Frustracija srpskog naroda

Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Ljudi sa vama ne treba raspravljati. Mislite vi šta hoćete a mi ćemo se držati Republike Srpske.
Sad mi jasno što se Dodik ne može dogovoriti sa političarima iz Federacije.
Ja mislio oni podgrijavaju situaciju a vi ste još gori.
Za vas ovdje je i dalje rat.
Ma ko vas šljivi.
Kara Đole al kara i Gruja.
Borise, prvo si rekao da Hrvati i Bosnjaci u manjem entitetu jesu konstitutivni. Ja te pitam za obiljezja, a ti kazes :
što se tiče grba ja bi to ovako riješio. Vi u Federaciji stavite grb kakav hoćete pa makar on mene i vrijeđao a nemojte dirati grb RS.
.... sto ukazuje na to da konstitutivnost nije konstitutivnost, nego je konstitutivnost ono sto Boris kaze da je konstitutivnost. Djole je izvrsio samoubistvo, Gruja je na robiji a treci i cetvrti nam jos trebaju kao odmetnici.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

borisdj wrote:Ljudi sa vama ne treba raspravljati. Mislite vi šta hoćete a mi ćemo se držati Republike Srpske.

Ma ko vas šljivi.

Ma i tebe ko šljivi :D I u jednom se slažemo: I mi ćemo se držati Republike Srpske, jer je naša ,koliko i vaša :-)
bagavac

Post by bagavac »

Tko wrote:
miro777 wrote:
PetiKorpus wrote:Nije u pitanju frustracija Bosnjaka zbog i samo zbog presude.

U pitanju je paralela izmedju frustracija naroda na prostoru bivse drzave.

Kad je u pitanju ono kukanje, samo da kazem nesto da budemo nacisto oko toga. Dodik treba biti sretan sto danas moze davati izjave iz Banskih dvora u Banjaluci. Jer, da Delic nije naredio Dudaku (a Delicu je naredio Izetbegovic, a Izetbegovicu rekao, valjda Holbruk, a ....) da ne ulazi u Banjaluku (i Prijedor), danas bi Dodik davao izjave u Paracinu. Ili Surdulici.

Banjaluka se vec spakovala.

Zato je Dodik navalio na Dudaka. Iako je i on svjestan velicine Dudakovica, koji je iz cetverogodisnjeg okruzenja poveo vojsku i uz minimalne gubitke i razaranja, naglasavam minimalna razaranja, proveo akciju oslobadjanja teritorije Bosne i Hercegovine.

Dodiku bi bolje i pametnije bilo da razmislja o hapsenju Karadzica, jer mu malo ko vjeruje da "njegova" policija, koju tako ljubomorno cuva kao "garanta" opstojnosti RS-a, nije u stanju uhvatiti najveceg zlocinca u Evropi poslije Hitlera. Ja sam uvjeren da je "Dodikova policija" garant da ce, dok ona postoji, Karadzic biti na slobodi. To je samo jedan od razloga zasto takve, entitetske policije, ne treba biti.
Peti, nahvali ti tog Dudaka i V korpus malo ohohoho :D !
Ja sam u sklopu HVO-a prošao sve, od Grahova, Kupresa, Šipova, Mrkonjić Grada do Male Manjače. Nemoj se uvrijediti, ali reci istinu kako je bilo u stvarnosti, netko sa strane tko ovo čita pomislio bi da je V korpus bio jačine Njemačke armije "E", a znamo svi što se dešavalo i koja je prava istina oko Banja Luke! :)
:lol: :lol: :lol: :lol: ma jeli ? kada nisi pijauckao pivu u Mostaru onda si isao ratovati u Bosansko Grahovo ><>>> Ja sam se sa HVO-om malo vise nasetao nego ti .....a sta je bilo u Grahovu ? Galmocu ? Kupresu , Sipovu , Mrkonjicu .....sta je bilo ? uslo se u prazne gradove sa pokojom babom > sve stvar dogovora iz Kradjordjeva i Graza .HVO nije metka opalio prema srbima i njihovoj vojsci .Onaj ko je pomislio da ratuje sa srbima ( Blaz Kraljevic ) izgubio je glavu . Gdje je HVO potrosio jedan jedini metak u ratu proticv cetnika ? Gdje ? Koliko HVO ima gubitaka u borbi sa cetnicima ? Hajde daj broj >>> Daj imena >>> Hajde . Imas gubitke na Kupresu na samom pocetku kada su one jadnike iz Duvna u plavim uniformama zrtvovali pijanom cetniku majoru Lisici .Poslije toga je pao dogovor o prodaji i predaji Jajca , Posavine ....itd i tsl .......HVO i cetnici su bili saveznici od prvog trena .Koristili isto naoruzanje , trgovali ...suradjivali ( Kiseljak , Stup , Vares , Zepce .....benzin iz hrvatske isao redovno cetnicima za njihove tenkove , cijeli rat preko Kamenskog i Duvna ....Cisto Prova , Podgradina ....za Glamoc i Bosansko Grahovo.I onda dodjes ti i oslobodis Glamoc i Grahovo( koje si cijelo vrijeme snabdijevao sa naftom ) tisucljetnju hrvatsku zemlju od cetnika u kojem je zivilo 0, 0000001 % Hrvata.Peti Korups je odolijevao 4 godine cetnicima koji su kidisali sa snagama tri korpusa.Da te cuje forumas @ Nosferatu , sta pises o Petom Korpusu a sta o drugim stvarima ................ I daj nam tu istinu sta se desavlo oko Banja Luke , da cujemo .....osim sto je hrvatska vojska usla u teritorij Bosne iskoristila guzvu i zauzela busije bas kao da je to njihovo.Mislili i tu se moze ukrasti balijma.Tada je malo falilo da ne dodje do sukoba izmedju Dudakovica i Gotovine i njihovih vojski.Dlaka je falila .Kasnije je UNPROFOR morao hrvatsku vojsku istjerati iz tih pogranicnih dijelova.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 100% je tako, pa nije bezze bila ona kletva:

