Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post Reply
cogni

#76 Re: Greske OHR-a

Post by cogni »

Abacija wrote:
Ne treba OHR da radi posao nasih vlada, parlamenata itd. itd. ali MORA DA RADI SVOJ VLASTITI PREMA DATOM OPISU! Hocu reci, da OHR sa takvim ponasanjem (tj. neradom) samo doljeva ulje na vatru... Dalje zakljuci sam ako smijes. ;-)
Kako mozemo pricati o tome da OHR ne radi svoj posao ako nas ne zanima sta je taj posao. Dakle, sta je po tebi posao OHR-a?

Da bude izgovor za nerad BH politicara ili nesto drugo?
and

#77 Re: Greske OHR-a

Post by and »

cogni wrote:
Abacija wrote:
Ne treba OHR da radi posao nasih vlada, parlamenata itd. itd. ali MORA DA RADI SVOJ VLASTITI PREMA DATOM OPISU! Hocu reci, da OHR sa takvim ponasanjem (tj. neradom) samo doljeva ulje na vatru... Dalje zakljuci sam ako smijes. ;-)
Kako mozemo pricati o tome da OHR ne radi svoj posao ako nas ne zanima sta je taj posao. Dakle, sta je po tebi posao OHR-a?

s obzirom na puno nesuglasica i oprečnih mišljenja ohr bi trebao da ima neku ulogu suca i da u sporovima kojih ima jako mnogo kaže ko je u pravu i da političarima u bih olakša posao.
posao ohr-a između ostalog bi trebao biti i da zabrani rad političara koji imaju bih pasoš,obavljaju funkcije u bih,a javno izjavljuju da ne vole bih i da to nije njihova domovina.....
cogni

#78 Re: Greske OHR-a

Post by cogni »

and wrote:
s obzirom na puno nesuglasica i oprečnih mišljenja ohr bi trebao da ima neku ulogu suca i da u sporovima kojih ima jako mnogo kaže ko je u pravu i da političarima u bih olakša posao.
To svakako nije posao OHR-a, i to se upravo poklapa sa onim da je OHR samo izgovor za domace politicare. Kao OHR im ne olaksava posao, pa su oni nemocni da bilo sta urade.

OHR sluzi da se implementira mirovni sporazum do kraja, i da niti jedna strana ne pokusa da izigra ono sto je potpisano, a ne da bude vrhunski arbitar za svaku stvar. Mozda bi cak bilo bolje demokratiju zamijeniti sa nekom diktaturom OHR-a, ali to nije u planu i to nema ko da uradi, tako da ne bih o tome.
and

#79 Re: Greske OHR-a

Post by and »

cogni wrote:
and wrote:
To svakako nije posao OHR-a, i to se upravo poklapa sa onim da je OHR samo izgovor za domace politicare. Kao OHR im ne olaksava posao, pa su oni nemocni da bilo sta urade.

OHR sluzi da se implementira mirovni sporazum do kraja, i da niti jedna strana ne pokusa da izigra ono sto je potpisano, a ne da bude vrhunski arbitar za svaku stvar. Mozda bi cak bilo bolje demokratiju zamijeniti sa nekom diktaturom OHR-a, ali to nije u planu i to nema ko da uradi, tako da ne bih o tome.
pa eto dejtonski sporazum je potpisan prije 13 godina,pa da li je implementiran?u bih već postoje diktature,a i izigravanje dejtonskog sporazuma,pa šta je ohr na tome uradio.teško je nešto uraditi u zemlji u kojoj legalno djeluju ljudi i organi koji su počinili genocid i koji su prekršili sve međunarodne konvencije....to su stvari protiv kojih se u svijetu bori.
ja bih bio zadovoljan da sve ove probleme uspijevaju riješiti organi bih.
ljubav_aha

#80 Re: Greske OHR-a

Post by ljubav_aha »

cogni wrote:
Abacija wrote:

dobar jutar,a ko je rekao/napisao da nas ne zanima sto je obaveza OHR :!:

abacija je vec objasnio i dalje objasnjava o dis/funckijama OHR
downtoearth

#81 Re: Greske OHR-a

Post by downtoearth »

