Hrvatski narodni sabor

Post Reply
Danguba

#226 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Danguba »

Mister Yes wrote:
Danguba wrote:
:thumbup:

svaka cast na trudu. ja nemam vise tih zivaca. :thumbup:
Ti prije svega nemaš znanja pa se nadaš da će me neko drugi ispraviti jer ti ne znaš kako. Ali nije to uspjela ni Sabina ali ti u svom neznanju ne kontaš da nije :lol:

Sabina se jadna hvata za slamke ali đaba. Prije Jugoslavije samo su Srbi i Crnogorci imali samostalne države dok je sve ostalo bilo pod kontrolom nekog od agresora. Tako da ne postoje "stare historijske granice jugoslovenskih naroda". Agresori su nacrtali i današnju granicu BiH. KPJ je odlučila svakom narodu dati dio Jugoslavije. To je činjenica. Pošto su priznali 5 naroda (prvobitni grb ima samo 5 baklji) onda svakom narodu po jednu.

Ostala im je u sredini BiH koji nisu htjeli podjeliti (jer da su je dijelili više od pola bi pripalo Srbima a čitava politika KPJ je bila da se smanji uticaj Srba). Uzeli su granicu BiH koji su nacrtali agresori i odlučili da BiH ostane nepodjeljena.

I zato je sasvim ispravno reći da je KPJ IZMISLILA 6 republika jer prije ih nije bilo. Nisu bogom dane. Žao mi je ali nisu.
Ovo upisa do sada zasluzuje jednog dopisnog clana anusa pardon, sanua.
Po nacinu pisanja zasluzujes gostovanje kod Marica na Cirilici. I tamo svaka prva recenica pocinje ''mi Srbi...'', prije nas amebe, sada su samo siptari, turci, balije, ustase...a u buducnosti za 10,100, 1000 god. sve ce opet biti Srbija.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#227 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sabina1 »

Počela sam ti odgovarati stavku po stavku ali sam došla do slijedećeg :
Mister Yes wrote:
I to bi se isto desilo RS-u kada bi sada napravili novu administrativnu podjelu BiH i to po geografskim regijama. RS bi de facto nestala i njen teritorij bi bio podjeljen u regije u kojima bi Srbi bili manjina. Dakle zagovaraš da Bošnjaci danas urade Srbima ono što je Kralj Aleksandar uradio Bošnjacima.

Kakvim starim historijskim granicama jugoslovenskih naroda? :lol: Makedonija nije ni postojala dok je Bosna bila teritorija više naroda pod upravom različitih agresora i nacrtana je na Berlinskom kongresu. I Srbiju (užu) su nacrtali po tome gdje su bile granice Turske i Austrougarske potpuno poništivši sav trud i žrtve koje su Srbi imali u balkanskim ratovima i prvom svjetskom ratu. Dalmacija je imala jako dobre razloge da bude posebna republika ali su sve to objedinili u Hrvatsku naravno.

Jedino ako pod "starim historijskim granicama naroda" ne misliš na granice naroda koje se vidi nakon popisa? Znači ono granice etničkih teritorija? Ali ni tu nisu uradili pošteno jer su recimo na trećini Hrvatske Srbi bili većina. Bosna im je ostala sva izmješana. Baš me zanima na šta misliš pod "starim historijskim granicama naroda" kad izuzev Srba i Crnogoraca nijedan drugi jugoslovenski narod nije bio samostalan prije Jugoslavije :?

To je teritorij koji su nacrtali agresori i velike sile na Berlinskom kongresu i nema veze sa voljom naroda sa ovih prostora jer naši narodi tamo u Berlinu nisu ni bili.
Odustala sam jer je besmisleno na gore citirano replicirati bilo šta.

Tvrdnja da historijske granice mogu postojati samo ako je neko "samostalan" prije nekog "kongresa" je još besmislenije....

Hrvatski Srbi prije Jugoslavije nisu izgleda nisu živjeli u Hrvatskoj (stari naziv Pisarovina) već vjerovatno na Marsu a u Bosni i Hercegovini je sve bilo složeno kao špil karata , narodi svrstani u torove jedni pored drugih kao pod konac a partizani su sve izmješali i time se po tebi logično gubi historijska granica i postojanje BiH jer Bože moj nema samostalnosti a izmješano....cccc...ta "tvorevina BiH"...cccc

Samo mi je žao što Jugoslavija nije do kraja satrala sve klice šovinizma i nacionalizma u crnu zemlju...nije bilo vremena....
Last edited by sabina1 on 01/03/2015 01:40, edited 1 time in total.
Mister Yes

