''hrvatsko pitanje''???

Locked
Šapat

Post by Šapat »

@Leonard

Ako sam ti naporan, a ti me ne citaj. Jednostavno.
Poredjenje o silovanju ti je malo bez veze, jer silovanje podrazumijeva napad, a ne odbranu (a ko je koga napadao, i to se zna). Ko koga ovdje u BiH siluje i napada, pa mislim da je i to jasno jer se zna ko hoce da rasturi BiH, a ko da je sacuva. Cak sta vise, granice su otvorene svima koji hoce da odu i ama bas niko nikoga nece zaustaviti. A granice su medjunarodno priznate, isto kao i one Hrvatske.

Pitas sta me zanima? Evo pitanja postavljenog prije nekih 7-8 stranica, i niko na njega nije dao odgovor. Stvarno cu biti zahvalan ako ga das ti.
Šapat wrote: @Tomislav
Tomo, hajde ti meni reci, ali iskreno i od srca ako je to moguce, sta to tebi fali u BiH? Tebi licno. Samo mi, molim te, nemoj nabrajat ove budalastine oko TV i sl. koje stalno potenciraju politicari. Dakle - narodni, ljudski problemi.
Liska

Post by Liska »

Kao i uvijek istina je negdje na sredini. Niti su Hrvati toliko neravnopravni koliko trube neke hrvatske stranke niti imaju neku povlastenu poziciju kao trube neki drugi. Hrvati u Mostaru i Hercegovini i nisu previse ugrozeni. Tamo su ugrozeni Bosnjaci i Srbi. Isto tako, Hrvati u Sarajevu, Zenici, Maglaju, Travniku, Fojnici, Varesu, Kaknju itd. i nisu bas nesto u sjajnoj poziciji. Nedavno smo imali rezultate istrazivanja drzavnih ombdusmena i to podati govore da statistika zaposlenosti tzv. manjina u Sarajevu i nije bitno bolja od iste takve u Banja Luci. Dakle, imaju problem zaposljavanja u opcinskim i kantonalnim strukturama. Mozemo samo zamisliti kako stvari stoje u manjim sredinama. Evo, stavite se u poziciju da hocete da vam dijete ima skolovanje na hrvatskom jeziku u Sarajevu a necete da ga upisete u Katolicku skolu? Gdje ga upisati? Mozemo reci, zar je jezik toliko vazan? Ako nije, cemu insistiranje Bosnjaka da djeca u Capljini ili Stocu ili negdje u RS-u imaju obrazovanje na bosanskom jeziku ili po bosanskom nastavnom programu?
A da biste shvatili neciju poziciju najbolje je da se stavite u takvu poziciju i pokusate razmisljati na taj nacin. Ne vjerujem da bi Bosnjaci bili ista drugaciji od Hrvata da su u poziciji Hrvata. Isto tako, Hrvati bi se ponasali identicno Bosnjacima da su u njihovoj pozicji u odnosu na Hrvate. Broj je veoma vazan statisticki ali i psiholoski indikator stanja nekog naroda.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Slušaj, znam dosta ljudi po Sarajevu. Nisam upoznao nijednog Hrvata koji nije zaposlen, i to rade na odličnim radnim mestima. Znam ih baš puno. Za državne institucije, ne znam.
Apropo školstva, nije stvar samo u jeziku ( mada je meni jako glupo da neki Sarajlija koji je ovde živi i ovde je rođen, uči u školi da govori: ˝ tko, tisuća, promidžba, travan, rujan...˝ ), stvar je u istoriji i tumačenju iste.
privat

Post by privat »

