote:Najbolje je subjektivna kategorija, a o tome nema smisla.
Najbolje zastupa Hrvate valjda onaj koga Hrvati biraju.
Da nije, ne bi ga birali.
e jest ti logika :-)
pricat cemo kad porastes i prosiris vidike
webby-x

#64 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

Nemoj molim te da širim vidike po tvom kalupu.
Dakle, pitala si i dobila si odgovor.
Ako ti se ne sviđa, smisli sebi neki drugi.
Hemel

#65 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Hemel »

Ja mislim da je to IMJ, glavom i bradom... :D
plain vanilla

#66 Re: Hrvatsko pitanje

Post by plain vanilla »

Hemel wrote:Ja mislim da je to IMJ, glavom i bradom... :D
pa i njega su birali, i Lozancica sto ne smije preci do Hrvatske i ... narod zna :lol: :lol:
pemanapemani

#67 Re: Hrvatsko pitanje

Post by pemanapemani »

Šaka iz Kiseljaka . :D
heckler

#68 Re: Hrvatsko pitanje

Post by heckler »

Sto sa ovim padobrancima uopste ulaziti u diskusiju :lol:

Guslaju ista tri takta vec 5 godina, guslace ih i dalje. Samo ih treba u karantin staviti pa nek samim sebi guslaju do mile volje.

Ali u diplomatiji guslati nece :dance: :zzzz:
Canton

#69 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

ne moze

Njega su Bosnjaci izabrali za clana predsjednistva
and

#70 Re: Hrvatsko pitanje

Post by and »

webby-x wrote:
Ja lijepo odgovaram.
nema.
smiješno je da u bih uopšte mogu postojati stranke koje su učestvovale u udruženim zločinačkim projektima i da se rad te stranke i dalje temelji na tim načelima.
u bih nije riješeno pitanje njenog najbrojnijeg naroda,onog kojem je ona jedna i jedina domovina.
rješavanje hrvatskog pitanja ne može ići na štetu bošnjačkog naroda i svoje želje i vizije trebaju s tim uskladiti.
Nebitan32

#71 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Nebitan32 »

Skijaš wrote:
To nas vodi zaključku da se sudbinu najranjivijeg naroda u BiH ne smije prepustiti takvom šarlatanu. Platformaška vlast, bez HDZ-a koji bi sabotirao entitetski nivo, već pravi ozbiljne pomake u jačanju pozicije hrvatskog naroda i vraća ga sa ruba političkog ambisa u kojem bi za desetak godina Čovićeve politike nestao kao službena manjina.
Hrvati imaju pravo da biraju onoga koga zele, to jeste onoga za koga smatraju da ce ih najbolje predstavljati. Oni smataraju da je to HDZ. No slozio bih se s tim da je Covic politicki analfabeta ali nije jedini u bh. politici.
SDP danas jeste pozitivna snaga kojoj se može vjerovati, ali ne znamo šta nosi budućnost i kakve se negativne tendencije mogu razviti unutar bošnjačkog korpusa. Zato je potrebno, u dobroj namjeri i kroz prijateljski dijalog, otvoriti pitanje svih mogućih zloupotreba i riješiti ih sada dok se govori o ustavnim promjenama, odnosno dok je željezo još vruće. Za to nam je potrebno manje međuetničkog animoziteta a puno više dobre volje.
S ovim se ne bih slozio. SDP a pogotovo njegov voda, Lagumdzija se pokazao izuzetno antihrvatski. Ubijeden sam da je jedan od razloga i jugoslovenski osjecaj koji dominira kod njega i u velikom dijelu clanova te stranke. Vecina su jos uvijek duboko uvjereni Jugosloveni. Imaju vece afinitete pa cak mozemo reci i kompleks od Srba. Jos uvijek smatraju Beograd kao partnerom pa cak i "centralom" dok za njih Hrvati ne izlaze iz okvira antijugoslovenskog i remetilackog faktora.

To dokazuju iz sedmice u sedmicu. Navedni Lagumdzija cim je obukao uniformu je otisao da se pomoli cetnicima Dodiku i Tadicu. Pitanje je sta bi sve dao da ga ovi, kao dobrog i poslusnog malog Mujicu potapsu po ledima. Prije njega smo imali Tihica koji je glumio malog posrbicu a sad imamo ovoga. Svi narodi su se nekako iscupali iz tog velikosrpskog zagrljaja i krenulu naprijed dok Bosnjaci konstantno nadu nacina da dovedu na poziciju nekoga ko ce ih opet bacati pod beogradski uticaj.

Osnovni problem u Bosni je velikosrpska politika i Hrvati upravo mogu biti partner u rijesavanju tog problem.

