Himna političke stranke svira - treba li stajati?

kub lajkan

Post by kub lajkan »

mostarac wrote:
cyprus wrote:
mostarac wrote:pa gledaj, ako si tamo onda treba, a obzirom da i ako imas duznost kao novinar biti tamo, mozes pretpostaviti da ce se svirati onda dodji kasnije.
Ja da sam u toj poziciji sigurno ne bi sebi dozvolio da ustajem na sprem'te se sprem'te, a mogao bi pretpostaviti da ce svirati i dosao bi kasnije ili bi neposredno pred pocetak skupa izasao iz sale dok to fasisticko orgijanje prodje, ali ako se vec zadesis u sali onda bi trebao i stajati.
Znači, cjeli problem se riješi tako što se malo kasnije dođe.
da, jer nije to problem, to je samo posljedica, a uzrok je u drzavi ovakvoj kakva jeste, da takvi likovi mogu da imaju skup organizovane politicke grupacije koja nasom nesrecom dospije i u vlast.
Ne obilazim takve skupove, ali pretpostavljam da tehnicki nije bas uvijek izvodivo ispariti se za vrijeme intoniranja.

Elem, zateknes se u po "fasistickog orgijanja" i sta onda radis?
xon_sa

Post by xon_sa »

kub lajkan wrote:
mostarac wrote:
cyprus wrote: Znači, cjeli problem se riješi tako što se malo kasnije dođe.
da, jer nije to problem, to je samo posljedica, a uzrok je u drzavi ovakvoj kakva jeste, da takvi likovi mogu da imaju skup organizovane politicke grupacije koja nasom nesrecom dospije i u vlast.
Ne obilazim takve skupove, ali pretpostavljam da tehnicki nije bas uvijek izvodivo ispariti se za vrijeme intoniranja.

A kako se Boga ti ovaj novinar zatekao u po "fasistickog orgijanja" (kakve sve odvratne kvalifikacije ovdje necemo cuti :-) )
sulesavic

Post by sulesavic »

xon_sa wrote:A kako se Boga ti ovaj novinar zatekao u po "fasistickog orgijanja" (kakve sve odvratne kvalifikacije ovdje necemo cuti :-) )
Hipotetski.
Fair Life

Post by Fair Life »

xon_sa wrote:Sta ti nije jasno?! Novinar DOBROVOLJNO posjecuje
stranacki skup i svojim gestom vrijedja prisutne. Naravno da ce mu to
zamjeriti. Ako je dolazio neprijateljski nastrojen prema skupu onda nije
trebao ni dolaziti, a jos manje bez ikakve potrebe prkositi. Gdje nestade
novinarska neutralnost i etika?!
Upravo tako...

Novinarska neutralnost i etika od njega zahtjevaju "neutralnost", tj.
nepristrasnost.

Da su krenuli ljubiti stranacku zastavu... da li bi on trebao stati u red?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

xon_sa wrote:
kub lajkan wrote:
mostarac wrote: da, jer nije to problem, to je samo posljedica, a uzrok je u drzavi ovakvoj kakva jeste, da takvi likovi mogu da imaju skup organizovane politicke grupacije koja nasom nesrecom dospije i u vlast.

A kako se Boga ti ovaj novinar zatekao u po "fasistickog orgijanja" (kakve sve odvratne kvalifikacije ovdje necemo cuti :-) )
"Fasisticko orgijanje" sam citirao. A ako vec nekom odgovaras onda procitaj cijeli post, zajedno sa citiranim dijelovima. Onda mozda shvatis znacenje. Doduse, o razumijevanju smisla mozda je preambiciozno govoriti...
xon_sa

Post by xon_sa »

Fair Life wrote:
xon_sa wrote:Sta ti nije jasno?! Novinar DOBROVOLJNO posjecuje
stranacki skup i svojim gestom vrijedja prisutne. Naravno da ce mu to
zamjeriti. Ako je dolazio neprijateljski nastrojen prema skupu onda nije
trebao ni dolaziti, a jos manje bez ikakve potrebe prkositi. Gdje nestade
novinarska neutralnost i etika?!
Upravo tako...

Novinarska neutralnost i etika od njega zahtjevaju "neutralnost", tj.
nepristrasnost.

