Hoće li doći do štrajka Vlade
- Dozer
#176 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Moj madneru...vidi se da nemas informacije.
Pa evo da ih onda bar malo imas. MMF nema ama bas nikakav aranzman pripremljen za ove nase nehljebe. To sto oni stalno spominju MMF i kojekakve aranzmane je cista i 100%-tna laz. Npr: Vlada KS vec 3 godine u papirima vuce sredstva od MMF-a koje NIJE primila. Ali ih zato uredno trose. Papir trpi sve, a tako dolazimo i do deficita.
Ni sada NE postoji nikakav aranzman sa MMF-om koji, kao, ceka da se nasi nesto dogovore. Lazu k'o psi!
Laz je oduvijek bila i da im je MMF nalozio da smanje plate bilo kome. Ne. MMF im je samo rekao da moraju smanjiti troskove, a oni su ti koji su odlucili da smanjuju plate, a to je, naravno, uvijek radjeno po najsitnijoj buraniji.
Pa evo da ih onda bar malo imas. MMF nema ama bas nikakav aranzman pripremljen za ove nase nehljebe. To sto oni stalno spominju MMF i kojekakve aranzmane je cista i 100%-tna laz. Npr: Vlada KS vec 3 godine u papirima vuce sredstva od MMF-a koje NIJE primila. Ali ih zato uredno trose. Papir trpi sve, a tako dolazimo i do deficita.
Ni sada NE postoji nikakav aranzman sa MMF-om koji, kao, ceka da se nasi nesto dogovore. Lazu k'o psi!
Laz je oduvijek bila i da im je MMF nalozio da smanje plate bilo kome. Ne. MMF im je samo rekao da moraju smanjiti troskove, a oni su ti koji su odlucili da smanjuju plate, a to je, naravno, uvijek radjeno po najsitnijoj buraniji.
- madner
#177 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Ne nego je jedan aranzman podpisan jos dok je Mujezinovic bio premijer. Taj aranzman ima vise transi, koje se isplacuju ako BiH ispuni neke obaveze koje je podpisala. Te obaveze su bile, izmedju ostalog:
smanjenje izdataka za administraciju
smanjenje izdataka za socijalne kategorije
revizija borackih i beneficiranih pemzija
Dakle ako BiH ispuni svoj dio obaveza MMF prebaci milione, koje onda treba vracat. Stap i mrkva.
Dakle ako BiH ispuni svoj dio obaveza MMF prebaci milione, koje onda treba vracat. Stap i mrkva.
- Dozer
#178 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
A ovo je striktno uslovio MMF?
Nadam se da nisi ozbiljan...
Ne da MMF nije naveo ove stavke ovako kako si ih ti poslozio, nego im nije bilo ni na kraj pameti da postave ista slicno kao uslov. Opet ti kazem - MMF je samo rekao da treba skresati javnu potrosnju, a ovaj listing su smislili nasi. I ovo ti je 100% tacna info. Vjeruj insideru.
Nadam se da nisi ozbiljan...
Ne da MMF nije naveo ove stavke ovako kako si ih ti poslozio, nego im nije bilo ni na kraj pameti da postave ista slicno kao uslov. Opet ti kazem - MMF je samo rekao da treba skresati javnu potrosnju, a ovaj listing su smislili nasi. I ovo ti je 100% tacna info. Vjeruj insideru.
- madner
#179 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Imas na stranici IMF sve, pa bi ja ipak vise vjerovao svojim ocima 
- chuchumbamayumbe
#180 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Iš'o u Novi Grad...na vratima od kancelarija obavijest o štrajku.
Radno vrijeme te i te kancelarije sa stanovništvom 9-14. Pauza 1000-1030. Štrajk 10-12.
A samo ih gledam po hodnicima, sudaraju se guzovima, nosaju se džezve okolo, u kancelariji ih troje u 6 kvadrata, papira do plafona...odron
Radno vrijeme te i te kancelarije sa stanovništvom 9-14. Pauza 1000-1030. Štrajk 10-12.
