Hrvati u Sarajevu

Post Reply
nihoniho

#226 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by nihoniho »

stari grad Visegrad wrote:
nihoniho wrote:Pa do sada smo se sto puta uvjerili , nema se tu sta puno diskutovati. sarajevo je crna rupa u kojoj je zivot u potpunosti nesnosljiv za sve koji nisu bosnjaci, cak sta vise , i za one bosnjake koji su lijeve politicke profilacije.

posto mislis da je Sarajevo crna rupa onda ga zaobidji....
e haj procitaj moj slijedeci komentarl.
nihoniho

#227 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by nihoniho »

Vitezanin wrote:
Daj detalje, eto baš me zanima! Ja sam pisao na milijun tema o ovome i rekao sam šta mi ne paše u Sa (kao ljudskom biću, čovjeku, građaninu, Hrvatu,...).
evo recimo vise nema ulica svetozara markovica, vojvode stepe, vojvode putnika, hajduk veljkova, park cara dusana, kralja tomislava, stjepana radica, milosa obilica,vuka karadzica, nemanjina i svih drugih koji su kroz istoriju ucinili nemjerljiv doprinos razvoju bosne.
Vitezanin

#228 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Vitezanin »

nihoniho wrote:
Vitezanin wrote:
Daj detalje, eto baš me zanima! Ja sam pisao na milijun tema o ovome i rekao sam šta mi ne paše u Sa (kao ljudskom biću, čovjeku, građaninu, Hrvatu,...).
evo recimo vise nema ulica svetozara markovica, vojvode stepe, vojvode putnika, hajduk veljkova, park cara dusana, kralja tomislava, stjepana radica, milosa obilica,vuka karadzica, nemanjina i svih drugih koji su kroz istoriju ucinili nemjerljiv doprinos razvoju bosne.
Da, u pravu si. Ali mislim da treba ići od grada do grada kroz cijelu BiH i vidjeti kako se koja ulica zvala nekad, a kako sad. Čista posljedica etno-nacionalizma. Nije to samo Sarajevo (kad govorimo o ulicama).
nihoniho

#229 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by nihoniho »

Vitezanin wrote:
nihoniho wrote:
Vitezanin wrote:
Da, u pravu si. Ali mislim da treba ići od grada do grada kroz cijelu BiH i vidjeti kako se koja ulica zvala nekad, a kako sad. Čista posljedica etno-nacionalizma. Nije to samo Sarajevo (kad govorimo o ulicama).
da, cak je nekim etnonacionalistima palo na pamet da , tamo nekom, kulin banu dodijele jednu od navecih ulica u gradu. necuveno
elSaik

#230 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by elSaik »

Jel vi fakat ne kontate da vas lik zajebava...
nihoniho

#231 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by nihoniho »

elSaik wrote:Jel vi fakat ne kontate da vas lik zajebava...
e dohaka mi......
elSaik

#232 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by elSaik »

Čuj dohaka. Pa nisi ulica. U Sarajevu.
nihoniho

#233 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by nihoniho »

elSaik wrote:Čuj dohaka. Pa nisi ulica. U Sarajevu.
pa sto ih ne pusti jos loma, bila bi "obala hrvatskih branitelja", ipak su ugrozeni od takvih poput tebe
Agic Nurija

#234 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Agic Nurija »

nihoniho wrote:
Vitezanin wrote:
Misliš ubijanju Bosne i svega što je bosansko, prvenstveno naroda bosanskog!
Agic Nurija

#235 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Agic Nurija »

Ili recimo ulica nekog svetog save kao glavna uliuca u svim bosanskim gradovima pod (trenutnom i privremenom) okupacijom srednjovijekovne bizantske manastirske provincije Raške!
Iskra_Bug

#236 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Iskra_Bug »

Gdje su ostali Srbi i Hrvati Sarajeva? Ocigledno 90 % njih vise nema, barem u SA.
MrMaliJoe

#237 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by MrMaliJoe »

