Što bi je sami "mi" (kakav način razmišljanja, mi, vi, ostalih nema, tipično ADZ-ovski) sami ukidali, kad "vama" treba treći. Ali, jok, odabrali ste opciju biranja Dodika kao najličnosti godine i prodaju Posavine kao i urbanih Hrvata. Tako, kmečanje neka se nastavi u Bobanovu i Šuškovu.animals wrote:Nisam napisao da ga treba osnovati, vec ukinite jednom RS, i onda prestaje svaka potreba za bilo kakvim etnitetima..ili Bosnjacima odgovara RS, jer mogu da glume gazde u Federaciji..
Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1076 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
- ultima_palabra
#1077 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat. Treba se riješiti postojećih entiteta a ne izmišljati nove.Mister Yes wrote:Decentralizacija nije isto što i komadanje zemlje. Regije su prisutne svuda u svijetu. Decentralizacija BiH koja nije zasnovana na rezultatima rata trebala bi biti cilj svih nas. Osim ako ti nisi jedan od onih 100% BiH što bi istjerao sve Hrvate i Srbe? Ako jesi onda nisi ništa bolji od njih.ultima_palabra wrote:A ti si dobio ovlaštenje da komadaš državu i dijeliš je na komade od koga?Mister Yes wrote:Nemam problem sa decentralizacijom BiH. Može 3 entiteta ali samo po popisu iz 91-e. Rezultati rata se ne smiju priznati. Dakle ako hoće opštine u kojima su bili većina 91-e što se mene tiče nema nikakvih problema. Evo ga 3 entiteta:
Ovo drugo, ne lupaj živ bio...
- snaga_znanja
#1078 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Da se to stanje postovalo 91. rata ne bi ni bilo. Meni je cudno kako ti to neces da primjetis. Jer ako hoces da primjetis po tvojoj karti, a i logici Kupers bi onda trebao ici gdje?Mister Yes wrote:Ovo su rezultati popisa iz 91-e. Kakvo crtanje karata bog ti pomogao?snaga_znanja wrote:Evo ih i karte pošli crtat.![]()
Reorganizacija kantona upravo ide u tom pravcu stvaranja trećeg. Hinjski ispod stola. Pa nije niko blesav da to ne vidi. Ali kada se o tome bude pričalo sada imamo dobar argument da tražimo da se poštuje stanje prije rata to jest prije udruženog zločinačkog poduhvata.snaga_znanja wrote:Znate i sami da će ova balada o trećem entitetu završiti reorganizacijom kantona. Kakvi entiteti kakve budaleštine. Nema se para za ovakav siste, a još jedan entitet. Jedino ako će ga Čović sa svoje štedne knjižice finansirat..
- animals
#1079 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Decentralizacija nije isto što i komadanje zemlje. Regije su prisutne svuda u svijetu. Decentralizacija BiH koja nije zasnovana na rezultatima rata trebala bi biti cilj svih nas. Osim ako ti nisi jedan od onih 100% BiH što bi istjerao sve Hrvate i Srbe? Ako jesi onda nisi ništa bolji od njih.[/quote]
Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat. Treba se riješiti postojećih entiteta a ne izmišljati nove.
Ovo drugo, ne lupaj živ bio...[/quote]
To si u pravu, treba ukinuti i Federaciju i RS i stvoriti zajednicku drzavu, i ostalo ce doci sve na svoje..
Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat. Treba se riješiti postojećih entiteta a ne izmišljati nove.
To si u pravu, treba ukinuti i Federaciju i RS i stvoriti zajednicku drzavu, i ostalo ce doci sve na svoje..
- Mister Yes
#1080 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
To je već elementarno nepoznavanje vlastite istorije. Rat je počeo jer su susjedne zemlje imale namjeru podijeliti BiH između sebe. Dakle na 2 dijela (Bošnjacima šipak). Bošnjacima nije nikakav problem da budu 3 entiteta ako će biti pošteno to jest kao prije rata. Ovo je zemlja 3 konstitutivna naroda i po ZAVNOBIH-u i po svemu drugom. Ta tri naroda imaju 3 različite religije i shvatanje istorije a samim tim mora biti neki vid decentralizacije. Bošnjacima to nikad nije ni bio problem (nemoj nas praviti Srbima molim te) i nudili su decentralizaciju svo vrijeme. Ali ne na osnovu rezutata genocida i zločina. Pa i danas sve bošnjačke stranke pristaju na 3 entiteta ali ako će ti entiteti biti po popisu iz 91-e a ne da se samo Federacija dijeli na 2 entiteta. Kako je moguće da to ne znaš a učestvuješ na ovom forumu tako dugo?ultima_palabra wrote:Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat.