Lincoln-Burrows wrote:
zavrzlama wrote: A mijesao se je kad je trebalo donijeti odluku o embragu na oruzje RBIH ili zaustaviti napad NATO na polozaje karadjicevih cetnika...
Imaš li neku informaciju da se miješao OHR?
Nisam siguran da se OHR miješao, bila je odluka SAD-a.
OHR nije imao istu misiju onda i sada.
Čak štoviše OHR nije niti tada postojao. Naime OHR je uspostavljen tek nakon potpisivanja Daytona tj. poslije 14 prosinca 1995 a ti govoriš o događajima iz 1992 ili sredine 1995

A što se tiče politike OHR morate znati da je politika promjenjiva kategorija posebice velika politika.
No kakogod ja sam uvijek za onu narodnu "uzdaj se u se i svoje kljuse". A i sjećam se reakcija kad bi (nekad davno) OHR štogod poduzeo... Uvijek je bilo zašto protivu predstavnika mojega naroda i uvijek je netko bio nezadovoljan....
and

#82 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by and »

kontaki

@and
Paradoksalno, izjavljujes kako treba sprovesti sporazum do kraja, a pri tom aktere, i sto je jos nelogicnije - rezultate tog sporazuma zelis sankcionisati. Moras se odluciti za sta se ustvari zalazes.
momak piše da je zadatak ohr-a implementiranje dejtonskog sporazuma,pitam ga samo da li je ohr nakon 13 godina uradio svoj zadatak i implementirao ga?
puno toga ima paradoksalnog i u sporazumu i međunarodnoj zajednici i ohr-u i inače u bih.
zavrzlama

#83 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by zavrzlama »

Ali evo ja cu se postaviti kao da je ono prvo u pitanju, znaci poci cu od toga da je poenta tvojih komentara - analiza.
U tom slucaju imas jedan veliki, ogroman propust, kako ovdje tako i u svim ostalim svojim komentarima. Pominjes i pozivas se, kao i obicno, na neku ispravnost i pravednost.
Gos'n @ kontaki...na sta se trebam pozivati..na zlocine ,rezultate rata ,nemoralnost i nepravdu...ne kolega ti ako nemas kicmu i izmices se zlu i nepravdi ja ne...emocije i moral su odbranili BIH i to u 1000x goroj situaciji ..neznam zasto bi danas se morao pomiriti sa nepravdom...MZ ce se ponasati prema BIH onako koliko smo mi koji volimo BIH spremeni stati u njenu odbranu..

moje anlize su moje analize..ja sam slobodni strijelac i nisam stranacki opredijeljen niti me interesuje kako ce ko shvatiti te moje postove...neznam zasto tebe toliko svrbe te moje analize i zasto se uopste osvrces na iste :D
Lincoln-Burrows

#84 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by Lincoln-Burrows »

OHR nije izvršio svoj zadatak implementiranja Daytona jer se odnos
prema Daytonu promjenio od samih potpisnika Daytona. Ali je ipak
činjenica da OHR nema druge ovlasti osim osiguranja provođenja
tog sporazuma.
I oni će to i nastaviti do pronalaženja nekog trajnijeg i boljeg riješenja.
ljubav_aha

#85 Re: Greske OHR-a

Post by ljubav_aha »

Abacija wrote:
ljubav_aha wrote:
Abacija wrote:
Nazalost nama OHR jos uvijek treba, samo se moraju drasticno promijeniti, tj. moraju poceti raditi svoj posao.
abacija,zasto u OHR ne rade svoj posao :?:
Ne znam pravi odgovor, a upravo zato sam i pokrenuo temu...

P.S. Pitanje ti je tako dobro da sam ga morao postaviti u naslov. :thumbup:
;-)
and

#86 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by and »

Lincoln-Burrows wrote:OHR nije izvršio svoj zadatak implementiranja Daytona jer se odnos
tog sporazuma.
vjerujem ja da će oni još dugo pronalaziti rješenja trudeći se da ga ne nađu,jer teško će naći ovakvo mjesto da u miru i rahatluku zarađuju i vrte toliki novac
Lincoln-Burrows

#87 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

zavrzlama wrote: Gos'n @ kontaki...na sta se trebam pozivati..na zlocine ,rezultate rata ,nemoralnost i nepravdu...ne kolega ti ako nemas kicmu i izmices se zlu i nepravdi ja ne...emocije i moral su odbranili BIH i to u 1000x goroj situaciji ..neznam zasto bi danas se morao pomiriti sa nepravdom...MZ ce se ponasati prema BIH onako koliko smo mi koji volimo BIH spremeni stati u njenu odbranu..