Liska wrote:Kao i uvijek istina je negdje na sredini. Niti su Hrvati toliko neravnopravni koliko trube neke hrvatske stranke niti imaju neku povlastenu poziciju kao trube neki drugi. Hrvati u Mostaru i Hercegovini i nisu previse ugrozeni. Tamo su ugrozeni Bosnjaci i Srbi. Isto tako, Hrvati u Sarajevu, Zenici, Maglaju, Travniku, Fojnici, Varesu, Kaknju itd. i nisu bas nesto u sjajnoj poziciji. Nedavno smo imali rezultate istrazivanja drzavnih ombdusmena i to podati govore da statistika zaposlenosti tzv. manjina u Sarajevu i nije bitno bolja od iste takve u Banja Luci. Dakle, imaju problem zaposljavanja u opcinskim i kantonalnim strukturama. Mozemo samo zamisliti kako stvari stoje u manjim sredinama. Evo, stavite se u poziciju da hocete da vam dijete ima skolovanje na hrvatskom jeziku u Sarajevu a necete da ga upisete u Katolicku skolu? Gdje ga upisati? Mozemo reci, zar je jezik toliko vazan? Ako nije, cemu insistiranje Bosnjaka da djeca u Capljini ili Stocu ili negdje u RS-u imaju obrazovanje na bosanskom jeziku ili po bosanskom nastavnom programu?
A da biste shvatili neciju poziciju najbolje je da se stavite u takvu poziciju i pokusate razmisljati na taj nacin. Ne vjerujem da bi Bosnjaci bili ista drugaciji od Hrvata da su u poziciji Hrvata. Isto tako, Hrvati bi se ponasali identicno Bosnjacima da su u njihovoj pozicji u odnosu na Hrvate. Broj je veoma vazan statisticki ali i psiholoski indikator stanja nekog naroda.
Svaka cast Liska! upravo tako!!!
Liska

Post by Liska »

Vidis enese, ja znam dosta Hrvata koji ne rade nigdje. O statistici gdje i tko radi, pogledaj izvjesce drzavnih ombdusmena. Neki dan procitah kako na kantonalnoj televiziji vise nema nijednog Hrvata?! Zar to nije ipak cudno ako su ravnopravni? Kod jezika su mnoge stvari smijesne ali ne samo u Hrvata ako cemo biti posteni. Bilo je nekad i doba kad su Hrvati u Sarajevu govorili tisuca a nije bilo doba NDH. Dakle, stvari se mijenjaju i podlozne su promjeni. Znaci, povijest je po tebi problematicna? Koja povijest, ova od 1990. ili ona od starog vijeka? Po kojem cemo povjesnicaru raditi, po Cubrilovicu, Ekmecicu ili Sisicu,Klaicu ili Jonkeu? Ili Imamovicu a mozda i D. Lovrenovicu? Teska pitanja! Ako ce nas ovo otjerati u neki sukob ili svadju, valjda mozemo i bez te povijesti koja u ovim krajevima ne donosi nista dobro.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

E vidiš, ja ih znam puno koji kao što sam rekao, rade. Po tebi ispade da su u Sarajevu i po tom pitanju Hrvati ugroženi. Šta mi želiš reći? Da čujem.
Ne znam za državne institucije, moguće, stvarno ne znam, ali tamo valjda primaju po tom nacionalnom ključu, valjda...
Možda ne mogu da se zaposle u FDS-u, ali veruj mi da tu ni muslimani ne mogu, jer tu uglavnom rade po familijarnoj liniji.
Možda ti znaš bolje od mene, ali ja sam stekao takav utisak. Gro Hrvata radi na super radnim mestima, uglavnom menadžerske pozicije po super firmama, što stranim, što hrvatskim. Mnogo puta sam se u to uverio, tako da što se mene tiče, ta ti priča ne pije vodu.
Druga stvar, većina Hrvata ima dvojno državljanstvo. Ne govorim ti to što sam protiv toga, jer i sam imam dvojno, nego zbog toga što sa hrvatskom putovnicom možeš mnogo lakše otiću u neku zapadnu zemlju i zaposliti se, dok sa bosanskim pasošem ništa ne možeš. Govorim o ovome samo kao o nekoj alternativi.
Da, istorija od 1991. tj. od 1992. godine je na ovim prostorima problematična. Svako je drugačije tumači. To je po tebi nešto novo?
I dalje stojim na svom stanovištu, a to je da mi je neki rođeni Sarajlija, koji i dan danas ovde živi i radi, smešan kad kaže promidžba, rujan, travan, sa bosanskim akcentom i u sarajevskom slengu.
osa

