Frustracija srpskog naroda

djape

Post by djape »

PetiKorpus wrote: Ja se samo pitam, kako bi Ti i Tebi slicni tek govorili da Dudakovic jeste napravio nesto uzasno (i njemu neprimjereno), kad govorite ovako, a oslanjate se na neke zamisljene sta bi, ako bi hipoteze.
isto kao i prema mladicu, milovanovicu, arkanu, legiji...&co
djape

Post by djape »

PetiKorpus wrote: Evo da Ti odgovorim. U Srbiji su mnogi vec u ratu, a i poslije rata "prenosili na svoje dete", da su "svi krivi, a samo mi Srbi dobri". Mnogi su u Srbiji govorili i "prenosili na svoju decu" da je "Srebrenica izmisljena". Koliko god da je Srebrenica tezak zlocin i genocid, tesko je i stalno ponavljanje Srba, da je taj genocid izmisljen.
slazem se sa tobom i meni su takvi stavovi sramotni i neshvatljivi.
medjutim, to ne znaci da cu zbog toga da promenim svoje misljenje i da se priklonim tom stavu, makar njih bilo 7 miliona

mada moram da primetim da sindrom "svi su drugi krivi samo mi nismo" postoji i u bih
naravno u drugoj konotaciji
ali to stalno vracanje na 92-95 ne moze da bude izgovor za sve nedace koje su se desile
u poslednjih 10 godina

PetiKorpus wrote: Ja jednostavno, ni u snu ne mogu da prihvatim da se u Srbiji jos uvijek zali za nedostignutom Velikom Srbijom, da se u Srbiji jos uvijek stotinama hiljada glasova nagradjuju nacionalne, radikalne, cetnicke stranke, da se u Srbiji jos uvijek skrivaju ratni zlocinci, a da se ista ta Srbija kao, eto, cudi zasto to neko tamo "ne zaboravlja i ne oprasta".
veruj mi, ni ja
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:
PetiKorpus wrote: Ja se samo pitam, kako bi Ti i Tebi slicni tek govorili da Dudakovic jeste napravio nesto uzasno (i njemu neprimjereno), kad govorite ovako, a oslanjate se na neke zamisljene sta bi, ako bi hipoteze.
Mladic = na njegovom skrivanju radi se organizovano, drugacije ne bi ovako dugo bio izvan domasaja pravde; pretpostavka da ziv nece dozivjeti sudjenje u Hagu, mogao bi previse kompromitirati odbranu Srbije.

Arkan = ubijen od strane podzemlja (mafijaskog ili drzavnog, u Srbiji je pitanje gdje jedno prestaje, a drugo pocinje).

Legija = uhapsen, otkrio nevjerovatne pojedinosti, upravo o vezama unutar podzemlja u Srbiji, veliko pitanje je koliko mu je vremena preostalo.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:
PetiKorpus wrote: Evo da Ti odgovorim. U Srbiji su mnogi vec u ratu, a i poslije rata "prenosili na svoje dete", da su "svi krivi, a samo mi Srbi dobri". Mnogi su u Srbiji govorili i "prenosili na svoju decu" da je "Srebrenica izmisljena". Koliko god da je Srebrenica tezak zlocin i genocid, tesko je i stalno ponavljanje Srba, da je taj genocid izmisljen.
slazem se sa tobom i meni su takvi stavovi sramotni i neshvatljivi.
medjutim, to ne znaci da cu zbog toga da promenim svoje misljenje i da se priklonim tom stavu, makar njih bilo 7 miliona

mada moram da primetim da sindrom "svi su drugi krivi samo mi nismo" postoji i u bih
naravno u drugoj konotaciji
ali to stalno vracanje na 92-95 ne moze da bude izgovor za sve nedace koje su se desile
u poslednjih 10 godina

PetiKorpus wrote: Ja jednostavno, ni u snu ne mogu da prihvatim da se u Srbiji jos uvijek zali za nedostignutom Velikom Srbijom, da se u Srbiji jos uvijek stotinama hiljada glasova nagradjuju nacionalne, radikalne, cetnicke stranke, da se u Srbiji jos uvijek skrivaju ratni zlocinci, a da se ista ta Srbija kao, eto, cudi zasto to neko tamo "ne zaboravlja i ne oprasta".
veruj mi, ni ja
Vezano za "stalno vracanje na 92-95".

Da je Srbija, kojim slucajem, odmah pocela da rasciscava sa svojom mutnom prosloscu, a ne da nastavlja fabrikovanje istorije na nacin kako je to radila i tokom rata, ne bi bilo ni potrebe ni razloga da se "stalno vracamo". Ovako, Srbija NI DANAS u vecini nije nacisto sta je bilo u Srebrenici.

Sta bi trebalo? Da se prestane govoriti o genocidu u Srebrenici?

Ne moze.

Moramo da se "vracamo".
djape

Post by djape »

PetiKorpus wrote:
djape wrote:
Mladic = na njegovom skrivanju radi se organizovano, drugacije ne bi ovako dugo bio izvan domasaja pravde; pretpostavka da ziv nece dozivjeti sudjenje u Hagu, mogao bi previse kompromitirati odbranu Srbije.

Arkan = ubijen od strane podzemlja (mafijaskog ili drzavnog, u Srbiji je pitanje gdje jedno prestaje, a drugo pocinje).

Legija = uhapsen, otkrio nevjerovatne pojedinosti, upravo o vezama unutar podzemlja u Srbiji, veliko pitanje je koliko mu je vremena preostalo.
a sta bi bio dudakovic da je pocnio zlocine poput etnickog ciscenja ili ratnih zlocina?
ubica, kriminalac...poput gorenavedenih i njima slicnih bez obzira, kako se zovu
Bulbull

Post by Bulbull »

Bosnjaci su narod koji je dozivio golgotu u svim ratovima. Ali ono sto je interesantno je da Bosnjaci nikad nisu imali ekstremne stavove ili ekstremne organizacije, poput, cetnika, ustasa, ss-ovaca...
Bosnjaci su pokazli bezbroj puta da su miroljubiv narod. Da postuje i uvazavaju druge. Za razliku od srba...
Silajdzic je u subotu rekao ono sto mi svi znamo " da se srpska djeca odgajaju na pogresnoj mustri. Odgajaju se da bi mrzila, Bosnjake (Turke), Albance, Hrvate ... Oni se uce da su oni nebeski narod...)
Odatle pocinju srpske frustracije, srpski mitovi o ugrozenosti...
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

djape wrote:
PetiKorpus wrote:
djape wrote: isto kao i prema mladicu, milovanovicu, arkanu, legiji...&co

a sta bi bio dudakovic da je pocnio zlocine poput etnickog ciscenja ili ratnih zlocina?
ubica, kriminalac...poput gorenavedenih i njima slicnih bez obzira, kako se zovu
Eeeeee. Upravo to je ta razlika. Sta bi bio da je. Ali nije.