DABOGDA TE HVO BRANIJO A MERHAMET HRANIJO

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

borisdj wrote:Ljudi sa vama ne treba raspravljati. Mislite vi šta hoćete a mi ćemo se držati Republike Srpske.

Ma ko vas šljivi.

Vecina Srba rado ode u cetnike.

U Banjaluci ima Bulevar Srpske Vojske. Je li to ista ona vojska sto napravi masakre, zlocine protiv covjecnosti i genocid? Je li to ona vojska sto su joj komandant Mladic i vrhovni komandant Karadzic?!

Samo mali broj Srba spreman je na prihvatanje cinjenica. Pogotovo u RS.

Dodik bas i nije izrazio zelju da, kao sto su to uradili Tadic i Cavic, dodje na komemoraciju u Srebrenicu. A, i on sam postaje debelo svjestan sta je naslijedio od SDS-a. Teritoriju natopljenu krvlju.
Maksim

Post by Maksim »

borisdj wrote:
Maksim wrote:
borisdj wrote: Ako nisi znao u Republici Srpskoj sva tri naroda su konstitutivna i ustavom a i u praksi jer i u opštinskim i republičkim vlastima mora biti određen procenat Bošnjaka i Hrvata, za razliku od Federacije gdje Srbe možeš izbrojati na prse jedne šake.
I da jos nesto dodam: mnogo Srba se pak vratilo u jugozapadnu Bosnu, naime, u opcine kao Glamoc, Drvar, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac a koliko je Srba je ostalo u Sarajevu i Tuzli npr. U samoj Tuzli danas zivi sigurno oko 12.000 Srba koji su cijeli rat proveli tu a 6.000 su napustili Tuzli iz vjerojatno njima poznatih razloga. Srba ima sigurno vise u Federaciji nego Bosnjaka i Hrvata i Jevreja zajedno u RS-u.
Ja znam da bi vi unitarnu BIH što ste i probali 91 al je niste dobili niti ćete je dobiti iz ranije navedenih razloga.Ne znam šta vam nije jasno.

Amerika ima 50 država i 50 policija koje imaju svoju samoupravu i finansije i još se ne smiju prelaziti granice tih država al one sarađuju kao što bi i naše. To je veća nezavisnost nego što mi tražimo. Ne znam otkud ti da u Americi ima jedna policija.
E Maksime, ti još udaraš po diviziji.

To koliko se gdje vratilo kod tebe sve oko i otprilike i nije tačno.
Ne zna se precizan broj jer vi ne dozvoljavate popis stanovništva al po nevladinim organizacijama u RS trenutno ima 15% Bošnjaka i 5% Hrvata.
Kako RS ima 1,4 miliona stanovnika računaj koliko je to.
Dok u Federaciji ima ispod 3% Srba.
Pa samo iz Sarajeva je protjerano preko 100 000 Srba, ajd se malo raspitaj koliko se vratilo.

RS nije nastala genocidom jer je ona stvorena još 1991.

Čuj svijet nije priznao RS. Pa to se desilo još 95.
Ne znam gdje si ti bio.
Ne kao državu al kao entitet i ne planiraju to mjenjati.
Ako je to za tebe bijelosvjetska nepravda šta ti ja mogu.

I ti našao porediti RS i NDH, pa s tobom ne treba ni pričati.
I onda hoćeš da živimo zajedno pa još da sve ujedinimo. Stvarno nisi dobar!!! Mi smo se izjasnili da smo za suživot, ako vi nećete onda doviđenja.

Opet si neupućenj kad spominješ Jevreje. Mi nemamo ništa protiv njih niti smo imali.
Da se razumijemo nemamo mi ništa ni protiv vas al nemojte stalno tražiti kvrgu.

Još da dodam da što se mene lično tiče može se od Federacije stvoriti jedinstven entitet kao RS al ne znam kako ćete nagovoriti Hrvate na to.

A što se tiče grba ja bi to ovako riješio.
Vi u Federaciji stavite grb kakav hoćete pa makar on mene i vrijeđao a nemojte dirati grb RS.

