GROZD
-
foucault
ej Liberalism, ajd zovni raju s foruma na neki okrugli sto, ali da je predvidjena zakuska. ja jos od trece godine faxa nisam jeo na racun americke vlade. interesuje me je li u hotelu bisttrica na jahorini jos uvijek dobra kuhinja. mozda mi se promijeni svijest kad umjesto ove konzerve rio mare koju upravo koljem pojedem palacinske u vinskom satou. 
- Liberalism
Ako bi se nesto konkretno diskutovalo oko u vezi rjesenja za bolji zivot u BiH, lako cemo organizovati okrugli sto, a za zakusku ne brini. Ako cemo o pametnim stvarima pricati mogu ja i svog dzepa platiti, to je najmanje bitno 
- Liberalism
Na nedavnom sastanku u Doboju (SDP, SNSD, SDA) razgovaralo se o programu rada Vijeća ministara. Izgleda da je bilo price o prijedlogu programa rada za vlade u BiH koji je ponudjen od strane GROZD-a....
Vise o prijedlogu http://www.grozd.ba/media/preporukeBosanski.pdf
Vise o prijedlogu http://www.grozd.ba/media/preporukeBosanski.pdf
-
Satriani
Ajde ba ne lozi raju okolo, mane ti za kifle.Liberalism wrote:Ako bi se nesto konkretno diskutovalo oko u vezi rjesenja za bolji zivot u BiH, lako cemo organizovati okrugli sto, a za zakusku ne brini. Ako cemo o pametnim stvarima pricati mogu ja i svog dzepa platiti, to je najmanje bitno
-
Satriani
E bolje bi bilo da se te pare investiraju u neku fabriku, a ne u tzv. nevladinu organizaciju GROZD.Liberalism wrote:da ti ja znam tacno reci ne znam al odprilike ide ovako:
Stranci i to posebno Americka vlada i Evropska unija, uključujući neke velike privatne međunarodne fondacije su dale pare kao podršku domaćim nevladinim organizacijama da pokrenu Grozd kako bi potakli proces koji bi do 2010. godine trebao stvoriti normalnu političku klimu u kojoj politicke partije nece dobijati vlast na osnovu zastrasivanja, prijetnji, podmicivanja i prevara već na osnovu konkretnih programa za poboljšanje životnog standarda građana BiH.
To je proces u kojem je ovo sto je uradio GROZD u predizbornom periodu u 2006. godini samo iniciranje procesa koji će se razvijati kontinuirano svake godine do 2010. godine. Za ove aktivnosti ja
mislim da će americka vlada dati 5-10 miliona dolara a EU isto toliko koje će se iskoristiti tokom 2006, 2007, 2008, 2009 i 2010 godine. Vjerovatno da e biti jos vise novca za sve aktivnosti koje će doprinijeti gore navedenom cilju.
Ukratko ako ti je ovo gore jasno situacija je da ti niko ne moze reci koliko je para trenutno potroseno za Grozd ali istovremeno ti mogu reci da ce se obezbjediti velike pare (milioni dolara i eura) kako bi se ostvario gore navedeni cilj.
Imas li neku primjedbu mozda?
Ili ti je sad lakse kad ne mislis o parama pa da diskutujemo o ciljevima?![]()
A sta je to uradio GROZD? Palamudjenje okolo i tiho propagiranje jedne politicke partije ti zoves radom.
-
Satriani
A Fadil Sero (doticni koji je potpisao u ime GORZDA inicijativu) je stranacki neopredjeljen? A meni se nesto puno druzi sa SDP-ovcima.Liberalism wrote:Sto li je tebi kljucno ko finansira Grozd, bas bi volio znati?
Ako Grozd finansira EU, da li ti to smeta? Ako ti smeta sto EU finansira Grozd dali ti smeta sto EU finansira bilo sta u BiH (na primjer struju i stoku za povratnike, finansiranje zaposljavanja mladih) ili samo sto finansira Grozd?
Kolko ja znam SDU uopste nije imao izborni program i zbog toga nije uvrsten u analizu Grozda. jeli tendenciozno to sto SDU nema program a hoce vlast ili sto Grozd nije dao komentar o programu partije koja program uopste nema?