U Dudakovicevoj komandi bilo je i Bosnjaka i Hrvata i Srba, cak i Slovenaca. Jedna od rijetkih multietnickih komandi u BiH u toku rata.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Bulbull wrote:Bosnjaci su narod koji je dozivio golgotu u svim ratovima. Ali ono sto je interesantno je da Bosnjaci nikad nisu imali ekstremne stavove ili ekstremne organizacije, poput, cetnika, ustasa, ss-ovaca...
Bosnjaci su pokazli bezbroj puta da su miroljubiv narod. Da postuje i uvazavaju druge. Za razliku od srba...
Silajdzic je u subotu rekao ono sto mi svi znamo " da se srpska djeca odgajaju na pogresnoj mustri. Odgajaju se da bi mrzila, Bosnjake (Turke), Albance, Hrvate ... Oni se uce da su oni nebeski narod...)
Mozda, iako je to vrlo tesko naci, postoji neka dzamija na teritoriji RS-a koja nije minirana srusena, unistena (neke dzamije su rusene cak i sajlama!).

Toliko (od Srba) omrznuti Turci u 500 godina nisu srusili sve crkve i manastire u Srbiji. Postoje crkve i manastiri koji su obnavljani od strane Otomanskog carstva.

Ali, za cetiri godine us RS-u su unistene skoro sve dzamije. Neko ce reci, to je uradio nepoznati pocinilac. E, pa zasto policija RS-a zasluzuje da postoji, ako ne moze otkriti, naci, uhapsiti ama bas nijednog "nepoznatog pocinioca"?

Ja ne idem ni u dzamiju ni u crkvu. Ali, smeta mi da se RS formirala na potpunom unistenju svega sto nije srpsko i pravoslavno. Ne samo da mi smeta nego je to jedna odvratna, fasisticka tvorevina, koja ne zasluzuje da postoji ni prema kakvom kriteriju. Sta to Dodik zeli da kaze? Da su Srbi izgradili RS. Eeee, Dodiku, koji Srbi i kako? Kojim sredstvima. Koliko je ljudi stradalo? Mracna Ti ta tvorevina Milorade.

Znam ja Milorade da ces se Ti uhvatiti Daytona ko .... Ali, postoji zakon iznad zakona. RS je u svom stvaranju prekrsila sve zakone koji postoje.
pesak

Post by pesak »

09-03-2007
INTERVJU VESNE PEŠIĆ: CILJ NIJE DA JEDNI DRUGIMA DAJEMO POGRDNA IMENA / Izvor: Evropa

Cilj nije poenta da jedni drugima dajemo pogrdna imena, nego da Srbija postane normalna, moderna država, rekla je Vesna Pešić, član Glavnog odbora GSS i poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije u intervjuu za nedeljnik Evropa
EVROPA: Da li je otkriveno ko vam je gađao prozor?

PEŠIĆ: Nije otkriveno, ali ću se raspitivati o istrazi.

EVROPA: Šta mislite, zašto je to neko uradio?

PEŠIĆ: Zato što se vodi propaganda da smo mi neki izdajnici koji prodaju 15 odsto naše teritorije, najsvetije zemlje. Pravi se sve tvrđa i tvrđa atmosfera zato što ovom zemljom i dalje vlada ideologija. I to nacionalistička. A ona je, to znate, uvek najekstremnija. To je gore nego komunistička ideologija. Hitler je ipak bio gori od Staljina, meni se čini.

EVROPA: Osećate li se kao izdajnik?

PEŠIĆ: Gluposti. Kako to da naše patriote nemaju nacionalni ponos da se zapitaju zašto smo mi poslednji u Evropi? Zašto se Srbija ne uklapa ni u kakav međunarodni poredak? Ako je Albanija potpisala Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, ako je Bugarska u EU, gde je Srbija? Kako to da nikako ne možemo da se stabilizujemo, uhvatimo pravac razvoja i nijedan pravni standard nam ne odgovara?

EVROPA: Petnaest odsto teritorije nije mala stvar.

PEŠIĆ: Prvo hoćemo teritorijalni kriterijum kada je Kosovo u pitanju – to je naša teritorija, ali tamo ne žive Srbi, nego Albanci. Ali hoćemo i Viroviticu i Karlobag zato što su tamo živeli Srbi, i to u manjini. Pa sad birajte – teritorijalni ili etnički kriterijum. Ne, za nas važi svaki kriterijum, i nijedan. To je srpski nacionalizam. To je najstrašniji nacionalizam jer za njega nema rešenja i zato je postao tlačiteljski i autoritaran. Za svakog ko ima gram razuma u glavi i hoće nešto pristojno da napravi od Srbije ovde se i dalje kaže da je izdajnik. A pošto imate ljude koji su osiromašeni, o kojima vlast koja se utalila s tajkunima ne vodi brigu, nego podstiče te zapaljive ideologije, onda im neko javi „to je taj izdajnik“, i da bi iskalili bes, to čine kroz agresivnost.

EVROPA: Žarko Korać se jednom požalio da ga ljudi na ulici stalno grde. Kako na vas reaguju obični ljudi, jeste li imali takva iskustva?

PEŠIĆ: Ne. Najčešće ljudi reaguju okej. Ponekad vidim da je neko neprijateljski raspoložen, pretpostavljam da su to navijači radikala, ne znam. Ali, uglavnom lepo pričaju sa mnom. U poslednje vreme ima malo više tog mrkog gledanja. Ljudima je teško da shvate da moraju da misle svojom glavom, pogotovo u društvu gde su mediji kontrolisani, gde se alternativa teško probija, pa da na osnovu toga stvaraš svoje mišljenje. Kod nas je društvo slabo. Kada bi ljudi stajali u redu i ako bi neko rekao da će tu saseći glave, mislim da se niko iz tog reda ne bi makao i ne bi ništa pitao. Naravno da je to preterivanje. Mi smo društvo koje ne kontroliše vlast. Ima ljudi koji i dalje veruju da će Srbi, kao što piše u programu SRS-a, jednom, kada se poklope istorijske zvezde, stići do Virovitice, iako su to pretenzije na drugu nezavisnu državu. To je to srpsko ludilo. Oni ne razmišljaju o razvoju u dubinu, nego maštaju o Dušanovom carstvu. Ponekad sam zadivljena kada vidim koliko ima normalnih ljudi.