Kad sve sad pogledam nećemo se mi dogovoriti još koju deceniju NAŽALOST!!!
De mi reci Borise, de mi ti iznesi licno svoje misljenje u vezi ustava BiH do 1991. godine. S time ti postavljam pitanje zasto je onim Srbima koji su se odlucili protiv BiH i protiv suzivota u BiH (to znaci za RS) kao sto si ti smetao taj ustav BiH? Pored sto je BiH multietnicka drzava, ona je i drzava cije regije nisu etnicki ciste tako da je bez etnickog ciscenja i genodica bilo nemoguce stvoriti bilo kakvu paradrzavu na tlu BiH i ti meni da RS nije stvorena genocidom. Republika Srpska nije stvorena 1991. godine nego je proklamirana 9. sijecnja 1992. godine ali ne i etablirana. Znaci, u to vrijeme su Bosnjaci npr. jos uvijek cinili vecinu u Srebrenici, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Janji, Brckom, Zepi, Foci, Cajnicu, Visegradu, Prijedoru, Doboju, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi itd., sve mjesta koja ce nakon neovisnosti BiH biti okupirana od strane VRS koja je morala pociniti zlocine da bi etablirala RS, jer Bosnjaci sigurno ne bi priznali RS, zato sto i ptice na grani znaju da su u BiH. RS je itekako osnovana genocidom i entitet/paradrzava u kojoj danas zivi 8 % Bosnjaka i Hrvata skupa.

A koliko tvoji istomisljenici nisu imali niti imaju protiv Bosnjaka i Hrvata, o tome valjda ne trebamo diskutovati, jer ti se ili pravis mutav ili zbilja jesi mutav. RS je "priznata" 1995. godine, jer nije bilo drugacijeg kompromisa osim tog koji je bio jedini put da konacno dodje do mira. Reforme tog ustava su u tijeku, to bi sam trebao da vidis, idi operi lice malo.

Ja ne znam koliko Srba danas zivi u Federaciji, ali 3 %

:roll: ..... i kad spominjes Sarajevo, sto mislis sa Sarajevom? Vogosca i Ilijas npr. nisu Sarajevo. A tocno je da je vecina Srba napustila ta mjesta, no, oni nisu protjerani odatle, nego je to Krajisnikovo djelo "humanog preseljenja".

I da, RS se itekako moze porediti sa NDH, na to ti je vec Ahmed dao odgovor.
borisdj

Post by borisdj »

Samo ću još reći da ste vi zakuvali rat referendumom za nezavisnom Bih i preglasavanjem Srpskog naroda.

Na ostalo ti više ni ne želim odgovarati.

A šta je bilo bilo je.

Teško svima s nama kakvi smo.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

borisdj wrote:Samo ću još reći da ste vi zakuvali rat referendumom za nezavisnom Bih i preglasavanjem Srpskog naroda.

Na ostalo ti više ni ne želim odgovarati.

A šta je bilo bilo je.

Teško svima s nama kakvi smo.
Kljucni covjek, koreograf ratova na zapadnom Balkanu, sa akademskom podrskom SANU, vojnom podrskom nekadasnje Jugoslavenske Narodne Armije, koju je pretvorio u Srpsku armiju je Slobodan Milosevic.

Slobodan Milosevic je ucinio sve sto je bilo u njegovoj moci da razbije Jugoslaviju obecavajuci Srbima sve, sto je otjeralo svakoga iz Jugoslavije, na kraju cak i "drugo oko iz glave" Crnu Goru. On se "kleo" u Jugoslaviju, a u stvari je sve radio protiv Jugoslavije. "Kleo" se u "jedinstvo naroda i narodnosti", a sve je radio da Srbi postanu gradjani povlastenog reda, koji jedini imaju pravo na istinu, kao i pravo na oruzje.

Od momenta kad je na Kosovu govorio "niko Srbe ne sme da bije", bilo je samo pitanje vremena kad ce reci i onu cuvenu na Gazimestanu "oruzje nije iskljuceno".

I nije bilo iskljuceno. Upregnuo je u svoje vatrene kocije Slobodan Milosevic sve Srbe koji su htjeli da svi Srbi budu u jednoj drzavi. Od svoje ljevice, SPS-a do krajnje desnice, cetnika i radikala.

Ja sam volio Jugoslaviju, ponavljam ovdje po stoti put, ne stidim se toga, ona mi je Jugoslavija prije Milosevica bila domovina. Koliko god danas neko u onoj Jugoslaviji trazio nedostatke, ja cu samo reci da ih je bilo, kao u svakoj drugoj drzavi, ali - u onoj Jugoslaviji je bilo vise demokratije nego u mnogim takozvanim demokratskim zemljama. TO JE BILA OZBILJNA, POSTENA I ZAHVALNA DRZAVA.

Milosevic je sahranio Jugoslaviju. Svoj narod je posvadjao sa svima. Slobodan je "rodio" nacionalne lidere sirom Jugoslavije.

Da je Stambolic pobijedio (iako je pored Slobe, koji nije prezao ni od cega, bilo tesko nesto napraviti, pa makar se znalo da je Stambolic politicki otac Slobodanov) danas bi sve ovo bila Jugoslavija, jaka Jugoslavija, jaca od svih drugih tranzicijskih zemalja. Najjaca.
realan_cova

#108 iskren odgovor ako moze ikako...

