ne bih se složio da je legitimno. za demokratiju da funkcionise neophodno je, na primjer, nezavisno sudstvo. ono je tu da zastiti neke demokratske norme recimo cak i kad populisticka stranka, ili bilo koja, dobije 99% glasova.dustaban wrote:U nastavku ovog sto sam poceo - CETVRTA OPCIJA...
Dakle MAKSIMUM koji gradjanski dio ove drzave moze postici jeste ispravna artikulacija "Cetvrte opcije".
To je trebao biti SDP, imao je vise nego dobre pretpostavke za to, ali je sve otislo u pichku materinu! (ovdje zaista imam potrebu da kazem ovu frazu u neokrnjenom obliku, bez asteriksa)
Ispostavilo se kao najjbolja i najkraca definicija nekog politicara/politike ono sto je Grebo onomad rekao za Lagumdziju - najveci politicki stetocina u BiH!
A sve je to otislo u propast upravo zbog ovoga o cemu govorim - "gradjanskog ekstremizma".
I zaista pogledajte te gradjanske SDP-ove junose. To su sve neki bolesni nadrndani likovi koji SILOM HOCE DA NAMETNU nazovi gradjansku opciju !!!
Ja znam da ce zvucati bolno, ali demokratija nam nalaze da, u ovakvim okolnostima prihvatimo ono sto ne volimo ali je DEMOKRATSKI legitimno. Mi bezmalo treba da kazemo nekim legitimnim drzavnim duznosnicima - dobrojutro gospodine chetnik, kako ste spavali, da on nama ne bi nabijao na nos sto nam je djed bio u partizanima! Ako je nekome dedo bio u Handzar diviziji, nema problema!
Nazalost takva je situacija.
Kome to smeta i kozeli to promjeniti ima samo dva nacina. Jedan je da ponovi veliko djelo Gavrila Principa, a drugi je - CETVRTA (gradjanska) OPCIJA.
Ali takva cetvrta opcija koja ce shvatiti kolika je - TRENUTNO NAJMANJA. I shodno tome treba tako i da se ponasa, dakle bez ikakve arogancije, drcnosti ili cak prijetnji. Cetvrta opcija treba da privlaci sljedbenike prvenstveno svojim primjerom i svojim djelom. Cetvrta opcioja je otvorena za sve ali, budimo iskreni do kraja, najbolji dokazi o pripadnosti toj opciji su - ateizam i mjesani brakovi.
...
mi to nemamo i dok ne budemo imali, svođenje politickog legitimiteta na puku vecinu glasova je upravo dio te priče, ide u prilog statusu kvo i ne smijemo upadati u tu zamku.