EVROPA: Jednom ste rekli da Srbi nisu uspeli da stvore političku zajednicu. Zašto je tako?

PEŠIĆ: Zato što živimo u plemenskoj, krvnoj zajednici.

EVROPA: Šta to znači, u čemu je razlika?

PEŠIĆ: Politička zajednica zasnovana je na građanskim i političkim pravima pojedinca. Vi ste član političke zajednice tako što kao građanin određujete kako će se vladati u vašoj zemlji. A po našem ustavu, manjine su građani, a mi smo pleme. Narod, ako se ne definiše kao skup pojedinaca sa svojim pravima, nema nikakav subjektivitet.

EVROPA: Da li se vi osećate kao Srpkinja?

PEŠIĆ: Pa naravno, ali ne kao pripadnica plemena. Hoću da budemo politička zajednica gde ćemo mi kao građani odlučivati kako će izgledati naši zakoni, kako ćemo rešavati određena pitanja, gde ćemo svi biti ravnopravni.

EVROPA: Da li se osećate samo kao građanin Srbije ili osećate pripadnost tom, za vas imaginativnom pojmu srpskog naroda, srpstva?

PEŠIĆ: Pripadnost srpstvu svakako ne. Kad govorite o srpstvu, znači da postoji nekakva supstanca koja je srpska i da treba da se vodi neka supstancijalna politika; da će vladati onaj koji će se najviše drati da je najveći Srbin, a to je onaj koji bi najviše voleo da ratujemo hiljadu godina da bismo napravili Dušanovo carstvo. Ja, naravno, prihvatam svoje srpsko poreklo, jezik, kulturu. To je potpuno prirodno i možete istovremeno reći da imate osećanje tog porekla i da želite modernu državu u kojoj učestvuju svi građani, bez obzira na poreklo.

EVROPA: Rekli ste da svaka vlast u Srbiji teži ideološki da pokori. Koja je vaša ideologija, ili je vaša politika bez ideologije?

PEŠIĆ: Moguća je politika bez ideologije. Bez ideologije ste onda kada ste napravili Ustav ili vrednosni sistem gde je država organizovana isključivo u skladu s pravom, a sve ideologije su u utakmici prema određenim pravilima igre. Znači, vladaju pravila i procedure, a ne određene ideologije. A mi živimo u društvu u kojem još postoji vladajuća ideologija.

EVROPA: I vi pokušavate da nametnete svoju ideologiju kao vladajuću.

PEŠIĆ: Pa nije tako. To nije ideologija, nego vladavina racionalnog prava. Ovde političke elite neće da se podvrgnu vladavini prava, i tome jako služe ideologije jer kažu: „Šta ima veze braća Bitići“; „Šta, Albanac, pa njih treba pobiti što više!“. Mi nismo stigli do toga da je ljudsko biće ljudsko biće bez obzira na to ko je. Ako je to vama ideologija, u redu. Te što mene zovu izdajnikom, ja njih zovem idiotima. Ali nije valjda poenta da jedni drugima dajemo pogrdna imena, nego da razmišljamo kako će Srbija da postane normalna, moderna država.

EVROPA: Pretpostavljam da ste to hteli da postignete predlogom rezolucije o Srebrenici. Šta bi Srbija dobro dobila od donošenja vaše rezolucije u skupštini?

PEŠIĆ: Imala bi mnogo dobrog jer bismo pokazali da smo prevazišli tu plemensku svest zbog koje niko živ ne zna šta da radi s nama. Na primer, Mića Danojlić kaže moje pleme, a živi 30 godina u Parizu, gde je građanin, a ovde je pleme. Vrlo lepo, hvala mu. Ovom rezolucijom treba da pokažemo da je nama teško što je izvršen genocid u Srebrenici. Predstavili bismo se u čovečnijem svetlu nego dosad. Kakve su to vrednosti u kojima mi živimo, u kojima se relativizira zločin? Da vam neko ubije dete, je li to vama okej? Ako hoćete da vlada norma da se to ne može raditi, onda to mora da važi i za tuđu decu. Ali budući da se ovde još misli da ubiti tuđe dete nekako baš i nije zločin, bilo bi dobro da donesemo tu rezoluciju, da pokažemo da to ne treba raditi.

EVROPA: Ali u presudi Međunarodnog suda pravde piše, citiram: „Srbija nema odgovornost za genocid u Srebrenici“, a Čedomir Jovanović je rekao da mi treba da „priznamo genocid koji je počinjen u naše ime i da priznamo odgovornost“.

PEŠIĆ: Srbija je kao država oslobođena optužbe da je počinila genocid, ali je presuda potvrdila da je srpska strana u Srebrenici počinila genocid, odnosno da je Mladić odgovoran za genocid. Dakle, dokazan je genocid u Srebrenici, ali nije dokazano da je država Srbija planirala taj genocid. Pa zar nije normalno da priznamo to i da se izvinimo žrtvama?

EVROPA: U presudi piše da „Srbija nije odgovorna za Srebrenicu“.

PEŠIĆ: Ali Srbi su odgovorni, odnosno Vojska Republike Srpske! To vaše pleme čiju smo vojsku podržavali.

EVROPA: Niko u Srbiji na izborima nije glasao za Ratka Mladića.

PEŠIĆ: Mi moramo priznati da je izvršen genocid, evo, da kažemo u Tunguziji, jer je to presudio sud UN. Vi ne smete da relativizujete genocid u Srebrenici. Ali i Konvencija o genocidu ima više tih članova – za nameru, saučesništvo, pomaganje i za sprečavanje i kažnjavanje. Organi države Srbije su, prema presudi, odgovorni za poslednje dve stavke – da nismo sprečili genocid koji se pripremao i da nismo isporučili Hagu one koji su odgovorni.

EVROPA: Što jednostavno ne glasate za Tadićevu rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici nego ste napravili svoju? Hoćete da to iskoristite u marketinške svrhe?

PEŠIĆ: Pa gde je ta Tadićeva rezolucija?

EVROPA: Najavio ju je, valjda će je podneti.

PEŠIĆ: A što on ne prihvati našu? Kakvo vam je to pitanje? Onda možete da me pitate i što ne bismo glasali za rezoluciju radikala. Zašto mislite da se naša ne razlikuje od Tadićeve rezolucije? Ovo je veoma dobro napisan tekst. Demokratska stranka ne mora da gubi vreme, može da se saglasi sa ovom rezolucijom, koju su pisali naši najbolji stručnjaci.

