GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#76 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote:Ja mislim da se Ristovski davno izjasnio, da ovo nije novost.

Ljudi su lako kvarljiva roba, a vremena su teška.
Teško je danas ostati neovisan i dosljedan, i misliti svojom glavom, a živjeti pristojno od svog (umjetničkog) posla. Djeca hoće novi iPhone, apartić za zube, žena na skijanje, a kultura košta.
Da su oni iza (i uz) kojih se staje kakvi gabariti, pa da se umjetničkom kukavelju i zamjeri svrstavanje, nego su u pitanju potrošni, plitki prolaznici, a takve su im i ideje.
Osim onih koji zagovaraju šovinizam, rasizam, nasilje i agresiju. Tu nema oprosta.

da,ja sam poodavno ga negdje na netu vidio kako podrzava seseljevu stranku cini mi se,ili neku slicnih ideoloskih karakteristika
Banksy

#77 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Banksy »

Da, samo nije toliko pred očima da pamtiš i da bude važno...
Saian

#79 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Saian »

Ja moram zaista reci, ono susreta s glumcima / micama sto imadoh, ucinise da sam reformirao svoje generalno nacelo u vezi socijalnih kontakata, te je ono u slucaju glumaca/ mica preslo iz "svi dobiju prvu, fer shansu da me iznevjere" u " svi dobiju, prvu fer shansu da me pozitivno iznenade" :D. Nisam stvarno sklon indiskriminatornom opletavanju (oplechenju? opletu?) po bilo cemu, al meShcini da bi to mogla biti profesionalna deformacija, jer kako u svojoj profesiji moraju biti toliko razlicitih likova, nekad mozda (ne)svjesno preuzmu taj pristup i u stvarnom zivotu te neke postupke i uvjerenja koja drze pripishu nekoj ulozi koju igraju u tom momentu. To onda kao nisu oni, nego je to uloga, iako nisu vise na daskama. Ovo je cisto moja pooooootpuno laicka teorija i ne stremi da znaci bilo sta :D, al eto. Ovo misljenje je formirano iz preko nekoliko anegdotalnih, iskustvenih situacija i moguce je da je i dijelom nusprodukt mog skromog znanja o teoriji glume. Moguce je, dakle, da gluma teoretski i tehnicki nije imitiranje nego pronalazak stvarne sushtine tog lika sto onda glumu cini jako plemenitom vjestinom kojom nije moguce kvalitetno ovladati bez snazno razvijenih vlastitih karakternih crta i istancanim osjecajem za empatiju generalno, da bi se nekom drugom, liku jel, udahnuo zivot na sceni. Onda moje iskustvo ostaje, no moje objasnjenje kauzalnog mehanizma takvog ponasanja ne stoji vise. :oops:
SmokingMan

#80 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by SmokingMan »

O ovakvim slučajevima se odričem i lika i djela,nema tu nikavke separacije između to dvoje.Jedno gubi vrijednost zbog drugog.
O'zone
Globalni moderator

#81 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by O'zone »

Volio bih da Lazar pročita ovaj tekst. Naglas. Ko onomad na "svečanoj akademiji".

Mada sve mi se više čini da je čitao predati mu tekst a ne nešto što je sam napisao. Ostavit ću pravo da griješim. Debelo griješim. Jer kompletna lirika teksta koji je izgovarao čitajući ga sa papira mi više na jednog drugog umjetnika i njegove govore....

Image
kakavdanakneiskustvu

#82 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

O'zone wrote:
Volio bih da Lazar pročita ovaj tekst. Naglas. Ko onomad na "svečanoj akademiji".

Mada sve mi se više čini da je čitao predati mu tekst a ne nešto što je sam napisao. Ostavit ću pravo da griješim. Debelo griješim. Jer kompletna lirika teksta koji je izgovarao čitajući ga sa papira mi više na jednog drugog umjetnika i njegove govore....

Image
cak i da je samo procitao nesto sto je neko drugi napisao ne mijenja puno na stvari,nije u pozoristu,filmu,pa da ga gledamo kako glumi nekog drugog,ovde je izasao kao lazar ristovski i procitao sta je procitao,kao lazar ristovski
na fb stranici pod njegovim imenom i prezimenom nema opcije da mu se ovo objavi,zalijepi na zid stranice,a bezze mi slati mu to porukom
O'zone
Globalni moderator

#83 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by O'zone »

kakavdanakneiskustvu wrote:
O'zone wrote:

Image
cak i da je samo procitao nesto sto je neko drugi napisao ne mijenja puno na stvari,nije u pozoristu,filmu,pa da ga gledamo kako glumi nekog drugog,ovde je izasao kao lazar ristovski i procitao sta je procitao,kao lazar ristovski
na fb stranici pod njegovim imenom i prezimenom nema opcije da mu se ovo objavi,zalijepi na zid stranice,a bezze mi slati mu to porukom
Slažem se u potpunosti. Nego kažem da mi govor, retorika i agresivnost liči na nekoga drugoga čiju sliku i postavih. A da je Lazar pojeo govno čitajući to jeste i to golemo.
dječak sa šibicama

#84 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam zasto ljudi toliki znacaj daju politickom ili bilo kakvom drugom opredjeljenju glumaca, muzicara, jake licnosti u pm.

