Glasat cu za ???
-
Dedda
#1 Glasat cu za ???
Ovjde se ne radi o klasicnoj anketi za koju cete stranku glasati.
Interesuje me kakve su politicke struje i gradjanska razmisljanja za koga bi trebalo da se glasa.
HVala
Interesuje me kakve su politicke struje i gradjanska razmisljanja za koga bi trebalo da se glasa.
HVala
- chinese_water
Za liberale, naravno, ovom nasem drustvu kakvo je, hitno treba liberalizam
-
Dedda
meni ovi podaci trebaju radi jednog manjeg istrazivanja....izzy131 wrote:Anketa je odron. Probaj ponovo
ne radi se uopste o izgledu ili nacinu ankete. podaci su mi potrebni radi jedne globalne slike.
znaci: stranke me ne interesuju, nego "struje"
-
kub lajkan
A gdje ti je Golfska?Dedda wrote:meni ovi podaci trebaju radi jednog manjeg istrazivanja....izzy131 wrote:Anketa je odron. Probaj ponovo
ne radi se uopste o izgledu ili nacinu ankete. podaci su mi potrebni radi jedne globalne slike.
-
Dedda
iznad atlanskogkub lajkan wrote:A gdje ti je Golfska?Dedda wrote:meni ovi podaci trebaju radi jednog manjeg istrazivanja....izzy131 wrote:Anketa je odron. Probaj ponovo
- chinese_water
Načela liberalizma mogu se opisati kao načela pomoću kojih se postojeće institucije mogu prosuditi i, ako je to nužno, ograničiti ili promijeniti. Ona ne mogu zamijeniti postojeće institucije. Drugim riječima: liberalizam je prije evolucijsko negoli revolucionarno uvjerenje (osim, naravno, kada je u pitanju despocija). ( copy/paste)novel wrote:Zasto?chinese_water wrote:Za liberale, naravno, ovom nasem drustvu kakvo je, hitno treba liberalizam
Liberalizam je izvorna ideologija gradjanskog drustva. Nastaje tokom sedamnaestog i osamnaestog vijeka, kao posljedica teznji naprednog gradjanstva da ostvari svoja politicka prava, ukine privilegije i samovolju vlasti. Francuska revolucija proglasila je slobodu za najvisi ideal drustva, a velikani sa druge strane Atlantika – zivot, slobodu i potragu za srecom.
U sredistu Liberalizma nalazi se pojedinac koji svoje gradjanske slobode ostvaruje u ekonomskoj, politickoj i kulturnoj sferi drustva. Iako postoje razliciti pravci u liberalizmu, svi se temelje na idejama licne slobode i licnog izbora. To je osnovna razlika izmedju ove ideologije i, recimo, socijalizma.U duhu liberalne ideje je premoštavanje svih vrsta podjela i zatvorenosti....
-
Dedda
okej ljudi, no ja sam vise mislio na te politicke pravce, nego li na politicke stranke, o tome se radi...underground wrote:SDA naravno. A zasto ? Pa eto..zato.
naime, anketa je napravljena kako bi se saznala globalna razmisljanja ljudi, a ne za koju ce stranku da glasaju
-
forza milan
za SDA
zasto
zato sto je gradjanska
sto radi za bih
zato sto ne blokira nijedan proces koji nas vodi u evropu
i zato sto ima sulju kinga
zasto
zato sto je gradjanska
sto radi za bih
-
Dedda
da je alija izetbegovic na celu, ja bih prvi umro za njih, medjutim sa ovim tihicem "kingom:forza milan wrote:za SDA
zasto
zato sto je gradjanska
sto radi za bih
-
sarlo
Neku stranku koja stiti nacionalne interese.
Nacionalni interers je prije svega da ljudi ne budu ubijani zato sto su pripadnici odredjene nacije i uopce da nemaju bilo kakav problem zato sto su pripadnici odredjene nacije. Ljudi u Bosni nemaju probleme zato sto su inzinjeri, zanatlije, seljaci, radnici, doktori,..., vec probleme koje im zadaje sredina poticu uglavnom zbog njihove nacionalne pripadnosti. U Sarajevu ako si Bosnjak i radis "drzavni posao" osjecas lagani pritisak, jer Bosnjaka "ima viska". Nisu nas dovoljno pobili. U drzavne institucije uglavnom otpustaju Bosnjake a primaju pripadnike drugih naroda. Tako da selo Mokro prednjaci po broju drzavnih funcionera? Najgora situacija je vjerovatno u MUP-u...
