Godisnjica SDA

Šandor

Post by Šandor »

kub lajkan wrote:
Šandor wrote:Kad sad skontam jednonacionalna stranka uopšte nije bila pogrešna ideja jer višenacionalna ideja nije imala nikakve šanse (u svakoj mogućoj kombinaciji broj ostalih ne bi prelazio 20% što je suviše malo). To ne znači da je SDA bila dobar izbor. Ali znate kako kažu, kakav narod takvi mu i predstavnici. Kad Bošnjaci za ovih 17 godina nisu formirali bolju stranku neće ni za slijedećih 17.
Je li to znaci da "visenacionalna ideja" i dalje nema sanse?
Višenacionalna ideja definitivno nema nikakve šanse. Da bi se stekli uslovi za državu u kojoj niko ne dominira a zajedno radimo da nam svima bude bolje mora postojati baza u sva 3 naroda koja će biti ZA. Kome nije jasno da toga nema njemu nema pomoći.

Vid ovako, Aljo je napravio mnogo negativnih i pogrešnih poteza.

Al da je bio bezgriješan i istovremeno sposoban da oslobodi zemlju danas bi imali muslimaniju. Zemlju u kojoj bi dominirao jedan narod. Zemlju u kojoj bi se većina pripadnika druga 2 naroda ne bi ugodno osjećali.

Sve i kad bi uslovi za povratak bili idealni (a ne bi bili idealni) ne bi se vratilo više od 50% Srba i 70% Hrvata. I većina njih osjećali bi se ko krmad u Teheranu. Morali bi im napravit odvojene škole. Živjeli bi jedni pored drugih a ne jedni s drugima.

Osim ako onih 20% koji bi se osjećali svoji na svome smatraš dovoljnim da možeš reći da ne živiš u muslimaniji? :D

Ne želim da kažem da ne želim ovih 20%. Al bez nekih 60% od anamo onih ne možeš reći da imaš višenacionalnu ideju.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Šandor wrote:Višenacionalna ideja definitivno nema nikakve šanse. Da bi se stekli uslovi za državu u kojoj niko ne dominira a zajedno radimo da nam svima bude bolje mora postojati baza u sva 3 naroda koja će biti ZA. Kome nije jasno da toga nema njemu nema pomoći.

Ili umjesto da trazis "bazu", dodjes do rjesenje koje ce ocuvati multietnicki karakter a onemoguciti majorizaciju. Na primjer, decentralizacija bez etnickog karaktera. Ti kao i Pincom koji u anketi nudi samo federalizaciju i unitarizaciju drzave, ignorisuci decentralizaciju bez etnickog karaktera. No to se obicno radi ili iz neznanja ili kada se ima skrivene ciljeve ..... Za Pincom znam, ti si mi nejasan.
Vid ovako, Aljo je napravio mnogo negativnih i pogrešnih poteza. Al da je bio bezgriješan i istovremeno sposoban da oslobodi zemlju danas bi imali muslimaniju.
Sreca pa su se pred njegovom fundamentalistickom armijom nasli krscancki vitezovi Maturica, HV-a, VRS-a i Arkanove bande. Da ce se ogavnim relativiziranjem borbe ARBiH za multietnicku drzavu baviti velikosrbi i velikohrvati, to me ne iznenadjuje. Ali zar i ti sine Brute ?

Etnicku podjelu drzave se pokusalo nametnuti arsenalom JNA, potencijalom HV-a i sredstvima ustaske emigracije. No odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, cak i sama ideja revizije entitetskih obiljezja, je primjer uzmicanja tih ideja pred snagom argumenta. A ti sotono, sto bi rekao Isus, skloni mi se s puta.
winabike

Post by winabike »

jugoistocnjak wrote:
zilha wrote:Bošnjaci su već dovoljno pokazivali svoje slabosti
zar nije vrijeme da pokažete i neku snagu, istrajnost i sposobnost da stvari "dotjerate do kraja"???
što se tiće SDA njoj doista treba još malo, možda ta godina, da postane "punoljetna" i jedina iskreno i jasno profilisana stranka centra
Treba im godina dana za sta? Da dovrse pri(h)vatizaciju kako su je oni zamislili?!
Ne moze stranka kojoj marketing odradjuju hodze po dzamijama biti stranka centra. Kad ova zemlja dobije normalniji ustav i zastitne mehanizme koji ce cuvati sve narode od medjusobne majorizacije, a Bosnu od mogucnosti daljnjeg rastakanja, SDA kao stranku treba poslati u penziju, a dobar broj njenih clanova bi trebalo definitivno sudski procesuirati.