EVROPA: U tekstu rezolucije zahtevate da Srbija Bosni da simboličnu reparaciju. Šta to konkretno znači?

PEŠIĆ: To je to, da se u skupštini izglasa rezolucija. A videli ste koja je to sirotinja tamo; može i da se finansijski pomogne ta sirotinja koja je stradala, čisto na humanitarnoj osnovu.

EVROPA: Ko da im pomogne, država Srbija?

PEŠIĆ: Naravno, zašto ne? Ali glavna simbolika je ta rezolucija.

EVROPA: Pominje se i da se Srbija obavezuje da će poštovati teritorijalni integritet BiH. Otkud ta stavka u tekstu koji se bavi sasvim drugim pitanjem?

PEŠIĆ: Moram da vas kontrolišem. Gde to piše? Da nađem prvo tekst rezolucije.

EVROPA: Piše u članu četiri, koji kaže: „Narodna skupština i svi državni organi Republike Srbije vodiće unutrašnju i spoljnu politiku na temeljima poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta BiH“.

PEŠIĆ: Evo, sad ću vam objasniti. Do genocida u Bosni došlo je zato što je ona bila međunarodno priznata 1992. godine, a mi nismo priznali njen teritorijalni integritet. Naša rezolucija znači da mi težimo smirivanju tla, dobrosusedskim odnosima i isključivanju budućih ratova, da priznamo da te granice postoje i da se za njih više neće ratovati. Radikali i još neke stranke ne priznaju te međunarodno priznate granice, ni Hrvatske ni Bosne i Hercegovine. U tom slučaju, mi smo pretnja svakom drugom.

EVROPA: Da li biste priznali Republiku Srpsku ako održe referendum i reše da se izdvoje iz BiH?

PEŠIĆ: Ne mogu da zamislim da oni sad održe referendum i otcepe se jer je BiH međunarodno priznata država.

EVROPA: To je jedna od opcija koja se pominje u okviru pregovora o Kosovu.

PEŠIĆ: To je ono o čemu govorim – ako nama uzmu, mi ćemo da uzmemo nekom drugom. To nije dobra logika. Međunarodna zajednica je mnogo uložila u Bosnu, drugi ljudi su radili zbog toga što smo se mi na Balkanu tukli i utrošili velika sredstva, i mi sada to sve treba da srušimo, tu mirovnu strukturu koju su napravili? BiH je priznata država i ne bi više trebalo mahati širenjem teritorija. Nemamo stanovništvo ni za ovu teritoriju.

EVROPA: U tekstu vaše rezoluciji kaže se da će „Srbija goniti i kažnjavati sve koji šire versku, nacionalnu i rasnu mržnju ili netrpeljivost“. Hoćete li goniti i vaše pristalice koji viču Spasi Srbiju i ubij se, Koštunice?

PEŠIĆ: Ja se ne slažem s bilo kakvim preterivanjima. Nisam volela ni kad se to govorilo za Miloševića. To mi je bilo glupo, ali to ne možete da kontrolišete. Tako je glupa ta pesma; to pevaju oni navijači koji su veoma agresivni, to je od njih preuzeto. Ali, to ne možete da sprečite.

EVROPA: Možete da ih kaznite.

PEŠIĆ: Ne mogu ja njih da hapsim. Eto, neka ih hapse zbog toga, ako mislite da treba. Ja to ne odobravam, to je u najmanju ruku primitivizam. Ako se to na sudu dokaže kao govor mržnje, naravno, zakon važi za sve. Ali kod nas još niko za to nije odgovarao.

EVROPA: Zašto je LDP osudio održavanje demonstracija u Beogradu povodom Ahtisarijevog plana za Kosovo?

PEŠIĆ: Zato što se ovde narod pogrešno pumpa da bude iracionalan. Politika nije predominantno emocionalna sfera. To je racionalna sfera. Ponekad ima i emocija, videli smo revolucije u svetu, ali država treba da vodi racionalnu politiku.

EVROPA: A šta je racionalno? Nezavisnost Kosova?

PEŠIĆ: Imamo pregovaračku ekipu. Što se sada upumpavaju tolike emocije i draži narod? U politici treba da razmišljaš šta ti je interes. Emocije su za porodicu, za ljubavne odnose, prijateljstva, a ne za društvo i politiku.

EVROPA: Dobro, šta je sada interes kada je Kosovo u pitanju?

PEŠIĆ: Ne mogu o tome da pričam.

EVROPA: Ranije ste se zalagali za podelu Kosova.

PEŠIĆ: Pa dobro, da vam kažem, smatrala sam da postoji nekakva teritorija koju Priština ne kontroliše. To je realno stanje. Smatrala sam da je prilagođavanje granica realno i ne verujem da će Priština uspostaviti vlast na tom delu Kosova.

OPOZICIJA

Petrović nas zloupotrebljava

EVROPA: Postignut je načelni dogovor DS-a i DSS-a o vladi. Znači li to da ste definitivno ispali iz kombinacije za vladu?

PEŠIĆ: Kako može LDP da uđe u vladu?

EVROPA: Dobili ste poziv od DS-a.

PEŠIĆ: To Dušan Petrović stalno govori, ali više maše nama da bi otupeo nezadovoljstvo birača DS-a koji ne vole Koštunicu, a koje će možda morati da iznevere. Mi smo rekli da nećemo u vladu s DSS-om, a što DS i dalje to ponavlja, to je za ne daj bože, ako mandat ne dobije Đelić nego Koštunica. Reč je o balansiranju njihove sopstvene pozicije, a s nama nema mnogo veze, jer naša koalicija i DS nemaju većinu.

EVROPA: A i vama se više isplati da sada budete u opoziciji. Jednom ste rekli da se politika ne vodi samo kroz vlast i ministarstva, da je bitan politički uticaj.

PEŠIĆ: Sigurno. I vi vodite politiku kroz novine, a niste na vlasti.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Nakon zadnjih 17 godina patnji i stradanja jedini koji su isfrustrirani su bosnjaci i srbi na prostoru bivse SFRJ..ni jedni ni drugi nece svoje frustracije izlijeciti ako naskode onim drugima i time dobiju kompezaciju za svoje frustracije....jedini izlaz je ponistenje one ideologije koja je dovela do tih frustracija...
borisdj

Post by borisdj »

PetiKorpus wrote:
Bulbull wrote:Bosnjaci su narod koji je dozivio golgotu u svim ratovima. Ali ono sto je interesantno je da Bosnjaci nikad nisu imali ekstremne stavove ili ekstremne organizacije, poput, cetnika, ustasa, ss-ovaca...
Mozda, iako je to vrlo tesko naci, postoji neka dzamija na teritoriji RS-a koja nije minirana srusena, unistena (neke dzamije su rusene cak i sajlama!).