Inace, vise cijenim i ovako otvoreno ispoljavanje misljenja, nego kad Enis Beslagic jedan dan sjedi sa Karajlicem, drugi dan je u drustvu Thompsona, treci dan na novogodisnjem mevludu, i sva tri dana jednak kez u pravcu fotoaparata... onda cetvrti dan kukumace kako ga politicari opstruisu zbog iznosenja iskrenog misljenja.
studiorum_tuzlaensis

#85 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Najbolji su mi pjevači Emir Đulović, Amra Halebić i Erna Džeba, pogotovo na predizbornim SDA mitinzima po selima.

medvjed23

#86 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by medvjed23 »

¤ jelena ¤ wrote:
medvjed23 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:E, moja Đenis....Hendrikse...Morisone...Kleptone...i ostala bagro pijana, drogirana, nemoralna....
dekadentni nesoj koji sebe arogantno svrstava među umjetnike
:twisted:

Zaboravih Kurta Čobana da ubacim... :skoljka:

aj priznaj da je tvoj omiljeni rođendan bio... 28. :caocao:
možda u ironičnom smislu, jer tad ostadoh bez prilike da se učlanim u klub :sad:
Seyfo

#87 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Seyfo »

Nele je tu najviše zasrao...da je isto uradio a da nije spominjao politiku, nacionalizam i ostalo, mogao je danas biti kao Đuro: živi gdje mu je ćejf, a kad dođe ovamo jedva ga čekaju i smatraju idolom, herojem i ode sa vrećom para.
Maraschino

#88 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Maraschino »

Image

ostani djubre do kraja
stakasa

#89 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by stakasa »

Saian wrote:Ja moram zaista reci, ono susreta s glumcima / micama sto imadoh, ucinise da sam reformirao svoje generalno nacelo u vezi socijalnih kontakata, te je ono u slucaju glumaca/ mica preslo iz "svi dobiju prvu, fer shansu da me iznevjere" u " svi dobiju, prvu fer shansu da me pozitivno iznenade" :D. Nisam stvarno sklon indiskriminatornom opletavanju (oplechenju? opletu?) po bilo cemu, al meShcini da bi to mogla biti profesionalna deformacija, jer kako u svojoj profesiji moraju biti toliko razlicitih likova, nekad mozda (ne)svjesno preuzmu taj pristup i u stvarnom zivotu te neke postupke i uvjerenja koja drze pripishu nekoj ulozi koju igraju u tom momentu. To onda kao nisu oni, nego je to uloga, iako nisu vise na daskama. Ovo je cisto moja pooooootpuno laicka teorija i ne stremi da znaci bilo sta :D, al eto. Ovo misljenje je formirano iz preko nekoliko anegdotalnih, iskustvenih situacija i moguce je da je i dijelom nusprodukt mog skromog znanja o teoriji glume. Moguce je, dakle, da gluma teoretski i tehnicki nije imitiranje nego pronalazak stvarne sushtine tog lika sto onda glumu cini jako plemenitom vjestinom kojom nije moguce kvalitetno ovladati bez snazno razvijenih vlastitih karakternih crta i istancanim osjecajem za empatiju generalno, da bi se nekom drugom, liku jel, udahnuo zivot na sceni. Onda moje iskustvo ostaje, no moje objasnjenje kauzalnog mehanizma takvog ponasanja ne stoji vise. :oops:
Mozda ali ja nisam u stanju progutat da mi npr na foru beogradskog asfalta prodaju Olivera Mandica, tamo neki Poslednji krug u Monci, Kreni kroz vene, sjeta..., i onda ga u "Slikom na sliku" prikazu u Kninu, obuko se u Arkanovce. E jebiga prijatelju, bio si mi drag, stvarno sam te volio, boli ali ne mogu, nemam zeludac za to
kakavdanakneiskustvu

