Halilovic oslobodjen!!!

Post Reply
Prenj

Post by Prenj »

Apos wrote:
Prenj wrote: Zasto bi sad spasavali Rasima?
Da li je Rasim ucinio bilo sta da kazni ubice iz Grabovice i Uzdola?

Nije bas da se ne zna gdje je Caco zatrpan. Njemu je priredjena velicanstvena dzenaza poslije rata.
Zasto bi sad spasavali Rasima?
Ili si neupuićen ili se samo praviš. A možda nisi bio u ratu pa ti je svejedno.
Da li je poslije toga bilo više zločina'
I titovi partizani su u Mostaru 1945 počinili zločine po mojim informacijma ubijeno 48 civila što Muslimana što Katolika, a još oko 240 odvedeno od kojih se neki nisu nikad vratili. Bilo je tu žena, djece i iznemoglih. Nikad niko nije odgovarao.
Objašnjenje : BIO RAT.
I to ti opravdanje, "BIO RAT"????
I onda tako treba, ubijati civile ... jer je bio rat. :(
To i Radovanovi Srbi svo vrijeme tvrde :x

Nisi mi odgovorio na pitanje?
Apos

Post by Apos »

Prenj wrote:
Apos wrote:
Prenj wrote: Zasto bi sad spasavali Rasima?

Nije bas da se ne zna gdje je Caco zatrpan. Njemu je priredjena velicanstvena dzenaza poslije rata.
Zasto bi sad spasavali Rasima?
Ili si neupuićen ili se samo praviš. A možda nisi bio u ratu pa ti je svejedno.
Da li je poslije toga bilo više zločina'
I titovi partizani su u Mostaru 1945 počinili zločine po mojim informacijma ubijeno 48 civila što Muslimana što Katolika, a još oko 240 odvedeno od kojih se neki nisu nikad vratili. Bilo je tu žena, djece i iznemoglih. Nikad niko nije odgovarao.
Objašnjenje : BIO RAT.
I to ti opravdanje, "BIO RAT"????

Ti prvo odgovori meni DA LI JE MOGAO(po mogučnosti argumentirano)
Nex

#103 Nije sve bas tako

Post by Nex »

Ovi koji sada velicaju cast i obraz gosp.Halilovica zaboravljaju da je on bio komandant dok je ono djubre od cace ubijalo srbe civile po Bistriku ali i hapsilo i odvodilo i vojnike i policajce na kopanje, pljackalo UNPROFOR itd.

Tzv ratni heroj je bio teska kukavica, kojega gosp Halilovic nije ni pokusao sprijeciti da radi ono sto je radio, pa je armija i predsjednistvo morala reagovati, smijeniti ga i postaviti drugoga. Kakav je onda to komandant, je naravno kasnije poceo sa prikupljanjem poena govoreci protiv drugih, izmisljajuci poene a to Hagu naravno odgovara da bi izjednacio strane u agresiji.

Bez obzira ko je danas na vlasti i ako mi uopste ne volimo ovu vlast u zadnjih 15 godina politicki se poeni ovdje prikupljaju samo ako se dobro laje protiv onog drugog u politici.

Gosp Halilovic nijednom nije pokazao pravu sliku dogadjaja osim sto se ufurava u svoje opsesije i pokusava pokazati kajo su svi bili losi a on jedini dobar, pozitivan lik, zrtva rat i sistema.

E pa moja gospodo ovdje je najveca zrtva ovaj ludi BiH narod koji trpi i slusa sva ova politikantska s**nja.

Zao mi je ljudi koji su bili zrtve ovih ludjaka a cudi me i kako to drugi ljudi nisu sprijecili,sto nije neko od vas ili ja sam otisao na Bistrik ili u stab, komandu ili predsjednistvo pa rekao: sta ovo radite??

Danas svi kao fol uzdizete cacu ili Sefera a niko od vas i nije pomogao nikome od tih komsija koje su ovakvi medjedi odvodili na ispitivanja ili kopanja sa ili bez razloga svejedno.

Nemojte mi sada glumiti svece.

Isto tako je bilo i RS-u, ako je bilo koji srbin pomogao nekom bosnjaku ili hrvatu dobio je toljagom ili metkom, zasto? - pa specijali rat gospodo i to protiv svoga naroda, da bi svi bili u jednom duhu, duhu mrznje i zlocina.

Sada sve treba svaliti na Delica, jer je on bio uz SDA, naravno to je glupost ali i realnost Haslija i svijetske pravde. Hebo im fasizam mater.
joker

Post by joker »

Fair Life wrote:
joker wrote:Meni se cini da bi neki Delica da osude bez obzira da li je stvarno kriv. Cemu to? Sta ako stvarno nema prostora za komandnu odgovornost i ako su jedini krivci sami izvrsioci i njihovi lokalni komandanti?
Jebiga joker... da sredimo peticiju Tribunalu da nam ne zajebavaju Rasima, ali i da oslobode one koji su optuzeni za zlocine po pitanju komandne odgovornosti na strani agresora.

Jel' valja ova?
Nije ti bas nick odgovarajuci.

Ja nigdje nisam napisao da treba Rasima osloboditi ili osuditi. Ali sam napisao da ga ne treba osuditi bez sudjenja, tj. da treba sacekati kraj sudjenja pa onda iznositi bljuvotine ili neke tvrdnje o njemu (ako bude razloga za to). Jer, sta ako ga oslobode u Hagu?