Post by realan_cova »

Druze Borise...
Odmah da razjasnim par bitnih stvari prije nego sto i ja pocnem ovdje srati:
- NE MRZIM nikog (osim kretena i onih
koji su daleko od svih normi normalnog civilizivanog svijeta)
- ljude dijelim na dobre i lose, NIPOSTO po pripadnosti plemena jer je to
krajne primitivno, cak i naucno dokazano!
- GRADJANIN sam BiH, BOSANAC pravoslavac,i kao takav odrastao u sredini gdje se
ljudske vrijednosti mjere po tome jesi li papak ili nisi,a ne, gluvo bilo, jel ko opet ponavljam,
pripadnik NASEG ili VASEG plemena(ili da li si pitar ili kospicar :-)
Pa da krenemo:

TEBE niko ne mrzi niti TVOJE pleme, ali te zato molim da mi objasnis ZASTO ti
i TVOJI mrze sve sto nije VASE?

Objasni mi svega ti, sta je to sto je tako REALNO i OBJEKTIVNO kod tvojih
argumenata da sve one koji nisu TVOJI treba pobiti, otjerati od svojih kuca,
silovati, spaliti i raditi sve ono od cega se NORMALAN ogradjuje a ti smatras
herojstvom? NIKO ne negira da su SVI cinili zlocine, ali me fascinira ta
kolelktivna mrznja prema svemu onome sto nije srpsko i odobravanje zlocina.
Cak stovise, velicanje istog?! U pitanju su ljudske sudbine (bez obzira na
pripadnost), neciji otac, brat, sestra, majka a ne vrece krompira!
Kako mozes reci sto je bilo bilo je i nastaviti kao da se nista nije desilo
kad me ta politika istjerala iz kuce, a sve
u ime plemena i nacionalne "ugrozenosti"?

BiH NIKAD nije bila cisto plemenska, dakle niti muslimanska, sprska ili hrvatska..
i kao takva na nju nijedno pleme NE MOZE da polaze pravo jer je to zemlja njenih
GRADJANA a ne vjekovno NASA ili VASA.

RS JESTE nastala na etnickom ciscenju i to je cinjenica.
Sistematickim odstranjivanjem "tkiva", dakle svega onoga sto nije VASE.
Samo ime R. Srpska govori da tu ima mjesta samo za pripadnike TVOG plemena.
Upravo je to 1 od milion primjera odudaranja od svih civilizacijskih normi.
Ocigledno da nisi protjeran iz svoje kuce, da nikad nisi cuo granate kad ti
zvizde kraj usiju, nisi bio u logoru i dozivljavao najgore od najgoreg od
ljudskog sljama a sve zato sto ne mrzis one DRUGE ili si onaj drugi.
Zato te molim da mi objasnis odakle tolika zadojenost?
Odakle tolika frustracija prema svemu ne-srpskom?

Dakle, ovo pitanje nema veze sa politikom, jednostavno me interesuje KAKO
neko moze sa toliko ivera da mrzi sve ono sto nije NJEGOVO.
Interesuje me, jer sam eto, naucen da NE MRZIM nikog, jer sam
proveo 2 mjeseca u srpskom zatvoru Kula (kraj Sarajeva) ljeto '93, gledao kako
se kasapi sve sto nije VASE i opet ponavljam:
NE MRZIM.

Unaprijed zahvalan
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Amerika ima 50 država i 50 policija koje imaju svoju samoupravu i finansije i još se ne smiju prelaziti granice tih država al one sarađuju kao što bi i naše. To je veća nezavisnost nego što mi tražimo. Ne znam otkud ti da u Americi ima jedna policija.
Kad je to RS postala drzava? I kakve veze ima RS i BIH s SAD-om? :?
Ne zna se precizan broj jer vi ne dozvoljavate popis stanovništva al po nevladinim organizacijama u RS trenutno ima 15% Bošnjaka i 5% Hrvata.
Puskom pobijes sto se pobiti moglo, rastjeras ono sto nisi stigao pobiti, pa bi onda fino, 'nako demokratski, sjeo i nesto popisivao i prebrojavao? Mrtva usta ne govore, moj Borise.
Dok u Federaciji ima ispod 3% Srba.
Pa samo iz Sarajeva je protjerano preko 100 000 Srba, ajd se malo raspitaj koliko se vratilo.
A ti se malo raspitaj kako su to oni "protjerani" i kada.
A što se tiče grba ja bi to ovako riješio.
Vi u Federaciji stavite grb kakav hoćete pa makar on mene i vrijeđao a nemojte dirati grb RS.
:-) :-)

Vjerujem da bi ti i RS uredio onako kako tebi odgovara, a ONI neka uredjuju Federaciju kako NJIMA odgovara? :-) :-)
Milan Mihaljcic

Post by Milan Mihaljcic »

Borise,
pozvao si sve ljude u BIH da se okrenu zivotu i buducnosti. To bi bilo u redu da si prethodno odgovorio na neka postavljena pitanja. Posto si ih uglavnom ignorisao, ja ti ih postavljam ponovo:

- Zasto je iz RS proterano toliko ljudi?
- Zasto je u RS bilo toliko logora?
- Zasto je u RS ubijeno toliko ljudi?
- Zasto je u RS sruseno toliko dzamija?
- Zasto je u Srebrenici pocinjen genocid?

Odgovori se mogu svesti na jedan:
RS je zamisljena kao etnicki cista teritorija, sto je u velikoj meri i ostvareno.

Ne mozes tek tako preci preko ove cinjenice.

