Kad bo moglo retroaktivno poželio bih da se svim bošnjačkim izbjeglicama u hrvatskoj desi ono što ti kažeš da je, baš bi ti bili zahvalni.cHupjahalic@ wrote:samo da ovo potvrdim i za info. onima koji druge zovu naivne a nece da priznaju da nije Hrvatska bila ta koja je pomagala izbjeglicama, za to je postojao Crveni Krst i centri za izbjeglice koji su otvoreni od stranaca.Šandor wrote:Od stoljeća sedmog.osa wrote:gdje si ti od realnosti cijelu svjetlosnu godinu. kažeš dolazio deseti dio oružja, pa kad se nekog napada ne dolazi ni jedan dio , ma ni hrana ni lijekovi, ali nekako mi se čini da si ti proizvod beogradske čaršije ili ti je u ratu s hrvatima strado netko drag (pokoj mu duši) ali i mnogi hrvati su stradali i njih je ispresjecalo u tim istim mjestima koje si spominjao, sumnjam da su tu hrvati imali vojne snage da bilo šta ispresjecaju. srećom da razliku između hrvatske i srbije ne određuju takvi kao ti (bar se tome nadam).![]()
![]()
Klasična hrvatska priča. Rat između Bošnjaka i Hrvata počeo jer su Bošnjaci htjeli sa Srbima. Nisu htjeli sa Hrvatima. a kako da ne.
Deseti dio stizao je kad smo bili "saveznici". Tokom rata između Bošnjaka i Hrvata uopšte nije stizalo osim kad su samostalni preduzetnici međusobno trgovali.
Hrana je toliko stizalo da se u Sarajevu '93 maltene nije imalo šta jesti. Malo je falilo da počnemo umirati od gladi. Da aerodrom nije bio pod kontrolom UN-a vjerovatno bi i umirali.
Ma ja, Hrvati u Srednjoj Bosni su se grčevito branili.A mi smo gladovali prevashodno zbog naših lopova i srbofila.
drugo: dosta, dosta nasih ljudi je pokupljeno iz izbjeglistva i odvezeno nazad u Bosnu u mjesta u logore koja su kontrolisali ustase.
trece (sto je vec i Sandor spominjao): na samom pocetku su se HVO i ARBiH borili zajedno. kratak period nakon toga su se ustase odlucile odcjepiti i ljude koji su ni krivi ni duzni direktno sa linije pokupili (kad su bili na putu prema kuci) i odvezli dalje za Heliodrom, Dretelj, Gabelu...
cetvrto: vlastitim ocima sam gledala sta su hrvati radili sa hranom i lijekovima koja je trebala biti otpremljena za Sarajevo i druga mjesta. zaustavljali su konvoje koji su cekali po 10-15 dana, sve i jednu stvar bi pregledaj, uzmi ono sto im je potrebno, pobacaj ono za sta su znali da je jako, jako potrebno bolnicama i ljudima.
pojedina mjesta su licila u tom periodu na bozicne jelke od svih tih stvari sto bi oni pobacaj. dosao period da su se toliko najeli i bili siti, pa se i hrana a i dosta lijekova i ostalih sredstava bacalo.
''hrvatsko pitanje''???
- osa
- cHupjahalic@
@osa mene najmanje brine to sto ti pises, jer kazem ti: ja se ne moram informisati putem medija, ja sam stvari gledala vlastitim ocima a i dokaza ima na bacanje sto se tice ljudi koji su zarobljeni dok su se vodili kao registrovane izbjeglice u Hrvatskoj.
ti imas svoju teoriju i bez obzira sta da ti ja kazem ti neces vjerovati (a i ne zamaram se vjeruj).
nije Hrvatska bila tako humana zemlja kako ti tvrdis.
@Liska Glad ociju nema, ali na podrucjima koja su kontrolisana od HVO-a nije bilo gladi jer hrana i oprema se dobijala iz Hrvatske.
meni ne bi bilo cudo da ih je glad uhvatila na Makljenu, da nemaju ni hrane ni vode, pa onda kontam sto se konvoji zaustavljaju i kupe se hrana, lijekovi...
ali, reci ti meni koja je poenta zaustaviti konvoj kad su im kuce bile prepune hrane (imali su po 100-nama kila brasna) i svjesno izbacivati stvari za koje su znali znace puno puno toga u jednom opkoljenom gradu kao sto je bilo Sarajevo?
ti imas svoju teoriju i bez obzira sta da ti ja kazem ti neces vjerovati (a i ne zamaram se vjeruj).
@Liska Glad ociju nema, ali na podrucjima koja su kontrolisana od HVO-a nije bilo gladi jer hrana i oprema se dobijala iz Hrvatske.
meni ne bi bilo cudo da ih je glad uhvatila na Makljenu, da nemaju ni hrane ni vode, pa onda kontam sto se konvoji zaustavljaju i kupe se hrana, lijekovi...
ali, reci ti meni koja je poenta zaustaviti konvoj kad su im kuce bile prepune hrane (imali su po 100-nama kila brasna) i svjesno izbacivati stvari za koje su znali znace puno puno toga u jednom opkoljenom gradu kao sto je bilo Sarajevo?
