Sa "faktima" se nismo mirili kada nam je predsjednik bio zarobljen u Lukavici, a agresorske tenkove od zgrade Predsjednistva dijelilo tek nekoliko stotina metara. Ti si nadomak Kaonika imao pravi pravcati granicni prelaz, pa se nije mirilo sa "faktima" prijatelju.Šandor wrote:Mirim se sa faktima.
''hrvatsko pitanje''???
-
Petrovic77
-
Petrovic77
A dok se to ne nametne (kao sto se i sve ostalo moralo nametati) velikosrpskom i velikohrvatskom elementu u nasem drustvu, nema razloga da se s tim oteze tamo gdje je isto moguce sprovesti vec danas.enes-s wrote:Na paritetnoj osnovi. To znači da se bosanski, hrvatski i srpski uče u Sarajevu, ali isto tako i u Banjaluci i Širokom.
-
Petrovic77
A sasvim slucajno, ima i zakonsku osnovu za ono sto hoce, odnosno propis o sluzbenom statusu tri jezika na podrucju citave BiH. Ti se citavo vrijeme upinjes dokazati kako treba govoriti jezikom vecine (na ovom forumu ogromna vecina koristi ijekavicu, ti ne), iako se uopste ne radi o tom sta ti mislis da je prakticno ili ne. Radi se o tom da sva tri jezika trebaju biti ravnopravna na podrucju citave drzave.enes-s wrote:Vidiš Fratris, kada bih živeo u Londonu, trudio bih se da skinem njihov naglasak, dikciju, uopšteno, gledao bih da se uklopim. Ne bi mi cilj bio da govorim american english, ili australian english, već upravo da govorim kako govori većina. Ti hoćeš suprotno.
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Uopšte se ne radi o tome. Rekao sam, 3 jezika na teritorije cele BiH.
Govorimo o stvarnom životu, a ne kako piše u ´artijama. Neko ko je rođen ovde, dakle u Sarajevu, ima dikciju, naglasak, melodičnost, figurativnost, eficijentnost, blablatrućnost jednog Bosanca - Sarajlije. Ima zakonsku osnovu da može da upotrebljava reči tipa: ˝tisuća, promidzba, zrakomlat ˝, ali je pitanje kako će ih izgovarati. Složićeš se da te reči nije teško naučiti. Dovoljno je pogledati par sati HRT. Ti sada možeš mene ubeđivati kako je ok da jedan rođeni Sarajlija, koji ovde živi, priča kao jedan Zagrepčanin, a ja tebi kažem da to nije normalno. Englez koji je rođen u New Yorku, govori AE, ne BE, oseća se Njujorčaninom i tako i govori. U ovom slučaju možeš samo da se praviš Englezom i da ne znaš o čemu ti govorim.
Govorimo o stvarnom životu, a ne kako piše u ´artijama. Neko ko je rođen ovde, dakle u Sarajevu, ima dikciju, naglasak, melodičnost, figurativnost, eficijentnost, blablatrućnost jednog Bosanca - Sarajlije. Ima zakonsku osnovu da može da upotrebljava reči tipa: ˝tisuća, promidzba, zrakomlat ˝, ali je pitanje kako će ih izgovarati. Složićeš se da te reči nije teško naučiti. Dovoljno je pogledati par sati HRT. Ti sada možeš mene ubeđivati kako je ok da jedan rođeni Sarajlija, koji ovde živi, priča kao jedan Zagrepčanin, a ja tebi kažem da to nije normalno. Englez koji je rođen u New Yorku, govori AE, ne BE, oseća se Njujorčaninom i tako i govori. U ovom slučaju možeš samo da se praviš Englezom i da ne znaš o čemu ti govorim.
-
Petrovic77
Ne ubjedjujem te u to, nije ni cudo da se ponavljas kad si me u startu pogresno shvatio prijatelju. Pokusavam ti objasniti da Hrvat ima pravo na obrazovanje svog djeteta njegovim maternjim jezikom, te da to sta je hrvatski jezik, ne mozete odlucivati ti i Abdulah Sidran. Hrvatski akadamski krugovi su ti koji su pozvani da vrse standardizaciju hrvatskog jezika. A ti pretpostavljam nisi u tim krugovima.Ti sada možeš mene ubeđivati kako je ok da jedan rođeni Sarajlija, koji ovde živi, priča kao jedan Zagrepčanin
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Evo Petroviću i ja poranio.
