Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post Reply
Nebitan32

#26 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Nebitan32 »

Bodkin wrote:
Nebitan32 wrote:
udrch wrote:http://hr.wikipedia.org/wiki/Mali
ma ova Afrika je ružno iscrtana..tamo su namjerno ostavljeni korijeni sukoba..
To je osnovni izvor problema u Africi. Europljani su iscrtali granice tako da se jedna etnija ili pleme naslo u po 5-6 drzava. Oni teze ka ujedinjenju sto stvara konstantu nestabilnost. Granice su isrctane linearno, ne uzumajuci u obzir etnicki, religijski i plemenski faktor. Granice drzava u Africi ce se mjenjati. To je neminovno. Nastat ce mnogo novih drzava. Bit puno ratova i nasilja ali infine ce stvoriti stabilnije drzave.

U Europi se stoljecima krvarilo dok se nisu stvorile etnicki, vjerski i jezicno homogene drzave. To je doprinijelo stabilnosti. Mozda zvuci grubo ali je tako. Mi smo u ex SFRJ zakasnili s tim.

Neki kazu da je Juzni Sudan prva moderna africka drzava koju su stvorili....sami afrikanci.
podsjeca me ovo ostavljanje plemena u vise drzava na nesto jako blisko :D

Da. Radi se o eks SFRJ. To sam naveo i iznad. Srbi se nalaze/nalazili u znacajnom broju u vise drzava i to je destabiliziralo vise drzava. Albanci se nalaze u znacajnom broju u vise drzava i to destabilizira vise drzava. Prema meni, prekompozicija jos uvjek nije zavrsena. To se pogotovo odnosi na Albance koji imaju demografske kapacitete a budimo iskreni i pretenzije (Makedonija).

Srbi su na silaznoj putanji. Sto pak ne znaci da nece praviti probleme. Hoce itekako. U Bosni. No izaci ce kao gubitnici.
No za par decenija cemo imati mnogo stabilnije drzave i mnogo bolju saradnju.
cyprus

#27 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by cyprus »

Nebitan32 wrote:To je osnovni izvor problema u Africi. Europljani su iscrtali granice tako da se jedna etnija ili pleme naslo u po 5-6 drzava. Oni teze ka ujedinjenju sto stvara konstantu nestabilnost. Granice su isrctane linearno, ne uzumajuci u obzir etnicki, religijski i plemenski faktor. Granice drzava u Africi ce se mjenjati. To je neminovno. Nastat ce mnogo novih drzava. Bit puno ratova i nasilja ali infine ce stvoriti stabilnije drzave.

U Europi se stoljecima krvarilo dok se nisu stvorile etnicki, vjerski i jezicno homogene drzave. To je doprinijelo stabilnosti. Mozda zvuci grubo ali je tako. Mi smo u ex SFRJ zakasnili s tim.

Neki kazu da je Juzni Sudan prva moderna africka drzava koju su stvorili....sami afrikanci.
To što su kolonizatori crtali granice po Africi kako im se prohtjelo svakako jeste dio korijena problema... Ali tražiti rješenje u stvaranju etnički homogenih država na kontinentu sa hiljadama plemena je van svake pameti... Uostalom, etnička raznolikost je samo jedan od brojnih faktora političke problematike u Africi, ja bih čak rekao i manje važan... Pa eto Somalija je jedna od etnički najhomogenijih afričkih država (ako se ne varam oko 90% stanovništva su Somalci), ali je ujedno i najnestabilnija...
Bodkin

#28 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Bodkin »

Nebitan32 wrote:

Da. Radi se o eks SFRJ. To sam naveo i iznad. Srbi se nalaze/nalazili u znacajnom broju u vise drzava i to je destabiliziralo vise drzava. Albanci se nalaze u znacajnom broju u vise drzava i to destabilizira vise drzava. Prema meni, prekompozicija jos uvjek nije zavrsena. To se pogotovo odnosi na Albance koji imaju demografske kapacitete a budimo iskreni i pretenzije (Makedonija).

Srbi su na silaznoj putanji. Sto pak ne znaci da nece praviti probleme. Hoce itekako. U Bosni. No izaci ce kao gubitnici.
No za par decenija cemo imati mnogo stabilnije drzave i mnogo bolju saradnju.
nije bas lijepo citati da su ljudi koji zive na nekoj teritoriji problem samo zbog njihove nacionalnosti i historijskih desavanja na koje nisu uticali
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#29 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by PipiDugaDevetka »

Mora da su u tim područjima rođenja biljke zvana kafa, pronađeni minerali neki kao što je coltan,...
Bez tog zelenkastog minerala coltana nema mikro-elektronike.
Last edited by PipiDugaDevetka on 12/01/2013 21:52, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#30 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by dječak sa šibicama »

Kao prvo, nije 65 vec cirka 63 miliona, 2 i pol miliona su stanovnici francuskih prekomorskih teritorija, Martinique, Francuska Gijana i slicno, a racunaju se kao francuski drzavljani.

