Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
- insomnia78
#76 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Nije mi jasno zasto ruse istorijske spomenike
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
-
jumpstyle
#77 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
jel to razlog da ih se bombarduje ? ako i ruše u svojoj zemlji ruše, što bi to bilo briga Francusku NJemačku ili bilo koju EU državu za kulturnim spomenicima Malija !?insomnia78 wrote:Nije mi jasno zasto ruse istorijske spomenike
s' moje sokocalo
-
jumpstyle
#78 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
a vidim ti si mi plaho obrazovan i kultiviran, s obzirom koliko pozivaš na genocid i totalno uništenje jedne grupacije ljudi..FFC wrote:premda je licemjerno od francuza da podrzava teroriste u libiji i siriji a da ove napada treba ih podrzati. navodno su vlasti u sjevernom maliju kamenovali neki par za koji su nasli da su imali vanbracne afere. serijatski zakoni.
kako se zapad protiv krscanstva izborio obrazovanjem ljudi tako i u islamskom svijetu najjace oruzje protiv zla religije mora biti obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. ali prije toga divljake treba skrsit.
- cyprus
#79 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Razlog da ih se bombarduje je to što uzurpiraju suverenitet jedne nezavisne i međunarodno priznate države.jumpstyle wrote:jel to razlog da ih se bombarduje ? ako i ruše u svojoj zemlji ruše, što bi to bilo briga Francusku NJemačku ili bilo koju EU državu za kulturnim spomenicima Malija !?insomnia78 wrote:Nije mi jasno zasto ruse istorijske spomenike
s' moje sokocalo
-
semirizsvemira
#80 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Vidi ovo decko . Mislim da nemas vise od 20 godina a ako imas rekao sam ti da izaberes lakse teme . Politika nije crno bijelo ali jeste fudbalska lopta ( doduse prije sada imaju druge boje ) .Izvini ali tako je .jeza u ledja wrote:Ja mislim da ni ti tacno ne znas sta si htio ovdje reci. Dalji komentar na ovo je gubljenje vremena.semirizsvemira wrote:Sta cu ti bolan obrazloziti . Haj posto nemas blage veze sa politkom ( mogu ti davati kurseve ako hoces :thumbup:ne kosta puno ) kinezi su tu bili i razgledali . Da imaju nalazista nafte ko u Libiji a takdojer zlata i urana . Znas li ti koliko kosta deset kila urana uopste . Ne znam da ne znas . Zlatu cijena otisla vec davno a Kinezi bi sve to da kupe . Kad su strane snage napale Libiju i Gadafija . Pobuna je trajala tri mjeseca a oni ni da se pocesu po glavi a ne da nesto urade . I onda jedan dan glupi Gadafi daje izjavu koja ce ga kostati : Odlucio sam da sve koncesije na naftna polja dadenm Rusiji i Kini . Jes vidido sta se des poslije . UN donosi rezoluciju o zabrani letenja Gadafijevih aviona . Pise li u rezoluciji UN da NATO avioni smiju bombardovati libijske gradove i ubijati civile . Ne . Sta su NATO avioni radili ? Srusili pola Tripolija i jos deset gradova sravnali sa zemljom . Ova lekcija je bila dzabe sljedeca kosta 30 km . Inace nemas sta raditi na politici nego idi na fudbal i na ostale lakse temejeza u ledja wrote:Da.
-
jumpstyle
#81 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
razlog da ih se bombarduje jeste zato što su na sjeveru Malija tj SVOJOJ teritoriji uveli šerijatski zakon.SAMO ZATO ! sve ostalo je naprdjivanje i laprdanje !cyprus wrote:Razlog da ih se bombarduje je to što uzurpiraju suverenitet jedne nezavisne i međunarodno priznate države.jumpstyle wrote:jel to razlog da ih se bombarduje ? ako i ruše u svojoj zemlji ruše, što bi to bilo briga Francusku NJemačku ili bilo koju EU državu za kulturnim spomenicima Malija !?insomnia78 wrote:Nije mi jasno zasto ruse istorijske spomenike
s' moje sokocalo
- insomnia78
#82 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Naravno da nije. (to mene onako zanima)jumpstyle wrote:jel to razlog da ih se bombarduje ? ako i ruše u svojoj zemlji ruše, što bi to bilo briga Francusku NJemačku ili bilo koju EU državu za kulturnim spomenicima Malija !?insomnia78 wrote:Nije mi jasno zasto ruse istorijske spomenike
s' moje sokocalo
Razlog je sto ruse suverenitet zemlje i sto je donesena rezolucija UN-a koja poziva na pomoc vladi Malija
s' moje sokocalo
- insomnia78
#83 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Pa i srbi su u istocnoj Bosni dakle na SVOJOJ teritoriji donosili kojekakve zakone pa su opet bombardovanijumpstyle wrote:razlog da ih se bombarduje jeste zato što su na sjeveru Malija tj SVOJOJ teritoriji uveli šerijatski zakon.SAMO ZATO ! sve ostalo je naprdjivanje i laprdanje !cyprus wrote:Razlog da ih se bombarduje je to što uzurpiraju suverenitet jedne nezavisne i međunarodno priznate države.jumpstyle wrote: jel to razlog da ih se bombarduje ? ako i ruše u svojoj zemlji ruše, što bi to bilo briga Francusku NJemačku ili bilo koju EU državu za kulturnim spomenicima Malija !?
