Hoće li biti trećeg entiteta?

Post Reply
Hafis

#751 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Aspekt
Ljudi u BiH govore jednim jezikom . Nije bitno kako se zove ali je jedan .
Oho, lingvističar, i to samouk. Lijepo :)
Pa što ne ode nedavno u ono šator naselje, pa to lijepo ne objasni roditeljima one djece iz Podrinja. Mislim da bi te saslušali.
ps smijesno mi procitati ovo npr od naseg efendije hafisa Citat ,, Gdje hrvatska djeca uče školu na svom maternjem jeziku u Brezi, Visokom, Hadžićima, Donjem Vakufu i sl.?? Da puknes od smijeha i krepas od tuge .
Jel'?. Evo se i ja grohotom smijem.
I? Imaš li odgovor? Gdje uče?
Kolega, žao mi je. Niste se spremili. :facepalm: Kad izađete pozovite slijedećeg studenta da uđe
Da to neko cita sa strane pomislio bi da su Stjepan i Mate u Brezi Spanjolci . Sva ta sranja o 3 konstituuiuitui vna ( ne moze insan ni napisati tu odvratnu rijec ) naroda o 3 jezika , o 3 predsjenika o 3 parlamenta o 3 vojske o 3 policije o 3 picke materine ce jednog dana biti proslost . To ce proci kao sto svaki apsurd i ordinarna glupost prodje . To nicemu ne sluzi osim razvaljivanju jedne drzave . U nauci i u struci i u medjunarodnom pravu i drugim drzavama takve lakrdije nemaju prolaz .
bla bla bla :zzzz:
Aspekt

#752 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

U Bosni postoji samo jedan narod koji govori jednim jezikom . Ako ne vjerujes otidji sutra u Tuzlu . Ne treba ti prevodioc .
Njemacka - Njemci - njemacki
Francuska - Francuzi -francuski
Bosna - Bosnaci -bosanski
ps nisam lingvisticar ali jesam logicar . :twisted: :P
BHCluster

#753 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by BHCluster »

Aspekt wrote:Ljudi u BiH govore jednim jezikom . Nije bitno kako se zove ali je jedan .

ps smijesno mi procitati ovo npr od naseg efendije hafisa Citat ,, Gdje hrvatska djeca uče školu na svom maternjem jeziku u Brezi, Visokom, Hadžićima, Donjem Vakufu i sl.?? Da puknes od smijeha i krepas od tuge . Da to neko cita sa strane pomislio bi da su Stjepan i Mate u Brezi Spanjolci . Sva ta sranja o 3 konstituuiuitui vna ( ne moze insan ni napisati tu odvratnu rijec ) naroda o 3 jezika , o 3 predsjenika o 3 parlamenta o 3 vojske o 3 policije o 3 picke materine ce jednog dana biti proslost . To ce proci kao sto svaki apsurd i ordinarna glupost prodje . To nicemu ne sluzi osim razvaljivanju jedne drzave . U nauci i u struci i u medjunarodnom pravu i drugim drzavama takve lakrdije nemaju prolaz.
Odlicno postavljeno, i nekoliko puta slicne stvari ves pisane na temi samo samozvani intelektualac Hafiz to nerazumije, izgleda manjak Omega 3 ulja, zato volji pisati o bajkama.
Hafis

#754 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

Aspekt wrote:U Bosni postoji samo jedan narod koji govori jednim jezikom . Ako ne vjerujes otidji sutra u Tuzlu . Ne treba ti prevodioc .
Aha, logičar. Da pokušam i ja:
Austrija - Austrijanci - Austrijski
Kosovo - Kosovari - Kosovski
Švicarska - Švicarci - Švicarski
Meksiko - Meksikanci - Meksički

Pa to je lako :) Imaš državu i samo dodaš ''ski''.

Nego, dužan si mi onaj odgovor: gdje uče?
Aspekt

#755 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

Hafis wrote:
Aspekt wrote:U Bosni postoji samo jedan narod koji govori jednim jezikom . Ako ne vjerujes otidji sutra u Tuzlu . Ne treba ti prevodioc .