#228 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Možda nije bogom data, ali ako je Miloševićevi kerovi, Bulatovićevi dobrovoljci, Tuđmanovi gardisti, HVO, VRS, SVK i Abdićevci nisu uspjeli eliminisati, teško da će danas ove njihove sjene.
Eh pa ne ide to tako tovariš Skijaš. Koliko sam samo puta napisao "upustvo za nezavisnost" i opet izgleda đaba. Nekima treba milion puta ponoviti. Prvi korak je da se izboriš za neki vid autonomije koji ima mogućnost veta. Tako kao manjina upravljaš državom dok većini to ne dojadi. Sudeći po komentarima na ove procese formiranja vlasti čini mi se da je većini već dojadilo da im manjina upravlja i državom i entitetom. Polako tovariš Skijaš. Kamen po kamen palača, zrno po zrno pogača, sunce domaća zadaća, DJECA SU VOJSKA NAJAČA. :kiss:
Skijaš

#229 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Skijaš »

Martinez_ wrote:Dakle, stvari su jasne. Nakon rata prva strana koja je i zvanično, na najvišem nivou izašla tražeći nešto potpuno novo za sebe što ni ratom nije dobila jeste - hrvatska strana. Podržani od strane najjače stranke u susednoj Hrvatskoj, garantu Dejtonskog sporazuma. Pa još traže međunarodnu arbitražu i konferenciju odustajući od načela unutrašnjeg dogovora naroda.

Ovo je zicer kakav, da su pametniji, Srbi i Bošnjaci ne bi smeli propustiti. Pre svih Dodik da se otarasi svog kamenjarskog saveznika i nađe partnere na drugoj, sarajevskoj strani.

Ipak, ovo je Balkan gde se istorijske šanse nemilice propuštaju, tako i ova za trajni i održiv srpsko-bošnjački savez i dogovor.
Ne može živ bio tako, ne možeš svoju sreću graditi na tuđoj nesreći, pa kakav je to odvratni život kojeg uživaš nakon što zgaziš __________ (Hrvate, Bošnjake, neki peti ili sedmi narod, ispuni prazno polje). Stavi se u poziciju svakog koga se ovo tiče, nemoj samo sebe gledati, nismo zvijeri.
Skijaš

#230 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Možda nije bogom data, ali ako je Miloševićevi kerovi, Bulatovićevi dobrovoljci, Tuđmanovi gardisti, HVO, VRS, SVK i Abdićevci nisu uspjeli eliminisati, teško da će danas ove njihove sjene.
Eh pa ne ide to tako tovariš Skijaš. Koliko sam samo puta napisao "upustvo za nezavisnost" i opet izgleda đaba. Nekima treba milion puta ponoviti. Prvi korak je da se izboriš za neki vid autonomije koji ima mogućnost veta. Tako kao manjina upravljaš državom dok većini to ne dojadi. Sudeći po komentarima na ove procese formiranja vlasti čini mi se da je većini već dojadilo da im manjina upravlja i državom i entitetom. Polako tovariš Skijaš. Kamen po kamen palača, zrno po zrno pogača, sunce domaća zadaća, DJECA SU VOJSKA NAJAČA. :kiss:
Ta je taktika korištenja blokada uglavnom dovodila do zaobilaska tih blokada. Tako je recimo formirana i aktuelna Vlada FBiH. Savjet Evrope je već tražio ograničavanje mehanizma veta i tim će se putem ići ako se blokade nastave a ne ka disoluciji BiH. Disolucija BiH je nemoguća misija.
Mister Yes