Ja brate iz rata izadjoh g'o "k'o pistolj", a uvazeni clanovi "halke" bogatiji nego sto su bili prije rata.
Southeast, potpisujem svaku rijec koju napisa na ovom forumu... valjda zato to je i moj zivotni put haman jako slican :( Hebeno sedamdesetiprvo-drugo, jel'da?
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

winabike wrote:
jugoistocnjak wrote:
zilha wrote:Bošnjaci su već dovoljno pokazivali svoje slabosti
zar nije vrijeme da pokažete i neku snagu, istrajnost i sposobnost da stvari "dotjerate do kraja"???
što se tiće SDA njoj doista treba još malo, možda ta godina, da postane "punoljetna" i jedina iskreno i jasno profilisana stranka centra
Treba im godina dana za sta? Da dovrse pri(h)vatizaciju kako su je oni zamislili?!
Ne moze stranka kojoj marketing odradjuju hodze po dzamijama biti stranka centra. Kad ova zemlja dobije normalniji ustav i zastitne mehanizme koji ce cuvati sve narode od medjusobne majorizacije, a Bosnu od mogucnosti daljnjeg rastakanja, SDA kao stranku treba poslati u penziju, a dobar broj njenih clanova bi trebalo definitivno sudski procesuirati.

Ja brate iz rata izadjoh g'o "k'o pistolj", a uvazeni clanovi "halke" bogatiji nego sto su bili prije rata.

Southeast, potpisujem svaku rijec koju napisa na ovom forumu... valjda zato to je i moj zivotni put haman jako slican :( Hebeno sedamdesetiprvo-drugo, jel'da?
i trece :D

Nemoj tako jarane, pa dobili smo certifikate, mogo si taman 5-6 stoja maraka dobit da nekom hadji prodas...
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Šandor wrote:
kub lajkan wrote:
Šandor wrote:Kad sad skontam jednonacionalna stranka uopšte nije bila pogrešna ideja jer višenacionalna ideja nije imala nikakve šanse (u svakoj mogućoj kombinaciji broj ostalih ne bi prelazio 20% što je suviše malo). To ne znači da je SDA bila dobar izbor. Ali znate kako kažu, kakav narod takvi mu i predstavnici. Kad Bošnjaci za ovih 17 godina nisu formirali bolju stranku neće ni za slijedećih 17.
Višenacionalna ideja definitivno nema nikakve šanse. Da bi se stekli uslovi za državu u kojoj niko ne dominira a zajedno radimo da nam svima bude bolje mora postojati baza u sva 3 naroda koja će biti ZA. Kome nije jasno da toga nema njemu nema pomoći.

Al da je bio bezgriješan i istovremeno sposoban da oslobodi zemlju danas bi imali muslimaniju. Zemlju u kojoj bi dominirao jedan narod. Zemlju u kojoj bi se većina pripadnika druga 2 naroda ne bi ugodno osjećali.

Sve i kad bi uslovi za povratak bili idealni (a ne bi bili idealni) ne bi se vratilo više od 50% Srba i 70% Hrvata. I većina njih osjećali bi se ko krmad u Teheranu. Morali bi im napravit odvojene škole. Živjeli bi jedni pored drugih a ne jedni s drugima.

Osim ako onih 20% koji bi se osjećali svoji na svome smatraš dovoljnim da možeš reći da ne živiš u muslimaniji? :D

Ne želim da kažem da ne želim ovih 20%. Al bez nekih 60% od anamo onih ne možeš reći da imaš višenacionalnu ideju.