Zamisli da je zvanicna Hrvatska iz vremena SFRJ negirala zlocinacki karakter NDH. Zamisli da se podsmevala Jasenovcu. Kako bi se ti osecao? Ako nisi suvise mlad, setices se kako su nas bolele tvrdnje nekih Hrvata o minimalnom broju zrtvava u Jasenovci i Gradisci.

Bez istine, ma kako ona bila mucna, nema pomirenja i nema napretka.
Na nama je red.
seln

Post by seln »

Milane :thumbup: ..
a ti, borise, tu vrstu diskusije mozes voditi na tebi dobro poznatim forumima...
i ne prosipaj mi dodikovske propagande, Tita ti.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Milan Mihaljcic wrote:Borise,
pozvao si sve ljude u BIH da se okrenu zivotu i buducnosti. To bi bilo u redu da si prethodno odgovorio na neka postavljena pitanja. Posto si ih uglavnom ignorisao, ja ti ih postavljam ponovo:

RS je zamisljena kao etnicki cista teritorija, sto je u velikoj meri i ostvareno.

Zamisli da je zvanicna Hrvatska iz vremena SFRJ negirala zlocinacki karakter NDH. Zamisli da se podsmevala Jasenovcu. Kako bi se ti osecao? Ako nisi suvise mlad, setices se kako su nas bolele tvrdnje nekih Hrvata o minimalnom broju zrtvava u Jasenovci i Gradisci.

Na nama je red.
Milane,

ne vjerujem (to su jos neki diskutanti ovdje pomenuli) da je u Beogradu lako pogledati istini u oci. Ali, ubijedjen sam da je u Banjaluci to jos teze. Ali, nije problem samo u tome. Ogroman broj gradjana u RS smatra nepojmljivim, uzasnim, izdajom, kad neko dovede u sumnju jedinu "istinu", a to je ona "Karadzicevska istina". Nazalost, u RS-u ima vrlo, vrlo malo ljudi koji se mogu (i smiju) suociti sa nekim cinjenicama. Ono sto je za cijeli svijet zlocin, to je valjda za veliki broj ljudi u RS herojstvo. Ja upravo u toj relaciji vidim razlog zasto se RS toliko grcevito bori za ocuvanje same sebe. Jer, nestankom RS-a, mnoge bi stvari morale biti jasnije i cistije. Ovako, u mulju jedne prljavo uspostavljene "teritorije", svim uprljanim spodobama je lakse da se sakriju. A, sa druge strane u tom istom mulju, svim bistrim, cistim dusama, je nemoguce opstati.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Srpski narod se nalazi u jednom stanju iz kojeg nemoze sam izaci,bez pomoci ostalih naroda a pogotovu bez pomoci demokratske Srbije...moje licno ukazivanje na prosli rat ,zlocine i ideologiju koju su naslijediliDodik i slicni mu danas je manje djelotvorno nego da podrzavam zdrave i probosanske strane kod BIH srtba...problem je sto ja kao pojedinac nemam kome pomoci jer mom jaranu srbinu je oduzeto i sprijeceno pravo da se institucionalnopreko stranaka,nevladinih udruzenja bori protiv velikosrpske ideje i cetnistva..Karadjiceve tajne i javne pollicije su u zadnjih samo 12 godina posle rata ubile desetine srba koji su se usudili da kazu bilo sta protiv velikosrpske ideje,da ne govorim o pravu da neki srbi osnuju probosansku stranku....Dodik i velikosrbi su uradili najstravicniju stvar po srpski narod u BIH....oduzeli im osjecaj da se osjecaju Bosancima i Hercegovcima i sprijecili bilo kakvo instuticionalno ili stranacko organiziranje srba na teritoriji rs-a koji bi djelovao protiv ideje razdvajanja naroda i udaljavanja srba od BIH...i u najcrnjim danima treceg rajha nijemci su imali organizacije koje su djelovale protiv hitlera...danas u rs-u ta ideja je ubijnjem istinskih srba koji su protiv razdvajanja i udaljavanja srba od BIH potuno ugusena....srbi u BIH su taoci karadjiceve zaostavstine i radikalnog dijela Srbije koji nije beznacajan broj....ja nikad necu prestati da vjerujem u postenje srpskog naroda u BIH i nadu da ce se okrenuti BIH...ali nikad necu se sloziti i radi reda u kuci pristati na rezultate rata i etnickog ciscenja pa makar i 99% srba to podrzavalo....pruzam ruku ali ruku postenja i pravde za sve....
Milan Mihaljcic

PETI,

slazem se, teze je prihvatiti istinu u Banjaluci nego u Beogradu. Mada, gorku pilulu je uvek i svugde tesko progutati. Nemci su nakon Drugog svetskog rata imali "pomoc" u procesu prihvatanja odgovornosti - okupacione zone, efikasno sudjenje zlocincima, ekonomski napredak (beda ucvrscuje ekstremizam). Pa ipak, i Nemcima je bio potreban jedan Vili Brant, a na njega se cekalo godinama. S druge strane, recimo, genocid nad Jermenima uspesno se negira u Turskoj vec citav vek. Drzava je uspela u svojoj stragegiji poricanja - Turci danas u vecini smatraju da se taj zlocin nije ni desio.
Navodim tudja iskustva jer ona mozda mogu pomoci da se sagleda nasa situacija. Ne zelim time da branim ovu i ovakvu RS (niti ovu i ovakvu Srbiju). Srbi treba da pociste sopstveno djubre i ponesu teret zlocina koji su cinjeni u njihovo ime. Krivce na sud, istinu u udzbenike a zrtvama poklonjenje. Za negiranje zlocina zatvor, jer to nema veze sa slobodom govora. Stvari su jednostavne kada neko hoce da ih vidi.
Zeleo bih da upoznam ljude u RS koji misle drugacije od vecine, ili su makar otvoreniji da saslusaju nesto sto im se nece dopasti. Polazna tacka za razgovor mogla bi da bude ova: zlo je krenulo iz Beograda, ne iz Banjaluke.
Milan Mihaljcic