Prvi prioritet je da se sačuva država. A tome su najveći neprijatelji entiteti u kontinuitetu. Ako bi se napravila 3 entiteta tako da u svaki ulaze opštine po popisu iz 91-e onda bi to bila najveća garancija za državu. Srpski entitet bi se sastojao od 5 nepovezanih dijelova. Hrvatski od 4 nepovezana dijela. A Bošnjački od 2 nepovezana dijela. 100% garancija da se niko ne može odcjepiti. Dakle multietnička država kakvu želimo.ultima_palabra wrote:Treba se riješiti postojećih entiteta a ne izmišljati nove.
-
Nass
#1081 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Tako s visoka razgovarajuci sa mnom zapravo samo govoris o svojoj umisljenosti i aroganciji. Svi dobronamjerni ljudi u regionu takodjer danas otvoreno govore da u posljednje vrijeme sve izgleda kao da se Sud nasao pod ociglednom politickom kontrolom i pritiskom. Uostalom, Sud vjerovatno i ne moze biti sasvim bez politickog uticaja, ali taj uticaj bi trebao ici ka tome da se dodje do pravde. Problem je kad se uticaj koristi da se iskrivljava istina i radi nepravda.Mister Yes wrote:Svojim komentarima praviš dojam da je Haški sud politički sud koji ne sudi po pravdi već na osnovu političkih ciljeva. Time direktno ideš na ruku četnicima koji pričaju isto to već 20 godina. Zašto to radiš to samo ti znaš ali bili bi dobro da prestaneš ako si dobronamjerna osoba. Praviti greške slučajno nije problem. Ali nastaviti ih praviti iako si upozoren znači da nisi dobronamjeran nikad ni bio.Nass wrote:Palo mi je nesto na pamet, luda ideja, ali eto, da podijelim...... Mozda ova oslobadjanja Perisica i DB-ovaca nemaju veze sa nama, tj. Bosnom. Obzirom da je Hag oslobodio Gotovinu i amnestirao potpuno Hrvatsku od svega sto su ucinili u Oluji (etnicko ciscenje), mozda je sada red da i amnestiraju Srbiju od njihovih zlodjela u Hrvatskoj, obzirom da su navedeni imali velika dejstva i u Hrvatskoj, tako da odnos bude 1:1. Drugim rijecima, desilo se sto se desilo sa obje strane, niko nece odgovarati i idemo dalje.
A mozda postoji nada da bi se preko presuda celnicima HB i RS mogao utvrditi i potvrditi UZP na celu sa Zg i Bg, tako da se ovdje napravi neka pravda, jer ovdje se nema sto poravnavati, agresije i zlocini su bili jednostrani. Znam, luda ideja, ali po mom misljenju to bi bio jedini preostali nacin da se iz svega ovog u Hagu izadje barem s minimumom dostojanstva.
Medjutim, ne treba biti pretjeran optimist, politika Haga je trenutno vrlo losa i kontroverzna, i ne treba biti siguran da ce se presuda HB sestorci bas lako odrzati, kad vidimo kako su jucer sudije tumacile dokaze u slucaju Stanisica.
Uostalom, ti si jos manje dobronamjeran kad otvoreno pregovaras sa ustasama i cetncima o etnickoj podjeli drzave, pod parolom "decentralizacije". Takvi planovi i karte su upravo bile pogonsko gorivo za zlocine i etnicka ciscenja. Da si dobronamjeran, Bosnu koja se podijeliti ne moze na etnickoj osnovi bez velikih zlocina, nikada ne bi ni teoretski dijelio sa svojim kamenjarskim i cetnickim sugovornicima.
- ultima_palabra
#1082 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Daj samo jednu izjavu bilo kojeg bošnjačkog političara u tom smislu. Odmah ću se iščlaniti zbog svog neznanjaMister Yes wrote:Pa i danas sve bošnjačke stranke pristaju na 3 entiteta ali ako će ti entiteti biti po popisu iz 91-e a ne da se samo Federacija dijeli na 2 entiteta. Kako je moguće da to ne znaš a učestvuješ na ovom forumu tako dugo?
