Haris Silajdzic na BBC News

ld

#76 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by ld »

GandalfSivi wrote:Jel' ti mene sada pokusavas ubjediti da trenutna situacija nije trajna, i da ce se RS ukinuti samo ako mi dovoljno dugo budemo insistirali na tome? Jel' ti hoces da kazes da je trebalo potopiti nesta sto bi sa strane zakonodavne i izvrsne vlasti napravilo ovu zemlju puno funkcionalnijom (da ne spomenem napokon uspostavljanje nekog povjerenja izmedju politicara koji predvode svoja stada), da bi se slijedecih 50 godina moglo supljirati kako ce se nesta ukinuti???

Evo oboreni su amandmani, prodje vise od dvije godine od tada i ja ti kazem da situacija nikada nije bila gora. Molim te uzmi amandmane, procitaj ih jos jednom, pa ih uporedi sa postojecim stanjem. Umjesto da drzava dobije puno vise ovlasti (a amandmani jesu garantovali to), mi imamo situaciju kada Dodik prenosi vec postojece ovlasti na entitete.

I molim te, mani se suplje price o legalnom i legitimnom, jer su predstavnici sve "tri strane" (mada uzasno mrzim taj izraz), kao i svi svjetski faktori potpisali taj sporazum i on je sine zacementiran za vjekove vjekova, dok se svi mi ne dogovorimo da ga promijenimo, a to jeste bio korak u tom pravcu. Ima i drugi nacin, a to je novi rat, normalno, a ja se nekako nadam da se to nece desiti...

Profesor dr. Nijaz Duraković odličan je poznavalac i analitičar političkih prilika u BiH. Redovni je predavač na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a gostujući je profesor na još nekoliko fakulteta u BiH. Na posljednjim općim izborima bio je nosilac liste Socijaldemokratske unije u Sarajevu i ušao je u Parlament FBiH.
U velikom novogodišnjem intervjuu za "Dnevni avaz" profesor Duraković govori o formiranju nove vlasti, ustavnim promjenama, Sulejmanu Tihiću, Harisu Silajdžiću, Miloradu Dodiku, Zlatku Lagumdžiji...

Prirodni savez

Kako komentirate konačno postizanje koalicionog sporazuma SDA i Stranke za BiH?

- Drago mi je da se ova lakrdija konačno završila. Krajnje je vrijeme da se vlast formira, jer mnogo se kasni u reformskim procesima i mnogi vitalni zakoni još nisu usvojeni.
Za SDA i Stranku za BiH se govori da su oni prirodni saveznici, a za njih je glasala većina bošnjačkih birača. Oni su, u krajnjem, i zbog toga u obavezi da zajedno formiraju vlast, jer trebaju biti odgovorni prema onima koji su ih na izborima podržali.
Zna se da je Sulejman Tihić bio bliži koaliciji sa SNSD-om i SDP-om, ali taj mu je plan očito, za sada, propao. U narodu kažu: "Malo mačku goveđa glava". Tihić očito nije mogao ići protiv jednoglasne volje Predsjedništva stranke i Glavnog odbora SDA koji su bili za koaliciju sa Strankom za BiH.
Također, jasno je da je jedini pravi politički gubitnik u ovoj situaciji Zlatko Lagumdžija.

Tihić je do zadnjeg trenutka pregovora sa SBiH insistirao na usvajanju aprilskog paketa ustavnih promjena. Zašto je, prema Vašem mišljenju, Tihiću toliko važan aprilski paket ustavnih promjena?

- Amandmani koji su predloženi u aprilu rezultat su žestokog pritiska američke i britanske administracije, ili bolje rečeno oni su kreirani u jednoj brljavoj kuhinji Donalda Hejsa. Neki su ih i zvali Hejsovim amandmanima.
Vrlo ugledni profesor međunarodnog prava Frensis Bojl ocijenio je da takvi amandmani u suštini znače da će Srbi imati pravo veta nad tako projiciranom državom i da će RS imati isto to pravo. Stoga je jasno da na državnom nivou ne bi funkcioniralo ništa što RS ne želi da funkcionira.
To narušava temeljni demokratski koncept vlasti. U međuvremenu, vidimo da je RS nastavila prakticirati nekakvu neovisnost, koje nema u Dejtonskom sporazumu.
Ne ponavlja Milorad Dodik slučajno skoro svaki dan da BiH treba biti federalna država, iako u dejtonskom Ustavu BiH piše da je ona suverena, nezavisna i jedinstvena država. Ne federalna, već jedinstvena zemlja sastavljena od dva entiteta.
Dodik zagovara federalno uređenje jer zna da bi onda Republika Srpska i po međunarodnom pravu imala pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Time bi oni dobili sve što žele, gotovo potpunu neovisnost, a državni organi BiH postali bi neka vrsta debatnog kluba.
Teško je kazati zašto Tihić podržava takve stvari. Meni je jasno zašto se za to zalažu Dodik, Ivanić, Čavić, sve srpske stranke, jer krajnji cilj je disolucija BiH. S druge strane, imate hrvatske stranke i političare koji traže ili kantonizaciju cijele BiH ili treći, tzv. hrvatski entitet.
Tihić to ili ne razumije ili je u službi nečijih interesa koji su protivni i interesu BiH kao države, pa i Bošnjaka kao konstitutivnog naroda.

Propali projekt

Kako vidite ulogu i politiku Harisa Silajdžića u postizbornom periodu?

- Rano je za ocjenu bilo koga pa i Harisa Silajdžića. Očito da one snage koje su poražene u aprilu 2006. godine, na čelu s američkim ambasadorom Meklhenijem i ostalima, guraju i dalje propali projekt ustavnih amandmana. To se radi svim mogućim i dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima.
Ja se toga istinski bojim. Oni i dalje prave kalkulacije da li mogu u novom sazivu Državnog parlamenta osigurati potrebnu dvotrećinsku podršku. Sva politička bitka odvija se u tom pravcu.
Haris je osjetio gdje je glavna opasnost. U krajnjem, Haris je i dobio izbore na tome što je odbacio te sramne amandmane i, kao i mnogi bh. patrioti, shvatio je da oni znače cementiranje RS i svojevrsnu nagradu za zločin genocida na kojem je ta republika nastala.
Kako kaže uvaženi akademik Nikola Kovač, RS je samo ratni plijen zločina i agresije na BiH i njene građane. Sada, što se neki ježe na pomisao da je ona anahrona i da ona kad-tad mora biti ukinuta, to je njihova stvar.
Ako Vijeće Evrope, američki Senat i Venecijanska komisija kažu da je BiH nefunkcionalna država, da odudara od evropskih standarda i da treba mijenjati njen ustroj, ali ne uz opstanak entitetskog glasanja i drugih diskriminatorskih odredbi u Ustavu, onda to treba uraditi.