Najgore od svega je što o Hrvatima u Sarajevu uglavnom pričaju Hrvati iz Širokog i portala Poskok. Svako normalan ko živi u "Teheranu" zna da se u "Teheranu" nikad nisu prebrojavale ovčice i krvna zrnca a kamoli da su se skupljali legitimitetni bonovi po susjednim i bratskim zemljama. U Sarajevu su najviše ugroženi oni bez štele i to je činjenica za razliku od "istina" velikih guruua i zaštinika narodnih fotelja. Obično ovakve teme postavljaju podmlaci koji u nedostatku logike i pameti, se hvataju za servirane priče o ugrženom biću različitih ovčica, obično se radi qvazi intelektualcima i qvazi ljudima.
Ja imam dva druga iz Mostara, i jedan i drugi su sa različitih strana, tj. da je jasnije, jedan je sa strane gdje žive zelene ovčice, a drugi sa strane gdje žive ove kockaste ovčice. Naime, njih dvojica nikad nisu popili kafu/kavu u Mostaru a nerazdvojni su u Sarajevu. Moji su drugovi, ali to je samo dokaz koliko šteti ova nacionalna onesvještenost.
Još jednom ponavljam, u svakom gradu su ugroženi oni bez štele i to je činenica a sve ostalo je demagogija!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#238 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by plain vanilla »

MrMaliJoe wrote:Najgore od svega je što o Hrvatima u Sarajevu uglavnom pričaju Hrvati iz Širokog i portala Poskok. Svako normalan ko živi u "Teheranu" zna da se u "Teheranu" nikad nisu prebrojavale ovčice i krvna zrnca a kamoli da su se skupljali legitimitetni bonovi po susjednim i bratskim zemljama. U Sarajevu su najviše ugroženi oni bez štele i to je činjenica za razliku od "istina" velikih guruua i zaštinika narodnih fotelja. Obično ovakve teme postavljaju podmlaci koji u nedostatku logike i pameti, se hvataju za servirane priče o ugrženom biću različitih ovčica, obično se radi qvazi intelektualcima i qvazi ljudima.
Ja imam dva druga iz Mostara, i jedan i drugi su sa različitih strana, tj. da je jasnije, jedan je sa strane gdje žive zelene ovčice, a drugi sa strane gdje žive ove kockaste ovčice. Naime, njih dvojica nikad nisu popili kafu/kavu u Mostaru a nerazdvojni su u Sarajevu. Moji su drugovi, ali to je samo dokaz koliko šteti ova nacionalna onesvještenost.
Još jednom ponavljam, u svakom gradu su ugroženi oni bez štele i to je činenica a sve ostalo je demagogija!
to ja rekoh, pa me neko napada da sam nesposobna :oops:
a skroz se slazem s tobom

bolje muji sa stelom u banjaluci, nego radovanu bez stele..
Alfa_Ze

#239 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Alfa_Ze »

Njemačka nudi 150 000 radnih mjesta Rumunima, Bugarima i Hrvatima
i ko ce sad od ''ugrozenih'' Hrvata sjediti besposlen u Sarajevu ili Bosni i Hercegovini, a moze dobiti posao u Njemackoj ??
pa ce se i to racunati pod ''etnicko ciscenje'' , koje ce napraviti Nijemci !! :D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#240 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Zviz »

Alfa_Ze wrote:
i ko ce sad od ''ugrozenih'' Hrvata sjediti besposlen u Sarajevu ili Bosni i Hercegovini, a moze dobiti posao u Njemackoj ??
pa ce se i to racunati pod ''etnicko ciscenje'' , koje ce napraviti Nijemci !! :D

Ja sam zivio jedno vrijeme na Stupu, tacnije Stupu 2, jer Stup je sirok pojam ili bolje receno sastoji se od tri naselja Stup 1 i 2 te Stupsko brdo. Prije rata tu su masovnom vecinom zivili Hrvati ili katolici. Vecina njih nije npr. nikada ni dobila zagarantovan material za obnovu. Vecini su stanovi po Sarajevu oduzeti a tuzbe po sudovima za povrat i otkupovinu se iz ladice u lacidi povlacili. Nase bivse komsije su bili Hrvati. Ni stana, ni materijala za dvije kuce, ni nicega. Oni i slicni njima kad bi pisali po novinama nebi izaslo na dobro. Vecina je napustila Sarajevo tokom rata, ovo malo sto je ostalo, to lapi bar omladina a stariji cekaju polako svoj dan.
Haman

#241 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Haman »

Kakav je doprinos ovih ljudi BiH.
Bolje je Hrvatsima u Sarajevu nego Bosnjacima u: Stocu, Capljinii Livu. Odvano ih nema u Duvnu i Ljubuskom, samo ne znam zasto? :izet:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#242 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Truba »

ne mozes prediti glavni grad i provinciju
trebas porediti dva manja mjesta
Bodkin

#243 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Bodkin »

Poredi frajer vukojebine i centar drzave :-) a dobro, neki sarajevo i smatraju da treba porediti sa duvnom, a ne zagrebom ili becom.