A samo ih gledam po hodnicima, sudaraju se guzovima, nosaju se džezve okolo, u kancelariji ih troje u 6 kvadrata, papira do plafona...odron
- Dozer
- chuchumbamayumbe
#182 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
http://mrdoob.com/lab/actionscript/pv3d/dof/05/Dozer wrote:
Daj link
sačekaj koji sekund da se učita.
- madner
#183 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr ... r09226.pdf
Ako odes na IMF i Bosnu imas sve transe.
Pogledaj recimo stranicu 56.
Dakle to je podpisano.
Ako odes na IMF i Bosnu imas sve transe.
Dakle to je podpisano.
- fidoremilienko
#184 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Da se hoće vlada raspast 
- Dozer
#185 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Madneru...postiras mi link na dokument koji samo potvrdjuje ono sto ja govorim - nije MMF uslovio nista, nego su nasi to predlozili.
Ako nisi primijetio, strana 56 pripada sadrzaju koji se tice pisma namjere nasih, a pocinjen a str. 48
Dakle, kako sam i rekao - MMF nije nikada uslovio bilo kakvu specificnu stavku, nego samo smanjenje javne potrosnje, a nasi su ti koji su rekli kako ce to uraditi.
I vidimo kako to ide
- madner
#186 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Dozeru, nasi su mogli predloziti da ce odsad samo voziti Skode, ali onda ne bi dobili pare. Nije IMF samo trazio smanjenje potrosnje, nego je i ponudio podrsku kako bi se ista ostvarila.
Pogledaj sta su morali uraditi kako bi dokazali spremnost za reforme (interventni zakon).
Pogledaj sta su morali uraditi kako bi dokazali spremnost za reforme (interventni zakon).
-
HM 2011
#187 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Stranica 52, postavljenog dokumenta....
17. On the expenditure side:
• The State government has already adopted restrictive measures and will further
reduce: spending on wages, meal and vacation allowances, and on good and
services to achieve a total expenditure reduction of KM 40 million (0.2 percent of
GDP). Similar measures will lead to expenditure savings of KM 10 million in the
Brcko District.
• In the Federation, the government has passed a restrictive budget for 2009 and has
demonstrated restraint in spending, at all levels of government and across all types
of expenditures, already in the first quarter of the year. We have also prepared an
Intervention Law, to be adopted by the Federation Government by end-May 2009,
mandating savings on wages, allowances, transfers and other current expenditures
for the duration of the program, and until new legislation reforming spending in
these categories is designed and adopted. The Intervention law sets a 10 percent
cut compared to the level in December 2008 of the following expenditures: wages
of all budget users; transfers to civil and war invalids, and medal holders; transfers
for favorable military pensions; transfers to civil victims of war; and all remaining
current expenditures.
In addition, the Law introduces a ceiling of 1 percent of the average wage on meal
allowances; lowers the vacation allowance to 50 percent of the average wage from
75 percent of the individual wage; and suspends the allowances for participation
in commissions, overtime work and contractual services. Moreover, savings are
envisaged by the cantons, social funds and municipalities. The expected total
savings amount to KM 414 million (1.7 percent of GDP) in the Federation.
In the RS, the central government will reduce spending on: (i) employee
compensation, by reducing the salaries of the highest paid civil servants by
10 percent, lowering the daily allowance for business trips, unifying the rulebook
on compensations, and adopting a hiring freeze for the entire year; (ii) veteran and
disability benefits, by streamlining eligibility criteria and improving targeting; and
(iii) current as well as nonproductive capital spending. The expected savings
amount to KM 66 million (0.3 percent of GDP).
RS municipalities and extra budgetary funds will also contribute to the adjustment
through savings on wages, pensions and other current spending. Expenditure cuts
in the municipalities will amount to KM 25 million, and in the health funds to
KM 30 million (entirely on wages). In the municipalities, a wage law will be
adopted. Finally, through our ongoing ambitious and comprehensive reform of the
PAYG pension system, we will be able to save about KM 25 million thanks to the
introduction of parametric changes redefining early retirement requirements and
introducing a change in the indexation in line with the Swiss model.....