Hocete li se vi koji ste sada o njemu svasta pisali i likovali na oslobadjanje Sefera zato jer se nadate da ce zbog toga morati Rasim Delic biti osudjen, hocete li se javno izviniti na ovom forumu i priznati svoju gresku? Za Prenja znam da nece, jer to nikad dosad nije uradio. Sta je s vama ostalima?

Moj je stav da ako je odgovoran i treba da bude osudjen. To vrijedi za sve, bez obzira na ime ili kojoj vojsci je pripadao. Ali sam i misljenja (ali ne tvrdim, kao neki ovdje) da je odgovornost za ono sto se dolje desilo na nizim komandnim nivoima. Da li ima prostora za komandnu odgovornost to tek treba da vidimo. To treba dokazati. Ako je bilo, i treba da odgovara. Ali ako nije???!!!

Ja znam da ovdje neki na samu pomisao da Delic moze biti osudjen likuju, nadajuci se da ce se time pokazati kako je i vrh ABiH i politicko vodjstvo RBiH imalo zlocinacke planove i da ih je sistemski provodilo, i da su svi isti - Alija, Radovan, Boban, Slobo, Franjo, Seselj, ABiH, JNA, HV, HVO, VS.

P.S. Zato sto je Rasim SDA kadar ne treba ga odmah gurati u Hag. Ali ocito da je pojedinim "SDP-ovcima" to jedan od glavnih razloga zasto bi Rasima voljeli vidjeti u Hagu osudjenog. Ne mogu vjerovati da neko zarko zeli da on ispadne kriv (a po ovim vasim likovanjima vi molite Boga da je on kriv).
Ja licno bih volio da se dokaze da je nevin za ono sto mu stavljaju na teret. Ali ako je kriv neka odgovara za to.
joker

#105 Re: Nije sve bas tako

Post by joker »

Nex wrote:Ovi koji sada velicaju cast i obraz gosp.Halilovica zaboravljaju da je on bio komandant dok je ono djubre od cace ubijalo srbe civile po Bistriku ali i hapsilo i odvodilo i vojnike i policajce na kopanje, pljackalo UNPROFOR itd.
Tzv ratni heroj je bio teska kukavica, kojega gosp Halilovic nije ni pokusao sprijeciti da radi ono sto je radio, pa je armija i predsjednistvo morala reagovati, smijeniti ga i postaviti drugoga. Kakav je onda to komandant, je naravno kasnije poceo sa prikupljanjem poena govoreci protiv drugih, izmisljajuci poene a to Hagu naravno odgovara da bi izjednacio strane u agresiji.

Bez obzira ko je danas na vlasti i ako mi uopste ne volimo ovu vlast u zadnjih 15 godina politicki se poeni ovdje prikupljaju samo ako se dobro laje protiv onog drugog u politici.

Gosp Halilovic nijednom nije pokazao pravu sliku dogadjaja osim sto se ufurava u svoje opsesije i pokusava pokazati kajo su svi bili losi a on jedini dobar, pozitivan lik, zrtva rat i sistema.
E pa moja gospodo ovdje je najveca zrtva ovaj ludi BiH narod koji trpi i slusa sva ova politikantska s**nja.
Zao mi je ljudi koji su bili zrtve ovih ludjaka a cudi me i kako to drugi ljudi nisu sprijecili,sto nije neko od vas ili ja sam otisao na Bistrik ili u stab, komandu ili predsjednistvo pa rekao: sta ovo radite??

Danas svi kao fol uzdizete cacu ili Sefera a niko od vas i nije pomogao nikome od tih komsija koje su ovakvi medjedi odvodili na ispitivanja ili kopanja sa ili bez razloga svejedno.

Nemojte mi sada glumiti svece.

Isto tako je bilo i RS-u, ako je bilo koji srbin pomogao nekom bosnjaku ili hrvatu dobio je toljagom ili metkom, zasto? - pa specijali rat gospodo i to protiv svoga naroda, da bi svi bili u jednom duhu, duhu mrznje i zlocina.

Sada sve treba svaliti na Delica, jer je on bio uz SDA, naravno to je glupost ali i realnost Haslija i svijetske pravde. Hebo im fasizam mater.
Sve sto je markirano potpisujem kao da sam i sam napisao.

P.S. Sto se nebi upalio kada je "ugledao" svoje ruzno lice u ogledalu... To je Prenjov istomisljenik na svakoj temi...
joker

Post by joker »

nebi wrote:
joker wrote: Ti isto debil-nebi. Uhvatis se jednog i kao dijete
Debili su ti uza i sira familija,ukljucujuci i tebe :D

p.s. "uhvatis se kao dijete"...trebam li citirati ono tvoje beskonacno ponavljanje o dionicama radnika FDS?
Pitanje o dionicama FDS je bilo postavljeno Prenju koje je on izbjegavao odgovoriti. Pa sad ko je tu ispadao malouman, onaj ko pita ili onaj ko ne odgovara? Na ispitu kad ti postave pitanje, a ti ne odgovaras, oni ti ponove pitanje (mozda nisi cuo ili razumio prvi put). Ako opet ne odgovoris-padas na ispitu.

Vidis, da je ovo ispit Prenj bi dosad izgubio pravo na redovno skolovanje.
Prenj

Post by Prenj »

Apos wrote:
Prenj wrote: I to ti opravdanje, "BIO RAT"????