Iako cesto u medijima cujemo da ljudi umiru od gladi, mislim da u Bosni niko nije umro od gladi a zbog nacionalne pripadnosti je izginulo 100000 ljudi.
Nacionalni interes je i ekonomski prosperitet, smanjenje kriminala u drustvu, napredak u sportu i kulturi drustva, relativna otvorenost za asimilaciju i integraciju drugih i drugacijih (smanjenje ksenofobije) jer i to dugorocno stvara napredak.
U Hrvatskoj sve znacajnije stranke su nacionalne, cak u svom nazivu po pravilu sadrze termin Hrvatska, u Srbiji je slicno, doduse na drugaciji rigidniji nacin.
U Bosnjackom dijelu Bosne to se smatra nazadnim? primitivnim?itd. Zato se gotovo sve stranke odricu nacije i promoviraju ili svoj licni ili kvazi-multilateralni interes i promovisu neprijateljstvo prema sredinu u kojoj sami zive, blate je raznim neistinama, pozivaju naciju na iseljavanje?? potkraduju je i sl..
U Srpskom dijelu sve stranke su prvo nacionalno-srpske pa tek onda zastupaju neke uze drustvene grupe. One imaju i diskriminatorski, agresivan, neprijateljski stav prema Bosnjacima i Hrvatim.
Kod Hrvata je kriza u politickom artikulisanju nacionalnog interesa.
Nacionalni interers je prije svega da ljudi ne budu ubijani zato sto su pripadnici odredjene nacije i uopce da nemaju bilo kakav problem zato sto su pripadnici odredjene nacije. Ljudi u Bosni nemaju probleme zato sto su inzinjeri, zanatlije, seljaci, radnici, doktori,..., vec probleme koje im zadaje sredina poticu uglavnom zbog njihove nacionalne pripadnosti. U Sarajevu ako si Bosnjak i radis "drzavni posao" osjecas lagani pritisak, jer Bosnjaka "ima viska". Nisu nas dovoljno pobili. U drzavne institucije uglavnom otpustaju Bosnjake a primaju pripadnike drugih naroda. Tako da selo Mokro prednjaci po broju drzavnih funcionera? Najgora situacija je vjerovatno u MUP-u...
Iako cesto u medijima cujemo da ljudi umiru od gladi, mislim da u Bosni niko nije umro od gladi a zbog nacionalne pripadnosti je izginulo 100000 ljudi.
Nacionalni interes je i ekonomski prosperitet, smanjenje kriminala u drustvu, napredak u sportu i kulturi drustva, relativna otvorenost za asimilaciju i integraciju drugih i drugacijih (smanjenje ksenofobije) jer i to dugorocno stvara napredak.
U Hrvatskoj sve znacajnije stranke su nacionalne, cak u svom nazivu po pravilu sadrze termin Hrvatska, u Srbiji je slicno, doduse na drugaciji rigidniji nacin.
U Bosnjackom dijelu Bosne to se smatra nazadnim? primitivnim?itd. Zato se gotovo sve stranke odricu nacije i promoviraju ili svoj licni ili kvazi-multilateralni interes i promovisu neprijateljstvo prema sredinu u kojoj sami zive, blate je raznim neistinama, pozivaju naciju na iseljavanje?? potkraduju je i sl..
U Srpskom dijelu sve stranke su prvo nacionalno-srpske pa tek onda zastupaju neke uze drustvene grupe. One imaju i diskriminatorski, agresivan, neprijateljski stav prema Bosnjacima i Hrvatim.
Kod Hrvata je kriza u politickom artikulisanju nacionalnog interesa.
-
addo888
Sramotis SDAforza milan wrote:za SDA
zasto
zato sto je gradjanska
sto radi za bih
cuj zbog Sulje...ja zbog kinga Sulje ne glasam za SDA
a 99% moje obitelji ce da glasa za SDA iz tradicije