- osa
humanija nego što misliš, živim u njoj u gradu(sisak) kroz koji su prošle desetine tisuća izbjeglica i hrvatskih i bošnjačkih, u gradu gdje su se hrvati i bošnjaci zajedno borili protiv četnika, gdje danas zajedno žive i ne vidim da se i jedan želi vratiti u multietničku bih.cHupjahalic@ wrote:@osa mene najmanje brine to sto ti pises, jer kazem ti: ja se ne moram informisati putem medija, ja sam stvari gledala vlastitim ocima a i dokaza ima na bacanje sto se tice ljudi koji su zarobljeni dok su se vodili kao registrovane izbjeglice u Hrvatskoj.
- cHupjahalic@
onda mi reci otkud im za pravo pokupiti ljude iz logora, reci im otvoreno da mogu birati trece zemlje ali NEMA povrata nazad u svoju domovinu, i usput ih ubaciti u autobuse i odvesti u Hrvatsku i sopati hranom da svijet ne vidi takvu sramotu?osa wrote:humanija nego što misliš, živim u njoj u gradu(sisak) kroz koji su prošle desetine tisuća izbjeglica i hrvatskih i bošnjačkih, u gradu gdje su se hrvati i bošnjaci zajedno borili protiv četnika, gdje danas zajedno žive i ne vidim da se i jedan želi vratiti u multietničku bih.
jel` se i to zove humanost?
p.s. shvati da ja ne osudujem jednog hrvata, nego politika Hrvatske drzave nije bila cisto kako tvrdite. znao je Tudjam sta radi i svjesno je vodio takvu politiku, a sto se dosta nasih izbjeglica nije smjelo kretati kako treba, ne smijes pisnuti na ulici u sred Zagreba govori dovoljno o slobodi koju su imali (a za odvodjenje ljudi u logore i dalje ponavljam i potvrdjujem... to je nazalost radjeno).
-
Liska
Odakle ti uopce ideja da su kuce u Mostaru bile prepune. Mozda necije kao sto je i u Sarajevu bilo ljudi koji su se hranili janjetinom pa ja ne zakljucujem da je tako bilo svima. Bogami, moji roditelji bi crkli u Mostaru da nije bilo franjevacke crkve i njihove pomoci. Kao i mnogi drugi. Zalihe su se potrosile a nama obicnim ljudima nije nitko dolazio sa sto kila brasna. Ja takvu kolicinu brasna nisam u zivotu vidio sem u trgovackim centrima. A gladi si imala na podrucjima HVO u srednjoj Bosni, Komusini, Zepcu gdje situacija nije bilo puno bolja nego bilo gdje drugo u Bosni. I koja je poenta prodavati robu u Sarajevu a dobio si je kao besplatnu, kao sto su radili Delimustafici? Po cemu su to Hrvati opcenito kao narod krivlji nego Delimustafici ili Cengici koji su se obogatili na humanitarnoj i vojnoj pomoci? Onda barem ravnopravno podijeli krivicu jer je kriminalaca bilo u oba naroda i oni su suradjivali bez problema. Ne mozes na osnovu nekih kriminalaca Hrvata izvlaciti zakljucak za citav narod a istu stvar ne zakljucivati kad su u pitanju bosnjacki kriminalci!cHupjahalic@ wrote:@osa mene najmanje brine to sto ti pises, jer kazem ti: ja se ne moram informisati putem medija, ja sam stvari gledala vlastitim ocima a i dokaza ima na bacanje sto se tice ljudi koji su zarobljeni dok su se vodili kao registrovane izbjeglice u Hrvatskoj.
- fantom slobode
Meni je slavuj ko macija guza, ima ga covjek pravo!!!Srpska nejach, jasta!!!!basta sljezove boje wrote:jesu li u Tarcinu bili i Hrvati? Sudeci po pisanju Slavuja Jovicica koji je tamo proveo navodno 40 i kusur mjeseci - tamo je bila samo srpska nejach
Lav Joca tamanio u Sarajevu po Pionirskoj dolini, rika i vriska se cula do Tarcina.Valjda ce nam Slavuj i dalje cvrkutati, sta ce mora, inace od cega ce zivjeti.