#231 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

tvsabina wrote: Tvrdnja da historijske granice mogu postojati samo ako je neko "samostalan" prije nekog "kongresa" je još besmislenije...
Pa ti si rekla "historijske granice naroda" a ne samo "historijske granice". Velika je to razlika Sabina. To što je Austrougarska imala neke svoje administrativne jedinice ne znači da su to granice Hrvatskog ili bilo kojeg drugog naroda. Današnja Hrvatska obuhvata nekoliko takvih administrativnih jedinica.
tvsabina wrote:a u Bosni i Hercegovini je sve bilo složeno kao špil karata , narodi svrstani u torove jedni pored drugih kao pod konac a partizani su sve izmješali i time se po tebi logično gubi historijska granica i postojanje BiH jer Bože moj nema samostalnosti a izmješano....cccc...ta "tvorevina BiH"...cccc
Izmješali su Turci a granica nacrtana na Berlinskom kongresu. Ali granica BiH nije granica bilo kojeg naroda. Je li tebi jasno šta znači "granica naroda" i da to nije isto što i "bilo koja granica"? Ti srećo gdje god vidiš da je bila neka administrativna granica (nacrtana od nekog agresora) kontaš da je to bila granica nekog naroda :lol: Druga je stvar što je KPJ uglavnom priznala te agresorske granice ali to nisu bile granice naroda Sabinice.
tvsabina wrote:Samo mi je žao što Jugoslavija nije do kraja satrala sve klice šovinizma i nacionalizma u crnu zemlju...nije bilo vremena....
Joj i meni je to najgore. Pa se onda ne bi dešavalo da pojedini sebe stavljaju na moralni pijadestal a u stvari, o istim principijelnim pitanjima imaju različiti stav koji zavisi isključivo od toga na kojoj su strani "anamooni". Srbi većina u Kraljevini Jugoslaviji? Ne mogu geografske regije već hajmo svakom narodu dati dio zemlje. Bošnjaci većina u BiH? Ne može svakom narodu dio zemlje već hajmo praviti geografske regije. Dakle na isto pitanje "da li geografske regije ili etničke" odgovor varira zavisno od toga kojem narodu pripadaš. Ako to nije nacionalizam ja ne znam šta je.
Last edited by Mister Yes on 01/03/2015 02:03, edited 1 time in total.
Mister Yes

#232 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Ta je taktika korištenja blokada uglavnom dovodila do zaobilaska tih blokada. Tako je recimo formirana i aktuelna Vlada FBiH.

Tada se radilo o nelegalnoj blokadi pa je VP reagovao. Sada HDZ ima većinu u domovima naroda i sve je legalno.
Skijaš wrote:Savjet Evrope je već tražio ograničavanje mehanizma veta i tim će se putem ići ako se blokade nastave a ne ka disoluciji BiH. Disolucija BiH je nemoguća misija.
Ma naravno tovariš. Prepustimo međunarodnoj zajednici da oni urade kako god žele. Tako će na kraju i biti. No sikiriki. :wink:
bvcx

#233 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by bvcx »

Ako se usvoji taj neki treći entitet, Bosna će izgledati ovako.

Image
sanjin_1

#234 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sanjin_1 »

Mister Yes wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:To što neko u ovoj zemlji ima problem s postojanjem 2 miliona Bošnjaka
2 miliona Bošnjaka u BiH :lol: Daj mi reci šta koristiš. Hoću i ja malo. Ja bih recimo umjesto ove svoje starke zamišljao da mi je žena mlada i lijepa. Uh meraka :P

Bošnjaka ima 1,65 miliona u BiH i taj broj stalno opada. Eh da nas ima 2 miliona drugačiju bih i ja priču pričao :izet:
:lol: :lol:
De ne rise zdravlja ti..do sad ti je desetinama puta dokazano da nemaš najelementarnijeg znanja vezanog za demografiju.....
I koga "vas" da ima 2 miliona u BiH ? Pa toliko vas nije bilo ni za vrijeme Ante Pavelića a o današnjoj situaciji da i ne govorimo..svake godine 12,000 manjka...pa ti sad vidi :thumbup:

Što se tiće sabora... :lol: :lol: :lol: nek "saborišu"..više politićkog utjecaja ima MZ "Mazoljice" od njihovog naprdivanja..ako im se ne sviđa, nek ruše Dayton ha ja :izet:
sanjin_1

#235 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sanjin_1 »

.
Last edited by sanjin_1 on 01/03/2015 06:19, edited 1 time in total.
sanjin_1

#236 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sanjin_1 »

Mister Yes wrote:
Tada se radilo o nelegalnoj blokadi pa je VP reagovao. Sada HDZ ima većinu u domovima naroda i sve je legalno.

Ma naravno tovariš. Prepustimo međunarodnoj zajednici da oni urade kako god žele. Tako će na kraju i biti. No sikiriki. :wink:
Čekaj malo..sabur ..jeli to ti tvrdiš da se vlast ne može napraviti bez HDZ-a? :-)
Super..dakle ti želiš ostaviti Hrvatski narod bez konstitutivnosti u BiH ? Fascinatno koliko možeš mlatiti praznu slamu ..
Drvosjeca iz Dejcica

#237 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

tvsabina wrote: Ništa KPJ nije izmišljala. KPJ je priznavala staru Jugoslaviju ali je njen unutrašnji politički i privredni poredak smatrala nepravednim , izvela revoluciju , oslobodila zemlju od stranog okupatora i unutrašnjeg neprijatelja , zabranila kralju i kraljevićima povratak u zemlju te praktički izvela političku reformu zemlje koju je predvidila par godina ranije. Naime sve republičke granice se poklapaju sa starim historijskim granicama jugoslavenskih naroda . Vojvodina i Kosovo su dobili autonomiju u Srbiji , Makedonija i Bosna i Hercegovina punu ravnopravnost i republičke granice dok su Dalmacija i Istra nestale kao zasebna administrativna područja kao sastavni dijelovi Hrvatske.

