elSaik wrote:1mustra wrote:
Vitalni interes je ucesce u procesu donosenja svih odluka. Izuzimati bilo kakve odluke iz vitalnog interesa je glupost.
Zanimljivo da tako ne misle Belgijanci koje se ti tako rado citirao. Kod njih je to pobrojano, a 2/3 se odnosi na pitanja ustava. Mogućnost jednog naroda da blokira sve samo zato što je manjinski nije ravnopravnost već diskriminacija.
Nije samo na pitanje Ustava, vec imaju cijelu klasu zakona za koje to treba. Pokusao sam razumit njihov sistem za ovih 15-20 minuta, al skoro da nista zivo nisam skuzio, izuzev da imaju zastitu od preglasavanja na vise razina. Na primjer imaju u vladi paritet 50%-50%.
Ako neko moze bolje da objasni zasto 60% Flamanaca mora da se dogovara sa 35% Valonaca, nek pokusa, za mene je to pretesko ovog momenta, ono sto znam je da zbog nemogucnosti da se dogovore imaju probleme vec 3 godine.
I još nešto, objasni mi kako to da 30% Hrvata treba da bude ravnopravno sa 70% Bošnjaka, a 20% Hrvata ne smije biti ravnopravno sa 80% Hrvata!?
Ne kazem da 20% ne smije bit ravnopravno sa 80%, al barem bi tih 80% trebalo bit ravnopravno sa 20%. Ako 20% "pravih" nadglasa onih 80% "nepravih", onda oni nisu samo ravnopravni, nego dominantni.
Dom naroda je tu da štiti interese Hrvata iz svih dijelova BiH, nebitno koliko ih ima u tim dijelovima. I u tome jeste poenta Zastupničkog doma i Doma naroda. Hrvata iz dijelova gdje ih ima više će biti više u ZD od Hrvata koji dolaze iz dijelova u kojima je Hrvata manje, ali će zato u DN biti jednaki. Isto tako će u ZD biti Bošnjaka više nego Hrvata, ali će zato u DN biti jednaki.
Ovo je netocno, popuna Dom Naroda se vrsi na osnovu broja pripadnika svakog od naroda u svakom kantonu. Problem je sto je broj koji se momentalno koristi skroz krivi.
Ne možeš se boriti za ravnopravnost tamo gdje si manjina, a omalovažavati druge tamo gdje si većina. Ili ravnopravnost ili ne.
Ovo ne razumijem, na kakvo omalovazavanje mislis?