s' moje sokocalo
-
jumpstyle
#84 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
poredjenje je nidje veze ali kad si već zapeo ...Srbi su počistili cijeli jedan narod sa tih teritorija koje nisu bile njihove, Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Foča, Rogatica, Višegrad su općine sa preko 60 % bošnjačkog stanovništva, kako će onda biti njihove, osim ako nisi pristalica one srpske mudre izreke ''gde je jedan srpski grob-srpska je zemlja''insomnia78 wrote:
Pa i srbi su u istocnoj Bosni dakle na SVOJOJ teritoriji donosili kojekakve zakone pa su opet bombardovani
kao što rekoh, glavni razlog napada na Azavad jeste taj što su ljudi u tom dijelu svijeta uveli šerijat kao svoj državni ustavni zakon i što ga uistinu i sprovode..a to znači da ti ljidi neće nikada i nikako biti nikakve marionete, sluge i dupeuvlakači zapadnjačkim sekularističkim i kršćanskim neokolonizatorima, i ma koliko bili siromašni jadni, bijedni i nemoćni u očima ovih neokolonijalista predstavljaju veliku opasnost..u straha su velike oči, no fakat je smiješno i zabavno vidjeti kako se tako ekonomski, vojno i politički jake zemlje odmah ukenjaju od straha na samo pojavu jednog takvog društva koje ne želi da bude samo naizgled islamsko i samo nominalno kakva je to recimao Kraljevina SAudijska Arabija..
-
semirizsvemira
#85 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Ovi su zauzeli nazad onaj vazni grad . Pljacka muslimanskih zemalja se nastavlja uz svesrdnu pomoc kvislihga . Tacno prije dvije godine americki kandidat republikanske stranke , medija boss Donald Trump je rekao ono sto svi znamo ali to nije smio javno reci pa je povukao kandidaturu . Sta je rekao ? rekao je da Zapad mora pljackati i otimati muslimanske resurse po svaku cijenu i ako treba sa svim raspolozivim oruzjem . Kada takav rijecnik upotrijebi jedan musliman on je po pravilu terorista
. Ovo treba da je i budali jasno . Zapad i zapadna kultura propadaju na svakom polju . Na moralnom su propali davno , na politickom padaju nisko nisko jedino oruzje u politici su im ratovi , ekonomski padaju padaju i to niko ne moze zaustaviti . U sljedecih 5 godina samo u EU ce biti jos 3-5 miliona nezaposlenih i to je najblaza cifra.Naravno neki vec sada zele nadomiriti i zaustaviti pljackom ali dokle. Stanje u Maliju se nece nikada zaustaviti jer ti pobunjenici su stanovnici te korumpirane drzave i oni imaju pravo da se brane . Ovo sto ruse , pa ko da su francuzi dosli zbog toga .
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#86 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
"Izgovor" vs "razlog",
Francuskoj je dovoljan jedan izgovor da bi ih bombardovala zbog stotinu razloga.
Francuskoj je dovoljan jedan izgovor da bi ih bombardovala zbog stotinu razloga.
- insomnia78
#87 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Kad zapad toliko propada kako onda evropa primi i jos uvijek prima ogroman broj imigranata sa toliko prosperitetnog istoka, zasto nije obrnuta situacija?
Ako je vec taj serijat toliko divan, zasto ostatak naroda u Maliju ne uvede isti i oni su muslimani takodje?
