Bojim se da nisam razumio?johnnykola wrote:dodatno, kombiniraju se imena kandidata. i onda znaju da je neko od "ugovorenih" glasao kad
iz pojedine stranke izabere, ali bas, lupam: 2.,3., 6. i 7. kandidata. kombiniranje kano
u nik praskatona. sve za 50km i 4 godine ponovne bijede. UZAS!!!
Glasam,dakle,LEVAT nisam!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#126 Re: Plakati Levat??
- johnnykola
#127 Re: Plakati Levat??
oni kvadratici pored kandidata. tacno glasas po sablonu. kod prebrojavanja clanovi te partije uprate sablon. ako je potplaceno 100 ljudi a zadovoljneo 95% listica po tom sablonu uplate ljudima urce.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#128 Re: Plakati Levat??
Kako pokrasti izbore: Krađom do pobjede!
Vječita polemika, u zemljama čiji izborni i politički sistem nije dovoljno razvijen, vodi se oko toga da li se mogu izbori pokrasti!? Odgovor je potvrdan. Postoje sumnje da se na svim dosadašnjim izborima u Bosni i Hercegovini kralo i kapom i šakom!
Obično se kradu glasovi za stranku, šaraju, dopisuju i čine nevažećim listići gdje se glasalo za konkurentske stranke. Zabilježena krađa je svakako i krađa pojedinačnih glasova. Naime, u nekim sredinama se stranke na lokalnim nivoima dogovore i nakon završetka procesa glasanja, prilikom brojanja glasova, organizuju i dopisuju pojedinačne glasove za kandidate koji dolaze iz njihove lokalne sredine.
Zanimljivo je da se zbog „manjka“ biračkog tijela u kantonima i gradovima u Bosni i Hercegovini gdje Hrvati čine većinu stranke specijalizirale za drugu vrstu krađe. Tamo glasaju mrtvi i to redovno!
„Izostanak“ pokojne gospođe Anđe Bezer iz Čapljine na glasačkom mjestu, koja je umrla 2000., bio bi pravo čudo, jer ustrajna Anđa svojim mlađim sugrađanima predstavlja neumrli primjer građanske vrline. Ona svoju građansku dužnost nikada ne zanemaruje. Nakon smrti ona je glasala dva puta za izbore u Republici Hrvatskoj i to 2005. i 2007. godine. Pokojnoj gospođi Anđi hrvatski politički dušebrižnici ne daju mira ni na onom, ni na ovom svijetu.
Drugi čapljinski slučaj je slučaj pokojne gospođe Božice Maslać koja je umrla 2000. godine, a uredno je glasala na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2004. godine. Slučaj je dokazan jednostavno izvodom iz knjige umrlih, ali bez rekacije CIK-a i Suda BiH koji su smatrali da taj slučaj ne utiče na konačni ishod rezultata glasanja.
Posebna priča je dopisivanje pojedinačnih glasova na već dobijene stranačke glasove. Postoji opravdana sumnja, ali nije dokazano, da su u nekim sredinama stranke imale postignute dogovore oko dopisivanja pojedinačnih glasova kandidatima iz svoje sredine. Dopisivanjem se postiže da kandidati iz tih sredina „skoče“ unutar liste kandidata u odnosu na druge kandidate iste stranke, ali iz drugih sredina. S tim se postiže da oni budu izabrani u skupštine i parlamente.
Zanimljivo bi bilo analizirati slučaj Skupštine Ze-Do kantona na posljednjim općim izborima. Zanimljivo je da su određene sredine nabildovano predstavljanje u Skupštini tog kantona. Pomalo se čini nevjerovatnim da je u Skupštini Ze-Do kantona Tešanj predstavljen sa sedam zastupnika, a Zenica čije biračko tijelo čini trećinu kantona sa devet zastupnika!? Još gora situacija je ako se analizira po klubovima većih stranaka. Nevjerovatno je da u Klubu SDA od 13 zastupnika pet dolaze iz Tešnja,a samo dvojica iz Zenice!? Situacija je još gora ukoliko se analizira klub zastupnika SDP u kojem od pet članova nema ni jednog iz Zenica, a dva zastupnika su izabrana iz Tešnja!? Bitno je napomenuti da je Tešanj, samo jedna od 12 općina koje su u sastavu Ze-Do kantona. Skupštinu čine 35 zastupnika.
Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić je prije 15-tak dana otvorio „lov na vještice“, a istu priču je nastavilo Oslobođenje člancima u posljednjih 10-tak dana, koje je uglavnom potpisivala glavna i odgovorna urednica Vildana Selimbegović.
