Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
-
zimomor
#1 Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Think Gas Here Is Expensive? Try Bosnia-Herzegovina
U.S. Prices Not So Bad
Even though we complain about gas prices, the United States is actually a lot better off than many places around the world. According to a recent study by AIRINC, a research firm that tracks cost of living data, the most expensive place in the world to fill up your tank is Bosnia-Herzegovina at $10.86 a gallon. Here are some other pricy places:
1. Bosnia-Herzegovina: $10.86
2. Eritrea (In north Africa): $9.58
3. Norway: $8.73
4. United Kingdom: $8.38
5. Netherlands: $8.37
http://www.cfnews13.com/News/Local/2008 ... ovina.html
U.S. Prices Not So Bad
Even though we complain about gas prices, the United States is actually a lot better off than many places around the world. According to a recent study by AIRINC, a research firm that tracks cost of living data, the most expensive place in the world to fill up your tank is Bosnia-Herzegovina at $10.86 a gallon. Here are some other pricy places:
- karanana
#2 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Ma mi smo puni love, sta nas briga za ovu vijest, nek se sirotinja amerikanci tjese, ovo je sitnica za nas.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Katastrofa, ovo treba mailovima masovno slati politicarima, organizovati nesto, definitivno smo u *urcu.zimomor wrote:Think Gas Here Is Expensive? Try Bosnia-Herzegovina
U.S. Prices Not So Bad
- karanana
#4 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
U americi galon $3,45, hoce ljudi da izvrse drzavni udar i da lincuju politicare.
- madner
#5 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Ma to je greška, uzeli su da su nam cijene u eurima.
3 litra = 7 KM = 5 $
3 litra = 7 Eura = 10 $

3 litra = 7 KM = 5 $
3 litra = 7 Eura = 10 $
- uvjek dobar gost
#6 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Moglo je biti drugačije... imamo rafineriju (imali smo) imamo navodno prijatelje u arapskom svijetu...
Mi njima vodu oni nama naftu sirovu... i lagano mogli smo biti izvoznici, a ovako smo uvoznici bez rezervi... neka nam kad smo bekani nezainteresovani !!!
Mi njima vodu oni nama naftu sirovu... i lagano mogli smo biti izvoznici, a ovako smo uvoznici bez rezervi... neka nam kad smo bekani nezainteresovani !!!
- vjesticanametli
#7 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu

veselooooooooooooooooooo
koga briga za to
kad ce kruh poskupiti
- karanana
#8 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
U pravu si madneru. Jeste greska, i ja sam to konto i izracuno i prvi put mi se racunica slagala sa onom tvrdnjom ali sad kad izracunam:
1galon=3,8 l
3,8l x 2,1 KM = 8 KM = oko 6,70 dolara galon. opet duplo skuplje nego u sirotoj ameriki.
1galon=3,8 l
3,8l x 2,1 KM = 8 KM = oko 6,70 dolara galon. opet duplo skuplje nego u sirotoj ameriki.
- Fair Life
#9 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Sta te briga za kruh... jedi kolace.vjesticanametli wrote:
veselooooooooooooooooooo
koga briga za to![]()
kad ce kruh poskupiti
- madner
#10 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Ma dobro amerika je posebna priča, jedina realna zemlja.karanana wrote:U pravu si madneru. Jeste greska, i ja sam to konto i izracuno i prvi put mi se racunica slagala sa onom tvrdnjom ali sad kad izracunam:
1galon=3,8 l
- madner
#11 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Nema teorije, mogli smo više pokrivati preradom ali nikako izvozit. Taj kapacitet rafinerija je trenutno usko grlo, nije baš tako lako proširiti proizvodnju (gdje su ti stručnjaciuvjek dobar gost wrote:Moglo je biti drugačije... imamo rafineriju (imali smo) imamo navodno prijatelje u arapskom svijetu...
- Kurt_Kombajn
#12 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
desetak godina nakon rata sam posmatrao kako se svi polomise da sipaju gorivo kod ine, kopexa, i raznoraznih qurceva-palceva, sto ce reci kod mola, sve zajedno. dok su one razvaljene, olinjale narandzaste pumpice sa natpisom EP stajale potpuno prazne.
sada, kad smo postali madjarsko-hrvatski vazali, kad frajeri imaju apsolutni monopol i mogu da handre koga hoce i kako hoce, sada dolazi iz guzice u glavu. i opet je neko drugi kriv. politicari, amerika, marsovci.
vidi zaboga, pa mi smo u qurcu. tako, preko noci, odjednom. interesantan je podatak da bosna i hercegovina, drzava od tri miliona stanovnika, nije u stanju da sama proizvede kutiju sibica.
budale i nisu nizasta drugo nego da se muzu i iskoristavaju.
sada, kad smo postali madjarsko-hrvatski vazali, kad frajeri imaju apsolutni monopol i mogu da handre koga hoce i kako hoce, sada dolazi iz guzice u glavu. i opet je neko drugi kriv. politicari, amerika, marsovci.
vidi zaboga, pa mi smo u qurcu. tako, preko noci, odjednom. interesantan je podatak da bosna i hercegovina, drzava od tri miliona stanovnika, nije u stanju da sama proizvede kutiju sibica.
budale i nisu nizasta drugo nego da se muzu i iskoristavaju.
