Haris Silajdzic na BBC News

Maystor

#126 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by Maystor »

Pa naravno, o tome i ja govorim. Treba ići postepeno, s onim što je realno ostvarivo (aprilski amandmani na ustav npr.- nisu bili nikakva revolucija, ali ipak jesu bili mali korak na bolje). Znao je to i Haris, ali obmanuo narod da dobije na izborima. U narednih 10 godina nećemo popraviti ustav ni do nivoa kakav je tada nuđen. Živi bili pa vidjeli.
ld, neće biti rata ni otcjepljenja, ostaje ovako kako je. Zato se treba okrenuti razvoju privrede, da ljudi bolje žive, a politički korak po korak koliko se mogne.
sarlo

#127 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by sarlo »

Maystor wrote:Pa naravno, o tome i ja govorim. Treba ići postepeno, s onim što je realno ostvarivo (aprilski amandmani na ustav npr.- nisu bili nikakva revolucija, ali ipak jesu bili mali korak na bolje). Znao je to i Haris, ali obmanuo narod da dobije na izborima. U narednih 10 godina nećemo popraviti ustav ni do nivoa kakav je tada nuđen. Živi bili pa vidjeli.
ld, neće biti rata ni otcjepljenja, ostaje ovako kako je. Zato se treba okrenuti razvoju privrede, da ljudi bolje žive, a politički korak po korak koliko se mogne.
Sta je to realno?
Hitler je najveci drzavnik na svijetu i najmocniji covjek u istoriji covjecanstva-1939. god? Odgovor je naravno da. Adolf je 1939. bio najveci drzavnik u povijesti.
Staljin je vodja svjetske revolucije koja ce svijet uciniti boljim i pravednijim, milioni, zapravo milijarde njewga gledaju kao nesto nadnaravno-1946.godina? Da, te je godine Staljin bio najpopularniji politicar svih vremena.
Sad se znade ko je drugi Tito, Slobodan je ime ponosito. Da li se ovako pjevalo 1988.godine najvecem Srbinu svih vremena? Da, Milosevic je drzao govore pred milionima i njegova moc je bila nevjerovatna.
Da li su mnogi politicari, novinari intelektualci su govorili, ovo je realno, treba pristati na to i mijenjati postepeno. Korak po korak. Razvijane su razne teorije o "evolucijama" koje sad "padaju u vodu".
Oni drugi koji su se borili za bolji pravedniji svijet koji je tada bio nerealan su pobijedjivali. Sta bi bilo se dogodlio da nije bilo Kolumba, Da Vincija, Edisona, Tesle, Kenedija. Rodili bi se neki drugi heroji ili sposobni ljudi koji bi vjerovali u nerealno i pokretali civilizaciju naprijed.
Da li je "aprilski paket" bio samo "kozmetika" koji bi samo donio vise administracije i Ministarstvo poljoprivrede.
Ja i vecina glasaca na "slobodnoj teritoriji" smo mislili da jeste. I danas mislim. I vecina drugih nije promijenila misljenje. I ne volim da mi drugi govore sta da mislim. I da mi pominju privredu. Zivim od onog sto zaradim a da li mi je dobro ili lose to je moja privatna stvar. A "privreda" kao mijenja drustvene odnose na bolje? Kao na primjer ozdravljenje privrede u Njemackoj tridesetih? Ma daj.
Da li je pc trajna tvorevina? Nije, nego genocidna. Moja Mama je bila uciteljica 40 godina i ucila me je da se ne smije lagati. pc ce da nestane, da se srusi. Kraj.
ld

#128 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by ld »

Maystor wrote:Pa naravno, o tome i ja govorim. Treba ići postepeno, s onim što je realno ostvarivo (aprilski amandmani na ustav npr.- nisu bili nikakva revolucija, ali ipak jesu bili mali korak na bolje). Znao je to i Haris, ali obmanuo narod da dobije na izborima. U narednih 10 godina nećemo popraviti ustav ni do nivoa kakav je tada nuđen. Živi bili pa vidjeli.
aprilski amandmani su omogucivali srbima potpunu blokadu drzave
s obzirom da svaki dan mozemo da vidimo sta dodik,ivanic,bosic i ostala srpska elita iz rs-a radi,nemam nimalo sumlje da bi oni to iskoristili za blokadu drzave i u narednih par godine usljed blokade da bi trazli referendum,koji bi im bio omogucen po medjunarodnom pravu
ovako nemaju pravo,a nemaju ni silu iza ledja,pa ako bi nesto i probali i kiksali,dejton bi se ponistio i vratio bi se ustav republike bosne i hercegovine na snagu