Sto se tice hrvatskog politickog uticaja. On ce na kraju ove decenije biti sveden na minimum, vidjeti beznacajan. U demokratskom sistemu dominira volja vecine a u toj "igri" Hrvati gube uticaj ne iz godine u godinu vec iz dana u dan. Kao primjer cu navesti Bugojno. Katolicka crkva svake godine vodi detaljan popis obitelji u svim krsnim oblastima- Zupama. Na donjoj poveznici mozemo vidjeti kakva je situacija bila u 2011. Bilo je 15 krstenih i 90 umrlih. Broj katolika se smanjio za +- 300 u 2011. Samo u jednoj godini i samo u jednoj opcini.
http://www.zupa-bugojno.org/component/c ... 011-godine

To je nesto dobro poznato u hrvatskom korpusu i iz toga proilazi zelja da se "omedi" sto god.
seln

#72 Re: Hrvatsko pitanje

Post by seln »

Nebitan32 wrote:
Tvoj nick sve govori.
frombosna

#73 Re: Hrvatsko pitanje

Post by frombosna »

and wrote:
webby-x wrote:
Ja lijepo odgovaram.
nema.
smiješno je da u bih uopšte mogu postojati stranke koje su učestvovale u udruženim zločinačkim projektima i da se rad te stranke i dalje temelji na tim načelima.
u bih nije riješeno pitanje njenog najbrojnijeg naroda,onog kojem je ona jedna i jedina domovina.
rješavanje hrvatskog pitanja ne može ići na štetu bošnjačkog naroda i svoje želje i vizije trebaju s tim uskladiti.
Postoje stranke koje su učestvovale i u "udruženim zločinačkim projektima" na području Bugojna pa opet imaju ne mali broj glasova.

I nijedan narod ne može imati veća prava u BiH od drugog ili trećeg.
kockica_kockica

#74 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kockica_kockica »

Ni jedan :oops:
Oni gledaju samo svoj interes.... 8-)
Nele9

#75 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Nele9 »

Nebitan32 wrote:
Skijaš wrote:
To nas vodi zaključku da se sudbinu najranjivijeg naroda u BiH ne smije prepustiti takvom šarlatanu. Platformaška vlast, bez HDZ-a koji bi sabotirao entitetski nivo, već pravi ozbiljne pomake u jačanju pozicije hrvatskog naroda i vraća ga sa ruba političkog ambisa u kojem bi za desetak godina Čovićeve politike nestao kao službena manjina.
Hrvati imaju pravo da biraju onoga koga zele, to jeste onoga za koga smatraju da ce ih najbolje predstavljati. Oni smataraju da je to HDZ. No slozio bih se s tim da je Covic politicki analfabeta ali nije jedini u bh. politici.
SDP danas jeste pozitivna snaga kojoj se može vjerovati, ali ne znamo šta nosi budućnost i kakve se negativne tendencije mogu razviti unutar bošnjačkog korpusa. Zato je potrebno, u dobroj namjeri i kroz prijateljski dijalog, otvoriti pitanje svih mogućih zloupotreba i riješiti ih sada dok se govori o ustavnim promjenama, odnosno dok je željezo još vruće. Za to nam je potrebno manje međuetničkog animoziteta a puno više dobre volje.
S ovim se ne bih slozio. SDP a pogotovo njegov voda, Lagumdzija se pokazao izuzetno antihrvatski. Ubijeden sam da je jedan od razloga i jugoslovenski osjecaj koji dominira kod njega i u velikom dijelu clanova te stranke. Vecina su jos uvijek duboko uvjereni Jugosloveni. Imaju vece afinitete pa cak mozemo reci i kompleks od Srba. Jos uvijek smatraju Beograd kao partnerom pa cak i "centralom" dok za njih Hrvati ne izlaze iz okvira antijugoslovenskog i remetilackog faktora.

To dokazuju iz sedmice u sedmicu. Navedni Lagumdzija cim je obukao uniformu je otisao da se pomoli cetnicima Dodiku i Tadicu. Pitanje je sta bi sve dao da ga ovi, kao dobrog i poslusnog malog Mujicu potapsu po ledima. Prije njega smo imali Tihica koji je glumio malog posrbicu a sad imamo ovoga. Svi narodi su se nekako iscupali iz tog velikosrpskog zagrljaja i krenulu naprijed dok Bosnjaci konstantno nadu nacina da dovedu na poziciju nekoga ko ce ih opet bacati pod beogradski uticaj.

Osnovni problem u Bosni je velikosrpska politika i Hrvati upravo mogu biti partner u rijesavanju tog problem.

Sto se tice hrvatskog politickog uticaja. On ce na kraju ove decenije biti sveden na minimum, vidjeti beznacajan. U demokratskom sistemu dominira volja vecine a u toj "igri" Hrvati gube uticaj ne iz godine u godinu vec iz dana u dan. Kao primjer cu navesti Bugojno. Katolicka crkva svake godine vodi detaljan popis obitelji u svim krsnim oblastima- Zupama. Na donjoj poveznici mozemo vidjeti kakva je situacija bila u 2011. Bilo je 15 krstenih i 90 umrlih. Broj katolika se smanjio za +- 300 u 2011. Samo u jednoj godini i samo u jednoj opcini.
http://www.zupa-bugojno.org/component/c ... 011-godine

To je nesto dobro poznato u hrvatskom korpusu i iz toga proilazi zelja da se "omedi" sto god.
Fakat me mrzi branit Slucajnog Prolaznika, ali ovo nema veze s vezom. A kad to kaze neko ko je totalni anti-Mali Marsal onda bi trebao znati koliko je sati.
Post Reply