HEJ JUGOSLOVENI ...

Locked
whow

Post by whow »

feral.tribune wrote:
Teuta wrote:
feral.tribune wrote: Bosanska javnost se raduje nezavisnosti Kosava jer se raduje pravdi.Nije bitno da li Kosovo u pitanju .Sutra Vojvodina ili Sandzak .Raduje me istina i pravda .Ja sam sigurno popio vise kafa sa Albancima nego ti .Upoznao sam ih ih hejbet .Nikad mi nijedan rekao , priznao projekat zvani Velika Albanija .A tebi jeste ? ?? ! Cudno .Zapadna Makedonija se nece nikada otcjepiti jer je Makedonija medjunardno priznata drzava .Ovo si napisala samo iz jednog razloga .Da ce otjepiti genocidna rs .Kazem ti vrlo si prozirna .Kada pricas o planu koji je prost kao tetovski pasulj pricas o Velikoj Srbiji .Ja sam pmalo lucidan i pronicljiv covjek .Ja znam sta ti mislis i sta ti sanjas .Mislim , nisam neki mozak ali to je tako kristalno jasno .Barem meni .Citam te kao bukvar .
Ovo je kratko i totalno netacno. Ti znaci mislis da Srbiji treba uzeti i Sandzak i Vojvodinu? To ti je pravda? Pa jarane, zalozi se ti da SAD-u oduzmu Vajoming zbog Vijetnama, Alabamu zbog Afganistana i Teksas zbog Iraka. Ah, da, i Nevadu zbog bombardovanja Srbije. :D Zbog odugovlacenja u Drugom svjetskom ratu treba im oduzeti bar tri drzave. Itd. Svedi Ameriku na njujorski pasaluk, ako ti volja. :-) U glavi, kad imas te lude primisli.
Drugo, apsolutno znam vise Albanaca od tebe. Zivjela medju njima godinama, radila s njima, znam ih bar par stotina. Znam kulturu i obicaje, kako zive, kako i zasto zamotavaju zene, kakvim ceremonijama sunete djecu i sta se sve jede u takvim prigodama. Dakle, bolje sam upoznata nego ti s povrsinskog kafenisanja. A bogami i te planove o Velikoj Albaniji sam cula, iz prve ruke. Meni su se, eto, povjeravali. Jedan mi nacrta i mapu Velike Albanije. Sve albanske teritorije u jednoj drzavi. To sto je Makedonija priznata nista ne znaci Albancima kad se zainate. I Kosovo je, u okviru Srbije, bilo priznato, zar ne? Albanci ne mrze Srbe, oni samo hoce teritorij. Srbi ne mrze Albance, i oni hoce teritorij. E, to ti je isto prosto ko tetovski pasulj. Svi ba hoce teritorij.
I zadnji tvoji biseri: ja sanjam o Velikoj Srbiji? Ja zelim otcijepljen RS? Sorry, vidovita Dzemila, nisam te prepoznala! :D Nek si ti mene procitao kao bukvar. The truth is: ja bih zeljela veliku Jugoslaviju. Ako to vise ne sljaka, voljela bih i jaku Bosnu, sa status quo-om. Neka Federacije, neka RS, ali da se drzava sredi, da se ljudi zaposle, kriminal smanji, politicari pocnu raditi za dobrobit drzave.Eto, o tome ja snujem. Prestani pretpostavljati i misliti da su svi Srbi isti. Nisu ni svi Bosnjaci. Zao mi je sto ti razbijam iluzije da smo svi mi najvece zloce u univerzumu. :) Prestani mahati tim stereotipijama. Iliti: sta se onda ljutis kad tebe Srbi zovu: Turcin, balija? I ti radis isto. Ja se ljutim sto ti mene trpas u nekakve genocidne projekte i torove ali ja imam pravo ljutiti se: ja to ne cinim drugim narodima. Ne generalizujem.
I kazes, nisi neki mozak. Evo tvrdnje s kojom cu se sloziti. Da ne bude ja sve u pravu. :D 8-)
Ne ljutim se uoooopste .Ja jesam Turcin i balija .Sve ono sto ti nisi ja jesam .
Bitno je biti covjek prije svega sto kod tebe izgleda pomalo shepa ali valjda ces jednon skontati. A to sto tvrdis da si Turcin je dokaz koliko poznajes Bosansko Hercegovacku historiju, koju da si kojim slucajem proucavao znao bih da su stotine hiljada bosnjaka poginule u razno raznim borbama i bunama protiv Osmanlija za svoju samaostalnost. Po pitanju "baliluka" neznam da li ti je poznato i pravo znacenje ove rijeci ili samo pokusavas da nas impresioniras ali evo i sam Alija rece jednom prilikom da je baliluk to sto ce unistiti nas Bosnjake a ti nazalost potvrdujes ovu tezu svojim primjerom.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

