A sto se ti zaleti bez veze ikakve, da nemas mozda visak hormona? Al samo da te napomenem da je Tito puno vise dao Bosni nego sto bi tetkica za tri zivotaBosanac_21 wrote:Alija s ovim nema nista. On Bosnu nije ni stvorio vec nastojao da se odbrani od okupatora, Juga je smatrana Titina tako da su to dva razlicita pojma.stickitout wrote:Ne reci dvaput i ne pomisljaj...Da ne bude otisao alija otisla mu i BosnaBosanac_21 wrote:Otisao Tito, otisla mu i Juga. Onima sto je sve dao, ti su mu iza ledja i radili za zeljom o nekoj velikoj smrdijici, a sad dodje vrijeme da je "velika" sve manja.
Juga je bila nekd, vrijeme je da se gleda u buducnost i da branimo svoje granice koje su vijekovima postojale
Oni sto su Jugu srubali su ti isti koji su vrsili etnicka ciscenja i za Titinog vremena, a poslije da i ne govorimo.
Bosna i Hercegovina je bila i ostala zemlja Bosanaca i Hercegovaca, svak ko se tim ne smatra neka trazi neku drugu zemlju ili mozda maticu koju brane iz BiH, a nemaju ni papirica kamoli pasosa tih matica
HEJ JUGOSLOVENI ...
- stickitout
-
sarajlija86
Danas ima Bosne sutra je mozda nema, juce je bila jugoslavija a danas je nema. Gdje covjek da ode kad mu domovina nestane? Ljudi smirite se malo, ljudi koji nisu bosanci i hercegovci neka odu? jeli? Pa sto ti bogati nisi otiso iz moje Jugoslavije kad je doslo vrijeme?
- Prpa.ba
retradicionaliziran wrote:Prije smo išli na more po sedam dana a sada po mjesec i pol.Kako je prije bolje bilo!?
Nadam se da si ironican...ili, u najmanju ruku, da nisi iz Bosne, Srbije, Makedonije.... u drzavi gdje 60% stanovnistva gladuje, on govori kako se ide na more po mjesec i po, i kako nam je, ustvari, predobro....
-
centrotrans
ja sam postjugoslovenka. tako se nazivam nakon vremena jugoslavije. kao dijete iz mjesanog braka, koje jos docekuje djeda mraza, ne mogu se ni politikom u bosni posteno baviti. jer, nemam tu nacionalnu svijest, tu, koju svi olako prihvatise. a i da je imam, da se nafuram, opet bi mi se u politici pozivali na geneze. a moja ``geneza`` nije s pedigreom.
nevjerovatno je kako sve zaboravismo... neko je napisao da je valjalo za tita. ja mislim ja je bilo ludilo i nakon njegove smrti.
moja nana je klanjala pet vakata, ja - krscanskog imena - uzela abdest i otisla na tevhid povodom njene smrti. ne smeta meni, cak i godi, kada je neko u svojoj bogobojaznosti volio i mene, postovao me & nimalo mi vazio. ali,... kada pogledam smrtovnice, sve sami tevhidi & mise. a do prije 15-tak godina svi bili ateisti i cekali deda mraza. i... sada mene ne vole, jer se nisam promijenila. narod je stoka!
nevjerovatno je kako sve zaboravismo... neko je napisao da je valjalo za tita. ja mislim ja je bilo ludilo i nakon njegove smrti.
moja nana je klanjala pet vakata, ja - krscanskog imena - uzela abdest i otisla na tevhid povodom njene smrti. ne smeta meni, cak i godi, kada je neko u svojoj bogobojaznosti volio i mene, postovao me & nimalo mi vazio. ali,... kada pogledam smrtovnice, sve sami tevhidi & mise. a do prije 15-tak godina svi bili ateisti i cekali deda mraza. i... sada mene ne vole, jer se nisam promijenila. narod je stoka!
-
bucika
Mogu te samo potpisati,ali u potpunosti,u ime mog oca ciji su roditelji jos prije prije 70 i kusur godina sklopili mijesani brak,u moje ime koja sam,tom istom logikom mijesana,kao i moja djeca. I moja nana je klanjala, i baka je isla u crkvu,niko im branio nije,moji roditelji ateisti bili i ostali,i ja i moja djeca. A postujemo bolje moralne postulate od nekih "velikih " vjernika.centrotrans wrote:ja sam postjugoslovenka. tako se nazivam nakon vremena jugoslavije. kao dijete iz mjesanog braka, koje jos docekuje djeda mraza, ne mogu se ni politikom u bosni posteno baviti. jer, nemam tu nacionalnu svijest, tu, koju svi olako prihvatise. a i da je imam, da se nafuram, opet bi mi se u politici pozivali na geneze. a moja ``geneza`` nije s pedigreom.