Dodik u zahtjevu za federalizaciju BiH, ali i povezivanju rješenja za Kosovo i statusa RS, ima podršku i predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice.

- Ipak, mislim da se paralele te vrste neće desiti. Kosovo je samo za sebe poseban slučaj. Naravno da iz RS i Srbije silno žele da to dvoje povežu i da izvrše određenu kompenzaciju.
Sjetimo se, niko od njih nije bio nezadovoljan Miloševićevom politikom koju je vodio devedesetih godina. Oni mu jedino silno zamjeraju što nije ostvario zacrtane ciljeve.
Nadam se da se ne može desiti da se opet neko pokušava namirivati na Bosni i njenoj teritoriji. Omjer domaćih i međunarodnih političkih snaga je takav da je to teško očekivati. S druge strane, ne mislim da bi moglo doći do novog rata, a ovaj put bi se vjerovatno i Bošnjaci drugačije spremili.

Kakav je Vaš stav o budućem statusu, odnosno zatvaranju Ureda visokog predstavnika i ukidanju njegovih "bonskih ovlasti"?

- Očito je da domaće političke snage još nisu u stanju samostalno voditi ovu zemlju. Bez snažnijeg pritiska visokog predstavnika mnoge stvari ne bi išle naprijed.
Također, razumijem želju međunarodne zajednice da se pomalo povlači iz BiH, jer, kako kažu, umorni su od Bosne. Ali, tragičnije je to što je Bosna još umornija od njih. Na kraju krajeva, oni su nam zasolili i zakuhali sva ta rješenja koja su očito promašena. Neka onda vade kestenje iz vatre. Oni su u moralnoj, političkoj i svakoj drugoj obavezi da to urade. Da izvedu BiH na pravi put i postave na zdrave noge.
Imaju oni ovdje još posla da urade. Zato trebaju ostati dok se ovdašnja politička arena dobro ne očisti, a ja vjerujem da će tako i biti.

Pobuna u SDP-u

Nakon što nije ušao u vlast, Zlatko Lagumdžija se mora suočiti sa rastućim nezadovoljstvom u svom SDP-u. Da li prestojeći Kongres SDP-a u martu može donijeti promjenu na čelu stranke?

- Teško je prognozirati. Sudeći po dosadašnjim manirima i mešetarenju koje primjenjuje Lagumdžija, vjerovatno će on ići na to da na Kongres dovede neke klimoglavce i njemu odane ljude koje je zadužio.
S druge strane, znam da mu najjače organizacije SDP-a, kao što je tuzlanska, gdje SDP tradicionalno ima jako uporište, masovno otkazuju poslušnost.
Prema informacijama koje dolaze do mene, oni mu spremaju žestok politički udar na Kongresu u smislu zahtjeva za njegovo povlačenje. Isto je tako i sa sarajevskom organizacijom.
Znam, također, da najugledniji ljudi koji su još u SDP-u, da ne imenujem nikoga, otkazuju lojalnost Lagumdžiji.

Unutar SDP-a mnogi postavljaju i pitanje zašto bi opet na čelu te stranke bio Bošnjak?

- Njihovo je pitanje sasvim na mjestu. Ja sam u nekoliko mandata bio na čelu SDP-a, nakon mene je i Lagumdžija na tom mjestu bio u nekoliko mandata. Vrijeme je da se to promijeni, ako SDP želi uistinu biti ono što je u njegovoj suštini, multietnička stranka. Normalno je da na čelo SDP-a dođe neki Srbin, Hrvat ili Jevrej, meni je sasvim svejedno.
Tako bi se pokazao multinacionalni i zbiljski demokratski karakter stranke. Lagumdžija ne bi smio tražiti da bude kao Kim Il Sung ili Fidel Kastro. Ne može on vječito voditi SDP. To je u najmanju ruku politički degutantno.

Komšića su u Predsjedništvo doveli birači, a ne Lagumdžija

Vi ste podržali izbor Željke Komšića u Predsjedništvo BiH. Jeste li zadovoljni kako se on snalazi u državničkoj ulozi?

- Tačno je, od početka sam bio za Komšića i mislim da dobro radi svoj posao. Već se sada pokazuje njegova principijelnost, dosljednost, poštenje, pa ako hoćete, i jedna rijetka vrlina kod naših političara, skromnost.
Ne vidim da mu se, do sada, može naći ikakva zamjerka.

Zlatko Lagumdžija ne krije pokroviteljske namjere prema Komšiću i pokušava se predstaviti kao najzaslužniji za njegov izbor?

- Komšića su, prije svega, u Predsjedništvo BiH doveli birači. I ja sam glasao i agitirao za njega. Moguće je da Lagumdžija pokušava anulirati svoj izborni poraz mašući pobjedom Željke Komšića i da se želi pokazati najzaslužnijim za njegov izbor, ali ta priča nije zasnovana na činjenicama.

Nismo mi Talibani, niti ćemo ikada biti

Kako gledate na aktuelnu raspravu o vehabizmu, vehabijama i njihovom utjecaju na tradicionalni, tzv. bosanski islam? Koliko je vehabizam opasan za muslimane u BiH?

- Vehabizam je opasnost po ukupan islam i po muslimane uopće. Taj pokret diskreditira izvorne ideje i osnov samog islama. Istina, nisam veliki stručnjak iz te oblasti, ostavljam učenim teolozima da raspravljaju o tome, ali se slažem sa mojim prezimenjakom akademikom Esadom Durakovićem, akademikom Rešidom Hafizovićem i sa svim onima koji su u zadnje vrijeme govorili o opasnosti od vehabizma.
Razočarao me je blijed nastup uvaženog reisa Mustafe ef. Cerića. Mislim da je trebao biti odlučniji.
Lako je biti musliman u Saudijskoj Arabiji ili Pakistanu. Valjalo je očuvati islam u srcu kršćanske Evrope. Zato nam niko sa strane sada ne treba dolaziti i učiti nas kako se klanja i moli Bogu. To je, ponavljam, diskreditacija islama. To je jedna pošast, to je guba koja se zove vehabizam. Nismo mi talibani, niti ćemo ikada biti, na svu sreću