Teuta wrote:Feral, ja ne pijem. U zivotu se nisam napila. Odustani covjece, vidis da sam hodajuce srpsko savrsenstvo. :lol:
Tako si rekla da ne nosis krst a covjek te prepozna u cevabdzinici .
feral.tribune

Post by feral.tribune »

sekspir wrote:Hajde Feral,promijeni nik.Jos ti nisi "ugaravio" ruke citajuci tu novinu,onako,kad je sistematski citas,srknes dvije-tri kahve/kafe,i onda,oslobodjen,odes setati ulicama nepoznatih ti gradova.Naime,sustinki nisi shvatio Teutu,i ne pristaj zeni na jade...
I te kako sam shvatio sustinu za razliku od tebe i zato " pristajem jadnoj zeni na jade " .
@Teuta : " Americi treba oduzeti Nevadu zbog bombardovanja Srbije "
@Teuta : " Ja sam za status quo , neka Fedaricije i neka RS " ...
Gospodjica Teuta me neodoljivo podsjeca na onu sarajevsku Srpkinju iz Top liste Nadrealista koja za vrijeme opsade Sarajeva stoji u redu za kruh - vodu i komentira onako sama za sebe najnovije vijesti : " Pa nece valjda bombardirati Srbiju :? Pa znaju li oni da mi( oni ) imamo djecu ? Znaju li oni da mi , hmmm oni imaju rakete zemlja - vazduh ......
Ali neka simpa je cura , navija za Hrvatsku kada ovi igraju baluna , voli Albance pod uvjetom da i dalje zive u sastavu Srbije jer Srbi ne mrze Albance :-) ide na iftar kad zagusti ...cudo od zene ....jedva cekam da se probudi bas mi nedostaje :-D
Agic Nurija

Post by Agic Nurija »

kijameta wrote:
1gorstak wrote:Vratice se stara dobra jugoslovenska vremena nakon ulaska njenih federalnih jedinica u EU. Ideja jugoslovenstva je bila nesto najbolje sto se desilo ovim prostorima, ali eto, ni EU atmosfera nije losa. Steta samo sto EU nema Goli otok.
Ideja jugoslovenstva je puno starija od Jugoslavije i nadzivjela je Jugoslaviju.
Jeste da su Srbi pocinjenim barbarstvima u zadnjim ratovima tu ideju ogadili mnogo kome.I moze se reci da je te ideja nece biti aktuelna jos mnogo godina ali ona zivi u nama i samo ceka povoljan politicki momenat da opet ispliva medzu nas.
Nekada sam negdje pročitao, kako na Oxfordu profesori historije uobičavaju svojim studentima dočarati Jugoslaviju tako, što porede historijske karte stare Ilirije kao najistočnije provincije Istočnogotskog kraljevstva čija je prijestolnica bila u Raveni (Teoderik), zatim skoro identičnu kartu srednjovijekovne Bosanske države za vrijeme kralja Tvrtka I Kotromanića, a zatim nešto malo manju kartu Bosanskog pašaluka.

Dakle, niko nama Bosancima nije kriv, što smo iz neznanja i nepoznavanja vlastite historije uslovljenog vjerskim opredjeljenjem (opredjeljenjima), pristali da nam se ideja "jugoslovenstva" rodi u Zagrebu (Štrosmajer), a ostvaruje kao vanmaterični snošaj (mrtvorođenče) na beogradskom dvoru svinjogojaca i njihovih primitivnih nasljednika.