#90 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

stakasa wrote:
Saian wrote:Ja moram zaista reci, ono susreta s glumcima / micama sto imadoh, ucinise da sam reformirao svoje generalno nacelo u vezi socijalnih kontakata, te je ono u slucaju glumaca/ mica preslo iz "svi dobiju prvu, fer shansu da me iznevjere" u " svi dobiju, prvu fer shansu da me pozitivno iznenade" :D. Nisam stvarno sklon indiskriminatornom opletavanju (oplechenju? opletu?) po bilo cemu, al meShcini da bi to mogla biti profesionalna deformacija, jer kako u svojoj profesiji moraju biti toliko razlicitih likova, nekad mozda (ne)svjesno preuzmu taj pristup i u stvarnom zivotu te neke postupke i uvjerenja koja drze pripishu nekoj ulozi koju igraju u tom momentu. To onda kao nisu oni, nego je to uloga, iako nisu vise na daskama. Ovo je cisto moja pooooootpuno laicka teorija i ne stremi da znaci bilo sta :D, al eto. Ovo misljenje je formirano iz preko nekoliko anegdotalnih, iskustvenih situacija i moguce je da je i dijelom nusprodukt mog skromog znanja o teoriji glume. Moguce je, dakle, da gluma teoretski i tehnicki nije imitiranje nego pronalazak stvarne sushtine tog lika sto onda glumu cini jako plemenitom vjestinom kojom nije moguce kvalitetno ovladati bez snazno razvijenih vlastitih karakternih crta i istancanim osjecajem za empatiju generalno, da bi se nekom drugom, liku jel, udahnuo zivot na sceni. Onda moje iskustvo ostaje, no moje objasnjenje kauzalnog mehanizma takvog ponasanja ne stoji vise. :oops:
Mozda ali ja nisam u stanju progutat da mi npr na foru beogradskog asfalta prodaju Olivera Mandica, tamo neki Poslednji krug u Monci, Kreni kroz vene, sjeta..., i onda ga u "Slikom na sliku" prikazu u Kninu, obuko se u Arkanovce. E jebiga prijatelju, bio si mi drag, stvarno sam te volio, boli ali ne mogu, nemam zeludac za to
:thumbup:
uglavnomja

#91 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by uglavnomja »

Karleuša u utrci za gradonačelnicu Beograda

https://www.oslobodjenje.ba/o2/showbiz/ ... u-beograda

:D

kontra varijanta od bore, olivera, neleta ... ljudi koji su bili dobri u "struci", pa zastranili

ona je u struci :roll: , ali bez dlake na jeziku i ima klikere
Saian

#92 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Saian »

stakasa wrote:
Pa ja ovo gore ne napisah kao olakotnu okolnost nego samo pokusavam shvatiti mehamizam. A ovo podvuceno, jasta, pa valjda se vole zhena, dijete mater, otac, sestra, brat ... Muzicari se slusaju (zbog muzike i teksta), nemam ih sta volit, na taj nacin ja mogu slusat' "ljuljaj me nezno" te u isto vrijeme znat' da je Oliver Mandic moralni kepec. Ja te dvije stvari lako u isto vrijeme drzim u glavi. Moram priznati da mi nije njegov opus jako poznat, ono sto sam cuo dosad mi se cini kao prilicno dobar pop, al opet pop jel :D, tako da njegova arkanizacija i nije sad toliko far fetched, coJk pisao/pjevao pop pjesmuljke, toliko o njemu znam, sumnjam da je negdje u tekstu provukao svoj odgovor na egzistencijalizam, a i da jeste, tako da... Na kraju krajeva i te pjesme koje oni napisu i otpjevaju nisu poslije njihove: ja ih mogu iskoristiti kao soundtrack za neku svoju sretnu uspomenu, sto znaci da sam ih ja "oteo" od njega za sebe, a on je to trebao halalit' (ko vec zeli da se naziva i smatra umjetnikom) kad je objavio. Fakticki, ko je njemu kriv sto nije uspio doci na nivo na kojem su neka njegova djela dospjela simbiozom njegovog autorstva i nashe interpretacije.
¤ jelena ¤

#93 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by ¤ jelena ¤ »

Saian wrote: pa valjda se vole zhena, dijete mater, otac, sestra, brat ... Muzicari se slusaju (zbog muzike i teksta), nemam ih sta volit, na taj nacin ja mogu slusat' "ljuljaj me nezno" te u isto vrijeme znat' da je Oliver Mandic moralni kepec.
Upravo tako. :thumbup:
insomnia78

#94 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by insomnia78 »

Ma ja. Samo nek nije pjevo Aliji
Seyfo

#95 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Seyfo »

Umjetnici su petljanjem u politiku cesto sebi zatvorili mnoga vrata. Prvi Nele,spomenuh ga,mogao je biti kao Djuro al je zasro. Kusturica jos gore. Bora corba takodje,mnogi vole njegove pjesme ali je toliko zasro da ne moze pjevati u Hr i Federaciji,a samo da se nije petljao u nacionalizam i politiku punio bi stadione sirom ex yu. Blaza varijanta je Parni Valjak,oni zbog "lupi petama"isl ne mogu u Srbiju. Vjerujem da su svi ovi u neka doba zakljucili da su se zajebali. Meni najsmpaticniji primjer kod nas je Mirvad Kuric Rile kao ministar.
kakavdanakneiskustvu