- Liberalism
Jesi li to ti stranacki neopredjeljen?
Posto nisi, kako mozes kritikovati drugog zbog toga?
Kad o necemu donosis sud, mozes li i na trenutak prestati da gledas u proslost, i pogledati racionalno sta bi mogle biti prednosti i/ili stete od necijeg prijedloga?
Pokusaj ponekad promjeniti perspektivu, nista te ne kosta, pa onda daj komentar
Kad o necemu donosis sud, mozes li i na trenutak prestati da gledas u proslost, i pogledati racionalno sta bi mogle biti prednosti i/ili stete od necijeg prijedloga?
-
Satriani
Liberalism wrote:Jesi li to ti stranacki neopredjeljen?![]()
![]()
![]()
Po cemu jesam stranacki opredjeljen, ili svako ko smatra organizacije tipa GROZD nepotrebnim po automatizmu je stranacki opredjeljen?
Hm da pogodim garant me vidis kao ultra sovinistu i nacionalistu, jer ako koristis vlastitu glavu ne mozes a de ne gotivis mladalacki, progresivni, proeuropski, simpaticni, "ne stranacki" GROZD.
Zasto ne kritikovati drugare iz GROZD-a za stranacku oprijedljenost, kada im je javna platforma stranacka neopredjeljenost, ili priznajes da se radi o obicnoj obmani.
Posto nisi, je zakljucak sa jako puno predrasuda, bas onako LIBERALNO- GROZDOVSKI! Nadasve liberalno od nekoga sa nickom Liberalism!
Ne znam zasto sam mislio da se liberalizam gnusa predrasuda i povrsnosti.
Kao sto su stari narodi rekli, a sigurno ne bez razloga HISTORIA EST MAGISTRA VITAE! Donositi sud o prijedlozima, a prije toga ne konsultovati proslost je karakteristika glupih, neukih i primitivnih.
Usput likovi koji propagiras imaju u posljednje vrijeme negativnu reputaciju u krugovima medjunarodnih donatora NGO sektora, kao doticni i citirani Fadil Sero.
-
faer
cuj losa reputacija?
samo si informisan.....
dosta mi je vise ljudi koji tako dodju da prospu pamet na osnovu necega sto su naculi negdje na kafi i sad se prave ko da znaju da je eto taj i taj na losem glasu kod stranaca, moja ti.
Jah.
Nije da me zanima Sero, a ni Grozd....
Mada mislim da je bilo pametnih ljudi u tom grozdu koji su pokusavali prebaciti debatu na teme koje su bitne za ovaj svijet.
A ti insajderu, samo da te obavijestim da su ljudi iz tog istog Grozda bili poprilicno skepticni po pitanju SDP-a....
Eto ti, nako insajderski.
samo si informisan.....
dosta mi je vise ljudi koji tako dodju da prospu pamet na osnovu necega sto su naculi negdje na kafi i sad se prave ko da znaju da je eto taj i taj na losem glasu kod stranaca, moja ti.
Jah.
Mada mislim da je bilo pametnih ljudi u tom grozdu koji su pokusavali prebaciti debatu na teme koje su bitne za ovaj svijet.
A ti insajderu, samo da te obavijestim da su ljudi iz tog istog Grozda bili poprilicno skepticni po pitanju SDP-a....
-
Satriani
Šana majka! Mora da si s Chwile.faer wrote:cuj losa reputacija?
samo si informisan.....
Jah.
Pitaj Olaf Palme koliko im je drag!
Hm, nisam znao da je ovaj forum samo za odabrane, mada ja ovdje pisem oko 3 godine.
Uh bas nako si mi zavuko/la, intelektualno!
Usput vidi se da si citao/la pamflete doticne organizacije i njihovo rangiranje kvaliteta programa partija u BiH. Cak zvuci kao da znas o cemu pises.
- Liberalism
Ako nisi opredjeljen stranački (ili politički ako ti je stalo do preciznijih termina), ne znam sta ti smeta sto je GROZD priklonjen SDP-u kako ti kazes? Zar ti ne bi trebalo biti svejedno kome je GROZD priklonjen?Satriani wrote:
Po cemu jesam stranacki opredjeljen, ili svako ko smatra organizacije tipa GROZD nepotrebnim po automatizmu je stranacki opredjeljen?
