Hrvatsko pitanje

Post Reply
volta dzontra

#176 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

naravno da nemaš dugme da ukineš RS, ali nemaš dugme ni da stvoriš treći entitet, Mostar pretvoriš u stoni grad, izvršiš prekompoziciju Federacije, a da to ne prođe bez društvenih sukoba. Pa ipak se trudiš da to uradiš (naravno, ne mislim konkretno na tebe, nego na hrvatsku politiku). Zašto sa isto toliko žara ne bi krenuo u prekompoziciju čitave države ? Zašto se Srbe ne može darnuti, a Bošnjake može ?
Ovako. 90% Bošnjaka i BIH trenutačno živi u FBIH. 95% Hrvata u BIH trenutačno živi u FBIH. Ako FBIH ne funkcionira to daleko više utječe na svakodnevni život Bošnjaka i Hrvata nego ako ne funkcionira RS.
Možda grubo zvuči ali je tako.
Ja ne govorim o "trećem entitetu". Jer je to priča da je BIH sastavljena od tri entiteta. Ja govorim o postojeća dva i može li onaj u kojemu živim biti bolji.

Što se tiče Mostara!! U njemu žive Hrvati. Barem u dobrom dijelu njega. Žive takvi-kakvi su. Imaju svoj nacionalni i svaki drugi identitet. Šta bi sad oni trebali. Šutiti i poklopiti se u nekoj mjeri kako Bošnjaci ne bi imali dojam kad dođu u Zapadni Mostar da tu postoji hrvatska zajednica.
Meni su sva rješenja prihvatljiva. Ako je jedna izborna jedinica kao i drugi gradovi ok!
Ako Bošnjaci žele svoje općine unutar jednog grada i to mi je ok! Šta ja imam nekome propisivati kako će živjeti!
Problem je "sarajevske politike" da bi trebao biti jedan grad ali da se u njemu Hrvati na neki način resetiraju, ušute, potonu u ilegalu kao u drugim gradovima u FBIH
volta dzontra

#177 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Kako rekoh, tema za sebe. Mislim da na forumu ima bar pet tema o smanjenju broja kantona. Izvini što se nisam osvrnuo na tvoje argumente jer cijenim tvoj trud, ali moram pokazati i bar trun odgovornosti na temi koju sam ja pokrenuo. Sadašnji broj kantona ne ugrožava vitalne interese bilo kojeg naroda.
Ne slažem se. Sadašnji broj kantona ugrožava vitalne interese svih građana FBIH pa i "Sejdić-Fincija".
Ako ima nešto što nas ugrožava kao građane bez obzira na naciju to je broj kantona
Skijaš

#178 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Kako rekoh, tema za sebe. Mislim da na forumu ima bar pet tema o smanjenju broja kantona. Izvini što se nisam osvrnuo na tvoje argumente jer cijenim tvoj trud, ali moram pokazati i bar trun odgovornosti na temi koju sam ja pokrenuo. Sadašnji broj kantona ne ugrožava vitalne interese bilo kojeg naroda.
Ne slažem se. Sadašnji broj kantona ugrožava vitalne interese svih građana FBIH pa i "Sejdić-Fincija".
Ako ima nešto što nas ugrožava kao građane bez obzira na naciju to je broj kantona
Ugrožava nas sve kao i korupcija, rak i masna hrana. Htio sam reći da diskusiju o tom ne treba voditi na ovoj temi.
volta dzontra

#179 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

Ugrožava nas sve kao i korupcija, rak i masna hrana. Htio sam reći da diskusiju o tom ne treba voditi na ovoj temi.
Dobro ja sam gušter ovdje :)
palermo

