Comrad wrote:Hrvatska je pametno igrala, sunjali su se okolo ko hinje, rastjerali sa svoje teritorije i to im je bilo malo. Bil tamo, bil vamo i kad je Franjo vidio da bi mogao klepit komad Bosne, krenuo je. I tu je kraj price. Za mene su i Hrvatska i Srbija zemlje koje su potpomagale direktno unistavanje BiH.
Samo neko ko se pravi glup moze zanemariti silne sastanke Franje i Slobe i crtanje granica. Tu im je naravno pomogao i Alija koji je balio nad svojih 20-ak % da napravi svoj tadzikistan. I sto je najgore uspjelo im je...mada ne 100%, ali dobar dio su odradili.
I ta prica da hrvati nas ne mrze nas i da su ljubazni prema nama je isto nigdje veze. Pa ja sam to isto dozivio i u sred Beograda. Cak su i mozda ljubazniji i topliji od hrvata. To je samo percepcija jer vecina raje ne ide u Srbiju jer konta da ce ih neko zaklat na granici cim kazu da su iz Sarajeva, a upravo je suprotno. Ali opet kakve to veze ima sa ovim sto su radili njihovi politicari i generali 90-ih? Cinjenica je da i Hrvatska bila uplela prste, sto je evo dokazao i sud. Napokon.
Da, to je ona stara prica "prijeko me gledaju kad narucim kafu u Makarskoj"... Svi postaju strucnjaci za dalmatinski mentalitet cim spuste peskir na plazu.

A to sto su Dalmatinci samo svoji, sto su najveci tersovi u Hrvatskoj i sto im se krs ugostitelji podjednako lose odnose i prema Hercegovcu i Cehu i purgeru im nije bitno.

Takav mentalitet, jbg sta se moze
Problem nikad nije bio u Hrvatskoj, odnosno u obicnom narodu, koji najvecim dijelom i dalje gotivi Bosance - da se njih pitalo do ovog nikad ne bi ni doslo. Problem je HDZ politika koja je i njih debelo kostala, problem su pipci te politike u BiH, ali dobro je pa su ostali samo pipci. Za vrijeme Suska i Pasalica, tamo je bila glava.

HDZ je u Hrvatskoj odsvirao svoje, i bice sve slabiji. Problem ostaje s nasim prosrpskim HDZ-ovima.