Red bi bio da te persiram, ali mlađi si od mene pa ću preskočiti manire.
Naravno da Hrvat ima pravo da uči hrvatski jezik ( u moje vreme nisu se zvali srpsko-hrvatski jezik i hrvatsko-srpski jezik, već srpsko-hrvatski jezik i književnost i hrvatsko-srpski jezik i književnost
, malo off topic. ali nema veze ), niti sam ja pozvan da vršim standardizaciju, niti bilo šta kome određujem. Samo se pitam praktične primene svega toga.
Drugo pitanje koje mi se vrzma po glavi je, ako neki Hrvat, baš želi da mu dete priča hrvatskim jezikom, ok, ali on želi da mu dete promeni i naglasak, dikciju i blablatrućnost, znači, sve iz korena da menja, a i dalje živi u toj sredini u kojoj svi pričaju drugačije. U čemu je poenta? Samo da bi rekao, pa ja sam Hrvat. Zanima me, pošto i ja pričam drugačije od sredine u kojoj živim i znam da to u svakodnevnom kontaktu stvara probleme.
Naravno da Hrvat ima pravo da uči hrvatski jezik ( u moje vreme nisu se zvali srpsko-hrvatski jezik i hrvatsko-srpski jezik, već srpsko-hrvatski jezik i književnost i hrvatsko-srpski jezik i književnost
Drugo pitanje koje mi se vrzma po glavi je, ako neki Hrvat, baš želi da mu dete priča hrvatskim jezikom, ok, ali on želi da mu dete promeni i naglasak, dikciju i blablatrućnost, znači, sve iz korena da menja, a i dalje živi u toj sredini u kojoj svi pričaju drugačije. U čemu je poenta? Samo da bi rekao, pa ja sam Hrvat. Zanima me, pošto i ja pričam drugačije od sredine u kojoj živim i znam da to u svakodnevnom kontaktu stvara probleme.
- Fair Life
#432 Re: ''hrvatsko pitanje''???
Problem se pomalo rjesava...kicky wrote:Maloprije gledam vijesti i uhvatim trenutak kada Mileni govori da bi u BiH trebala postojati treća mulitetnička federalna jedinica dje bi hrvati bili većina.
Po hrvatskim medijima u BiH (čitaj Mostaru i Zapadnoj Hercegovini) u zadnje vrijeme inflacija tekstova o trećem entitetu
Magična četvorka se sastaje nedje tamo kraj Banja Luke
Matematičar Ljubić ne može skontat kako troje može u dvoje
Tihić strogo odbacuje mogućnost trećeg entitete....
A hrvatski narod u BiH još jednom po ko zna koji put biva prosto rečeno nabijen na kurac od strane Milorada Dodika - tobože hrvatskog dušebrižnika broj jedan i svojih političkih kurvica iz oba HDZ-a.
Hrvatsko pitanje je postojalo u nekadašnjoj kraljevini, a tada je bilo i pametnih ljudi među Hrvatima, danas ih ne vidim, a ne vidim ni to hrvatsko pitanje. Vidim samo floskulu koja su producirali RSovci da bi fromalno zacementirali svoju tvorevinu i vidim političku izdaju svog naroda od strane oba HDZ-a koji tako ponavlja povijest po ko zna koji put. Vidim i katoličku crkvu koja šuti ko neka stvar jer očito ovo odgovara njihovom političkom interesu, naravno čast izuzecima (biskup Komarica). Jedino pozitivno što vidim je mlađahni član predsjedništva koji još nije progovorio, a trebo bi!!!

-
jasa_mo_72
#433 vrijeme je ili PARCHANJA ili SJEDINJAVANJA
mislim da im je "neko" rekao da stave zavrsne karte na stol. mislim da je ovo "zadnja" sansa da kazu sta hoce i kako....