moje anlize su moje analize..ja sam slobodni strijelac i nisam stranacki opredijeljen niti me interesuje kako ce ko shvatiti te moje postove...neznam zasto tebe toliko svrbe te moje analize i zasto se uopste osvrces na iste :D
Ovo ti je potpuno pogrešno razmišljanje,
MZ ne zanima moral, ni emocije, nju samo zanima
osiguranje mira (ako je i to zanima) i zato će postupiti
prema dogovoru onih koji u BiH žive. Ako ne onda
će se nastaviti po Daytonu, a ako kojim slučajem Dayton
bude povod za novi sukob, tada neminovno slijedi kraj
ovakve BiH.
Lincoln-Burrows

#88 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

and wrote:
vjerujem ja da će oni još dugo pronalaziti rješenja trudeći se da ga ne nađu,jer teško će naći ovakvo mjesto da u miru i rahatluku zarađuju i vrte toliki novac
Protiv ovoga nemam što reći, svaka je na mjestu :(
ali zato im mi dogovorom možemo pomrsiti račune
downtoearth

#89 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by downtoearth »

[
Last edited by downtoearth on 13/01/2009 17:58, edited 1 time in total.
downtoearth

#90 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by downtoearth »

and wrote:
Lincoln-Burrows wrote:OHR nije izvršio svoj zadatak implementiranja Daytona jer se odnos
tog sporazuma.
Djelomično točno, no ne zaboravite da mi 18 godina MZ pokazujemo da su nam ovi naši političari kakvi-su-takvi su.............nama najdraži su
I zašto onda očekujete od MZ da ih ne podržava? Pa to su naši legalno izabrani predstavnici (ne moji da se razumijemo)
ljubav_aha

#91 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by ljubav_aha »

Lincoln-Burrows wrote:
and wrote:
Protiv ovoga nemam što reći, svaka je na mjestu :(
ali zato im mi dogovorom možemo pomrsiti račune
narod se ponasa kao da upravo zivi u rahaltuku,jos nisam procitala na vijestima kako je doslo do javne pobune naroda koji se direktno obratio OHR-u
and

#92 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by and »

downtoearth wrote:
and wrote:
tog sporazuma.
Djelomično točno, no ne zaboravite da mi 18 godina MZ pokazujemo da su nam ovi naši političari kakvi-su-takvi su.............nama najdraži su
I zašto onda očekujete od MZ da ih ne podržava? Pa to su naši legalno izabrani predstavnici (ne moji da se razumijemo)
pravila igre su takva da odgovaraju i takvim političarima i ohr-u
zavrzlama

#93 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by zavrzlama »

Lincoln-Burrows wrote:
zavrzlama wrote: Gos'n @ kontaki...na sta se trebam pozivati..na zlocine ,rezultate rata ,nemoralnost i nepravdu...ne kolega ti ako nemas kicmu i izmices se zlu i nepravdi ja ne...emocije i moral su odbranili BIH i to u 1000x goroj situaciji ..neznam zasto bi danas se morao pomiriti sa nepravdom...MZ ce se ponasati prema BIH onako koliko smo mi koji volimo BIH spremeni stati u njenu odbranu..

Ovo ti je potpuno pogrešno razmišljanje,
MZ ne zanima moral, ni emocije, nju samo zanima
osiguranje mira (ako je i to zanima) i zato će postupiti
prema dogovoru onih koji u BiH žive. Ako ne onda
će se nastaviti po Daytonu, a ako kojim slučajem Dayton
bude povod za novi sukob, tada neminovno slijedi kraj
ovakve BiH.
nisi razumio..ja kazem da meni moral i pravda prestavlja veliku stvar ne medjunarodnoj zajednici..znam ja na kojim princpima MZ funkcionise ali se borba za BIH mora zasnovati na pravdi ,moralnosti i patriotizmu.....bez ovog navedenog put u propast je zagarantovan..moral i emocije su i odbranile BIH...
splavar šime

#94 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by splavar šime »

:x Ma narod uradi svoj posao na izborima i sada neka gladuje.Potkupe ih sa kesicom riže i litrom ulja a narod sav zadovoljan dadne glas lopovima i tako iz izbora do izbora a državne imovine sve manje i manje a kriminalaca sve više i više.Hipnotisali narod sa nacionalnim pričama i ulijevanja straha od nekog drugoga i tako lakše mogu da pljačkaju narod a bogami tu pomalo umiješaju prste i ovi iz međunarodne zajednice jer se nađu u šuškanju novca pa im primamljivo i zato i ne sankcionišu lopove i huškače. :x
ljubav_aha