- fantom slobode
malo osmijeha, prosli post se potvrdi dvaput(nicim izazvan)

- cHupjahalic@
@Liska
ja ti pricam o ustasama kojih je bilo na sve strane po Hercegovini.
evo ti za primjer gradic Prozor... bio je pun hrane, trgovine su bile prepune, konvoji se zaustavljali i bacale se fakat kako hrana, tako i lijekovi.
a pazi, jedan ili dva kriminalca ne bi mogli tako nesto uciniti, tj da zaustave CITAV RED KONVOJA koji je bio na putu prema Sarajevu i stajati tu 10-15 dana da nisu dobili zeleno svjetlo od nadleznih iz opstine (99 % ih je to podrzavalo pa ti sad proracunaj).
ti meni uporedujes sada ustase i ostale kriminalce... pa i u ustasama je bilo nekih koji su "pljackali" ostale, ali to je moj najmanji problem. ja ti pisem o svjesnom zlocinu koji su cinili nad civilnim narodom.
u svakoj grupi je bilo kriminalaca, ali ti iz jedne krajnosti ides u drugu... kako je bilo nekih koji su "krali" iz usta od ostalih u jednoj grupi, takvih primjera mozes naci i na drugoj strani.
ja ne pisem o tome, nego ja ti pisem o politici koja je vodjena i da je svjesno vrseno etnicko ciscenje nad narodom koji ni kriv ni duzan zavrsi po logorima.
(drugo je pucati prsa u prsa, ali u gradicu u kojem sam ja odrasla nije puk`o ni jedan metak a ustase su se izivljavale kako su znale i mogle).
i da... zalihe se jesu trosile, ali osim pomoci ustase su vrsile pljacke na sve strane, i ne samo da su se kupile materijalne stvari nego je pokupljeno i ono malo jada i chemera sto su ljudi sacuvali za zimnice.
evo ti za primjer gradic Prozor... bio je pun hrane, trgovine su bile prepune, konvoji se zaustavljali i bacale se fakat kako hrana, tako i lijekovi.
a pazi, jedan ili dva kriminalca ne bi mogli tako nesto uciniti, tj da zaustave CITAV RED KONVOJA koji je bio na putu prema Sarajevu i stajati tu 10-15 dana da nisu dobili zeleno svjetlo od nadleznih iz opstine (99 % ih je to podrzavalo pa ti sad proracunaj).
ti meni uporedujes sada ustase i ostale kriminalce... pa i u ustasama je bilo nekih koji su "pljackali" ostale, ali to je moj najmanji problem. ja ti pisem o svjesnom zlocinu koji su cinili nad civilnim narodom.
u svakoj grupi je bilo kriminalaca, ali ti iz jedne krajnosti ides u drugu... kako je bilo nekih koji su "krali" iz usta od ostalih u jednoj grupi, takvih primjera mozes naci i na drugoj strani.
ja ne pisem o tome, nego ja ti pisem o politici koja je vodjena i da je svjesno vrseno etnicko ciscenje nad narodom koji ni kriv ni duzan zavrsi po logorima.
(drugo je pucati prsa u prsa, ali u gradicu u kojem sam ja odrasla nije puk`o ni jedan metak a ustase su se izivljavale kako su znale i mogle).
i da... zalihe se jesu trosile, ali osim pomoci ustase su vrsile pljacke na sve strane, i ne samo da su se kupile materijalne stvari nego je pokupljeno i ono malo jada i chemera sto su ljudi sacuvali za zimnice.
- cHupjahalic@
@Fair Life Ako imas sta reci i argumentovati reci, mislim da ne postizes nista time sto izbacujes jedan clanak, jer takvih i slicnih prica mozemo vidjeti svaki dan.
-
basta sljezove boje
Enese, odoh sa ove teme, jer ovdje hrvatsko pitanje rjesavaju Bosnjaci u Norveskoj i Srbi u Americi a ne Hrvati u BiH. A za kafu cemo kad se vrnem u Sarajvo, moze srpska sa ukuhanim sekerom, a more i turskaenes-s wrote:Sad će tebi to Bašta sve lepo natenane da objasni. Samo da uzme zraka i popije kavicu.
ostavimo cHupjahalic@ koja radi kao "prevodioc" u Norveskoj da rijesi hrvatsko pitanje, adios
- Fair Life
Bio sam u tom naselju prije 2 sedmice.cHupjahalic@ wrote:@Fair Life Ako imas sta reci i argumentovati reci,
mislim da ne postizes nista time sto izbacujes jedan clanak, jer takvih i
slicnih prica mozemo vidjeti svaki dan.
Od nekoliko desetina montaznih kuca koje je izgradio Danski crveni kriz
ostalo je jos samo nekoliko, dobrano nacetih vremenom i nebrigom vlasti.
Naselje se nalazi u Mije Stuparica ulici.

Ako si u prilici otidji i popricaj sa ljudima koji se nalaze u tom naselju od
1992. godine. Plin su im iskljucili prije dvije godine, a struju prije cetiri
mjeseca. Grijanje je inace... na plin. Zima je pred vratima.
Ne bih sad da postiram desetine sudskih dokumenata koje su ti ljudi
prikupili poslednjih nekoliko godina...
I jos nesto... Te novine sam ja fotografisao iz ruke jedne od BiH izbjeglica
(iz Bos. Posavine) koja se sticajem nesretnih okolnosti jos nalazi u tom
polurazrusenom kampu... bez ikakve pomoci CRO drzave ili Hrvatskog
crvenog kriza. Danski Crveni Kriz ih je napustio 1998. godine i predao "u
ruke" Hrvatske koja se obavezala pobrinuti za njih.