-
sarajlija86
Upravu si narod jeste ko stoka, samo ceka sta ce jedan lider reci i onda svi za njim bez ikakvog pomisla sta ce da se desi? Kad pustamo da nam papci vladaju, Mi smo krivi sto mo ih pustili, a sada su nam se nasadili i uhvatili para i nece da pustee. Treba ih serpom opaliti po glavi i otjerati iz BiH. Ovdje nama treba jedan jugoslovenski vodja koji je za sve jer zna da smo svi jedan te isti narod. Jedan covjek koga boli briga za vjeru, jedan covjek koji moze da ujedini nas!centrotrans wrote:ja sam postjugoslovenka. tako se nazivam nakon vremena jugoslavije. kao dijete iz mjesanog braka, koje jos docekuje djeda mraza, ne mogu se ni politikom u bosni posteno baviti. jer, nemam tu nacionalnu svijest, tu, koju svi olako prihvatise. a i da je imam, da se nafuram, opet bi mi se u politici pozivali na geneze. a moja ``geneza`` nije s pedigreom.
-
El_comadante
ljudi vole Jugoslaviju iz razloga što je bolje bilo u njoj nego u sadšnjoj BH i što rasparčanost nije donijela nikakvu korist. međutim ovde se zaboravlja da je ta ista Jugoslavija degradirala 3. narod u Jugoslavi Muslimane. nisu imali naciju mora li su biti srbi, hrvati ili ostali, pa tako sada srbi govore da su muslimani srbi islamske vjeroispovjesti. i dalje ako pogledamo sastav, dal politički dal u sportu, 95% sastava bili su srbi i hrvati. a srbi su sami bili skoro 50%. da to nije bilo tako vjerovatno bi se Jugoslavija sačuvala jer je Slovenija, pa tako i BH, zagovarale konfederaciju ali to očito nije odgovaralo ovima
-
feral.tribune
Da te pitam nesto .Ako je dijete iz srpsko -hrvtatsko-bosanskog braka Jugosloven a sada cujem i da ima nacija postjugosalven(ka) mozes li reci sta je po nacionalnosti dijete iz braka jednog njemca i jedne francuzice .Da li je i ono Jugoslaven .Ili je po nacinalnosti Evropljanjin s obzirom da da se Francuska i njemacka danas nalaze u jednoj uniji kaja se EU i koja lici na Jugoslaviju .Nisam ni ja 100 % nikakav cistunac ta nisam valjda pas da budem cistanuca za izlozbe u Parizu , i ja sam isao na tehvid i ja sam sizmatik , heretik , nevjernik , ateista , antikrist , anarhist ...i nisam primjetio da neko mrzi sto se nisam promijenio , niti se mogu promjeniti sve i da hocu .Po nacinalonosti sam bio i ostao Bosanac i ne vidim nikakv problem da se i ti tako osjecas i izjasnjavas .Izivi ali se samo provaljujes .Cuj nacionalonost - postjugoslavenka .Postujem tvoje opredjeljenje ali kada mi objasnis sta fali nacionalnosti staroj hiljadu godina .BOSANAC !BOSANKAcentrotrans wrote:ja sam postjugoslovenka. tako se nazivam nakon vremena jugoslavije. kao dijete iz mjesanog braka, koje jos docekuje djeda mraza, ne mogu se ni politikom u bosni posteno baviti. jer, nemam tu nacionalnu svijest, tu, koju svi olako prihvatise. a i da je imam, da se nafuram, opet bi mi se u politici pozivali na geneze. a moja ``geneza`` nije s pedigreom.
-
feral.tribune
A sto se raspade SSSR ? Oni su bolji ljudi ? Ili cak i gori ?MuaDib wrote:Da su ljudi valjali ne bi se raspala!JohnnyS wrote:da je valjala nikad se ne bi raspala...