Da su krenuli ljubiti stranacku zastavu... da li bi on trebao stati u red?
Ljubljenje zastave je iskazivanje ljubavi prema zastavi, odnosno onome sta predstavlja, a ustajanje dok svira necija himna je iskazivanje postovanja. Neljubljenjem zastave neces nikoga uvrijediti, jer si ti samo gost i od tebe se ne ocekuje da iskazujes ljubav prema toj stranci, ali ce ti se zamjeriti, ako iskazes nepostovanje prema skupu na koji si pozvan i na koji si svojom voljom dosao kao gost. Nevjerovatno oko kakvih djetinjarija se ovdje raspravlja.
Fair Life

Post by Fair Life »

nane_hercegovac wrote:Slazem se da trebam postovati pravila domacina, samo zavisi o cemu se radi.
Recimo, bio sam na predizbornom skupu HDZ-a i svi su pjevali Lijepu nasu, tada sam se ustao, ali nisam pjevao. Također, bio sam na obilježavanju 15. godišnjice HKDD (ono društvo to vodi don Anto Jelić) i kad je bila minuta šutnje i stajanja za žrtve na Baljburgu i Bugojanskoj grupi "Fenix" pridružio am se prisutnim u sajanju, bez obzira što imam negativan stav o tim događajima.
A na ovoj skupštini nakon himne bila je samo Fatiha i samo za šehide, nigdje minute šutnje, niti poginulih boraca. Mogu samo zamisliti kako bi se osjećao neki moj kolega, koji je ateista, ili pripadnik druge konfesije.

A nisam mogao zakasniti na taj događaj, jer je dio bontona ne kasniti na skupove. Neutralnost se gleda u objavljenom materijalu.
Kako bi se osjecao?

Otprilike ovako... kao ovaj Osman Tica
[size=150]OTVORENO PISMO GOSPODINU ALIJI IZETBEGOVICU[/size] wrote:Gospodine Izetbegovicu kanim se dugo da Vam pisem i sve sam to odgadjao pravdajuci se borbom protiv agresora na Bosnu i Hercegovinu koja je preca i vaznija od toga sta vam zamjeram. Sada je u Bosni mir, Amerika je punom nogom krocila na tlo Bosne. To mi daje i snage i prava da vam pisem. Pisem Vam jer zelim da mi budete predsjednik i, po svemu sudeci, nije do mene vec do Vas da to ne zelite.

Ne pisem Milosevicu jer ne zelim njega za predsjednika. On je fasista, odgovoran za patnje i genocid nad mojim narodom i mojom drzavom. Njemu neka pisu prevareni Srbi i bosanski pravoslavci.

Ne zelim pisati ni Tudjmanu. Njemu neka pisu Hrvati, izdani bosanski katolici, prognani Srbi.

Moj sin je poginuo braneci Bosnu kao borac Armije BiH. Ni on ni ja nismo bili clanovi nikakvih politickih partija. Kad je Bosna napadnuta, uzeli smo oruzje da je branimo. On poginuo a ja sam kao teski ranjenik prebacen na lijecenje u inostranstvo. Nadam se da imam pravo da Vas pitam:

1. Zasto uz ime mog sina i uz ime toliko hrabrih boraca Bosne vezujete vjerski imenitelj sehid? Moj sin nije sehid, niti dozvoljavam bilo kome da njegovu smrt tako zove. U mom jeziku ima hiljadu rijeci kojim se njegova pogibija za Bosnu moze nazvati, ali nikako vjerskom i stranom.

2. Zasto borce Armije BiH pozdravljate sa "Selam alejkum" (Smotra boraca Treceg korpusa u Zenici )? Tako se ne moze pozdravljati Armija BiH, cak ni Bosnjacka armija jer se Bosnjaci ne stide svog jezika. Ne stide se ni vjere oni koji su vjernici, ali vjera je jedno, partija drugo, armija drzave BiH, trece.

3. Zasto ucite fatihu nad umrlim i poginulim? Kao vjerniku privatno Vam ne zamjeram, ali Vi ste drzavnik, i to multinacionalne Bosne. Nad mojim sinom odsutite. Bolje nista ne reci nego govoriti na jeziku koji ni on ni ja ne bismo razumjeli.