Dakle ništa nije "izmišljeno" , ZAVNOBIH ima kontinuitet i legitimitet bosanskog sabora i on kasnije prerasta u Skupštinu SR BiH i upravo u tom parlamentu je odlučeno da Bosna i Hercegovina na RAVNOPRAVNOJ osnovi ostane članica jugoslovenske federacije.
Dakle banovine i republike nemaju čak ni simboličku a kamo li teritorijalnu ili demografsku vezu.
SR BiH slijedi teritorij iz austrijskog perioda a nju naslijeđuju RBiH i današnja BiH...
Vrlo dobro. :thumbup: Samo nas je Đuro Pucar zajeb'o oko Sutorine, uz mezu i rakiju poklonio je CG. :oops:
svi u napad

#238 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by svi u napad »

Skijaš wrote:[
Dakle, odustajemo od onog da se predstavnici tri naroda dogovore (što sam ja čitavo vrijeme i govorio da je ubleha jer se radi o kontradiktornim ciljevima) nego imamo prihvatanje rješenja sa strane. Mislim da je to pomak naprijed jer sada umjesto Silajdžića imaš Čovića koji traži da se međunarodna zajednica upetlja i rješava stvar. Karamarko je uradio dovoljno i na tom mu hvala.

A kad se ta konferencija organizuje, presječeš špil pa počneš redati karte :
-genocid koji je dokazan i potvrđen nakon prihvatanja manjeg entiteta sa sadašnjim granicama i ingerencijama
-etnička segregacija kao model kontradiktoran evropskim idealima
-radikalizacija Bošnjaka uzrokovana osjećajem nepravde

Koje adute u rukama drže Čović i Dodik za jednu takvu partiju ?
Dragi Skijas cijenim te kao dobrog, postenog i obrazovanog forumasa sa dobrim i logickim komentarima. No ti i pored znanja da je politika kurva si jos uvijek romanticar i Don Kihot ( i ja sam samo manjim dijelom). Posto si postavio pitanje a niko ti ne odgovara ja cu to pokusati u kratkim crtama ne zeleci ulaziti u velike rasprave jer ovdje ima svakakvih padobranaca. Kao prvo bit ce kako se stranci dogovore kako je bilo i ranije. Ti znas kao obrazovan covjek da je Covicev adut Vatikan, Merkel i Hrvatska (poredani po vaznosti za Hrvate iako je Merkel jaca karta ali vjernici odlucuju). Dodik koji je ranije bio americki 100% a sada promjenio dres (mada se nije odrekao SAD u potpunosti) racuna na Putina, 8 miliona Srba i na neprijatelje Merkel u EU. Bakir racuna na Tursku i preko nje da ce Ameri stati uz nas Bosnjake (zaobilazan i dug put ali moze dati neke rezultate) te naravno Arape koji ti mogu dati neku novcanu sadaku da prezivis ali koji nemaju nikakav znacaj i uticaj na vazne politicke odluke u svijetu. Ti kao iskusan i obrazovan covjek znas da ovo u Mostaru i Bg nije nista slucajno, te dolazak Pape u SA govori jasno da se nesto kuha. Sad je pitanje da li ce Bosnjaci imati nekakav svoj sabor kako bi se spremili za nadolazece promjene ili ce pustiti da nekoliko ljudi od kojih je vecina kupljena i koji gledaju samo sebe I svoje SA da rjesavaju nasu buducnost.
Neke stvari idu Bosnjacima u korist a da li cemo ih iskoristiti ili cemo ponovo fasovati kao u Dejtonu vidjecemo. Korist je npr. da se Vucic zbog ekonomije okrece Njemackoj sto ga moze kostati glave i tako slabi ruski uticaj na Balkan i indirektno slabi Dodu koji ce morati akceptirati sve sto Vucic kaze. Korist je rat u Ukrajini (zvuci strasno jer ljudi ginu ali takva je politika - i mi smo ginuli pa niko se ne nasikira) gdje Ameri zele ojacati svoj uticaj i zbog toga Putin se nece puno baviti Balkanom.
Ono sto nam ne ide u korist je sto smo Muslimani i sto imamo Vehabije. O ovome ne treba razglabati jer situacija u svijetu i negativna slika o Muslimanima je jasna svima. Vehabije su nas veliki problem i gotovo nerjesiv. Oni donose ili dobivaju lovu od Arapa a istovremeno sluze da se Bosnjaci islamiziraju tj. okrenu jos vise vjeri. Necu vise razglabati o pozitivnim i negativnim stvarima za nas Bosnjake jer to zahtjeva puno vremena i prostora i ozbiljne sagovornike (ovo se ne odnosi na tebe jer ti si zaista ozbiljan ali sto ima padobranaca dragi Skijas).
Dakle da rezimiram stranci ce rjesavati nasu sudbinu ( na zalost) i sad je na nama da se spremimo. To moramo zaista dobro uraditi jer status zrtve i nadanje u postenje nam nece puno pomoci jer stranci su PRAGMATICARI i nemaju ni volje ni zelje da se udubljuju iskreno u nase probleme. Za njih smo mi nepismena plemena koja su isto kriva za ratove u bivsoj Yu i svako pleme ce ponovo po nesto dobiti i izgubiti ovisno od plemenskog lobiranja i uticaja te davanja necega sto je strancima interesantno. Eto tako ce se to odvijati dragi moj Skijas. Sve ovo i ti znas kao i nekolicina forumasa ali mi Bosnje smo pravi mazohisti i romanticarski konji (tu mislim na nas obicne nasi politicari su suprotnost tj. ljudi sa deset ruku, dvadeset dzepova i bez morala i svijesti) koji i dalje vjeruju u pravdu. Zivio!