-
feral.tribune
A sta ti mislis treba li Litvi i Estoniji jedan Sovjetski vodja ? A sta mislis treba li Bosni bosanski vodja ? Onako logicki , pusti sad kosarku i vaterpolo .sarajlija86 wrote:centrotrans wrote:ja sam postjugoslovenka. tako se nazivam nakon vremena jugoslavije. kao dijete iz mjesanog braka, koje jos docekuje djeda mraza, ne mogu se ni politikom u bosni posteno baviti. jer, nemam tu nacionalnu svijest, tu, koju svi olako prihvatise. a i da je imam, da se nafuram, opet bi mi se u politici pozivali na geneze. a moja ``geneza`` nije s pedigreom.
Upravu si narod jeste ko stoka, samo ceka sta ce jedan lider reci i onda svi za njim bez ikakvog pomisla sta ce da se desi? Kad pustamo da nam papci vladaju, Mi smo krivi sto mo ih pustili, a sada su nam se nasadili i uhvatili para i nece da pustee. Treba ih serpom opaliti po glavi i otjerati iz BiH. Ovdje nama treba jedan jugoslovenski vodja koji je za sve jer zna da smo svi jedan te isti narod. Jedan covjek koga boli briga za vjeru, jedan covjek koji moze da ujedini nas!
-
feral.tribune
bucika wrote:centrotrans wrote:ja sam postjugoslovenka. tako se nazivam nakon vremena jugoslavije. kao dijete iz mjesanog braka, koje jos docekuje djeda mraza, ne mogu se ni politikom u bosni posteno baviti. jer, nemam tu nacionalnu svijest, tu, koju svi olako prihvatise. a i da je imam, da se nafuram, opet bi mi se u politici pozivali na geneze. a moja ``geneza`` nije s pedigreom.
Mogu te samo potpisati,ali u potpunosti,u ime mog oca ciji su roditelji jos prije prije 70 i kusur godina sklopili mijesani brak,u moje ime koja sam,tom istom logikom mijesana,kao i moja djeca. I moja nana je klanjala, i baka je isla u crkvu,niko im branio nije,moji roditelji ateisti bili i ostali,i ja i moja djeca. A postujemo bolje moralne postulate od nekih "velikih " vjernika.
I u cemu je problem ? I ti hoces da budes postjugoslavenka .I ja bio Jugoslaven u dusi a u srcu Bosanac .Ni ja nisam " ciste " krvi .Volio i danas volim ljude .Ne mogu da zamislim zivot ako ne procitam danas slovo od Pere Lukovica i Viktora Ivancica , i ako ne vidim na tv Relju Basica i Boru Todorovica .Ali sam Bosanac i ne placem zato sto ne zivim u istoj drzavi sa Zagrebom i Beogradom .Ionako ih se ljudi sjecaju vise no sto treba .Dok se naoblaci geler probada do suza .
-
retradicionaliziran
Ma,ovdje su ti veliki neradnici.Svi očekuju da im netko daje a većina njih se neće potruditi.Vidimo to od nečijih najranijih dana.Pogledajte koliko učenika ne donosi zadaću a nemaju nikakvih obveza osim toga.Koliko ljudi ide na "naštimano" bolovanje!'Koliko je zemlje neobrađeno a oni kukaju kako se nema i kako se gladuje.Pusti ti bolesne lijenčine.Onaj ko hoće raditi,naći će posao pa će ići mjesec i pol dana na more.Prpa.ba wrote:retradicionaliziran wrote:Prije smo išli na more po sedam dana a sada po mjesec i pol.Kako je prije bolje bilo!?
Nadam se da si ironican...ili, u najmanju ruku, da nisi iz Bosne, Srbije, Makedonije.... u drzavi gdje 60% stanovnistva gladuje, on govori kako se ide na more po mjesec i po, i kako nam je, ustvari, predobro....
-
Shoba
Jugoslavija bila vjestacka? Sta je onda United Kingdom? Sigurno je jedna vrsta Jugoslavije. Engleska, Wales, Scotland, North Ireland imaju mnogo vise razlika nego republike bivse YU (u Wales-u imaju totalno drugaciji jezik,nesto ko albanci u YU)
O Svicarskoj da i ne govorimo...Belgija je nastala tako sto su se juzna holandija i sjeverna francuska spojili jer im je bilo dosta provincije i neimastine...
Sve postoji dok ima INTERESA. Kad nema interesa raspadaju se i nacionalno homogene drzave.
(Po toj logici bi se i BiH trebala raspasti...zar ne....sigurno bi vise od 50% stanovnistva glasalo za prikljucenje susjednim drzavama ako bi bilko referenduma takvog tipa...)