4. Zasto ste na dvije nespojive funkcije, funkciji predsjednika drzave BiH i vjersko-nacionalne stranke SDA. Vi ne mozete biti predsjednik multinacionalne drzave i jednonacionalne partije. Nacionalne partije mogu vladati nacionalnim drzavama, a nikako visenacionalnim.

5. Zasto ne objelodanite narodu Bosne i Hercegovine da su nacionalne partije politicki mrtve poslije pocinjena zlocina nad drzavom i narodom u kojoj su, htjeli mi to priznati ili ne, cijelo vrijeme bile politicki savezici. Stepen odgovornosti i zlocina je drugo pitanje. U onoj mjeri u kojoj nacionalne partije jos uvjek postoje u toj mjeri Bosna ne postoji. Morate reci narodu sta je pobjedilo poslije Deytona: Bosna ili nacionalne partije. Ako je suditi po kadrovskim promjenama koja se desavaju na terenu, u kojem SDA ne zaostaje, bojim se da je po srijedi ono drugo.

Citam da prognozirate ponovnu pobjedu nacionalnih partija i to da ce SDA pokupiti najveci broj bosnjackih glasova. Znaci li to da Bosne vise nema i da je stvar nacionalnih politickih partija koko ce urediti "svoje" teritorije? Ili nas ceka jos jedan rat strasniji od ovoga?

6. Zasto napadate one kojima je Deda Mraz izuzetno svijetla tacka u zivotu? Toliko radosti, toliko nade i iluzija malo sta djeci moze da donese kao on. Mi u Bosni to slavimo vijekovima i on je jednostavno nadnacionalna kategorija, kao i Nova godina. Bajrami, bozici i ko zna koji drugi vjerski praznici u Bosni nisu zajednicki ali Nova godina i Djeda Mraz jesu.

7. Zasto ne oduzmete pravo vjerskom listu "Ljiljan" da se naziva nacionalnim listom Bosnjaka? Sedam teologa, koliko ih uredjuje list, ne moze uredjivati nacionalni vec vjerski list. Bosnjaci trebaju nacionalni list, ali vjera i nacija nisu isto.

8. Zasto ne smanjite kampanju protiv nezavisnih informativnih glasila (ubistvo novinara u Zepcu, premlacivanje u Tuzli, podmetanje bombe u nezavisnom radiju u Sarajevu, premlacivanje Senada Avdica), cak i Vi licno napadate redakciju TV BiH.

Gospodine Izetbegovicu, ja uvazavam vase vjerske nazore prema zivotu i smatram ih privatnim. Od Vas ocekujem da budete predsjednik koji uvazava moj ateisticki odnos prema zivotu. Vjera nam nije zajednicka, ali Bosna jeste, moramo se izdici iznad vjerskog, partijskog, nacionalnog do nivoa drzavnog da bi opstali, a Vi ostali moj predsjednik. U suproptnom to ne mozete biti.

Osman Tica

Kopenhagen, Tel 33252712/206
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

nije lako biti novinar, sta li Naneta tek ceka ako bude isao u Srpsku radikalnu stranku? :shock:
xon_sa

Post by xon_sa »

nane_hercegovac wrote:Slazem se da trebam postovati pravila domacina, samo zavisi o cemu se radi.
Recimo, bio sam na predizbornom skupu HDZ-a i svi su pjevali Lijepu nasu, tada sam se ustao, ali nisam pjevao. Također, bio sam na obilježavanju 15. godišnjice HKDD (ono društvo to vodi don Anto Jelić) i kad je bila minuta šutnje i stajanja za žrtve na Baljburgu i Bugojanskoj grupi "Fenix" pridružio am se prisutnim u sajanju, bez obzira što imam negativan stav o tim događajima.
A na ovoj skupštini nakon himne bila je samo Fatiha i samo za šehide, nigdje minute šutnje, niti poginulih boraca. Mogu samo zamisliti kako bi se osjećao neki moj kolega, koji je ateista, ili pripadnik druge konfesije.