#95 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by ljubav_aha »

and wrote:pravila igre su takva da odgovaraju i takvim političarima i ohr-u

OHR bi trebao biti neutralan,idealno receno,a njhov rad trenutno djlomico ovisi o nestabilnosti politicara

OHR je placena da ne/radi svoj posao,ko ih placa :!: :?:
BaileyS

#96 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by BaileyS »

Nema tog politicara koji bi nesto mogao promijeniti bez pomoci medjunarodne zajednice. Svi oni mogu uredjivati svoju avliju ali promijeniti nesto na relaciji Hrvati - Bosnjaci - Srbi, to ne moze niko bez pomoci MZ-a.

BiH se ne moze raspasti (kako to rece Lincoln), ona moze (ne)funkcionisati na osnovu Dejtona ili se vratiti na stanje iz 95'. Mozda kad postane ostrvo u okruzenju Evropske unije (recimo da Hrvatska i Srbija postanu punopravne clanice) da bude vise volje, prije svega u manjem entitetu, da se napravi normalna i funkcionalna drzava.

Kako god, samo Brisel moze omeksati stavove suprostavljenih strana u BiH. Mehanizmi postoje, primjer je Kipar.
Abacija

#97 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by Abacija »

Posto vidim da se ovdje postavljaju pitanja o nasoj odgovornosti postavljam sljedeci tekst. Posto je poprilicno dug postavicu ga u vise dijelova.
Može li bosanskohercgovačko društvo postati odgovorno?

Odgovornost podrazumijeva vlasništvo nad aktuelnim društvenim procesima i sposobnost
anticipiranja budućih. Deset godina nakon potpisivanja Okvirnog mirovnog sporazuma,poznati
jeg kao dejtonski, nemoguće je BiH svrstati u kategoriju odgovornih društava (Ownership
Society)1. Politička elita ne kontrolira sadašnjost i nije se pokazala spremnom da BiH u
doglednoj budućnosti omogućiti status odgovornog društva. Umjesto nje to već dobrih deset
godina radi međunarodna zajednica, kroz čitav spektar svojih organizacijskih oblika.

Mir je postignut zahvaljujući angažmanu međunarodne vojne koalicije na čelu sa SAD i pod
kišobranom NATO saveza. Pisanje ustava, koji je kao aneks ugrađen u mirovnu konstrukciju,
predvodili su strani eksperti. IFOR, kasnije SFOR, danas EUFOR, garanti su provođenja
mirovnog sporazuma. Štoviše, svojevrsni garanti tog mirovnog sporazuma su i susjedne
zemlje (SCG i Hrvatska), premda se odavno izlizao i posljednji razlog da Beograd i Zagreb
budu jemci samoodrživosti BiH. Proces demokratizacije, zajedno sa izborima vodio je OSCE. O
fiskalnoj stabilnosti brinuli su se i još se brinu Svjetska banka i IMF. Currency board aranžman,
doktrinu čvrste valutne podloge i stroge fiskalne discipline, održava Centralna banka na čelu
sa stranim ekspertom. OHR personificira ukupnu međunarodnu aktivnost i odgovornost u BiH,
koja je pojačana kroz tzv. bonske ovlasti Visokog predstavnika. OHR je do sada, zahvaljujući
tim ovlastima, donio preko 200 odluka koje su najdirektnije supstituirale ingerencije domaćih
institucija u strateškim resorima: od ustavnih pitanja, preko ekonomskih i sudskih reformi, pa
sve do medijske regulative i imovinske oblasti2.

O fenomenu pokušaja međunarodne zajednice da Bosancima i Hercegovcima nametne
odgovornost napisane su brojne stranice. Išlo se od pohvala uspješnom stabiliziranju mira i
izgradnji države, preko otvorenih kritika pogrešnog pristupa međunarodne zajednice, pa sve
do pesimističnih scenarija o nemogućnosti da antagonizirano multietničko društvo uopće
postane odgovorno.

Praksa unekoliko potvrđuje svako od navedenih polazišta, ali teško bi se moglo kazati da je ijedno
od njih, uzeto odvojeno, dovoljno da objektivno ilustrira probleme bosanskohercegovačkog
ownership-a. Od 1995.godine, kada je potpisan Dejtonski sporazum, pa do danas, BiH je prošla
kroz četiri faze izvanjskog nametanja odgovornosti.