Post by osa »

enes-s wrote:Slušaj, znam dosta ljudi po Sarajevu. Nisam upoznao nijednog Hrvata koji nije zaposlen, i to rade na odličnim radnim mestima. Znam ih baš puno. Za državne institucije, ne znam.
Apropo školstva, nije stvar samo u jeziku ( mada je meni jako glupo da neki Sarajlija koji je ovde živi i ovde je rođen, uči u školi da govori: ˝ tko, tisuća, promidžba, travan, rujan...˝ ), stvar je u istoriji i tumačenju iste.
još je gluplje da neki sarajlija određuje drugom šta je glupo i kako bi trebao govoriti, a hrvata u sarajevo nitko ne može poznavati puno jer ih jednostavno nema puno.
Liska

Post by Liska »

Enese, vrijeme ne pocinje od tebe. Nekada davno u prvoj Jugoslaviji si imao Sarajlije koji su govorili opcina, tisuca i slicne rijeci.
Ne tvrdim da su ugrozeni u Sarajevu ali nisu ni u idealnoj poziciji kako ti tvrdis. Mogu zamislitii kakva je situacija u Varesu, Kaknju, Olovu, Maglaju, Travniku i slicnim mjestima?! Ova tema to pokazuje jer Hrvat je dobar ako govori hiljada, ako ne radi ovo ili ono. Onda je podoban i dobar. Ako je drugaciji ne valja. Tu je najveci problem jer ja nikada u zivotu nisam nekome govorio je li dobar Bosnjak ili Srbin ili ga ocjenjivao u tome? To je u najmanju ruku primitivno i nekulturno. Ja ti ne govorim o stranim ili hrvatskim firmama nego o bosansko-hercegovackim firma i organima upravljanja u Sarajevu. Dok nije izasla ova statistika vjerovao sam da je situacija puno bolja. Hrvati u ovom momentu imaju mnogo manje ljudi na nekim rukovodecim pozicijama nego bilo kada u zadnjih trideset godina. Ima i njihove krivice u tome, ali sigurno sva krivica ne lezi na njima bez obzira sto mnogi tako misle na ovom forumu. A Hrvata Sarajlija je malo ostalo u ovome gradu, kao i Sarajlija Bosnjaka i Srba.
Sto se tice putovnice imas stotine tisuca Bosnjaka sa stranim putovnicama, mnogo vise nego Hrvata iz BiH sa hrvatskom putovnicom. Pa sto? Valjda ljudi imaju pravo da biraju gdje im je bolje i da traze neko rjesenje za sebe. Ovo vise nije ono ranije komunisticko doba gdje se mogla imati samo jedna putovnica a nositelji stranih putovnica su se smatrali drzavnim neprijateljima.
Meni vidis nije smijesno kad vidim da mnoge Sarajlije ubacuju glas h i gdje treba i gdje ne treba. Ja to postujem jer vidim da ljudi imaju potrebu za time. Ali osudjivati tako nesto je smijesno. Jezik je promenjljiva kategorija i jezik kojim se sada govori nije isti kao prije sezdeset godina ili pocetkom stoljeca. Niti ce biti isto kao za pedeset godina.
osa

Post by osa »

Ma dobar dio stanovnika bihaća i okolice ima mrske hrvatske putovnice, doduše njima nisu mrske kao nekim stanovnicima ostalog dijela bih.
enes-s

Post by enes-s »

još je gluplje da neki sarajlija određuje drugom šta je glupo i kako bi trebao govoriti
Pa ko hoćeš da ti određuje? Vidim da nećeš da ti okolina određuje. Ko? Lingvista iz Zagreba ili iz Širokog?
Ova tema to pokazuje jer Hrvat je dobar ako govori hiljada, ako ne radi ovo ili ono. Onda je podoban i dobar. Ako je drugaciji ne valja.
Ne, ovde se ne radi o tome. Upravo suprotno. Ovde se radi da bi ti nešto da menjaš u jeziku kojim govoriš, ne ja. Ok?
Zamisli jednog muslimana, Bošnjaka, rođenog Splićanina, kako u prodavnici traži kahfu. Ne uklapa se, zar ne?
osa