P.S: - Ridjobrki iz tvojih komentara (vrh, vrhova, medju najjacim ovdje) sam skuzio da zivis u BL ili si odatle rodom. Posto sam i ja bivsi BL sad nastanjen na vise adresa te ponekad odem u svoj rodni grad volio bih te sresti i promuhabetiti koju pametnu :mrgreen: . Ako imas volje, zelje i vremena za tako nesto posalji mi svoj mail na pp. Ako sam fulio izvini.
Nomo

#239 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Nomo »

:roll: :-) vatikan , njemacka , rusija , turska
ps da nisi nista napisao mogao bi dobiti broj telefona od nekog toplog decka :) ovako cisto sumnjam . u stvari kako si nafalio skijasa u svakoj drugoj recenici prije ces od njega dobiti pp nego od ovog brkatog
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#240 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by KatarinaKosaca »

Wesley Pipes wrote:e jesam se nauzivao citajuci kako mister yes hirurski precizno dekonstruira sabinicin licemjerni klozet nacionalizam. svaka cast majstore svaka ti dala.

kod nas su 99% ljudi koji se deklarisu kao liberali ili antinacioalisti upravo oni spontalni, suptilni nacionalisti kao sabinica.
Nije slučajno. @mister yes je dvije godine zaredom proglašen za forumaša godina na nekom američkom forumu, kako nam je pričao, tamo gdje ne piše svojim maternjim jezikom. Tako da na maternjem, onda, tek, ubija, nema govora.
Nomo

#241 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Nomo »

Wesley Pipes wrote:e jesam se nauzivao citajuci kako mister yes hirurski precizno dekonstruira sabinicin licemjerni klozet nacionalizam. svaka cast majstore svaka ti dala.

kod nas su 99% ljudi koji se deklarisu kao liberali ili antinacioalisti upravo oni spontalni, suptilni nacionalisti kao sabinica.

tek se prijavio i potrazio postove mr yes - a . interesantno . a sta velis sabina nacionalista :-? 8)
bas me zanima sta ces napisati u svom 3 cem obracanju svekolikom pucanstvu . hoces li likovati hercegovackog kriminalca covketa ili vepra iz laktasa
Danguba

#242 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Danguba »

i nije ti mrsko registrovati se da bi sam sebe falio... :lol: :lol:

:-)
Mister Yes

#243 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by Mister Yes »

Wesley Pipes wrote: haha, a nasmijalo me dobro i ono sto si odgovorio ovom tipu sto je uputio ljubavno pismo skijasu. mozda su sad na liftu skupa na bjelasnici, haha...
Hvala, hvala 8-)

Nomu uglavnom ignorišem i samo ponekad mu se obratim. Onako, više kao kazneno-popravnu mjeru. 8-)
seln

#244 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by seln »

Mister Yes wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:To što neko u ovoj zemlji ima problem s postojanjem 2 miliona Bošnjaka
2 miliona Bošnjaka u BiH :lol: Daj mi reci šta koristiš. Hoću i ja malo. Ja bih recimo umjesto ove svoje starke zamišljao da mi je žena mlada i lijepa. Uh meraka :P

Bošnjaka ima 1,65 miliona u BiH i taj broj stalno opada. Eh da nas ima 2 miliona drugačiju bih i ja priču pričao :izet:
Ali vas nema...ima vas 400 tisuca, sa tendencijom smanjenja.
seln