Toliko (od Srba) omrznuti Turci u 500 godina nisu srusili sve crkve i manastire u Srbiji. Postoje crkve i manastiri koji su obnavljani od strane Otomanskog carstva.

Ali, za cetiri godine us RS-u su unistene skoro sve dzamije. Neko ce reci, to je uradio nepoznati pocinilac. E, pa zasto policija RS-a zasluzuje da postoji, ako ne moze otkriti, naci, uhapsiti ama bas nijednog "nepoznatog pocinioca"?

Ja ne idem ni u dzamiju ni u crkvu. Ali, smeta mi da se RS formirala na potpunom unistenju svega sto nije srpsko i pravoslavno. Ne samo da mi smeta nego je to jedna odvratna, fasisticka tvorevina, koja ne zasluzuje da postoji ni prema kakvom kriteriju. Sta to Dodik zeli da kaze? Da su Srbi izgradili RS. Eeee, Dodiku, koji Srbi i kako? Kojim sredstvima. Koliko je ljudi stradalo? Mracna Ti ta tvorevina Milorade.

Znam ja Milorade da ces se Ti uhvatiti Daytona ko .... Ali, postoji zakon iznad zakona. RS je u svom stvaranju prekrsila sve zakone koji postoje.
Meni je žao što tebi smeta RS al vi ste pristali na nju dejtonom.
I da bude jasno svima niko nju neće niti može ukinuti koliko god to nekom smetalo.
Koliko ti voliš RS toliko ću ja BIH(možda znaš čija je izjava al se slažem sa njom ).
Isto tako koliko god Srbi hoće nezavisnu RS to ne ide jer ne daju stranci.

Pa kad već moramo biti u istom loncu ajd barem da sarađujemo i da se okrenemo ekonomiji i razvijanju privrede a ne da se prepucavamo i svađamo iako to ništa ne mjenja.
Pa da mi prekinemo priču o referendumu a vi o ukidanju i možda nešto i bude od ove države.
Maksim

Post by Maksim »

Borise, ne mozes ti razgovarati o gospodarstvu u drzavi koja mora placati tolike adminstracije. Drzava BiH, entiteti, kantoni, distrikt, opcine...... i ti bi o gospodarstvu? Citavom svijetu je jasno da u BiH divljaci iz sva tri naroda ne zele da zive zajedno i sa samim time BiH ne moze egzistirati kakva je uvijek bila. Ali, RS ce nestati iz jednog razloga: Medjunarodna zajednica ne zeli snositi odgovornost za utemeljenje jedne fasisticke tvorevine koja je pred kraj 20. stoljeca u Evropi nastala genocidom. Oni ne zele da u historijskim knjigama u buducnosti pise da su kumovali u svemu ovome. RS je samo prelazno stanje da se divljaci smire, jer bilo je previse klanja za onoliko malo vremena.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

da bude jasno svima niko nju neće niti može ukinuti koliko god to nekom smetalo.
Ako manji entitet bude tretiran kao privatno vlasnistvo jednog naroda, polako ce nestati s lica zemlje. Ako manji entitet bude administrativna jedinica u kojem su sva tri naroda istinski konstitutivna, nece biti razloga da se radi na unistavanju istog. Hoce li dakle manji entitet opstati, zavisi od tog hoce li se isti svojatati od strane veceg dijela srpskog naroda, izmanipulisanog strahom od ustaskodzihadske zavjere. Drzavi lojalni gradjani to zapisavanje teritorije nece tolerisati, niti se od njih to treba ocekivati.
borisdj

Post by borisdj »

Maksim wrote:Borise, ne mozes ti razgovarati o gospodarstvu u drzavi koja mora placati tolike adminstracije. Drzava BiH, entiteti, kantoni, distrikt, opcine...... i ti bi o gospodarstvu? Citavom svijetu je jasno da u BiH divljaci iz sva tri naroda ne zele da zive zajedno i sa samim time BiH ne moze egzistirati kakva je uvijek bila. Ali, RS ce nestati iz jednog razloga: Medjunarodna zajednica ne zeli snositi odgovornost za utemeljenje jedne fasisticke tvorevine koja je pred kraj 20. stoljeca u Evropi nastala genocidom. Oni ne zele da u historijskim knjigama u buducnosti pise da su kumovali u svemu ovome. RS je samo prelazno stanje da se divljaci smire, jer bilo je previse klanja za onoliko malo vremena.
Kao prvo tolika administracija je isključivo zbog Federacije. U RS postoji republička i opštinska vlast kao u svim državama s tim da neke imaju i regionalnu. Pošto mi imamo u državnu tj. BIH onda je republička u stvari regionalna. Međutim Federacija ima i četvrti nivo tj. kantonalnu ( 10 kantona i svaki ima ministarski kabinet).
Najbolje bi bilo da se u federaciji stvore 2 entiteta,bošnjački i hrvatski a ukinu katoni.
Tako bi imali jednu državnu, 3 entitetske i opštinsku vlast što je podnošljivo i održivo. Eto nam ustavne reforme.
Može se i policija lako riješiti.
BIH policija sa jedinstvenim finansijama koja bi se dijelila na tri 3 entitetske tj. regionalne policije a upravu bi činio savjet (ministri 3 entiteta, direktor dgs-a i sipe). Sve u svemu nešto slično vojsci samo funkcionalnije.

Sad kad pogledam ovo skontam da sam ja za 10 min našao rješenje za reformu ustava i policije koje bi trebalo biti prihvatljivo za sve a ovi političari uz ogromnu platu godinama nemaju rješenja.

Ja tebi ne mogu zabraniti da želiš nestanak Republike Srpske al želje nisu isto što i stvarnost. Danas niko u međunaronoj zajednici ne spominje nestanak RS, ni ne razmišljaju o tome.
Čak je i Švarc Šiling nedavno rekao da je Republika Srpska trajna pa čak da ova presuda o genocidu nema nikakve veze sa RS, tj. da bi to mogao biti povod za ukidanje.
Poenta je da se RS ne može ukinuti bez saglasnosti srpskog naroda ili po tvome 'divljaka' a tu saglasnost nećete dobiti nikad. Pa vam predlažem da prihvatite ovo što imate.