-
sredoje
#1083 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
ultima_palabra wrote: Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat.
Mislim da si promasio razlog izbijanja rata.
O nikakvoj "decentralizaciji" se nije radilo.
-
zemo_online
#1084 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
kako sud moze osudit nekoga na 20 godina i onda u drugostepenom postupku oslobodit i to vise slucajeva? koji su to revolucionarni dokazi kojih prije nije bilo?
znam da je pitanje za pravnike?
-
sredoje
#1085 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
zemo_online wrote:kako sud moze osudit nekoga na 20 godina i onda u drugostepenom postupku oslobodit i to vise slucajeva? koji su to revolucionarni dokazi kojih prije nije bilo?
Stvar tumacenja.
Ako bi se zaslo i malo dublje vjerojatno bi se doslo i do filozofije. Nije iskljuceno i da ima osobne tastine sudaca ili osjecaja simpaticnosti.
Neki se vole pozivati na Ustave kako je od tamo "sve jasno" a nerijetko i kod glasanja o nekoj odluci u najuredjenijim zemljama medju sucima bude preglasavanja 4:3 ili slicno.
-
Black111
#1086 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat. Treba se riješiti postojećih entiteta a ne izmišljati nove.animals wrote:Decentralizacija nije isto što i komadanje zemlje. Regije su prisutne svuda u svijetu. Decentralizacija BiH koja nije zasnovana na rezultatima rata trebala bi biti cilj svih nas. Osim ako ti nisi jedan od onih 100% BiH što bi istjerao sve Hrvate i Srbe? Ako jesi onda nisi ništa bolji od njih.
To si u pravu, treba ukinuti i Federaciju i RS i stvoriti zajednicku drzavu, i ostalo ce doci sve na svoje..[/quote]
Jasta ce. Osobito koliko je to neralno. Ko ce RS ukinuti, ko? Treba biti realan.
Nego, a sta je BiH bez entiteta, nego jedan entitet u kojem bi Bosnjaci bili vecina? Razumijes o cemu se ovdje radi? Da ilutriram, imas primjer Mostara, u kojem Bosnjaci nisu vecina, pa tu i nisu bas za princip jedan covjek = jedan glas.
Ja mislim da je najveca greska sto Alija na samom pocetku rata nije odmah prihvatio federalizaciju drzave, koja bi se sastojala iz tri dijela. Odnosno, koliko sam ja upoznat, on je to prihvatio al su ga Ameri odogovorili i danas imamo sta imamo, samo uz nebrojno zrtava, materijalne stete te danas razne trecerazredne medjunarodne politicare koji dirigiraju nasim zivotima. Kad ti ambasador neke drzave odredjiva politiku onda znas na cemu si.
Etnicki entiteti nisu nepoznanica. Naprotiv, u Svicarskoj imas francuski, talijanski, njemacke kantone... sve po etnickom principu.
Last edited by Black111 on 31/05/2013 15:47, edited 2 times in total.
-
Black111
#1087 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Pa mislim da sam upravo ja to napisao. Uz dodatak da ce se presudom bez obzira kakva je ona pravno, politizirati.snaga_znanja wrote:To kako neko tumaci neku presudu je proizvoljno. To je problem sto domaca javnost deceniju slusa o Hagu i nema uvida u to sta taj sud radi i na sta se odnosi.Black111 wrote: Meni isto to nije posve jasno kako se u izricanju presude spominje F.T., Susak, Bobetko kad su ljudi mrtvi, te se onda nisu imali mogucnost ni braniti.
A ovo sto kazes da taj sud ne sudi drzavama je tocno, ali kako vidimo ove presude se ipak tako uzimaju. Ali bez obzira na to, nikakve odstete, bar od drzava nisu moguce, je formalno ovdje se ne sudi drzavama.
Cesto se zanemaruju presude domacih sudova koji su isto tako odigrali bitnu ulogu u procesuiranju zlocina ali nazalost te presude nikad da dobiju publicitet kao ove haske. Tako onda se dobija dojam da nikad niko nije osudjen za zlocine protiv Hrvata u Bugojnu i sl.
