Generali OSLOBOĐENI!!

Locked
Cyrax

#76 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by Cyrax »

Alfons Kauders wrote:
To je bilo jasno svakom ko je pogledao bilo kakav snimak Knina nakon Oluje. Jebote kod nas je za noc znalo roknut vise granata nego na Knin za cijeli rat.

I jos frajeru nakace zlocine koji su pocinjeni nakon sto je zavrsena operacija, za koje su iskljucivo bile krive civilne strukture koje su pustile da saka kriminalaca divlja po oslobodjenim podrucjima, dok su Gotovinini ljudi bili na frontu u BiH.
Dzaba ti to njima pricas :-)
Sad ce ti trolcine staviti jos 5346895 slika kolone, koju niko ne protjeruje nego ide svojom voljom ali nebitno.
muniza

#77 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by muniza »

poznanik wrote:
ultima_palabra wrote:...Više zločina, šikaniranja i maltretiranja Srba je bilo po hrvatskim gradovima 1991-92, nego u Oluji.
I od ovakvog? :

Image
Ovako završe oni koji su 4 godine ubijali, granatirali, maltretirali slabijeg od sebe. Sigurno su svjesni zločina koje su počinili i niko ih nije morao ni tjerati, sami su otišli. Nigdje ne vidim hrvatske vojnike koji ih guraju u traktore kao što su nas gurali u istočnoj bosni, prijedoru, brčkom...
poznanik

#78 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:
poznanik wrote:
ultima_palabra wrote:...Više zločina, šikaniranja i maltretiranja Srba je bilo po hrvatskim gradovima 1991-92, nego u Oluji.
I od ovakvog? :

Image
zaboravljas najvauniju cinjenicu
da je srbija bila AGRESOR
a da je hrvatska BRANILA svoj narod i teritorij
A ovaj narod sa fotografije - nije hrvatski? Uprkos činjenici da na ovim područjima živi stotinama godina... :?

Pa nije li to onda očit primjer genocidne namjere i etničkog čišćenja "hrvatske teritorije" od srpskog stanovništva?
It_is_a_Leclerc

#79 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by It_is_a_Leclerc »

Haški tribunal je današnjom oslobađajućom presudom za hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača izgubio svaki kredibilitet, izjavio je danas šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tirbunalom i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

On je novinarima, koji su upitali da li se nakon odluke tog tribunala da oslobodi hrvatske generale razmišlja o formalnom prekidu saradnje sa sudom u Hagu, odgovorio da ne treba o tome razmišljati.

Ljajić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je taj tribunal osnovan s ciljem da doprinese utvrđivanju istine, doprinese pomirenju na prostoru nekadašnje Jugoslavije i da porodice žrtava dobiju moralnu satisfakciju, dodajući da ništa od toga nije učinjeno.

On je izjavio da je nelogično da niko ne osporava da su se dogodili zločini u akciji "Oluja", ali da još nijedan pojedinac za to nije odgovarao.

Uprkos svemu tome moramo ostati hladne glave zbog evropskog puta Srbije, rekao je Ljajić dodajući da je Srbija ispunila sve obaveze prema tom Tribunalu.

Dodik: Ponižavajuća presuda za žrtve i Srbe

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su verovali u međunarodnu pravdu.

Dodik je istakao da je odluka Haškog tribunala neverovatna i sramna i da govori o tome da sud ima političku osnovu za donošenje odluka.

- Neverovatno je bilo da se ovo desi, imajući u vidu da je ovaj sud pre nekoliko meseci doneo prvostepenu presudu koja je govorila o krivici, a da sada bude oslobađajuća. Moglo se očekivati da bude par godina manje ili nešto drugo, ali svakako niko nije mogao da očekuje da mogu da dobiju oslobađajuću presudu - rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ponovio da je odluka bila politička, jer bi osudom o udruženom zločinačkom poduhvatu bila ugrožena referenca Hrvatske u pogledu njenog pristupanja EU.

Dodik je istakao da ova ponižavajuća odluka za žrtve i pravdu urušava poverenje u takav sud i govori o selektivnom pristupu.

- Vojislava Šešelja drže 10 godina u Hagu, ne mogu da mu presude i on nije imao nikakvu komandnu odgovornost, a ljudima koji su direktno komandovali za zločine, daju se oslobađajuće presude - naglasio je Dodik.

Vukčević: Presuda hrvatskim generalima skandalozna i pravno neshvatljiva

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za “Blic“ da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima skandalozna i pravno neshvatljiva.

- Oslobađajućom presudom je veoma, veoma ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina. Na području Krajine počinjen je jedan od najtežih ratnih zločina u bivšoj SFRJ i potpuno je neshvatljivo da pri istom činjeničnom stanju prvostepeno veće optužene osudi na velike kazne, a da ih drugostepeno veće oslobnodi - ogorčen je Vukčević.