Hm da pogodim garant me vidis kao ultra sovinistu i nacionalistu, jer ako koristis vlastitu glavu ne mozes a de ne gotivis mladalacki, progresivni, proeuropski, simpaticni, "ne stranacki" GROZD.
kad jednom naucis da je proevropski = prosocijalni = prodemokratski = prosocijaldemokratski, bit ce ti lakse povezivati po tebi izgleda ne povezive stvari.
Evropa je socijalno-tržisna unija zasnovana na principima slobode pojedinca i socijalne obaveze drzave (unije) pomoći onima koji 'su izvulki deblji kraj na tržištu' (laicki receno al moze i stručnija egalitaristicka definicija samo je javi)
GROZD se nikada nije opredjelio niti za jednu stranku u smislu da nikada nije trazio podrsku (mobilizaciju) građana za jednu određenu političku stranku u BiH. To je bila jedina dimenzija neutralnosti koju je javno proklamovao GROZD. Koliko ja znam to je bila politika od pocetka i nikada nije narusena, što će reci, da ti ili lupas napamet ili svjesno lazes ovde kada govoris o stranačkoj opredjeljenosti GROZD-a.Satriani wrote: Zasto ne kritikovati drugare iz GROZD-a za stranacku oprijedljenost, kada im je javna platforma stranacka neopredjeljenost, ili priznajes da se radi o obicnoj obmani.
Posto nisi, je zakljucak sa jako puno predrasuda, bas onako LIBERALNO- GROZDOVSKI! Nadasve liberalno od nekoga sa nickom Liberalism!
Ne znam zasto sam mislio da se liberalizam gnusa predrasuda i povrsnosti.
U trece ne ulazim, jer protiv neznanja mi se mrsko boriti bez sudije
Ovaj drugi dio tvog komentara ne kontam, posto ne znam na sta se odnosi, mozda na mene, al to nije bitno zar ne, posto ja u ovo vrijeme potpuno otvoreno podrzavam SDP i veliki dio mojih sadasnjih aktivnosti idu u prilog jacanju SDP - mislim u poslu kojim se bavim, tako da ne znam smeta li ti to sta ili ne.
ne stari narodi, vec Heradot (Hρόδοτος) doranski istoricar koji se nekad u akademskoj zajednici zvao ocem istorije, a danas na zapadu je bolje za njega reci ocem lazi. Inace ta kovanica je bila jedna od glavnih oruzija grckih filozofa koji su rjesenje trazili u istoricizmu ili ti povratku u tribalističko drustvo u vremenu kada je perikle i demokrit propagirao demokratsku vlast atineSatriani wrote: Kao sto su stari narodi rekli, a sigurno ne bez razloga HISTORIA EST MAGISTRA VITAE! Donositi sud o prijedlozima, a prije toga ne konsultovati proslost je karakteristika glupih, neukih i primitivnih.
ovo mi je trenutno najomisljenija tema, al da ne duzim bice prilike
na kraju to pominjanje pojedinih osoba ti je stvarno ne primjereno u ovako generalnoj diskusiji. Pogotovo povezivanjem sa nekim informacijama o njegovoj saradnji sa drugim organizacijama. Kao time ces ojacati svoje argumente koji su inace slabi.
-
Satriani
Ako nisi opredjeljen stranački (ili politički ako ti je stalo do preciznijih termina), ne znam sta ti smeta sto je GROZD priklonjen SDP-u kako ti kazes? Zar ti ne bi trebalo biti svejedno kome je GROZD priklonjen?
1.Pa valjda ne bi u vrijeme izbora, kada mi "dobronamjerno" i "objektivno" savjetuju šta je najbolje za mene. Neki "zlobnici" bi ti nazvali licemjerstvom. Gdje su bili sve ove godine?
kad jednom naucis da je proevropski = prosocijalni = prodemokratski = prosocijaldemokratski, bit ce ti lakse povezivati po tebi izgleda ne povezive stvari.