ZAVRZLAMA,

Tek sad vidim tvoj post. Strasno je ako policija u RS radi to sto kazes. Malo se u Srbiji zna o tome. Potpuno se slazem - lakse bi bilo trezvenim ljudima u RS da se oglase uz podrsku demokratske Srbije. Ali, takve jos nema...
borisdj

Post by borisdj »

[quote="realan cova"][quote]Druze Borise...
Odmah da razjasnim par bitnih stvari prije nego sto i ja pocnem ovdje srati:
- NE MRZIM nikog (osim kretena i onih
koji su daleko od svih normi normalnog civilizivanog svijeta)
- ljude dijelim na dobre i lose, NIPOSTO po pripadnosti plemena jer je to
krajne primitivno, cak i naucno dokazano!
- GRADJANIN sam BiH, BOSANAC pravoslavac,i kao takav odrastao u sredini gdje se
ljudske vrijednosti mjere po tome jesi li papak ili nisi,a ne, gluvo bilo, jel ko opet ponavljam,
pripadnik NASEG ili VASEG plemena(ili da li si pitar ili kospicar
Pa da krenemo:

TEBE niko ne mrzi niti TVOJE pleme, ali te zato molim da mi objasnis ZASTO ti
i TVOJI mrze sve sto nije VASE?

Objasni mi svega ti, sta je to sto je tako REALNO i OBJEKTIVNO kod tvojih
argumenata da sve one koji nisu TVOJI treba pobiti, otjerati od svojih kuca,
silovati, spaliti i raditi sve ono od cega se NORMALAN ogradjuje a ti smatras
herojstvom? NIKO ne negira da su SVI cinili zlocine, ali me fascinira ta
kolelktivna mrznja prema svemu onome sto nije srpsko i odobravanje zlocina.
Cak stovise, velicanje istog?! U pitanju su ljudske sudbine (bez obzira na
pripadnost), neciji otac, brat, sestra, majka a ne vrece krompira!
Kako mozes reci sto je bilo bilo je i nastaviti kao da se nista nije desilo
kad me ta politika istjerala iz kuce, a sve
u ime plemena i nacionalne "ugrozenosti"?

BiH NIKAD nije bila cisto plemenska, dakle niti muslimanska, sprska ili hrvatska..
i kao takva na nju nijedno pleme NE MOZE da polaze pravo jer je to zemlja njenih
GRADJANA a ne vjekovno NASA ili VASA.

RS JESTE nastala na etnickom ciscenju i to je cinjenica.
Sistematickim odstranjivanjem "tkiva", dakle svega onoga sto nije VASE.
Samo ime R. Srpska govori da tu ima mjesta samo za pripadnike TVOG plemena.
Upravo je to 1 od milion primjera odudaranja od svih civilizacijskih normi.
Ocigledno da nisi protjeran iz svoje kuce, da nikad nisi cuo granate kad ti
zvizde kraj usiju, nisi bio u logoru i dozivljavao najgore od najgoreg od
ljudskog sljama a sve zato sto ne mrzis one DRUGE ili si onaj drugi.
Zato te molim da mi objasnis odakle tolika zadojenost?
Odakle tolika frustracija prema svemu ne-srpskom?

Dakle, ovo pitanje nema veze sa politikom, jednostavno me interesuje KAKO
neko moze sa toliko ivera da mrzi sve ono sto nije NJEGOVO.
Interesuje me, jer sam eto, naucen da NE MRZIM nikog, jer sam
proveo 2 mjeseca u srpskom zatvoru Kula (kraj Sarajeva) ljeto '93, gledao kako
se kasapi sve sto nije VASE i opet ponavljam:
NE MRZIM.

Unaprijed zahvalan[quote]

Druze realan-cova ti mene ocigledno ne kontas ili neces da shvatis.
Ja NE MRZIM nikog, ni tebe ni bošnjake kolektivno.
Prije bi rekao da vi mrzite sve srpsko pa tako i RS i zato ste uporni u uzaludnom pokušaju da je ukinete.
Opet kažem prihvatite vi RS a mi ćemo BIH i svima dobro.
Ajd pozdrav za bolju budućnost.
Last edited by borisdj on 14/03/2007 16:23, edited 2 times in total.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

borisdj wrote: Druze realan-cova ti mene ocigledno ne kontas ili neces da shvatis.
Prije bi rekao da vi mrzime sve srpsko pa tako i RS i zato ste uporni u uzaludnom pokušaju da je ukinete.
Jbg... Nema par dana proglasise me cetnickim vojvodom, a sada mrzim sve Srpsko :roll:

Zapeo mi je za oko, i opet zapinje, tvoj prijedlog da "mi" prihvatimo RS a "vi" za uzvrat BiH.