Popis stanovništva bio bi saldo genocidne politike u RS

- Svakodnevno slušamo zahtjeve iz RS da nam treba popis stanovništva. Naravno da nam treba, svakoj normalnoj državi je potreban. Ali, zašto na tome insistiraju iz RS? Da bi legalizirali etničko čišćenje. Da se utvrdi da u jednoj Banjoj Luci, koja je prije rata imala više od 50 posto nesrba, danas nema ni tri posto.
Da se onda na osnovu toga kroji vlast. Oni žele da sada naprave za njih pozitivni saldo jedne genocidne politike
GandalfSivi

#77 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by GandalfSivi »

@Khan, opet se sva tvoja prica svodi na to da bi RS trazila otcjepljenje. Jedna od dobrih stvari dejtonskog ustava (a to nije promijenjeno ni sa amandmanima) je ta do oni nemaju pravo raspisati referendum. I tacka. Isto kao sto mi nemamo pravo traziti unitarnu drzavu (nazalost). Bez obzira koga je potpisao, to je obavezujuci dokument, priznat od svih relevantnih medjunarodnih institucija, i to je beton koji samo uz kompromis mozemo i mi i oni mijenjati. Princip koji ti zastupas je princip iskljucivosti, koji ni punih 13 godina nakon agresije (halo ba to su 3 vremenska perioda same agresije) nije donio nista dobro. Ti amandmani su bili kompromis (i to puno vise nama naklonjen), koji je davao dodatna ovlastenja drzavi, a nije uzimao nista od iste. I vi mi sada svi kao papagaji ponavljate, oni bi se otcijepili, oni bi se otcijepili. Ako mi nadjes i jedno slovo o tome gdje pise da bi se oni otcijepili (ali mi nemoj pricati o medjunarodnom pravu, jer isto apsolutno podrzava dogovor. Mislim ono, svi zalazite u neke dubioze, a taj dogovor je nudio neke konkretne pomake. Da ne spominjem da je MZ digla ruke od nas poslije propasti tih amandmana. Ja te pitam da mi pokazes konkretne stvari koje su u tim amandmanima, a DA SU GORE OD POSTOJECEG (ne od idealnog) stanja. Ja cu ti sutra napisati sve stvari koje su bolje, sada je vec kasno.
Sto se tice toga tri covjeka, nisu to bila tri covjeka, nego 3 pune delegacije (jedna legitimna i dvije manje), zatim pune delegacije "zainteresovanih" zemalja, kao i predstavnici svjetskih sila. Od kako je nastalo "moderno" drustvo, tako se odlucuju buducnosti drzava. Ili apsolutnom pobjedom u ratu, da se nadovezem na prosli post.

@ld, Ako malo bolje procitas o cemu Pipa pise (kojeg ja btw, cijenim i postujem kao politicara), uvidjet ces da on prica kako bi se moglo idealno sve rijesiti. Opet ponavljam, on (kao i svi drugi politicari) moze sebi dopustiti da ga vode utopijske ideje, a nama zivot ode. Ne moze se rijesiti nista u Bosni bez dogovora, a ti amandmani su bili odlican pocetak, koji je ujeban jer je par da prostite "kurton stranaka" tipa SBiH, SDU, BOSS i radikali sErpski ga oborilo. Stranke koje su iskoristile to da postignu odlicne izborne rezultate. I usput sjebase nas ostale na barem 4 godine...

P.S. Pitanje za vas obojicu. Kakvo vi rjesenje nudite, ali ono da je realno???
zlatan01

#78 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by zlatan01 »

Real Khan wrote: Kao što rekoh, General Framework Agreement for Peace (GFAP) iliti popularno nazvan Dejtonski mirovni sporazum jeste samo MIROVNI SPORAZUM. Tako, u kladu sa svojom etimologijom,

Code: Select all

ne postoje nikakve GRANICE među entitetima nego međuentitetska linija razgraničenja (Inter-Entity Boudary Line ili skraćeno IEBL).
Da je aprilski paket ustavnih amandmana prošao u parlamentu BiH, Mile Ronhill bi imao potpuno legitimno pravo da tu IEBL pretvori u međudržavne granice jer bi MIROVNI SPORAZUM I PRIVREMENI USTAV DOBILI POTPUNI LEGITIMITET I TRAJNI KARAKTER, koji bi usput dao legitimitet i RS-u kao prduktu rata, agresije i genocida. Najveći bi bio paradoks da bi taj legitimitet dale žrtve tog genocida.
Aha znaci nije granica nego linija razgranicenja? U praksi to izgleda ovako, bandit ukrade auto u Sarajevu a Policija ne smije preci medjuentitetsku granicu, pardon, liniju razgranicenja izmedju entiteta. Primjetili ste razliku? Ogromna razlika, isto kao da umjesto vrat kazete sija! Pitanje, na osnovu cega u Paketu Amandmana Dodik dobija pravo na otcjepljenje? Sta to u tom papiru umanjuje ovlasti Drzave? I nemoj nas molim te gadjati terminima legalno i legitimno, pa mi smo na Balkanu gdje je legalno ono sto gazde odluce a zakon vrlo rastegljiv pojam. Evo recimo slucaj Fate Orlovic. Ona ima legitimno ali i legalno pravo da makne crkvu sa svoje zemlje. I sta biva? Nista. Gazda kaze da se crkva ne dira i to je to. Paket Amandmana je imao svoju najvecu vrijednost upravo u internom dogovoru koji mu je prethodio. Daleko od dobrog ali ipak korak naprijed. Sa druge strane odbijanje nas je dovelo nazad u stanje slicno onom iz 1998.
asdfgh

#79 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by asdfgh »

GandalfSivi prijatelju moj čitajući tvoj komentar kao i komentare tvojih prethodnika nisam mogao, a da što bi ono rekli ne uključim se u to Vaše dangubljenje pretpostavljam uz kaficu. Vidiš kada je u pitanju BiH ona sa svojim uređenjem, a iskreno se nadam da imaš dovoljno godina i da si bio punoljetan i kada se glasalo za nezavisnost BiH bio jedan od onih koji su podržali svojim glasom nezavisnost BiH, a pri čemu je jasno rečeno da je REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA država koja omogućava ravnopravan status svim svojim građanima bez obzira na: naciju, vjeru, rasu, spol, starosnu dob itd. Takva i nikakva druga BiH je najrealnije rješenje, a to ako nisi shvatio ili neželiš da shvatiš onda obiđi malo Banjaluku, Prijedor, Derventu, Bratunac, Zvornik, Srebrenicu,... itd. Nezaboravi jednu važnu stvar tvoja sudbina je mogla da bude kao i njihova, tvoja kuća je mogla da završi kao i njihova(ruševina). Imaj malo poštovanja prema tim ljudima jer se iskreno nadam da je tvoja puno bolja jer i oni bi voljeli imat svoju kuću, dobar posao i nadasve životnu sigurost i da nemoraju razmišljat hoćeli im kakav balavac pohlupat stakla po kući, verbalno vrijeđat ili fizički napadat i to sve naravno u režiji nekog izkompleksiranog političara. Vidiš prijatelju zbog takvih razloga kao i još milion drugih jedino pravo i najrealnije rješenje je REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.
samo gost

#80 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by samo gost »

asdfgh wrote: Vidiš prijatelju
zbog takvih razloga kao i još milion drugih jedino pravo i najrealnije
rješenje je REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA.