O Svicarskoj da i ne govorimo...Belgija je nastala tako sto su se juzna holandija i sjeverna francuska spojili jer im je bilo dosta provincije i neimastine...
Sve postoji dok ima INTERESA. Kad nema interesa raspadaju se i nacionalno homogene drzave.
(Po toj logici bi se i BiH trebala raspasti...zar ne....sigurno bi vise od 50% stanovnistva glasalo za prikljucenje susjednim drzavama ako bi bilko referenduma takvog tipa...)
-
branimir_s
Ma okrenimo se buducnosti... bila je nekada i Turska uprava pa su neki vikali kada je otisla: Kuku nama, sta sada... A neki su se radovali... Pa je dosla Austrougarska pa nam izgradisse pola zemlje... pa kad Crni Gavrilo odradi Ferdinananda i Sofiju... neki zakukase a neki se obradovasse i tako dalje i tako dalje...dokle... ko zna...
-
StarScream
popajic wrote: Znas on i Haris mene nisu predstavljali u Daytonu.Jer sam Bosanac.
Nista me nisu pitali,ali su me natjerali da zivim zbijen u polovici moje BH.Ako to nije nagrada za agresiju onda ne znam sta je.
Po tebi, ovo nije bio rat bosanaca, i bosanci nisu imali nista sa ovim ratom. Kao ono, ovdje se neka plemena pobila, a bosanci su se drzali po strani. Nije tako druze. Svi oni koji su branili Bosnu su bosanci i hercegovci, a ne marsovci. Bosnjaci su jedini narod koji sebe naziva bosancima, i za maternji jezik uzima bosanski.
Nisu te oni natjerali da zivis u ovakvoj BiH, vec velikosrbska politika i nasa goloruka borba. Drugaje stvar ako ti smatras da smo trebali nastaviti rat... Tu se potpuno razlikujemo.
Last edited by StarScream on 23/02/2008 16:33, edited 2 times in total.
-
palermo
Meni je tužno čitati postove jugonostalgičara.Kao da su čitavo jedno vrijeme prespavali.Ne žalim za Jugoslavijom, žalim za idejom zajedništva, za idejom bratstva među narodima, žalim i za širinom koju je ona pružala, al ne žalim za Jugoslavijom.Bilo je lijepo u njoj živjeti,nikada više ne bih da se vrati.Što se mene tiče sharanjena je onda kada su noseći zastave te iste Jugoslavije neki išli u svoje rušilačke pohode,sahranjena je onda kada je u ime nje čitavim narodomi prijećeno nestankom.....po ko zna koji put je sahranjena i prekjuče u Beogradu.
I za Kenjca, tvoje je pravo da navijaš za Zvezdu i da zajedno sa delijama ne severu uzvikuješ njeno ime, meni kćerka navija za Arsenal i u svakom meču između ta dva tima ona će navijati za Arsenal, bliži joj, više pripada Gunnersima nego Delijama.I nije mi krivo zbog toga.
I za Kenjca, tvoje je pravo da navijaš za Zvezdu i da zajedno sa delijama ne severu uzvikuješ njeno ime, meni kćerka navija za Arsenal i u svakom meču između ta dva tima ona će navijati za Arsenal, bliži joj, više pripada Gunnersima nego Delijama.I nije mi krivo zbog toga.
-
StarScream
Nas nije napala jedna glupa bivsih JNA vojnika. Nas je napala cijela JNA, sa cijelom komandnom postavom i naoruzanjem. JNA je izdala i drzavu i narode. A ti nacionalisti, oni su u glavnom bili do jucerasnji komunisti i generali JNA armije, koji su preko noci promijenili uniforme. Ovdje se ne radi o pecatima i obiljezjima, vec o strukturi koja je ostala ista, i koja nas je napala. JNA sigurno nije moja armija.bucika wrote:1gorstak wrote:To nije bila JNA. JNA je ubijena prvim metkom ispaljenim u Sloveniji. To sto su nacionalisti u jednom od naroda nastavili koristiti pecate i obiljezja JNA, ne treba bacati sjenu na nasu armiju.basta sljezove boje wrote:sve do trenutka kada je Jugoslavenska narodna armija parkirala tenk nedaleko od moje kuce i uletjela u policijsku skolu i zarobila djecu od 15-ak godina medju kojima je bio sin nase poznanice. Ne mozes navijati za nekoga ko ti dodje na vrata da te kolje
Upravo tako Igore.