Savo Štrbac: Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde

Direktor Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je za "Blic" da "ostao bez teksta kad je čuo presudu".

- Mislim da sam bio jedini Srbin koji je verovao u pravednost suda u Hagu i najavljivao da će biti osuđeni generali, ako ne kao učesnici u genocidu, onda bar kao pomagači, ali to se nije desilo - ogorčen je Štrbac.

On kaže da ovu odluku ne može smatrati odlukom pravosudne ustanove, već jedne političke organizacije, što dokazuje i podela u samom veću.

- Dvojica sudija su bila protiv oslobađajuće presude. Ovo je Meronova presuda, a on je Amerikanac i jasno je da je on oslobodio Gotovinu. Ovo dokazuje da je diplomatija Hrvatske "odradila posao lobiranja" i za to su izdvojili ogroman novac. Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde. Ovo je kraj ovog suda za područje bivše Jugoslavije. Ovo je skandalozno, šokantno, možete da zamislite kako je ljudima koji su bežali u kolonama iz Hrvatske. Mislim da u ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu verovali. Ni u snu ovo nisam sanjao - kaže Štrbac.
miki.ba

#80 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by miki.ba »

Stvarno ne vidim koji normalan Srbin bi ostao nakon oslobodilacke akcije oluja, njih niko nije trebao protjerivati, oni su sami sebe protjerali.
Skijaš

#81 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by Skijaš »

Ako sud u Hagu odluči da su krivi, onda su krivi. Ako sutra odluči da nisu krivi, onda nisu krivi. Onaj ko dovodi u pitanje integritet suda u Hagu, dovodi u pitanje sve presude tog suda koji je ustvari uspostavljen da bi se došlo do istine koju niti jedna strana neće osporavati.

Lično, mislim da je Oluja bila preuranjena i da se trebalo još neko vrijeme tražiti kompromis, pošto je cijena stabilizacije po srpski narod bila katastrofalna i takvo se rješenje trebalo odlagati dok je god to bilo moguće. To je moja jedina zamjerka, a ako sud kaže da generali nisu krivi za ratni zločin, onda generali nisu krivi za ratni zločin.
Pasiflora

#82 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by Pasiflora »

Ma *ebo Master card! Ovo je neprocjenjivo! :D
DesertWind

#83 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by DesertWind »

Veliko Stopalo wrote:ne znam shto se gotovina tolike godine krio od hashkog tribunala kad su ga ovi samo trazhili da mu uruche medalju. spirala ludila na balkanu che se nastaviti bez ikakve sumnje.

ne bih se ni ja predavao ni tribunalu ni vlastitoj vladi koja pokusava da me izruci da bi sa sebe sprala ista a da znam da nisam kriv - covjek je bio jednostavno vojnik - odradio sta je trebalo i sad treba da ga se spakuje na sud?

bezveze...

na kraju krajeva bio je legionar i tip koji je spreman na sve (imao je on aferima prije "casne sluzbe") imao je bruku veza po francuskoj i sto bi se predavao nekom da bi bio politicka moneta za potkusurivanje....

sad mu se salje predsjednicki avion da ga doveze kuci a ko psa su ga ganjali po evropi....
Alfons Kauders

#84 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote: A ovaj narod sa fotografije - nije hrvatski? Uprkos činjenici da na ovim područjima živi stotinama godina... :?

Pa nije li to onda očit primjer genocidne namjere i etničkog čišćenja "hrvatske teritorije" od srpskog stanovništva?
Oko 100,000 Srba napustilo je Grbavicu, Vogoscu, Ilidzu nakon i prije reintegracije.

I sad tvrde da su protjerani.

Je li i to genocid?
Last edited by Alfons Kauders on 16/11/2012 11:31, edited 1 time in total.
palamuda

#85 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by palamuda »

Konačno Hag da presudi nekad nešto kako treba.
Svaka čast Hrvatima na podršci generalima, mi smo svoje učinili odavno karikaturama, a časniji su od svih hrvatskih, kad se samo sjetim Alagića i Dudakovića

Kakv zločinački poduhvat i Srbe oko Sarajeva je vrač spojena obrva ubijedio da će biti poklani pa oni u kolonama napuštali Ilidžu, Vogošću itd.

Hrvati su oslobodili svoju zemlji i riješili se bande za sva vremena, imaju svoju nacionalnu svijest koju im niko ne može uzeti, samo smo mi bošnjaci ostali ko onaj jsdnik iz Danisovog filma na mini za sva vremena.
ultima_palabra

#86 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by ultima_palabra »

Skijaš wrote:Ako sud u Hagu odluči da su krivi, onda su krivi. Ako sutra odluči da nisu krivi, onda nisu krivi. Onaj ko dovodi u pitanje integritet suda u Hagu, dovodi u pitanje sve presude tog suda koji je ustvari uspostavljen da bi se došlo do istine koju niti jedna strana neće osporavati.