Prvobitni period (1995-1997) stabilizacije mira mnogi smatraju i najuspješnijim, ponajprije jer
je u potpunosti dostigao svoj cilj – prekid krvoprolića i uspostavu održivog mira. Uvođenjem
bonskih ovlasti (1997-2000) počinje faza svojevrsnog poluprotektorata a sve u cilju nametanja
sistema koji je trebalo da kasnije postane samoodrživ. Želja međunarodne zajednice da
proizvede partnere koji bi bili spremni preuzeti «kormilo» dovela je 2000. godine do uspostave
načela partnerstva između međunarodne zajednice i domaćih vlasti. Jedna od osnovnih
karakteristika ovoga perioda je činjenica da je Visoki predstavnik značajno smanjio svoje
intervencije u pripremu i donošenje zakona – procese su vodile domaće institucije, a visoki
predstavnik Wolfgang Petrisch posezao je za svojim moćima iziričito u slučajevima flagrantnog
kršenja dejtonskih principa ili kako bi olakšao posao domaćim partnerima. Dolaskom novog
visokog predstavnika, Paddy Ashdown-a, što koincidira i sa promjenom vlasti na demokratskim
izborima, paretnerstvo biva usporeno, a kasnije i suštinski napušteno, premda su se neke
forme nastojale zadržati kako bi se javnosti pokazalo da ono još funkcionira3[/b]. Usvojena je
doktrina hitnih reformi sa gotovo nerealno skučenim vremenskim okvirom. Pošlo se naime
od pretpostavke kako će se desetogodišnje tapkanje u mjestu najbolje odglaviti primjenom
«buldožer tehnike» kojoj je cilj da svom raspoloživom snagom i sredstvima prokrči put za
potpuni institucionalni i reformski kvantitet (osnivanje novih institucija i donošenje novih
zakona), čak i po cijenu žrtvovanja kvalitetnog partnerstva s domaćim vlastima.

Novi pristup, naširoko promoviran kao formula za ispunjenje evropskih standarda, nije ostavio
dovoljno mjesta za osmišljavanje strategije i podjelu zadataka, a posebno ne za anticipiranje
eventualnih posljedica hitnih reformi. Domaće institucije nisu imale kapacitet da prate ovaj
ritam, te su sve više inicijativu prepuštale OHR-u koji je u jednom trenutku postao potpuna
funkcionalna zamjena za posrnulu državnu birokratiju. Reforma odbrane, pravosuđa, Buldožer
inicijativa, fiskalne reforme i uvođenje PDV-a, javne kampanje, konsultacija o dolasku EUFORa...,
sve ove aktivnosti vodili su ili suodlučivali eksperti OHR-a. Čak je i inicijativa o promociji
turističkog potencijala BiH potekla od Paddy Ashdowna koji je isti koncept u nekoliko navrata
i promovirao po svijetu. Činjenica da međunarodne organizacije u BiH imaju bolje razvijene
službe za odnose s javnošću od domaćih institucija, te da su iste i koristili za promociju
navedenih reformskih aktivnosti, u javnosti je pojačala utisak da su domaće institucije
potpuno atrofi rale te da izbori gube apsolutno svaki smisao. Čak je u nekim anketama
Visoki predstavnik Ashdown proglašavan i za najpopularnijeg političara u konkurenciji sa
prominentnim domaćim političarima.

1 - Postoji neka vrsta suglasnosti između teoretičara društva i praktičara kako se odgovornim društvom može smatrati ono društvo čija elita je u stanju donositi strateške odluke u skladu sa društvenim potrebama; koja je odgovorna za te odluke, ali i neovisna od spoljašnih nametanja u procesu planiranja; te koja svojim aktivnostima stvara ili održava slobodno i prosperitetno društvo pojedinaca.