- Soul_Sista
Nisam se mislila javljati na ovu temu jer nemam nista ni da kazem. ALI! ALI! Danas, sasvim slucajno, upoznam jednu Jugoslovenku. Necete vjerovati,ljudi, ali zena je Jugoslovenka.
Zove se Radmila Knezevic, ima 50 godina i umjetnica je. Pricala mi je svasta o svom zivotu. Medjuostalom, kaze da se pomirila sa tim sto je izgubila domovinu ali joj je nekad i tesko zivjeti a znati da onaj zivot koji si imao da se samo pretovorio u jednu apstraktnu ideju. I onda je razgovor nastavio sa pitanjem, kako si se osjecala kad si prosle godine posjetila Beograd? Pitanje je bilo upuceno meni.
Izgleda da ima jos Jugoslovena. Mislim onih apstraktnih.
Izgleda da ima jos Jugoslovena. Mislim onih apstraktnih.
-
whow
Uh stvarno je bolno raspravljati sa ovim turbo- nacionalistima koji tek sto su dorasli da sjednu za tastaturu a vec znaju sve i o ratu u kome nisu proveli niti dana ( aktivno ili pasivno) i o Jugoslaviji koju samo pamte po pricanjima starijih ili iz televiziskih emisija.
Najbolji dokaz da je bivsa SFRJ bila pozitivna zajednica ili da budem precizniji pozitivnija nego trenutna nam drzava barem do sada je cinjanica da je vecina radikalno nestrojenih rezima nastalih poslije raspada SFRJ zestoko osporava SFRJ i svoje nedostatke pokusava prikriti pljuvanjem i blacenjem bivse drzave .Oni umjereniji kao recimo Slovenija ili Makedonija priznaju SFRJ za ono sto jeste gledano kroz prizmu prostora , vremena i geopolitickog okruzenja. Hajde neka neko sada zamisli kako bi se recimo BiH sama suprostavila rezolucijama inforbiroa iz 1948 i Staljinovim ultimatumima , pa ovjde bi rolali ruski tenkovi a glavno vozilo bih nam bili Lada ili Moskwich sve do 90-tih kao sto je bilo i sa Cesima ili Albancima. Znaci ima ona "zajedno smo jaci". E posto zajednistvo nikada nije bilo nasa jaca strana onda hajmo svak na svoju stranu pa cemo zivjetni svaki u svom kantonu tj. onaj ko jos nije potpuno poludio od nacionalistickih ideologija ce morati da sebi trazi selameta negdje drugdje jer za vecinu novopridoslih gradana koji su do 96-te godine kilometrima pjesacili do prvoga asfalta prvo i najbitnije kosmicko pitanje " je li on Srbin " ili " jeli on Hrvat". E ako ti ovo nije po volji razguli. To je trenutni domen naseg mulitkulturalizma. Trenutno najzastupljenija teza o tome kako ih u bivsoj brzavi " nije bilo nigdje" zbog dominacije Srba i Hrvata je samo jeftina izvlaka za one koji realno nisu nikada niti imali kvalitete ljudske ili profesionalne da "igdje i budu" naravno u danasenjem drustvu u kome je sistem vrijednosti bitno poremecen , ovi i ovakvi ljudi nalaze sebe. Nedavno pricam sa covjekom koji je do 92 ge od imovine imao Fiat 650 , dakle peglicu te zivio u stanu sa roditeljima . Hvali se da trenutno ima imovinu vrijednu oko milion maraka , imovina stecena u ratu a uvecana poslije rata , ista osoba nema niti dana radnoga staze , sve je steceno iskljucivo razno-raznim malverzacijama. Doticna osoba tvrdi kako u socijalizmu nije bilo ovako dobro. Pa naravno da nije jer bih isti bio uhapsen.