Meni nije baš jasno kako to da vlada FBiH uštedi 415 miliona KM, a RS 66 milona....
???
I ko kaže da iko utiče u čemu će se vozati službenici te države, čak šta više poenta je u životu u skladu sa mogućnostima....
Ako je u FBiH prosječna plata 5000 EUR (godišnja), i ministre voze u Audijima od 40.000 Eura,
a u Njemačkoj u dalekoj 2005 - 17,069 EUR (Godišnja) http://www.worldsalaries.org/germany.shtml
Njemački ministre voze u http://en.wikipedia.org/wiki/Official_state_car#Germany
"All officials under personal protection from the Bundeskriminalamt (BKA), Germany's equivalent to U.S. Secret Service protection, use transportation from the BKA pool of armoured cars and BKA driving staff. The car pool includes armored limousines from all German car manufacturers, usually high-end models such as the Audi A8, Volkswagen Phaeton, BMW 7 Series and Mercedes-Benz S-Class.
Recimo - Čika Dodo je sa privatnim avionom u rangu sa humanosti lidera Kralja Swazilanda, ali ipak po pitanju nabavke privatnog aviona Kralj Svazilenda je popustio pred kritikama i navodno nije nabavio isti:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... swaziland/
His personal wealth is estimated at between $100m and $200m, while the lion's share of Swaziland's 1.4m people live below the poverty line.
Swaziland is kept afloat by more than £14 million of international aid. Yet last year, the king spent almost £9 million on palaces, parties and cars. His 36th birthday party, which was celebrated in the national stadium with 10,000 guests, cost £330,000.
Gordon Brown, the British Chancellor, has proposed the doubling of international aid for Africa and the cancellation of the continent's debts. If this happens, Swaziland would gain about £38 million.
In 2002 King Mswati tried to spend £25 million on a private jet but was forced to back down because of outrage among his people and protests from aid donors.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zašto moraju biti voženi u vozilima od 200.000 KM kada dolaze iz države u kojoj je prosječna plata 400 Eura ?
Kakvi avioni ?
Kakvi hoteli sa 5 zvjezdica ?
a prosječna plata 400 Eura (mjesečna) ?
Mi smo po svim statistikama zreli da nam službeno vozilo bude Rikša !
17. On the expenditure side:
• The State government has already adopted restrictive measures and will further
reduce: spending on wages, meal and vacation allowances, and on good and
services to achieve a total expenditure reduction of KM 40 million (0.2 percent of
GDP). Similar measures will lead to expenditure savings of KM 10 million in the
Brcko District.
• In the Federation, the government has passed a restrictive budget for 2009 and has
demonstrated restraint in spending, at all levels of government and across all types
of expenditures, already in the first quarter of the year. We have also prepared an
Intervention Law, to be adopted by the Federation Government by end-May 2009,
mandating savings on wages, allowances, transfers and other current expenditures
for the duration of the program, and until new legislation reforming spending in
these categories is designed and adopted. The Intervention law sets a 10 percent
cut compared to the level in December 2008 of the following expenditures: wages
of all budget users; transfers to civil and war invalids, and medal holders; transfers
for favorable military pensions; transfers to civil victims of war; and all remaining
current expenditures.
In addition, the Law introduces a ceiling of 1 percent of the average wage on meal
allowances; lowers the vacation allowance to 50 percent of the average wage from
75 percent of the individual wage; and suspends the allowances for participation
in commissions, overtime work and contractual services. Moreover, savings are
envisaged by the cantons, social funds and municipalities. The expected total
savings amount to KM 414 million (1.7 percent of GDP) in the Federation.
In the RS, the central government will reduce spending on: (i) employee
compensation, by reducing the salaries of the highest paid civil servants by
10 percent, lowering the daily allowance for business trips, unifying the rulebook
on compensations, and adopting a hiring freeze for the entire year; (ii) veteran and
disability benefits, by streamlining eligibility criteria and improving targeting; and
(iii) current as well as nonproductive capital spending. The expected savings
amount to KM 66 million (0.3 percent of GDP).