I ko je iskopao skoro 5 godina staru temu?
fantabox

#244 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by fantabox »

Bodkin wrote:I ko je iskopao skoro 5 godina staru temu?
Cuj ko, pa @Zviz! :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#245 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ne razumijem ovog poglavnika, pardon, Predsjednika HDZBiH Vrhbosna. Čović je prije možda godinu rekao, parafraziram, da svi oni koji su bili pametni ili nešto vrijedili su otišli tamo gdje su Hrvati u većini. Sada ovaj Rill kuka kako nema Hrvata, pazi sada, na visokim poicijama? Dakle on otvoreno govori da nije riječ o Hrvatima kao ljudima već o Hrvatima iz HDZ-a i to na visokim pozicijama! :shock:

U tekstu se tačno može dijagnosticirati sva malicioznost jedne takve politike pa nadalje Rill spominje ljude koji se doseljavaju u Sarajevo i kako zbog takvih Hrvati ne mogu ostvariti politički uticaj! Sva groteska fašizma sažeta u jednu rečenicu. Po Rillu i HDZ-u treba valjda da se uvede kvota na nove stanovnike Sarajeva i to naravno da HDZ odobri tu kvotu a Zagreb valjda verifikuje. :oops: Po Rillu treba da glas prosječnog HDZ glasača vrijedi valjda dva-tri puta kao jedan Bošnjački da bi hrvati mogli afirmisati svoje političke ambicije. :oops:

Sve u svemu jedan naručeni politički pamflet za širu HDZ masu. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#246 Re: Hrvati u Sarajevu

Zviz wrote:
Alfa_Ze wrote:

Ja sam zivio jedno vrijeme na Stupu, tacnije Stupu 2, jer Stup je sirok pojam ili bolje receno sastoji se od tri naselja Stup 1 i 2 te Stupsko brdo. Prije rata tu su masovnom vecinom zivili Hrvati ili katolici. Vecina njih nije npr. nikada ni dobila zagarantovan material za obnovu. Vecini su stanovi po Sarajevu oduzeti a tuzbe po sudovima za povrat i otkupovinu se iz ladice u lacidi povlacili. Nase bivse komsije su bili Hrvati. Ni stana, ni materijala za dvije kuce, ni nicega. Oni i slicni njima kad bi pisali po novinama nebi izaslo na dobro. Vecina je napustila Sarajevo tokom rata, ovo malo sto je ostalo, to lapi bar omladina a stariji cekaju polako svoj dan.
Sve je to vrlo subjektivno. Pazi ovo. Kod mene u porodici (svi Muslimani) slučaj da je osoba godinama iza rata ganjala da vrati stan u kojem je bio neki lik iz A.BiH. :shock: Na kraju na jedvite jade 2001. godine uspjela vratiti devastiran stan. Dakle to nema baš toliko veze sa Hrvatima, Muslimanima ili Srbima jer je to bio jedan vrlo bolan proces.

Primjer dva, u mojoj bivšoj firmi imaš sada četiri osobe koji su se zaposlili iz Kiseljaka (Hrvati) i koji rade godinama u Sarajevu. Pošaljem ti na PP i ime firme pa provjeri ako ne vjeruješ.