Pogresno tumacis cinjenice, prijatelju.
Neka zemlja ce biti Muslimanija, ne zato sto ce u dominantno muslimanskoj sredini zivjeti manje od 20% pripadnika ostalih naroda, vec samo u onom slucaju ako njenim unutrasnjim uredjenjem sprijeceno da se i ostali narodi osjecaju ravnopravnim. RS ce biti dominatno naseljena Srbima i tu se neda vise nista promijeniti, ali to Dodiku i ostalima nije dovoljno, iako bi po tvom nacinu rasudjivanja to trebalo biti. Oni ne zele da se, izmedju niza ostalih stvari, u nazivu entiteta pominju druga dva naroda. Ti u stvari samo iskrivljeno prezentujes posljedice, a ne navodis uzroke.
Meni nece smetati da zivim u sredini u kojoj moj narod nije najbrojniji, ako mi je zagarantovana ravnopravnost, ali ne samo odlukom Ustavnog Suda, vec to tako i osjecam. Ako se zakonski sankcionisu oni koji rade suprotno tome. U tom slucaju RS nece biti samo entitet jednog naroda, bez obzira sto on cinio preko 80% ili vise ukupne populacije tog entiteta.
Na svu srecu ova zemlja ima sansu da postane normalna, iako ce sigurno jos potrajati dok se ne dodje do toga.
To dali ce se neko osjecati kao "krme u Teheranu" ne zavisi primarno od toga koliki procenat tog naroda zivi na tom prostoru, vec od toga dali taj narod moze ostvariti sva svoja prava i slobode. Procenti se mijenjaju u zavisnosti od tih rjesenja.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Šandor wrote:
kub lajkan wrote:
Onog trenutka kad umre visenacionalna ideja umrijece i ideja Bosne i Hercegovine. Zar ti to zaista ne razumijes?

Ko ce sprijeciti cijepanje ove drzave ako ta ideja umre?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Šandor wrote:
kub lajkan wrote:

E tako Sandore!
Upravo tako je SDA zeljela da ljudi pocnu razmisljati!

Ali, kako god to danas izgledalo, vecinu Bosnjaka IPAK nisu dobili za tu ideju!
Vrijeme ce pokazati da sam u pravu! :oops:
Šandor

Post by Šandor »

kub lajkan wrote:Onog trenutka kad umre visenacionalna ideja umrijece i ideja Bosne i Hercegovine. Zar ti to zaista ne razumijes?

Višenacionalna ideja je odavno urmla. Počela je umirat kad je započelo nacionalno raslojavanje a izdahnula je u razdoblju 1992-1995. Pokoj joj duši.

"Državu" (eki državu? -> teritorijalno-administrativnu skalameriju) održava samo međunarodna zajednica. Neki dan je neko lijepo rekao da država u kojoj ne postoji dogovor oko njenog postojanja nema nikakvih šansi da opstane.

Doći ćemo i mi na red za rješavanje po principu Pakistan vs Indija, Izrael vs Palestina, Cyprus vs Cyprus (:D) .....

Nema nam druge. '45 je bila jednom i neće nikad više. He, šta se sve mora posložit da se to ponovi... :D

jugoistocnjak wrote:Pogresno tumacis cinjenice, prijatelju.
Neka zemlja ce biti Muslimanija, ne zato sto ce u dominantno muslimanskoj sredini zivjeti manje od 20% pripadnika ostalih naroda, vec samo u onom slucaju ako njenim unutrasnjim uredjenjem sprijeceno da se i ostali narodi osjecaju ravnopravnim. RS ce biti dominatno naseljena Srbima i tu se neda vise nista promijeniti, ali to Dodiku i ostalima nije dovoljno, iako bi po tvom nacinu rasudjivanja to trebalo biti. Oni ne zele da se, izmedju niza ostalih stvari, u nazivu entiteta pominju druga dva naroda. Ti u stvari samo iskrivljeno prezentujes posljedice, a ne navodis uzroke.
Meni nece smetati da zivim u sredini u kojoj moj narod nije najbrojniji, ako mi je zagarantovana ravnopravnost, ali ne samo odlukom Ustavnog Suda, vec to tako i osjecam. Ako se zakonski sankcionisu oni koji rade suprotno tome. U tom slucaju RS nece biti samo entitet jednog naroda, bez obzira sto on cinio preko 80% ili vise ukupne populacije tog entiteta.
Na svu srecu ova zemlja ima sansu da postane normalna, iako ce sigurno jos potrajati dok se ne dodje do toga.
To dali ce se neko osjecati kao "krme u Teheranu" ne zavisi primarno od toga koliki procenat tog naroda zivi na tom prostoru, vec od toga dali taj narod moze ostvariti sva svoja prava i slobode. Procenti se mijenjaju u zavisnosti od tih rjesenja.
Ovdje ne govorimo o pojedincima već o čitavim narodima. Ne postoji varijanta u kojoj je moguća višenacionalna opcija u budućnosti. Svjedoci smo da to u ovako uređenoj zemlji nije moguće što si i sam potvrdio na drugim temama. A promjena uređenja moguća je samo silom.

