Ovako. 90% Bošnjaka i BIH trenutačno živi u FBIH. 95% Hrvata u BIH trenutačno živi u FBIH. Ako FBIH ne funkcionira to daleko više utječe na svakodnevni život Bošnjaka i Hrvata nego ako ne funkcionira RS.naravno da nemaš dugme da ukineš RS, ali nemaš dugme ni da stvoriš treći entitet, Mostar pretvoriš u stoni grad, izvršiš prekompoziciju Federacije, a da to ne prođe bez društvenih sukoba. Pa ipak se trudiš da to uradiš (naravno, ne mislim konkretno na tebe, nego na hrvatsku politiku). Zašto sa isto toliko žara ne bi krenuo u prekompoziciju čitave države ? Zašto se Srbe ne može darnuti, a Bošnjake može ?
Možda grubo zvuči ali je tako.
Ja ne govorim o "trećem entitetu". Jer je to priča da je BIH sastavljena od tri entiteta. Ja govorim o postojeća dva i može li onaj u kojemu živim biti bolji.
Što se tiče Mostara!! U njemu žive Hrvati. Barem u dobrom dijelu njega. Žive takvi-kakvi su. Imaju svoj nacionalni i svaki drugi identitet. Šta bi sad oni trebali. Šutiti i poklopiti se u nekoj mjeri kako Bošnjaci ne bi imali dojam kad dođu u Zapadni Mostar da tu postoji hrvatska zajednica.
Meni su sva rješenja prihvatljiva. Ako je jedna izborna jedinica kao i drugi gradovi ok!
Ako Bošnjaci žele svoje općine unutar jednog grada i to mi je ok! Šta ja imam nekome propisivati kako će živjeti!
Problem je "sarajevske politike" da bi trebao biti jedan grad ali da se u njemu Hrvati na neki način resetiraju, ušute, potonu u ilegalu kao u drugim gradovima u FBIH