Presuda domaceg suda i onog u Hagu se ne razlikuju jer i jedna i druga imaju za cilj da izreknu sankciju samo onome koji je optuzen.
Tuzbe izmedju drzava se obavljaju na drugom sudu i ove presude ne igraju nikakvu ulogu u tim procesima.
Uz to sam pitao kako to da su u citanju optuznice u biti osudjeni ljudi koji su mrtvi, te koji se ocito nisu mogli ni braniti?
Ovo za Bugono nisam znao. Ono sto znam da se najvise krivi Mlacu, a da je taj, koliko je meni poznato i danas slobodan kao pticica, stovise predaje djeci u skoli. Ja domacem pravosudju slabo sta vjerujem.
- Bosnolog
-
Black111
#1089 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Nije bila presuda, al sve se to znalo veoma dobro. Niko zrtve nije ni gledao, nego gledali su kako da zadovolje kojekakve interese i zaustave rat. Naravno da se moglo drugacije da su imali volju kao MZ upotrijebiti silu, al nisu imali interes za takvo sto, kao sto su imali recimo u Iraku gdje objesise covjeka, pokradose naftu a za izgovor nekog fantomskog nuklearnog oruzja.Mister Yes wrote:Black111 wrote: Hrvatski entitet per se nije nikakav "udruzeni zlocinacki pothvat". Ono sto cini UZP je nacin na koji se dolazi do odredjenog cilja. Tako da neka eventulana buduca hrvatska jedinica nema nikakve veze s UZP-om.
Nema ako ne bude zasnovana na rezultatima udruženog zločinačkog poduhvata. Ali ne može biti zasnovana na tim rezultatima. Dakle hrvatska jedinica da ali samo opštine gdje su Hrvati bili većina prije rata. Rezultati rata ne smiju se priznati.
Black111 wrote: A na kraju krajeva, svi mi znamo kako je RS nastala, nastala je direktno iz etnickog ciscenja i mas. ubijanja, pa ne vidim da se neko oko toga hvatao za glavu, niti se hvata danas.
Kada je potpisivan Dayton nisu postojale presude za genocid i sve ostale zločine. Naravno da se ne bi priznali rezultati genocida da je ta presuda tada postojala. Sada postoji i nakon što se završe sva suđenja (Karađić, Mladić, Šešelj) treba fino sjesti i napraviti Dayton 2. Rezultati genocida i udruženih zločinačkih poduhvata se ne smiju prihvatiti. Ni mi sada a ni naša djeca.
Reforma Federacije će u konačnici dovesti i do smanjivanja broja kantona pri čemu je Moonova grupa već navela da će etnički princip biti najvažniji. E tu dolazi do izražaja ova presuda jer je jasno da te nove granice kantona ne smiju priznati rezultate udruženog zločinačkog poduhvata.Black111 wrote: Vec sam negdje napisao da reformu Ustava Federacije ne treba gledati u vezi s ratom, nego na nacin da nam svima bude bolje, i da obje strane budu (relativno) zadovoljne.
Presuda je jasno rekla da su u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata prebacili dio stanovništva iz srednje Bosne u HB kako bi izmjenili etnički sastav tih krajeva. Upravo zato je nedopustivo sada priznati te rezultate i praviti neki Hrvatski entitet koji bi uvažio te rezultate. Ja lično nemam ništa protiv da se napravi treći entitet ali samo u onim opštinama u kojima su Hrvati bili većina 1991-e. A to konkretno znači bez opština Stolac i Mostar (što vas najviše i boli). Ne smiju se priznati rezultati udruženog zločinačkog poduhvata i na osnovu njih određivati granica trećeg entiteta. Samo onako kako je bilo prije rata (prije UZP) dolazi u obzir. Ali koliko će HDZ-ovaca pristati na treći bez Mostara i Stoca?Black111 wrote: Sto se ovog drugog odlomka tice. Najlakse je reci da su se Hrvati sami protjerali. Ja ih znam par iz srednje Bosne koji se sigurno nisu sami protjerali, a jos su se manje drzali u logorima. Reci da su se Hrvati sami protjerali je na tragu da su Sarajlije same sebe granatirale, kako neki tvrde.