#180 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Što se tiče Mostara!! U njemu žive Hrvati. Barem u dobrom dijelu njega. Žive takvi-kakvi su. Imaju svoj nacionalni i svaki drugi identitet. Šta bi sad oni trebali. Šutiti i poklopiti se u nekoj mjeri kako Bošnjaci ne bi imali dojam kad dođu u Zapadni Mostar da tu postoji hrvatska zajednica.
Meni su sva rješenja prihvatljiva. Ako je jedna izborna jedinica kao i drugi gradovi ok!
Ako Bošnjaci žele svoje općine unutar jednog grada i to mi je ok! Šta ja imam nekome propisivati kako će živjeti!
Problem je "sarajevske politike" da bi trebao biti jedan grad ali da se u njemu Hrvati na neki način resetiraju, ušute, potonu u ilegalu kao u drugim gradovima u FBIH
Zar imaš osjećaj da u Mostaru Hrvati nemaju mogućnost da jasno izražavaju svoj identitet. Zar stvarno imaš osjećaj da se u Mostaru traži od Hrvata da se poklope i šute? Ti možeš reći da je stavljanje spomenika vojnicima HVO-a unutar gradske vijećnice, ili da me ne bi povlačio za jezik, tik od nje, samo pitanje slobode jedne nacionalne zajednice da izrazi svoja osjećanja. A ja ti na to mogu samo reći da je u pitanju samo pokazivanje snage i moći. I toga ko bi trebao i ko je gazda u gradu.

Ono što ti tražiš od Bošnjaka, treba da i sam pokažeš. U suprotnom, onda je zaista samo pitanje ko jači, taj i tlači.
A odgovor na pitanja ko je jači, nažalost (ili možda i na sreću) se vrlo rijetko demokratski donosi.
kiky

#181 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

priča se da nijemci hoče da dignu spomenik palim njemačkim vojnicima ispred zgrade eu institucija u strazburgu ...
i to sve u cilju jačanja povjerenja u eu ...
neznam samo šta li francuzi misle o tome ...
:?
volta dzontra

#182 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:
Zar imaš osjećaj da u Mostaru Hrvati nemaju mogućnost da jasno izražavaju svoj identitet. Zar stvarno imaš osjećaj da se u Mostaru traži od Hrvata da se poklope i šute? Ti možeš reći da je stavljanje spomenika vojnicima HVO-a unutar gradske vijećnice, ili da me ne bi povlačio za jezik, tik od nje, samo pitanje slobode jedne nacionalne zajednice da izrazi svoja osjećanja. A ja ti na to mogu samo reći da je u pitanju samo pokazivanje snage i moći. I toga ko bi trebao i ko je gazda u gradu.

Ono što ti tražiš od Bošnjaka, treba da i sam pokažeš. U suprotnom, onda je zaista samo pitanje ko jači, taj i tlači.
A odgovor na pitanja ko je jači, nažalost (ili možda i na sreću) se vrlo rijetko demokratski donosi.
Pa šta je problem onda s Mostarom. Naravno da Hrvati imaju mogućnost da izraze svoj identitet i to rade. To sam i napisao. Ja sam rekao da to onda drugima smeta i pravi se problem.

Što se tiče spomenika i sličnih mostarskih zavrzlama:

Mostar je tu specifičan. U ratu je i poslije rata bio podjeljen. Traži li se to negdje suglasnost u Mostaru kad se postavlja spomenik???
Te spomeničke afere su štetne ali možemo imati dva pristupa. Idemo skloniti spomenike iz zadnjeg rata i to sve u gradu ili dopustimo da svatko ima svoje heroje, svoju vojsku i svoje viđenje povijesti pa ignorirajmo sve spomenike.

Ja ti opet ponavljam! Ako Bošnjaci žele da Mostar nije jedna općina ja ih podržavam!!! Ali zahtjev da je Mostar jedna općina a da je nadležnost JOB-a i Lovca da određuje koji spomenik i gdje ne podržavam..
palermo

#183 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Ja ti opet ponavljam! Ako Bošnjaci žele da Mostar nije jedna općina ja ih podržavam!!! Ali zahtjev da je Mostar jedna općina a da je nadležnost JOB-a i Lovca da određuje koji spomenik i gdje ne podržavam..
Ono što ti ovdje kažeš je slijedeće. Imate dva izbora kada je u pitanju Mostar. Jedan je da podijelite grad, ali onda naravno ti principi važe za čitavu federaciju . Drugi izbor je da ne dijelimo grad, ali se onda zna da sam ja tu gazda.