Ti prvo odgovori meni DA LI JE MOGAO(po mogučnosti argumentirano)
R. Delic je bio komandant Glavnog staba Armije BiH, nosilac najvise komandne funkcije u Armiji BiH, i kao takav odgovoran za sva djela svojih potcinjenih.
Armija BiH je imala i vojnu policiju i vojni sud i vojnu obavjestajnu sluzbu, koji su imali dovoljno i ljudi i vremena i sredstava da istraze zlocine u Grabovici i Uzdolu i uhapse i osude pocinioce.
To se, nazalast nije nikada desilo.
R. Delic je, ako je to pokusao uciniti i nije mogao, ako ga je neko mocniji od njega sprjecio da to uradi, uvijek je mogao dati ostavku, ali kao sto znamo, to se nikad nije desilo, ostao je na toj duznosti do penzionisanja.
Da je na vrijeme dao ostavku, sada sigurno ne bi bio u Hagu.
ICTY wrote: Article 7(3) of the Statute reads:
The fact that any of the acts referred to in Articles 2 to 5 of the present Statute was committed by a subordinate does not relieve his superior of criminal responsibility if he knew or had reason to know that the subordinate was about to commit such acts or had done so and the superior failed to take the necessary and reasonable measures to prevent such acts or to punish the perpetrators thereof.
It is clear that the form of responsibility set out in Article 7(3) of the Statute is based upon the duty of superiors to act, which consists of a duty to prevent and a duty to punish criminal acts of their subordinates. It is thus the “failure to act when under a duty to do so” which is the essence of this form of responsibility. As will be seen below, this duty to act arises by virtue of a superior’s possession of effective control over his subordinates.
vsk

Post by vsk »

On je "oduvek" bio samo oficir za vezu :D 8)
Apos

Post by Apos »

R. Delic je bio komandant Glavnog staba Armije BiH, nosilac najvise komandne funkcije u Armiji BiH, i kao takav odgovoran za sva djela svojih potcinjenih.
Armija BiH je imala i vojnu policiju i vojni sud i vojnu obavjestajnu sluzbu, koji su imali dovoljno i ljudi i vremena i sredstava da istraze zlocine u Grabovici i Uzdolu i uhapse i osude pocinioce.
To se, nazalast nije nikada desilo.
R. Delic je, ako je to pokusao uciniti i nije mogao, ako ga je neko mocniji od njega sprjecio da to uradi, uvijek je mogao dati ostavku, ali kao sto znamo, to se nikad nije desilo, ostao je na toj duznosti do penzionisanja.
Da je na vrijeme dao ostavku, sada sigurno ne bi bio u Hagu.

Ti očito nisi bio ovdje za vrijeme rata. U stanju rata vojna lica i državni službenici ne mogu davati ostavke.
Mogu samo tražit prekomandu.
Ima li smo VP i VOS ali neke stvari su bile nedodirljive, a i malo je ko bio spreman da svjedoći u vrijeme kad su snajperi kosili okolo.
Lako je lupat sada, pokušaj da se staviš u konstalaciju 93 - 95.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Mnogi ovdje misle da nas ima koji bi se radovali osudi Delica!
Greska, gospodo...

Ako je kriv, neka odgovara, a ja hocu da vjerujem u Haski sud jer je to jedina relevantna institucija koja se bakce nasim problemima..
Sve ostale, ukljucujuci i drzavne organe BiH su samo karikature onoga sto bi trebale da budu!

Sto se tice onih koji su imenovali Delica na funkciju, ocekujem u slucaju da se Delicu dokaze krivica, pokretanje pitanja i njihove odgovornosti!
Ni jednoj vojsci svijeta (ako je zemlja iole demokratska) vrhovni komandant nije vojnik.
Tako to nisu bili ni Halilovic ni Delic!

I upravo iz tog razloga je i Milosevic u Hagu, a isto bi cekalo sasvim sugurno i Tudjmana, a vrlo vjerovatno i rahmetli dedu.
Dok se klupko skroz ne razmota, ne mozemo naprijed!
Fair Life

Post by Fair Life »

[img]http://www.pariroma.com/images/LogosPresse/Oslobodjenje.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]17. Novembar, 2005.[/size] wrote:Odbačene optužbe protiv bivšeg čelnika ARBiH

Piše: Aldijana OMERAGIĆ (Foto: Amer KAJMOVIĆ)

Halilović sinoć stigao u Sarajevo Tribunal oslobodio Sefera Halilovića

Haški tribunal oslobodio je u srijedu bivšeg komandanta Armije BiH Sefera Halilovića (53) optužbi za ratni zločin. Halilović, kojeg je tužilaštvo Tribunala na temelju komandne odgovornosti teretilo za ubistvo 62 Hrvata u selima Uzdol i Grabovica, odlukom sudskog vijeća pušten je u srijedu na slobodu.

Image
Halilović sinoć stigao u Sarajevo

Predsjedavajući sudskog vijeća Tribunala Liju Dakun izjavio je da haški “tužioci nisu uspjeli dokazati odgovornost Halilovića za ova ubistva”.

Dobivena bitka

“Nakon četiri godine borbe dobivena je bitka protiv najozbiljnije pravosudne institucije u svijetu - Haškog tribunala i domaćih obavještajnih službi koje su mu ’napakovale’ optužnicu”, prokomentirao je Halilovićev sin Semir, koji je u Hagu, zajedno sa ocem, čekao presudu.

On nije htio precizirati o kojim tajnim službama govori, samo je kazao da će “sve uskoro biti objavljeno u mojoj knjizi”.

“Ovo je privatna pobjeda porodice, ali i pobjeda za BiH i borce Armije, jer je moj otac dobio potvrdu da nije kriv”, kazao je Semir Halilović.

Na pitanje očekuje li žalbu Tužilaštva on je kazao “da mu je svejedno, jer je optužnica protiv njegovog oca bila tako labava, da ne vjeruje da bi to žalba mogla promijeniti”.