sto se tice privrede,tu se u potpunosti slazem sa tobom,treba zavrsiti privatizacju,od te love uloziti u izgradnju putnih i zeljeznickih komunikacija,ulaganjem u investicionu banku koja ce imati nizu kamatu od komeracijalnih banaka,bar neka konkurencija tim pljackasima,i davanje kredita povratnicma za otvaranje radnih mjesta tako da se i omladina vraca i da povratak postane odrziv,doduse projekat investicione banke federacije i jeste takav,da kamaten stopa bude 3% i da teziste ulaganja bude na projektima koji ce omoguciti odrziv povratak u rs
jer do sada se u rs vratilo oko 150 000 bosnjaka i 15 000 hrvata,ali jos nekih 150 000 bosnjaka se nalazi u federaciji koji zele da se vrate u rs
i sigurno ce biti u vise opcina rs-a vecina i to je vrlo dobar pocetak
Maystor

#129 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by Maystor »

A je li je to sad ne mogu blokirati? Pa mogu blokirati svaku državnu instituciju kad god požele. Jaro moj, ako Radmanović odluči prestati dolaziti, Predsjedništvo BiH postaje mrtva institucija. Ako poslanici iz RS-a ne dođu u parlament, on ne može raditi. U svemu ti je tako. Pogledaj regulatorne agencije, elektroprijenos i šta god hoćeš. Ta mogućnost blokade nije im data aprilskim amandmanima, već izvorno u dejtonskom ustavu.
Ko ti je rekao da ako se poništi dejtonski ustav, stupa na snagu onaj RBiH? Pa to je smiješno. Hoće li u Trebinju stupiti na snagu? Na Palama možda? U Banjaluci?
Referendum (eventualni) ne zavisi od nekih pravnih aspekata aprilskih amandmana već od odnosa velikih sila prema tome. Ako ti amerika kaže usvojite te amandmane, kaže ti cijela EU, sve velike sile - to je konsenzus koji je tada bio u igri. Nisam ni ja bio sretan s tim, ali tada se nije moglo postići više. I dođe jedan jado Silajđić da on to sruši. Da nam on kaže kako ne treba poslušati američkog, njemačkog, britanskog ambasadora? A nakon toga svake hefte kukumače svim tim amabasadorima "vidite šta Dodik radi, ne dajtu mu da ruši državu". Pa nek mu on sad neda. Došao je na vlast na lažnoj priči. Šta je uradio? Lako je pričati ovo ne valja. Neka napravi i progura bolje rješenje ako može.
Nije jarane sav problem u RS. Šta je u Federaciji, u kantonima? Ista stvar, ništa nije urađeno. Koliko kilometara autoputa su napravili? Koliko megavata novih elektrana? Koliko su novih ljudi zaposlili? Koliko su straniih investicija obezbijedili? Ništa! Samo laganje i pljačkanje naroda.

A ovo što sarlo piše neću ni komentarisati.
Fair Life

#130 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by Fair Life »

homo_sapiens wrote:
kokakolas wrote:Prica o ratu, genocidu, rs-u, aprilskom paketu i integracijama.
Zanimljiv intervju sa nekim dobrim kontrama hareta. Barem prica engleski kako treba :-D

http://www.bbc.co.uk/newsa/n5ctrl/progs ... _28jul.ram
I to je jedino sto radi kako treba. Je li pricao o temi Dayton, je li se hvalio time kako je ucestvovao u kapitulaciji Republike Bosne i Hercegovine ?
[color=#FF0000]Postao/la JBT dana 12/05/2008 04:31[/color] wrote:Iz knjige "Balkan bluz":