Post by osa »

enes-s wrote:
još je gluplje da neki sarajlija određuje drugom šta je glupo i kako bi trebao govoriti
Pa ko hoćeš da ti određuje? Vidim da nećeš da ti okolina određuje. Ko? Lingvista iz Zagreba ili iz Širokog?
Ova tema to pokazuje jer Hrvat je dobar ako govori hiljada, ako ne radi ovo ili ono. Onda je podoban i dobar. Ako je drugaciji ne valja.
Ne, ovde se ne radi o tome. Upravo suprotno. Ovde se radi da bi ti nešto da menjaš u jeziku kojim govoriš, ne ja. Ok?
Zamisli jednog muslimana, Bošnjaka, rođenog Splićanina, kako u prodavnici traži kahfu. Ne uklapa se, zar ne?
notorna laž kod mase bošnjaka u sisku pogotovo starijih možeš čuti izraz kafa (ne kahva) pa zar misliš da to nekom smeta, takve stvari smetaju samo sitnim dušama.
Liska

Post by Liska »

Enese, do rata smo pisali ili govorili srpsko-hrvatskim ili hrvatsko-srpskim jezik i to je otprilike jezik na kojemu pisem i govorim. Knjizevni jezik se uvelike razlikuje od jezika kojim govorimo na ulici. Kada govorim o jeziku i ucenju jezika uvijek govorim o knjizevnom jeziku. O tome hocu li reci kava, kafa ili kahva je moja sloboda izbora. Neka svatko govori kako hoce i neka svatko naziva taj jezik na nacin na koji zeli. Bitno je utvrditi knjizevne i pravopisne norme koje se ticu pojedinog jezika i postivati ih. Dakle, evo hocu da zivim u Sarajevu a necu da upisem dijete u katolicku skolu da uci hrvatski jezik nego ga zelim upisati u drzavanu skolu? Postoji li ijedna osnovna skola gdje bi takvo dijete moglo uciti hrvatski jezik?
enes-s

Post by enes-s »

notorna laž kod mase bošnjaka u sisku pogotovo starijih možeš čuti izraz kafa (ne kahva) pa zar misliš da to nekom smeta,
E nije ti isto poređenje. Evo zašto. Prvo, to možeš čuti samo kod onih starih Bošnjaka koji su rođeni u Bosni i tako pričaju od malena. Kao što ja pričam srpskim jezikom, bez obzira što živim u Sarajevu. Drugo, Hrvati iz Hercegovine, uvek su pričali ne samo žargonski i vokabularno (:D ) drugačije od nekog Hrvata iz centralne Bosne, nego se i naglasak, akcenat, bitno razlikovao. Protiv toga nemam ništa, ali protiv ovoga za šta se ti zalašeš, imam. Tako je isto sa Bošnjacima iz Gunje koja je u Hrvatskoj.
slayerVares

Post by slayerVares »