2 - http://www.ohr.int/decisions/archive.asp

3 - Buldožer inicijativa, pokrenuta radi donošenja paketa reformskih zakona, predstavljena je kao zajednički projekat domaćih vlasti i OHR. No to je bio projekat koji je osmišljen u OHR, gdje je napravljena i strategija njegove javne promocije, te je u konačnici i kompletna supervizija projekta ostala u OHR-u
.
.
.
ljubav_aha

#98 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by ljubav_aha »

BaileyS wrote:Nema tog politicara koji bi nesto mogao promijeniti bez pomoci medjunarodne zajednice.

ali BiH nema politicara koji zele pozitivne ,progresivne promjene i takvu suradnju sa OHR/MZ
zlajo

#99 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by zlajo »

OHR radi svoj posao daleko bolje i uspjesnije nego bilo koja institucija u BiH. A traziti greske kod drugih, a svoje spominjati samo onako (uz put, jer svi mi dobro znamo kako je kod nas Balkanaca uvijek "funkcioniralo" ) je samo jos jedan pokazatelj zrelosti i odgovornosti kako politickog vodststva, tako i politicke baze u BiH.
Pazi sada ovo, nasle se "pametne glave" da osuduju rad jedne Medunarodne Organizacije, dok sa druge strane te iste "pametne glave" nisu u stanju uspjesno voditi nista sto je vece od Mjesne Zajednice (a i to je upitno). To je kao kada djete zeli uciti svoga oca, kako se prave djeca..... Ali naravno svatko ima pravo iskazati svoje misljenje, cak i kada se kritiziraju oni koji svojom strusnoscu, iskustvom i obrazovanjem daleko prevazilaze "kriticare". Da sa jednim budemo jasni. Kritika je jedno, a stalno kukanje i zapomaganje i prebacivanje vlastite odgovornosti je nesto potpuno drugo. Takvom praksom ( koja se vec pocela protezati na desetljeca, sto je jako puno vremena !!!) stvara se pogodno tlo u glavama ljudi za teorije o svjetskim zavjerama, paranoidne ideje i razmisljanja, "opsirna objasnjenja" vlastite nemoci, nesposobnosti i nespremnosti (jer sve je to zato sto nas drugi koce)...

U biti stvari su jasne same po sebi, pogotovo kada je potroseno toliko vremena do sada. Gradani BiH su duboko podjeljeni medu sobom i to po nacionalnom i vjerskom principu, i nitko i nista ih nemoze natjerati na jednu uspjesnu suradnju. Eto, reakcije na prudski sastanak ( koji je samo nagovjestio mogucnost dogovora), su bile vise nego porazavajuce. Za one koji bi silom nesto nametali samo zelim jedno reci, vi tu silu i moc nemate, a niti ce netko u vase ime prisiljavati neku drugu stranu. Za tako sto uvidjeti, ne treba velika inteligencija, ali sto ces. Covjek se uvijek iznenadi kada vidi sa koliko neozbiljnosti i ogranicenosti se gleda na krupne i veoma znacajne stvari.
Isto tako da se primjetiti da pojedinci, pogotovo iz dijaspore, cesto spominju mogucnost nekog novog sukoba, na ovom podrucju. I tu se vidi moc razumnog procjenjivanja pojedinaca, sto je za nevjerovati. MZ ne moze prisiliti ljude na suzivot, posto takva jedna inicijativa mora polaziti od samih tih ljudi,dok sa druge strane ako bi doslo do nekog oruzanog sukoba(sto je cista glupost, ali vec... kada su pojedini toliko uporni po tim najavama...), MZ je i te kako u stanju da ih sprijeci. Ovo vise nije Juga, i sigurno se na tako sto ne bi gledalo kao na unutarnje pitanje te zemlje, kao sto je bio pristup na pocetku 90-tih.

Ako se gradani BiH ne uspiju medusobno dogovoriti ( a sve upucuje da stvari idu tim tokom ), drzava ce biti sve jadnija i jadnija, i upitna je njena samoodrzivost. ( mozda i dalje kao protektorat ).U svakom slucaju doba diktatura i sprovodenje volje jednih na stetu drugih su proslost u Evropi, pa samim time i u njihovoj politici.
OHR nije tu da Bosancima i Hercegovcima uredi drzavu,vec je to odgovornost samih BiH gradana.A ako ne ide, onda se puca po savovima.

Sto se tice OHR-a, nisu oni svemocni, pa da mogu gradane BiH uciniti drugacijim nego sto jesu. Oni nude modele i pomoc, ali ocito je da oni kojima je ta pomoc potrebna, ne prihvacaju je. Nego pribjegavaju uvijek istom sablonu,..., svatko drugi je kriv za nasu nesrecu i nesposobnost, a mozda i mi sami takoder, ali ne u toj mjeri. Jer ipak smo mi samo raja, a moc i odluke za nasu buducnost su uvijek u rukama nekih drugih...
Abacija

#100 Re: Greske OHR-a - (Zasto OHR ne radi svoj posao?)