A dobićemo je - kako? Evo, ja sam bila i punoljetna i glasala na referendumu i slažem se s tobom. Ali, imam mali problem - kako ćemo, ako ćemo ikad, doći do toga za života?

Drugo, kakav god bio Daytonski ustav, to je ustav (pustimo šuplju o legalitetu i legitimitetu) - to je Ustav koji je važeći i prema kojem je ustrojena ova BiH kakva god je, prema kojem ima institucije (kakvegod su). A taj Ustav je, kao i ostale anekse uz Daytonski mirovni sporazu, potpisao i glavni junak ove teme, a u tom UStavu pise "Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu: 'entiteti')" (član I.3.). Dakle, ne uspostavlja se RS danas, ona postoji, tu je, na papiru i u praksi. I zato mi je glavnog lika muka slušati, jer se pravi kao da smo svi zaboravili šta je i kako je bilo.
asdfgh

#81 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by asdfgh »

samo gost wrote:

A dobićemo je - kako? Evo, ja sam bila i punoljetna i glasala na referendumu i slažem se s tobom. Ali, imam mali problem - kako ćemo, ako ćemo ikad, doći do toga za života?

Drugo, kakav god bio Daytonski ustav, to je ustav (pustimo šuplju o legalitetu i legitimitetu) - to je Ustav koji je važeći i prema kojem je ustrojena ova BiH kakva god je, prema kojem ima institucije (kakvegod su). A taj Ustav je, kao i ostale anekse uz Daytonski mirovni sporazu, potpisao i glavni junak ove teme, a u tom UStavu pise "Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu: 'entiteti')" (član I.3.). Dakle, ne uspostavlja se RS danas, ona postoji, tu je, na papiru i u praksi. I zato mi je glavnog lika muka slušati, jer se pravi kao da smo svi zaboravili šta je i kako je bilo.
Drago mi je da si tako komentarisala pa ću i ja dati komentar na ovo tvoje razmišljanje. U principu nevažno je ko je potpisao Dejtonski sporazum bitno je da je rat zaustavljen. Dakle Dejtonski sporazum je privremeno rješenje koje je zaustavilo rat i ubijanja nedužnih civila (jedan nedužan civil je vrjedniji od cijelog čovječanstva - pokušaj se postaviti u poziciju da si nedaj bože ti ili neko tvoj taj jedan). Kažem Dejtonski sporazum je privremeno rješenje pa je tako i sve u njoj privremeno od entiteta, kantona pa do samog načina rukovođenja države, a ako Bog da nastavak uskoro slijedi do konačnog uređenja naše BiH.
samo gost

#82 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by samo gost »

asdfgh wrote:
samo gost wrote:

A
dobićemo je - kako? Evo, ja sam bila i punoljetna i glasala na
referendumu i slažem se s tobom. Ali, imam mali problem - kako ćemo,
ako ćemo ikad, doći do toga za života?

Drugo, kakav god bio
Daytonski ustav, to je ustav (pustimo šuplju o legalitetu i
legitimitetu) - to je Ustav koji je važeći i prema kojem je ustrojena
ova BiH kakva god je, prema kojem ima institucije (kakvegod su). A taj
Ustav je, kao i ostale anekse uz Daytonski mirovni sporazu, potpisao i
glavni junak ove teme, a u tom UStavu pise "Bosna i Hercegovina se
sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike
Srpske (u daljem tekstu: 'entiteti')" (član I.3.). Dakle, ne
uspostavlja se RS danas, ona postoji, tu je, na papiru i u praksi. I
zato mi je glavnog lika muka slušati, jer se pravi kao da smo svi
zaboravili šta je i kako je bilo.
Drago mi je da si tako
komentarisala pa ću i ja dati komentar na ovo tvoje razmišljanje. U
principu nevažno je ko je potpisao Dejtonski sporazum bitno je da je
rat zaustavljen. Dakle Dejtonski sporazum je privremeno rješenje koje
je zaustavilo rat
i ubijanja nedužnih civila (jedan nedužan civil je
vrjedniji od cijelog čovječanstva - pokušaj se postaviti u poziciju da
si nedaj bože ti ili neko tvoj taj jedan). Kažem Dejtonski sporazum je
privremeno rješenje pa je tako i sve u njoj privremeno od entiteta,
kantona pa do samog načina rukovođenja države, a ako Bog da nastavak
uskoro slijedi do konačnog uređenja naše BiH
.
E, pa ako ti ovako zamišljaš put do RBiH, hvala ti, vrijeme je za pakovanje kofera. Šta ti znači ovaj 'nastavak' na 'privremeno rješenje kojim je zaustavljen rat'? Meni se samo jedan odgovor nameće, a to je rat - ponovo! Užasno mi je žao svakoga ko je nastradao, ali nemam grižu savjesti što ja ili moji najbliži nismo poginuli u minulom ratu, niti je imam zato što ne navijam za ovakav 'nastavak', dapače! I zato je argument tipa 'zamisli kako je nekome ko je...' pogrešan, jer niti mogu niti hoću zamisliti, ne daj mi Bože! MOgu samo saosjećati, ali i žaliti što još ima ljudi koji bi ratom rješavali pitanje državnog uređenja, ako sam dobro razumjela napisano.