A nisam mogao zakasniti na taj događaj, jer je dio bontona ne kasniti na skupove. Neutralnost se gleda u objavljenom materijalu.
Izvinjavam se ako donosim pogresne zakljucke, ali cini mi se da si jedino prkosio na ovom skupu jer ti se nisu svidjele vjerske konotacije, posebno vezane za odredjenu religiju (jer ocito kod ostalih nisi zanovijetao)?
Almir Arnaut-Belli

Post by Almir Arnaut-Belli »

Ako je novinar-onda mu je jedini posao da profesionalno uradi svoj posao,to sto je jedini sjedio ,da sam njegov urednik bila bi mu šut karta,mogao se vratiti bez materijala za objavu,ovako mislim da je svoj ego-licni stavio ispred profesije
ja mrzim ljude koji vode SDA stranku i poltrone koji ih predstavljaju,i da se nađem u njegovoj situaciji bio bi uz ostale novinare i radio svoj posao,tada mi niko nebi prigovorio,licno sam snimao hiljadu puta dok je intonirana himna BiH,dok svi stoje ja radim svoj posao,znaci pitanje je za koga i sta je tamo radio,trebao je da gleda reakcije svih ljudi dok traje himna da obilazi i da npr vidi da li im je draza njihova od prve ili druge,ovo je moj stav a postoji kodeks novinara.
Zamislite da na skupu ravnogorskih četnika svira boze pravde a ja jedini sjedim,prvo ili nisam normalan ili mi noge smrde,ja sam tamo da radim svoj posao i to neprimjetno,znaci ne izazivajuci ni trunku paznje prisutnih
xon_sa

Post by xon_sa »

nane_hercegovac wrote:
xon_sa wrote:

Izvinjavam se ako donosim pogresne zakljucke, ali cini mi se da si jedino prkosio na ovom skupu jer ti se nisu svidjele vjerske konotacije, posebno vezane za odredjenu religiju (jer ocito kod ostalih nisi zanovijetao)?
Nije istina, kad je bilo ucenje Fatihe, ustao sam se i digao ruke kao i ostali prisutni u sali. Himna stranke je vec neka druga stvar. Kad sam spominjao predizborni skup HDZ-a pjevale su se i tu pjesme slicnih poruka, pa nisam pjevao, niti im pljeskao, ali mi nije niko ni zamjerio.
Koliko sam shvatio, ni na ovom skupu ti nije niko zamjerio sto nisi pljeskao ni pjevao, vec sto si sjeo kad su poceli sa intoniranjem himne stranke koja je organizovala skup. Koliko se ja razumijem u bonton ovo je vrlo gruba uvreda i vjeruj da se nemas na sta zaliti, budi sretan ako tvoj urednik ne dobije zalbu na tvoju profesionalnost i novinarsku etiku...
Almir Arnaut-Belli

nane za tvoje dobro kao novinar treba da si nezavistan i neprimjetan,jer ako izazoves problem neces uspjeti uraditi ono zbog cega si dosao.
Jedne godine i to 1996,sa tablicama sa ljiljanima i TZ na njima sam pitao u Istocnom Mostaru da li je sigurno da idem u Medjugorje sa takvim registarskim oznakama,rekao je nema problema i ja ga poslusa,kada sam dosao tamo bio sam jedini sa tim tablicama i nisam uradio posao,nego sam stvorio puno neprijatelja,kada su vidjeli ljiljane kao da su ugledali đavola,meni je i dan danas u glavi faca tog drota i kako on sa sigurnoscu govori,ma sigurno je ...,to znaci kada ides negdje gdje te glava moze zaboliti budi neprimjetan,poslije ovoga događaja kada sam bio krme u Teheranu,naucio sam to...nadam se da ce ti ova prica pomoci,nekada nije hrabrost u pitanju-nego ispadne da je to glupost,ovo sve sto sam naveo je dobronamjerno,jer u toj sali te je neko mogao i povrijediti,jer ljudi koji su primitivni isto tako su i opasni,pozdrav od Belog
sulesavic

Post by sulesavic »