PS Poslije izlaska iz cetnickih logora, a prije odlaska za Australiju i sam sam
bio u jednoj od tih kucica (F49).
Last edited by Fair Life on 20/09/2007 13:05, edited 1 time in total.
- cHupjahalic@
basta sljezove boje wrote:ostavimo cHupjahalic@ koja radi kao "prevodioc" u Norveskoj da rijesi hrvatsko pitanje, adios
kao prvo, ti mijesas kruske i jabuke, jer ja ne radim kao prevodiOC.
kao drugo: nemam ovdje funkciju doktora, tako da se obracas pogresnoj osobi.
kao trece: ako si vec obuzeta rijecnikom onda da samo znas da se JE i BE ne sastavljaju u bosanskom rijecniku (sto ti neki dan napisa na jednoj temi, podforum Dijaspora).
cetvrto: govori u svoje ime sta i koga ostavljas, ti mene ne ostavljas, jer ja nemam nikakve (srecom) veze sa tobom.
osoba/e koja/e podrzava/ju ustase i njihova zlodjela me ni trunke ne interesuju.
peto: dobila si dovoljno vremena, progooglala, nisi nista nasla tako da odmah ni "argumenata" nemas, sto dovoljno govori o tebi i tvom poznavanju situacije u periodu 91.-e do 95.-e.
sesto: zavrsena prica sa tobom za sva vremena!
-
Liska
Sad mi licis na propagandu Perisica i silnim ustasama u Hercegovini.cHupjahalic@ wrote:@Liska
I po cemu mislis da su Delimustafici,Cengici i slicni radili na svoju ruku a cisto sumnjam da im je trebala suglasnost iz opcine? Imala si u Sarajevu mnoge familije koje su imale i pticjeg mlijeka. Cisto sumnjam da su trgovine u Prozoru bile prepune u to doba jer nisi imala ni jedne trgovine u Mostaru a kamoli u Prozoru.
- cHupjahalic@
@Fair Life
U svemu tome je najzalosnije sto ljudi koji nisu ni krivi ni duzni ispastaju.
U svemu tome je najzalosnije sto ljudi koji nisu ni krivi ni duzni ispastaju.
- cHupjahalic@
@ Liska
Hoces da kazes da smo se izvukli zahvaljujuci ustasama?
Kad pisem o suglasnoscu iz opstine, onda uzimam za primjer opstinu Prozor a ne Sarajevo. Mislim da je suglasnost potrebna kad se nesto radi svjesno i to moze svak da vidi.
Kako znas da su neke familije imale i "pticjeg" mlijeka u Sarajevu kad nisi bio tamo, a istovremeno sumnjas u moje tvrdnje da su trgovine bile prepune u Prozoru?
Zar ne znas da je put preko Kamenskog bio slobodan i da u Prozor nije hrana trebala dolaziti putem Mostar- Jablanica-Prozor?
Kad pisem o suglasnoscu iz opstine, onda uzimam za primjer opstinu Prozor a ne Sarajevo. Mislim da je suglasnost potrebna kad se nesto radi svjesno i to moze svak da vidi.
Kako znas da su neke familije imale i "pticjeg" mlijeka u Sarajevu kad nisi bio tamo, a istovremeno sumnjas u moje tvrdnje da su trgovine bile prepune u Prozoru?
Zar ne znas da je put preko Kamenskog bio slobodan i da u Prozor nije hrana trebala dolaziti putem Mostar- Jablanica-Prozor?
- osa
ako se od 1998 godine hrvatska brine za njih nije li to malo i previše, baš me zanima koliko se bih brine za njih kakve im je uvjete stvorila da se vrate kući, a za petnaest godina ako se netko nije sposoban sam brinuti za sebe ne vidim kako mu i netko drugi može pomoći. ti izbjeglički kampovi su svi trebali biti davno zatvoreni jer im je većini garancija na te kontejnere 10 godina, a to što netko želi živjeti na način da ne plaća režije i dobija humanitarku do kraja života to je nnjegov problem. imala je hrvatska takvih problema i s izbjeglicama oko dubrovnika, u dalmaciji i po istri, i to domaćih hrvata kojima se nije išlo iz hotela iako su im kuće godinama bile obnovljene, i na kraju isti scenarij iskopčaš struju, vodu, grijanje i odjednom se svi snađu.Fair Life wrote:Bio sam u tom naselju prije 2 sedmice.cHupjahalic@ wrote:@Fair Life Ako imas sta reci i argumentovati reci,
mislim da ne postizes nista time sto izbacujes jedan clanak, jer takvih i
slicnih prica mozemo vidjeti svaki dan.
Od nekoliko desetina montaznih kuca koje je izgradio Danski crveni kriz
ostalo je jos samo nekoliko, dobrano nacetih vremenom i nebrigom vlasti.
Naselje se nalazi u Mije Stuparica ulici.
Ako si u prilici otidji i popricaj sa ljudima koji se nalaze u tom naselju od
1992. godine. Plin su im iskljucili prije dvije godine, a struju prije cetiri
mjeseca. Grijanje je inace... na plin. Zima je pred vratima.