Na Bosnjackom saboru 27 i 28 septembra bilo je planirano da se izvrsi proglasenje bosnjackom parlamenta i stvori bosnjacka (muslimanska) drzava. Bilo jIe predvidjeno da njene granice budu na linijama koje drzi vojska. Prije Bosnjackog sabora na teren se salju stranacki kadrovi u funkciji ideolosko-politickih koordinatora koji trebaju "jace i glasnije elemente u javnom mnjenju" ubijediti kako je vrijeme da i Muslimani imaju svoju drzavu. Ustav je vec bio napisan, a Alija I. je trebao biti izabran za prvog i dozivotnog predsjednika.
Ali, kako je vrijeme prolazilo, govornici na Saboru su redom poceli odbacivati taj prijedlog.
Zbog neocekivanog razvoja situacije Izetbegovic poziva najvise drzavno vodtsvo na odvojeni sastanak. U podrum hotela "Holiday Inn" odlaze: Izetbegovic, Haris Silajdzic, Ganic, Irfan Ljubijankic, Rusmir Mahmutcehajic. U podrumu Silajdzic ponovo objasnjava neophodnost prihvatanja plana. Ljubijankic se slaze, dok Mahmutcehajic replicira da BiH mora opstati, jer bez nje nema ni Bosnjaka. Izetbegovic gnjevno odgovara: "Nije bosna nikakav kumir kome se treba klanjati." Mahmutcehajic pita zasto se ne pozovu i ostali ucesnici Sabora, predstavnici i drugih stranaka kao sto su Selim Beslagic ili Muhamed Filipovic. U tom momentu Muhamed Filipovic ulazi sam, slucajno nabasao na skup i tako uhvativsi "postene" Muslimane in flagranti na djelu razbijanja BiH. Uspijeva uhvatiti dio Silajdzicevog izlaganja i s nogu iznervirano govori: "Vi kopate zivu drzavu za koju ljudi jos uvijek ginu, vi ste obicne izdajice i nemate to pravo ciniti!"
Kasnije, glasanjem u saboru, plan nije usvojen.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... z#p1858702
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#131 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by PipiDugaDevetka »

sarlo wrote:....A "privreda" kao mijenja drustvene odnose na bolje? Kao na primjer ozdravljenje privrede u Njemackoj tridesetih? Ma daj.
Da li je pc trajna tvorevina? Nije, nego genocidna. Moja Mama je bila uciteljica 40 godina i ucila me je da se ne smije lagati. pc ce da nestane, da se srusi. Kraj.
Genocidna tvorevina Kartagina mora biti razorena!
ld

#132 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by ld »

Maystor wrote:A je li je to sad ne mogu blokirati? Pa mogu blokirati svaku državnu instituciju kad god požele. Jaro moj, ako Radmanović odluči prestati dolaziti, Predsjedništvo BiH postaje mrtva institucija. Ako poslanici iz RS-a ne dođu u parlament, on ne može raditi. U svemu ti je tako. Pogledaj regulatorne agencije, elektroprijenos i šta god hoćeš. Ta mogućnost blokade nije im data aprilskim amandmanima, već izvorno u dejtonskom ustavu.
Ko ti je rekao da ako se poništi dejtonski ustav, stupa na snagu onaj RBiH? Pa to je smiješno. Hoće li u Trebinju stupiti na snagu? Na Palama možda? U Banjaluci?
Referendum (eventualni) ne zavisi od nekih pravnih aspekata aprilskih amandmana već od odnosa velikih sila prema tome. Ako ti amerika kaže usvojite te amandmane, kaže ti cijela EU, sve velike sile - to je konsenzus koji je tada bio u igri. Nisam ni ja bio sretan s tim, ali tada se nije moglo postići više. I dođe jedan jado Silajđić da on to sruši. Da nam on kaže kako ne treba poslušati američkog, njemačkog, britanskog ambasadora? A nakon toga svake hefte kukumače svim tim amabasadorima "vidite šta Dodik radi, ne dajtu mu da ruši državu". Pa nek mu on sad neda. Došao je na vlast na lažnoj priči. Šta je uradio? Lako je pričati ovo ne valja. Neka napravi i progura bolje rješenje ako može.
Nije jarane sav problem u RS. Šta je u Federaciji, u kantonima? Ista stvar, ništa nije urađeno. Koliko kilometara autoputa su napravili? Koliko megavata novih elektrana? Koliko su novih ljudi zaposlili? Koliko su straniih investicija obezbijedili? Ništa! Samo laganje i pljačkanje naroda.