Ako pažljivo propratimo cijelu historiju dinastije Kotromanića, njihove rane ženidbene veze (ban Stjepan) sa bugarskim dvorom, zatim navode "pokrajina u tituli prvog BOSANSKOG kralja Tvrtka I Kotromanića, neminovno ćemo osjetiti nastojanja da se iz Bosne, kao centralne južnoslavenske zemlje pokrene ujedinjavanje svih južnoslavenskih zemalja i "plemena".

I nikada nije kasno vratiti se na zdravu osnovu geopolitičkog organizovanja jedne velike i jedne "pametne" južnoslavenske države, ali samo iz VRHBOSNE i bez svetih hramova, pridika, vazova.....

Ovo nije nikakva nostalgija, ovo su historijske činjenice i čiste ljudske potrebe za istinskom i SVOJOM ljudskom zajednicom!
bucika

Post by bucika »

retradicionaliziran wrote:Jugoslavija je bila vještačka tvorevina;morala se kad tad raspasti,a i drago mi je što se razletila na sve strane.Prije smo išli na more po sedam dana a sada po mjesec i pol.Kako je prije bolje bilo!?

Ko to?
popajic

Post by popajic »

bucika wrote:
retradicionaliziran wrote:Jugoslavija je bila vještačka tvorevina;morala se kad tad raspasti,a i drago mi je što se razletila na sve strane.Prije smo išli na more po sedam dana a sada po mjesec i pol.Kako je prije bolje bilo!?

Ko to?

I sva sreca da OVAKVA BH nije vjestacka tvorevina.Bas ono prirodna kakva je oduvijek i bila!
Ti @retradicionalizam mjesec i po na more,mnogi svakodnevno u narodne kuhinje po ono malo splacine.Ma,nije bilo bolje,kakvi...
Teuta

Post by Teuta »

feral.tribune wrote:
sekspir wrote:Hajde Feral,promijeni nik.Jos ti nisi "ugaravio" ruke citajuci tu novinu,onako,kad je sistematski citas,srknes dvije-tri kahve/kafe,i onda,oslobodjen,odes setati ulicama nepoznatih ti gradova.Naime,sustinki nisi shvatio Teutu,i ne pristaj zeni na jade...
I te kako sam shvatio sustinu za razliku od tebe i zato " pristajem jadnoj zeni na jade " .
Gospodjica Teuta me neodoljivo podsjeca na onu sarajevsku Srpkinju iz Top liste Nadrealista koja za vrijeme opsade Sarajeva stoji u redu za kruh - vodu i komentira onako sama za sebe najnovije vijesti : " Pa nece valjda bombardirati Srbiju :? Pa znaju li oni da mi( oni ) imamo djecu ? Znaju li oni da mi , hmmm oni imaju rakete zemlja - vazduh ......
Ali neka simpa je cura , navija za Hrvatsku kada ovi igraju baluna , voli Albance pod uvjetom da i dalje zive u sastavu Srbije jer Srbi ne mrze Albance :-) ide na iftar kad zagusti ...cudo od zene ....jedva cekam da se probudi bas mi nedostaje :-D
:lol: Dje si ba, seral! Drago mi je da si konacno ukapirao da smo mi Srpkinje cudo od zena. :-)
Dugo nisam cula optereceniju osobu od tebe, pa ni u Sarajevu. Jesi zato otisao u Ameriku, da izgubis taj nacionalizam asimilacijom? :D
Vidim nisi skontao ironiju za Nevadu i Teksas.
Ja bih sutra ukinula oba bh. entiteta ali mislim na ljude ovdje - bolje dva entiteta u miru nego jedan u novom ratu. Ova zemlja ce prezivjeti ta dva entiteta ali novi rat - tesko. Vidim, spocitavas mi naivnost. Nije to naivnost, to je dobrota. Mi gospodjice, druskane, ne ratujemo i ne sirimo mrznju, nego ljubav. :) Muskarci poput tebe, usijane glave, vode sve ratove, pa i one na Balkanu.
A ti, navijas samo za jedne? Za koga? Amere? Ili Turke? Bas me interesuje sta ti je toliko cudno sto je neko razvio sposobnost da navija za vise timova. Ti meni naprica gore nesto o miksevima tvoje prababe. Baba se miksala, a ti se tu foliras. Smiksaj se bolan i ti. 8) Take it easy, nemoj da se nerviras, ohladi malo tu usijanu glavu. Zato nasi i pale u Ameriku, daleko od nacionalizma, u potragu za lovom. Pa drz' se one: Kud svi Turci tu i mali seral tribune. :D
A sto se tice iftara, bilo ih je u mom zivotu uistinu. Bilo je i slavljenja Bajrama, i slavljenja katolickog Bozica, i srpske Nove godine. Tu i tamo obiljezi se i Kineska Nova godina. :D Eto ti ga na! Pukni sad od muke ka balun. :music2: Ciao, stavljam te na ignore dok ne krenes na rehabilitaciju od vehabidiotacije. :D
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