Rezulatati rata se nazalost priznaju. Tako je na kraju krajeva stvoren i ovaj svjetski poredak, VS pri UN-u itd.
Za Mostar nisam upoznat, ali mislim da nije bilo nekog iole znacajnog protjerivanja, nego ljudi jednostavno odose za Sarajevo, kao sto sarajevski Srbi odose u Banja Luku, Hrvati za Mostar, ZG. itd..
Ja znam da vecina tih ljudi iz srednje Bosne sigurno nije isla po necijim upotstvima, nego u bili protjerani, ili su se bojali za svoj zivot. Pa kako je ona povratnicka obitelj ubijena od onog mudjahedina itd... Ja ne znam za i jedan takav slucaj da se dogodio u Mostaru, ili bilo gdje tamo gdje Hrvati imaju vecinu.
Al da ne duzim, pricekajmo zalbu, jer kao sto vidimo do sad da se tu sve iz temelja moze promjeniti.
-
Black111
#1090 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Odes doktoru, i prvi ti kaze da ti nije nista nego si samo malo umoran, ali tebe i dalje muci, pa odes drugom i taj ti kaze da imas rak. Nista cudno.zemo_online wrote:kako sud moze osudit nekoga na 20 godina i onda u drugostepenom postupku oslobodit i to vise slucajeva? koji su to revolucionarni dokazi kojih prije nije bilo?
Dakle, i suci su ljudi koji grijese, a uz to su cesto i pristrani, ili imaju vec formirano misljenje, sto svakako ne bi smijeli, al cesto imaju, te naravno imaju svoje stavove, pa kako se poklope. Tako npr. u oslobadjanju Gotovine je bilo 2:1 (dakle, da je bio 1 sudac koji je drugacije mislio, oni bi ostali u zatvoru) kao sto ovdje imas isto tako 2:1 za UZP.
-
Black111
#1091 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Kakava crna decentralizacija. Treba prvo znati sta je decentralizacija (to je nesto sto postoji u svim demokratskim pa i mononacionalnim drzavama kao recimo lokalna samouprava kao najvisi stupanj decentralizacije).ultima_palabra wrote: Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat. Treba se riješiti postojećih entiteta a ne izmišljati nove.
Rat je poceo zbog agresije i zeljom za stvaranje Velike Srbije. A ovo dalje su greske politicara u nesnalazenju u toj situaciji. Greska recimo Alije sto je poslusao Amere i nije odmah prihvatio federalizaciju drzave (ne decentralizaciju). Danas imamo federaciju unutar BiH te je po Daytonu sama BiH vise konfederacija a uz nebrojno mnog zrtava i razaranja te danasnje politike koja je iz tog proizasla i nas je to skupa unazadilo za bar 50 godina.
- ultima_palabra
#1092 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Pročitaj Ustav BiH, pa ga pročitaj opet, i opet...Black111 wrote:Kakava crna decentralizacija. Treba prvo znati sta je decentralizacija (to je nesto sto postoji u svim demokratskim pa i mononacionalnim drzavama kao recimo lokalna samouprava kao najvisi stupanj decentralizacije).ultima_palabra wrote: Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat. Treba se riješiti postojećih entiteta a ne izmišljati nove.
Rat je poceo zbog agresije i zeljom za stvaranje Velike Srbije. A ovo dalje su greske politicara u nesnalazenju u toj situaciji. Greska recimo Alije sto je poslusao Amere i nije odmah prihvatio federalizaciju drzave (ne decentralizaciju). Danas imamo federaciju unutar BiH te je po Daytonu sama BiH vise konfederacija a uz nebrojno mnog zrtava i razaranja te danasnje politike koja je iz tog proizasla i nas je to skupa unazadilo za bar 50 godina.
- Mister Yes
#1093 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Joj ti očekivanjaultima_palabra wrote:Daj samo jednu izjavu bilo kojeg bošnjačkog političara u tom smislu. Odmah ću se iščlaniti zbog svog neznanjaMister Yes wrote:Pa i danas sve bošnjačke stranke pristaju na 3 entiteta ali ako će ti entiteti biti po popisu iz 91-e a ne da se samo Federacija dijeli na 2 entiteta. Kako je moguće da to ne znaš a učestvuješ na ovom forumu tako dugo?Ako ne nađeš, očekujem od tebe da uradiš isto.