Ne bih sad da postiram desetine sudskih dokumenata koje su ti ljudi
prikupili poslednjih nekoliko godina...
I jos nesto... Te novine sam ja fotografisao iz ruke jedne od BiH izbjeglica
(iz Bos. Posavine) koja se sticajem nesretnih okolnosti jos nalazi u tom
polurazrusenom kampu... bez ikakve pomoci CRO drzave ili Hrvatskog
crvenog kriza. Danski Crveni Kriz ih je napustio 1998. godine i predao "u
ruke" Hrvatske koja se obavezala pobrinuti za njih.
PS Poslije izlaska iz cetnickih logora, a prije odlaska za Australiju i sam sam
bio u jednoj od tih kucica (F49).
- Fair Life
Hoces istinu ??osa wrote:ako se od 1998 godine hrvatska brine za njih nije li to malo i previše, baš me zanima koliko se bih brine za njih kakve im je uvjete stvorila da se vrate kući...
BiH im nije stvorila nikakve uvjete za povratak kuci.
Ponekad se upitam sta je BiH, kolika je i gdje se nalazi.
- Prozor
Definitivno znam da su kao konc-logori u BiH utvrdjeni Omarska, Keraterm, Trnopolje, Vilina Vlas, Dretelj, Heliodrom i Manjaca( za Vojno nisam siguran ).Liska wrote:Prozor, hajde mi nadji neki link u kome Crveni kriz ima spisak koncentracionih logora za vrijeme rata u BiH. Sto se tice logora Armije BiH, postojali su u Konjicu i Tarcinu (koji je bio najveci). Nitko normalan ne negira da su u njima bili zarobljeni srpski i hrvatski civili samo zato jer imaju pogresnu nacionalnost. Pa onda postoje manji logori ili zatvori kao sto su stadion u Bugojnu, pa Muzicka skola u Zenici, pa Muzej u Jablanici. U svakom od tih mjesta je dolazilo do mucenja i ubijanja civila i djece. Tebi to mozda i nije bio koncentracioni logor ali ljudima koji su nevini zaglavili u njemu jeste. Iako po definiciji Crvenog kriza ostaje logor ili mjesto gdje su se nezakonito pritvarali civili. Meni je isto i jedno i drugo jer su zrtve nevine i ne vidim po cemu je neka zrtva veca jer je kao iz logora a druga manje jer je kao iz zatvora. Sigurno je nastradalima bilo lakse kad bi im rekli da ce biti ubijeni u obicnom zatvoru i da su imali srece jer su mogli biti ubijeni u konc-logoru.
I vojni zatvor i konc-logor moze nositi iste strahote, ali opet postoji jedna jasna terminologija. Ako je ne znas, konc-logor sluzi za koncetraciju odredjene grupe(kao sto se cuje po imenu) i njenom sistematskom unistenju. Vojni zatvor je obicni objekat neke Armije gdje se pritvaraju osumnjiceni za nesto, ja ne sumnjam da su u neke od vojnih zatvora ABIH(kao one sto si ti naveo) zatvoreni i civili iskljucivo zbog nacionalnosti, i ja to ne opravdavam, ali je to bilo u euforiji rata nazalost najvise kontra-reakcija na zlocine druge strane(koji su moras priznati prvi poceli). U te zatvore su zaglavili nesretnici koje je neko pokupio, no nisu sluzili za sistematsko unistenje i tu je bitna razlika.
Ja znam da je tebi jedno te isto zatvorili te pojedinci ili drzava, no ipak postoji terminologija koja je presudna u rasvjetljavanju uloga "zaracenih strana". A cinjenice ostaju, da vecina Hrvata koji su stradali stradali su od ruke pojedinaca i to na mjestima gdje su se vodile borbe, najcesce kao u slucaju Bugojna, mjestima koje je napao HVO. Ko je to nesto radio sarajevskim, tuzlanskim, gorazdanskim, bihackim ili drugim Hrvatima "daleko" od sukoba? Ipak je katedrala u SA ostala cijela, i ipak cak i na mjestima gdje su borbe vodjene, pojedini Hrvati su stradali ali definitivno ne vecina. Dokaz su ti masa Hrvata sto se kad je potpisana FBIH nalazili na slobodnoj teritoriji, sa druge strane HVO je daleko od fronta po Neumu, Livnu, Tomislavgradu, Prozoru, Pocitelju... "cistio" teren od Bosnjaka.
U Tarcinu nije bilo Hrvata, nego iskljucivo Srbi, ali mi nabroji ko je to sve isao u Tarcin? Sigurno je bilo i nevinih ali je to prvenstveno bio vojni zatvor koji je drzao i mnoge cetnike, petokolonase i slicno... Uostalom, komandant 1.og korpusa je 94´ posjetio Tarcin sto je po nekim izvorima uradio i Haris Silajdzic pa nema optuznica protiv njih? Dok se svako sto se priblizio Dretelju optuzuje... To govori o tome da taj objekat nije bio konc-logor. Muzicka skola takodjer to nije bila, i vrlo malo zenickih Srba i Hrvata su tamo zapali, pitaj ljude koji su zivjeli blizu iste je li istina da su se noci culi krici iz nje kao sto navode neki mediji? Ista stvar i sa Muzejom u Jablanici, jedini objekat koji stvarno dolazi priblizno konc-logora je kamp Celebici u Konjicu, a njega su vlasti BiH zatvorile kad se saznalo o postupanju u istome.