water wrote: ja navijam za crnog djavola protiv srbije. sa hrvatskom sam nako-nako, a za bosnu navijam od sveg srca :bih:
i da ja jesam volio jugoslaviju, ali me je kurva prevarila i sad vozdra
SiSaJuMe wrote:Sinko ljubav je prolazna. Velis Juga stara kurva te prevarila, A sta ako te BIH prevari. Koga ces onda voljeti.

jah, najteze i najvise se pati onda kad te prevari kurva koju si iz sveg srca volio. :D

vidim da ovdje ima puno vise (nego sto sam mislio) onih kojima je potrebna dugogodisnja rehabilitacija.
WizzardFromBOZ

#209 Re: hej, Jugosloveni

Post by WizzardFromBOZ »

sheilak wrote: Zato se uvijek zapjenim kad mi neko govori o bivsoj Jugoslaviji, o toj zemlji blagostanja, jednakosti, bratstva. Kako je receno da je religija opijum za narod, tako i ja kazem da je ideja Jugoslavije, sama po sebi mozda i plemenita, bila opijum za dobrodusne, ali ipak, naivne ljude.
citiram samo jedan napisan dio. na neki nacin zao mi je sto se na ovaj nacin moram obracati jednoj zenskoj osobi. to kazem sto mi je na umu jedna za tebe vjerojatno skaredna ideja. zao mi je i sto se "uvijek zapjenis", jer to koliko god govorilo o stvarima zbog kojih "zapjenis", toliko isto govori i o onom koji se "zapjenio".

dakle, moglo bi to biti i ovako: "uvijek se zapjenim kad mi netko govori o bosni i hercegovini kao zemlji ljubavi, bratstva, jednakosti i blagostanja. kao sto je netko rekao da je religija opijum za narod, ideja nekakve idealne bosne i hercegovine je opijum za dobrodusni, ali naivni narod."

nemoj me pogresno razumjeti, ja sam rodjen u bosni i hercegovini, volim je i najveci dio svoga zivota proveo sam u njoj. ipak, vjerujem da s pravom mogu tvrditi da je bosna sve te gornje epitete mogla nositi JEDINO za vrijeme dok je bila dio jugoslavije, posebno izmedju 1975. i 1990. godine. i nikada vise. ovo sada u bosni i hercegovini je najgore sto se moglo desiti i ako je tebi ovo dobro, onda uzivaj u tome. naravno, bolje je nego sto je bilo izmedju 1992. i 1995. ali je VISESTRUKO gore nego sto je u toj istoj bosni i hercegovini bilo izmedju 1975. i 1990. npr.

jugoslavenstvo je sigurno pozitivnija ideja od bosanstva i to se moze lako dokazati, a i oni koji se sada kunu u bih za jos nekoliko godina mogu isto tako problinjati i nju. najgori su oni koji stalno vjeruju u nekakav zemaljski raj sa zlatnim kasikama u njemu, takve ce se uvijek naci netko tko ce ih prevesti zedne preko vode. pa makar to bilo i pod EU zastavom.
bucika

Post by bucika »