#245 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by seln »

Mister Yes wrote:
Wesley Pipes wrote: haha, a nasmijalo me dobro i ono sto si odgovorio ovom tipu sto je uputio ljubavno pismo skijasu. mozda su sad na liftu skupa na bjelasnici, haha...
Hvala, hvala 8-)

Nomu uglavnom ignorišem i samo ponekad mu se obratim. Onako, više kao kazneno-popravnu mjeru. 8-)
Bogami, nije dobro...pocinjes pricati sam sa sobom.
seln

#246 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by seln »

Inace, u juznoslavenskim jezicima, druga rijec za sabor je -vashar.
sabina1

#247 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sabina1 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
tvsabina wrote: Ništa KPJ nije izmišljala. KPJ je priznavala staru Jugoslaviju ali je njen unutrašnji politički i privredni poredak smatrala nepravednim , izvela revoluciju , oslobodila zemlju od stranog okupatora i unutrašnjeg neprijatelja , zabranila kralju i kraljevićima povratak u zemlju te praktički izvela političku reformu zemlje koju je predvidila par godina ranije. Naime sve republičke granice se poklapaju sa starim historijskim granicama jugoslavenskih naroda . Vojvodina i Kosovo su dobili autonomiju u Srbiji , Makedonija i Bosna i Hercegovina punu ravnopravnost i republičke granice dok su Dalmacija i Istra nestale kao zasebna administrativna područja kao sastavni dijelovi Hrvatske.

Dakle ništa nije "izmišljeno" , ZAVNOBIH ima kontinuitet i legitimitet bosanskog sabora i on kasnije prerasta u Skupštinu SR BiH i upravo u tom parlamentu je odlučeno da Bosna i Hercegovina na RAVNOPRAVNOJ osnovi ostane članica jugoslovenske federacije.
Dakle banovine i republike nemaju čak ni simboličku a kamo li teritorijalnu ili demografsku vezu.
SR BiH slijedi teritorij iz austrijskog perioda a nju naslijeđuju RBiH i današnja BiH...
Vrlo dobro. :thumbup: Samo nas je Đuro Pucar zajeb'o oko Sutorine, uz mezu i rakiju poklonio je CG. :oops:
Netačno. Bosna i Hercegovina je do 1908 formalno pravno bila u sastavu Osmanskog Carstva a do 1878 i faktički.
Kompletna Boka Kotorska je još na Bečkom kongresu 1814 godine povlačenjem Francuske pripala Austro-Ugarskoj pa mi nikako nije jasno kako je to Sutorina još od tada bila "naša".

Iskrena da budem mnogo me zabrinjavaju ovi na Političkim naukama...naučno utemeljena tvrdnja baš kao visočke piramide....
Pozdrav.
fosna2014

#248 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by fosna2014 »

Mislim da nas Bosanaca i Bosnjaka nema 2mil. To je malo previse optimisticno. Negdje izmedju 1,7 i 1,8mil. je dosta realnije.
pumica

#249 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by pumica »

Nedelja, 01. Mart 2015 u 14:14

Čovićeva politika ruši Republiku Srpsku

Poslednji dan februara 2015. godine ostaće upamćen po tome što je Dragan Čović pred cjelokupnom javnošću BiH izvršio političko samoubistvo. I to u situaciji kada je politički najbolje stajao. :hihihi:

Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (čitaj Hrvatske demokratske zajednice) kojom se traži unutrašnji preustroj BiH – promjena Dejtona u četiri federalne jedinice (čitaj treći, hrvatski, entitet), set je dokaza da Čović uopšte ne razumije trenutak u kojem se i BiH i Region nalaze, da je ostao vjeran ideji razvaljivanja BiH i da je precijenio sopstvene snage, ali i snagu Republike Hrvatske. Istovremeno potcjenjujući Srbe, Bošnjake i Ostale kojima je namijenio ulogu robotizovanih izvršilaca njegovih ratnih ciljeva. :facepalm:

Čović, koji očekuje podršku Međunarodne zajednice u unutrašnjoj teritorijalnoj prekompoziciji BiH, istu tu Međunarodnu zajednicu u Deklaraciji stavlja u poziciju isključivog krivca za trenutak u kojem se Hrvati kao narod nalaze. Koji nije ništa gori od pozicije u kojoj se nalaze ostali stanovnici BiH.