BiH je bila i BiH jeste. RS je otkinuti dio te BiH, i to otkinut na jako ruzan i bolan nacin. Ali sto je najbitnije, RS JESTE DIO BiH. I ja mogu razumjeti da se to nekome ne svidja, ali tako je.

Na srecu, kao sto Nokia vec napisa, RS '95. i RS 2007. nisu ista RS.

Kada shvatis da RS nije nikakva zasebna drzava shvatices da nema ko sta priznavati ili ne priznavati RS. A BiH je medjunarodno priznata drzava. I zato smatram da poredis babe i zabe.

Uzdravlje
borisdj

Post by borisdj »

Na nama je red.
Kao prvo dodaj ovoliko pitanja samo umjesto RS stavi Federacija.
A odgovor na sva pitanje je jer je ovdje vođen rat.
Možda najkrvaiji što može biti.
U toku rata svako se držao svoje teritorije i smatralo se ako pređeš granicu mrtav si što je uglavnom bilo i tačno.
Rat jer završen, svi znamo kako a vi se i dalje igrate rata.
Ponavljam jedini problem je vaša neostvarena želja za ukidanjem RS.
borisdj

Post by borisdj »

_BosanaC wrote:
borisdj wrote: Druze realan-cova ti mene ocigledno ne kontas ili neces da shvatis.
Prije bi rekao da vi mrzime sve srpsko pa tako i RS i zato ste uporni u uzaludnom pokušaju da je ukinete.
Jbg... Nema par dana proglasise me cetnickim vojvodom, a sada mrzim sve Srpsko :roll:

Zapeo mi je za oko, i opet zapinje, tvoj prijedlog da "mi" prihvatimo RS a "vi" za uzvrat BiH.

BiH je bila i BiH jeste. RS je otkinuti dio te BiH, i to otkinut na jako ruzan i bolan nacin. Ali sto je najbitnije, RS JESTE DIO BiH. I ja mogu razumjeti da se to nekome ne svidja, ali tako je.

Kada shvatis da RS nije nikakva zasebna drzava shvatices da nema ko sta priznavati ili ne priznavati RS. A BiH je medjunarodno priznata drzava. I zato smatram da poredis babe i zabe.

Uzdravlje
Neupitno je postojanje RS i BIH, BIH kao države a RS ako entiteta.
Međutim činjenica je da Većina Srba ne prihvata BIH i ne smatra je svojom državom dok većina Bošnjaka ne prihvata RS i smatraju da je treba ukinuti.
O tom ja govorim.
Pa ljudi vi nista ne kontate il se pravite.
Ajd zdravo.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

borisdj wrote: Neupitno je postojanje RS i BIH, BIH kao države a RS ako entiteta.
Međutim činjenica je da Većina Srba ne prihvata BIH i ne smatra je svojom državom dok većina Bošnjaka ne prihvata RS i smatraju da je treba ukinuti.
O tom ja govorim.
Pa ljudi vi nista ne kontate il se pravite.
Ajd zdravo.

Ko ne konta? :)
borisdj

Post by borisdj »

zavrzlama wrote:Srpski narod se nalazi u jednom stanju iz kojeg nemoze sam izaci,bez pomoci ostalih naroda a pogotovu bez pomoci demokratske Srbije...moje licno ukazivanje na prosli rat ,zlocine i ideologiju koju su naslijediliDodik i slicni mu danas je manje djelotvorno nego da podrzavam zdrave i probosanske strane kod BIH srtba...problem je sto ja kao pojedinac nemam kome pomoci jer mom jaranu srbinu je oduzeto i sprijeceno pravo da se institucionalnopreko stranaka,nevladinih udruzenja bori protiv velikosrpske ideje i cetnistva..Karadjiceve tajne i javne pollicije su u zadnjih samo 12 godina posle rata ubile desetine srba koji su se usudili da kazu bilo sta protiv velikosrpske ideje,da ne govorim o pravu da neki srbi osnuju probosansku stranku....Dodik i velikosrbi su uradili najstravicniju stvar po srpski narod u BIH....oduzeli im osjecaj da se osjecaju Bosancima i Hercegovcima i sprijecili bilo kakvo instuticionalno ili stranacko organiziranje srba na teritoriji rs-a koji bi djelovao protiv ideje razdvajanja naroda i udaljavanja srba od BIH...i u najcrnjim danima treceg rajha nijemci su imali organizacije koje su djelovale protiv hitlera...danas u rs-u ta ideja je ubijnjem istinskih srba koji su protiv razdvajanja i udaljavanja srba od BIH potuno ugusena....srbi u BIH su taoci karadjiceve zaostavstine i radikalnog dijela Srbije koji nije beznacajan broj....ja nikad necu prestati da vjerujem u postenje srpskog naroda u BIH i nadu da ce se okrenuti BIH...ali nikad necu se sloziti i radi reda u kuci pristati na rezultate rata i etnickog ciscenja pa makar i 99% srba to podrzavalo....pruzam ruku ali ruku postenja i pravde za sve....
A na koji način su tvom jaranu oduzeta ta prava i koji su to ljudi ubijeni od 'velikosrpske policije'???
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Borise, ideja na kojoj pociva manji entitet nema moralno niti politicko uporiste ;
“Srpska strana u BiH, Predsjedništvo, Vlada, Savjet za nacionalnu bezbjednost koji smo formirali donijela je strateške prioritete srpskog naroda, odnosno strateške ciljeve srpskog naroda, od kojih je prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje. … Drugi strateški cilj je, čini mi se, koridor izmedju Semberije i Krajine. … nema Krajine, nema Bos. Krajine, nema Srpske Krajine, nema Saveza srpskih zemalja, ukoliko ne ostvarimo taj koridor koji će nas dobro integrisati koji će nam omogućiti nesmetan protok iz jednog dijela naše države u drugi. Treći strateški cilj je uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno, eliminisanje Drine kao granice između dva svijeta. … Četvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi. … Peti strateški cilj je podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavljanje u svakom od ova dva dijela efektivne državne vlasti te konstitutivne države. … Alija nema državu dok mi imamo dio Sarajeva. … Međutim, borbama za Sarajevo držimo borbe daleko od Krajine, daleko od Semberije, daleko od Drine, daleko od svih onih krajeva gdje bi se, eventualno, mogli sukobiti sa Muslimanima. … Šesti strateški cilj je izlaz Srpske Republike BiH na more.”