- karanana
#13 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
kakve veze ima ne-kupovina benzina na EP pumpama sa onim gdje smo i na cemu smo sada?
Upravo bi trebalo da bude obratno, EP je prije bio monopolista, sad imas 1000 pumpi i pumpica, sad je konkurencija zdrava, ali ovdje je na svakoj pumpi litar ista cijena. u americi idi 100 metara od jedne do druge pumpe i naci ces druge cijene
Upravo bi trebalo da bude obratno, EP je prije bio monopolista, sad imas 1000 pumpi i pumpica, sad je konkurencija zdrava, ali ovdje je na svakoj pumpi litar ista cijena. u americi idi 100 metara od jedne do druge pumpe i naci ces druge cijene
- uvjek dobar gost
#14 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Moglo bi se raspravljati o tome... kapaciteti rafinerija, ekonomska opravdanost njihovog proširenja,... ja sam išao logikom da je vlast kao što nije i da smo mi iskoristili komparativnu prednost postojanja rafinerije i "prijateljstva" sa arapskim svijetom... da smo mi njima plasirali vodu a oni nama sirovu naftu....madner wrote:Nema teorije, mogli smo više pokrivati preradom ali nikako izvozit. Taj kapacitet rafinerija je trenutno usko grlo, nije baš tako lako proširiti proizvodnju (gdje su ti stručnjaciuvjek dobar gost wrote:Moglo je biti drugačije... imamo rafineriju (imali smo) imamo navodno prijatelje u arapskom svijetu...
Mi njima vodu oni nama naftu sirovu... i lagano mogli smo biti izvoznici, a ovako smo uvoznici bez rezervi... neka nam kad smo bekani nezainteresovani !!!)
no logika koja kao početnu premisu uzima dobru volju političara i njihov smisao za opšte dobro.... ta logika u Bosni i Hercegovini.... pada....
- Drvosjeca iz Dejcica
#15 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Mislim da nije samo u rafineriji i prosirenju proizvodnje nego i u strategiji drzave. Posto prvo nemamo drzavu, pa ni strategiju, samim tim nemamo ni robne (naftne) rezerve koje ce nagli rast cijena na svjetskom trzistu umnogome amortizovati. Recimo, znam podatak da Njemacka raspoalze sa strateskim rezervama nafte kojima moze pokriti potrebe citave njemacke privrede i stanovnistva za tri mjeseca. Dakle tri mjeseca mogu da ne uvezu kap nafte a da sve radi normalno. Eh, gdje je Deutschland a gdje smo mi...madner wrote:Nema teorije, mogli smo više pokrivati preradom ali nikako izvozit. Taj kapacitet rafinerija je trenutno usko grlo, nije baš tako lako proširiti proizvodnju (gdje su ti stručnjaciuvjek dobar gost wrote:Moglo je biti drugačije... imamo rafineriju (imali smo) imamo navodno prijatelje u arapskom svijetu...
Mi njima vodu oni nama naftu sirovu... i lagano mogli smo biti izvoznici, a ovako smo uvoznici bez rezervi... neka nam kad smo bekani nezainteresovani !!!)
- Kurt_Kombajn
#16 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
to sa hiljadu pumpi i pumpica je ubleha. svaka kap goriva u bih dolazi iz istog izvora. samo je fasada druga.karanana wrote:kakve veze ima ne-kupovina benzina na EP pumpama sa onim gdje smo i na cemu smo sada?
Upravo bi trebalo da bude obratno, EP je prije bio monopolista, sad imas 1000 pumpi i pumpica, sad je konkurencija zdrava, ali ovdje je na svakoj pumpi litar ista cijena.
a za konkurenciju si u pravu, kako da nema. sto je vise ponude, ostrija je konkurencija i borba cijenama. ovako, imas jednog gazdu koji moze da diktira cijene posto mu se digne.
zanimljivo da su cijene goriva tolike, a kod nas nemas drugih, velikih prodavaca goriva (BP, Shell (Esso), Agip, itd.itd). to se moze pripisati nasoj nesposobnosti, i nicemu drugom.
a sto se nekupovine kod EP-a tice, koliko mi je poznato, to je bilo jedino preduzece u cemu je drzava imala makar zehru udjela. sto znaci da je dio para trebao ici u drzavnu kasu, teoretski. ovakvi politicari i korupcija su druga prica. rijec je o odnosu bosanskog hajvana prema vlastitoj imovini.