Super si ovo postavio . Upao si u klopku kao levat a glumis profesora . U Mexicu su okupatori macem i ognjem utjerali spanski jezik . To se ne moze porediti sa Bosnom jer Turci ( za 500 god ) nisu htjeli silom da uvedu turski nego je ostao bosanski . Kosovo nije nikad bilo drzava . to je presedan . To se ne moze porediti sa Bosnom . Svicarska se pogotovo ne moze porediti sa bosnom jer je nastala udruzivanjem kantona . Ljudi su unijeli svoje kantone i napravili drzavu . Srbi i Hrvati nisu nista donijeli iz Hrvtaske i srbije da bi mogli nositi . Osim onoga sto imaju medju nogama . Takodje zapmati da su svi ljudi u svicarskoj Svicarci po nacinalnosti a ne Njemci , Talijani ili Francuzi kako se cesto govori da bi se napravila usporedba sa BiH . Takodje ti mogu reci da sam bio u Bernu prosle godine i da ljudi tamo govore svicarsko njemacki . To su mi oni sami rekli . I na kraju krajeva ako Austrijanci govore njemacki zasto onda i Srbi i Hrvati u BiH ne bi govorili bosnaski . Oni ga i govore .
ps Ne znam to za Brezu i Vakuf pojma nemam da li uopce tamo ima Hrvata . ako ima ja bih dao sve i svoj rucak ali nikakve entitete i podjelu Bosne . Hej gdje ces bolan dijeliti drzavu haj podijeli Francusku ili Njemacku ako imas muda . Niko ne granice niti u tim granicama neke drzave i entitete . Niko na svijetu . Svako gleda da se prosiri a ti bi mene suzavo . Sjeti se Knina i Martica . OluuuuuuuuuuuuJJJJJJJJJaaaaaaaaaaaaaaaaa i neka je kada hoce drzavu u drzavi i praviti veliku Srbiju . Ko ih yebe .Samo ne znam kako neko u BiH moze traziti ono sto nikada nikome dao u Srbiji ili Hrvatskoj . A odgovor je samo jedan . Sila . 1992 imali ste silu . A sila i nepravda padaju . Padaj silo i nepravdo !
155_mm

#756 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by 155_mm »

Hafis wrote:
Aspekt
Ljudi u BiH govore jednim jezikom . Nije bitno kako se zove ali je jedan .
Oho, lingvističar, i to samouk. Lijepo :)
Pa što ne ode nedavno u ono šator naselje, pa to lijepo ne objasni roditeljima one djece iz Podrinja. Mislim da bi te saslušali.
ps smijesno mi procitati ovo npr od naseg efendije hafisa Citat ,, Gdje hrvatska djeca uče školu na svom maternjem jeziku u Brezi, Visokom, Hadžićima, Donjem Vakufu i sl.?? Da puknes od smijeha i krepas od tuge .
Jel'?. Evo se i ja grohotom smijem.
I? Imaš li odgovor? Gdje uče?
Kolega, žao mi je. Niste se spremili. :facepalm: Kad izađete pozovite slijedećeg studenta da uđe
Da to neko cita sa strane pomislio bi da su Stjepan i Mate u Brezi Spanjolci . Sva ta sranja o 3 konstituuiuitui vna ( ne moze insan ni napisati tu odvratnu rijec ) naroda o 3 jezika , o 3 predsjenika o 3 parlamenta o 3 vojske o 3 policije o 3 picke materine ce jednog dana biti proslost . To ce proci kao sto svaki apsurd i ordinarna glupost prodje . To nicemu ne sluzi osim razvaljivanju jedne drzave . U nauci i u struci i u medjunarodnom pravu i drugim drzavama takve lakrdije nemaju prolaz .
bla bla bla :zzzz:
hafizaga velis gdje uce hrvatska djeca u brezi, hadzicima, d. vakufu. znaci nema granice koliki udio djece je potreban da se mora organizirati nastava na maternjom jeziku.jel to znaci da na primjer jedno hratsko djete u hadzicimamnora imati svog ucitelja hrvatskog jezika?

skolu u konjevic polju pohadjaju samo bosnjacka djeca pa se u njoj maternji jezik uci na ekavici iako je zakonska obaveza da se zvog vecinske bosnjacke djece mora organizovati nastava na bosanskom jeziku. znaco ovdje se otvoreno krsi zakon i ljudska prava bosnjaka. pa to ni u juznoafrickoj republici nije bilo kad je bila najgovnjavija.

nije mi jasno sa cim moras nekog izguziti u mozak da slucaj konjavic polja tumacis kao bosnjacku netrpeljivost prema drgima. mozda bi nam ti hafize mogao dati odgovor na to?