2.Ha ha ha ha ha, vidim ti vezeš i uvezuješ ko na fordovoj traci. Spontano ko srpski miting.
Evropa je socijalno-tržisna unija zasnovana na principima slobode pojedinca i socijalne obaveze drzave (unije) pomoći onima koji 'su izvulki deblji kraj na tržištu' (laicki receno al moze i stručnija egalitaristicka definicija samo je javi)
3.Jel to tvoje remek djelo od definicije ili su ti to tvoji drugari iz Grozda prosuli. Europa socijalno nije unija, a i ta ekonomska ujedinjenost ima svoje granice, tačnije osnovna ideja od koje se nije baš otišlo predaleko je tržišna unija gdje su principi poslovanja stanardizirani i olakšan protok dobara, kapitala i ljudi. No ekonomska unija svakako nije jer svaka zemlja kreira svoju monetarno-ekonomsku politiku, pri čemu veliki čine male još manjima. Socijalna politika nije baš sinonim za Europsku Uniju, zemlja sa najintenzivnijom socijalnom politikom (najbogatija zemlja u Europi Norveška) nije članica iste. Prosto nemogu vjerovati da ti je Grčka sinonim socijlne politike ili recimo Estonija ili Poljska.
GROZD se nikada nije opredjelio niti za jednu stranku u smislu da nikada nije trazio podrsku (mobilizaciju) građana za jednu određenu političku stranku u BiH. To je bila jedina dimenzija neutralnosti koju je javno proklamovao GROZD. Koliko ja znam to je bila politika od pocetka i nikada nije narusena, što će reci, da ti ili lupas napamet ili svjesno lazes ovde kada govoris o stranačkoj opredjeljenosti GROZD-a.
4.A propaganda u vidu favoriziranja jedne političke partije i njenog programa bez posebne argumentacije, to nije opredjeljenje?
Ovaj drugi dio tvog komentara ne kontam, posto ne znam na sta se odnosi, mozda na mene, al to nije bitno zar ne, posto ja u ovo vrijeme potpuno otvoreno podrzavam SDP i veliki dio mojih sadasnjih aktivnosti idu u prilog jacanju SDP - mislim u poslu kojim se bavim, tako da ne znam smeta li ti to sta ili ne.
5.Da li bi mi trebalo smetati, ili je to trebalo dati na znanje da ti ko nešta radiš, da znaš o čemu pričaš i da nisi tamo neki napušeni hipik.
ne stari narodi, vec Heradot (Hρόδοτος) doranski istoricar koji se nekad u akademskoj zajednici zvao ocem istorije, a danas na zapadu je bolje za njega reci ocem lazi. Inace ta kovanica je bila jedna od glavnih oruzija grckih filozofa koji su rjesenje trazili u istoricizmu ili ti povratku u tribalističko drustvo u vremenu kada je perikle i demokrit propagirao demokratsku vlast atine
Al mislim da te ovo ne interesuje (posto sigurno i ti znas svoju verziju bajnu). Znaci po tebi (da se vratim na drugi dio tvoje izjave o prijedlozima) niko, pa cak i najstrucniji (obrazovaniji)covjek na svijetu iz drustvene nauke, koji bi prosudjivao o tome kakav znacaj za BiH ima GROZD, bio glup, neuk i primitivan ako ne bi konsultovao proslost (samo ne znam kako bi je konsultovao - pricao sa mrtvima mozda).
6.Historia magistra vitae est, je latinska sentenca, a spomenuti historičar je bio Grk, pa nema baš puno logike to što kažeš, ali ne ulazim u to s obzirom da se nebavim historijom. Herodota ocem historije nije nazvala akademsaka zajednica koju spominješ nego Ciceron, koji je pukim slučajem bio rimski govornik i državnik, pa opet nema baš puno smisla to što govoriš. Zapad svašta priča, ali zasluga dotičnog nije u kvaliteti zapisa događaja, već zbog toga što se prvi(tačnije među prvima) sjetio da bi se događaji mogli zapisivati. Davati mu karakteristike lazca nisu se usudili ni najmoderniji historicari, ne zbog egzaktnosti njegovih istorijskih pripovjesti vec zbog njegove vaznosti za historiju kao nauku. Herodot je prvi stvorio historijska dijela na osnovu sopstvenih istraživanja i prvi je shvatio i definisao istoriju kao ιστορίης απόδεξις,:) tj. pripovjedanje, razlaganje i istraživanje. Odbacio je mitološke tradicije svojih prethodnika i posvetio se pravoj historijskoj tradiciji opisujući gotovo sebi savremene događaje. Očekivati od starog antičkog pripovjedača primjenu savremenih i egzaktnih pristupa doima se iznimno neozbiljnim.