Naime, Sarajlić je izjavio da se Fahrudin Radončić sprema pokrasti izbore, posredstvom svog navodnog rođaka vlasnika preduzeća Amos Graf!? Oslobođenje je nastavilo tu priču uz analizu na koji bi to način bilo izvodljivo.
Pojavila se i zanimljiva analiza koju su napravili ljudi koji očito poznaju dobro cijeli proces štampanja listića i kontola od strane CIK-a.
U toj analizi se kaže da je za štampanje glasačkih listića potrebno 130 tona 80-gramskog papira u formatu A-1. Štampa se ukupno 14 miliona listića od čega 90% u fromatima A3 i A4. Prema standardima dopušta se do 3% škarta u štampi.
130 tona papira kada se prevede u arke papira A1 predstavlja 2.990.000 araka. Dozvoljeni škart od 3% predstavlja 89.700 araka. Kada se to prevede u glasačke listiće dobije se cifra od 358.000 listića A4 formata ili 89.700 glasačkih listića A3 formata, koji se mogu dobiti samo iz škarta!?
Štampanje listića je dobila firma Amos Graf Sarajevo, ali će ona u cijelom procesu samo pakovati listiće. Štampu za Amos Graf će obaviti dvije štamparije Grafomark iz Laktaša i štamparija Suton iz Širokog Brijega. Obaveza štamparija je da sačuva svaki škartirani arak papira i da se uz komisijski pregled zajedno sa članovima CIK-a taj oštećeni papir i uništi.
Mogućnost krađe glasačkih listića i mijenjanje volje građana prevarom prepuštena je na savjest članovima CIK-a koji bi trebali da kontrolišu cijeli proces štampanja i nabavke papira. Šta bi se desilo ako bi dobaljači dostavili samo 100 ili par stotina kilograma papira više!? Mogućnost za preveru su velike i sa opravdanjem su se pobunile stranke koje već traže i parlamentarnu kontrolu cijelog procesa.
Ostaje da se vidi koliko će se uspjeti razviti priča oko osjetljivog izbornog procesa i da li ćemo konačno otkloniti sumnje oko mogućih prevara na dan izbora!?
Pravo pitanje je i koliko će građani i javnost zahtjevati da se cijeli proces završi transparentno i bez sumnje u legalnosti, a u konačnici i legitimnost izabranih zvaničnika.
Bez uključivanja javnosti u cijeli proces može se desiti da neki stranački plaćenici i kriminalci „glasaju“ za nas u nekim mračnim podrumima i kancelarijama. Svakom poštenom i dobronamjernom građaninu to sigurno nije u interesu.
B.S./MOJportal
Mogu li ja naknadno, poslije izbora doći u Opštinsku izbornu komisiju i tražiti na uvid knjigu Birački spisak da bih provjerio da slučajno nije glasala i moja mater koja je umrla 17. 08. 2010.g. ?
Dolazio sekretar mjesne zajednice da je upiše na spisak za glasanje uz pomoć mobilnog tima jer je bila redovna na glasanju na ovaj način?
-
Anjaaa
#129 Re: Plakati Levat??
Nije me bilo par dana, ali vidim da se i dalje prica o varanju na izborima. Moju prijateljicu su zvali iz jedne stranke i ponudili joj odredenu sumu novca ukoliko dovede na izbore par ljudi koji ce glasati za njih. Nazalost nije jedina kojoj se to nudi. A sto se tice umrlih koji svake godine daju svoje glasove onima koji to hoce nemam komentara, svake godine ista prica s tim, ali ne samo kod nas nego i u susjednim zemljama.
Donesite odluku za sebe - ne budite levati!
Donesite odluku za sebe - ne budite levati!
- kamikazo
#130 Re: Plakati Levat??
Mislim da ovo levat preteska rijec, ja vjerovatno necu glasati iz razloga sto necu da me levate .... a za koga pobogu da glasam .... Niko na politickoj sceni nema da ga interesuje drzava i njena reorganizacija i napredak sve su neki sitni kokosari i prevaranti ....Anjaaa wrote:Slazem se da nema nekog brzog rjesenja za stanje u drzavi. Ovdje treba dosta raditi i truditi se da bude barem malo bolje. Ali isto tako ja licno ne mogu raditi sama na sebi ukoliko zivim u disfunkcionalnoj drzavi. Necu da budem levat - glasam!
Sibicar kad hoce da te izlevate traze da biras ispod koje je sibice .... Tako i na izborima kod nas svako cetiri godine malo se ispremecu i birajte ...
- PipiDugaDevetka
#131 Re: Plakati Levat??