Sa takvim pristupom (naravno ti možeš reći da sam ja ovo iskonstruisao, iako znaš da nisam) politika sukoba se neminovno nastavlja.
volta dzontra

#184 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:
Ono što ti ovdje kažeš je slijedeće. Imate dva izbora kada je u pitanju Mostar. Jedan je da podijelite grad, ali onda naravno ti principi važe za čitavu federaciju . Drugi izbor je da ne dijelimo grad, ali se onda zna da sam ja tu gazda.

Sa takvim pristupom (naravno ti možeš reći da sam ja ovo iskonstruisao, iako znaš da nisam) politika sukoba se neminovno nastavlja.
Ne. Nego ratna i poratna pitanja se ne mogu rješavati na način da je spomenik poginulim pripadnicima Armije BIH nešto gdje treba voditi ekskurzije a spomenike poginulim pripadnicima HVO treba skloniti čim se ukaže prilika.

Što se tiče Mostara treba mu pristupiti vrlo odgovorno i treba naći modele u kojima "eventualna" hrvatska vijećnička većina ne može nametati ništa bez suglasnosti bošnjačkih vijećnika.
Takve modele treba primijeniti u svim gradovima koji su doživjeli sudbinu Mostara i bili su etnički miješani kao i Mostar.
Ova politizacija činjenice da su tu poginuli vojnici HVO se može gledati iz više perspektiva.
Iz hrvatske perspektive spomenik je onima koji poginuli kako Hrvati Mostara ne bi doživjeli sudbinu Hrvata Travnika, Bugojna, Konjica i slično..
Gledano iz bošnjačke perspektive to naravno izgleda drukčije ali to je tako...

Ne mogu se sklanjati spomenici samo vojnicima HVO-a i to samo što su poginuli kao pripadnici HVO-a
palermo

#185 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Iz hrvatske perspektive spomenik je onima koji poginuli kako Hrvati Mostara ne bi doživjeli sudbinu Hrvata Travnika, Bugojna, Konjica i slično..
Gledano iz bošnjačke perspektive to naravno izgleda drukčije ali to je tako...Ne mogu se sklanjati spomenici samo vojnicima HVO-a i to samo što su poginuli kao pripadnici HVO-a
Ja uopšte ne sporim ovdje hrvatsku perspektivu, niti se zalažem za sklanjanje spomenika na Rondou, ili možebitno ukidanje naziva Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača i vraćanje prvobitnog imena. Meni je vrlo jasno da i Hrvati žive u ovom gradu, da su vrlo značajan činilac, umnogočemu i pozitzivan činilac, ja ti govorim o političkim potezima koji nužno vode ka daljnoj destabilizaciji stanja i produbljivanju sukoba. Stavljanje spomenika vojnicima HVO-a uz gradsku vijećnicu koja po defaultu bi trebala da bude mjesto ujedninjenja je naprosto guranje prsta u oko drugima.
Stvaranje problema koje se ne može riješiti bez da se netko ne osjeti poraženim dugoročno samo stvara frustracije.

Sa ovakvim potezima sva priča oko ugroženosti Hrvata gubi svoju vjerodostojnost.
palermo

#186 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Nije bilo stavljanje. Kriz koji je tu bio je zamjenjen je nekim drugim spomenikom...nemam pojma...whatever..nisam išao tamo gledati...jednako bi tenzije razvilo da je uklonjen...taj spomenik spada u "zatečeno stanje"

Sad da HDZovci ne koriste ovu situaciju da se malo popune pred izbore to je vjerojatno istina
Tenzije su štetne ali to su problemi s kojima živimo
Zašto onda očekivati od Bošnjaka da budu kooperativni i susretljivi ? I oni mogu benevolentno reći, jeb ga, to su problemi sa kojima živimo.