No mi pričamo o historiji kao iskustvu, na bazi kojeg svi mi u svakodnevnom životu donosimo odluke, i naše ponašanje i rasuđivanje je htjeli mi to ili ne, ukoliko nemamo određenih mentalnih problema determinisano našim iskustvom ili prošloću. Ili da ti pojednostavim, ako jednom stavim ruku na vruću ringlu i spržim se, bio bih mentalno zaostao da to ponovim.
Nadam se da sam ovaj put dovoljno jednostavan i razumljiv i da nećeš imati većih problema da shvatiš o čemu govorim.
7.Nebih ništa imao protiv pročitati bilo kakav komentar o Grozdu, osobe koja s tom organizacijom nema nikakve posredne veze, sve ostalo je čisto subjektivan sud i propaganda.
na kraju to pominjanje pojedinih osoba ti je stvarno ne primjereno u ovako generalnoj diskusiji. Pogotovo povezivanjem sa nekim informacijama o njegovoj saradnji sa drugim organizacijama. Kao time ces ojacati svoje argumente koji su inace slabi.
8.Pojedine osobe si sam citirao, kako bi dao kompetetnost svojoj propagandi, a ja ti samo pokušavam približiti zbog čega njihovo piskaranje nesmatram dobronamjernim, kompetentnim i objektivnim. Skrivati svoje političke ambicije iza ne vladinih udruženja smatram licemjerstvom.
1.Pa valjda ne bi u vrijeme izbora, kada mi "dobronamjerno" i "objektivno" savjetuju šta je najbolje za mene. Neki "zlobnici" bi ti nazvali licemjerstvom. Gdje su bili sve ove godine?
2.Ha ha ha ha ha, vidim ti vezeš i uvezuješ ko na fordovoj traci. Spontano ko srpski miting.
3.Jel to tvoje remek djelo od definicije ili su ti to tvoji drugari iz Grozda prosuli. Europa socijalno nije unija, a i ta ekonomska ujedinjenost ima svoje granice, tačnije osnovna ideja od koje se nije baš otišlo predaleko je tržišna unija gdje su principi poslovanja stanardizirani i olakšan protok dobara, kapitala i ljudi. No ekonomska unija svakako nije jer svaka zemlja kreira svoju monetarno-ekonomsku politiku, pri čemu veliki čine male još manjima. Socijalna politika nije baš sinonim za Europsku Uniju, zemlja sa najintenzivnijom socijalnom politikom (najbogatija zemlja u Europi Norveška) nije članica iste. Prosto nemogu vjerovati da ti je Grčka sinonim socijlne politike ili recimo Estonija ili Poljska.
GROZD se nikada nije opredjelio niti za jednu stranku u smislu da nikada nije trazio podrsku (mobilizaciju) građana za jednu određenu političku stranku u BiH. To je bila jedina dimenzija neutralnosti koju je javno proklamovao GROZD. Koliko ja znam to je bila politika od pocetka i nikada nije narusena, što će reci, da ti ili lupas napamet ili svjesno lazes ovde kada govoris o stranačkoj opredjeljenosti GROZD-a.
4.A propaganda u vidu favoriziranja jedne političke partije i njenog programa bez posebne argumentacije, to nije opredjeljenje?