Kao drugo, od skoro 12 miliona useljenika, 5.5 miliona su europljani, oko 4 miliona Arapa, sjeveroafrikanaca i slicno, ostalo su azijati i ostale manjine.

Ja sam se pogresno izrazio, ima preko 50 miliona Francuza i jos 5.5 miliona Europljana, Portugalaca pola miliona, talijana 300 hiljada, Spanaca takodje, i tako dalje. Pa sracunaj koliko je tu bijelaca u postotku, cak i vise od 85%. Sa podrucja Magreba, u Francuskoj zivi oko 3 miliona ljudi, Beznacajna brojka u ukupnom zbiru.

Ne zanosi se natalitetom, to je isprazna i suplja politika.
hneuron

#31 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by hneuron »

Ovo je samo logična konzekvencija raspada libije jer se defakto o raspadu i radi. Naime jedan dio libijskih južnih plemena lojalnih gadafiju nakon dešavanja u libiji u strahu od sudbine koja je zadesila plemena tawergha, sirte.. su emigrirali u mali stvarajući tamo plodno tlo za vlastitu platformu o kojoj ovdje ne bih.. A francuska samo brani vlastite interese u maliju koji su vijekovni.. i zato što su ovi okarakterisani kao radikalni islamisti i teroristi za razliku od onih sirijskih koji to nisu ... i ugrožavaju ...
insomnia78

#32 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Image

s' moje sokocalo
Hodidid

#33 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Hodidid »

I zna li se ko sta tu hoce? Ko su koji da znam za koga navijamo? Tu se izgleda ne zna ni ko pije ni ko placa. Kakvi su u pitanju interesi? Jesu to ideoloski, etnicki, plemenski, vjerski sukobi ili se ratuje za moc, fotelje i lovu?
insomnia78

#34 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Pa ovi pobunjenici su islamisti, djelovi al qaide, tuarezi i jos svakakve mrake.
Na drugoj strani Francuzi, regularna vojska Malija i od ponedeljka vojska ove africke unije il kako se vec zovu

s' moje sokocalo
cyprus

#35 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by cyprus »

Hodidid wrote:I zna li se ko sta tu hoce? Ko su koji da znam za koga navijamo? Tu se izgleda ne zna ni ko pije ni ko placa. Kakvi su u pitanju interesi? Jesu to ideoloski, etnicki, plemenski, vjerski sukobi ili se ratuje za moc, fotelje i lovu?
Dakle, vojska Malija + vojske nekih drugih država vs pobunjenici sa sjevera (etnički Tuarezi + radikalni islamisti)

Ja uvijek na strani priznatih država, protiv paradržava! :-D
insomnia78

#36 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Apsolutno.
Nego, naravno tu je i nezaobilazno sluzbeno vozilo svih africkih sukoba i pobunjenika koji imalo drze do sebe
Image

s' moje sokocalo
Hodidid

#37 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Hodidid »

A sto se oni bas tu pokefase u tom Maliju? Jel on bitan zbog necega ili?
Cyrax

#38 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Cyrax »

insomnia78 wrote:Pa ovi pobunjenici su islamisti, djelovi al qaide, tuarezi i jos svakakve mrake.
Na drugoj strani Francuzi, regularna vojska Malija i od ponedeljka vojska ove africke unije il kako se vec zovu

s' moje sokocalo
Tri strane: drzava (Francuzi), Tuarezi, islamisti
Hodidid

#39 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Hodidid »

cyprus wrote:
Hodidid wrote:I zna li se ko sta tu hoce? Ko su koji da znam za koga navijamo? Tu se izgleda ne zna ni ko pije ni ko placa. Kakvi su u pitanju interesi? Jesu to ideoloski, etnicki, plemenski, vjerski sukobi ili se ratuje za moc, fotelje i lovu?
Dakle, vojska Malija + vojske nekih drugih država vs pobunjenici sa sjevera (etnički Tuarezi + radikalni islamisti)

Znaci to je nekakav ideoloski-etnicki sukob. Ma i ja navijam za nase samo da pobijede zlu ne trebalo!
Nebitan32

#40 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Nebitan32 »

cyprus wrote:
Nebitan32 wrote:To je osnovni izvor problema u Africi. Europljani su iscrtali granice tako da se jedna etnija ili pleme naslo u po 5-6 drzava. Oni teze ka ujedinjenju sto stvara konstantu nestabilnost. Granice su isrctane linearno, ne uzumajuci u obzir etnicki, religijski i plemenski faktor. Granice drzava u Africi ce se mjenjati. To je neminovno. Nastat ce mnogo novih drzava. Bit puno ratova i nasilja ali infine ce stvoriti stabilnije drzave.