RS municipalities and extra budgetary funds will also contribute to the adjustment
through savings on wages, pensions and other current spending. Expenditure cuts
in the municipalities will amount to KM 25 million, and in the health funds to
KM 30 million (entirely on wages). In the municipalities, a wage law will be
adopted. Finally, through our ongoing ambitious and comprehensive reform of the
PAYG pension system, we will be able to save about KM 25 million thanks to the
introduction of parametric changes redefining early retirement requirements and
introducing a change in the indexation in line with the Swiss model.....
Meni nije baš jasno kako to da vlada FBiH uštedi 415 miliona KM, a RS 66 milona....
???
I ko kaže da iko utiče u čemu će se vozati službenici te države, čak šta više poenta je u životu u skladu sa mogućnostima....
Ako je u FBiH prosječna plata 5000 EUR (godišnja), i ministre voze u Audijima od 40.000 Eura,
a u Njemačkoj u dalekoj 2005 - 17,069 EUR (Godišnja) http://www.worldsalaries.org/germany.shtml
Njemački ministre voze u http://en.wikipedia.org/wiki/Official_state_car#Germany
"All officials under personal protection from the Bundeskriminalamt (BKA), Germany's equivalent to U.S. Secret Service protection, use transportation from the BKA pool of armoured cars and BKA driving staff. The car pool includes armored limousines from all German car manufacturers, usually high-end models such as the Audi A8, Volkswagen Phaeton, BMW 7 Series and Mercedes-Benz S-Class.
Recimo - Čika Dodo je sa privatnim avionom u rangu sa humanosti lidera Kralja Swazilanda, ali ipak po pitanju nabavke privatnog aviona Kralj Svazilenda je popustio pred kritikama i navodno nije nabavio isti:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... swaziland/
His personal wealth is estimated at between $100m and $200m, while the lion's share of Swaziland's 1.4m people live below the poverty line.
Swaziland is kept afloat by more than £14 million of international aid. Yet last year, the king spent almost £9 million on palaces, parties and cars. His 36th birthday party, which was celebrated in the national stadium with 10,000 guests, cost £330,000.
Gordon Brown, the British Chancellor, has proposed the doubling of international aid for Africa and the cancellation of the continent's debts. If this happens, Swaziland would gain about £38 million.
In 2002 King Mswati tried to spend £25 million on a private jet but was forced to back down because of outrage among his people and protests from aid donors.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zašto moraju biti voženi u vozilima od 200.000 KM kada dolaze iz države u kojoj je prosječna plata 400 Eura ?
Kakvi avioni ?
Kakvi hoteli sa 5 zvjezdica ?
a prosječna plata 400 Eura (mjesečna) ?
Mi smo po svim statistikama zreli da nam službeno vozilo bude Rikša !
Last edited by HM 2011 on 19/01/2012 17:12, edited 2 times in total.
- webby-x
#188 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Pa to predlaže BiH strana, ne MMF!madner wrote:http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr ... r09226.pdf
Dakle to je podpisano.
- madner
#189 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
webby-x wrote:Pa to predlaže BiH strana, ne MMF!madner wrote:http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr ... r09226.pdf
Dakle to je podpisano.
Meni fali love.
Obratim se IMFu.
IMF posalje tim eksperata.
Kazu da ako napravim program sa X, Y i Z mogu dobiti pomoc.
Ja napravim program i trazim pomoc, jer posto sam ja suveren samo ja to mogu raditi.
IMF prihvati moju ponudu.
- Alfons Kauders
#190 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Auuu kako su danas svi strucnjaci, a 2009 kad se pricalo o ovome niko nije rekao ni rijec...
A vidim ni do danas nisu procitali dokument... 
- webby-x
#191 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
IMF-u je bitno da se smanji potrošnja.Alfons Kauders wrote:Meni fali love.
Obratim se IMFu.
Ja napravim program i trazim pomoc, jer posto sam ja suveren samo ja to mogu raditi.