- madner
#17 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Kad imaš takve prijatelje ne trebaš neprijatelje. Pa sve te naftne arapske zemlje su manje više feudalna društva, gdje mali broj ima sve a većina džamije da se tješi. (Sve parale su naravno slučajne).uvjek dobar gost wrote:
Moglo bi se raspravljati o tome... kapaciteti rafinerija, ekonomska opravdanost njihovog proširenja,... ja sam išao logikom da je vlast kao što nije i da smo mi iskoristili komparativnu prednost postojanja rafinerije i "prijateljstva" sa arapskim svijetom... da smo mi njima plasirali vodu a oni nama sirovu naftu....
no logika koja kao početnu premisu uzima dobru volju političara i njihov smisao za opšte dobro.... ta logika u Bosni i Hercegovini.... pada....
Jedina zemlja koja se izdiže iz tog primitivizma je Iran, koji ima svoje obrazovane ljude. Gdje su arapske rafinerije i kolko arapa radi tamo kao inžinjeri i tehničari?
- vjesticanametli
#18 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
poskupili kolaci 
- madner
#19 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Dobro ali to su rezerve za slučaj rata, imaju to sve veće sile, ali ne koriste za ublažavanje cijena.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Mislim da nije samo u rafineriji i prosirenju proizvodnje nego i u strategiji drzave. Posto prvo nemamo drzavu, pa ni strategiju, samim tim nemamo ni robne (naftne) rezerve koje ce nagli rast cijena na svjetskom trzistu umnogome amortizovati. Recimo, znam podatak da Njemacka raspoalze sa strateskim rezervama nafte kojima moze pokriti potrebe citave njemacke privrede i stanovnistva za tri mjeseca. Dakle tri mjeseca mogu da ne uvezu kap nafte a da sve radi normalno. Eh, gdje je Deutschland a gdje smo mi...
Samo kažem da nije problem posadit rafineriju, nego imati ljudi koji će raditi tu. To je sad usko grlo u svijetu, mada imaju dovoljno love da ih naprave gdje hoće.
- Fair Life
#20 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
vjesticanametli wrote:poskupili kolaci

- madner
#21 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
vjesticanametli wrote:poskupili kolaci

- CLIO
#22 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Zar mogu kolači biti skupi.vjesticanametli wrote:poskupili kolaci
- uvjek dobar gost
#23 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Kugla sladoleda u Egiptu je poskupila na 1.ooKM... prošle godine ili sezone je bila 0.50KM... znači poskupila je duplo... moja plata je skočila 150KM.... u odnosu na prošlu godinu...
pitanje koje svi sami sebi treba da postavimo... jeste... šansa za bojkot, ali stvarni bojkot...
Tokom agresije i opsade mogli smo bez svega.... danas smo se ko fol na sve navukli... sve nam treba... popušili smo potrošačku foru...
Ima li šanse da biciklima idemo na posao, da bojkotujemo tržne centre, da se okanemo nekih stvari koje nam baš i nisu neophodne.. da svedemo potrošnju samo na osnovne artikle... na životne namjernice... da barem na taj način upozorimo lobiste i šupke u vlasti...
Gdje je naš prag tolerancije....?????
P.S
hljeb 10Km, cigare 50Km... to je rješenje izgleda jedino... i još da svako malo zapuca nam iznad glava.... onako samo da nas napomenu kako može gore....!!!
pitanje koje svi sami sebi treba da postavimo... jeste... šansa za bojkot, ali stvarni bojkot...
Tokom agresije i opsade mogli smo bez svega.... danas smo se ko fol na sve navukli... sve nam treba... popušili smo potrošačku foru...
Ima li šanse da biciklima idemo na posao, da bojkotujemo tržne centre, da se okanemo nekih stvari koje nam baš i nisu neophodne.. da svedemo potrošnju samo na osnovne artikle... na životne namjernice... da barem na taj način upozorimo lobiste i šupke u vlasti...
P.S
hljeb 10Km, cigare 50Km... to je rješenje izgleda jedino... i još da svako malo zapuca nam iznad glava.... onako samo da nas napomenu kako može gore....!!!
-
Klodovik
#24 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
Očito je da ima ljudi koji mogu i žele plaćati i gorivo i sladoled i tržne centre. Ko ne može, taj i ne plaća. Tako je svuda.uvjek dobar gost wrote:Kugla sladoleda u Egiptu je poskupila na 1.ooKM... prošle godine ili sezone je bila 0.50KM... znači poskupila je duplo... moja plata je skočila 150KM.... u odnosu na prošlu godinu...
P.S
-
hocu_bosanski
#25 Re: Gorivo u BiH najskuplje na svijetu
u svakom slucaju nismo najskuplji
u tuskoj je gorivo 4 i vise maraka
u tuskoj je gorivo 4 i vise maraka