Neko na pocetku teme napravi komentar o Aliji koji je vodio Armiju i odbranio drzavu. Ovo je naravno ponovo tema za historiju medutim za sve one koji imaju vremena i vole istrazivacki rad ; Proucite LISABONSKI SPORAZUM koji nam je nuden prije pocetka rata ili nekako u isto vrijeme i uporedite ga sa Deytonskim sporazum. Pa ljudi to je ISTO SRANJE DRUGO PAKOVANJE, pa zasto smo se mi onda ubijali tolike godine. Da je gospodin Izetbegovic ostavio svoj potpis na dokumentu iz lisabona danasnja Bosna bih bila puno bolje nego sto to jeste stoga je moj argument da Alija nije odbranio Bosnu nego ju je doveo do propasti. Naravno Alija je mislio svijet ce se sazaliti na nas i eto ga vojna intervencija i to je to . Danas zivimo posljedice jedne takve naivne i laicke politike. Sada da ne spominjem ponovo kriminalce i lopove , porodicne ljude koji prodaju drogu , starce sto rove po kontejnerima i djevojke koje prodaju tjela da bih se prehranili. Sve su ovo redovne pojave u nasim strukturama. Dakle sta reci stanje uzasno , ne moze biti gore a sada neki tvrde dobro im . Komunistimi su godinama ljudima ispirali mozgove svojim pricama o savrsenom drustvu i slicnim utopijama ali nisu uspejeli ovi danasnji ideolozi tek sto posalju svoje sljedbenike u crkvu ili dzamiju ovi se vec ko papagaji ponavljaju istu pricu naucenu od svojih lidera. Bosno probudi se.
Najbolji dokaz da je bivsa SFRJ bila pozitivna zajednica ili da budem precizniji pozitivnija nego trenutna nam drzava barem do sada je cinjanica da je vecina radikalno nestrojenih rezima nastalih poslije raspada SFRJ zestoko osporava SFRJ i svoje nedostatke pokusava prikriti pljuvanjem i blacenjem bivse drzave .Oni umjereniji kao recimo Slovenija ili Makedonija priznaju SFRJ za ono sto jeste gledano kroz prizmu prostora , vremena i geopolitickog okruzenja. Hajde neka neko sada zamisli kako bi se recimo BiH sama suprostavila rezolucijama inforbiroa iz 1948 i Staljinovim ultimatumima , pa ovjde bi rolali ruski tenkovi a glavno vozilo bih nam bili Lada ili Moskwich sve do 90-tih kao sto je bilo i sa Cesima ili Albancima. Znaci ima ona "zajedno smo jaci". E posto zajednistvo nikada nije bilo nasa jaca strana onda hajmo svak na svoju stranu pa cemo zivjetni svaki u svom kantonu tj. onaj ko jos nije potpuno poludio od nacionalistickih ideologija ce morati da sebi trazi selameta negdje drugdje jer za vecinu novopridoslih gradana koji su do 96-te godine kilometrima pjesacili do prvoga asfalta prvo i najbitnije kosmicko pitanje " je li on Srbin " ili " jeli on Hrvat". E ako ti ovo nije po volji razguli. To je trenutni domen naseg mulitkulturalizma. Trenutno najzastupljenija teza o tome kako ih u bivsoj brzavi " nije bilo nigdje" zbog dominacije Srba i Hrvata je samo jeftina izvlaka za one koji realno nisu nikada niti imali kvalitete ljudske ili profesionalne da "igdje i budu" naravno u danasenjem drustvu u kome je sistem vrijednosti bitno poremecen , ovi i ovakvi ljudi nalaze sebe. Nedavno pricam sa covjekom koji je do 92 ge od imovine imao Fiat 650 , dakle peglicu te zivio u stanu sa roditeljima . Hvali se da trenutno ima imovinu vrijednu oko milion maraka , imovina stecena u ratu a uvecana poslije rata , ista osoba nema niti dana radnoga staze , sve je steceno iskljucivo razno-raznim malverzacijama. Doticna osoba tvrdi kako u socijalizmu nije bilo ovako dobro. Pa naravno da nije jer bih isti bio uhapsen.
Neko na pocetku teme napravi komentar o Aliji koji je vodio Armiju i odbranio drzavu. Ovo je naravno ponovo tema za historiju medutim za sve one koji imaju vremena i vole istrazivacki rad ; Proucite LISABONSKI SPORAZUM koji nam je nuden prije pocetka rata ili nekako u isto vrijeme i uporedite ga sa Deytonskim sporazum. Pa ljudi to je ISTO SRANJE DRUGO PAKOVANJE, pa zasto smo se mi onda ubijali tolike godine. Da je gospodin Izetbegovic ostavio svoj potpis na dokumentu iz lisabona danasnja Bosna bih bila puno bolje nego sto to jeste stoga je moj argument da Alija nije odbranio Bosnu nego ju je doveo do propasti. Naravno Alija je mislio svijet ce se sazaliti na nas i eto ga vojna intervencija i to je to . Danas zivimo posljedice jedne takve naivne i laicke politike. Sada da ne spominjem ponovo kriminalce i lopove , porodicne ljude koji prodaju drogu , starce sto rove po kontejnerima i djevojke koje prodaju tjela da bih se prehranili. Sve su ovo redovne pojave u nasim strukturama. Dakle sta reci stanje uzasno , ne moze biti gore a sada neki tvrde dobro im . Komunistimi su godinama ljudima ispirali mozgove svojim pricama o savrsenom drustvu i slicnim utopijama ali nisu uspejeli ovi danasnji ideolozi tek sto posalju svoje sljedbenike u crkvu ili dzamiju ovi se vec ko papagaji ponavljaju istu pricu naucenu od svojih lidera. Bosno probudi se.