Da je vlada rekla da će ukinuti 20 općina,
otpustiti gomilu ljudi iz administracije i slično
opet bi im dali kredit. Također, vidiš što su sve
hahari iz BiH napisali da će uraditi pa ništa skoro
nisu!
- Alfons Kauders
#192 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
A sta mislis da procitas dokument prije nego sto komentarises?webby-x wrote:IMF-u je bitno da se smanji potrošnja.Alfons Kauders wrote:Meni fali love.
Obratim se IMFu.
Da je vlada rekla da će ukinuti 20 općina,
otpustiti gomilu ljudi iz administracije i slično
opet bi im dali kredit. Također, vidiš što su sve
hahari iz BiH napisali da će uraditi pa ništa skoro
nisu!
-
sanaman
#193 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
jao, jao sto se bune
halo ba, jeste i sa marsa ili odakle????
Boli me neka stvar za mmf...sta sada da eto ko ima ili nema mmf pa treba ili ne treba smanjivati plate. Plate treba smanjivati iz prostog razloga jer nisu u normalnoj relaciji u idnosu na privredu.
NEMA 43% VISE O D PROSJECNE PLATE SA TUDJIH LEDJA...ne zanima me o kome se radi, jel drzavni sluzbenik ili namjestenik ili sl. Taj odnos treba smanjiti. Ovi koji mislie da nije nikakva usteda samo se vidim kako nam je menatlitet potrosackih sa tudjih ledja..ako im nista ne znaci rado cu im dati broj racuna da doniraju svoju cijelu platu nekom trecem, jer sta je jedna plata...kap u moru koliko ce plata jos da dobiju.
Nevjerovatno je da ljudi primaju platu preko tudjih ledja i jos govore kako im je malo...ovo je naprosto za nepovjerovati.
Kome je malo nek ide traziti gdje ima vise, ako su toliko strucni i pametni onda u privatnom sektoru nema zime, ima da se obogate a ovako jadnici jos malo zaradjuju
Kada ce shvatiti da nisu upoziciji da zahtijevaju i da traze, diriguju...ljudi ih placaju da im pruzaju uslugu. Ljudi su glasali za drugu vlada i tako im u amanet dali da smanje sto nomilano potrosnjo, sto berojem onih koji sa tog budzeta primaju platu. Malo 8 miliona
ja tudje su pare, pa je malo.
Boli me neka stvar za mmf...sta sada da eto ko ima ili nema mmf pa treba ili ne treba smanjivati plate. Plate treba smanjivati iz prostog razloga jer nisu u normalnoj relaciji u idnosu na privredu.
NEMA 43% VISE O D PROSJECNE PLATE SA TUDJIH LEDJA...ne zanima me o kome se radi, jel drzavni sluzbenik ili namjestenik ili sl. Taj odnos treba smanjiti. Ovi koji mislie da nije nikakva usteda samo se vidim kako nam je menatlitet potrosackih sa tudjih ledja..ako im nista ne znaci rado cu im dati broj racuna da doniraju svoju cijelu platu nekom trecem, jer sta je jedna plata...kap u moru koliko ce plata jos da dobiju.
Nevjerovatno je da ljudi primaju platu preko tudjih ledja i jos govore kako im je malo...ovo je naprosto za nepovjerovati.
Kome je malo nek ide traziti gdje ima vise, ako su toliko strucni i pametni onda u privatnom sektoru nema zime, ima da se obogate a ovako jadnici jos malo zaradjuju
- nosara
#194 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Opet demagogija... Mjere kojima se NECE popravit situacija realnog sektora su suvisne...sanaman wrote:jao, jao sto se bunehalo ba, jeste i sa marsa ili odakle????