Nakon što je sudsko vijeće proglasilo da Sefer Halilović “nije kriv”, on se, kako saznajemo, vratio u haški pritvor, da se pozdravi s Naserom Orićem, sa kojim je u pritvoru, osim u vrijeme kada je bio privremeno pušten na slobodu, na temelju garancije Vlade FBiH, bio od kraja septembra 2001, kada se predao Tribunalu.

Prvog komandanta ARBiH sudsko vijeće pustilo je ocijenivši da Halilović nije mogao kazniti počinioce zločina u operaciji “Neretva 93”, kada je u Grabovici i Uzdolu ubijeno više od 60 civila hrvatske nacionalnosti.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Halilović, tadašnji komandant operacije, znao za kriminalno ponašanje jedinica u Grabovici i Uzdolu, uključujući i jedinice pod direktnom komandom Zulfikara Ališpage i Envera Buza, ali da nije spriječio, niti kaznio zločine. Optužnica ga je, također, teretila da je nakon zločina dobio naređenje tadašnjeg komandanta ARBiH Rasima Delića da “poduzme mjere protiv onih koji su počinili zločine u Grabovici”.

I, dok je tužilaštvo tvrdilo da Halilović nije izvršio naređenje i kaznio zločin, pretresno vijeće Tribunala smatra da tužioci nisu uspjeli dokazati da se ova operacija zvala “Neretva 93”, niti da je Halilović njome komandovao, pa prema tome ni da je mogao spriječiti zločin.

U presudi Haliloviću je navedeno da postoji dokaz da je Halilović septembra 1993. Namiku Džankoviću, članu inspekcijskog tima i pripadniku službe sigurnosti ARBiH, dao nalog da istraži zločine i o tome obavijesti “Sarajevo”, a ne njega. Dokazi pokazuju, navode suci, da je bivši načelnik sigurnosti Jusuf Jašarević bio obaviješten o rezultatima istrage. Slično je konstatovano i u slučaju Uzdol.

Između Delića i Ališpage

Vijeće smatra da je Halilović imao izvjestan uticaj kao visokorangirani pripadnik ARBiH i kao jedan od njenih osnivača, ali da on nije bio dovoljan, te da je on uglavnom izvršavao naredbe tadašnjeg komandata Delića.

Odgovornost bi se, sukladno tome, trebala tražiti između Delića, protiv kojeg je nedavno traženo proširenje optužnice i za zločine u Grabovici i Uzdolu, te Ališpage, koji je dao naređenje za napad na Grabovicu i Buze, čija je jedinica napala Uzdol.

Tužilaštvo Tribunala u srijedu nije moglo reći hoće li se žaliti na odluku sudskog vijeća dok ne analizira sudsku odluku.

Sulejman Tihić

Legalna vlast nije podržavala zločine

Oslobađajućom presudom Haškog tribunala u procesu protiv bivšeg komandanta Armije BiH, generala Sefera Halilovića, potvrđena je teza da legalni sistem vlasti Republike BiH nije planirao, poticao, podržavao ili tolerirao ratne zločine, izjavio je član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

“Kada su u pitanju zločini nad hrvatskim civilima u Uzdolu i Grabovici, utvrđeno je da Halilović nije odgovoran za počinjene zločine ni po zapovjednoj odgovornosti i da su za to odgovorni lokalni komandanti”, rekao je Tihić za Onasu.

Dokaz da nije bio građanski rat, nego agresija

Jedan od čelnika Republike BiH Haris Silajdžić izjavio je u srijedu za Onasu da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala (ICTY) na suđenju bivšem komandantu Armije RBiH generalu Seferu Haliloviću dokaz da u BiH nije bio građanski rat, nego planirana agresija i genocid, da postoje agresor i žrtva.

“Raduje me vijest iz Haškog tribunala (ICTY), pogotovo što se u posljednje vrijeme tražila ‘ravnoteža’ između tzv. triju strana. Ovo je dokaz da u BiH nije bio građanski rat, nego agresija, te da postoje agresori i žrtve”, kazao je Silajdžić.

Image
Tužioci nisu uspjeli dokazati odgovornost Sefera Halilovića (Foto: Reuters)

Manje žrtava, ali jednako svirepo

Tužilaštvo Haškog tribunala nije uspjelo dokazati sva ubistva iz optužnice Seferu Haliloviću. Sudije smatraju da je u Grabovici dokazano ubistvo 13, od ukupno 33 civila, a u Uzdolu 25, od ukupno 29, koliko je tvrdilo Tužilaštvo. Sedam je žrtava povučeno za spiskova, a za dvoje ubijenih sudije smatraju da nije dokazano da su bili civili. Ipak, sudije kažu da su neka su od ubistava bila svirepa. Primjerice, Pere Marića u Uzdolu, Ljubice Zadro i Mladenke Zadro, koja je u naručju nosila četverogodišnju kćer Mladenku, kada su u njih, iz blizine, pucali pripadnici 9. brigade, ubistvo Anice Stojanović, te Ruže Zelić i njeno dvoje djece, koji su pokušali pobjeći od vojnika.

HDZ zaprepašten presudom

HDZBiH neugodno je iznenađen presudom Raspravnog vijeća Haškog suda koje je izreklo oslobađajuću presudu bivšem zapovjedniku Armije BiH generalu Seferu Haliloviću, utvrdivši da nije odgovoran za zločin nad nedužnim hrvatskim civilima koji su pripadnici Armije BiH počinili u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol u septembru 1993. godine.