Ali zaista je nevjerovatno da ne znaš za taj stav. To je stav naše politike već dosta dugo i veoma je dobro osmišljen. Sa jedne strane pokazujemo se kao poštenjačine (tuđe nečemo a svoje nedamo) a u isto vrijeme znamo 100% da to druge dvije strane neće prihvatiti. Bez obzira šta lično mislimo to je ono što treba da pišemo. Ovo je veoma čitan forum i bitno je šta se ovdje ostavlja.
I kao nikada nisi Tihića čuo da priča o tome? Nemam vremena puno tražiti ali evo prvo što sam našao:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sulejman ... /130323040
Fino čovjek kaže "To je podloga za treći entitet samo na prostoru FBiH". Iz konteksta ali i ranijih njegovih izjava više je nego jasno da je ok treći ako je i u RS i ako se Bošnjacima vrati njihovo. Pa nije zar da misliš da je Tihić i SDA na tom fonu građanskog a ne na fomu priče o konstitutivnim narodima? To je već žalosno ako nisi primjetio da SDA već 20 godina forsira priču o 3 naroda a ne o građanima.
Pa bila je ona TV rasprava Tihića i Čovića gdje Tihić jasno kaže da nije problem u trećem već što se taj treći traži samo na području Federacije a ne dira se RS. Uostalom jesi li prespavao 93-u kada na Bošnjačkom kongresu Alija pred svima otprilike kaže da on zna da se niko ne bi bunio na podjelu na 3 dijela ako bi bila poštena.
Ili da budemo tačni evo šta Alija tada reče:
Koliko sam samo puta u nekoj forumskoj raspravi primjetio da neki Bošnjak napiše "može treći ali ako će se pobrisati entitetske linije i ponovo crtati na osnovu popisa iz 91-e". A onda neki stašu odgovori "nismo mi u federaciji sa Srbima i ne zanima nas RS. Hoćemo ono što smo unjeli u Federaciju". Pa se pridoda neki početnik i kaže "RS nemoj da dirate. To je vaša stvar u Federaciji kako ćete se podijeliti". I sad se ti pojaviš kao da si pao s marsa pa ne znaš kakve su pozicije i šta se priča? Stvarno smiješno.Mi smo procijenili da je odbijanje najčešće bilo motivirano time što se nisu vratile teritorije. Recimo da se vrate teritorije... Da li je tada prihvatljiva formula? Mislim da bi većina ljudi, barem u muslimanskom narodu, bila spremna prihvatiti novi koncept BiH, kao jedne unije, u kojoj bi muslimanske teritorije bile pod kontrolom bosanskohercegovačke vlasti.
Svoj patriotizam dokazuj negdje drugo. Nemoj na meni živ ti ja.
- lazni liberal
#1094 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Decentralizacija je prebacivanje nekih ovlasenja drzave na gradove a regionalizacija je osnivanje srednjeg nivoa vlasti izmedju drzave i gradova .
- ultima_palabra
#1095 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Pa eto sam Alija nije to prihvatio '92.
Naravno da ima političara koji bi pristali na tako nešto, ali takva podjela ima takvu podršku u narodu da se niko ne usudi da je pomene naglas
A forum zaista shvataš preozbiljno.
Naravno da ima političara koji bi pristali na tako nešto, ali takva podjela ima takvu podršku u narodu da se niko ne usudi da je pomene naglas
A forum zaista shvataš preozbiljno.
- Mister Yes
#1096 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Reci ti meni ko nas bre zavadi? Zli amerikanci jel tako?Nass wrote: Tako s visoka razgovarajuci sa mnom zapravo samo govoris o svojoj umisljenosti i aroganciji. Svi dobronamjerni ljudi u regionu takodjer danas otvoreno govore da u posljednje vrijeme sve izgleda kao da se Sud nasao pod ociglednom politickom kontrolom i pritiskom. Uostalom, Sud vjerovatno i ne moze biti sasvim bez politickog uticaja, ali taj uticaj bi trebao ici ka tome da se dodje do pravde. Problem je kad se uticaj koristi da se iskrivljava istina i radi nepravda.