Helikopter je na drugoj temi ispravno zaključio da je za Srbe prihvatljivo samo ovo što imamo sad. Da je BiH oslobođena barem 50% Srba se nikad ne bi vratilo. Sve i kad bi ostao Ustav iz '74. Ne bi tu bili samo ideolozi, organizatori, izvršioci i njihove porodice već i obično stanovništvo koje nije zainteresovano za zajednički život sa drugim i drugačijim. Griješiš ako misliš da bi se u oslobođenoj BiH uređenoj kao'74 prevazišli problemi koje imamo. Bilo bi nategnuto baš kao sad samo što bi frustracije koje sada drmaju Bošnjake i ono malo ostalih drmale najveći broj Srba i barem 50% Hrvata povratnika. Povrat i obnova imovine, izgradnja odvojenih škola (na tome bi se insistiralo), zapošljavanje....sve to bi vrlo malo doprinijelo popravljanju stanja i iskreno sumnjam da bi više od 50% povratnika prihvatili BiH kao svoju domovinu. Živjeli bi jedni pored drugih a ne jedni sa drugima. Jedina razlika je to što bi se ova zemlja normalno razvijala. Ali to bi bila muslimanija i vremenom bi Ustav iz '74 izgubio svaki smisao. Uvjeren sam da bi i Srbima nakon nekog vremena bilo u interesu da se taj Ustav promijeni da pokažu koliko su "Turci" pogani.

Naravno da bih ja između gore opisane varijante i postojećeg stanja odabrao ovo prvo. Ali to nikako ne možemo nazvat višenacionalnom varijantom. To je balijska država u kojoj sve konce vuku balije i 20% od ukupnog broja ostalih državi lojalnih.

Forumaš pod pseudonimom Prozor je nedavno ispravno zaključio da su skoro svi koji drukčije misle napustili forum. Upravo zato što je stavove nemoguće usaglasiti. Ljudi digli sidro i otišli tamo gdje se ne osjećaju neugodno. Tamo gdje će naći razumijevanje za svoje stavove.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Šandor wrote:
kub lajkan wrote:Onog trenutka kad umre visenacionalna ideja umrijece i ideja Bosne i Hercegovine. Zar ti to zaista ne razumijes?

Višenacionalna ideja je odavno urmla. Počela je umirat kad je započelo nacionalno raslojavanje a izdahnula je u razdoblju 1992-1995. Pokoj joj duši.
U nekim glavama je umrla i daaaaavno prije tog perioda.

Danas je mrtva u mnogim glavama koje se "za nju bore" tako sto nas razdvajaju po svim mogucim savovima. Uostalom i Hitler je u trenucima najvece slave mnogima pokopao nadu da bi moglo biti drugacije. Pa je opet na kraju izgubio.

Ona ce umrijeti onog dana kad za nju vise ne bude imao ko da se bori.

Kao sto indijanska izreka kaze: "Covjek je ziv sve dok postoji ijedna osoba koja se njega sjeca."
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Šandor wrote:

"Državu" (eki državu? -> teritorijalno-administrativnu skalameriju) održava samo međunarodna zajednica. Neki dan je neko lijepo rekao da država u kojoj ne postoji dogovor oko njenog postojanja nema nikakvih šansi da opstane.

Doći ćemo i mi na red za rješavanje po principu Pakistan vs Indija, Izrael vs Palestina, Cyprus vs Cyprus (:D) .....

Nema nam druge. '45 je bila jednom i neće nikad više. He, šta se sve mora posložit da se to ponovi... :D

jugoistocnjak wrote:Pogresno tumacis cinjenice, prijatelju.
Ovdje ne govorimo o pojedincima već o čitavim narodima. Ne postoji varijanta u kojoj je moguća višenacionalna opcija u budućnosti. Svjedoci smo da to u ovako uređenoj zemlji nije moguće što si i sam potvrdio na drugim temama. A promjena uređenja moguća je samo silom.