U selu Grabovica na svirep način pogubljeno je više od trideset nedužnih hrvatskih civila, gdje je bilo žena i djece, a ne 13 civila, kako je bilo navedeno u optužnici.

Pitamo se što je bilo s ostalim žrtvama i ko će u Haškom tribunalu odgovarati za počinjeni zločin nad nedužnim hrvatskim civilima koji se dogodio 8. i 9. septembra 1993. u selima Grabovica i Uzdol, saopšteno je iz HDZBiH.

Presuda me obradovala

Kao čovjeka, čiji je Sefer Halilović drag prijatelj, oslobađajuća presuda me zaista obradovala, izjavio je član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Ferid Buljubašić.

“Meni kao čovjeku je zaista drago da je Seferova presuda oslobađajuća, jer sam uvjeren da on nije imao apsulutno nikakvog učešća, pa niti one posredne komandne odgovornosti za zločine u Grabovici i Uzdolu. Drago mi je da se on vraća s oslobađajućom presudom u BiH, jer se zaista radi o patrioti, pravom komandantu i Bosancu”, kazao je Buljubašić.

“Potvrda časne borbe”

Članovi Jedinstvene organizacije boraca grada Mostara s pažnjom su protekle četiri godine pratili tok suđenja ratnom komandantu ARBiH, generalu Seferu Haliloviću.

Oslobađajuća presuda Međunarodnog suda u Hagu dočekana je kao najljepša čestitka za godišnjicu formiranja 4. korpusa koju obilježavamo ovih dana. Ona je još jedna potvrda u nizu naše časne borbe za očuvanje cjelovite i jedinstvene multietničke države Bosne i Hercegovine. Takođe se nadamo i vjerujemo da će Međunarodni sud u Hagu procesuirati sve počinioce zločina na prostoru bivše Jugoslavije, zarad istine i pravde, te budućnosti naroda sa ovih prostora, kaže se u saopštenju.

Bivši visoki zvaničnik Armije BiH Sefer Halilović sinoć je, oko deset sati, stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nakon što ga je sudsko vijeće Haškog tribunala oslobodilo odgovornosti za zločine u Uzdolu i Grabovici.

Halilovića je na sarajevskom aerodromu dočekalo nekoliko stotina prijatelja, bivših saboraca, te članova Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), čiji je osnivač.

“Osjećam se izvanredno, jer je pobijedila pravda i borba za multietničku Bosnu i Hecegovinu”, kazao je prvi komandant, kasniji načelnik Štaba Vrhovne komande ARBiH Sefer Halilović.

On se zahvalio svima koji su ga dočekali na aerodromu, i onima, koje je, kazao je, obradovala oslobađajuća presuda.

Četiri godine nakon što se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, Halilović se pobjednički vratio u zemlju.

Masa ga je dočekala sa zastavama BiH i povicima “Sefere, Sefere” i “pravda, pravda”, pozdravljajući na taj način presudu Haškog tribunala.

Među onima, koji su dočekali Halilovića bili su i njegovi bivši saborci, ratni komandanti korupusa, generali Vahid Karavelić i Ramiz Dreković.

Komentirajući presudu Tribunala, Dreković je kazao da je to “velika stvar ne samo za Halilovićevu porodicu, nego i sve borce i starješine Armije BiH, koji su stali u odbranu međunarodne priznate zemlje - BiH”.

“Drago mi je da je Halilović slobodan. Put do pravde je dug, ali je moguć, što pokazuje i ova presuda. To je dokaz i da je sud u Hagu pravedan i, da odlučuje na osnovu dokaza i činjenica”, kazao je Dreković, koji se nada da će nevisnost pred Tribunalom dokazati i drugi bivši visoki zvaničnici ARBiH, trenutno haški pritvorenici.
Last edited by Fair Life on 17/11/2005 11:51, edited 1 time in total.
Superbalija

Post by Superbalija »

kub lajkan wrote:
Superbalija wrote:Hvala Bogu sad bi bio red i da se covjek obesdteti za godine provedene tamo, dusevnu bol s ajedno 10 miliona eura... bartoliko je zasluzio s obziromda neki hoce toliko da se predaju
Koje godine?
Pa od 2001 cini mi se zivi u neizvjesnosti a iza brave je proveo skoro godinu zar ne?!
Prenj

Post by Prenj »

Apos wrote:Ti očito nisi bio ovdje za vrijeme rata. U stanju rata vojna lica i državni službenici ne mogu davati ostavke.
Ima li smo VP i VOS ali neke stvari su bile nedodirljive, a i malo je ko bio spreman da svjedoći u vrijeme kad su snajperi kosili okolo.
Sjecam se stanja, kako da ne, sjecamo se svi atentata na Sefera u kojem su poginuli njegova zena i brat ... i mnogih drugih stvari.

Ako i nije mogao dati ostavku u toku rata, R.Delic je svakako mogao dati ostavku odmah po prestanku ratnog stanja, pocetkom 1996.
To se nije desilo.

Da, neke su stvari bile nedodirljive samo zato sto je nekome bilo u interesu da takvo stanje anarhije u Sarajevu bude od samoga pocetka.
R.Delalic je, sjecas se valjda, zajedno sa Cacom, bio ucesnik dvije VOJNE POBUNE u samom centru Sarajeva.
Kako sve vojske svijeta kaznjavaju pobunjenike?
Kao sto to svi dobro znamo, ni dlaka mu sa glave nije falila.