5.Da li bi mi trebalo smetati, ili je to trebalo dati na znanje da ti ko nešta radiš, da znaš o čemu pričaš i da nisi tamo neki napušeni hipik.
ne stari narodi, vec Heradot (Hρόδοτος) doranski istoricar koji se nekad u akademskoj zajednici zvao ocem istorije, a danas na zapadu je bolje za njega reci ocem lazi. Inace ta kovanica je bila jedna od glavnih oruzija grckih filozofa koji su rjesenje trazili u istoricizmu ili ti povratku u tribalističko drustvo u vremenu kada je perikle i demokrit propagirao demokratsku vlast atine
6.Historia magistra vitae est, je latinska sentenca, a spomenuti historičar je bio Grk, pa nema baš puno logike to što kažeš, ali ne ulazim u to s obzirom da se nebavim historijom. Herodota ocem historije nije nazvala akademsaka zajednica koju spominješ nego Ciceron, koji je pukim slučajem bio rimski govornik i državnik, pa opet nema baš puno smisla to što govoriš. Zapad svašta priča, ali zasluga dotičnog nije u kvaliteti zapisa događaja, već zbog toga što se prvi(tačnije među prvima) sjetio da bi se događaji mogli zapisivati. Davati mu karakteristike lazca nisu se usudili ni najmoderniji historicari, ne zbog egzaktnosti njegovih istorijskih pripovjesti vec zbog njegove vaznosti za historiju kao nauku. Herodot je prvi stvorio historijska dijela na osnovu sopstvenih istraživanja i prvi je shvatio i definisao istoriju kao ιστορίης απόδεξις,:) tj. pripovjedanje, razlaganje i istraživanje. Odbacio je mitološke tradicije svojih prethodnika i posvetio se pravoj historijskoj tradiciji opisujući gotovo sebi savremene događaje. Očekivati od starog antičkog pripovjedača primjenu savremenih i egzaktnih pristupa doima se iznimno neozbiljnim.
No mi pričamo o historiji kao iskustvu, na bazi kojeg svi mi u svakodnevnom životu donosimo odluke, i naše ponašanje i rasuđivanje je htjeli mi to ili ne, ukoliko nemamo određenih mentalnih problema determinisano našim iskustvom ili prošloću. Ili da ti pojednostavim, ako jednom stavim ruku na vruću ringlu i spržim se, bio bih mentalno zaostao da to ponovim.
Nadam se da sam ovaj put dovoljno jednostavan i razumljiv i da nećeš imati većih problema da shvatiš o čemu govorim.
7.Nebih ništa imao protiv pročitati bilo kakav komentar o Grozdu, osobe koja s tom organizacijom nema nikakve posredne veze, sve ostalo je čisto subjektivan sud i propaganda.
8.Pojedine osobe si sam citirao, kako bi dao kompetetnost svojoj propagandi, a ja ti samo pokušavam približiti zbog čega njihovo piskaranje nesmatram dobronamjernim, kompetentnim i objektivnim. Skrivati svoje političke ambicije iza ne vladinih udruženja smatram licemjerstvom.
- Liberalism
Samo cu se zadrzati na ovom tvom komentaru. Ostali su nejasni i ne pregledni.Satriani wrote: kad jednom naucis da je proevropski = prosocijalni = prodemokratski = prosocijaldemokratski, bit ce ti lakse povezivati po tebi izgleda ne povezive stvari.
"A social Europe in the global economy: jobs and opportunities for all”
Ovo je moto druge faze socijalne Agende za 2005-2005. u okviru revidirane Lisabosne strategije razvoja.
Da vidimo malo vrijednosti EU, koje su i navedene u prijedlogu Ustava EU (Član I-2 da ti bude lakse):
The Union is founded on the values of respect for human dignity, freedom, democracy, equality, the
rule of law and respect for human rights, including the rights of persons belonging to minorities.
These values are common to the Member States in a society in which pluralism, non-discrimination,
tolerance, justice, solidarity and equality between women and men prevail.
A evo malo i ciljeva koje EU nastoji da ostvari (takođe iz Ustava da ti bude lakse):
The Union shall work for the sustainable development of Europe based on balanced economic
growth and price stability, a highly competitive social market economy, aiming at full employment
and social progress...b]
Ako ti ovo ne znaci da socijalne vrijednosti EU nisu na vrhu prioriteta onda ja nemam sta s tobom razgovarati.