@kamikazo,kamikazo wrote: Mislim da ovo levat preteska rijec, ja vjerovatno necu glasati iz razloga sto necu da me levate .... a za koga pobogu da glasam .... Niko na politickoj sceni nema da ga interesuje drzava i njena reorganizacija i napredak sve su neki sitni kokosari i prevaranti ....
Sibicar kad hoce da te izlevate traze da biras ispod koje je sibice .... Tako i na izborima kod nas svako cetiri godine malo se ispremecu i birajte ...
Ti si pjavo žajeban neki igjač, LEVAT paj-eksejans!
Bez uvrede, molim!
Šibicari sa upaljačima=Upaljačari:
@kamikazo,
jeKo LEVAT na ovom videu i zašto?
-
Anjaaa
#132 Re: Plakati Levat??
kamikazo wrote:Mislim da ovo levat preteska rijec, ja vjerovatno necu glasati iz razloga sto necu da me levate .... a za koga pobogu da glasam .... Niko na politickoj sceni nema da ga interesuje drzava i njena reorganizacija i napredak sve su neki sitni kokosari i prevaranti ....Anjaaa wrote:Slazem se da nema nekog brzog rjesenja za stanje u drzavi. Ovdje treba dosta raditi i truditi se da bude barem malo bolje. Ali isto tako ja licno ne mogu raditi sama na sebi ukoliko zivim u disfunkcionalnoj drzavi. Necu da budem levat - glasam!
A mislis da ako ne budes glasao da te tako nece levatiti?
-
skojotovski
#133 Re: Plakati Levat??
e, upravo zbog takvih LEVATA koji ne glasaju, pravdajuci to istrcanom frazom "nemam za koga glasati" i jesmo u buli u kojoj jesmo!
- kamikazo
#134 Re: Plakati Levat??
Ja ne govorim da nemam za koga zato sto mi se to sviđa nego jednostavo je tako... To nije nikakava fraza ...skojotovski wrote:e, upravo zbog takvih LEVATA koji ne glasaju, pravdajuci to istrcanom frazom "nemam za koga glasati" i jesmo u buli u kojoj jesmo!
Uostalom ti eto nisi levat, za koga ces glasati ?
- PipiDugaDevetka
#135 Re: Plakati Levat??
Makar će povući svoj glas koji je deponovan kod prošloizbornih pobjednika samim posjedovanjem CIPS lične karte, te time otežati mogućnost izborne kradje.kamikazo wrote:Ja ne govorim da nemam za koga zato sto mi se to sviđa nego jednostavo je tako... To nije nikakava fraza ...skojotovski wrote:e, upravo zbog takvih LEVATA koji ne glasaju, pravdajuci to istrcanom frazom "nemam za koga glasati" i jesmo u buli u kojoj jesmo!
Znači, manje je LEVAT od onih koji će da apstiniraju za izbore.
- kamikazo
#136 Re: Plakati Levat??
Niko ne daje konkretne odgovore i prijedloge za koga i zasto glasati... sve se svodi na suplju kako je neko levat neko nije.... a zasto ? pa eto tako .... batko reko ...PipiDugaDevetka wrote:Makar će povući svoj glas koji je deponovan kod prošloizbornih pobjednika samim posjedovanjem CIPS lične karte, te time otežati mogućnost izborne kradje.kamikazo wrote:Ja ne govorim da nemam za koga zato sto mi se to sviđa nego jednostavo je tako... To nije nikakava fraza ...skojotovski wrote:e, upravo zbog takvih LEVATA koji ne glasaju, pravdajuci to istrcanom frazom "nemam za koga glasati" i jesmo u buli u kojoj jesmo!
Znači, manje je LEVAT od onih koji će da apstiniraju za izbore.
Kad budem vidio nekoga na politickoj sceni ko ima neku viziju glasacu za njega ... do tada
- PipiDugaDevetka
#137 Re: Plakati Levat??
Jarane @kamikazo,kamikazo wrote: Niko ne daje konkretne odgovore i prijedloge za koga i zasto glasati... sve se svodi na suplju kako je neko levat neko nije.... a zasto ? pa eto tako .... batko reko ...
Kad budem vidio nekoga na politickoj sceni ko ima neku viziju glasacu za njega ... do tada
Kako ćeš nekoga vidjeti ako ga neko prethodno ne izabere,..Znaš, ono karijera, probijanje, otpočinjanje karijere na malom položaju, pa napredovanje,...i tako to,...
Ja imam viziju da se ti počinješ šegačiti, dosadno ti je na poslu, ili odakle već tipkaš...