Kako god, sudjenje Delicu ce biti jako zanimljivo.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Gledajuci iz danasnje perspektive uporedjivati Sefera i rasima je sve ali ne korektno. Kao prvo Sefer je udario temelje "multietnicke" Armije BiH i dok je on bio komandant ona je to i bila dok je Rasim sjedio na Trebevicu. U to vrijeme nije bilo problema sa HVO-om, ali jeste bilo sa lokalnim banditima kojima ni Sefer ni Alija nisu mogli nista. Sefer je u stabu imao jednog Sibera, Divjaka jer je znao da su oni najskolovaniji oficiri u Armiji BiH i da i te kako mogu biti korisni. Dolaskom Rasima sve se pocinje rusiti i multietnicka Armija i multietnicki stab da bi ubrzo Armija postala jednonacionalna u skoro svakom pogledu i da bi se pojavile jedinice mudzahedina koje kod Sefera nisu bile ni na mapi. Za razliku od svog stanosvnista u BiH koji je svakim danom bio sve mrsvaije i mrasavije komandant Armije bio je sve deblji i deblji pa odatle je i izaslo "Ide Dedo za njim puse Medo". Zatim dolazi ta Grabovica u kojoj je Sefer jednostavno zalozen jer se on morao na neki nacin skloniti jer je bio totalna opozicija Rasimovom vodjenju vojske i rata. I naravno sa njim poslaju jednog Zuku, Celu itd itd kremu BH kriminala sve u cilju toga da se kaze "Eto ti si tu komandovao i vidi sta je napravljeno". Jedna pokvarena predstava Rasima Delica i Alije Izetbegovica. Medjutim ocito je da postoji i nekakva pravda i dokazi koji su rezultirali Seferovim oslobadjanjem a sad ce Medo morati da dokazuje ko je za sta kriv. Srecom on je nacitan covjek jer se pohvalio u ratu da u svom stanu ima 3000 knjiga i to u vremenu kad su ljudi spaljivali posljednje plocice parketa po stanovima da ne bi umrli od zime. Caco je 1992 godine klapio Rasimovog sina jer se kurcio po Sarajevu i odveo ga na Jevrejsko groblje na kopanje rovova. Zahvaljujuci Seferu vratio se u roku od nekoliko sati dok su ostali kopali danima poslije toga. I jos nesto, posto sam bio borac te Armije od samoga pocetka rata, od moje raje niko ziv nije volio Rasima i svi su bili za Sefera a i to nesto govori.
Apos

Post by Apos »

Prenj wrote:
Apos wrote:Ti očito nisi bio ovdje za vrijeme rata. U stanju rata vojna lica i državni službenici ne mogu davati ostavke.
Sjecam se stanja, kako da ne, sjecamo se svi atentata na Sefera u kojem su poginuli njegova zena i brat ... i mnogih drugih stvari.

Ako i nije mogao dati ostavku u toku rata, R.Delic je svakako mogao dati ostavku odmah po prestanku ratnog stanja, pocetkom 1996.
To se nije desilo.

Da, neke su stvari bile nedodirljive samo zato sto je nekome bilo u interesu da takvo stanje anarhije u Sarajevu bude od samoga pocetka.
R.Delalic je, sjecas se valjda, zajedno sa Cacom, bio ucesnik dvije VOJNE POBUNE u samom centru Sarajeva.

SVRHA?
Apos

Post by Apos »

hrasno38 wrote:Gledajuci iz danasnje perspektive uporedjivati Sefera i rasima je sve ali ne korektno. Kao prvo Sefer je udario temelje "multietnicke" Armije BiH i dok je on bio komandant ona je to i bila dok je Rasim sjedio na Trebevicu. U to vrijeme nije bilo problema sa HVO-om, ali jeste bilo sa lokalnim banditima kojima ni Sefer ni Alija nisu mogli nista. Sefer je u stabu imao jednog Sibera, Divjaka jer je znao da su oni najskolovaniji oficiri u Armiji BiH i da i te kako mogu biti korisni. Dolaskom Rasima sve se pocinje rusiti i multietnicka Armija i multietnicki stab da bi ubrzo Armija postala jednonacionalna u skoro svakom pogledu i da bi se pojavile jedinice mudzahedina koje kod Sefera nisu bile ni na mapi. Za razliku od svog stanosvnista u BiH koji je svakim danom bio sve mrsvaije i mrasavije komandant Armije bio je sve deblji i deblji pa odatle je i izaslo "Ide Dedo za njim puse Medo". Zatim dolazi ta Grabovica u kojoj je Sefer jednostavno zalozen jer se on morao na neki nacin skloniti jer je bio totalna opozicija Rasimovom vodjenju vojske i rata. I naravno sa njim poslaju jednog Zuku, Celu itd itd kremu BH kriminala sve u cilju toga da se kaze "Eto ti si tu komandovao i vidi sta je napravljeno". Jedna pokvarena predstava Rasima Delica i Alije Izetbegovica. Medjutim ocito je da postoji i nekakva pravda i dokazi koji su rezultirali Seferovim oslobadjanjem a sad ce Medo morati da dokazuje ko je za sta kriv. Srecom on je nacitan covjek jer se pohvalio u ratu da u svom stanu ima 3000 knjiga i to u vremenu kad su ljudi spaljivali posljednje plocice parketa po stanovima da ne bi umrli od zime. Caco je 1992 godine klapio Rasimovog sina jer se kurcio po Sarajevu i odveo ga na Jevrejsko groblje na kopanje rovova. Zahvaljujuci Seferu vratio se u roku od nekoliko sati dok su ostali kopali danima poslije toga. I jos nesto, posto sam bio borac te Armije od samoga pocetka rata, od moje raje niko ziv nije volio Rasima i svi su bili za Sefera a i to nesto govori.
I jos nesto, posto sam bio borac te Armije od samoga pocetka rata, od moje raje niko ziv nije volio Rasima i svi su bili za Sefera a i to nesto govori.
I ja sam bio ali u mojo raji nisu volili ni jednog ni drugog. Obojica su sjedili u bunkrima dok je 80% moje raje izginulo širom Bosne. :x
joker

Post by joker »

Ti očito nisi bio ovdje za vrijeme rata. U stanju rata vojna lica i državni službenici ne mogu davati ostavke.
Ovdje je mnogo toga objasnjeno.