#96 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Seyfo wrote:Umjetnici su petljanjem u politiku cesto sebi zatvorili mnoga vrata. Prvi Nele,spomenuh ga,mogao je biti kao Djuro al je zasro. Kusturica jos gore. Bora corba takodje,mnogi vole njegove pjesme ali je toliko zasro da ne moze pjevati u Hr i Federaciji,a samo da se nije petljao u nacionalizam i politiku punio bi stadione sirom ex yu. Blaza varijanta je Parni Valjak,oni zbog "lupi petama"isl ne mogu u Srbiju. Vjerujem da su svi ovi u neka doba zakljucili da su se zajebali. Meni najsmpaticniji primjer kod nas je Mirvad Kuric Rile kao ministar.
prljavo kazalište?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#97 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by sabina1 »

uglavnomja wrote:Karleuša u utrci za gradonačelnicu Beograda

https://www.oslobodjenje.ba/o2/showbiz/ ... u-beograda

:D

kontra varijanta od bore, olivera, neleta ... ljudi koji su bili dobri u "struci", pa zastranili

ona je u struci :roll: , ali bez dlake na jeziku i ima klikere
Mislim da ona tako govori uglavnom zbog marketinga.
Ona katastrofalno pjeva ali se ipak uspjela pretvoriti u takvu osobu koja svaki dan bude pomenuta na na nekom od medija , razvoj društvenih mreža joj je išao u prilog , zapravo puno toga kod nje se poklopilo , jer u tom muzičkom djelu osim katastrofalnog pjevanja , sve njene pjesme su 90 % plagirane mislim da kada bi održala koncert u Grčkoj ili Turskoj da bi odmah bila uhapšena zbog kršenja autorskih prava.
Ne mogu zapravo tvrditi šta žena misli , klikere defitinitvno ima ali je ta njena "anti" nacionalistička priča više posljedica toga da je željela sa se pozicionira kod publike u Srbiji koja tako razmišlja , s obzirom da je atraktivna plavuša i sve pristalice te ideje će obratiti pažnju na to ko tu ideju ističe pa je i tu zaradila pažnju (anti-reklama je itekako marketing , ona svakako ne živi od prodatih ulaznica) plus što je ta poruka idealna za okruženje - jer nema zemlje u regiji koja nije imala veći ili manji problem sa Srbijom a to je mnogo veće tržište (ostatak ex Ju , eventualno Bugraska i sl).
I naravno ne mogu reći kada ona pomene genocid u Srebrenici da ona to pominje marketinški...naravno da mislim da ga ona pominje jer se stidi , jer joj je od srca žao i sl....ali ne mogu se oteti dojmu da joj je sva antinacionalistička priča zapravo marketing , baš kao što joj je antivakcina priča marketing jer smo se složili da je ona izuzetan kliker ili ima sjajnog marketing menadžera....

Pozdrav. :thumbup:
Seyfo

#98 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Seyfo »

Seyfo wrote:Umjetnici su petljanjem u politiku cesto sebi zatvorili mnoga vrata. Prvi Nele,spomenuh ga,mogao je biti kao Djuro al je zasro. Kusturica jos gore. Bora corba takodje,mnogi vole njegove pjesme ali je toliko zasro da ne moze pjevati u Hr i Federaciji,a samo da se nije petljao u nacionalizam i politiku punio bi stadione sirom ex yu. Blaza varijanta je Parni Valjak,oni zbog "lupi petama"isl ne mogu u Srbiju. Vjerujem da su svi ovi u neka doba zakljucili da su se zajebali. Meni najsmpaticniji primjer kod nas je Mirvad Kuric Rile kao ministar.
prljavo kazalište?
Tacno,prljavo kazaliste. Mea Culpa
Better Man

#99 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Better Man »

Seyfo wrote:
prljavo kazalište?
Tacno,prljavo kazaliste. Mea Culpa
I svirali su u Srbiji, tj. Beogradu najnormalnije. Lupi petama nije uopće srbima sporna, već Ruža Hrvatska, koju su mnogi krivo protumačili kao buđenje nacionalizma, a u stvari je posvečena pokojnoj majci Jasenka Houre.
Last edited by Better Man on 18/01/2018 13:38, edited 1 time in total.
Seyfo

#100 Re: GLUMCI, PJEVAČI I POLITIKA, VAŠE MIŠLJENJE?

Post by Seyfo »

Ali je uz njihovu dozvolu koristena kao predizborna pjesma za HDZ uoci izbora,cime su ih mnogi povezali sa tom nacionalnom notom itd isl tako da su jedan kratak period bili Srbima mrski. Zato sam i rekao "blazi primjer", u svakom slucaju se iz njega vidi kako bi trebalo a kako ne.
Post Reply