Bodkin wrote:podsjeca me ovo ostavljanje plemena u vise drzava na nesto jako bliskoNebitan32 wrote:To je osnovni izvor problema u Africi. Europljani su iscrtali granice tako da se jedna etnija ili pleme naslo u po 5-6 drzava. Oni teze ka ujedinjenju sto stvara konstantu nestabilnost. Granice su isrctane linearno, ne uzumajuci u obzir etnicki, religijski i plemenski faktor. Granice drzava u Africi ce se mjenjati. To je neminovno. Nastat ce mnogo novih drzava. Bit puno ratova i nasilja ali infine ce stvoriti stabilnije drzave.udrch wrote:http://hr.wikipedia.org/wiki/Mali
ma ova Afrika je ružno iscrtana..tamo su namjerno ostavljeni korijeni sukoba..
U Europi se stoljecima krvarilo dok se nisu stvorile etnicki, vjerski i jezicno homogene drzave. To je doprinijelo stabilnosti. Mozda zvuci grubo ali je tako. Mi smo u ex SFRJ zakasnili s tim.
Neki kazu da je Juzni Sudan prva moderna africka drzava koju su stvorili....sami afrikanci.
Da. Radi se o eks SFRJ. To sam naveo i iznad. Srbi se nalaze/nalazili u znacajnom broju u vise drzava i to je destabiliziralo vise drzava. Albanci se nalaze u znacajnom broju u vise drzava i to destabilizira vise drzava. Prema meni, prekompozicija jos uvjek nije zavrsena. To se pogotovo odnosi na Albance koji imaju demografske kapacitete a budimo iskreni i pretenzije (Makedonija).
Srbi su na silaznoj putanji. Sto pak ne znaci da nece praviti probleme. Hoce itekako. U Bosni. No izaci ce kao gubitnici.
No za par decenija cemo imati mnogo stabilnije drzave i mnogo bolju saradnju.