Isto tako mislim da je dobro sto je SBIH i SDA "zajedno" tokom ove furtutme....mi moramo istrajati na nasoj platformi....JEDNA POLICIJA, JEDAN COVJEK - JEDAN GLAS....
I politicar JEDNOM mora stati na DVIJE NOGE i reci...dosta vise blamaza oko BIH. Srbija i Hrvatska ...parchajte svoju zemlju i dijelite svoje a NASE ne dirajte....
Isto tako mislim da je dobro sto je SBIH i SDA "zajedno" tokom ove furtutme....mi moramo istrajati na nasoj platformi....JEDNA POLICIJA, JEDAN COVJEK - JEDAN GLAS....
I politicar JEDNOM mora stati na DVIJE NOGE i reci...dosta vise blamaza oko BIH. Srbija i Hrvatska ...parchajte svoju zemlju i dijelite svoje a NASE ne dirajte....
- Fair Life
#434 Re: vrijeme je ili PARCHANJA ili SJEDINJAVANJA
"Pitanje Bosne, ali i Bošnjaka nije još riješeno. Pitanje opstanka,jasa_mo_72 wrote:mislim da im je "neko" rekao da stave zavrsne karte na stol. mislim da je ovo "zadnja" sansa da kazu sta hoce i kako....
bosansko i bošnjačko pitanje je još aktuelno, nije riješeno i na nama je da
ne dozvolimo da nam ta pitanja rješavaju drugi, nakon što nas zavade."
(Mustafa Cerić, reisul-ulema Islamske zajednice BiH; Dnevni avaz)
- and
evo da malo ovako postavimo stvari.mi bosanci smo ugrozeni,kao najveci narod u federaciji i u bih zelimo da sva nasa djeca mogu uciti bosanski jezik u svim skolama u bih.da li nam je to pravo omoguceno?
sto se tice natezanja oko jezika sav besmisao toga se vidio kada su na rtrs-u jedno vrijeme pricali izvorni srpski-ekavski,pa nije islo sami odustali.
sto se tice natezanja oko jezika sav besmisao toga se vidio kada su na rtrs-u jedno vrijeme pricali izvorni srpski-ekavski,pa nije islo sami odustali.
-
Liska
Enese, izmedju hrvatsko-srskog u verziji prije rata i danasnjeg hrvatskog jezika i nema velike razlike. Po tome HS se isto govorilo tisuca, kava i slicno. Ako nije tada smetalo, zasto smeta sada?enes-s wrote:Evo Petroviću i ja poranio.Red bi bio da te persiram, ali mlađi si od mene pa ću preskočiti manire.
Naravno da Hrvat ima pravo da uči hrvatski jezik ( u moje vreme nisu se zvali srpsko-hrvatski jezik i hrvatsko-srpski jezik, već srpsko-hrvatski jezik i književnost i hrvatsko-srpski jezik i književnost, malo off topic. ali nema veze ), niti sam ja pozvan da vršim standardizaciju, niti bilo šta kome određujem. Samo se pitam praktične primene svega toga.
-
Petrovic77
Ako nisi pozvan da vrsis standardizaciju hrvatskog jezika, zasto to radis ? A to radis insistiranjem na tezi da koristenje hrvatskog jezika u BiH podrazumjeva kajkavstinu i slicne elemente koje si vec nabrajao ?enes-s wrote:Naravno da Hrvat ima pravo da uči hrvatski jezik ...... niti sam ja pozvan da vršim standardizaciju, niti bilo šta kome određujem.
Otkud tebi pravo da ti u ime Hrvata odredjujes prakticnost jezika kojeg Hrvati zele da koriste ? Da ponovim, jezika kojeg Hrvati zele da koriste. Pa imali smo i jos uvijek imamo ogromnih problema sa ustasoidnim elementima u nasem drustvu koji uopste ne priznaju bosanski jezik. O odnosu velikosrpskih elemenata prema bosanskom jeziku da ne i govorimo. I umjesto da osudis taj arogantni pristup, ti ga sam praktikujes.Samo se pitam praktične primene svega toga.