Lično, mislim da je Oluja bila preuranjena i da se trebalo još neko vrijeme tražiti kompromis, pošto je cijena stabilizacije po srpski narod bila katastrofalna i takvo se rješenje trebalo odlagati dok je god to bilo moguće. To je moja jedina zamjerka, a ako sud kaže da generali nisu krivi za ratni zločin, onda generali nisu krivi za ratni zločin.
Zahvaljujući tome što se nije još neko vrijeme tražio kompromis, ja još uvijek imam rodbine za obići u USK.
duh_sa_sjekirom

#87 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by duh_sa_sjekirom »

Ja smatram također da je "Oluja" bila legitimna vojna akcija, u kojoj je vojska jedne suverene i nezavisne države oslobađala svoju teritoriju od povampirenih velikosrpskih zvijeri.
Isto tako, za pojedinačne počinjene zločine treba kazniti primjereno sve one koji su te zločine počinili.
Međutim, ja se bojim da se ovo sve ne prelomi preko leđa BiH, odnosno da se sada, kao neka vrsta kompenzacije Srbima, ublaže kazne Karadžiću i Mladiću, pa čak ih se možda oslobodi i optužbe za genocid...
Daj Bože da ne bude tako, ali meni ovo sve nekako ne miriše na dobro...
Djuro

#88 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by Djuro »

Kako mi je drago za oslobađajuću presudu... :) .

Mislim, Hažani su dali suditi "najčistije" vojnike (uz Stipetića), u hrvatskoj vojsci.
Ako termnin "čist" može ići uz groznu stvar kao što je rat...
A Gotovina i Markač su baš bili ono - pravi vojnici.

Prave bitange su naravno u sjeni...i vjerojatno nikad neće odgovarati zato što su neku babu upucali na pragu
ili zapalili nečiju kuću...

Ali kod nas u HV je bilo kojekave fukare, ja bih im odmah isporučio jedno 10 bezveznih generala koji rata nisu vidjeli plus muljatore, počevši od generala Zagorca pa Čermaka i na dalje... samo neće ih Hag uzet...
ultima_palabra

#89 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by ultima_palabra »

duh_sa_sjekirom wrote:Ja smatram također da je "Oluja" bila legitimna vojna akcija, u kojoj je vojska jedne suverene i nezavisne države oslobađala svoju teritoriju od povampirenih velikosrpskih zvijeri.
Isto tako, za pojedinačne počinjene zločine treba kazniti primjereno sve one koji su te zločine počinili.
Međutim, ja se bojim da se ovo sve ne prelomi preko leđa BiH, odnosno da se sada, kao neka vrsta kompenzacije Srbima, ublaže kazne Karadžiću i Mladiću, pa čak ih se možda oslobodi i optužbe za genocid...
Tako je... sve se nekako prelamalo preko BiH.

S druge strane, ako tako gledamo, ovo povećava šanse da Praljak i šestorka budu osuđeni za UZP u BiH.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#90 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by plain vanilla »

poznanik wrote:
plain vanilla wrote:
A ovaj narod sa fotografije - nije hrvatski? Uprkos činjenici da na ovim područjima živi stotinama godina... :?

tako su Srbi napustili i Sarajevo, i Tuzlu i ...
doduse, ne u kolonama, ali su napustili
ko ih je otjerao? de ba
mali_balon

#91 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by mali_balon »

Alfons Kauders wrote:
poznanik wrote: A ovaj narod sa fotografije - nije hrvatski? Uprkos činjenici da na ovim područjima živi stotinama godina... :?

Oko 100,000 Srba napustilo je Grbavicu, Vogoscu, Ilidzu nakon i prije reintegracije.

Je li i to genocid?
Ja sam ga to i pitao, po njegovj logici vlasti federacije BiH su 1996 pocinile genocid
ma pusti pacijenta, pokazuje slike kolone trakotra i auta a ja ni rezervne ciste gace nisam uspio iznijeti nego sam bjezao samo da zivu glavu izvucem
Volio bi da nam poznanik da svoju definiciju genocida, znaci ne onu zvanicnu nego svoju, bas me zanima koja je
Last edited by mali_balon on 16/11/2012 11:38, edited 2 times in total.
ZADAR

#92 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by ZADAR »

plain vanilla wrote:
poznanik wrote:
plain vanilla wrote:

tako su Srbi napustili i Sarajevo, i Tuzlu i ...
doduse, ne u kolonama, ali su napustili
ko ih je otjerao? de ba
Po njemu srbija nije bila agresor ni na Bosnu jer tobože i tamo žive srbi, gdje su po prvi put poslije 2 svj. rata počinili genocid.
volta dzontra

#93 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by volta dzontra »

ultima_palabra wrote:
Skijaš wrote:Ako sud u Hagu odluči da su krivi, onda su krivi. Ako sutra odluči da nisu krivi, onda nisu krivi. Onaj ko dovodi u pitanje integritet suda u Hagu, dovodi u pitanje sve presude tog suda koji je ustvari uspostavljen da bi se došlo do istine koju niti jedna strana neće osporavati.

