viva_castro wrote:liquidhorse wrote:kada ce se odigrati? moze li sarajevo biti tolerantna sredina? prosle godine su polomljene kosti nekim ucesnicima queer festivala, ove godine filmski festival pomjeren radi ramazana da bi se na povrsini stvorila slika normalnog grada, jer da nije mozda bi se nekoga opet prebilo? u beogradu su otkazali gay paradu zbog prijetnje sovinista, a u sarajevu?
Tvoje objašnjenje pomjeranja film festivala zbog ramazana, i tvoja opsjednutost jednom takvom pojavom bi bila smijesta da nije tuzno i zalosno nafilovana predrasudama.
Šta si ti htio reć to Bog dragi zna...
Nazvati grad netolerantnom sredinom zbog čina tolerancije je isto kao i nazvati četnike antifašistima zbog njihovog fašizma, dakle apsurdno.
Vidiš, ekstremizam ni u jednom smijeru nije dobar, ni ultra-desnica ni ultra-ljevica nisu nikome donjeli ništa dobro, naručito zbog toga što su zasnovane na politici straha kakvu ti iskazuješ trenutno u svom stavu o ramazanu.
Tolerantna sredina se gradi tolerancijom, međusobnim uvažavanjem i poštivanjem, a ne principom: hebe me se, ako ti se ne sviđa ne gledaj". Naravno ima i toga, ali kao što rekoh nikada ekstremno.
Željeti "multietničan grad i misliti da je to grad u kom "ja mogu radit šta god hoću" je ludost. Nije ni čudo što Srbi i Hrvati masovno bježe iz Sarajeva. Jedna frakcija ih ne želi i ne uvažava, a druga misli da je suživot nešto ovakvo...
pomjerati festival zbog ramazana je sramno i licemjerno. time se zeli reci da je stil zivota jednih bolji od stila zivota drugih i da su jedni ravnopravniji od drugih. muslimanski stil zivota u ovom slucaju je postulat ponasanja premo kojem svi drugi treba da se prilagode kako bi ovi u rahatluku mogli da poste, ma nemoj? dokle god ja tebi ne idem u dzamiju ometati klanjnje nemam ja sta da se prilagodjavam i mjenjati svoje ponasanje, pa bile to queer manifestacije ili festivali, kako bi tebi bilo komotnije. niko ti u londonu nece zabraniti da postis ali nece ni zatvoriti neku galeriju jer ti se ne svidja. e to je multikulturalnost.[/quote]
Ah izvini, ja zaboravio, drugi put ćemo reći Reisu da pomjeri Ramazan, il ako već ne može, da makar onda pridrži mjesec da se ne okreće oko zemlje, makar dok ne prođe SFF. Nije problem
Razumijevanje na nivou.
Pojma ti nemaš o čemu govoriš, a kad nešto ne poznaš ne možeš ga kritikovati, osim kao najobičniji licemjer naravno.
Upravo je tvoja priča potvrda one moje rečenice, onog retoričkog pitanja: Ako nemamo smisla za toleranciju, otkud nam pravo da zahtijevamo suživot?! I da još pritome optužujemo "one anam" kako odbijaju suživot sa nama!
Ti si ekstrem samo drugom bojom prefarban. Primjetit ćeš da se tvoja izjava najviše poklapa sa onom Risovom: "Kome ba mi da se prilagođavamo?!"
Nije bitna ljuska jajeta, bitno je ono što je unutra, a u vama obojici je, čini se, nešto truhlo.[/quote]
pa ne trazim ni da se meni bilo ko prilagodjava. stvar u sekularnom demokratskom drustvu je jako prosta. ja gledam svoja posla a ti gledas svoja posla. ja ti ne govorim sta da radis ili ne radis u sta da vjerujes ili ne vjerujes i isto ocekujem od tebe. ja ne ugrozavam tebe, ti ne ugrozavas mene.
e sad, to sto tebi smeta ako ja pijem pivu, hodam ulicom u rozim tangama, citam marxa i nietzschea to stvarno nije moj problem. meni ne smeta ako ti postis, ides na dzumu i citas kuran. prema tome sta te briga sta ja radim.