P.S. i nije konjevic polje jedini slucaj ima i slucaj vrbanjica u opcini kotor varos. znaci radi se o sistematskom krsenja ljudskih prava od strane fasisticko-govnjarskih vlasti u manjem entitetu. genocid u kontinuitetu!
Hafis

#757 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hafis »

"Aspekt"
Super si ovo postavio . Upao si u klopku kao levat a glumis profesora . U Mexicu su okupatori macem i ognjem utjerali spanski jezik . To se ne moze porediti sa Bosnom jer Turci ( za 500 god ) nisu htjeli silom da uvedu turski nego je ostao bosanski . Kosovo nije nikad bilo drzava . to je presedan . To se ne moze porediti sa Bosnom . Svicarska se pogotovo ne moze porediti sa bosnom jer je nastala udruzivanjem kantona . Ljudi su unijeli svoje kantone i napravili drzavu . Srbi i Hrvati nisu nista donijeli iz Hrvtaske i srbije da bi mogli nositi . Osim onoga sto imaju medju nogama . Takodje zapmati da su svi ljudi u svicarskoj Svicarci po nacinalnosti a ne Njemci , Talijani ili Francuzi kako se cesto govori da bi se napravila usporedba sa BiH . Takodje ti mogu reci da sam bio u Bernu prosle godine i da ljudi tamo govore svicarsko njemacki . To su mi oni sami rekli . I na kraju krajeva ako Austrijanci govore njemacki zasto onda i Srbi i Hrvati u BiH ne bi govorili bosnaski . Oni ga i govore .
Nigdje ja nisam upao, samo sam poentirao na onoj ''logici''.
Nećemo o postancima jezika. Meksiko, Švica, Austrija i sl. Radi se o zasebnim i specifičnim primjerima, od kojih je svaki priča za sebe ...nemoj se ljutiti, ali pokušavaš učiti babu kako se prave djeca...i neću o tome više.
Nego ovo:
I na kraju krajeva ako Austrijanci govore njemacki zasto onda i Srbi i Hrvati u BiH ne bi govorili bosnaski .
mislim, pričamo o prežvakanim stvarima, i uopće se neću truditi da te razuvjeravam.
Zamisli kontra prijedlog: Zašto ne bi ljudi koji za sebe govore da se koriste Bosanskim jeziukom svoj jezik zvali kao i do prije dvadesetak godina - Srpskohrvatski. A i jesu jako slični, samo što nema onog nepotrebnog H. Je li tako?

Mislim, jezim se od priče o jezicima. Neka svatko svoj jezik naziva kako hoće, a i neka to isto pravo ne spori drugima.
ps Ne znam to za Brezu i Vakuf pojma nemam da li uopce tamo ima Hrvata . ako ima ja bih dao sve i svoj rucak ali nikakve entitete i podjelu Bosne . Hej gdje ces bolan dijeliti drzavu haj podijeli Francusku ili Njemacku ako imas muda
Ja niti u jednom svom postu nisam spominjao nikakvu podjelu ničega. niti mi to pada na pamet. Ja samo iznosim neka svoja opažanja, i znam ih plastično izraziti.
Druga je stvar što me ti doživljavaš na poseban način (ima vas nekoliko) i trudiš se da mi prišiješ neke osobine koje ja jednostavno nemam. To se u sociologiji naziva predrasuda, koje nerijetko vuku korijen iz stereotipova (kojih mašala ima ovdje na forumu). Mislim da ti ipak fali malo više poznanstava s ''drugačijim'' ljudima, koji ne misle isto kao ti. Svakako, pod tim mislim s normalnim i saburli ljudima (kakav sam i sam :) ). Naučio bi lakše kontrolirati, to jest dozirati neke svoje predrasude, i općenito bio bi interesantnija osoba.
Niko ne granice niti u tim granicama neke drzave i entitete . Niko na svijetu . Svako gleda da se prosiri a ti bi mene suzavo . Sjeti se Knina i Martica . OluuuuuuuuuuuuJJJJJJJJJaaaaaaaaaaaaaaaaa i neka je kada hoce drzavu u drzavi i praviti veliku Srbiju . Ko ih yebe .Samo ne znam kako neko u BiH moze traziti ono sto nikada nikome dao u Srbiji ili Hrvatskoj . A odgovor je samo jedan . Sila . 1992 imali ste silu . A sila i nepravda padaju . Padaj silo i nepravdo !
Pa dobro, ako mora oluja - oluja. Samo da ne boli i da ne traje dugo :thumbup:
izvor zivota

#758 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by izvor zivota »