A ovo što sarlo piše neću ni komentarisati.
pa krenuo je dodik i sa tim,pa kad je spiric dao ostavku,jer mu je mile rekao i time blokirao rad vijeca ministara,pa za spiricevog mandata jedino sto je uradjeno je to sto se izglasalo da mozemo tociti gorivo lose kvalitete na pumpama u BiH,jer rusi nebi pazarili rafineriju u brodu,jer je nebi mogli prodavati,jer im je nafta puna sumpora
pa je lajcak promjenio pitanje entitetskog glasanja,pa sad ako parlamnetarci i ne dodju na glasanje,nakon par dana kad se ponavlja glasanje moze i bez njih,uz par uslova,ali je moguce,tako da svojim nedolaskom ne mogu da blokiraju rad parlamneta
a ovako mogu da glasaju protiv i time pokazuju svoj secionizam i unistavanje bosne i hercegovine
nije ba bitno kako i sta,za 20 godine srba nece biti trecina i oni sto ostanu ugavnom ce biti u poznjoj zivotnoj dobi,ako smo rat predeverali,klanja,ubijanja,logore,ako smo predeverali i ovih 13 godina,ma moze se jos i narednih 20-30,a i 150 000 bosnjaka se vratilo u rs i jos 150 000 je na cekanju,tako u bliskoj buducnosti cemo i da uzemmo opcinsku vlast uvecini opcina gdje su bosnjaci do rata bili vecina
vec smo vecina u brckom i time smo presjekli rs na dva dijela,
a ako dodiku ili nekom novom karadjicu pukne film i krenu u neku novu 1992,i mi smo spremni za rokanje,samo sto vise nema alije da naredi armiji bih da se zaustavi pred banja lukom i prijedorom
Maystor

#133 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by Maystor »

Pa i ja se nadam da će se dio ljudi vratiti svojim kućama u RS. Najbolji način da država BiH zaživi i u tom dijelu - je da se ljudi vrate. Mislim da je za nacionalne interese bošnjačkog naroda veoma važno da se bar dio stanovništva vrati u svoja predratna mjesta. Ali kada se pogleda šta je konkretno rađeno svih ovih godina, jasno se vidi da nijedna vlast nije uradila skoro ništa po tom pitanju (bilo je puno priče, ali ništa konkretno nije urađeno). Tu skoro da i nema razlike: SDA, SzBiH, SDP - svi su samo pričali priče (posebno pred izbore).
A ovo o ratu, nadam se i vjerujem da ga nikada više neće biti. Ne znam šta bih ti rekao, mnogi ljudi koji su u ratu stvarno bilo heroji, danas jedva žive. Jedni ratovali - drugi pljačkali i poslije rata postali kapitalisti :x
kokakolas

#134 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by kokakolas »

ld, jeli to pouzdan podatak o 150.000 bosnjaka koji su se vratili?
Iz federalnog budzeta bi se moralo odvojiti puno vise sredstava za povratnike u RS.
ld

#135 Re: Haris Silajdzic na BBC News

Post by ld »

kokakolas wrote:ld, jeli to pouzdan podatak o 150.000 bosnjaka koji su se vratili?
Iz federalnog budzeta bi se moralo odvojiti puno vise sredstava za povratnike u RS.
u prijedor se vratilo 30 000,u zvornik 17 000,doboj 20 000,to su cifre njihovih udruzenja povratnika
barata se cifrom do 150 000 povratnika i da jos 150 000 u federaciji ceka na povratak
veliki broj se vratio u janju i bijeljinu,banja luku
porilican broj se vratio i opcine istocne bosne
ali povratnici su suoceni sa konstantnim opstrukcijama,masa sela nije elektroficirano,obnove se kuce,ali povratak nije odrziv,jer nema posla,zatim autobuske linije su nikakve,do ambulante ili skole se pjesaci i po 5-6 sati
150 povratnika je ubijeno do sada
pogledaj sta rade od fate i one crkve,pa kad su ubili onog covjeka kamenicama u banja luci kad se postavljao kamen temeljac za ferhadiju

najveci razlog sto dodik ne zeli reformu policije je bas taj sto bi bosnjaci i hrvati se u vecem broju uposlili u policiju,pogotovo u opcinama gdje su ranije bili vecina i ljudi bi se osjecali daleko sigurnijima i povratak bi bio i jaci
pa samo sa srebrenickog spiska koljaca cetnickih,sada radi u policiji i administraciji rs-a oko 800 zlocinaca
Post Reply