Radovan Karadzic, transkript 0190-8523 – 0190-8524.
16. sjednica separatisticke skupštine
12. maj 1992.
Banja Luka

Pristupiti realizaciji ovog plana u multietnickoj BiH, je politicki neopravdano, a moralno neodrzivo. To se kolega zove aparthejd.
seln

Post by seln »

borisdj wrote:

Na nama je red.
Kao prvo dodaj ovoliko pitanja samo umjesto RS stavi Federacija.
A odgovor na sva pitanje je jer je ovdje vođen rat.
Možda najkrvaiji što može biti.
U toku rata svako se držao svoje teritorije i smatralo se ako pređeš granicu mrtav si što je uglavnom bilo i tačno.
Rat jer završen, svi znamo kako a vi se i dalje igrate rata.
Ponavljam jedini problem je vaša neostvarena želja za ukidanjem RS.
Cetalju moj mali....
ovaj put ne pali.

Pokusavas uporediti sto se uporediti ne moze.
Ni broj ubijenih, ni broj srusenih bogomolja, ni broj logora...
u b. luci bez ratnih dejstava srusiste sve dzamije..a u tuzli usred rata popravljase crkvu koje su vase granate ostetile.
srbi odose iz federacije organizovano, sve noseci mrtvace...a muslimani(ako su imali srece) bijahu protjerani.
A silovane zene?
A opljackano i pokradeno?(Na "vasoj" strani je sve ostalo citavo, zato Mile sad moze prodavati).
I o kakvoj granici govoris? Tu granicu ste oznacili masovnim grobnicama...kada je ta granica postojala u proteklih 1000 godina?
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

U Evropi, ne postoji narod koji je u toliko (blago receno) konfliktnim odnosima sa svojim susjedima, kao sto su to Srbi. Gdje je sad ta "jadna i cemerna" srpska SANU da objasni srpskom narodu gdje je to ona usmjeravala, smjestala, ubacivala, postavljala Srbe ovih proteklih dvadesetak godina. Sta su Srbi dobili, a sta su izgubili time sto im "niko nije dobar". Zar su stvarno "svi losi, a samo mi Srbi dobri"?

Neko je prije vise godina postavio pitanje, kako se moglo desiti da u RSK i RS Srbe vode psihijatri (Raskovic i Karadzic), a u Srbiji pacijent (Milosevic).
zavrzlama

Post by zavrzlama »

PetiKorpus wrote:U Evropi, ne postoji narod koji je u toliko (blago receno) konfliktnim odnosima sa svojim susjedima, kao sto su to Srbi. Gdje je sad ta "jadna i cemerna" srpska SANU da objasni srpskom narodu gdje je to ona usmjeravala, smjestala, ubacivala, postavljala Srbe ovih proteklih dvadesetak godina. Sta su Srbi dobili, a sta su izgubili time sto im "niko nije dobar". Zar su stvarno "svi losi, a samo mi Srbi dobri"?

Neko je prije vise godina postavio pitanje, kako se moglo desiti da u RSK i RS Srbe vode psihijatri (Raskovic i Karadzic), a u Srbiji pacijent (Milosevic).

Uz dodatak...pokretac srpskog naroda u stvaranje velike srbije i zavadjanja sa svima na prostoru bivse SFRJ je ORUZJE....ta strahovita koncentracija naoruzanja koja je prisvojena od JNA ,nije davala nikakvu alternativu srpskim vodjama da pristanu na mirno rjesenje(cehoslovacki sistem) raspada SFRJ....srbima se osladilo da za 24 sata pregaze tri-cetiri grada u Hrvatskoj ili BIH a da im niko ne uzvrati istom mjerom...za prva tri mjeseca rata u BIH...karadjicevi su cetnici potpomognuti arsenalom JNA i ljudstvom i dodatnom tehnikom iz Srbije okupirali 70% BIH uz minimalne gubitke,da se ne govori o milijardama $ popljackanih nesrpskih gradova,sela i fabrika...

Milosevica i njegovu politiku su masovno poceli srbi da kritikuju tek kad je poceo da gubi bitke i ratove ..
Post Reply