Dakle ja ne tvrdim ni da Hrvati uživaju puna prava niti da su ugroženi samo kažem da je to vrlo, vrlo subjektivno te da primjer ovaj ili onaj ne govori baš mnogo dok ne dobijemo neku zvaničnu statistiku recimo sa popisa. Opet i sa druge strane i taj popis je opet ispolitiziran (SNSD apsurdni zahtjevi) tako da nisam siguran koiko i ti statistički podaci neće biti zloupotrebljeni za ovakve naručene tekstove koji za cilj imaju mobilizaciju glasača i etničku hegemoniju.
Zviz

#247 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Zviz »

@drvosjeca

Vjerujem ti. Po pitanju stana ni moji nisu nista bolje prosli nego te sto ja poznam. Po rijecima advokata koji je zastupao moje stare, inace ima ured u ulici Sehovica, je vise slucaja sa istim epilogom. Nama nisu nikada htjeli stan da vrate a razlog je doslovice bio "nemate sta traziti tu" ni 14 godina poslje a ko parnica i dalje traje. Eto 14 godina ko nista nije puno. Advokat tvrdi da ima kolegu koji zastupa neki mjesoviti brak ona musliman on katolik te njihov obara rekod od 16 god. Isto i kod nas a i po rijecima drugih je neko iz stranke, mupa, vojske itd.

Sto se posla tice pa ima i dalje hrvata na stupu koji rade u Sarajevu - ali kazem da ih je sve manje i manje. Bar na stupskim naseljima.
Drvosjeca iz Dejcica

#248 Re: Hrvati u Sarajevu

Zviz wrote:@drvosjeca

Vjerujem ti. Po pitanju stana ni moji nisu nista bolje prosli nego te sto ja poznam. Po rijecima advokata koji je zastupao moje stare, inace ima ured u ulici Sehovica, je vise slucaja sa istim epilogom. Nama nisu nikada htjeli stan da vrate a razlog je doslovice bio "nemate sta traziti tu" ni 14 godina poslje a ko parnica i dalje traje. Eto 14 godina ko nista nije puno. Advokat tvrdi da ima kolegu koji zastupa neki mjesoviti brak ona musliman on katolik te njihov obara rekod od 16 god. Isto i kod nas a i po rijecima drugih je neko iz stranke, mupa, vojske itd.

Sto se posla tice pa ima i dalje hrvata na stupu koji rade u Sarajevu - ali kazem da ih je sve manje i manje. Bar na stupskim naseljima.
Na žalost takvih primjera imaš na sve strane i još gorih od tih koje navodiš. Nije li nedavno neki sud u RS donio presudu prema kojoj vlasnik kuće mora isplatiti štetu Srbinu koji je tu boravio bespravno punih 17-18 godina. :shock: Ako nađem tekst posavim ovdje.

P.S Evo ga. :oops:
Povratnica u mjesto Okrugla kod Višegrada Muniza Oprašić nedavno je obaviještena kako će je joj se od skromne penzije početi odbijati rata za obeštećenje ljudima koji su bespravno stanovali u njenoj kući.
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1214 ... ze-oprasic
Bodkin

#249 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Bodkin »

Kakva je ba ovo zajebancija??
Zviz

#250 Re: Hrvati u Sarajevu

Post by Zviz »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zviz wrote:@drvosjeca

Na žalost takvih primjera imaš na sve strane i još gorih od tih koje navodiš. Nije li nedavno neki sud u RS donio presudu prema kojoj vlasnik kuće mora isplatiti štetu Srbinu koji je tu boravio bespravno punih 17-18 godina. :shock: Ako nađem tekst posavim ovdje.

P.S Evo ga. :oops:
Povratnica u mjesto Okrugla kod Višegrada Muniza Oprašić nedavno je obaviještena kako će je joj se od skromne penzije početi odbijati rata za obeštećenje ljudima koji su bespravno stanovali u njenoj kući.
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1214 ... ze-oprasic
I ovo je uzas. Daleko od tog ali kazem da u SA bog zna koliko porodica nikada poslje rata nije vidilo svoj stan. Ili materijal za obnovu ili sta vec. Bar ovi stanovi gdje su boravili iz mupa, vojske ili stranke su oduzeti ljudima. Opet sto se Hrvata tice u SA njih je sve manje. Ja se sjecam nasih susjeda ko su sve bili danas kad se provozam od Supa 1 do 2 pa dalje do Stupskog brda njih je malo. Evo ti sa Stupa 2. Imas pet hr porodica ili katolika koji imaju adresu u Njemackoj, tri u Nizozrmskoj, tri u Svedskoj, tri u Danskoj, jedna u Engleskoj i jedna u Svicarskoj. To sto ja znma ili poznajem. Trenutno na stupu 2 imas bar koje poznajem 6 hr porodica.
Post Reply