Mi praktično ne moramo prihvatiti ovu reformu ustava i policije jer nam je i ovako dobro al smo spremni na kompromis, da vidim jeste li vi???
borisdj

Post by borisdj »

Jastreb35 wrote:
da bude jasno svima niko nju neće niti može ukinuti koliko god to nekom smetalo.
Ako manji entitet bude tretiran kao privatno vlasnistvo jednog naroda, polako ce nestati s lica zemlje. Ako manji entitet bude administrativna jedinica u kojem su sva tri naroda istinski konstitutivna, nece biti razloga da se radi na unistavanju istog. Hoce li dakle manji entitet opstati, zavisi od tog hoce li se isti svojatati od strane veceg dijela srpskog naroda, izmanipulisanog strahom od ustaskodzihadske zavjere. Drzavi lojalni gradjani to zapisavanje teritorije nece tolerisati, niti se od njih to treba ocekivati.
Ako nisi znao u Republici Srpskoj sva tri naroda su konstitutivna i ustavom a i u praksi jer i u opštinskim i republičkim vlastima mora biti određen procenat Bošnjaka i Hrvata, za razliku od Federacije gdje Srbe možeš izbrojati na prse jedne šake.
Maksim

Post by Maksim »

borisdj wrote:
Maksim wrote:Borise, ne mozes ti razgovarati o gospodarstvu u drzavi koja mora placati tolike adminstracije. Drzava BiH, entiteti, kantoni, distrikt, opcine...... i ti bi o gospodarstvu? Citavom svijetu je jasno da u BiH divljaci iz sva tri naroda ne zele da zive zajedno i sa samim time BiH ne moze egzistirati kakva je uvijek bila. Ali, RS ce nestati iz jednog razloga: Medjunarodna zajednica ne zeli snositi odgovornost za utemeljenje jedne fasisticke tvorevine koja je pred kraj 20. stoljeca u Evropi nastala genocidom. Oni ne zele da u historijskim knjigama u buducnosti pise da su kumovali u svemu ovome. RS je samo prelazno stanje da se divljaci smire, jer bilo je previse klanja za onoliko malo vremena.
Kao prvo tolika administracija je isključivo zbog Federacije. U RS postoji republička i opštinska vlast kao u svim državama s tim da neke imaju i regionalnu. Pošto mi imamo u državnu tj. BIH onda je republička u stvari regionalna. Međutim Federacija ima i četvrti nivo tj. kantonalnu ( 10 kantona i svaki ima ministarski kabinet).
Najbolje bi bilo da se u federaciji stvore 2 entiteta,bošnjački i hrvatski a ukinu katoni.
Tako bi imali jednu državnu, 3 entitetske i opštinsku vlast što je podnošljivo i održivo. Eto nam ustavne reforme.
BIH policija sa jedinstvenim finansijama koja bi se dijelila na tri 3 entitetske tj. regionalne policije a upravu bi činio savjet (ministri 3 entiteta, direktor dgs-a i sipe). Sve u svemu nešto slično vojsci samo funkcionalnije.

Sad kad pogledam ovo skontam da sam ja za 10 min našao rješenje za reformu ustava i policije koje bi trebalo biti prihvatljivo za sve a ovi političari uz ogromnu platu godinama nemaju rješenja.

Ja tebi ne mogu zabraniti da želiš nestanak Republike Srpske al želje nisu isto što i stvarnost. Danas niko u međunaronoj zajednici ne spominje nestanak RS, ni ne razmišljaju o tome.
Čak je i Švarc Šiling nedavno rekao da je Republika Srpska trajna pa čak da ova presuda o genocidu nema nikakve veze sa RS, tj. da bi to mogao biti povod za ukidanje.
Poenta je da se RS ne može ukinuti bez saglasnosti srpskog naroda ili po tvome 'divljaka' a tu saglasnost nećete dobiti nikad. Pa vam predlažem da prihvatite ovo što imate.

Mi praktično ne moramo prihvatiti ovu reformu ustava i policije jer nam je i ovako dobro al smo spremni na kompromis, da vidim jeste li vi???
Da na pocetku samo kratko pojasnim da sa divljacima nisam mislio samo na Srbe nego i ostala dva naroda, kofol konstitutivna.

Sljedece, necu ulaziti u diskusije o tri entiteta, to se vec vodi i kroji 15 godina, jer to upravo i jest dogovor Tudjmana i Milosevica a taj plan je vjetar davno odnio. Sa reformama ustava se misli na smanjenje adminstracija a ne stvaranje novih ili ostavku ovakvog stanja, samo u drugacijoj formi. Medjunarodna zajednica ima samo jedan koncept policije u BiH a to jeste zajednicka i tocka. Ti bi da imas tri policije sto nema ni u jednoj Americi koja ima 50 drzava. Ti bi da imas svoju srpsku policiju ali da je placaju svi zajedno.

Moja zelja da RS nestane ne bazira na nekakvoj zelji da nestane nesto srpsko u BiH. Svatko tko u sebi ima nesto logicnog razmisljanja i humanosti u 21. stoljecu ne moze prihvatiti jednu tvorevinu koja je znas sam kako stvorena i koja nema nikakvu povijesnu proslost na tlu BiH kao npr. Kosovo u Srbiji. RS je osnovana protiv volje dva druga naroda a ti spominjes zelju ukidanja RS protiv volje jednog naroda dok zelja dva druga naroda npr. s nestankom RS nije i nestanak srpskog naroda iz BiH dok krojaci RS tu paradrzavu i jesu osnovali s ciljem istrebljenja Hrvata i Bosnjaka sa tog dijela BiH. Ne mogu politicari iz RS danas glumiti neke moderne demokrate dok su do jucer bili okorjeli fasisti i jos inzistirati na egzistenciji RS u kojoj su Bosnjaci i Hrvati samo formalno konstitutivni sto nije i u praksi i kojoj je tvorac ratni zlocinac Radovan Karadzic sa svojim Godfather-om Slobodanom Milosevicem, takodjer covjekom kojem se sudilo za ratni zlocin. Zar te nije malo sramota, Borise? RS nije "normalno" nastala drzava kao Slovacka od Cehoslovacke. Slovacka je postojala, a RS nikada niti su Srbi bili apsolutna vecina na tlu danasnje RS. Bas u suprotnom, na tlu pola RS-a su procentualno bili manje zastupljeni od Bosnjaka.