Liska wrote:Enese, vrijeme ne pocinje od tebe. Nekada davno u prvoj Jugoslaviji si imao Sarajlije koji su govorili opcina, tisuca i slicne rijeci.
Ne tvrdim da su ugrozeni u Sarajevu ali nisu ni u idealnoj poziciji kako ti tvrdis. Mogu zamislitii kakva je situacija u Varesu, Kaknju, Olovu, Maglaju, Travniku i slicnim mjestima?! Ova tema to pokazuje jer Hrvat je dobar ako govori hiljada, ako ne radi ovo ili ono. Onda je podoban i dobar. Ako je drugaciji ne valja. Tu je najveci problem jer ja nikada u zivotu nisam nekome govorio je li dobar Bosnjak ili Srbin ili ga ocjenjivao u tome? To je u najmanju ruku primitivno i nekulturno. Ja ti ne govorim o stranim ili hrvatskim firmama nego o bosansko-hercegovackim firma i organima upravljanja u Sarajevu. Dok nije izasla ova statistika vjerovao sam da je situacija puno bolja. Hrvati u ovom momentu imaju mnogo manje ljudi na nekim rukovodecim pozicijama nego bilo kada u zadnjih trideset godina. Ima i njihove krivice u tome, ali sigurno sva krivica ne lezi na njima bez obzira sto mnogi tako misle na ovom forumu. A Hrvata Sarajlija je malo ostalo u ovome gradu, kao i Sarajlija Bosnjaka i Srba.
Sto se tice putovnice imas stotine tisuca Bosnjaka sa stranim putovnicama, mnogo vise nego Hrvata iz BiH sa hrvatskom putovnicom. Pa sto? Valjda ljudi imaju pravo da biraju gdje im je bolje i da traze neko rjesenje za sebe. Ovo vise nije ono ranije komunisticko doba gdje se mogla imati samo jedna putovnica a nositelji stranih putovnica su se smatrali drzavnim neprijateljima.
Meni vidis nije smijesno kad vidim da mnoge Sarajlije ubacuju glas h i gdje treba i gdje ne treba. Ja to postujem jer vidim da ljudi imaju potrebu za time. Ali osudjivati tako nesto je smijesno. Jezik je promenjljiva kategorija i jezik kojim se sada govori nije isti kao prije sezdeset godina ili pocetkom stoljeca. Niti ce biti isto kao za pedeset godina.
Nemoj ni zamisljati, nemoguce je...
seansarah

Post by seansarah »

Joj gluposti. Ovaj hoce da ima svoju zastavu, da slusa Thompsona...drugi da govori tjedan, srpanj, kava.
Vi stvarno imate velikih problema, nebi vam bila u kozi :?

Ma stavljaj zastavu koju hoces i slusaj muziku koju hoces...ako mislis da si kulturan time. Ko ti molim te brani da slusas muziku neku ili polijepis svoj stan zastavama, pijes ozujsko i gledas HTV kad igra Dinamo ili Hajduk.

Jel to sve sto vi ocekujete od zivota?

Ja nikada nisam nista negativno osjetila bilo gdje u Bosni. Imam cak i posao a nisam muslimanka (mozda nisu zaposleni zato sto nisu kvalifikovani za taj neki posao a ne zato sto su Hrvati). Naprotiv sam primjetila vise obilezja nacionalnosti u dijelovima gdje je vecinsko stanovnistvo ne-muslimansko. Otvorite oci i prodzite Bosnom, budite realni i vidjet ce te.

@sapat: komentari i argumenti za peticu!
enes-s

Post by enes-s »

Postoji li ijedna osnovna skola gdje bi takvo dijete moglo uciti hrvatski jezik?
Stvarno ne znam. Verovatno ne postoji.
Shvatam da hoćeš da očuvaš nešto svoje, ali ne shvatam zašto na tome insistiraš s´obzirom da živiš u drugačijoj sredini. Da živim u Italiji ili Americi, svoje dete bih učio bosanskom jeziku ( :D može i srpski, hrvatski, uglavnom da se razumemo, da se ne otuđimo ), ali da živim u Hrvatskoj, ne bih imao potrebu da insistiram da moje dete uči bosanski, i govori kahfa, selami na ulici...
Liska

Post by Liska »