EJC wrote:Vjerovatno je to isto receno na ovu temu, ali ne mogu a da ne primjetim. NEMA VISE JUGOSLAVIJE. U IME JUGOSLAVIJE (ONOGA STO SE KRILO IZA TE IDEJE) POCINJEN JE GENOCID U SREBRENICI, I SVE OSTALO STO SE DESAVALO U BOSNI TOKOM RATA.
Ti si dosao na forum samo da bi to izjavio? Aferim. Sta sve papir trpi.....
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

osim toga, jugoslavenstvo originalno i nije bila srpska vec hrvatska ideja, ali to je vec neki drugi problem i nemam namjeru trositi vrijeme na dokazivanje nekome koji historiju vidi samo onoliko koliko moze sagledati kroz vlastiti kapidzik.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

WizzardFromBOZ wrote:osim toga, jugoslavenstvo originalno i nije bila srpska vec hrvatska ideja, ali to je vec neki drugi problem i nemam namjeru trositi vrijeme na dokazivanje nekome koji historiju vidi samo onoliko koliko moze sagledati kroz vlastiti kapidzik.
Da li je ta ideja plementija i i ljepsa i bolja zbog toga ?
san darius

Post by san darius »

feral.tribune wrote: Da li je ta ideja plementija i i ljepsa i bolja zbog toga ?
nije, naravski. ideja je, prije svega bila prakticna u tom momentu i imajuci u vidu tko ju je i kada dao (gospoda trumbic i supilo).

realizacije ideje, pak, nakon 1.12.1918., bila je srpska, tj. velikosrpska, pasicevska, bajinska, karadjordjevicevska, autokratska i diktatorska i ta ideja, a i sprovedba su sa srpske strane bili shvaceni jedino u velikosrpskom hegemonistickom konceptu, pa je, analagno tome, i sprovedba bila takva. tu je bio osnovni problem.

ovo, o ljepoti i plemenitosti ideja i losih izvedbi koje ih sroljaju u blato, moze se odnositi na mnoge ideje: krscansku, islamsku, komunisticku, olimpijsku, musko-zensku, roditeljsku...

nista novo.

jugoslaviju, jugoslavenstvo treba ostaviti na miru. oni su gecrkt, krepucnuli, no more. ne treba ni mamuzati, a kamoli jahati mrtvu kobilu.

ono sto trebamo uciti i u cemu se trebamo trenirati jeste da jedni drugima budemo dobri susjedi i komsije i da nije mjera nase srece komsijska crknuta krava, vec samo i jedino nasa postignuca.

san darius
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Teuta wrote:Javno ne smijemo reci da smo Srbi, ne smijemo nositi krst oko vrata kao sto vi smijete svoj vjerski simbol, Treba stvarno puno samokontrole da se ne (s)krene u radikalni srpski nacionalizam.
dogiii wrote:@Teuta-de ti meni objasni ko to pljuje po srbima u sarajevu!?Sarajlije ili politicari poneki?
Generalizujes previse...ja nikada nisam vidio da je iko na ulici u sarajevu pljuvao po srbima ili palio srpsku zastavu ili rekao da rusimo srpske katedrale...Ja se slazem s tobom da treba da postanemo konacno vec jednom multietnicka drzava...No ne moze na taj nacin da neko spaljuje zastavu BiH u banja luci ili u brckom postoji cetnicki ravnogorski pokret koji izadju na ulice i uzvikuju parole kao "Noz zice srebrenica" to nicemu ne vodi vec nasuprot vodi samo do toga da federacija sve vise i vise osporava postojanje RS dok bude takva situacija.Ja ne znam da li si ti ikad vidjela u sarajevu,zenici.tuzli,bihacu itd da se na javnim protestima ili demonstracijama spalila srpska zastava uzvikivalo kojekakve parole koje bi mogle biti uvrjedljive za srpsko stanovnistvo u BiH?Ja cu prvi priznat RS(iako moje nista ne znaci) ukoliko budu hapsili ljude koji uzvikuju takve parole ili pale zastavu BiH drzave u kojoj oni zive....Ja znam da je bolno za te ljude koji pale i uzvikuju cinjenica sto zive u drzavi koju tolko preziru a kada izadju na ulice i spaljuju zastavu u dzepu nosaju CIP.sovu licnu kartu na kojoj pise BiH.
Ma kome objasnjavas , al sto laze nego sto kaze ovo za "samokontrolu" hahaha pa ni pas s maslom pojeo ne bi. U stvari namjerno projecira laznu sliku i namece krivicu drugima , ne bi li lazima opravdala sve ovo sto se desavalo , ovo sto si napisao i eventualne buduce radikalne poteze, istih.
Zamjena teza opet po ko zna koji put.... doduse nista novo navikli smo, sto kaze prethodnik cita je ko bukvar, moras je citati kad je providna ko flis papir.