Zasto otmice i ubistva evropljana bez obzira o kome se radi?
s' moje sokocalo
Ako je vec taj serijat toliko divan, zasto ostatak naroda u Maliju ne uvede isti i oni su muslimani takodje?
Zasto otmice i ubistva evropljana bez obzira o kome se radi?
s' moje sokocalo
-
jumpstyle
#88 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
semirizsvemira wrote:Ovi su zauzeli nazad onaj vazni grad . Pljacka muslimanskih zemalja se nastavlja uz svesrdnu pomoc kvislihga . Tacno prije dvije godine americki kandidat republikanske stranke , medija boss Donald Trump je rekao ono sto svi znamo ali to nije smio javno reci pa je povukao kandidaturu . Sta je rekao ? rekao je da Zapad mora pljackati i otimati muslimanske resurse po svaku cijenu i ako treba sa svim raspolozivim oruzjem . Kada takav rijecnik upotrijebi jedan musliman on je po pravilu terorista. Ovo treba da je i budali jasno . Zapad i zapadna kultura propadaju na svakom polju . Na moralnom su propali davno , na politickom padaju nisko nisko jedino oruzje u politici su im ratovi , ekonomski padaju padaju i to niko ne moze zaustaviti . U sljedecih 5 godina samo u EU ce biti jos 3-5 miliona nezaposlenih i to je najblaza cifra.Naravno neki vec sada zele nadomiriti i zaustaviti pljackom ali dokle. Stanje u Maliju se nece nikada zaustaviti jer ti pobunjenici su stanovnici te korumpirane drzave i oni imaju pravo da se brane . Ovo sto ruse , pa ko da su francuzi dosli zbog toga .
civilizovani, humani i zaštitnici ugroženih naroda-Francuzi samo žele da zaštite višestoljetne kulturne spomenike u Maliju kao što su štitili i u Bosni, kao što su dizali avione nad Bosnom da zaštite Aladžu, Ferhadiju i još 600-tinjak džamija koje su srušene tokom rata u Bosni i Hercegovini..općepoznato je da su Francuzi veliki ljubitelju umjetnosti, pa i sam Napoleon je osvajao Egipat samo da vidi sfingu i piramide..
-
nicaze_072
#89 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Jel moze neko da mi posalje PM kad dodjete do reptila. Ja cu tad da se prikljucim raspravi... 
- So What!
#90 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Pobunjenic u Maliju su sve samo nisu pozitivci. Uništili su historijske dijelove te zemlje koja je nekada bila najjače carstvo na zemlje za vrijeme vladavine Mansa Muse. Mali je ustvari zemlja zlata i soli. Pobunjenici su zabranili Ballaké Sissoko, čovjeka koji je proslavio Malijsku muziku. Koliko go mi gledali na Mali kao sirotinju, to je zemlja sa jako lijepom kulturom, historijom i sportskom tradicijom.
Mene duša boli zbog Afrike i to ne samo gdje su muslimani. Somalija je najbolji pokazatelj sistem 'zavadi pa vladaj'. Nalazi se na strateškom mjestu i da su samo bolje ujedinjeni, živjeli bi k'o kraljevi. Nažalost to je Afrika, prokleta zemlja. Ipak meni je najžalije bilo Ruande, a istražujući cijei taj fenomen oko Ruande shvatio sam da je ustvari izvor većine problema Afrike ustvari Kongo. Drugi Kongoanski rat je bio kontinentalni rat i da su se strane sile direktno umješale dobio bi proporcije Svjetskog rata.
Francuzi su kurve kao i Belgijci. Mi Srbe nazivamo genocidnim narodom, a ovi 100 puta gori od njih. Belgija je genocidna nacija koja je imala za zadatak da zaustavi krvoproliće u Ruandi, a zahvaljujući njima desio se genocid čiju su finalizaciju na kraju potpomogli Francuzi.
Mene duša boli zbog Afrike i to ne samo gdje su muslimani. Somalija je najbolji pokazatelj sistem 'zavadi pa vladaj'. Nalazi se na strateškom mjestu i da su samo bolje ujedinjeni, živjeli bi k'o kraljevi. Nažalost to je Afrika, prokleta zemlja. Ipak meni je najžalije bilo Ruande, a istražujući cijei taj fenomen oko Ruande shvatio sam da je ustvari izvor većine problema Afrike ustvari Kongo. Drugi Kongoanski rat je bio kontinentalni rat i da su se strane sile direktno umješale dobio bi proporcije Svjetskog rata.