I opet smo na početku.
volta dzontra

#187 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:
Nije bilo stavljanje. Kriz koji je tu bio je zamjenjen je nekim drugim spomenikom...nemam pojma...whatever..nisam išao tamo gledati...jednako bi tenzije razvilo da je uklonjen...taj spomenik spada u "zatečeno stanje"

Sad da HDZovci ne koriste ovu situaciju da se malo popune pred izbore to je vjerojatno istina
Tenzije su štetne ali to su problemi s kojima živimo
Zašto onda očekivati od Bošnjaka da budu kooperativni i susretljivi ? I oni mogu benevolentno reći, jeb ga, to su problemi sa kojima živimo.

I opet smo na početku.
Pa ne moraju biti koperativni i susretljivi. Mislim bošnjačke političke elite i uglavnom nisu. Možemo defetistički reći idemo dalje dok dura dura
palermo

#188 Re: Hrvatsko pitanje

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Pa ne moraju biti koperativni i susretljivi. Mislim bošnjačke političke elite i uglavnom nisu. Možemo defetistički reći idemo dalje dok dura dura
Pa na kraju dođemo do toga. Jer ne možeš ostai u okviru svoje paradigme, a da pri tome očekuješ od drugih da se drugačije ponašaju
volta dzontra

#189 Re: Hrvatsko pitanje

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:
Pa na kraju dođemo do toga. Jer ne možeš ostai u okviru svoje paradigme, a da pri tome očekuješ od drugih da se drugačije ponašaju
Slažem se. Vrijedi obostrano. Problem BIH i jesu paradigme
Ricken

#190 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Ricken »

volta dzontra wrote:
palermo wrote:
volta dzontra wrote:

Ne. Nego ratna i poratna pitanja se ne mogu rješavati na način da je spomenik poginulim pripadnicima Armije BIH nešto gdje treba voditi ekskurzije a spomenike poginulim pripadnicima HVO treba skloniti čim se ukaže prilika.

Što se tiče Mostara treba mu pristupiti vrlo odgovorno i treba naći modele u kojima "eventualna" hrvatska vijećnička većina ne može nametati ništa bez suglasnosti bošnjačkih vijećnika.
Takve modele treba primijeniti u svim gradovima koji su doživjeli sudbinu Mostara i bili su etnički miješani kao i Mostar.
Ova politizacija činjenice da su tu poginuli vojnici HVO se može gledati iz više perspektiva.

Ne mogu se sklanjati spomenici samo vojnicima HVO-a i to samo što su poginuli kao pripadnici HVO-a
Dok god se priča svodi na bošnjake i hrvate, umejsto na Mostarce, nema tu generalno nikakvog dogovora jer će uvijek jedna strana smatrati da je mogla dobiti i više. Gledam Mostar u februaru, zapinju auti po onom snijegu, jednako, i bošnjački i hrvatski, lome ruke i bošnjaci i hrvati, ne adekvatno grijanje i u bošnjačkim i hrvatskim kućama, snijeg se nije čistio ni na zapadnoj ni na istočnoj strani.
Kad u prvom planu budu interesi Mostara, i njegovih građana, a ne interesi političkih partija (što jeste priča o bilo kojem spomeniku) onda se može i pristupati odgovorno.

Zaključak: Očigledno da bi podjele na političko ideološkim osnovama bile puno korisnije umjesto nacionalnih. Meni nije jasno, zašto Hrvati kao konstitutivan narod u BiH sa najmanje žitelje potenciraju priču o nacionalnoj odrednici, umjesto da svoj položaj u BiH grade kroz građansku orjentaciju, jer to jedina orjentacija i postavka stvari koja može donijeti rješenja koja neće biti niti protiv koga.
I samo molba nemoj me stavljati u bilo koju nacionlanu grupu jer ćeš sigurno pogriješiti.
torcida