Kome je malo nek ide traziti gdje ima vise, ako su toliko strucni i pametni onda u privatnom sektoru nema zime, ima da se obogate a ovako jadnici jos malo zaradjujuKada ce shvatiti da nisu upoziciji da zahtijevaju i da traze, diriguju...ljudi ih placaju da im pruzaju uslugu. Ljudi su glasali za drugu vlada i tako im u amanet dali da smanje sto nomilano potrosnjo, sto berojem onih koji sa tog budzeta primaju platu. Malo 8 miliona
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#195 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
kritizirati SDP je jedno, a braniti ove nehljebovice kojima je obraz dzon, je skroz nesto drugo
-
sanaman
#196 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
kako da ne, nisu to tvoje pare pa da odlucujes jel 8 milion malo ili puno za ustedjeti a druga stvar koju nikako da skontante jer necete...ODNOS PLATA IZMEDJU PRIVATNOG I JAVNOG SEKTORA NE MOZE BITI U PROSJEKU 1:1,5 ili u ekstremnim slucajecima 1:2nosara wrote:Opet demagogija... Mjere kojima se NECE popravit situacija realnog sektora su suvisne...sanaman wrote:jao, jao sto se bunehalo ba, jeste i sa marsa ili odakle????
Kome je malo nek ide traziti gdje ima vise, ako su toliko strucni i pametni onda u privatnom sektoru nema zime, ima da se obogate a ovako jadnici jos malo zaradjujuKada ce shvatiti da nisu upoziciji da zahtijevaju i da traze, diriguju...ljudi ih placaju da im pruzaju uslugu. Ljudi su glasali za drugu vlada i tako im u amanet dali da smanje sto nomilano potrosnjo, sto berojem onih koji sa tog budzeta primaju platu. Malo 8 miliona
Plate u upravi treba staiti u norlane relacije sa prosjekom plata. Neko sa sss zaradi 7200 godisnje, a neko u upravi zaradi 12000 godisnje...pa kada uzmer period od 5 godina, prosjecno kreditno zaduzenje, dobijes nominalnu razliku od 24.000 KM... ( a onda razvici na staz od 40 godina...) pa onaj jadnik u privatnom sektoru treba da radi tri godine vise da bi nominalno imao isto. A za kraj nagradno pitanje..ko koga placa? Naravno da je hipoteticko pitanje.
ja, ja demagogija...ne, ne samo relacija
p.s a namjerno se gura prica kako neko trazi da se radi za 500 ili 600KM jos i policajci ubacuju u pricu a to niko ne trazi, ali isto niko ne dozvoljava da na jednu marku radnika onaj u upravi ima 1,5 ili cak dvije...
- ultima_palabra
#197 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Nevjerovatno je do koje mjere mogu braniti totalnu ludost... postoji li ijedna država na svijetu u kojoj administracija ima 50% veću platu od privrede?plain vanilla wrote:kritizirati SDP je jedno, a braniti ove nehljebovice kojima je obraz dzon, je skroz nesto drugo
- Alfons Kauders
#198 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Sjeverna Koreja?ultima_palabra wrote:Nevjerovatno je do koje mjere mogu braniti totalnu ludost... postoji li ijedna država na svijetu u kojoj administracija ima 50% veću platu od privrede?plain vanilla wrote:kritizirati SDP je jedno, a braniti ove nehljebovice kojima je obraz dzon, je skroz nesto drugo
- oldschool
#199 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Ne udaraj na Obdarenog, mi imamo sve što nam treba, čak i više.Alfons Kauders wrote:Sjeverna Koreja?ultima_palabra wrote:Nevjerovatno je do koje mjere mogu braniti totalnu ludost... postoji li ijedna država na svijetu u kojoj administracija ima 50% veću platu od privrede?plain vanilla wrote:kritizirati SDP je jedno, a braniti ove nehljebovice kojima je obraz dzon, je skroz nesto drugo
- ultima_palabra
#200 Re: Hoće li doći do štrajka Vlade
Tamo ne postoji takva distinkcijaAlfons Kauders wrote:Sjeverna Koreja?ultima_palabra wrote:Nevjerovatno je do koje mjere mogu braniti totalnu ludost... postoji li ijedna država na svijetu u kojoj administracija ima 50% veću platu od privrede?plain vanilla wrote:kritizirati SDP je jedno, a braniti ove nehljebovice kojima je obraz dzon, je skroz nesto drugo