- kamikazo
#138 Re: Plakati Levat??
Jaro ovo nisu izbori za male polozaje ... Ne moze se probijati od predsjednistva ...PipiDugaDevetka wrote:Jarane @kamikazo,kamikazo wrote: Niko ne daje konkretne odgovore i prijedloge za koga i zasto glasati... sve se svodi na suplju kako je neko levat neko nije.... a zasto ? pa eto tako .... batko reko ...
Kako ćeš nekoga vidjeti ako ga neko prethodno ne izabere,..Znaš, ono karijera, probijanje, otpočinjanje karijere na malom položaju, pa napredovanje,...i tako to,...
Ja imam viziju da se ti počinješ šegačiti, dosadno ti je na poslu, ili odakle već tipkaš...
- PipiDugaDevetka
#139 Re: Plakati Levat??
Pomoćnik ministra u Kantonu broj 10 jeste za mlade koji tek treba da dođu u sam vrh bh. političkog neba.kamikazo wrote:Jaro ovo nisu izbori za male polozaje ... Ne moze se probijati od predsjednistva ...PipiDugaDevetka wrote: Jarane @kamikazo,
-
Anjaaa
#140 Re: Plakati Levat??
Mozda nemas neku idealnu osobu za koju bi glasao, ali da li zelis dati glas onome za koga ni u najludim snovima ne bi glasao? Jer ako si citao prethodne postove, svakakve se stvari rade na izborima i sa listicima, pa mozda bolje da razmislis ili ako nista nacrtas, kako kaze Pipi Duga Devetka, cetiri cica glise!
Nisam levat....glasam!
Nisam levat....glasam!
- PipiDugaDevetka
#141 Re: Plakati Levat??
Još bolje, po poznatoj Dekartovoj maksiimi:Anjaaa wrote:Nisam levat....glasam!
MISLIM, DAKLE, POSTOJIM!
GLASAM, DAKLE, NISAM LEVAT!
-
Anjaaa
#142 Re: Plakati Levat??
Odlicno! Ovo bi trebao biti slogan ove teme 
- PipiDugaDevetka
#143 Re: Plakati Levat??
Promijeni naslov teme: Glasam, dakle, LEVAT nisam!Anjaaa wrote:Odlicno! Ovo bi trebao biti slogan ove teme
- johnnykola
#144 Re: Plakati Levat??
mislim, dakle, nisam soha.
samo mi zao sto je ovo sve
kampanja lds-a. mada, bolje
da je njihova nego sds-a.
kako je sve ovo presmijesno
otidjite vidite na prvom primjeru u naske iz 1990. godine:
http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/100830095
jer primjeri se najbolje rade na primjerima.
izaberite ponajmanjeg pajaca od ponudjenih.
MOLIM VAS!!!
da je njihova nego sds-a.
MOLIM VAS!!!
- PipiDugaDevetka
#145 Re: Plakati Levat??
johnnykola wrote:mislim, dakle, nisam soha.![]()
da je njihova nego sds-a.![]()
MOLIM VAS!!!

Ja te, čini mi se nisam razumio. Uostalom, ja i nisam plaćen u vezi sa projektom LEVAT.
Valjda će se @Anjaaa javiti. Možda ona poznaje nekoga ko je profesionalno u vezi sa projektom LEVAT/SOHA.
I ja sam primjetio da na plakatu LEVAT fali SOHA? Eto, ako ne vjeruješ vidi na web. i FB stranici LEVATA da sam to i napisao:
http://levat.ba/2010/09/alen-drljevic-l ... comment-72 - KOMENTARI
http://www.facebook.com/pages/Levat/123928580988733 - VIDI POD 6. SEPTEMBAR KOMENTAR
- johnnykola
#146 Re: Plakati Levat??
da, pogresno si me razumio.
moje: mislim, dakle, nisam soha.
je bio samo nastavak na:
Glasam, dakle, LEVAT nisam!
i na prijasnju varijantu:
Nisam levat....glasam!
jer soha ne duma, ona je daska.
a ama bas svi levati su ustvari po pitanja dumanja gdje su i sta su: daske.
i ste strane je tvoj komentar da fali soha na plakatu BETON BETONA!!!
za lds sam napisao da je LEVAT vjerojatno njihova kampanja
(koja mi je ISTO TAKO beton, da ne bude zabune
) zato sto
sam na setnici onkraj miljacke od skenderija mosta
kad se krene prema likovnoj, kraj onog malog
parkinga, vidio one plasticne zute trake (tipa "pozor, policija"
)
na kojima pise upravo lds glasaj, ne budi levat ili nesto slicno.