Almir Arnaut-Belli wrote:nane za tvoje dobro kao novinar treba da si nezavistan i neprimjetan,jer ako izazoves problem neces uspjeti uraditi ono zbog cega si dosao.
Jedne godine i to 1996,sa tablicama sa ljiljanima i TZ na njima sam pitao u Istocnom Mostaru da li je sigurno da idem u Medjugorje sa takvim registarskim oznakama,rekao je nema problema i ja ga poslusa,kada sam dosao tamo bio sam jedini sa tim tablicama i nisam uradio posao,nego sam stvorio puno neprijatelja,kada su vidjeli ljiljane kao da su ugledali ðavola,meni je i dan danas u glavi faca tog drota i kako on sa sigurnoscu govori,ma sigurno je ...,to znaci kada ides negdje gdje te glava moze zaboliti budi neprimjetan,poslije ovoga dogaðaja kada sam bio krme u Teheranu,naucio sam to...nadam se da ce ti ova prica pomoci,nekada nije hrabrost u pitanju-nego ispadne da je to glupost,ovo sve sto sam naveo je dobronamjerno,jer u toj sali te je neko mogao i povrijediti,jer ljudi koji su primitivni isto tako su i opasni,pozdrav od Belog
Dobri moj politièaru koji se zala¾e¹ da ovu pi*ku materinu u kojoj ¾ivimo uèini¹ boljom, ta odrednica u vezi sa stranom svijeta koja ti stoji uz Mostar - to ne postoji.
Almir Arnaut-Belli

sulesavic wrote:
Almir Arnaut-Belli wrote:nane za tvoje dobro kao novinar treba da si nezavistan i neprimjetan,jer ako izazoves problem neces uspjeti uraditi ono zbog cega si dosao.
Jedne godine i to 1996,sa tablicama sa ljiljanima i TZ na njima sam pitao u Istocnom Mostaru da li je sigurno da idem u Medjugorje sa takvim registarskim oznakama,rekao je nema problema i ja ga poslusa,kada sam dosao tamo bio sam jedini sa tim tablicama i nisam uradio posao,nego sam stvorio puno neprijatelja,kada su vidjeli ljiljane kao da su ugledali đavola,meni je i dan danas u glavi faca tog drota i kako on sa sigurnoscu govori,ma sigurno je ...,to znaci kada ides negdje gdje te glava moze zaboliti budi neprimjetan,poslije ovoga događaja kada sam bio krme u Teheranu,naucio sam to...nadam se da ce ti ova prica pomoci,nekada nije hrabrost u pitanju-nego ispadne da je to glupost,ovo sve sto sam naveo je dobronamjerno,jer u toj sali te je neko mogao i povrijediti,jer ljudi koji su primitivni isto tako su i opasni,pozdrav od Belog
Dobri moj političaru koji se zalažeš da ovu pi*ku materinu u kojoj živimo učiniš boljom, ta odrednica u vezi sa stranom svijeta koja ti stoji uz Mostar - to ne postoji.
1996 je postojala vjeruj mi i to sam osjeti na svojoj kozi,a za mene postoji ako hoces da znas samo RBIH,a pitaj ljude sta misle u Mostaru o toj 1996,koliko se sjecam Mostar su podijelili nacionalisti a ne ja i ti i posljedice toga se jos i danas osjete,te 1996 pola grad sruseno i izresetano a kada sam otisao na drugu stranu mislio sam da sam na moru,hvala bogu sto danas nije tako...nadam se da se ne ljutis sto pricamo o gorkoj proslosti,a danas imamo 10 kantona ,tri regije,dva entiteta ,ja bi volio da opet imamo jednu RBIH
mostarac

Post by mostarac »

i danas postoji istocni i zapadni mostar i to vise nego 1996. godine. 1996. godine je postojala fizicka barijera, a mentalna je bila tek u povojima. Danas ne postoji fizicka, ali mentalna je dozivjela zrelost i izasla iz puberteta i u punoj je snazi. Ko god kaze da nije tako slobodbno mozes reci da laze. Ja bi volio da nije tako, ali tako jeste i u glavama svih ljudi koji zive u mostaru itekako postoji "ova" i "ona" strana, istocni i zapadni mostar.
To je tuzno ali to je tako.
Šandor

Post by Šandor »

sulesavic wrote:Dobri moj političaru koji se zalažeš da ovu pi*ku materinu u kojoj živimo učiniš boljom, ta odrednica u vezi sa stranom svijeta koja ti stoji uz Mostar - to ne postoji.
Postoji. U Mostaru je sve podijeljeno. Aparthejd skoro ko u Južnoj Africi. S malom razlikom.