Francuzi su kurve kao i Belgijci. Mi Srbe nazivamo genocidnim narodom, a ovi 100 puta gori od njih. Belgija je genocidna nacija koja je imala za zadatak da zaustavi krvoproliće u Ruandi, a zahvaljujući njima desio se genocid čiju su finalizaciju na kraju potpomogli Francuzi.
- insomnia78
#91 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Niko nije rakao da su oni dosli da zastite spomenike.
Francuska sprovodi rezoluciju UN-a i decembra prosle godine koja zahtjeva pomoc izabranoj vladi Malija.
U ponedeljak se prikljucuju i vojnici iz Africkih zemalja.
Rusenje spomenika sam spomenuo onako jer me zanima sta to toliko nije u skladu sa islamom u vezi dzamije iz 15 vjeka da bi je trebalo srusiti?
Vidjevsi kako se ovi "pravi" muslimani ponasaju ne bi se iznenadio kad bi i pod njihovom eventualnom vlasti zaplatile Aladza i Ferhadija
s' moje sokocalo
Francuska sprovodi rezoluciju UN-a i decembra prosle godine koja zahtjeva pomoc izabranoj vladi Malija.
U ponedeljak se prikljucuju i vojnici iz Africkih zemalja.
Rusenje spomenika sam spomenuo onako jer me zanima sta to toliko nije u skladu sa islamom u vezi dzamije iz 15 vjeka da bi je trebalo srusiti?
Vidjevsi kako se ovi "pravi" muslimani ponasaju ne bi se iznenadio kad bi i pod njihovom eventualnom vlasti zaplatile Aladza i Ferhadija
s' moje sokocalo
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#92 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Koliko znam, legalna vlada Malija je zatrazila pomoc.
Francuska je tu uletila kao bivsi kolonizator, pa ko fol se razumiju u ta pitanja...
sve u svemu, Francuska je zemlja za naprdjivanje vec odavno. Eno Engleska ih prestigla po GDP-u.
Francuska je tu uletila kao bivsi kolonizator, pa ko fol se razumiju u ta pitanja...
sve u svemu, Francuska je zemlja za naprdjivanje vec odavno. Eno Engleska ih prestigla po GDP-u.
-
jumpstyle
#93 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
@"insomnia78"
zato što nekima uhljebljenima i korumpiranima na vlasti to ne odgovara i sve čine da to spriječe..a evo kako vidimo čak su spremni pozati u pomoć vojsku jedne sasvim druge zemlje da im pomogne samo da se održe na vlasti..bijeda siromaštvo, korupcija, nezaposlenost, bolesti, jako loše opće socijalno stanje, sve je to što odgovara samo malobrojnoj eliti u Maliju, bijeda nek čuva koze i ore po pustinjskom pijesku, što će im škola i obrazovanje ! o tome Francuska ne govori i nikad nije priskočila u pomoć da pomogne, da se tu pokaže kao humana i promijeni stanje naroda Malija na bolje..
vrlo jasno, zato što im je potrebna radna snaga, vjeruj da ih ne uvoze jer ih vole ili što im žele pomoći ...uzme li se u obzir natalitet europskih država a posebno nekih, recimo Austrije, Holandije, skandinavskih zemalja, shvatit ćeš o čemu govorim..oni sami su zabrinuti za svoj natalitet i sve čine da ga poprave ( od davanja velikih povlastica ženama, trudničkog bolovanja, bolovanja nakon porodjaja, u Austriji recimo traje čak 2.5 godine, dječijih doplataka, itd itd ), no sve uzalud..društva im sve više stare, za 20-30 godina ( a to nije mnogo ! ) ako se nastavi ovako, bez uvozne radne snage imali bi zemlje staraca, šta misliš kako bi punili državni budžet i imali penzije, plate itd !?Kad zapad toliko propada kako onda evropa primi i jos uvijek prima ogroman broj imigranata sa toliko prosperitetnog istoka, zasto nije obrnuta situacija?
[/quote]Ako je vec taj serijat toliko divan, zasto ostatak naroda u Maliju ne uvede isti i oni su muslimani takodje?
zato što nekima uhljebljenima i korumpiranima na vlasti to ne odgovara i sve čine da to spriječe..a evo kako vidimo čak su spremni pozati u pomoć vojsku jedne sasvim druge zemlje da im pomogne samo da se održe na vlasti..bijeda siromaštvo, korupcija, nezaposlenost, bolesti, jako loše opće socijalno stanje, sve je to što odgovara samo malobrojnoj eliti u Maliju, bijeda nek čuva koze i ore po pustinjskom pijesku, što će im škola i obrazovanje ! o tome Francuska ne govori i nikad nije priskočila u pomoć da pomogne, da se tu pokaže kao humana i promijeni stanje naroda Malija na bolje..