Helikopter je na drugoj temi ispravno zaključio da je za Srbe prihvatljivo samo ovo što imamo sad. Da je BiH oslobođena barem 50% Srba se nikad ne bi vratilo. Sve i kad bi ostao Ustav iz '74. Ne bi tu bili samo ideolozi, organizatori, izvršioci i njihove porodice već i obično stanovništvo koje nije zainteresovano za zajednički život sa drugim i drugačijim. Griješiš ako misliš da bi se u oslobođenoj BiH uređenoj kao'74 prevazišli problemi koje imamo. Bilo bi nategnuto baš kao sad samo što bi frustracije koje sada drmaju Bošnjake i ono malo ostalih drmale najveći broj Srba i barem 50% Hrvata povratnika. Povrat i obnova imovine, izgradnja odvojenih škola (na tome bi se insistiralo), zapošljavanje....sve to bi vrlo malo doprinijelo popravljanju stanja i iskreno sumnjam da bi više od 50% povratnika prihvatili BiH kao svoju domovinu. Živjeli bi jedni pored drugih a ne jedni sa drugima. Jedina razlika je to što bi se ova zemlja normalno razvijala. Ali to bi bila muslimanija i vremenom bi Ustav iz '74 izgubio svaki smisao. Uvjeren sam da bi i Srbima nakon nekog vremena bilo u interesu da se taj Ustav promijeni da pokažu koliko su "Turci" pogani.

Naravno da bih ja između gore opisane varijante i postojećeg stanja odabrao ovo prvo. Ali to nikako ne možemo nazvat višenacionalnom varijantom. To je balijska država u kojoj sve konce vuku balije i 20% od ukupnog broja ostalih državi lojalnih.

Forumaš pod pseudonimom Prozor je nedavno ispravno zaključio da su skoro svi koji drukčije misle napustili forum. Upravo zato što je stavove nemoguće usaglasiti. Ljudi digli sidro i otišli tamo gdje se ne osjećaju neugodno. Tamo gdje će naći razumijevanje za svoje stavove.
Nisi ti u pravu prijatelju. Medjunarodna zajednica nije tu dosla i nije tu jos uvijek da bi odrzala ovu drazavu u zivotu. Ona je dosla da zaustavi rat. Ti kazes da ne postoji dogovor naroda da ova zemlja bude visenacionalna. Fino! Postoji li dogovor naroda da se ova zemlja raspadne? Najveci broj Bosnjaka, a i ostalih koji ovu zemlju osjecaju kao svoju domovinu stvaranje federalnih jedinica sa nacionalnim predznakom dozivljava kao siguran put u cijepanje ove zemlje, sto je opet neprihvatljivo za nas. Kako to prevazici? Novi rat?! Ono sto mene zanima jeste da su sva tri naroda ravnopravna na cijelom prostoru BiH. Kad se to ostvari vrijeme ce izlijeciti sve ostalo sto ti pominjes kao prepreke za postojanje ove drzave. Ti kao da si slijep pa ne vidis u kom pravcu dalje ide stvaranje vise federalnih jedinica sa dominantno nacionalnim predznakom. Zbog cega bih ja to prihvatio kad ja sad u Visegradu ili Kalinoviku ne smijem staviti nikome do znanja na ulici da nisam Srbin? Izvini ali meni takve federalne jedinice ne trebaju.
Ne postoji mogucnost dogovora izmedju vodecih politickih partija oko ovoga?! Fino! Na zalost svi cemo se onda valjati jos po .ovnima narednih 20-tak godina. Ljudi odlaze jer ne zele da im djeca prolaze kroz ono sto su oni prolazili. Odlaze i Hrvati i Srbi i Bosnjaci.
Znaci treba uspostaviti ravnopravnost naroda na cijelom njenom teritoriju, a procentualni odnos stanovnistva koji ce zivjeti na tim prostorim neka bude kakav god vec bude. Ne smeta meni zivjeti u Grudama kao Bosnjaku ako cu ja tu biti u svemu ravnopravan sa Hrvatima i Srbima.
Šandor

Post by Šandor »

Jugoistočnjak, uopšte ne postoji dogovor oko postojanja ove države. Dejton je potpisan samo zato jer nije bilo drugog izlaza. Da je odbijen s naše strane sad bi bilo kao u Izraelu/Palestini (iako je i sad veoma slično). Da su ga odbili Srbi najkasnije do polovine '96 ljiljani bi se vijorili na ušću Drine u Savu, na mjestu spajanja Pive i Tare i na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske na Orjenu. Upravo si na drugoj temi pisao za šta se sada Srbi bore. Dakle, nikada se neće odreći ovoga što su dobili i nikada neće pristati na nešto što će ugroziti njihov sadašnji položaj. Pogotovo zbog toga što ih međunarodna zajednica ne prisiljava da se promijene.