Nema ama baš ništa da je faktički ujedinjeno. Evo ako ima nek Mostarac navede. Jedino su kriminalci dole zajedno. :D

Imaju lafo gimnaziju ujedinjenu. Bit će da je to ona što je nosila ime Alekse Šantića? Aha, nek ti Mostarac kaže kako je ujedinjena? :D
sulesavic

Post by sulesavic »

Ljudi, nisam mislio ni¹ta lo¹e. Stvar je semantièke prirode. Ne ¾elim dva grada. U tom smislu, trudim se izbjegavati bilo kakvo spominjanje takve dualnosti i asocijacije na Berlin i fizièku pregradu u tom gradu.

Haj'mo na temu.

Da li bi trebalo ustajati na Gaudeamus igitur?

Da li æe veèeras kamermani ustati na Ko¹evu kada budu himne?
mostarac

Post by mostarac »

Šandor wrote:
sulesavic wrote:Dobri moj političaru koji se zalažeš da ovu pi*ku materinu u kojoj živimo učiniš boljom, ta odrednica u vezi sa stranom svijeta koja ti stoji uz Mostar - to ne postoji.
Postoji. U Mostaru je sve podijeljeno. Aparthejd skoro ko u Južnoj Africi. S malom razlikom.

Nema ama baš ništa da je faktički ujedinjeno. Evo ako ima nek Mostarac navede. Jedino su kriminalci dole zajedno. :D

Imaju lafo gimnaziju ujedinjenu. Bit će da je to ona što je nosila ime Alekse Šantića? Aha, nek ti Mostarac kaže kako je ujedinjena? :D
U Mostaru ni zrak nije zajednicki, a problem Mostara je taj sto u roku 15 minuta moze da se vrati na stanje iz 1993. godine i formira linije fronta, ali vecina ljudi u bosni to ili ne zna ili ne konta. Mostar je kao tempirana bomba koju i najneopreznija stvar moze zapaliti gore nego sto je to bilo 1993. godine. Ovaj privid ujedinjenja je gori nego kad je grad bio podjeljen jer stvara dublje i jace nezadovoljstvo.
Istina u Mostaru se vise ne ubija zbog nacionalne pripadnosti, ali u roku 15 minuta Mostar bi bio spreman za rat do istrebljenja i do zadnjeg covjeka i to uopste nije naucna fantastika nego realnost, a napetost je nesto sto je u mostaru samo gurnuto pod tepih a ostalo je konstanta u podsvijesti i tu i jedni i drugi cekaju drugo poluvrijeme. Ako se jos uzme u obzir da je grad intelektualno, moralno i kulturno na koljenima, a o privredi da ne govorim, onda to predstavlja jedan real-time horor film i ja cu zbog svega gore nabrojanog napustiti ovaj grad, a davno sam prestao da ga volim, jer kao prvo to nije isti grad, jer grad cine ljudi a ne gradjevine, a kao drugo ovo se i ne moze nazvat gradom.
sulesavic

Post by sulesavic »

mostarac wrote:U Mostaru ni zrak nije zajednicki, a problem Mostara je taj sto u roku 15 minuta moze da se vrati na stanje iz 1993. godine i formira linije fronta, ali vecina ljudi u bosni to ili ne zna ili ne konta. Mostar je kao tempirana bomba koju i najneopreznija stvar moze zapaliti gore nego sto je to bilo 1993. godine. Ovaj privid ujedinjenja je gori nego kad je grad bio podjeljen jer stvara dublje i jace nezadovoljstvo.
Istina u Mostaru se vise ne ubija zbog nacionalne pripadnosti, ali u roku 15 minuta Mostar bi bio spreman za rat do istrebljenja i do zadnjeg covjeka i to uopste nije naucna fantastika nego realnost, a napetost je nesto sto je u mostaru samo gurnuto pod tepih a ostalo je konstanta u podsvijesti i tu i jedni i drugi cekaju drugo poluvrijeme. Ako se jos uzme u obzir da je grad intelektualno, moralno i kulturno na koljenima, a o privredi da ne govorim, onda to predstavlja jedan real-time horor film i ja cu zbog svega gore nabrojanog napustiti ovaj grad, a davno sam prestao da ga volim, jer kao prvo to nije isti grad, jer grad cine ljudi a ne gradjevine, a kao drugo ovo se i ne moze nazvat gradom.
Jbg, èitam ¹ta pi¹e¹ i jeza me spopada...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