-
palermo
Bez uvrede, al teško je brate i sa vama dijasporcima diskutovati (naravno, pod uslovom da je ono Edmonton tačno) , valjda vi to sve iz daljine bolje vidite i znate.whow wrote:Uh stvarno je bolno raspravljati sa ovim turbo- nacionalistima koji tek sto su dorasli da sjednu za tastaturu a vec znaju sve i o ratu u kome nisu proveli niti dana ( aktivno ili pasivno) i o Jugoslaviji koju samo pamte po pricanjima starijih ili iz televiziskih emisija.
.
Bila Jugoslavija, proveo sam mladost u njoj, svašta lijepo doživio, al je nema više.........uništena u plamenu Slobinih (a on ih zvao jugoslovenskim) soldateski.Nema je više, ne postoji...........ne plačem za njom,volim Bosnu i Hercegovinu, moja je domovina.Zar je to tako teško shvatiti.
-
StarScream
To je samo tvoje misljenje.whow wrote:moj argument da Alija nije odbranio Bosnu nego ju je doveo do propasti.
Pocetkom devedesetih, situacija je bila drugacija. Je li mislis da bi Tudjman dozvolio da bih hrvati ostanu u Velikoj Srbiji?
To sto ti smatras da smo trebali kapitulirati, je nesto sa cime se vecina ljudi ne slaze!
Ali naravno, danas preko tastature svi mozemo biti pametni i sveznalice.
"Ako je rat, neka je rat. Ja nemam druge domovine sem Bosne. Kakva bolan Srboslavija"
Selim Beslagic
-
popajic
Bosanci i Hercegovci su imali svaku mogucu vezu sa ratom kad je trebalo ratovati,patiti,ginut,braniti ovu istu BH. Ali zasta,radi cega? Da bi se sve podijelilo na dva( pa i tri) nacionalno-vjerska dijela.NISU za to ginuli .Vjeruj mi da nisu.StarScream wrote:popajic wrote: Znas on i Haris mene nisu predstavljali u Daytonu.Jer sam Bosanac.
Nista me nisu pitali,ali su me natjerali da zivim zbijen u polovici moje BH.Ako to nije nagrada za agresiju onda ne znam sta je.
Po tebi, ovo nije bio rat bosanaca, i bosanci nisu imali nista sa ovim ratom. Kao ono, ovdje se neka plemena pobila, a bosanci su se drzali po strani. Nije tako druze. Svi oni koji su branili Bosnu su bosanci i hercegovci, a ne marsovci. Bosnjaci su jedini narod koji sebe naziva bosancima, i za maternji jezik uzima bosanski.
Nisu te oni natjerali da zivis u ovakvoj BiH, vec velikosrbska politika i nasa goloruka borba. Drugaje stvar ako ti smatras da smo trebali nastaviti rat... Tu se potpuno razlikujemo.
Bosnjaci su muslimani i NE nazivaju se Bosancima.
Bosanci i Hercegovci su oni kojima nacionalno i vjersko nema prioritet.
Veliko srpska politika me ne samo ugrozila,nego jos puno gore od toga.A zavrsni pecat su ipak stavili "nasi".Pristajuci na podjelu.
Ti si ubijedjen da nije moglo drugacije.Zivot ce ti pokazati da te patriotizam zasljepljuje.
Postoje dokumenti,knjige,ocevici...Nije Aliji i Harisu ideja male,vlastite avlije bila toliko nametnuta i strana koliko ti to mislis.
Razumijem te,volis BH,trazis i u ovakvoj kakva je nesto pozitivno.I to je ok.
Ali ako volis BH,a vidim da volis,onda ne smijes zmiriti na ublehe nase ekipe.Puno je oraha i u njihovim djepovima.
o