Ne, ja nisam za federalizaciju. Hoću reći da dogovor nije moguć. Ravnopravnost naroda na teritoriji BiH je nemoguće uspostaviti.

Ova nakarada od države se može samo raspast. Zato sam napisao da će se međunarodna zajednica u bliskoj budućnosti morati ozbiljno pozabaviti sa BiH. Jer ovo ovako može potrajat samo do ukidanja protektorata.

Ne znam kako ne razumiješ šta hoću reći. Moje mišljenje je da velika većina Srba protiv BiH i da je to nemoguće promijeniti. Zato kažem da je višenacionalna ideja nemoguća. Što ne znači da mislim da se bilo ko treba iselit niti da se ne trebaju angažovat u javnom životu, politici i biti ravnopravni.

Zato sam i pisao o oslobađanju BiH i o onome do čega bi to dovelo. BiH bi u tom slučaju postala tamni vilajet za mnoge i muslimanija bi bila neminovna.

Mislim da normalno uređena država u kojoj niko ne dominira više nije moguća.

Lajkane, poređenje Njemačke s BiH ne ide nikako. Mogao si pomenuti Makedoniju, Tursku, Kazahstan, Liban, Hrvatsku, Pakistan i Indiju....i druge zemlje koje imaju (ili su imale) probleme slične našima.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Šandor wrote:Mislim da normalno uređena država u kojoj niko ne dominira više nije moguća.
O kakvoj dominaciji govoris ? Jedan ce od naroda uvijek biti brojniji (na nivou mjesne zajednice, opstine, kantona, entiteta, drzave). To nije dominacija. Dominacija je kada se te administrativne jedinice tretira kao ekskluzivno vlasnistvo jednog naroda, na stetu druga dva naroda i ostalih. A ne vidim opravdanje za tvoje i moje prihvatanje i tolerisanje tih ideja.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Šandor wrote:Lajkane, poređenje Njemačke s BiH ne ide nikako. Mogao si pomenuti Makedoniju, Tursku, Kazahstan, Liban, Hrvatsku, Pakistan i Indiju....i druge zemlje koje imaju (ili su imale) probleme slične našima.
Nije uopste poredjenje sa Njemackom.

Nego pokusavam povuci paralelu izmedju tvog pesimizma i istorijskih situacija u kojima je isto tako dominirao pesimizam, pa se sve preokrenulo...
cyprus

Post by cyprus »

Je li se meni to samo čini ili je jedino moguće pametno i normalno riješenje za BiH i Balkan stvaranje nove Jugoslavije? Nije da ja to želim, nego mi se čini kao jedino moguće rješenje napravit Konfederaciju Zapadnog Balkana. Ovako ćemo ić samo dalje u usitnjavanje ovog prostora, a nisam siguran da su ni svjetske sile baš presretne zbog toga (ako ništa zbog Evrovizije :D ).
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Samo ti se cini... :D
cyprus

Post by cyprus »

Hm, možda :D
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Šandor wrote:Jugoistočnjak, uopšte ne postoji dogovor oko postojanja ove države. Dejton je potpisan samo zato jer nije bilo drugog izlaza. Da je odbijen s naše strane sad bi bilo kao u Izraelu/Palestini (iako je i sad veoma slično). Da su ga odbili Srbi najkasnije do polovine '96 ljiljani bi se vijorili na ušću Drine u Savu, na mjestu spajanja Pive i Tare i na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske na Orjenu. Upravo si na drugoj temi pisao za šta se sada Srbi bore. Dakle, nikada se neće odreći ovoga što su dobili i nikada neće pristati na nešto što će ugroziti njihov sadašnji položaj. Pogotovo zbog toga što ih međunarodna zajednica ne prisiljava da se promijene.

Ne, ja nisam za federalizaciju. Hoću reći da dogovor nije moguć. Ravnopravnost naroda na teritoriji BiH je nemoguće uspostaviti.

Ova nakarada od države se može samo raspast. Zato sam napisao da će se međunarodna zajednica u bliskoj budućnosti morati ozbiljno pozabaviti sa BiH. Jer ovo ovako može potrajat samo do ukidanja protektorata.

Ne znam kako ne razumiješ šta hoću reći. Moje mišljenje je da velika većina Srba protiv BiH i da je to nemoguće promijeniti. Zato kažem da je višenacionalna ideja nemoguća. Što ne znači da mislim da se bilo ko treba iselit niti da se ne trebaju angažovat u javnom životu, politici i biti ravnopravni.