Ja tebe ponovo pitam, je li ti stvarno mislis da su ARBIH i HVO kao vojske bile iste u tom sukobu? Po tebi to je bio sukob koji se zbog ne-sporazuma desio, obojica su pocinili svasta i onda je dos´o mir. Cinjenica ostaje da je HVO radio kao instrument RH, da mu je cilj bio velika Hrvatska(to nikako ne mozes negirati) i da je sistematski izvrsio etnicko ciscenje(po meni genocid) nad Bosnjacima i drugim ne-Hrvatima da bi to ostvario. Heliodrom, Dretelj i ostali su sluzili iskljucivo za unistenje jednoga naroda. Kako to da su crkve u Zenici prezivjele a sve dzamije u Z. Mostaru nestale? To je odlicna ilustracija. ARBIH je to odigrala ulogu branitelja, s*anja sa njene strane je isto bilo, ali u manjoj kolicini i sa skroz drugom karakteristikom. ARBIH nije imala za cilj da etnicki ocisti Hrvate! A kamoli neka velika Bosna...
- Prozor
Ne ti ces ga iz Njemacke i ZG pljujuci po SA rijesiti... A da, ponekad ipak "vrnes" tamo da popijes kafu pardon kavu...basta sljezove boje wrote:Enese, odoh sa ove teme, jer ovdje hrvatsko pitanje rjesavaju Bosnjaci u Norveskoj i Srbi u Americi a ne Hrvati u BiH. A za kafu cemo kad se vrnem u Sarajvo, moze srpska sa ukuhanim sekerom, a more i turskaenes-s wrote:Sad će tebi to Bašta sve lepo natenane da objasni. Samo da uzme zraka i popije kavicu.![]()
ostavimo cHupjahalic@ koja radi kao "prevodioc" u Norveskoj da rijesi hrvatsko pitanje, adios
-
Liska
Zakljuci sama, da tamo nije bilo Hrvata bili bi Srbi pa se ne bi imali kuda izvlaciti. Bio sam u ratu, isao svuda i nisam se bas nagledao nekih punih trgovina. Pogotovo ne u Prozoru koji je bio crna rupa. Ali neka ti bude. Ne negiram da je lopovluka bilo ali da su bas svi bili lopovi???cHupjahalic@ wrote:@ Liska
Inace reci mi koja je to magistralna cesta koja povezuje Kamensko i Prozor? Ni do danasnjeg dana nemas zavrsenu cestu Tomislavgrad-Prozor preko Zvirnjace a kamoli u ratu. Imas tzv. put spasa kojim je roba isla dok se Mostar nije oslobodio. Taj put su napravile ustase, kako ih ti nazivas, i njime se izvlacio narod iz Bosne. Sa te strane se moras zahvaliti ustasama jer da je bilo do Sarajeva puta ne bi nikada imali, kao ni spasa. Zar nije logicnije poslati robu preko magistralnog puta nego nekim nedodjijama i planinskim putevima?
Ja bih mogao postaviti pitanje zasto su Bosnjaci trazili da roba ide preko Jablanice i Konjica a mogu ti potvrditi da su radnje i trgovine u Jablanici i Konjicu bile pune u toku rata. Taman koliko i u Prozoru kako ti kazes. Ti si ih vidjela u Prozoru a ja sam ih vidio punijih u Jablanici nego Mostaru. Ali opet nisam Jablanicane nikada nazvao lopovima ili to prosirio na citav narod kao ti.
-
Liska
Prozor, ali ako znas onda postavi link na neki sluzbeni akt Crvenog kriza koji govori o konc-logorima u BiH i koji ih tako definise. Slucajno sam imao kontakata sa Zenicanima, Bugojancima i slicnim pa sam cuo sudbine ljudi kojima su najmiliji stradali u zatvorima, nesistematski kao sto ti kazes. Isto tako imamo presudu suda u Hagu protiv generala Hadzihasanovica u kojoj se govori o Muzickog skoli, stadionu u Bugojnu kao ne bas odmaralistima i nisu bila puno ugodnija od Heliodroma. Istina je da se HVO borio prvenstveno za hrvatski narod i za pripojenje Hrvatskoj ali mi nije logicno da se HVO-u to uzima kao losa stvar a HOS-u koji se borio za pripojenje citave BiH Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj se ta borba uzima kao nesto pozitivno od strane Bosnjaka??? Armija BiH se prvenstveno borila za Bosnjake i za BiH kao nacionalnu drzavu bosnjackog naroda. Za to mozemo naci stotine dokaza, posrednih i neposrednih. Cak je i general Divjak izjavio da je bio samo ikebana. Njegov problem je sto je to shvatio tamo negdje 1993. godine a da je mene pitao rekao bih mu jos 1992. godine da je samo ikebana i da se nitko u Armiji i vrhu SDA ne bori za Srbe i Hrvate. Sto ih bude manje, njima je bolje. Da ti ne kazem da su mene odbili primiti u Mostarski bataljon jer mi prezime nije bilo dovoljno mostarsko. Nisu htjeli u bataljon, jesu u HVO. Meni je tada bilo svejedno, samo da se borim protiv JNA.