Post by Abacija »

zlajo wrote:OHR radi svoj posao daleko bolje i uspjesnije nego bilo koja institucija u BiH. A traziti greske kod drugih, a svoje spominjati samo onako (uz put, jer svi mi dobro znamo kako je kod nas Balkanaca uvijek "funkcioniralo" ) je samo jos jedan pokazatelj zrelosti i odgovornosti kako politickog vodststva, tako i politicke baze u BiH.
Pazi sada ovo, nasle se "pametne glave" da osuduju rad jedne Medunarodne Organizacije, dok sa druge strane te iste "pametne glave" nisu u stanju uspjesno voditi nista sto je vece od Mjesne Zajednice (a i to je upitno). To je kao kada djete zeli uciti svoga oca, kako se prave djeca..... Ali naravno svatko ima pravo iskazati svoje misljenje, cak i kada se kritiziraju oni koji svojom strusnoscu, iskustvom i obrazovanjem daleko prevazilaze "kriticare". Da sa jednim budemo jasni. Kritika je jedno, a stalno kukanje i zapomaganje i prebacivanje vlastite odgovornosti je nesto potpuno drugo. Takvom praksom ( koja se vec pocela protezati na desetljeca, sto je jako puno vremena !!!) stvara se pogodno tlo u glavama ljudi za teorije o svjetskim zavjerama, paranoidne ideje i razmisljanja, "opsirna objasnjenja" vlastite nemoci, nesposobnosti i nespremnosti (jer sve je to zato sto nas drugi koce)...

U biti stvari su jasne same po sebi, pogotovo kada je potroseno toliko vremena do sada. Gradani BiH su duboko podjeljeni medu sobom i to po nacionalnom i vjerskom principu, i nitko i nista ih nemoze natjerati na jednu uspjesnu suradnju. Eto, reakcije na prudski sastanak ( koji je samo nagovjestio mogucnost dogovora), su bile vise nego porazavajuce. Za one koji bi silom nesto nametali samo zelim jedno reci, vi tu silu i moc nemate, a niti ce netko u vase ime prisiljavati neku drugu stranu. Za tako sto uvidjeti, ne treba velika inteligencija, ali sto ces. Covjek se uvijek iznenadi kada vidi sa koliko neozbiljnosti i ogranicenosti se gleda na krupne i veoma znacajne stvari.
Isto tako da se primjetiti da pojedinci, pogotovo iz dijaspore, cesto spominju mogucnost nekog novog sukoba, na ovom podrucju. I tu se vidi moc razumnog procjenjivanja pojedinaca, sto je za nevjerovati. MZ ne moze prisiliti ljude na suzivot, posto takva jedna inicijativa mora polaziti od samih tih ljudi,dok sa druge strane ako bi doslo do nekog oruzanog sukoba(sto je cista glupost, ali vec... kada su pojedini toliko uporni po tim najavama...), MZ je i te kako u stanju da ih sprijeci. Ovo vise nije Juga, i sigurno se na tako sto ne bi gledalo kao na unutarnje pitanje te zemlje, kao sto je bio pristup na pocetku 90-tih.

Ako se gradani BiH ne uspiju medusobno dogovoriti ( a sve upucuje da stvari idu tim tokom ), drzava ce biti sve jadnija i jadnija, i upitna je njena samoodrzivost. ( mozda i dalje kao protektorat ).U svakom slucaju doba diktatura i sprovodenje volje jednih na stetu drugih su proslost u Evropi, pa samim time i u njihovoj politici.
OHR nije tu da Bosancima i Hercegovcima uredi drzavu,vec je to odgovornost samih BiH gradana.A ako ne ide, onda se puca po savovima.

Sto se tice OHR-a, nisu oni svemocni, pa da mogu gradane BiH uciniti drugacijim nego sto jesu. Oni nude modele i pomoc, ali ocito je da oni kojima je ta pomoc potrebna, ne prihvacaju je. Nego pribjegavaju uvijek istom sablonu,..., svatko drugi je kriv za nasu nesrecu i nesposobnost, a mozda i mi sami takoder, ali ne u toj mjeri. Jer ipak smo mi samo raja, a moc i odluke za nasu buducnost su uvijek u rukama nekih drugih...
Jeli se ti to zalazes za podjelu?
Post Reply