Al evo da uzmem malo vremena sebi da izracunam da vidimo jesi li ti u pravu kad kazes da zemlja sa najintenzivnijom socijalnom politikom (neznam sta ti znaci ovdje rijec intenzivna) Norveska, a koja nije u EU te time nesto zelis nekome dokazati da zemlje clanice ERU i nisu nesto socijalne pa tako ni sama EU.
Norveska izdvaja 26,3 procenta BDP na socijalnu politiku (podaci za 2004. godinu). prosjek EU-15 zemalja za istu godinu je iznosio 27,6 %, dok je Svedska izdvajala na socijalu politiku 32,9%, a Velika Britanija (kao ekonomski najliberalnija zemlja EU-15) je u istoj godini izdvajala 26,3% BDP za socijalnu politiku, odnosno identican procenat BDP kao tvoja Norveska.
Jesi li sad uvjeren da si pogrijesio kad si naveo primjer Norveske kao dokaz da EU ne gaji socijalne vrijednosti onako kako sam ih ja pokusao prezentovati. za tvoj info Grcka izdvaja 26% BDP na socijalnu politiku, dok Latvija svega 12,6 ali Latvija je nova zemlja clanica tako da je ona irelevantna u tvom primjeru.
I jos nesto, pogrijesio si i trebao si staviti da svaka zemlja s obzirom na ogranicenja koja postavlja EU - kreira svoju monetarnu i ekonomsku politiku.
Usput da kazem da bi meni bilo licno drago kada bi se Grozd, Dosta!, druge civilne inicijative dogovorile o koaliciji sa SDP-om, da se ova nacionalisticko-totalitarna bagra skine s vlasti jednom zauvijek i da ovaj narod napokon zapocne sa demokratskom tranzicijom.
- Liberalism
Kako cujem, formira se nova koalicija civilnog drustva koja bi zajednicki trebala utjecati na domacu vlast na svim nivoima.
- Liberalism
Pa civilno drustvo je tu, zar ne?Vingo wrote:Koalicija? Vec???![]()
A gdje je civilno drustvo?
Zar nije vrijeme da se sve sve prodemokratske snage ujedine u borbi za normalnu, demokratsku i po Evropskim standardima koncipiranu drzavu Bosnu i Hercegovinu?
Bilo da je to Grozd, Dosta, brojne nevladine organiazcije i pokreti, prodemokratske politicke stranke se međusobno sukobljavaju i jedni ne podrzavaju druge zbog razlika u stavovima i taktikama. Izgleda da je doslo vrijeme da se prestanu gledati sitnice i da svi zajedno stanu protiv svih onih koji iz bilo kojih razloga nedaju stanovnicima Bosne i Hercegovine da zive zivot u normalnoj drzavi - Bosni i Hercegovini.
- Liberalism
ne samo da nevladine organizacije nisu bitne, vec su one jedan od kljucnih stubova na kojima će se izgraditi front za presudnu bitku protiv nacionalizma i totalitarizma koja ce se kad tad odigrati u ovoj drzavi Bosni i Hercegovini.
- pitt
palamudanje je duboko usadjeno u nas narod......da ima zlatna medalja, prvaci bi biliInfraRedRidinghood wrote:Jesu bitne u normalnim sredinama gdje actually NEŠTO RADE, a ne palamude 24/7.Liberalism wrote:![]()
ne samo da nevladine organizacije nisu bitne, vec su one jedan od kljucnih stubova na kojima će se izgraditi front za presudnu bitku protiv nacionalizma i totalitarizma koja ce se kad tad odigrati u ovoj drzavi Bosni i Hercegovini.
Kontaš li sad?![]()
![]()
- triton
valjda nebitneInfraRedRidinghood wrote:Jesu bitne u normalnim sredinama gdje actually NEŠTO RADE, a ne palamude 24/7.Liberalism wrote:![]()
Kontaš li sad?![]()
![]()
- pitt
ma nek je "plemenit" pa makar ....mislim cojek tiInfraRedRidinghood wrote:pitt wrote:ti bi bila nasa marion jonesInfraRedRidinghood wrote:Palamuđenje na 200 metara bez prepona![]()
![]()
:D
A-a, nema mi čo'jek dovoljno kila![]()
![]()
![]()
A, i sport je za gledanje što se mene tiče