-
leonard
enes-s wrote:Vidiš Fratris, kada bih živeo u Londonu, trudio bih se da skinem njihov naglasak, dikciju, uopšteno, gledao bih da se uklopim. Ne bi mi cilj bio da govorim american english, ili australian english, već upravo da govorim kako govori većina. Ti hoćeš suprotno.
Gdje ti zivis pa koristis ekavicu?! Hajde ti lepo u svoj Sandzak, u majku Srbiju, pa njima prosipaj supljake.
-
enes-s
Meni hrvatski jezik ne smeta. Hrvatski jezik mi je simpatičan, pogotovu kad slušam Splićane. Liska, evo citirao si moj post i pravo da ti kažem, očekivao sam da ćeš mi odgovoriti, ali nisi. Pitanje za vas trojicu je...
Ako neki Hrvat baš želi da mu dete priča hrvatskim jezikom, ok, ali on želi da mu dete promeni i naglasak, dikciju i blablatrućnost, znači, sve iz korena da menja, a i dalje živi u toj sredini u kojoj svi pričaju drugačije. U čemu je poenta?
-
Petrovic77
Nebitno. Tvoje je da postujes njegovo pravo na izbor.enes-s wrote:Meni hrvatski jezik ne smeta. Hrvatski jezik mi je simpatičan, pogotovu kad slušam Splićane. Liska, evo citirao si moj post i pravo da ti kažem, očekivao sam da ćeš mi odgovoriti, ali nisi. Pitanje za vas trojicu je...Ako neki Hrvat baš želi da mu dete priča hrvatskim jezikom, ok, ali on želi da mu dete promeni i naglasak, dikciju i blablatrućnost, znači, sve iz korena da menja, a i dalje živi u toj sredini u kojoj svi pričaju drugačije. U čemu je poenta?
-
Petrovic77
enes-s wrote:Misliš, kao što Leonard poštuje moje pravo na izbor.
Tu ste vas dvojica, u pet deka.
-
leonard
Tvoj nastup je u kontradikciji sa tvojim postovima. Nije ti jasno zasto Hrvat hoce da uci/koristi svoj jezik u za isti manjinskoj sredini, a ti lepo nama ovde ekavicu. Doduse, i jeste nekako lakse se izrazavati na taj nacin. Jos samo nam objasni koji je tvoj maternji jezik i glavni grad.enes-s wrote:Misliš, kao što Leonard poštuje moje pravo na izbor.
-
Petrovic77
leonard wrote:Hvala!Petrovic77 wrote:enes-s wrote:Misliš, kao što Leonard poštuje moje pravo na izbor.
Tu ste vas dvojica, u pet deka.
Code: Select all
Hajde ti lepo u svoj Sandzak, u majku Srbiju, pa njima prosipaj supljake.-
enes-s
Specijalac, kao što si možda primetio, ja nisam rođen u BiH ( mada sumnjam da si ti to u stanju primetiti ), a ti jesi, i ovde govorimo o čemu već govorimo, a vi se svi pravite blesavi i pričate o malom Franji.leonard wrote:Nije ti jasno zasto Hrvat hoce da uci/koristi svoj jezik u za isti manjinskoj sredini, a ti lepo nama ovde ekavicu.
-
basta sljezove boje
upravo sam u Zagrebu i vec sam imala neprijatnosti zbog svog govora ... sto je najgore odmah te etiketiraju kao Srbina/Srpkinju ... sasvim je jasno da cu se truditi ubuduce govoriti hrvatski ... onaj sa HRT-aenes-s wrote:Rekao sam. Sva tri jezika u svim školama širom BiH + da biraju da li hoće veronauku ili građansko pravo.
Ne radi se ovde da sam protiv toga, već se samo pitam šta će time praktično postići. Zato sam i rekao da je bolje da uči engleski ili francuski.