Enese, ali ovo nije Amerika ili Italija. Ovdje se bosanski jezik do rata nije govorio nego srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski. Sve druge drzave su nacionalne drzave jednog naroda a ovdje je drzava tri konstitutivna naroda. U cijeloj BiH ce se bosanski uciti onda kada ustavom BiH bude nacionalna drzava Bosnjaka. BiH je citavo vrijeme od otomanske imperija bila pod upravom stranaca. Ni tada nisu znali kako rijesiti nase pitanje pa su ga dali Austro-Ugarima da ga rijese. Mozda bi ga i rijesili da se nisu raspali a nas glavni grad je mjesto gdje je njihov prestolonasljednik ubijen. Onda je dosla prva Jugoslavija u kojoj je BiH bila podijeljena izmedju razlicitih administrativnih oblasti. Onda je doslo do sporazuma Cvetkovic-Macek gdje je podijeljena na drugi nacin. Onda je dosla druga Jugoslavija gdje je BiH po prvi put poslije 1918. u jednom komadu. Nije bilo lose ali je tu i takvu Jugoslaviju na okupu drzala ideologija. Cim je nestala ideologija nestala je i Jugoslavija a BiH opet isplivala kao problem, isto kao i u ono doba Berlinskog kongresa.
seansarah

Post by seansarah »

Ja jednostavno nemogu da shvatim neke stvari...mi svi tezimo ka Evropi, ali nismo shvatili sta to znaci. Shvatite - taj koji hoce podijeliti, opredjeliti i biti svoj na svome - taj nece daleko a kamoli u Evropu. Tamo nema granica, u jednoj zemlji recimo Njemackoj zive ljudi iz najmanje 20 razlicitih drzava. Sa takvim subjektivnim razmisljanjem niko nedolazi nidocega.

Morate biti svjesni da zivimo u jednoj drzavi a da je nacionalnost nebitna za cjelovitost te drzave. Naravno neka bude bitna za svakog pojedinca, ali to je njegova privatna stvar! Znaci ti odgoji svoju djecu na svoj nacin, pricaj u kuci svojim jezikom, nauci ga svojoj vjeri, drzi se svojih obicaja - ali u sve to drzavu ne petljaj, niti se drzava smije petljati u to!
Šapat

Post by Šapat »

@Liska

Bez da se krivo shvatimo ako je moguce, ali mislim da problem postavljas s krive strane. Postavljas pitanje ucenja Hrvatskog jezika u javnim skolama u Sarajevu (ili bilo gdje gdje su Bosnjaci vecina), ali tada ga automatski postavljas i u kategoriju stranih jezika, poput recimo Engleskog, a Hrvatski na ovim prostorima to nije. Ako se slazes, ne bih da sada ulazimo u raspravu oko Slavenskih jezika jer ce nas odvesti predaleko od teme.

Ali, upravo zato i postoje Katolicki skolski centri, pa ko zeli da mu dijete pohadja tu skolu i uci Hrvatski jezik (bez obzira jel' novokomponovani ili stari), to slobodno moze uraditi bez da mu bilo ko to prigovori. Ja, konkretno, imam par prijatelja cija djeca idu u ove skole, i stvarno nemam apsolutno nista protiv toga. Jezicke vratolomije koje su nastale nakon rata, a pogotovo kod Hrvata i Bosnjaka, su svima jasne i mislim da se tu ne treba nista pretjerano dodavati. Karikiranje je na nivou, i to je to. Ali, mislim da takodjer malo grijesis po pitanju tog Bosanskog jezika u javnim skolama. Ja imam troje koji idu u osnovnu, javnu skolu, i mogu ti reci da je taj Bosanski koji oni uce puno blizi prijeratnom jeziku koji je govorila i pisala vecina ljudi u BiH (bez obzira na akcente), nego nekom hiper knjizevnom u kojem je "h" na svakom koraku. A iskreno, i mene pravo nervira to "h" i na to svoj jezik nikad necu slomiti, jer ne zelim.
A, pazi sad - u Sarajevu postoje Katolicki skolski centri, a da li postoje Bosnjacki u Sirokom B. ili zapadnom Mostaru ili Zepcu?