Ne slažem se da je Daytonski mirovni sporazum privremeno rješenje. To je trajno rješenje što se tiče proteklog rata. Njime je rat trajno zaustavljen (bar sam do sad vjerovala da većina tako misli ili bar želi). Ustav koji je donesen kao Aneks IV DMS-a je također trajno rješenje, dok ne bude promijenjen, što taj Ustav jasno reguliše. Naime, član X Ustava reguliše način na koji Ustav može biti izmijenjen i kaže da se to može desiti samo odlukom Parlamentarne skupštine i to 2/3-om većinom "pristunih i koji su glasali u Predstavničkom domu". Šta je ovdje 'privremeno'?
veljaca

#83 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by veljaca »

Dejtonski Ustav - da se SPROVODI u CIJELOSTI - sve bi bilo drugacije. Sprovodi se samo u dijelu koji pojedinima odgovara. Ko je kriv za to neprovodjenje ? Medjunarodna zajednica. To je SUSTINA - sve ostalo je da ne kazem sta ........
1gorstak

#84 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by 1gorstak »

asdfgh wrote:ako Bog da nastavak uskoro slijedi
U kuci ti slijedio.
obadan

#85 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by obadan »

1gorstak wrote:
asdfgh wrote:ako Bog da nastavak uskoro slijedi
U kuci ti slijedio.
na glavi mu sjedio
Abacija

#86 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by Abacija »

Zar niko nije primijetio kakva je posrana pitanja ovaj voditelj postavljao? Kao da je radio po necijem nalogu. Umjesto da voditelj ustukne kada ga Haris poklopi, on jos vise zarudio ko sivonja. Ako je neko bio "biased" onda je to bio i voditelj. Da mu je Silajdzic spustio nekoliko puta, jeste. Ali da je isto tako na neka pitanja mogao odgovoriti jos bolje, mogao je. Silajdziceva retorika je od mene dobila prolaznu ocjenu.
Zamislite samo isti program ali sa Vukom Jeremicem u glavnoj ulozi. Da li bi voditelj i tada propagirao na isti nacio kao sto je radio prema Harisu?!
cogni

#87 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by cogni »

samo gost wrote:MOgu samo saosjećati, ali i žaliti što još ima ljudi koji bi ratom rješavali pitanje državnog uređenja, ako sam dobro razumjela napisano.
Nije to tako jednostavno. Ukratko, ne bi oni, osim ako bas ne moraju. Nazalost, moraju, jer nema alternative.
samo gost

#88 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by samo gost »

Pa ako glavni junak ove teme želi da mu se novinar 'uvlači' i da mu postavlja pitanja koja mu je on lično prije emisije izdiktirao neka gostuje u "Receptu za bolji život!" ili kod nekog od drugih domaćih "profesionalaca" a ne na BBC-u. :D
seln

#89 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by seln »

samo gost wrote:Pa ako glavni junak ove teme želi da mu se novinar 'uvlači' i da mu postavlja pitanja koja mu je on lično prije emisije izdiktirao neka gostuje u "Receptu za bolji život!" ili kod nekog od drugih domaćih "profesionalaca" a ne na BBC-u. :D
Fakat...neka Alkalaj odmah nazove doticnog novinara i dobro ga naruzi, a Hare neka precizira koja mu pitanja sjedaju.
GandalfSivi

#90 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by GandalfSivi »

@asdfgh, a i ostali. Ja ovdje kao da kineski pricam. Hajmo jos jednom. Ja jos jednom pitam zasto su amandmani gori od POSTOJECEG a ne od IDEALNOG stanja? I molim te nemoj mi spominjati borbu za Republiku Bosnu i Hercegovinu, i ostala nacela koja su izdata i od Harisa (sto me uopste ne cudi). Opet kazem, divna stvar je biti idealista, ako pritom ne zajebajes 3,5 miliona ljudi koji hoce da zive normalan zivot. I kada dodje do dijela kako to uraditi, onda mi lik da odgovor "ako bog da". Nece dati bog sine, zaboravio je on nas davno. Ako sami sebi ne pomognemo, nece ni niko drugi.

A kao sto obecah sinoc, evo da vidimo zasto su konkretno amandmani bolji od POSTOJECEG stanja.

Prednosti amandmana:
1. Ustavom se regulise da su: odbrana i sigurnos, carinska politika, imigraciona politika, te ostale nadleznosti koje se uredjuju zakonom (sto hoce da kaze da bi ubuduce donosenje zakona, a ne mjenjanje ustava moglo donijeti drzavi nove nadleznosti, jako vazno).

2. Podijelio si sa entitetima nove nadleznosti kao: pravosudje, poljoprivreda (jako bitno ako hoces visocku sudzuku izvoziti), nauka i tehnologija, ekologija itd. To je prije sve bilo u ovlasti entiteta

3. Državne institucije su odgovorne za pregovaranje, izradu, usvajanje, te
provedbu i funkcioniranje zakona potrebnih za ispunjavanje evropskih
stnadarda kao i političkih i ekonomskih uvjeta vezanih za evropske
integracije. (konkretno, RS se nebi pitala za reformu policije, to bi bila drzavna briga).

4. Smanjuju se nadleznosti doma naroda i redefinise se nacionalni interes (ne mogu hrvati blokirati porez na cigare fabrike duhana Rovinj braneci to nacionalnim interesom)

5.U Predstavničkom domu članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova članova s teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova članova sa teritorije svakog entiteta predsjednik doma i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od 3 dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, članova izabranih iz svakog entiteta. (HALOOOOOOOOOOOO, kao sto neko vec rece, dovoljno je da dvoje srba ne glasa PROTIV i zakon prolazi, sto je malo bolje u odnosu na sadasnje gdje ih pola mora glasati ZA, to ti je famozno entitetsko glasanje.

I tako dalje i tako dalje.
Evo ja ti dadoh konkretan odgovor.

Hajde sada neka neko odgovori,

ZASTO JE TRENUTNO STANJE BOLJE OD AMANDMANA NA USTAV???
exliberal

#91 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by exliberal »

GandalfSivi wrote:@asdfgh, a i ostali. Ja ovdje kao da kineski pricam. Hajmo jos jednom. Ja jos jednom pitam zasto su amandmani gori od POSTOJECEG a ne od IDEALNOG stanja? I molim te nemoj mi spominjati borbu za Republiku Bosnu i Hercegovinu, i ostala nacela koja su izdata i od Harisa (sto me uopste ne cudi). Opet kazem, divna stvar je biti idealista, ako pritom ne zajebajes 3,5 miliona ljudi koji hoce da zive normalan zivot. I kada dodje do dijela kako to uraditi, onda mi lik da odgovor "ako bog da". Nece dati bog sine, zaboravio je on nas davno. Ako sami sebi ne pomognemo, nece ni niko drugi.

A kao sto obecah sinoc, evo da vidimo zasto su konkretno amandmani bolji od POSTOJECEG stanja.