#191 Re: Hrvatsko pitanje

Post by torcida »

hm, teška tema..i puno toga za reći - nadodati uvodnom komentaru i spustiti pojedinim smislovima nakon njega ali nije vrijedno... nego povrh svega toga, stoji (neoboriva) činjenica ma koliko se pojedinci trudili da dokažu suprotno, da u ovoj državi ne postoji normalna stranka/osoba koja bi ovo učmalo društvo gurnula u neke normalnije i mirnije vode...pogotovo to nisu stranke platforme..kao ni oba hdz..a o rs i da ne komentiram.
od vnago se pita ne pravi, svima nama trebaju novi neopterećeni ljudi/ stranke koje neće pokleknuti pod nastrajima i lobiranjima starog, istrošenog i olinjalog kadra, pitanje je samo...hoćemo li ih (i kada) dočekati...
duh_sa_sjekirom

#192 Re: Hrvatsko pitanje

Post by duh_sa_sjekirom »

volta dzontra wrote: Pa ne moraju biti koperativni i susretljivi. Mislim bošnjačke političke elite i uglavnom nisu. Možemo defetistički reći idemo dalje dok dura dura
Ko god ne pristaje na ucjenjivačku politiku, on je nekooperativan i nesusretljiv...Logično, ne?
and

#193 Re: Hrvatsko pitanje

Post by and »

volta dzontra wrote:
palermo wrote:
volta dzontra wrote:

ovi iz hvo-a spominju domovinski rat.pa ako si upoznat,o kojoj domovini je riječ i da li na tim obilježjima ima zastava domovine i koja?
kiky

#194 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

normalno ...
prvo hrvati sebi treba da objasne koja im je domovina bez "ali" i "ako" te onda da se u skladu toga principijelno ponašaju ...
s jedne strane, bosna je i njihova, a onda dižu spomenike snagama i politikama koje su tu zemlju čerečili zajedno sa jaranima im preko drine ...
o učešču splitskih i kojekakvih drugih brigada u silovanju ove zemlje da i nepričamo ...
s druge strane, ako su građani hrvatske, nek vrate bosansko državljanstvo i pasoše (ko ima) i uživaju u europejstvu koje su nedvojbeno zaslužili jer su školski primjer klasičnog europskog civilizacijskog kruga, a to su i dokazali, kako devedesith tako i dan danas ... ( križ iznad mostara je klasičan primjer europskog mentalnog i duhovnog sklopa ali iz doba križarskih ratova, inkvizicije i progona vještica ) ...
dizanje spomenika "svojim" pred zajedničkim institucijama je jadan primjer jadnog moralnog i kulturnog stanja onih koji su ga digli i toliko je providan da se normalan čovjek uglavnom zbljuje na takve poteze...
hrvati iz srednje bosne su doživili ono što su prije toga namijenili drugim ...
hronologija događaja u agresiji na bosnu je jasna ko dan ...
Skijaš

#195 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Ovo nije tema o Mostaru i obilježju ispred gradske vijećnice. Ovdje se govori o zaštiti kolektiviteta, a od tri primjedbe vezane za status Hrvata, sva tri pitanja se može riješiti bez etnoteritorijalizacije. To je bitno i na tom treba raditi. A tema o Mostaru postoji.
kiky

#196 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

Skijaš wrote:Ovo nije tema o Mostaru i obilježju ispred gradske vijećnice. Ovdje se govori o zaštiti kolektiviteta, a od tri primjedbe vezane za status Hrvata, sva tri pitanja se može riješiti bez etnoteritorijalizacije. To je bitno i na tom treba raditi. A tema o Mostaru postoji.
pa složio bih se s tobom ukoliko se tvoja primjedba odnosi na moj post ...
osim što ta "zaštita kolektiviteta" ima svoje konkretna otjelovljenja upravo u simbolima koje spominjemo ...
izmeđuostalog ...
:)
and