- cHupjahalic@
sad odjednom ti bio u Prozoru, samo da bi mogao reci da nisam u pravu. trgovine su radile, stvari koje su se trebale otpremiti za Sarajevo, Zenicu su zavrsavale po rafama. Hrane je bilo na bacanje, a 93.-e kad su narod protjerali (august 93.-e) ostalo im je i ono sto su ljudi bili pripremili za zimnice.Liska wrote: Zakljuci sama, da tamo nije bilo Hrvata bili bi Srbi pa se ne bi imali kuda izvlaciti. Bio sam u ratu, isao svuda i nisam se bas nagledao nekih punih trgovina. Pogotovo ne u Prozoru koji je bio crna rupa.
Biti lopov i biti zlocinac nije isto, a to kad pisem da ih je 99 % podrzavalo politiku koja se sprovodila tada je tacno, jer na ruke mozemo prebrojati koliko ih je bilo spremno pomoci civilima da se izvuku iz pakla.
Put Prozor-Rama (Ramsko jezero) pa na dalje.Liska wrote:
Inace reci mi koja je to magistralna cesta koja povezuje Kamensko i Prozor? Ni do danasnjeg dana nemas zavrsenu cestu Tomislavgrad-Prozor preko Zvirnjace a kamoli u ratu. Imas tzv. put spasa kojim je roba isla dok se Mostar nije oslobodio. Taj put su napravile ustase, kako ih ti nazivas, i njime se izvlacio narod iz Bosne. Sa te strane se moras zahvaliti ustasama jer da je bilo do Sarajeva puta ne bi nikada imali, kao ni spasa..
A zasto ne bi zlocine nazivala ustasama kad su se oni sami tako zvali i pod tim imenom klali, palili, silovali?
O kojem ti spasu sada pises i pricas?
narod u Prozoru je bio kao u jednom loncu, protjeran na bosansku stranu a da su narod ustase spasavale i slale negdje gdje ce im biti fino i dobro: to pricaj nekome drugom.
kome da se zahvalim? - da im se zahvalim sto mi oca, koji je ni kriv ni duzan, odvezen mozda tim "tvojim" tzv "putem spasa".
ja ne mislim na pomoc Unprofora koja je isla prema Sarajevu (tada su vecinom isli preko Jablanice pa birali ili Konjic ili Prozor), nego na hranu i stvari koje je Hrvatska slala (a kako slati ako je HVO bio u sukobu sa ARBiH i kako proci kroz Jablanicu, normalno da su morali birali drugi izlaz i put).Liska wrote: Zar nije logicnije poslati robu preko magistralnog puta nego nekim nedodjijama i planinskim putevima?
Nek ti se neko iz Jablanice ili Konjica javi pa nek ti kaze da li su imali hrane ili ne, ja u tom mjestu nisam bila i ne zelim ista da tvrdim (kao sto ti tvrdis kako za Prozor tako i za Sarajevo).Liska wrote: Ja bih mogao postaviti pitanje zasto su Bosnjaci trazili da roba ide preko Jablanice i Konjica a mogu ti potvrditi da su radnje i trgovine u Jablanici i Konjicu bile pune u toku rata. Taman koliko i u Prozoru kako ti kazes. Ti si ih vidjela u Prozoru a ja sam ih vidio punijih u Jablanici nego Mostaru. Ali opet nisam Jablanicane nikada nazvao lopovima ili to prosirio na citav narod kao ti.
Ja ti uporno pisem da je ta politika vodjena svjesno sto se tice etnickog ciscenja, a samo zaustavljanje konvoja i izbacivanje hrane i stvari koje su bile POTREBNE ranjenicima, zenama, djeci govori dovoljno o moralu vojske koja je kontrolisala to mjesto u tom periodu.
zar je tesko shvatiti da je etnicko ciscenje svjesno vodjeno po dosta mjesta od strane HVO-a i da su stvarno postojali konc-logori koje ti @Prozor navodi?
za tvoju info: u Prozoru je srednjoskolski centar koristen kao logor, a na samom pocetku sukoba su koristene prostorije u zgradi policije.