To što su kolonizatori crtali granice po Africi kako im se prohtjelo svakako jeste dio korijena problema... Ali tražiti rješenje u stvaranju etnički homogenih država na kontinentu sa hiljadama plemena je van svake pameti... Uostalom, etnička raznolikost je samo jedan od brojnih faktora političke problematike u Africi, ja bih čak rekao i manje važan... Pa eto Somalija je jedna od etnički najhomogenijih afričkih država (ako se ne varam oko 90% stanovništva su Somalci), ali je ujedno i najnestabilnija...

Ne trazim ja rjesenje za bilo sto. Samo vrsim konstataciju. Izvor nestabilnosti je "sarolikost" tih drzava. Sto veca sarolikost, to veca nestabilnost. To su cinjenice. Europljani, kolonizatori su iscrtali granice tih drzava i upravo ta izmjesanost omogucuje destabiliziranje i iskoristavanje tih drzava. Europljani u svakoj drzavi mogu naci pleme koje je dovoljno brojcano i putem kojeg mogu ostvariti svoj interes.

Ne znam koliko ima plemena i etnija u Africi. Wikipedia daje neki uvid u to. No kao sto vidis imas Etnije koje broje 30-40 miliona a nemaju svoju drzavu. Je li to pravedno i mislis li da oni nece konstatno teziti ko tome da sebi stvore svoju drzavu? Naravno da hoce. I oni ce destabilizirati par drzava sve dok ne stvore svoju sopstveno drzavu. Granice te drzave ce zavisiti od snage koja im bude na raspolaganju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_groups_in_Africa

Imam puno prijatelja iz Afrike. Meni su dobro poznati Obala Slonovace, Kamerun, Maroko, Alzir. Moj najbolji prijatelj je iz Obale Slonovace. Njegov otac i bivsi predsjednik Obale Slonovace(sad u Hagu) su djeca od dva brata. I tamo su Francuzi opljackali sve sto su stigli. Podrzali su vojno ovog trenutnog predsjednika jer im je dao povlastice nad iskoristavanjem prirodnih resursa. Nista cudno za Afriku.
FFC

#41 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by FFC »

It_is_a_Leclerc wrote:Francuskoj odbrojavaju dane svi od reda.. Od engleskih kraljeva, preko Hitlera, do ovih domicijelnih euroskeptika.. Pa ništa.

Meni je samo žao Somalije. Tragična sudbina jedne države u kojoj je toliko patnje i bola da je to jednostavno teško i pojmiti. Većina stanovništva su muslimani. Većina stanovnika su gladni.

Meanwhile, saudijski kralj kupuje novu jahtu. In the name of God. :x
saudija, američka marionetska diktatura. somalija, takođe američka bivša žrtva intervencije.
Nebitan32

#43 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by Nebitan32 »

dječak sa šibicama wrote:Kao prvo, nije 65 vec cirka 63 miliona, 2 i pol miliona su stanovnici francuskih prekomorskih teritorija, Martinique, Francuska Gijana i slicno, a racunaju se kao francuski drzavljani.

Kao drugo, od skoro 12 miliona useljenika, 5.5 miliona su europljani, oko 4 miliona Arapa, sjeveroafrikanaca i slicno, ostalo su azijati i ostale manjine.

Ja sam se pogresno izrazio, ima preko 50 miliona Francuza i jos 5.5 miliona Europljana, Portugalaca pola miliona, talijana 300 hiljada, Spanaca takodje, i tako dalje. Pa sracunaj koliko je tu bijelaca u postotku, cak i vise od 85%. Sa podrucja Magreba, u Francuskoj zivi oko 3 miliona ljudi, Beznacajna brojka u ukupnom zbiru.

U vezi prve recenice. To je isto kao da kazes, Bosnjaci cine 80% u Bosni ako ne racunamo genocidnu tvorevinu. Francuska je Francuska. To podrazumjeva i najudaljeniji komad zemlje.

Ne zanosim se bilo cime samo vrsim konstataciju. I Thierry Henry i Tony Parker su oni koje ubrajas medu tih 50 miliona Franuza. Francuza bijelaca je znatno manje od tih 50 miliona a pogotovo imaju manji udio medu mladom populacijom. No ovo nije direktno tema pa ne bih duzio. Mozes otvoriti novu o Francuskoj pa mozemo nastaviti.