Prenj, ti TVRDIS. Jesi li ti ucestvovao u ovim zlocinima pa mozes TVRDITI neke stvari. Trebas shvatiti da se tek '94 i '95 ABiH konacno ustrojila po kakvim-takvim vojnim normama i principima, a da se u '93 nije imala kontrola nad svim jedinicama i pojedincima, sto nije krivica vrha nego situacije u kojoj smo bili kao drzava. Embargo je bio nametnut od strane svjetske zajednice, nismo imali obucene vojne kadrove, logistika losa, u narodu ogorcenje zbog pocinjenog zlocina nad nama. Ne mozes kontrolisati sve pojedince i grupe. Ne mora biti uvijek da si onemogucen nesto uraditi zbog onih odozgo, nekad mozes biti onemogucen nesto uraditi i zbog nemogucnosti kontrolisanja onih koji bi ti trebali biti podredjeni.

A sjetimo se obracuna sa tim kriminogenim dijelovima ABiH koji je nastupio nakon sto su nase vojne strukture ojacale i vojnicki se koliko toliko ustrojile. Taj obracun se desio nakon ovih stvari. Mozemo u svjetlu svih tih zbivanja posmatrati i ovaj obracun.
Sto se tice onih koji su imenovali Delica na funkciju, ocekujem u slucaju da se Delicu dokaze krivica, pokretanje pitanja i njihove odgovornosti!
Ni jednoj vojsci svijeta (ako je zemlja iole demokratska) vrhovni komandant nije vojnik.
Tako to nisu bili ni Halilovic ni Delic!

I upravo iz tog razloga je i Milosevic u Hagu, a isto bi cekalo sasvim sugurno i Tudjmana, a vrlo vjerovatno i rahmetli dedu.
Ti si zlonamjeran i konstantno pokusavas izjednaciti sve. Milosevic i Franjo su smislili to sto je radjeno i dali nalog da se to radi, i nagradjivali izvrsioce toga, a "dedi" se nista od ovog ne moze staviti na dusu, osim sto se mozda moze konstatovati da nije imao dovoljno snage u nekim momentima i ono malo loseg sto je bilo na nasoj strani ukloniti.

Ali ovakvi stavovi govore o tome ko sta u sebi nosi. Zamisli da su Nijemci poslije 2. svjetskog rata govorili kao sto ti sad radis i pokusali izjednaciti i Francuze i Engleze i reci da su kao i Hitler, i De Gol i Cercil isti (jer Boze moj i nekoliko destina ili stotina Nijemaca je ubijeno protiv pravila ratovanja).
Vodenjak, vjerovatno ces mi i sad reci da ne razumijes sta sam napisao. Ali shvatices, znam...
Prenj

Post by Prenj »

Apos wrote:
Prenj wrote: Ako i nije mogao dati ostavku u toku rata, R.Delic je svakako mogao dati ostavku odmah po prestanku ratnog stanja, pocetkom 1996.
SVRHA?
Zasto ljudi uopste daju ostavke?
Kada su u nemogucnosti da realizuju svoje obaveze u skladu sa svojom etikom, namjerama, postojecim pravilima i standardima, ...
Da je R. Delic tada dao ostavku sa obrazlozenjem da nije bio u stanju, da mu nije bilo omoguceno, ... da kazni pocinioce ratnih zlocina iz redova Armije BiH, sada ne bi bio u Hagu.
Bilo bi potpuno jasno da je postojao neko jaci i mocniji od njega.
Ovako ...
joker

Post by joker »

Prenj wrote:

To se nije desilo.

R. Delalic i Caco, koliko mene sjecanje sluzi, su bili Seferovi igraci. A sa ciscenjem istih je doslo nako Delicevog dolaska.
Sefer je bio taj koji je rukovodio operacijama u Hercegovini i bio na terenu van Sarajeva mjesecima, a ne Delic. Pa ako su Sefera oslobodili komandne odgovornosti, ne vidim mogucnost da se to sada stavi na dusu Delicu.

Ali vidjecemo sta ce se desavati u Hagu.

Delicu ce biti teze dokazati svoju nevinost vezano za mudzahedine, obzirom da je upravo on potpisao naredbu o formiranju te jedinice.
Apos

Post by Apos »

Joker ne nekoliko stotina. Hiljade. Za informaciju u Drezdenu je najveći vojni objekat bila vojna bolnica. Čak ni AA odbranu nisu imali. Grad je bio proglašen za grad muzej. 45. "oslobodioci su obavili 115.800 borbenih letova na Drezden. Hiljade su izginule, mnogi spaljeni BL-om (verzija napalma). Grad je bo sravnjen sa zemljom. I ko je odgovarao za to.
HIROŠIMA?
NAGASAKI?
Apos

Post by Apos »