Zato sam i pisao o oslobađanju BiH i o onome do čega bi to dovelo. BiH bi u tom slučaju postala tamni vilajet za mnoge i muslimanija bi bila neminovna.

Mislim da normalno uređena država u kojoj niko ne dominira više nije moguća.

Lajkane, poređenje Njemačke s BiH ne ide nikako. Mogao si pomenuti Makedoniju, Tursku, Kazahstan, Liban, Hrvatsku, Pakistan i Indiju....i druge zemlje koje imaju (ili su imale) probleme slične našima.
Ideju o nezavisnosti ove zemlje je podrzao najveci broj njenih gradjana.
Ja kazem da su nastojanja da se ova zemlja pocijepa dosla izvana, a da su samo podrzana od jednog broja velikonacionalista koji su onda terorom i sijanjem straha kod sopstvenih naroda primorali i ostale da se stave u sluzbu njihove politike. Cinjenica da bi jedan dio gradjana ove zemlje jos uvijek rado izvrsio njeno cijepanje mene (nas) nece natjerti da na to i pristanem. Uostalom nije li to nesto sto je pokusano, pa nije proslo. U najvecem dijelu RS-a se jos uvijek terorom suzbija bilo kakvo drugacije misljenje od onog koje nije na liniji zvanicne politike RS-a. O tome mozemo razgovarati sa ljudima koji imaju konkretna iskustva. Neke znam i licno.
Ovoj zemlji treba novi Ustav koji ce stititi njenu cjelovitost, a sve narode od medjusobne majorizacije. Ustav naravno onda treba i sprovesti na terenu, a vrijeme ce donijeti svoje. Naravno i vodece politicke vodje trebaju poruciti svojim narodima da Bosna i Hercegovina jeste nasa/njihova domovina. To je nesto sto jos nismo culi od nekih lidera, naprotiv.
U protivnom, kao sto rekoh, valjacemo se po .ovnima svi zajedno.
Šandor

Post by Šandor »

Lajkane, kad se ovdje desi ono što se desilo Njemačkoj u posljednjih 365 dana rata moći ćemo govoriti o tome.

Jugoistočnjak, tačno je da u RS postoje ljudi koji drukčije razmišljaju. Ali njihov broj je toliko jadan da takve možeš upoznat samo ako duže vrijeme boraviš u RS. Znam iz iskustva. Nema tamo više toliko terora. Radi se o tome da 95% ljudi isto misli tako da ovi koji drukčije misle nuopšte nemaju publiku. Tu ubrajam par ljudi koji su članovi stranaka sa sjedištem u Sarajevu i vrlo mali broj običnih ljudi koji svoje stavove kriju ko zmija noge.

Ako misliš da će tamo doći do promjene živiš u zabludi. To me čudi jer si na drugoj temi slikovito opisao atmosferu u RS.

Nastojanja da se ova zemlja rasparča su uvijek dolazila i iznutra i izvana. Tako je bilo i prije svjetskih ratova.

Takav Ustav nema nikakvih šansi. Ne znam šta ti daje nadu da će Srbi popustiti? To se nikad nije desilo. Šta to sadiš u bašti? :D

To ti je slično kao stanje u Srbiji. LDP tamo nikad neće imat više od 15% glasova. A sad imaju jedva 5% i to u koaliciji sa Vojvođanskim Mađarima. Znači, 15% je tri puta više glasova nego sad (da ne bude da sam uvijek pesimističan :-D ). A moraš osvojit 5% da bi ušao u parlament. Znači, jedva su ušli.

Cjelokupna javnost RS i Srbije je za očuvanje genocidom stečenog.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Šandor wrote:Lajkane, kad se ovdje desi ono što se desilo Njemačkoj u posljednjih 365 dana rata moći ćemo govoriti o tome.
Nije bolan rijec o Njemackoj...
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Šandor wrote:Lajkane, kad se ovdje desi ono što se desilo Njemačkoj u posljednjih 365 dana rata moći ćemo govoriti o tome.

Jugoistočnjak, tačno je da u RS postoje ljudi koji drukčije razmišljaju. Ali njihov broj je toliko jadan da takve možeš upoznat samo ako duže vrijeme boraviš u RS. Znam iz iskustva. Nema tamo više toliko terora. Radi se o tome da 95% ljudi isto misli tako da ovi koji drukčije misle nuopšte nemaju publiku. Tu ubrajam par ljudi koji su članovi stranaka sa sjedištem u Sarajevu i vrlo mali broj običnih ljudi koji svoje stavove kriju ko zmija noge.