Ko kako govori je takodjer nebitno. Jel' kafa, kava, kahva ili kahfa - koga briga? Ionako sve to razumijemo svi. I mislim da se ovo ne brani ama bas nikome. Sutra cemo ti i ja sjesti na pice i ti ces naruciti kavu, a ja kafu, a dobicemo istu stvar. Dakle, razumijemo se i bez prevodioca.
Sa pasosima ili ti putovnicama je ista stvar. Ko moze imati 5, neka ima. Ako nista, lakse ce putovati i fakat ne kontam sta je tu sporno...

Zaposlenje je isto na sve strane, zar ne? Mada, sto se toga tice opet mislim da su i Hrvati i Srbi puno bolje prosli u Bosnjackim dijelovima, nego obratno.
Tu je enes-s u pravu jer i ja poznajem podobar broj Hrvata koji su u Sarajevu na finim polozajima. A i Srba isto tako.

E sad, sve ovo o cemu mi pricamo upravo i jeste razlog zasto ova zemlja konacno treba da postane jedno. Sve dok smo ovako podijeljeni i dok nam nacionalisti sole pamet, mi cemo se natezati oko ovih stvari. A te stvari su, bar po meni, apsolutno nebitne za egzistenciju bilo koga.
leonard

Post by leonard »

enes-s wrote:Slušaj, znam dosta ljudi po Sarajevu. Nisam upoznao nijednog Hrvata koji nije zaposlen, i to rade na odličnim radnim mestima. Znam ih baš puno. Za državne institucije, ne znam.

E, upravo radi takvog razmisljanja Hrvati (trebaju da) uce svoj maternji jezik i da napuste tu morbidnu zajednicu koja nema sanse da opstane bez medjunarodnog patronata. Tvoj stav, i mnogih poput tebe ovdje, je odraz razmisljanja u sredinama u kojima zivite. Stoga, vi se oglusavate na pisanje Liske i slicnih, koji pokusavaju diskutirati sa vama na jednom normalnom, intelektualnom nivou, u nadi da ce se moci usaglasiti stavovi i poboljsati komunikacija i razumjevanje za probleme jednih-drugih. Moj stav je da ne zelim zlo nikome, ali u ovakvom okruzenju i ambijentu, Hrvati nemaju izbora no da se zastite od grubijanskih i nekulturnih aspiracija kroz izlazak is asocijacije sa muslimanima. Sada, da li to znaci federalizaciju ili pripajanje Hrvatskoj ovisit ce o puno (medjunarodnih) faktora.
enes-s

Post by enes-s »

Enese, ali ovo nije Amerika ili Italija. Ovdje se bosanski jezik do rata nije govorio nego srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski.
Da, nije se govorio. Mnogi ga ni danas ne priznaju. Gotovo niko u Srbiji ne priznaje bosanski jezik. Ne znam kakva je situacija u Hrvatskoj. Međutim, to je stvar politike, odnosno jakih srpskih uticaja sa jedne strane i jakih hrvatskih, sa druge. Nikome nije bilo u interesu da prizna bosanski jezik. To valjda znaš.Hrvatski i srpski jezik se gotovo i ne razlikuju, ali su to dva različita jezika. Mogu jezikoslovci da se foliraju koliko god hoće, ali ta dva jezika su gotovo identična. Sve ostalo je stvar politike, interesa i nacije.
Da se ne foliramo, nije ovo što ti propagiraš stvar ugroženosti nego politike, kao što ni ona Thomposona demokracija, nije stvar hrvatstva nego idiotizma.
Nego ti prebacuješ loptu na drugu stranu, koji je tvoj odgovor na ovo... ?
Shvatam da hoćeš da očuvaš nešto svoje, ali ne shvatam zašto na tome insistiraš s´obzirom da živiš u drugačijoj sredini. Da živim u Italiji ili Americi, svoje dete bih učio bosanskom jeziku ( Very Happy može i srpski, hrvatski, uglavnom da se razumemo, da se ne otuđimo ), ali da živim u Hrvatskoj, ne bih imao potrebu da insistiram da moje dete uči bosanski, i govori kahfa, selami na ulici...
seansarah

Post by seansarah »

