¤ jelena ¤ wrote:...utkati dio sebe...dio svog života...dio svog ja.medvjed23 wrote: ako je muzičar iskren u onome što radi (volim misliti da oni najbolji po pravilu jesu), onda će u svoje note i tekstove utkati sebe; svoje misli, emocije i dr.. u tom slučaju je izjava: "ne volim njega, al volim njegove pjesme" posvađana sa smislom..
Njegova umjetnost je samo dio njegovog ja i proizvod samo jedne u nizu njegovih životnih uloga - uloge umjetnika.
Ne volim Bajagu, a ne volim ni Boru Đorđevića. Nemam razloga da ih volim...ne osjećam ništa prema tim ljudima danas.
Pjesmu ''Kad hodaš'', koju je napisao Bajaga, a ovaj drugi otpjevao - volim. I danas kao i prije 20...i kusur godina. Iz milion nekih starih razloga...
Za mene je to potpuno u skladu sa smislom.
ne kontam izjednacavanje umjetnika-stvaraoca sa izvodjacem tih djela?
da ne uzmem ovu dvojicu za peimjer, nego recimo merlin proda pjesmu onoj emini jahic - da li je ona postala umjetnica, koja je u pjesmu utkala sebe ... ono duze od 3 minute, i to odglumljene?
(da ne ulazimo u merlina i umjetnost, nego hipoteticki, on je stvaralac novog umjetnickog djela
ista je stvar sa glumcima, neko napise (cesto) prvo knjigu, pa neko drugi napise scenario od te knjige, pa neko treci rezira film ... i tek onda dolazi glumac, isprogramiran kad ce i sta i kako reci ili uraditi.
da li je glumac koji je glumio hitlera automatski isti hitler
a onda dalje, film kao 7. umjetnost bi mozda bi prosao teoretski kao umjetnost, prvenstveno zbog one pocetne knnjige, ali zadnjih par decenija nema ni u od umjetnosti u 99,99% filmova. scenarije pisu marketing strucnjaci - sta ce se nabolje prodati
ili je gola glupost ili golo nasilje
a slicno je i sa muzikom, malo ko stvara za svoju dusu iz duse, sve je komercijala, sta se slusa, ko slusa, prilagodi, tacnije napravi pjesmu za 13-godisnjake, za bogatase, za sirotinju ... itd
stihoklepci sa skladistem stihova, samo ih promuckaju