#197 Re: Hrvatsko pitanje

Post by and »

volta dzontra wrote:
normalno ...
prvo hrvati sebi treba da objasne koja im je domovina bez "ali" i "ako" te onda da se u skladu toga principijelno ponašaju ...
s jedne strane, bosna je i njihova, a onda dižu spomenike snagama i politikama koje su tu zemlju čerečili zajedno sa jaranima im preko drine ...
Ne dižu spomenik Jadranku Prliću nego osmorici pripadnika HVO
o učešču splitskih i kojekakvih drugih brigada u silovanju ove zemlje da i nepričamo ...
Ako su iz Splita barem su iz Europe za razliku od afro-azijatskih jedinica koje je predsjednik postrojavao u Zenici
s druge strane, ako su građani hrvatske, nek vrate bosansko državljanstvo i pasoše (ko ima)

Građani su BiH i Hrvatske kao i mnoštvo Bošnjaka poput reisa Cerića kao i barem 200 viđenijih mostarskih Bošnjaka
domovinski rat?koja domovina i koja zastava ?????zar je teško odgovoriti?

borili su se za pripajanje nekoj afro-azijskoj zemlji?
u zenici ih postrojavao uz zastavu i himnu neke druge države?????
Canton

#198 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

torcida wrote:hm, teška tema..i puno toga za reći - nadodati uvodnom komentaru i spustiti pojedinim smislovima nakon njega ali nije vrijedno... nego povrh svega toga, stoji (neoboriva) činjenica ma koliko se pojedinci trudili da dokažu suprotno, da u ovoj državi ne postoji normalna stranka/osoba koja bi ovo učmalo društvo gurnula u neke normalnije i mirnije vode...pogotovo to nisu stranke platforme..kao ni oba hdz..a o rs i da ne komentiram.
od vnago se pita ne pravi, svima nama trebaju novi neopterećeni ljudi/ stranke koje neće pokleknuti pod nastrajima i lobiranjima starog, istrošenog i olinjalog kadra, pitanje je samo...hoćemo li ih (i kada) dočekati...

Svaka cast :thumbup: narocito ovo boldirano

P.S dajte ljudi da se drzimo teme, postoje teme i o bradonjama i o mostaru, pa bujrum
Canton

#199 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:
Broj kantona u sadasnjem okviru nas finansijski i funkcionalno ugrozava. Medjutim da je princip Federacije i "izvorni" Ustav na snazi na citavoj teritoriji BiH danas bi imali stabilniju i prosperitetniju drzavu. Kantonizaciju BiH je trebalo uraditi, prije rata, nakon rata a trebat ce i u buducnosti jer je najbolji okvir za BiH iz vise razloga.

EDIT:

Ako ce se ici na prekomonovanje danasnjih u ovakvoj situaciju je najlogicnije sa 10 kantona ici na 5

1. SBK i ZDK
2. Sarajevski i BPK
3.Tuzlanski - Posavski
4. USK
5. ZHK, Livanjski i HNK

Nakon toga insistirati i na kantonizaciji RSa a zatim i ukidanju entiteta. :)
seln

#200 Re: Hrvatsko pitanje

Post by seln »

Canton wrote:
torcida wrote:hm, teška tema..i puno toga za reći - nadodati uvodnom komentaru i spustiti pojedinim smislovima nakon njega ali nije vrijedno... nego povrh svega toga, stoji (neoboriva) činjenica ma koliko se pojedinci trudili da dokažu suprotno, da u ovoj državi ne postoji normalna stranka/osoba koja bi ovo učmalo društvo gurnula u neke normalnije i mirnije vode...pogotovo to nisu stranke platforme..kao ni oba hdz..a o rs i da ne komentiram.

Svaka cast :thumbup: narocito ovo boldirano

P.S dajte ljudi da se drzimo teme, postoje teme i o bradonjama i o mostaru, pa bujrum
Odlicna ideja. I u kom pravcu ce ici ti mladi, neistroseni ljudi?
Dalje podjele, insistiranje na etnickim principima ili pak izgradnja gradjanskog drustva?
meni novi i neistroseni nacionalisti ne trebaju.
Post Reply