Projekat rasturanja BiH, koji bi vodio Čović, apsolutno je neostvariv, ali je obznanjivanje Deklaracije dobrodošlo kako bi se konačno dokumentovala stvarna uloga lidera HDZ-a, koja je krajnje destruktivna, razarajuća i, što ne reći, najopasnija upravo za Hrvate. Jer ih Čović svojom preživljenom, retrogradnom i rušilačkom politikom dodatno getoizira i zatvara, namećući im jednopartijski sistem (HNS=HDZ), čime ih vraća pet koraka unatrag od modernog društva. Koje ne trpi jednoumlje.

Okolnosti čine Čovićev projekat tragikomičnim.

Vrlo vrlo važno je istaći da je osnovna snaga hrvatske politike (i u BiH i u Regionu) bila u tome što su u bliskoj prošlosti bili u direktnoj konfrontaciji sa Srbima.

Srbi su u isto to vrijeme bili konfrontirani sa Zapadom.

Odnosi su se suštinski promijenili: Sada se sa Srbima direktno razgovara i iz Vašingtona i Londona i Pariza i Brisela i … čime je hrvatska politika izgubila svoj primarni značaj.

U toku je veliko približavanje Zapada sa Srbijom; U očima Vašingtona, Londona, Brisela… Srbi prestaju da budu prijetnja, zbog čega Hrvati/Hrvatska gube na supstanci uticaja, jer više nisu prva odbrana "na vratima prijetnje" i "odbrana civilizovanog svijeta".

Nije uopšte pretjerano reći da Hrvatska svojim tvrdokornim insistiranjem na neprijateljskoj retorici/postupcima prema Srbiji i Srbima već postaje smetnja Zapadu u procesima prbližavanja sa Srbijom. Što je neminovno vodi na periferiju bitnosti u Regionu. Hrvati, njihove službe i država, gube na svom značaju i Čovićev postupak je neuspješan pokušaj sprečavanja neumitnog.

On je čak i žalostan, jer implicira da će za isti sto da sjednu SAD i Rusija i EU (svi garanti Dejtona), iako su Rusi i Zapad u Drugom Hladnom Ratu. Koji sigurno neće prekinuti da bi izliječili Čovićeve frustracije.

Čovićevi zahtjevi duboko su neprijateljski prema BiH koja je, (kojeg li licemjerstva) u prvoj rečenici Deklaracije, zato što od zemlje pokušava stvoriti novo žarište u Evropi.
Nakon Ukrajine i Grčke to mu niko neće dozvoliti, jer bi to značilo da je ovaj dio Evrope dignut u vazduh!

Deklaracija je i dokaz da hrvatska politika nije ispunila zahtjeve Zapada da uspostavi kvalitetne partnerske odnose sa Bošnjacima, čiji je osnov Vašingtonski sporazum. Štaviše, odnosi među Bošnjacima i Hrvatima su, da se ne lažemo, u kategoriji nesnošljivi.
Neispunjenje zadataka se nigdje ne nagrađuje. Posebno ne na Balkanu.

HDZ-ova i Čovićeva Deklaracija je i istinski antisrpski dokument zato što Srbe, kao narod, i dalje pokušava držati u statusu demonizacije i oduzeti im ono što su im najveće svjetske sile potpisale - Republiku Srpsku.

Federalizacija BiH (4 federalne jedinice) znači automatsko ukidanje Republike Srpske.
Njegovoj ideji se upravo Srbi trebaju najviše protiviti.

Ne samo zbog zahtjeva za ukidanje Republike Srpske, već zbog toga što Čović Srbe želi da zadrži u statusu Necivilizovanih Neprijatelja Zapada.

To je neoprostivo.

I potpuno je suludo da srpski faktor pomaže HDZ i bilo kakve njihove zahtjeve u BiH, dok god ta stranka vodi izrazitu antisrpsku politiku u ovoj zemlji.

Na ovom mjestu dolazimo do odnosa Čović-Dodik.

On je, najblaže rečeno, bizaran. I dokaz koliko Dodik ne vidi ništa zbog vlastitog interesa i upušta se u ozbiljne i opasne političke igre u kojima olako daje ono što nije njegovo. I što bi trebalo da brani. Dodik je Čoviću dao Prud (4 federalne jedinice u BiH) i tako podržao njegovu ideju da izbriše RS. Koju sada Čović pokušava pretočiti u djelo.

Čovićeva Deklaracija ključni je Dokaz da je Dodik najveći srpski nacionalni problem. Kome to sada nije jasno, neće ništa shvatiti nikada.

Čović je dobio podršku Tomislava Karamarka, lidera HDZ-a u susjednoj Hrvatskoj. Karamarko se direktno umiješao u unutrašnje stvari BiH, stavljajući ovdašnja politička dešavanja u funkciju izbora u Hrvatskoj.