a ovaj dio se odnosi na izbore, a ne na lds:
tad su, bar, kad se na njih samo fokusiramo, a ne na ono sto su donijeli, bili nesto novo
u naske u smislu politickog zivota. sad imamo na sceni nove debose koji ne samo da nam prodaju muda pod bubrege (vec 4.-5. put) nego nas vode k tome da uskoro namjesto buregdzinica idemo u otvaranje bubregdzinica.
mjesta u kojima bismo na aukcijama nudili svoje bubrege za urce eda bismo nakon prodaje istih i taljenja uraca po granapima imali sta jesti.
dakle, nema hard feelings-a. i neka je ovo kampanja lds-a (ako je), placena tema na sa-x forumu. sta god.
to je LEGITIMNO!!! i zato onaj dio, bolje da to radi lds nego sds.
da pisemo malo o hadzisapranom fejsu i zavrsetku dnevnika od prije par dana na tv1:
i nakon tri dana telefonskog glasanja
dobili smo rezultate
100 glasova za sbb
215 za sdp
2343 za sda
9453 za stranku za bih
?
mislim...
o avazu da ne pisem.:ppp
ubleha do ublehe:
alles klar?:*
moje: mislim, dakle, nisam soha.
je bio samo nastavak na:
Glasam, dakle, LEVAT nisam!
i na prijasnju varijantu:
Nisam levat....glasam!
jer soha ne duma, ona je daska.
a ama bas svi levati su ustvari po pitanja dumanja gdje su i sta su: daske.
i ste strane je tvoj komentar da fali soha na plakatu BETON BETONA!!!
za lds sam napisao da je LEVAT vjerojatno njihova kampanja
(koja mi je ISTO TAKO beton, da ne bude zabune
sam na setnici onkraj miljacke od skenderija mosta
kad se krene prema likovnoj, kraj onog malog
parkinga, vidio one plasticne zute trake (tipa "pozor, policija"
na kojima pise upravo lds glasaj, ne budi levat ili nesto slicno.
a ovaj dio se odnosi na izbore, a ne na lds:
jer, smijesno, ali zalosno: ovi nadolazeci izbori su 100 puta vise odronjavajuci nego oni iz devedesete.kako je sve ovo presmijesno
MOLIM VAS!!!
tad su, bar, kad se na njih samo fokusiramo, a ne na ono sto su donijeli, bili nesto novo
u naske u smislu politickog zivota. sad imamo na sceni nove debose koji ne samo da nam prodaju muda pod bubrege (vec 4.-5. put) nego nas vode k tome da uskoro namjesto buregdzinica idemo u otvaranje bubregdzinica.
mjesta u kojima bismo na aukcijama nudili svoje bubrege za urce eda bismo nakon prodaje istih i taljenja uraca po granapima imali sta jesti.
dakle, nema hard feelings-a. i neka je ovo kampanja lds-a (ako je), placena tema na sa-x forumu. sta god.
to je LEGITIMNO!!! i zato onaj dio, bolje da to radi lds nego sds.
da pisemo malo o hadzisapranom fejsu i zavrsetku dnevnika od prije par dana na tv1:
i nakon tri dana telefonskog glasanja
dobili smo rezultate
100 glasova za sbb
215 za sdp
2343 za sda
9453 za stranku za bih
?
mislim...
o avazu da ne pisem.:ppp
ubleha do ublehe:
alles klar?:*
-
Anjaaa
#147 Re: Plakati Levat??
Nitko profesionalno ne radi ovdje (bar koliko ja znam) , samo pisemo svoja misljenja sto je meni super, jer ovako se sazna dosta stvari i nekako mozda na nekog budemo i imali utjecaj 
Nego, dobila sam ideju da se mogu i plakati kandidata preurediti...npr Narod zna, naravno da zna da se krade! I bas zato i narod zna da vise necemo biti levati!
Nego, dobila sam ideju da se mogu i plakati kandidata preurediti...npr Narod zna, naravno da zna da se krade! I bas zato i narod zna da vise necemo biti levati!
- PipiDugaDevetka
#148 Re: Plakati Levat??
@Anja, hoćeš li promijeniti naslov ove teme u: Glasam, dakle, LEVAT nisam!
-
Anjaaa
#149 Re: Plakati Levat??
Mjenjam naslov teme danas. Nisam sitgla ranije :$
-
Anjaaa
#150 Re: Glasam,dakle,LEVAT nisam!
Sutra ce biti zanimljivo na Levat.ba...kandidati ce reci svoje definicije levata...bit ce tu svega