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#94 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
A tek so su im zeMske kurafe.So What! wrote:Pobunjenic u Maliju su sve samo nisu pozitivci. Uništili su historijske dijelove te zemlje koja je nekada bila najjače carstvo na zemlje za vrijeme vladavine Mansa Muse. Mali je ustvari zemlja zlata i soli. Pobunjenici su zabranili Ballaké Sissoko, čovjeka koji je proslavio Malijsku muziku. Koliko go mi gledali na Mali kao sirotinju, to je zemlja sa jako lijepom kulturom, historijom i sportskom tradicijom.
- insomnia78
#95 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Cekaj ba tvrdite da zapad propada da je gotov, zasto onda svi bjeze sa istoka na zapad a ne obrnuto.
Bjeze iz blagostanja serijata na moralno posrnuli zapad.
Cuj daju im zapadne vlade benificije, pa sto onda pristaju na to, prodaju vjeru za veceru?
s' moje sokocalo
Cuj daju im zapadne vlade benificije, pa sto onda pristaju na to, prodaju vjeru za veceru?
s' moje sokocalo
-
semirizsvemira
#96 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Erdogan pozvao Hollandea da objasni zasto se sastao sa ubijenim clanovima kurdske zabranjene i u EU proglasene teroristickom organizacijom PKK u Parizu . Aha duåli arsini . Ovamo se ovi bore za serijat pa ih treba pobiti ko zeceve a ove cemo podrzavati koji podmecu bombe i ubijaju civile decenijama . Sva sreca da mi nismo imali naftu i zlato prije pocetka rata u 1992 jer bi nas nestalo . Bili bi proglaseni dzihadistima , teroristima , islamistima i ko zna cima i onda bi nas zajedno sa Srbijom i Hrvatskom pobili ko mrave . Hvala Bogu pa eto nismo imali nalazista nafte i zlata
-
jumpstyle
#97 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
ko kaže da prodaju vjeru, ja mislim da samo još više europljana pod uticajem ovih migranata prihvata islam..insomnia78 wrote:Cekaj ba tvrdite da zapad propada da je gotov, zasto onda svi bjeze sa istoka na zapad a ne obrnuto.
jedino oni popravljaju demografsku sliku u svojim državama, eto zar to nije lijepo i produktivno
beneficije su isključivo date radi svog pučanstva ( naravno date su i migrantima-iako ne sve, no treba pohvaliti taj gest ) ali im puno ne pomažu, šta'š kad prosječni europljanin vjeruje da je bolje i profitabilnije imati pseto nego dijete..Cuj daju im zapadne vlade benificije
ali to je već off, da ne idemo dalje u OT
- cyprus
#98 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Na strani Malija se ovdje bore i trupe Nigerije, Nigera, Burkine Faso, Senegala (ustvari, biti će poslane, nisu još tamo)... ne samo Francuske... Jesu li i ovi imperatorski ćafiri željni malijskih navodnih resursa? 
-
jumpstyle
#99 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
ili su svi odreda zabrinuti za kulturno blago Malija..cyprus wrote:Na strani Malija se ovdje bore i trupe Nigerije, Nigera, Burkine Faso, Senegala (ustvari, biti će poslane, nisu još tamo)... ne samo Francuske... Jesu li i ovi imperatorski ćafiri željni malijskih navodnih resursa?
- cyprus
#100 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji
Ama, nije stvar u kulturnom blagu Malijajumpstyle wrote:ili su svi odreda zabrinuti za kulturno blago Malija..cyprus wrote:Na strani Malija se ovdje bore i trupe Nigerije, Nigera, Burkine Faso, Senegala (ustvari, biti će poslane, nisu još tamo)... ne samo Francuske... Jesu li i ovi imperatorski ćafiri željni malijskih navodnih resursa?
Stvar je u tome da se ovom pobunom i pokušajem secesije narušava suverenitet jedne nezavisne i međunarodno priznate države. Kad je NATO bombardovo položaje separatističke VRS, pitam se da li si se onda bunio ili si se možda pitao: ''a zašto nisu ranije?''... Joj što ne mogu ovog licemjerja kod pojedinaca