Zamisli situaciju, rođeni Sarajlija, katolik, Hrvat, ovde rođen, ovde živi, ode u Zagreb i sa teškim bosanskim akcentom, sve zajedno sa sarajevskom šatrom, izvali konobaru: ˝Bok, kaj se dela matori, meni jednu kavicu ˝.
Dakle, drugačija dikcija, naglasak, kao i gore pobrojane osobine. Pre toga bi morao da se opredeli da li će učiti kajkavski, dalmatinski, ili neki drugi dijalekt.
Hoću da ti kažem, kakav će on hrvatski ovde naučiti i kako će ga govoriti.
Hrvatski sa bosanskim naglaskom, dikcijom, glasovnom figurativnošću, stilskom eficijentnošću??? Šta će u stvarnom životu time postići?
Samo sam praktičan.
-
_BosanaC
basta sljezove boje wrote:upravo sam u Zagrebu i vec sam imala neprijatnosti zbog svog govora ... sto je najgore odmah te etiketiraju kao Srbina/Srpkinju ... sasvim je jasno da cu se truditi ubuduce govoriti hrvatski ... onaj sa HRT-aenes-s wrote:Rekao sam. Sva tri jezika u svim školama širom BiH + da biraju da li hoće veronauku ili građansko pravo.
Ne radi se ovde da sam protiv toga, već se samo pitam šta će time praktično postići. Zato sam i rekao da je bolje da uči engleski ili francuski.
Zamisli situaciju, rođeni Sarajlija, katolik, Hrvat, ovde rođen, ovde živi, ode u Zagreb i sa teškim bosanskim akcentom, sve zajedno sa sarajevskom šatrom, izvali konobaru: ˝Bok, kaj se dela matori, meni jednu kavicu ˝.
Dakle, drugačija dikcija, naglasak, kao i gore pobrojane osobine. Pre toga bi morao da se opredeli da li će učiti kajkavski, dalmatinski, ili neki drugi dijalekt.
Hoću da ti kažem, kakav će on hrvatski ovde naučiti i kako će ga govoriti.
Hrvatski sa bosanskim naglaskom, dikcijom, glasovnom figurativnošću, stilskom eficijentnošću??? Šta će u stvarnom životu time postići?
Samo sam praktičan.
-
Liska
Nisam vidio taj dio. Ne znam zasto mislis da ako netko prica hrvatskim jezikom da time treba promjeniti naglasak, dikciju... U sijecnju ove godine sam bio u Zagrebu i ne primjetih da me netko gleda nesto cudno jer mozda govorim neke tzv.srpske rijeci. Mozda je i to i do kruga ljudi sa kojima se krecem. Obicno najvise o jeziku i njegovoj cistoci govore oni koji pojma nemaju o jeziku. Takvim cistuncima samo uzvratim tvrdnjom da je tisuca rusizam i prema njegovim mjerilima trebala bi biti podjednako nepozeljna rijec kao i neki srbizam. Pa onda dodam da bi jezik trebalo ocistiti od turcizama, anglizama, germanizama i raznih drugih izama, pa da vidimo sto ce od njega ostati. Obicni ljudi u Zagrebu govore apoteka, penzija i neke druge rijeci koje neke neznalice smatraju srpskima. Hrvatski je i apoteka i ljekarna, u tome je i ljepota jezika. Zato ja obozavam Krlezu i nitko ne moze reci da on nije pisao na hrvatskom jeziku. Bogatstvo jednog jezika se mjeri brojem dijalekata koji u njemu postoje kao i slobodom izbora koju nitko ne bi smio ogranicavati.enes-s wrote:Meni hrvatski jezik ne smeta. Hrvatski jezik mi je simpatičan, pogotovu kad slušam Splićane. Liska, evo citirao si moj post i pravo da ti kažem, očekivao sam da ćeš mi odgovoriti, ali nisi. Pitanje za vas trojicu je...Ako neki Hrvat baš želi da mu dete priča hrvatskim jezikom, ok, ali on želi da mu dete promeni i naglasak, dikciju i blablatrućnost, znači, sve iz korena da menja, a i dalje živi u toj sredini u kojoj svi pričaju drugačije. U čemu je poenta?