Svijet nije ni priznao ni NDH, koja je slicno nastala, pa nece ni RS. A pitanje je da li ce i Kosovo priznati, jer ni Kosovo nije zasluzilo neovisnost.
Maksim

Post by Maksim »

borisdj wrote:
Jastreb35 wrote:
Ako nisi znao u Republici Srpskoj sva tri naroda su konstitutivna i ustavom a i u praksi jer i u opštinskim i republičkim vlastima mora biti određen procenat Bošnjaka i Hrvata, za razliku od Federacije gdje Srbe možeš izbrojati na prse jedne šake.
I da jos nesto dodam: mnogo Srba se pak vratilo u jugozapadnu Bosnu, naime, u opcine kao Glamoc, Drvar, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac a koliko je Srba je ostalo u Sarajevu i Tuzli npr. U samoj Tuzli danas zivi sigurno oko 12.000 Srba koji su cijeli rat proveli tu a 6.000 su napustili Tuzli iz vjerojatno njima poznatih razloga. Srba ima sigurno vise u Federaciji nego Bosnjaka i Hrvata i Jevreja zajedno u RS-u.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

borisdj wrote:
Jastreb35 wrote:
Da propusta u administraciji veceg entiteta ima, to je svima jasno. To se medjutim ne moze koristiti da bi se relativiziralo insistiranje na jednonacionalnim obiljezjima, policiji pod kontrolom jednog naroda i slicno. kakav je grb Krstan Simic predlozio umjesto postojeceg grba manjeg entiteta ? Onaj srbijanski, jer na njemu imas dva mini-ljiljana. To nije konstitutivnost kolega.
borisdj

Post by borisdj »

Maksim wrote:
borisdj wrote:
Jastreb35 wrote: Ako manji entitet bude tretiran kao privatno vlasnistvo jednog naroda, polako ce nestati s lica zemlje. Ako manji entitet bude administrativna jedinica u kojem su sva tri naroda istinski konstitutivna, nece biti razloga da se radi na unistavanju istog. Hoce li dakle manji entitet opstati, zavisi od tog hoce li se isti svojatati od strane veceg dijela srpskog naroda, izmanipulisanog strahom od ustaskodzihadske zavjere. Drzavi lojalni gradjani to zapisavanje teritorije nece tolerisati, niti se od njih to treba ocekivati.
I da jos nesto dodam: mnogo Srba se pak vratilo u jugozapadnu Bosnu, naime, u opcine kao Glamoc, Drvar, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac a koliko je Srba je ostalo u Sarajevu i Tuzli npr. U samoj Tuzli danas zivi sigurno oko 12.000 Srba koji su cijeli rat proveli tu a 6.000 su napustili Tuzli iz vjerojatno njima poznatih razloga. Srba ima sigurno vise u Federaciji nego Bosnjaka i Hrvata i Jevreja zajedno u RS-u.
Ja znam da bi vi unitarnu BIH što ste i probali 91 al je niste dobili niti ćete je dobiti iz ranije navedenih razloga.Ne znam šta vam nije jasno.

Amerika ima 50 država i 50 policija koje imaju svoju samoupravu i finansije i još se ne smiju prelaziti granice tih država al one sarađuju kao što bi i naše. To je veća nezavisnost nego što mi tražimo. Ne znam otkud ti da u Americi ima jedna policija.
E Maksime, ti još udaraš po diviziji.

To koliko se gdje vratilo kod tebe sve oko i otprilike i nije tačno.
Ne zna se precizan broj jer vi ne dozvoljavate popis stanovništva al po nevladinim organizacijama u RS trenutno ima 15% Bošnjaka i 5% Hrvata.
Kako RS ima 1,4 miliona stanovnika računaj koliko je to.
Dok u Federaciji ima ispod 3% Srba.
Pa samo iz Sarajeva je protjerano preko 100 000 Srba, ajd se malo raspitaj koliko se vratilo.

RS nije nastala genocidom jer je ona stvorena još 1991.

Čuj svijet nije priznao RS. Pa to se desilo još 95.
Ne znam gdje si ti bio.
Ne kao državu al kao entitet i ne planiraju to mjenjati.
Ako je to za tebe bijelosvjetska nepravda šta ti ja mogu.

I ti našao porediti RS i NDH, pa s tobom ne treba ni pričati.
I onda hoćeš da živimo zajedno pa još da sve ujedinimo. Stvarno nisi dobar!!! Mi smo se izjasnili da smo za suživot, ako vi nećete onda doviđenja.

Opet si neupućenj kad spominješ Jevreje. Mi nemamo ništa protiv njih niti smo imali.
Da se razumijemo nemamo mi ništa ni protiv vas al nemojte stalno tražiti kvrgu.

Još da dodam da što se mene lično tiče može se od Federacije stvoriti jedinstven entitet kao RS al ne znam kako ćete nagovoriti Hrvate na to.

A što se tiče grba ja bi to ovako riješio.
Vi u Federaciji stavite grb kakav hoćete pa makar on mene i vrijeđao a nemojte dirati grb RS.

Kad sve sad pogledam nećemo se mi dogovoriti još koju deceniju NAŽALOST!!!
danas

Post by danas »

borisdj wrote: Da se razumijemo nemamo mi ništa ni protiv vas al nemojte stalno tražiti kvrgu.
hajd' dobro je da si nam objasnio... otkud VI da ste imali nesto protiv NAS...

:oops:
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

što se tiče grba ja bi to ovako riješio. Vi u Federaciji stavite grb kakav hoćete pa makar on mene i vrijeđao a nemojte dirati grb RS.
U cemu se u tom slucaju ogleda konstitutivnost druga dva naroda, ako im se u navodno multietnickoj administrativnoj jedinici namece grb jednog naroda ? U tom sto im se dozvoljava da rade, odnosno u tom sto ih se ne vise ne skuplja kao stoku za razne koncentracione logore ? Znas li ti uopste sta je konstitutivnost ?
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

borisdj wrote:

U svom nastajanju (92-95) RS je ucinila masakre i zlocine i genocid, sve je to uspjesno prikrivala godinama (cak su Karadzic i Mladic nekoliko godina slobodno hodali, bez optuznica podignutih protiv njih).

Utvrdjivanje odgovornosti, podizanje optuznica protiv pojedinaca (ne nebitnih anonimusa, nego vecine zvanicnika RS-a), tokom godina, formirana je realna slika - kako je to i iz cega nastala RS.

Nije Karadzic obecao Muslimanima to sto je obecao sa pozicije slobodnog filozofa, nego sa pozicije visokog zvanicnika iz reda srpskog naroda.

Ali, Srbi iz RS sebe smatraju vecim Srbima nego Srbi u Srbiji. Valjda zato sto su boljem Srpstvu doprinijeli pocinjenim genocidom, masakrima i zlocinima protiv covjecnosti. Valjda zato sto samo pravi Srbin moze napraviti genocid, pa su oni sa one strane Drine, u Srbiji, "slabiji" Srbi?