nane_hercegovac wrote:Bas kako je naveo mostarac, kod ljudi postoje barijere, to se moža više vidi u Mostaru, zato što je za vrijeme rata bio podijeljen, nije kao drugi gradovi, bio u potpunosti pod vlascu jedne vojske. Takav slucaj je i sa Gornjim Vakufom.
Cini mi se da su takvi jos Vitez i Novi Travnik...
kustah

Post by kustah »

mostarac je dao odgovor na pitanje: da li je novinar trebao ustati na sviranje himne stranke. Nijh treba pljuvati, a ne uvazavati. Oni donose smrt i razaranje.

Na zalost u svijetu je dominantna politicka opcija koja je dovele na vlast ove kreature. Pa su nas, izraelizirali i palestinalizirali. Nebih se zacudio da jednoga dana pocnu praviti zid u Mostaru kako to rade Izraelci u Jerusaleme i Amerikanci u Bagdadu.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

mostarac wrote: U Mostaru ni zrak nije zajednicki, a problem Mostara je taj sto u roku 15 minuta moze da se vrati na stanje iz 1993. godine i formira linije fronta, ali vecina ljudi u bosni to ili ne zna ili ne konta. Mostar je kao tempirana bomba koju i najneopreznija stvar moze zapaliti gore nego sto je to bilo 1993. godine. Ovaj privid ujedinjenja je gori nego kad je grad bio podjeljen jer stvara dublje i jace nezadovoljstvo.
zasto? Zar nisu nista naucili iz rata? Zar nije krenuo turizam, stari most, buna? Zar je sve to samo privid? Mostar je jedan od najljepsih gradova BiH, ako ne i najljepsi
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

mostarac wrote:U Mostaru ni zrak nije zajednicki, a problem Mostara je taj sto u roku 15 minuta moze da se vrati na stanje iz 1993. godine i formira linije fronta, ali vecina ljudi u bosni to ili ne zna ili ne konta. Mostar je kao tempirana bomba koju i najneopreznija stvar moze zapaliti gore nego sto je to bilo 1993. godine. Ovaj privid ujedinjenja je gori nego kad je grad bio podjeljen jer stvara dublje i jace nezadovoljstvo.
Naci razloge za predaju je uvijek bilo najlakse. Ti ako si umoran kolega, spremi stap, mamce, termosku i sendvic, pa odmori malo. Naci izlaz iz labirinta velikosrpstva, velikohrvatstva i korupcije navodnih saveznika, jeste izazov, ali popustiti fasizmu jer nemas silu da ga skrsis, nije opravdano, bez obzira koliko ti za to nasao razloga.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jastreb35 wrote:
Naci razloge za predaju je uvijek bilo najlakse. Ti ako si umoran kolega, spremi stap, mamce, termosku i sendvic, pa odmori malo. Naci izlaz iz labirinta velikosrpstva, velikohrvatstva i korupcije navodnih saveznika, jeste izazov, ali popustiti fasizmu jer nemas silu da ga skrsis, nije opravdano, bez obzira koliko ti za to nasao razloga.
Jegi ba Jastrebe, jos ce @mostarac ispasti kriv za zlo koje je samo konstatovao i koje sam ama bas nikako ne moze da izmjeni... :-)

I usput, kad vec nabrajas nacionalizme, onda nabroj sve! :oops:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Nije on kriv za stanje drustva nego za stanje razocaranosti u koje je sam sebe doveo, zahtjevajuci brze sazrijevanje rezultata borbe protiv fasizma, a zaboravljajuci da se protiv fasizma ne bori zbog licne satisfakcije nego zbog zle prirode fasizma. Odnosno, ako se etnicki aparthejd brani tri decenije, upravo toliko treba trajati i nasa borba protiv tog etnickog aparthejda, a ne onoliko dugo koliko treba da prodje neki nas rok kojeg smo sebi zadali. Kao, ako do ponedeljka ne pobijedimo one koji zele smrt drzavi, ja dizem ruke.
Post Reply