S ovim novim intervencijama ce samo povecati brojcanost afrikanaca u Francuskoj.
udrch

#44 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by udrch »

Nebitan32 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Kao prvo, nije 65 vec cirka 63 miliona, 2 i pol miliona su stanovnici francuskih prekomorskih teritorija, Martinique, Francuska Gijana i slicno, a racunaju se kao francuski drzavljani.

U vezi prve recenice. To je isto kao da kazes, Bosnjaci cine 80% u Bosni ako ne racunamo genocidnu tvorevinu. Francuska je Francuska. To podrazumjeva i najudaljeniji komad zemlje.

Ne zanosim se bilo cime samo vrsim konstataciju. I Thierry Henry i Tony Parker su oni koje ubrajas medu tih 50 miliona Franuza. Francuza bijelaca je znatno manje od tih 50 miliona a pogotovo imaju manji udio medu mladom populacijom. No ovo nije direktno tema pa ne bih duzio. Mozes otvoriti novu o Francuskoj pa mozemo nastaviti.

S ovim novim intervencijama ce samo povecati brojcanost afrikanaca u Francuskoj.
ovo vam je bezveze priča..treba još stoljeće da prođe da bi se poravnjali, a osim toga neće ni natalitet ovih crnih ostati na ovako visokom nivou..
insomnia78

#45 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Trenutno u Francuskoj podignuta borbena gotocost policije i vojske na crveni nivo kao prevencija mogucih teroristickih akcija na Francuskom teritoriju

s' moje sokocalo
matematicar_teski

#46 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by matematicar_teski »

Francuska je tigar od papira
semirizsvemira

#47 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by semirizsvemira »

cyprus wrote:

Islamisti , dijelovi al kaide . Sta ce jos dodati da bi ocrnili te jadnike sto se bore za svoje . Ja , sva ta propaganda ima jedan cilj . Za neupucene u tom dijelu Malija su otkrivena velika nalazista zlata , urana i zemnog gasa ako sam dobro procitao za ovo zadnje . Uglavnom nisu tu francuzi dosli da prolijevaju krv zbog nakve vlade koja pljacka godinama svoj narod vec da se napljackaju kao i obicno . Da bi sve to bilo prekriveno velom tajne onda se ubace ovakve gluposti poput al kaida , teroristi , dzihadovci itd itd tako da zapadnom , po prirodi glupom, obicnom covjeku d je ok ubijati muslimane jer su oni zli mada nikakve veze nemaju ni sa Francuskom ni sa Zapadom . Tako isto za Somaliju . Sta imaju oni raditi u Somaliji prije svega amerikanci . Sta njih briga sto se kebaju tamo . I oni jadni otimaci brodova , tkz pirati . Pa ljudima su dvadeset godina istresali nuklearni otpad ( i ne samo nuklearni otpad ) u more tako da ribe vise nema a prije toga su im decenijama evropski ribari krali ribu ( svijet je na to navikao izgleda da im civilizirani evropljani otimaju i pljackaju kad hoce i kako hoce ). I normalno ljudi nemaju od cega zivjeti pa otimaju brodove bas ko sto ameri i Zapad otimaju i pljackaju naftu , zlato , rude itd itd . Ne vidim tu nikakvu razliku . Ne sjecam se da su somalijski pirati ikoga ubili dok ameri i Zapad poravnaju pola drzave sa zemljom pa im tek onda otimaju i pljackaju da bi isti oni glupani za Zapadu zijevali i nijemo gledali kako se neki napljackase a oni svaki dan ostaju bez posla
insomnia78

#48 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

Ti bas ko iz svemira sa tvrdnjama

s' moje sokocalo
semirizsvemira

#49 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by semirizsvemira »

:lol: Da sam sebe ispravim . Nije u pitanju bio zemni gas nego nafta , a sta bi drugo bilo :D Dakle zlato , uran i NAFTA . Ajmo sad malo o al kaidi i dzihadistima :lol: :lol: :lol: Prica za naivne i za one sto politici znaju iz dnevne stampe :lol:
insomnia78

#50 Re: Francuska intervencija u Maliju i Somaliji

Post by insomnia78 »

semirizsvemira wrote::lol: Da sam sebe ispravim . Nije u pitanju bio zemni gas nego nafta , a sta bi drugo bilo :D Dakle zlato , uran i NAFTA . Ajmo sad malo o al kaidi i dzihadistima :lol: :lol: :lol: Prica za naivne i za one sto politici znaju iz dnevne stampe :lol:
A ti se inace javljas sa lica mjesta?

s' moje sokocalo
Post Reply