Prenj wrote:
Apos wrote:
Prenj wrote: Ako i nije mogao dati ostavku u toku rata, R.Delic je svakako mogao dati ostavku odmah po prestanku ratnog stanja, pocetkom 1996.
SVRHA?
Zasto ljudi uopste daju ostavke?
Kada su u nemogucnosti da realizuju svoje obaveze u skladu sa svojom etikom, namjerama, postojecim pravilima i standardima, ...
Da je R. Delic tada dao ostavku sa obrazlozenjem da nije bio u stanju, da mu nije bilo omoguceno, ... da kazni pocinioce ratnih zlocina iz redova Armije BiH, sada ne bi bio u Hagu.
Bilo bi potpuno jasno da je postojao neko jaci i mocniji od njega.
Ovako ...
To on Don Quijot pa da pravi budalu od sebe?
Možda i jesi bio ovdje u ratu, samo sad se pitam gdje.
Prenj

Post by Prenj »

U vezi komandanata i ratnog prava, evo zgodan primjer koji se desio uoci rata u Iraku:
Glavni komandant britanske armije, Michael Jackson je odbio da sudjeluje u napadu na Irak, sve dok nije dobio pravno tumacenje od svoje vlade, koje bi dalo legalnu osnovu takvoj akciji, tako da u slucaju da neko potegne pitanje legaliteta rata on ne snosi nikakvu odgovornost.
The Guardian wrote: ...
The attorney's legal advice was pivotal in the decision to make war. Its key assertion was that Iraq had failed to comply fully with UN resolution 1441 and was thus in material breach of its international obligations following the Gulf war. In Lord Goldsmith's opinion, Iraq's continuing failure to eliminate its weapons of mass destruction created the legal basis for war. A summary of his views was put before the cabinet on two sides of A4 and was then published as a parliamentary written answer. The following day, its claim that Iraq's material breach had "revived" the authority to use force was a crucial link in the formal war resolution on which MPs voted. During his speech, the prime minister could not have been clearer: "I have never put the justification for action as regime change," he said. "We have to act within the terms set out in resolution 1441 - that is our legal base." In other words, if the attorney general had said that the use of force was legally dubious, Britain could not have attacked Iraq.

But, according to Mr Sands, this is precisely what the attorney general did say. In his full 13-page advice to the prime minister, dated March 7 - a document that has never been published and which was not shown to the cabinet either - Lord Goldsmith apparently said that the use of force on the basis of resolution 1441 "could be found to be illegal". It would therefore be much safer to get a second UN resolution to authorise force, he advised. So concerned was the government that it put together a legal team to defend itself against international litigation. So concerned were the service chiefs that they demanded a less ambiguous statement, so that soldiers would not risk being "put through the mill", as the chief of the defence staff Lord Boyce put it. "I spent a good deal of time recently in the Balkans making sure that Milosevic was put behind bars," the head of the army Sir Michael Jackson is alleged to have said. "I have no intention of ending up in the next cell to him in the Hague."
Prenj

Post by Prenj »

Apos wrote:Joker ne nekoliko stotina. Hiljade. Za informaciju u Drezdenu je najveći vojni objekat bila vojna bolnica. Čak ni AA odbranu nisu imali. Grad je bio proglašen za grad muzej. 45. "oslobodioci su obavili 115.800 borbenih letova na Drezden. Hiljade su izginule, mnogi spaljeni BL-om (verzija napalma). Grad je bo sravnjen sa zemljom. I ko je odgovarao za to.
HIROŠIMA?
NAGASAKI?
Da li to znaci da ne bi trebalo suditi bilo kome za ratne zlocine?
Da Hag nije trebao ni postojati?
Apos

Post by Apos »

Prenj wrote:
Apos wrote:Joker ne nekoliko stotina. Hiljade. Za informaciju u Drezdenu je najveći vojni objekat bila vojna bolnica. Čak ni AA odbranu nisu imali. Grad je bio proglašen za grad muzej. 45. "oslobodioci su obavili 115.800 borbenih letova na Drezden. Hiljade su izginule, mnogi spaljeni BL-om (verzija napalma). Grad je bo sravnjen sa zemljom. I ko je odgovarao za to.
HIROŠIMA?
NAGASAKI?
Da Hag nije ni trebao postojati?
Ne ali nekad zbog okolnosti neke stvari ne možeš uraditi. Ko je odgovarao za Drezden? Ubijene hiljade i to spaljene. Uništeno kulturno umjetničko blago itd.
Delić je bra smijenio ljude za koje se vjerovalo da su krvnici. Šta su uradili Staljin, Čerčil i Ruzvelt?
Prenj

Post by Prenj »

Apos wrote:
Prenj wrote:
HIROŠIMA?
NAGASAKI?
Da Hag nije ni trebao postojati?
Ne ali nekad zbog okolnosti neke stvari ne možeš uraditi. Ko je odgovarao za Drezden? Ubijene hiljade i to spaljene. Uništeno kulturno umjetničko blago itd.
Delić je bra smijenio ljude za koje se vjerovalo da su krvnici. Šta su uradili Staljin, Čerčil i Ruzvelt?
A sta su tek uradili Atila i Dzingis Kan?

Moramo se vratiti u parametre i standarde sadasnjeg vremena koje su prilicno odredjene i osnivanjem suda u Hagu:
The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) was established by Security Council resolution 827. This resolution was passed on 25 May 1993 in the face of the serious violations of international humanitarian law committed in the territory of the former Yugoslavia since 1991, and as a response to the threat to international peace and security posed by those serious violations.
Smijenio??? Grdne li kazne za ratni zlocin ... :-)
Ko je uopste bio smijenjen zbog ratnih zlocina, osim sto je Caco bio 'smijenjen' od zivota i to ne Delicevom naredbom?
Post Reply