Prednosti amandmana:
1. Ustavom se regulise da su: odbrana i sigurnos, carinska politika, imigraciona politika, te ostale nadleznosti koje se uredjuju zakonom (sto hoce da kaze da bi ubuduce donosenje zakona, a ne mjenjanje ustava moglo donijeti drzavi nove nadleznosti, jako vazno).

2. Podijelio si sa entitetima nove nadleznosti kao: pravosudje, poljoprivreda (jako bitno ako hoces visocku sudzuku izvoziti), nauka i tehnologija, ekologija itd. To je prije sve bilo u ovlasti entiteta

integracije. (konkretno, RS se nebi pitala za reformu policije, to bi bila drzavna briga).

4. Smanjuju se nadleznosti doma naroda i redefinise se nacionalni interes (ne mogu hrvati blokirati porez na cigare fabrike duhana Rovinj braneci to nacionalnim interesom)

5.U Predstavničkom domu članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova članova s teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova članova sa teritorije svakog entiteta predsjednik doma i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od 3 dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, članova izabranih iz svakog entiteta. (HALOOOOOOOOOOOO, kao sto neko vec rece, dovoljno je da dvoje srba ne glasa PROTIV i zakon prolazi, sto je malo bolje u odnosu na sadasnje gdje ih pola mora glasati ZA, to ti je famozno entitetsko glasanje.

Zato sto je Hare tako reko.....kako ti vise nije jasno moj Gandalfe......ccccc :D
zlatan01

#92 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by zlatan01 »

GandalfSivi wrote: @asdfgh, a i ostali. Ja ovdje kao da kineski pricam. Hajmo jos jednom. Ja jos jednom pitam zasto su amandmani gori od POSTOJECEG a ne od IDEALNOG stanja? I molim te nemoj mi spominjati borbu za Republiku Bosnu i Hercegovinu, i ostala nacela koja su izdata i od Harisa (sto me uopste ne cudi). Opet kazem, divna stvar je biti idealista, ako pritom ne zajebajes 3,5 miliona ljudi koji hoce da zive normalan zivot. I kada dodje do dijela kako to uraditi, onda mi lik da odgovor "ako bog da". Nece dati bog sine, zaboravio je on nas davno. Ako sami sebi ne pomognemo, nece ni niko drugi.

Prednosti amandmana:

Zato sto je Haris S tako rekao, a njegovi sljedbenici to slijepo slusaju, jer sta imaju oni da razmisljaju i razbijaju glavu citajuci, pa tu je vodja da misli za njih. Na zalost niti vecina ostalih biraca/glasaca ostalih stranaka nije dalje odmakla od opisanog. Harisu S ocigledno odgovara sadasnje stanje jer on zapravo sve ove godine i cini sve da se nista ne promjeni, istovremeno deklarativno se zalazuci za nesto sto lijepo zvuci, ali je realno koliko i drvena pec. Dakle trazi nemoguce jer zna da se time nista nece promjeniti a lijepo zvuci bosanskom uhu...
GandalfSivi

#93 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by GandalfSivi »

Ja sam napisao ove konkretne prednosti ima i skoro dvije godine. I cijelo to vrijeme cekam da mi neko od ovih da odgovor, ali nikako da se to desi...
exliberal

#94 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by exliberal »

GandalfSivi wrote:Ja sam napisao ove konkretne prednosti ima i skoro dvije godine. I cijelo to vrijeme cekam da mi neko od ovih da odgovor, ali nikako da se to desi...
Zasto da ti odgovore...lakse je naprdjivat i ponavljat 100% za bih znajuci da se tom pricom levati pale.....
Mnoge stvari koje Haris i kompanija rade ostaju neizgovorene ili neobjasnjene.....daj sjeti se kredita iz pakistana ili indonezije, prodaje zeljezare....itd....kako prikriti marifetluke ...ajmo pricat o ugrozenosti i ukidanju rs...mislim teoretski
Alfa159

#95 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by Alfa159 »

Ja sam prije Haris smatrao za covjeka koji ce ovu drzavu spasiti, ali poslije zadnjih izbora sve vise pocinjem sumnjati ili je lik "puko" ili je skolovani srpski agent!!!
Jer igrati onako glupu igru sa Dodikom a znas da osim sto ces sjediti u predsjednistvu a haman pa zacementirati stanje i LAGAT narod o ukidanju RS-a samo da bi dobio fotelju sistematski unistavati ekonomski Bosance i Hercegovce posebno muslimane koji su listom glasali za njega i opcenito "vuci" takve poteze da bi se toga postidio i sumar sa Romanije e to moze jedino ili glup covjek (sorry Hare) ili skolovani srpski agent. Prije mi je ovo drugo nego ovo prvo.
ld

#96 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by ld »

GandalfSivi wrote:@asdfgh, a i ostali. Ja ovdje kao da kineski pricam. Hajmo jos jednom. Ja jos jednom pitam zasto su amandmani gori od POSTOJECEG a ne od IDEALNOG stanja? I molim te nemoj mi spominjati borbu za Republiku Bosnu i Hercegovinu, i ostala nacela koja su izdata i od Harisa (sto me uopste ne cudi). Opet kazem, divna stvar je biti idealista, ako pritom ne zajebajes 3,5 miliona ljudi koji hoce da zive normalan zivot. I kada dodje do dijela kako to uraditi, onda mi lik da odgovor "ako bog da". Nece dati bog sine, zaboravio je on nas davno. Ako sami sebi ne pomognemo, nece ni niko drugi.

Prednosti amandmana:

sve je to ok,moj prijatelju,ali sta bi bilo da nema te dvojice srba da glasaju protiv i da bude totalna blokada drzave i poslije izvjesnog vremena totalne blokade,da izadje dodik i da kaze ova drzava ne funkcionise,i mi hocemo da se otcijepimo i opa na referendum,a referendum mu omogucen jer je parlament to omogucio usvajanjem ustavnih promjena
sve je to bilo fino i lijepo,jer je socialdemokrata iz laktasa,drug mica,bio fin i kooperativan i obecavao drzavnost,samo da se usvoji aprilski paket,kad je to oboreno,pokazao je svoje pravo lice,sta on zeli
pa u zadnjih godinu dana vise nego uspjesno je blokirao rad vijeca ministara preko svoh trojanca spirica
u rs-u nema ni jedne partije,niti jednog srbina koji zeli ovu drzavu i nema ga koji ne sanja o otcjepljenju i velikoj srbiji
pocevsi od laznog socialdemokrate,druga mice,pa do pdp ivanica,radikala i sds-a,sve su to ista govna,samo drugacije upakovana