Ti zivis u svojoj masti,potpuno odvojen od realnog zivota. U BIH ljudi govore jezikom kojim se svi medjusobno savrseno razumiju ali ga različito nazivaju. To je njihovo pravo. Unitarizam je samo u glavama onih koji mastaju izvan stvarnosti.
Aspekt

#759 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

hafis
Pa dobro, ako mora oluja - oluja. Samo da ne boli i da ne traje dugo :thumbup:
Pataeticno do bola . Ja sam zrtva genocida i nikada ama bas nikada nisam pozelio nikome nista lose a kamoli napravio . Samo ti kazem kako je RHrvatska i Hrvati kao narod rjesila problem entiteta, SAO MAO FAO krajina i slicnih stvari . Istorija i povijest nije zabiljezila kako su se fasisti raznih boja 4 godine izivljavali nad bosnjacima . I ti meni o boli . Kvaran si kao kutanjk . Nek ti bude . Ti dobar ja los . Nisam ni ocekivao da ces napisati suprotno .
animals

#760 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by animals »

Glavni problem u BiH je sto bi sva tri naroda da namecu nesto svoje....lijepo je voliti svoje, ali treba postovati i tudje..i tu lez sav problem..velicanje svojega i omalovazavanje tudjega..ciji je jezik ispravan, cuj..pa svakom njegov i dok se takve stvari ne pocnu smatrati normalnim nikad normale u drzavi..
Aspekt

#761 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

animals wrote:Glavni problem u BiH je sto bi sva tri naroda da namecu nesto svoje....lijepo je voliti svoje, ali treba postovati i tudje..i tu lez sav problem..velicanje svojega i omalovazavanje tudjega..ciji je jezik ispravan, cuj..pa svakom njegov i dok se takve stvari ne pocnu smatrati normalnim nikad normale u drzavi..
Laz , notorna laz . Bosnjaci 1992 nisu nikome nista nametali niti su bilo kome sta osporavali . I opet su jednostavno napadnuti kao sugava stoka koju treba istrijebiti .I to se dobrim dijelom ispunilo . Jesam li sta slagao ? Nisam !!! Napisi nesto sto ima smisla . Molim te

ps
ja ni danas nikome ne sporim nista samo ti kazem da Meho i Luka u Tuzli pricaju jednim jezikom . Nebitno kojim .Neka nauka utvrdi kako se taj jezik zove . Postoji nauka i struka koja to moze reci . Ovo kod nas je politika ili bolje receno politikanstvo .
Last edited by Aspekt on 28/01/2014 21:38, edited 1 time in total.
Hlapoje

#762 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Ključ funkcionisanja BiH kao države je na Bošnjacima, pošto su oni najbrojniji narod.
Oni moraju biti dobri Samarićani i popuštati pred zahtevima druga dva naroda.
Takvu je politiku vodio i Tito u SFRJ kad je Srbima kao najbrojnijem narodu u startu sasekao krila.
madner

#763 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by madner »

Ziv bio, unutrasnje uredjenje RBiH nije 1992 bilo nista manje ili vise unitarno nego 1946.
Great Cornholio

#764 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Great Cornholio »

Bez entiteta nema identiteta :D
Hlapoje

#765 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Aspekt wrote: Laz , notorna laz . Bosnjaci 1992 nisu nikome nista nametali niti su bilo kome sta osporavali . I opet su jednostavno napadnuti kao sugava stoka koju treba istrijebiti .I to se dobrim dijelom ispunilo . Jesam li sta slagao ? Nisam !!! Napisi nesto sto ima smisla . Molim te
Jesu. Nametali su unitarnu BiH.
Aspekt

#766 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

Hlapoje wrote:Ključ funkcionisanja BiH kao države je na Bošnjacima, pošto su oni najbrojniji narod.
Oni moraju biti dobri Samarićani i
popuštati pred zahtevima druga dva naroda
.
Takvu je politiku vodio i Tito u SFRJ kad je Srbima kao najbrojnijem narodu u startu sasekao krila.
92 su popustili i sve dali osim podjele drzave koja u stvari znaci nestanak Bosne i Bosanaca . I sta ? Opet su okrutno napadnuti kao kakva bolest i nad je napravljen genocid . Samo sto gace nisu skinuli , sve su dali i na svakom frontu popustili i opet dozivjeli klanje . Fasistima ne mozes udovoljiti . Cudi me da ima neko ko nije upoznat sa tim desavanjima a hoce da ucestvuje u nekoj raspravi .
animals

#767 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by animals »