-
rundo
imam par pitanja pa ako mogu dobiti odgovor...Liska wrote:Prozor, hajde mi nadji neki link u kome Crveni kriz ima spisak koncentracionih logora za vrijeme rata u BiH. Sto se tice logora Armije BiH, postojali su u Konjicu i Tarcinu (koji je bio najveci). Nitko normalan ne negira da su u njima bili zarobljeni srpski i hrvatski civili samo zato jer imaju pogresnu nacionalnost. Pa onda postoje manji logori ili zatvori kao sto su stadion u Bugojnu, pa Muzicka skola u Zenici, pa Muzej u Jablanici. U svakom od tih mjesta je dolazilo do mucenja i ubijanja civila i djece. Tebi to mozda i nije bio koncentracioni logor ali ljudima koji su nevini zaglavili u njemu jeste. Iako po definiciji Crvenog kriza ostaje logor ili mjesto gdje su se nezakonito pritvarali civili. Meni je isto i jedno i drugo jer su zrtve nevine i ne vidim po cemu je neka zrtva veca jer je kao iz logora a druga manje jer je kao iz zatvora. Sigurno je nastradalima bilo lakse kad bi im rekli da ce biti ubijeni u obicnom zatvoru i da su imali srece jer su mogli biti ubijeni u konc-logoru.
1. Odakle si? Nisam bas upratio...
2. Imas li hrabrosti doci u Zenicu, a po ovom tvom postu vidim da nikada nisi bio...Povedi i raju ako se bojis, a ja cu ti obezbijediti i policijsku pratnju tako da te niko nece pipnuti...Dodji da vidis tu zgradu za koju tako sigurno tvrdis da je bio logor za Hrvatsku nejac...Poslije se mozes izviniti za te tvrdnje, nema problema...
Zatvoren si u tor i ne vidis dalje od nosa...Provozaj se malo kroz Bosnu i Hercegovinu, upoznaj malo gradove i ljude, provjeri malo tvrdnje koje tako samouvjereno iznosis, pa cemo onda da pricamo na ravnopravnoj osnovi...
A sad po cijenu bana, ti si jad i bijeda...ti si uvreda za svakog postenog Hrvata...ne zasluzujes se tako zvati ni u sali, zbog svih onih jadnih zrtava, koji su zbog takvih konja kao sto si ti i te ideologije velikohrvatstva izgubili zivote, udove i u najboljem slucaju imetke...
Prosetaj malo po BiH, svrati malo i do Vijake, pa malo do Borovice i Dragovica, pa malo do Varesa, pa da vidis gdje je i stari grad Bobovac, pa gdje je i Kraljeva Sutjeska, pa vidi kako ti hrabri ljudi zive, obnavljaju kuce...Nije Hercegovina citav svijet...
A poziv za Zenicu jos stoji...Uz prisustvo policije, nece ti dlaka s glave faliti, a jos cemo te pozvati i na kafu...
- Prozor
Haj mi ti postavi link koji dokazuje da se ARBIH borila za nacionalnu drzavu bosnjackoga naroda? Po tebi je Karadzic bio upravu...Liska wrote:Prozor, ali ako znas onda postavi link na neki sluzbeni akt Crvenog kriza koji govori o konc-logorima u BiH i koji ih tako definise. Slucajno sam imao kontakata sa Zenicanima, Bugojancima i slicnim pa sam cuo sudbine ljudi kojima su najmiliji stradali u zatvorima, nesistematski kao sto ti kazes. Isto tako imamo presudu suda u Hagu protiv generala Hadzihasanovica u kojoj se govori o Muzickog skoli, stadionu u Bugojnu kao ne bas odmaralistima i nisu bila puno ugodnija od Heliodroma. Istina je da se HVO borio prvenstveno za hrvatski narod i za pripojenje Hrvatskoj ali mi nije logicno da se HVO-u to uzima kao losa stvar a HOS-u koji se borio za pripojenje citave BiH Nezavisnoj Drzavi Hrvatskoj se ta borba uzima kao nesto pozitivno od strane Bosnjaka??? Armija BiH se prvenstveno borila za Bosnjake i za BiH kao nacionalnu drzavu bosnjackog naroda. Za to mozemo naci stotine dokaza, posrednih i neposrednih. Cak je i general Divjak izjavio da je bio samo ikebana. Njegov problem je sto je to shvatio tamo negdje 1993. godine a da je mene pitao rekao bih mu jos 1992. godine da je samo ikebana i da se nitko u Armiji i vrhu SDA ne bori za Srbe i Hrvate. Sto ih bude manje, njima je bolje. Da ti ne kazem da su mene odbili primiti u Mostarski bataljon jer mi prezime nije bilo dovoljno mostarsko. Nisu htjeli u bataljon, jesu u HVO. Meni je tada bilo svejedno, samo da se borim protiv JNA.
Hadzihasanovic je osudjen sto nije preduzeo mjere da sprijeci te zlocine, sto je dokaz da su ih cinili pojedinci.
Nema dokumenta koji svjedoci o tome sta se HOS borio, no za razliku do HVO-a on Bosnjake nije masakrirao a Kraljevic se stavio na raspolaganje Predsjednistvu RBIH sa cime je priznao njen Ustav i samostalnost.
I zamolio bih te za link ove Divjakove izjave obzirom da mi je nepoznata...