Ukoliko pobijedi na tim izborima (krajem godine), imaće čast da riješi “slučaj Čović”!

Slobodanvaskovic.blog
sabina1

#250 Re: Hrvatski narodni sabor

Post by sabina1 »

Mister Yes wrote:
Pa ti si rekla "historijske granice naroda" a ne samo "historijske granice". Velika je to razlika Sabina. To što je Austrougarska imala neke svoje administrativne jedinice ne znači da su to granice Hrvatskog ili bilo kojeg drugog naroda. Današnja Hrvatska obuhvata nekoliko takvih administrativnih jedinica.
Kako sam glupa....Hrvati zapravo žive još i na Pirinejima , na jugu Kaspijskog jezera te u pustinji Gobi....zbilja je nemoguće locirati njihove historijske granice i kao naroda i države sa kojom su stupili u uniju sa Mađarima.
Mister Yes wrote: Izmješali su Turci a granica nacrtana na Berlinskom kongresu. Ali granica BiH nije granica bilo kojeg naroda. Je li tebi jasno šta znači "granica naroda" i da to nije isto što i "bilo koja granica"? Ti srećo gdje god vidiš da je bila neka administrativna granica (nacrtana od nekog agresora) kontaš da je to bila granica nekog naroda :lol: Druga je stvar što je KPJ uglavnom priznala te agresorske granice ali to nisu bile granice naroda Sabinice.
Ovako , kod kuće svoje svoju kćerku , majku , suprugu , sestru zovi "Sabinice" koliko hoćeš i kada hoćeš ako ti one to dozovole....mene nemoj zvati "Sabinice" , ti deminutivi radi degradacije na osnovu rodnog identiteta su i više nego uvredljivi....
KPJ nije mogla priznati nikakve "agresorske" granice jer je KPJ vodila politiku :
- odbrambeno-oslobodilačkog rata
- uspostavljanja pune ravnopravnosti svih jugoslovenskih naroda i država

Granice Bosne i Hercegovine nije nacrtala nikakva KPJ niti agresor.....gubitkom kraljevstva Bosna i Hercegovina se srozava na rang najobičnijeg ejaleta...KPJ je uvijek bila trn u oku i Zagrebu i Beogradu jer je Bosnu i Hercegovinu sačuvala.....i izgradila , opismenila , oporavila.
Mister Yes wrote: Joj i meni je to najgore. Pa se onda ne bi dešavalo da pojedini sebe stavljaju na moralni pijadestal a u stvari, o istim principijelnim pitanjima imaju različiti stav koji zavisi isključivo od toga na kojoj su strani "anamooni". Srbi većina u Kraljevini Jugoslaviji? Ne mogu geografske regije već hajmo svakom narodu dati dio zemlje. Bošnjaci većina u BiH? Ne može svakom narodu dio zemlje već hajmo praviti geografske regije. Dakle na isto pitanje "da li geografske regije ili etničke" odgovor varira zavisno od toga kojem narodu pripadaš. Ako to nije nacionalizam ja ne znam šta je.
Podjelom Jugoslavije na banovine , nestala je Bosna i Hercegovina i te granice su bile bazirane isključivo i samo na principu kreiranja plana Cvetković-Maček o formiranju dvaju dominantnih banovina hrvatskog i srpskog naroda na štetu Bosne i Hercegovine. Tada se to zvalo "riješenje hrvatskog pitanja".
Dakle smišljen , i jasno definisan plan koji je srečom uništen i poništen zahvaljujući junačkoj borbi jugoslovenskih partizana u Drugom Svjetskom ratu na čelu sa Maršalom Titom te vaskrsenjem Bosne i Hercegovine u svojim historijskim granicama.

Nigdje nacrtanom , definisanom ili ispisanom podjelom Bosne i Hercegovine na ekonomske regije ne nestaje - ništa !
Unutar Bosne i Hercegovine takvom podjelom (koja nigdje nije bila politički ili bilo kako izvedena u bilo kom smislu jer je Bosna i Hercegovina bila centralistička socijalistička republika) nije moglo da strada ili nestane ništa jer nije bilo ništa osim Bosne i Hercegovine !!!
Stvari su potpuno neuporedive i još ih nazivaš "nacionalizmom" ili kako već...

Tako da je dnevnik apsurdnosti tvojih postova dobio stranicu više.

Nemam ništa protiv Bosne i Hercegovine, države ekonomskih regija, gdje će svaki narod unutar jedne regije + ostali imati pravo identično današnjem sistemu entitetskog glasanja ako će se na taj način osjećati sigurnije i spriječiti većinu da preglasava...
Post Reply