Aspekt wrote:
animals wrote:Glavni problem u BiH je sto bi sva tri naroda da namecu nesto svoje....lijepo je voliti svoje, ali treba postovati i tudje..i tu lez sav problem..velicanje svojega i omalovazavanje tudjega..ciji je jezik ispravan, cuj..pa svakom njegov i dok se takve stvari ne pocnu smatrati normalnim nikad normale u drzavi..
Laz , notorna laz . Bosnjaci 1992 nisu nikome nista nametali niti su bilo kome sta osporavali . I opet su jednostavno napadnuti kao sugava stoka koju treba istrijebiti .I to se dobrim dijelom ispunilo . Jesam li sta slagao ? Nisam !!! Napisi nesto sto ima smisla . Molim te

ps
ja ni danas nikome ne sporim nista samo ti kazem da Meho i Luka u Tuzli pricaju jednim jezikom . Nebitno kojim .Neka nauka utvrdi kako se taj jezik zove . Postoji nauka i struka koja to moze reci . Ovo kod nas je politika ili bolje receno politikanstvo .
Govorim o poslijeratnim godinama, ne o 1992..ko je Hrvatima nametnuo Komsica..to sa jezikom se vec zna, postuj tudje i tacka, nema druge, ako zelite BIH..vazi za sva tri naroda..
Aspekt

#768 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

Hlapoje wrote:
Aspekt wrote: Laz , notorna laz . Bosnjaci 1992 nisu nikome nista nametali niti su bilo kome sta osporavali . I opet su jednostavno napadnuti kao sugava stoka koju treba istrijebiti .I to se dobrim dijelom ispunilo . Jesam li sta slagao ? Nisam !!! Napisi nesto sto ima smisla . Molim te
:lol:
Great Cornholio

#769 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Great Cornholio »

Aspekt wrote:
Hlapoje wrote:
Nije smiješno, Bošnjaci i Hrvati su htjeli, protiv volje Srba, da se odvoje od SFRJ, i to je bio povod izbijanja rata.
Hlapoje

#770 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Aspekt wrote:

Pa šta je smešno?
Da li se Srbima nametala BiH kao nezavisna država, što oni nisu želeli?
Aspekt

#771 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

aha , a ja cuo da rat izbio jer su bosnjaci htjeli muslinsku drzavu sa serijatskim zakonom , pa sam cuo da je izbio rat jer ubijen svat ...hajde vec se jednom odlucite
Hlapoje

#772 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Hlapoje »

Aspekt wrote:aha , a ja cuo da rat izbio jer su bosnjaci htjeli muslinsku drzavu sa serijatskim zakonom , pa sam cuo da je izbio rat jer ubijen svat ...hajde vec se jednom odlucite
Rat je izbio zbog različitih pogleda naroda iz BiH na budućnost zajednice.
A taj ubijeni svat je samo posledica netrpeljivosti proizašlih iz različitih pogleda.
volta dzontra

#773 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by volta dzontra »

Hafis wrote:

Trnidad i Tobago - Trinidadotobazani - Trininadadotobazanski...

Fakat funkcionira :-):-):-):-)
Aspekt

#774 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

Hlapoje wrote:
Aspekt wrote:

Pa šta je smešno?
Da li se Srbima nametala BiH kao nezavisna država, što oni nisu želeli?
Svi moji prijatelji Srbi su na referndumu glasali za nezavisnu BiH . U BiH nije bio referndum naroda nego gradjana koji je prosao sa 64,7 posto . U Crnoj Gori je takodje nametnuta nezavisnost Srbima ( vrlo tijesno sa 51 % ) pa ne bi ni rata ni genocida . Nece pravolslavac na ortodoxa

Ni u Sloveniji nisu Srbi htjeli nezavisnost ali bogami prodje ni u Hrvtskoj nisu htjeli neovisnost pa znamo ishod , ni u Makedoniji Srbi nisu htjeli nezavisnost pa i to prodje ....
Aspekt

#775 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?

Post by Aspekt »

Hlapoje wrote:
Aspekt wrote:aha , a ja cuo da rat izbio jer su bosnjaci htjeli muslinsku drzavu sa serijatskim zakonom , pa sam cuo da je izbio rat jer ubijen svat ...hajde vec se jednom odlucite
Rat je izbio zbog različitih pogleda naroda iz BiH na budućnost zajednice.
A taj ubijeni svat je samo posledica netrpeljivosti proizašlih iz različitih pogleda.
a sta su Franjo i Slobo radili u Karadjordjevu 1990 te ? Prognizirali kako ce narodi u BiH gledati na buducnost zajednice :?
Post Reply