Zahvaljujući tome što se nije još neko vrijeme tražio kompromis, ja još uvijek imam rodbine za obići u USK.

Ja sam u jednog dede, Bošnjaka u Bihaću, vidio Gotovininu sliku u kući :D :D :D
Alfons Kauders

#94 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by Alfons Kauders »

Image

:D
miki.ba

#95 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by miki.ba »

duh_sa_sjekirom wrote:Ja smatram također da je "Oluja" bila legitimna vojna akcija, u kojoj je vojska jedne suverene i nezavisne države oslobađala svoju teritoriju od povampirenih velikosrpskih zvijeri.
Mislim da ce baš biti suprotno, EU ce Srbe i Srbiju poraziti na svim frontovima, presude, Kosovo, RS ... sve ce izgubiti pa tek onda uci u EU. :D
zambaklija

#96 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by zambaklija »

Shredder wrote:
zambaklija wrote:neznam šo vam je drago??Gotovina je bio protiv RBiH,Armije itd... :roll: što se mene tiče bogdo ga nikada pustili nisu :evil: p.s. Oluju nesmatram zločinačkom ;-)
Ko ti je to slag'o?
Pravda u ovom slučaju zadovoljena. Oluja nije bila zločinačka operacija!

PS Neko spomenu Plavšićku, ona je osuđena, druga je stvar što je dobila mizernu kaznu. To je ono što i najviše zamjeram ICTY-u - premale kazne. Ali najbitnije je da je dokazana istina.

fino stoji u onoj knjizi Državna tajna ;-)
ZADAR

#97 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by ZADAR »

volta dzontra wrote:
ultima_palabra wrote:

Ja sam u jednog dede, Bošnjaka u Bihaću, vidio Gotovininu sliku u kući :D :D :D
Zadarski Bošnjaci su jutros bili na ulicama sa suzama u očima i sa slikama generala Dudakovića
poznanik

#98 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:
Je li i to genocid?
Trolaš bezze @Alfons, porediš neuporedivo, i sam znaš da su "sarajevski" Srbi otišli po pozivu Krajišnika u toku i nakon reintegracije, ali - nakon uspostavljenog mira... :-) Oluja je ratna akcija, sa očitim etničkim posljedicama očišćenih teritorija Like, Banije i Korduna, sa hiljadama izbjeglica u BiH koji i danas ne mogu ili ne smiju da se vrate na svoje prijeratno, koji su uzurpirali "bosanske" kuće u koje sada ne mogu da se vrate Hrvati i Bošnjaci, zbog čega, djelomično, i ne može biti ispunjen Anex 7 "Daytona"...što je BiH odnijelo milione i milione maraka, itd.

Da hrvatski Srbi nisu formirali zbjegove, koliko bi ih preživjelo?
palermo

#99 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:
Tako je... sve se nekako prelamalo preko BiH.

S druge strane, ako tako gledamo, ovo povećava šanse da Praljak i šestorka budu osuđeni za UZP u BiH.
nema se šta u ovom slučaju prelomiti preko BiH.

Ne vjerujem da postoji bilo kakva mogućnost da herceg-bosanska šestorkla ne bude osuđena na dugogodišnje kazne.
Bit će zanimljivo čuti izjave čelnika HDZ-a BiH ovih dana. Ipak će oni morati imati na umu da tek predstoji presuda za udruženi zločinački poduhvat u BiH, čak bih se usudio reći da njima najmanje odgovara pvakva presuda ( u političkom smislu).

Inače, čestitke Hrvatima i generalima, složio bih se da je ovdje odbranjen princip prava na odbranu vlastite domovine.
Last edited by palermo on 16/11/2012 11:44, edited 1 time in total.
Warashii

#100 Re: Generali OSLOBOĐENI!!

Post by Warashii »

Zayebane su ove stvari :)
Mada Ante je branio svoju drzavu i u toj namjeri su uspjeli i svaka im cast za to. Kakve su namjere bile Srba u Hrvatskoj vidi se i dan danas u pojedinim mjestima gdje su Srbi ostali vecina u Hrvatskoj.
Cinjenica je da citava akcija jednostavno nije mogla proci bez nekih zlocina mada je to neka druga prica.
U svakom slucaju Gotovinu simpatise jedan veci dio stanovnika BiH valjda povezujuci ga sa generalima ARBiH i zbog tog radovanje i u BiH na ovakvu presudu.
Locked