a kad je vec pomenula samokontrolu evo ko tome pribjegava vec godinama, odgovorio kolega na drugoj temi :
wrote: Ovo je cisto izivljavanje i cisti sadizam nad Bosnom i Bosancima .Ovako uredjena Bosna tjera Bosance ili u extremizam ili da dignu ruku od svega ili da izvrse kolektivno samoubistvo .Koji god potez povuces ne valja .Ako povuces pravi i ljudski potez { predlozis normalnu gradjansku drzavu kakva je svaka drzava u Evropi } to se tumaci na nakaradan nacin i jednostavno ne moze .Bosnanski muslimani su izolirani u jedan mali kavez u kojem su vrata otvorena a okolo kaveza je minsko polje .Drze otvorena usta dok im se bacaju otpaci a ako hoce bolji zalogaj moraju krenuti preko minskog polja .Ovo je najveca nepravda ikad napravljena jednom narodu i jednoj drzavi u istoriji .Ja nisam cuo nista slicno .Bolje su prosli Asteci i Maje i Inke .Pobilo ih sve i gotovo .A ne ovo ....... :x
rashid

Post by rashid »

zoom66 wrote:
Teuta wrote:
feral.tribune wrote: I te kako sam shvatio sustinu za razliku od tebe i zato " pristajem jadnoj zeni na jade " .
:lol: Dje si ba, seral! Drago mi je da si konacno ukapirao da smo mi Srpkinje cudo od zena. :-)
Dugo nisam cula optereceniju osobu od tebe, pa ni u Sarajevu. Jesi zato otisao u Ameriku, da izgubis taj nacionalizam asimilacijom? :D
Vidim nisi skontao ironiju za Nevadu i Teksas.
Ja bih sutra ukinula oba bh. entiteta ali mislim na ljude ovdje - bolje dva entiteta u miru nego jedan u novom ratu. Ova zemlja ce prezivjeti ta dva entiteta ali novi rat - tesko. Vidim, spocitavas mi naivnost. Nije to naivnost, to je dobrota. Mi gospodjice, druskane, ne ratujemo i ne sirimo mrznju, nego ljubav. :) Muskarci poput tebe, usijane glave, vode sve ratove, pa i one na Balkanu.
A ti, navijas samo za jedne? Za koga? Amere? Ili Turke? Bas me interesuje sta ti je toliko cudno sto je neko razvio sposobnost da navija za vise timova. Ti meni naprica gore nesto o miksevima tvoje prababe. Baba se miksala, a ti se tu foliras. Smiksaj se bolan i ti. 8) Take it easy, nemoj da se nerviras, ohladi malo tu usijanu glavu. Zato nasi i pale u Ameriku, daleko od nacionalizma, u potragu za lovom. Pa drz' se one: Kud svi Turci tu i mali seral tribune. :D
A sto se tice iftara, bilo ih je u mom zivotu uistinu. Bilo je i slavljenja Bajrama, i slavljenja katolickog Bozica, i srpske Nove godine. Tu i tamo obiljezi se i Kineska Nova godina. :D Eto ti ga na! Pukni sad od muke ka balun. :music2: Ciao, stavljam te na ignore dok ne krenes na rehabilitaciju od vehabidiotacije. :D
Teuta, iidi na par dana u banske dvore da primirish malo...:)
A ti zoom66 ... od svih forumasa mi ides najvise na KURAC!
Locked