Policija u BiH NE SMIJE OSTATI ENTITETSKA. Od Bosanskog Novog, preko Prijedora, Banjaluke. Doboja, Bijeljine, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Visegrada, Foce do Trebinja, sve sto je nesrpsko, bilo je ruseno i unistavano. Policija RS-a nije uradila svoj posao. Policija RS-a nije pronasla i uhapsila veliki dio optuzenih za ratne zlocine. Policija RS-a nije uhapsila pocinioce rusnja privatnih i vjerskih nesrpskih objekata. STA JE TO ONDA POLICIJA RS-a NAPRAVILA?! Zakljucak: Policija RS-a postoji samo zbog RS.

Zato smatram da je (iako u manjini) svijest i savjest srpskog naroda upravo Vesna Pesic, Ceda Jovanovic, Nenad Canak, Zarko Korac, i takvi Srbi koji Srbe i Srbiju ne "lijece" nakaradnim i bolesnim plemenskim urlicima.

U RS-u devedesetdevetzapetadeset posto Srba misli isto (tako izgleda). Tamo nema "izdajnika" Jovanovica, Canaka.... Tamo su sve pravi Srbi.

Jedino sto ostaje kao nedoumica je: jesu li Srbi sa ove strane Drine (BiH) lagali Srbe sa one strane Drine (Srbija) da nisu uradili nikakve zlocine, a kamoli genocid, mada, odmah postavljam pitanje, sta je, u stvari zlocin i masakr za Srbe sa ove strane Drine: nesto cega se stidi ili nesto cime se hvali?!???! Dakle, imajuci u vidu ovu mogucnost, mozda Srbi sa ove strane Drine nisu imali dovoljno zlocina da se njima nahvale?!??!

Niko od politicara iz RS nece u Srebrenicu na sastanak.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

borisdj wrote:
Maksim wrote:
borisdj wrote: Ako nisi znao u Republici Srpskoj sva tri naroda su konstitutivna i ustavom a i u praksi jer i u opštinskim i republičkim vlastima mora biti određen procenat Bošnjaka i Hrvata, za razliku od Federacije gdje Srbe možeš izbrojati na prse jedne šake.
Ja znam da bi vi unitarnu BIH što ste i probali 91 al je niste dobili niti ćete je dobiti iz ranije navedenih razloga.Ne znam šta vam nije jasno.

Amerika ima 50 država i 50 policija koje imaju svoju samoupravu i finansije i još se ne smiju prelaziti granice tih država al one sarađuju kao što bi i naše. To je veća nezavisnost nego što mi tražimo. Ne znam otkud ti da u Americi ima jedna policija.

Ne zna se precizan broj jer vi ne dozvoljavate popis stanovništva al po nevladinim organizacijama u RS trenutno ima 15% Bošnjaka i 5% Hrvata.
Pa samo iz Sarajeva je protjerano preko 100 000 Srba, ajd se malo raspitaj koliko se vratilo.

RS nije nastala genocidom jer je ona stvorena još 1991.

Ne znam gdje si ti bio.

I onda hoćeš da živimo zajedno pa još da sve ujedinimo. Stvarno nisi dobar!!! Mi smo se izjasnili da smo za suživot, ako vi nećete onda doviđenja.

Opet si neupućenj kad spominješ Jevreje. Mi nemamo ništa protiv njih niti smo imali.

Još da dodam da što se mene lično tiče može se od Federacije stvoriti jedinstven entitet kao RS al ne znam kako ćete nagovoriti Hrvate na to.

Vi u Federaciji stavite grb kakav hoćete pa makar on mene i vrijeđao a nemojte dirati grb RS.

Pominjanje koliko je gdje koga je blago receno sramota.

SDS je, na celu sa Karadzicem, svjestan da ce bjesomucno granatirati sve gradove koje planira opsjedati i osvojiti (kao i Srebrenicu), unaprijed upoznao Srbe u tim gradovima da je bolje da izadju, jer ce Sarajevo, Tuzla, Mostar, Bihac, Gorazde biti granatirani. Najveci dio Srba je bio svjestan da to nisu prazna obecanja.

Dakle, to je bio nacin na koji su Srbi izasli iz nekih gradova, ostavljajuci rucak na stolovima, ostavljajuci ves na strikovima.

Sa druge strane, u gradovima koji su vec bili pod potpunom kontrolom SDS-a, pocelo je formiranje konclogora. Samo oko Prijedora odmah su formirana tri.

Tako je stvarana RS.
borisdj

Post by borisdj »

Ljudi sa vama ne treba raspravljati. Mislite vi šta hoćete a mi ćemo se držati Republike Srpske.

Sad mi jasno što se Dodik ne može dogovoriti sa političarima iz Federacije.
Ja mislio oni podgrijavaju situaciju a vi ste još gori.
Za vas ovdje je i dalje rat.

Ma ko vas šljivi.

Kara Đole al kara i Gruja.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

borisdj wrote:
Maksim wrote:
borisdj wrote: Ako nisi znao u Republici Srpskoj sva tri naroda su konstitutivna i ustavom a i u praksi jer i u opštinskim i republičkim vlastima mora biti određen procenat Bošnjaka i Hrvata, za razliku od Federacije gdje Srbe možeš izbrojati na prse jedne šake.

Pa samo iz Sarajeva je protjerano preko 100 000 Srba, ajd se malo raspitaj koliko se vratilo.RS nije nastala genocidom jer je ona stvorena još 1991.

Ne znam gdje si ti bio.

O nastanku RS 1991....ma, mislim.... :D Ali, sve i da jeste tako:
I NDH je proglašena 10 travnja 1941, dakle, prije nego su ustaše počinile stravične zločine. Dakle,borise, u čemu je razlika između RS i NDH?

Iz Sarajeva nije protjerano 100 000 Srba.....100 000 Srba iz sarajevskih predgrađa POTJERAO je Momo Krajišnik. Ja ne tvrdim ,da u slučaju da su ti Srbi ostali na Ilidži, u Vogošći, u Ilijašu,možda i ne bi bilo i pokušaja protjerivanja i pritisaka na njihovo iseljavanje, no to je već hipoteza: Šta bi bilo, kad bi bilo...Oni Srbi koji su ostali, nisu protjerani. Njihov broj nije bio odveć veliki, ali, jednostavno, ljudi su ostali u svojim kućama i većina njih je tu i danas.
Post Reply