E, upravo radi takvog razmisljanja Hrvati (trebaju da) uce svoj maternji jezik i da napuste tu morbidnu zajednicu koja nema sanse da opstane bez medjunarodnog patronata. Tvoj stav, i mnogih poput tebe ovdje, je odraz razmisljanja u sredinama u kojima zivite. Stoga, vi se oglusavate na pisanje Liske i slicnih, koji pokusavaju diskutirati sa vama na jednom normalnom, intelektualnom nivou, u nadi da ce se moci usaglasiti stavovi i poboljsati komunikacija i razumjevanje za probleme jednih-drugih. Moj stav je da ne zelim zlo nikome, ali u ovakvom okruzenju i ambijentu, Hrvati nemaju izbora no da se zastite od grubijanskih i nekulturnih aspiracija kroz izlazak is asocijacije sa muslimanima. Sada, da li to znaci federalizaciju ili pripajanje Hrvatskoj ovisit ce o puno (medjunarodnih) faktora.[/quote]

Normalni intelektualni nivo? Zar je tvoj nivo Thompson? Zar je nivo svadzati se oko kafe, kahve ili kave?

Budi iskren - u cemu je poenta i nemoj uzimati bagatele za svoj stav!
Last edited by seansarah on 14/09/2007 15:12, edited 6 times in total.
Petrovic77

Post by Petrovic77 »

Šapat wrote:Ali, upravo zato i postoje Katolicki skolski centri, pa ko zeli da mu dijete pohadja tu skolu i uci Hrvatski jezik (bez obzira jel' novokomponovani ili stari), to slobodno moze uraditi bez da mu bilo ko to prigovori.
Ne moze tako prijatelju. Hrvatski, srpski i bosanski su sluzbeni jezici u BiH, a skole trebaju biti zakonom obavezane da obezbjede ucitelje/nastavnike/profesore koji ce ucenike poducavati onom jeziku kojeg vec zele da uce. Nisu bitni jezici koje prosvjetni kadar koristi, bitno je da u javnoj obrazovnoj ustanovi postoji mogucnost koristenja (i ucenja) maternjeg jezika (ma koji to bio od tri sluzbena). To jos nemamo i to je propust a ne nesto sto trebamo pravdati.
enes-s

Post by enes-s »

seansarah wrote:E, upravo radi takvog razmisljanja Hrvati (trebaju da) uce svoj maternji jezik i da napuste tu morbidnu zajednicu ... Sada, da li to znaci federalizaciju ili pripajanje Hrvatskoj ovisit ce o puno (medjunarodnih) faktora.
Federalizacija čega? Federacije?
Znam, ti bi da se pripojiš Hrvatskoj jer je u Sarajevu sve morbidno. Thompson je baš do jaja, a? Cvrc Milojka. Cvrc!
seansarah

Post by seansarah »

seansarah wrote:E, upravo radi takvog razmisljanja Hrvati (trebaju da) uce svoj maternji jezik i da napuste tu morbidnu zajednicu koja nema sanse da opstane bez medjunarodnog patronata. Tvoj stav, i mnogih poput tebe ovdje, je odraz razmisljanja u sredinama u kojima zivite. Stoga, vi se oglusavate na pisanje Liske i slicnih, koji pokusavaju diskutirati sa vama na jednom normalnom, intelektualnom nivou, u nadi da ce se moci usaglasiti stavovi i poboljsati komunikacija i razumjevanje za probleme jednih-drugih. Moj stav je da ne zelim zlo nikome, ali u ovakvom okruzenju i ambijentu, Hrvati nemaju izbora no da se zastite od grubijanskih i nekulturnih aspiracija kroz izlazak is asocijacije sa muslimanima. Sada, da li to znaci federalizaciju ili pripajanje Hrvatskoj ovisit ce o puno (medjunarodnih) faktora.

Normalni intelektualni nivo? Zar je tvoj nivo Thompson? Zar je nivo svadzati se oko kafe, kahve ili kave?

Budi iskren - u cemu je poenta i nemoj uzimati bagatele za svoj stav![/quote]
Locked