a sto se tice sudjuke i tog izvoza,da ti isti srbi to zele to bi se davno uradilo,jer je to u interesu i srba i hrvata i bosnjaka,ali oni to blokiraju,naime radi se samo o tome da se uspostave labaratorije za analizu koje ce biti na drzavnom nivou i koje ce dobiti certifikat od EU i to je to
malo sam bolje upoznat sa oko ovoga,jer sam sredio otkup bosanskog meda u engleskoj za jednu zadrugu iz sanskog mosta,oni bi super prosli,i ja takodje,ali nema sanse da se med izveze,bas radi gore navedenog
pa ako ti isti srbi ne zele da omoguce otvaranje tih labaratorija na drzavnom nivou,i radi njih i radi nas,pa kako da se nadamo necemu drugom od njih

pa i sam koridor Vc,da prebace nadleznosti za puteve na drzavni nivo,mogli su se i krediti dobiti mnogo ranije,svi bi mi dobro prosli,ali ne taj narod u rs ce radije da zivi u bijedi i neimastini,samo da dobiju svoju rs
pa pogledaj u istocnoj bosni i istocnoj hercegovini onu bijedu,pa to je zone sumraka,nije nista bolje niti u doboju,modrici,derventi gradiskoj itd...
pa sve i jedna nadleznost sto se prebacivala na drzavni nivou u zadnjih 10tak godina,je uradjena od strane visokog predstavnika i uz nevidjene pritiske
i najednom sad dodik fin i obeca sve,ali uz malu mogucnost entitetskog glasanja,koji mu omogucuje potpunu blokadu drzave
Real Khan

#97 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by Real Khan »

ld wrote:

Prednosti amandmana:

sve je to ok,moj prijatelju,ali sta bi bilo da nema te dvojice srba da glasaju protiv i da bude totalna blokada drzave i poslije izvjesnog vremena totalne blokade,da izadje dodik i da kaze ova drzava ne funkcionise,i mi hocemo da se otcijepimo i opa na referendum,a referendum mu omogucen jer je parlament to omogucio usvajanjem ustavnih promjena
sve je to bilo fino i lijepo,jer je socialdemokrata iz laktasa,drug mica,bio fin i kooperativan i obecavao drzavnost,samo da se usvoji aprilski paket,kad je to oboreno,pokazao je svoje pravo lice,sta on zeli
pa u zadnjih godinu dana vise nego uspjesno je blokirao rad vijeca ministara preko svoh trojanca spirica
u rs-u nema ni jedne partije,niti jednog srbina koji zeli ovu drzavu i nema ga koji ne sanja o otcjepljenju i velikoj srbiji
pocevsi od laznog socialdemokrate,druga mice,pa do pdp ivanica,radikala i sds-a,sve su to ista govna,samo drugacije upakovana

a sto se tice sudjuke i tog izvoza,da ti isti srbi to zele to bi se davno uradilo,jer je to u interesu i srba i hrvata i bosnjaka,ali oni to blokiraju,naime radi se samo o tome da se uspostave labaratorije za analizu koje ce biti na drzavnom nivou i koje ce dobiti certifikat od EU i to je to
malo sam bolje upoznat sa oko ovoga,jer sam sredio otkup bosanskog meda u engleskoj za jednu zadrugu iz sanskog mosta,oni bi super prosli,i ja takodje,ali nema sanse da se med izveze,bas radi gore navedenog
pa ako ti isti srbi ne zele da omoguce otvaranje tih labaratorija na drzavnom nivou,i radi njih i radi nas,pa kako da se nadamo necemu drugom od njih

pa i sam koridor Vc,da prebace nadleznosti za puteve na drzavni nivo,mogli su se i krediti dobiti mnogo ranije,svi bi mi dobro prosli,ali ne taj narod u rs ce radije da zivi u bijedi i neimastini,samo da dobiju svoju rs
pa pogledaj u istocnoj bosni i istocnoj hercegovini onu bijedu,pa to je zone sumraka,nije nista bolje niti u doboju,modrici,derventi gradiskoj itd...
pa sve i jedna nadleznost sto se prebacivala na drzavni nivou u zadnjih 10tak godina,je uradjena od strane visokog predstavnika i uz nevidjene pritiske
i najednom sad dodik fin i obeca sve,ali uz malu mogucnost entitetskog glasanja,koji mu omogucuje potpunu blokadu drzave
@Id, :thumbup: sasvim dobro objašnjenje koje @GandalfSivi i dalje misli da je na kineskom...
Još da dodam kako je u stvari šteta što je te amandmane oborio Haris Silajdžić. Da je bilo ko drugi dosjetio se toga, onda bi valjda bilo OK i za @Gandalfa. Da ponovim još jednom: Mene apsolutno boli neka stvar za Harisom, Dodikom, Lagumdžijom, Tihićem, Alijom Izetbegovićem i njegovim sinom, kao i za 99,9% političara u našoj državi jer su svi od zla oca od gore matere. Mene samo i isključivo zanima država Bosna u kojoj ćemo kad-tad ponovo živjeti u pravnoj državi sa svim njenim atributima. Da nas je više poput Id-a ili još nekih forumaša ovdje, taj cilj bi davno bio ostvaren. Ovako, imamo punu šaku jada i skeptičara, miševa koji se boje pogledati istini u oči. Mene ne zanimaju nikakve "karizmatične ličnosti" nikakvi lideri jer ja razmišljam svojim mozgom i vjerujem svojim očima i svom znanju.

Da usput odgovorim @Gandalfu na njegovo pitanje. Prvo mali komentar oko teških uslova diskusije sa tobom. U startu mi kažeš da te ne zanima niti želiš da se pominje legalitet i legitimitet, ne zanima te priča o Republici Bosni i Hercegovini (jer po tebi nije realna opcija) i šta onda meni ostaje da ti kažem. Eto, kada odbacim zdrav razum, pravo i pravne norme koje važe svugdje u svijetu osim kod nas, onda mi ostaje da i ja klepim ušima i živim u istom strahu kao i ti. Bojite se rata, sasvim razumljivo...ali zapitate li se nekada koliko je nas željelo taj rat a slomio nam se na leđima? I mene je strah rata jer čisto sumnjam da bi me opet ista sreća pratila kao u periodu 1992-1995, ali me je ipak više strah života u ovakvoj Frankenstein-državi u kojoj vlada zakon jačeg, bezobraznijeg, zlobnijeg... država u kojoj su legalitet i legitimitet mrtvo slovo i okačeni su Dodikovom "mačku o rep". A znate zašto je tako? Pa u velikoj mjeri zahvaljujući ljudima poput vas na forumu koji odmah zakukate kada neko spomene rat kao jednu od (realnih) opcija da se uništi fašističko zlo i njegova ratna tvorevina koja nas sve polako ubija. Čitajući vaše komentare na drugim topicima, svi ste nekakvi anti-fašisti a odmah zakukate kao babe "dabogda ti rat bio u kući" i slično. E, pa koliko sam ja upoznat sa antifašističkim pokretima, oni su bili ljudi sa mudima kao u vola, za razliku od većine vas na forumu. Da sam kojim slučajem čitao ovakve komentare na forumu početkom 90-tih, nikada ne bih uzeo pušku u ruke i borio se za svoju domovinu, pravo, pravdu, i naravno, protiv srpskog fašizma koji je napao na moju domovinu.
Eto, izvinjavam se ako sam nekome povrijedio sujetu ili ako su moje bezobrazne riječi zaparale nečije uši, ali mislim da me drugačije neki ovdje ne bi razumjeli. sve osim ovakvog govora je "kineski"
GandalfSivi