-
tnnt
#1097 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
ideš, još jedan lunatic na slobodiTex Willer wrote:Ja ne mogu da vjerujem kako forumasi imaju snage i volje da razgovaraju sa jednim mediokritetom , sa jedinim cobanom , sa jednim seljakom , krkanom , sa jednim bolesnim i ogracenim ustaskim umom kakav je ovaj @tnnt . Mislim , svaka vam cast , vi njega razbijate u atome a on dere u gusle Mate B , Jasenovca , Gradiske Thomsona i tako u krug . divim vam se ali takvi nacisti nece nauciti nista . On i ne cita sta vi njemu pisete a ako slucajno procita to prodje kroz njegovu suplju tikvu kao munja i on opet , dere o ugorozbi i pacenickom narodu kojeg nikog ne razumije . Yebem ti lazove ! ----Laz ga krasi , njome se trsi , na lazi zivi pseto i sa lazi se hrani fasista i monstrum -----...svaki , ama bas svaki naci fasista tako zivi i tako spava . Na lazi i na nevinoj krvi , u kojoj mu ruke plivaju do lakta ! Smrt fasizmu , sloboda BOSNI i BOSANSKOM narodu ! Crko dabogda svako onaj ko je pomislio podijeliti BOSNU da ne govorim o onima koji su zlocine radili da bi BOSNU pripojili nekim stranim drzavama .
idi čovječe pa se liječi
ti kao da si kopirao rtv Beograd iz ranih devedesetih, iste riječi i ista propaganda
ali lijepo si me nasmijao, toliko sranja na jednom mjestu odavno ne pročitah
-
hizo ramidovic
#1098 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
kad je on tebe tako nasmiijao, sad mozes mislit kako ti nasmijavas cjelokupni forum.tnnt wrote: ideš, još jedan lunatic na slobodi
idi čovječe pa se liječi
ti kao da si kopirao rtv Beograd iz ranih devedesetih, iste riječi i ista propaganda![]()
ali lijepo si me nasmijao, toliko sranja na jednom mjestu odavno ne pročitah
ljudi ti u oci kazu da si lazov i prevarant i to ti dokazu, a ti jos imas obraza da guslas istu pjesmu.
ja, da sam na tvom mjestu, poklopio bih se usima i ostavio se forumanja. nisi ti jos ni zreo ni dorastao za ovog posla.
-
Black111
#1099 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
Ne znam kakve veze citanje Ustava ima veze s napisanim? Postoji Ustav BiH (mirovni sporazum iz Daytona koji zapravo sluzi kao ustav) te imas Ustav Federacije BiH, koja je, kako samo ime kaze federacija. Tako da bih ja rekao da tebi neke stvari nisu bas jasne. Tako da je BiH po Daytonu u biti (kon)federacija dva entiteta, od kojih je jedan federacija (Federacija BiH) kantona, cini mi da se prije zvala "hrvatsko - muslimanska federacija".ultima_palabra wrote:Pročitaj Ustav BiH, pa ga pročitaj opet, i opet...Black111 wrote:Kakava crna decentralizacija. Treba prvo znati sta je decentralizacija (to je nesto sto postoji u svim demokratskim pa i mononacionalnim drzavama kao recimo lokalna samouprava kao najvisi stupanj decentralizacije).ultima_palabra wrote: Inzistiranje na decentralizaciji na etničkom principu je i proizvelo rat. Treba se riješiti postojećih entiteta a ne izmišljati nove.
-
hizo ramidovic
#1100 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne
svaka drzava koja se po ustavu definise kao federacija, u tom istom ustavu to jasno i navede (npr bivsa sfrj)Black111 wrote: Ne znam kakve veze citanje Ustava ima veze s napisanim? Postoji Ustav BiH (mirovni sporazum iz Daytona koji zapravo sluzi kao ustav) te imas Ustav Federacije, koja je, kako samo ime kaze federacija. Tako da bih ja rekao da tebi neke stvari nisu bas jasne. Tako da je BiH po Daytonu u biti (kon)federacija dva entiteta, od kojih je jedan federacija (Federacija BiH) kantona.
svoje slobodno (tj miloradovo) tumacenje ustava je obicno laprdanje koje slobodno mozes okaciti macku o rep.
dakle, da bi te se shvatilo kao ozbiljnog sagovornika, budi ljubazan pa nam citiraj clan ustava u kojem pise da je bih po ustrojstvu federativna drzava?