Ako misliš da će tamo doći do promjene živiš u zabludi. To me čudi jer si na drugoj temi slikovito opisao atmosferu u RS.

Nastojanja da se ova zemlja rasparča su uvijek dolazila i iznutra i izvana. Tako je bilo i prije svjetskih ratova.

Takav Ustav nema nikakvih šansi. Ne znam šta ti daje nadu da će Srbi popustiti? To se nikad nije desilo. Šta to sadiš u bašti? :D

To ti je slično kao stanje u Srbiji. LDP tamo nikad neće imat više od 15% glasova. A sad imaju jedva 5% i to u koaliciji sa Vojvođanskim Mađarima. Znači, 15% je tri puta više glasova nego sad (da ne bude da sam uvijek pesimističan :-D ). A moraš osvojit 5% da bi ušao u parlament. Znači, jedva su ušli.

Cjelokupna javnost RS i Srbije je za očuvanje genocidom stečenog.
Slazem se ja s tobom kad je rijec o gledistu vecine Srba iz RS-a o kad se tice vidjenja buducnosti ove zemlje, odnosno entiteta RS. Tacno je da se ovakav nacin razmisljanja ne mijenja ustavom i dekretom, vec do njega moze doci samo vremenom.
Ali isto tako njima se ni nedi nista bolje kad se tice politickih partija u tom entitetu. Terora ima, znam to takodje, a i sam si rekao da neki kriju svoje politicke stavove "kao zmija noge".
U stvari "ostvarivanje ravnopravnosti" i nije moj politicki stav, to je moje elementarno pravo. Ja samo zelim ono sto mi pripada. Zelim da budem ravnopravan na cijelom teritoriju BiH.
Sto se tice ustava i ustavnih rjesenja mi vec sad imamo ustavne odluke koje se ne postuju u ovom entitetu, ali ja isto tako ne vidim nijedan razlog zbog cega bih ja pristao na taj njihov nacin razmisljanja i odnosenja prema Ustavu.
Tacno je to sto ti kazes da su i Srbija i RS za legalizaciju ovakvog stanja, ali je isto tako tacno da Bosnjaci na to ne smiju pristati. Ovakvo stanje ili eventualno stvaranje i trece federalne jedinice (zovi je kako god hoces) sa dominantno nacionalnim predznakom je pogubno za Bosnjake. To bi sigurno znacilo svodjenje Bosnjaka na nekih 25%-30% teritorije BiH, ponovno raseljavanje stanovnistva i dugorocno gledano nestanak Bosnjaka sa ovih prostora. Znamo kakvo prijateljsko okruzenje sad imamo, zar ne? BiH i sada sluzi kao ekonomska kolonija susjednih zemalja, a mozes misliti u tom slucaju kako bi bilo. Naivno je vjerovati da ce preko noci doci do promjene nacina razmisljanja vecine bosanskih Srba, ali zato se treba napraviti Ustav koji ce stititi narode od medjusobne majorizacije, a ovu drzavu od disolucije. Taj odnos prema drzavi ce se promijeniti vremenom, kad se prosjecno obrazovanom i isprepadanom Srbinu razbije strah od nekakvih talibana, mudzahedina i slicnih stvari kojima se bombarduje. Interes bosanskih Srba se moze braniti da se ne blati i ne ponizava BiH. Kad dodje neki drugi, mudriji, manje sirov Dodik i bude branio i stitio srpski narod od majorizacije bez blacenja BiH, polako ce se mijenjati i odnos bosanskih Srba prema njoj.
Tacno je da nema puno Bosnjaka i Hrvata povratnika u RS, ali je isto tako tacno da ogroman broj Bosnjaka i Hrvata u seoskim podrucjima nije prodao svoju imovinu. Ne prave samo Zepljaci koji tamo stalno zive kuce, vec to rade i oni koji su u SAD-u, Australiji, Njemackoj.. Takve stvari daju nadu ovoj zemlji.
Ono sto ja govorim je da se ne smije prihvatiti ono sto predlaze Dodik ili Srbija. To je put koji je vrlo dalek, ali ja zaista ne vidim drugo rjesenje za Bosnjake BiH.
Post Reply