#98 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by GandalfSivi »

@ld, hvala ti na pokusaju. Barem si pokusao odgovoriti na moje pitanje kad si rekao da amandmani na ustav daju pravo RS-u da trazi otcjepljenje. Sada, druga stvar je sto je to apsolutna neistina, jer normalno da se to nigdje ne spominje (mada Haris kaze da se spominje u onom clanu koji cak i ne postoji, toliko o Harisu.

@Khan, ja stvarno ne znam kako da se nas dvojica razumijemo. Pitam te zasto su konkretno predlozeni amandmani gori od postojeceg stanja (molim te, pokazes mi konkretan amandman i kazes ovaj ne valja iz tog i tog razloga, znas ono kako sam ja tebi pokazao zasto su bolji), a ti mi opet pricas o nekoj idealnoj situaciji.
Dam ti jos i bonus pitanje kako bi ti to dosao do idealne situacije, a ti mi kazes "ako bog da".

MOZE LI IKO BITI KONKRETAN, ili ce te samo ponavljati nebuloze koje uporno kruze BEZ ijednog osnovanog argumenta? Molim vas, dajte mi samo jedan, jedan jedini, argumenat, gdje to u amandmanima se nudi nesta sto je gore od vec postojeceg stanja, dajte mi amandman, uporedite ga sa postojecim stanjem, izvucite zakljucak, uvjerite me da ste barem procitali predlozene amandmane, kao i postojeci ustav, nije to puno...
ld

#99 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by ld »

GandalfSivi wrote:@ld, hvala ti na pokusaju. Barem si pokusao odgovoriti na moje pitanje kad si rekao da amandmani na ustav daju pravo RS-u da trazi otcjepljenje. Sada, druga stvar je sto je to apsolutna neistina, jer normalno da se to nigdje ne spominje (mada Haris kaze da se spominje u onom clanu koji cak i ne postoji, toliko o Harisu.

@Khan, ja stvarno ne znam kako da se nas dvojica razumijemo. Pitam te zasto su konkretno predlozeni amandmani gori od postojeceg stanja (molim te, pokazes mi konkretan amandman i kazes ovaj ne valja iz tog i tog razloga, znas ono kako sam ja tebi pokazao zasto su bolji), a ti mi opet pricas o nekoj idealnoj situaciji.
Dam ti jos i bonus pitanje kako bi ti to dosao do idealne situacije, a ti mi kazes "ako bog da".

MOZE LI IKO BITI KONKRETAN, ili ce te samo ponavljati nebuloze koje uporno kruze BEZ ijednog osnovanog argumenta? Molim vas, dajte mi samo jedan, jedan jedini, argumenat, gdje to u amandmanima se nudi nesta sto je gore od vec postojeceg stanja, dajte mi amandman, uporedite ga sa postojecim stanjem, izvucite zakljucak, uvjerite me da ste barem procitali predlozene amandmane, kao i postojeci ustav, nije to puno...
mi haman nismo na istim talasnim duzinama
da ja tebe pitam nesto
da li ti zaista vjerujes dodiku,ivanicu,bosicu i onom kretenu iz seseljeve stranke da nece blokirati rad parlamenta svojim nedolaskom i glasanjem protiv zakona
ili onom slavuju,ma daj nebudi smjesan
da su oni imali imalo dobronamjerosti u svojim namjerama,nebi insistirali na enitetskom glasanju
i citav problem tog aprilskog paketa je bio u tome,srbi su jednostavno imali time mogucnost da blokiraju drzavu,od finansiranja institucija pa do usvajanja bilo kojeg zakona ili reforme
Real Khan

#100 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by Real Khan »

GandalfSivi wrote:@ld, hvala ti na pokusaju. Barem si pokusao odgovoriti na moje pitanje kad si rekao da amandmani na ustav daju pravo RS-u da trazi otcjepljenje. Sada, druga stvar je sto je to apsolutna neistina, jer normalno da se to nigdje ne spominje (mada Haris kaze da se spominje u onom clanu koji cak i ne postoji, toliko o Harisu.

Ja ti uporno govorim da od drveta ne vidiš šumu (baš kao Tihić i Lagumdžija onomad). Dodik je skrušeno pristajao na sve (privid) samo da bi dobio ono JEDINO ŠTO GA JE ZANIMALO - RATIFIKACIJU DEJTONSKOG USTAVA U PARLAMENTU BIH. Sve ovo što je navedeno u amandmanima je bila velika šarena laža za naivne, jer da je trebalo biti drugačije onda bi se i Dodik odrekao entitetskog glasanja. Shvati već jednom, amandmani su bili prevara koja bi konačno dohakala postojanju Bosne i Hercegovine.
A što se tiče otcjepljenja, ne treba to pisati nigdje ako su SVI legalni i legitimni uslovi ispunjeni. Aprilskim amandmanima na Ustav, RS bi dobila taj dugo željeni (a još uvijek neostvareni) LEGITIMITET da se otcijepi.
ako će ti biti lakše, slažem se da bi ti amandmani predstavljali pozitivan pomak, da su namjere bile korektne, ali kao što rekoh, odbijanjem da se ukine entitetsko glasanje (praktički mehanizam blokade) sve maske su pale. Nakon toga je Dodik prešao na "plan B", i uporno tražio da se verificira dejtonski sporazum u Parlamentu BiH (a to mu je jedino potrebno za sljedeće korake).
Last edited by Real Khan on 31/07/2008 23:00, edited 1 time in total.
Post Reply