Foteljaši i Programaši

Koju koaliciju biste podržali?

Foteljaši
3
8%
Programaši
34
92%

Total votes: 37

gomilego

#26 Re: Foteljaši i Programaši

Post by gomilego »

bicebolje wrote: Naravno da ga zovu Bosancem ili Dobojlijom ali sigurno ga ne nazivaju novopečenim "Bosanskim PatriJotom GraDŽaninom".
pa ko to od njega ocekuje i trazi?
bicebolje wrote:Dodik se u Tuzli pita taman koliko i Tadić u Austriji a vjerovao ili ne i tamo ima Srba. Svako samostalno bira mjesto življenja a na tamošnjim vlastima je da se pozabave sa pravima naroda koji su u manjini.
pa Dodik se isto tolko pita i u Mostaru pa se opet vise zalaze za hrvate u istom nego za tuzlanske srbe ...
:-)
no_pasaran

#27 Re: Foteljaši i Programaši

Post by no_pasaran »

gomilego wrote:
bicebolje wrote: Naravno da ga zovu Bosancem ili Dobojlijom ali sigurno ga ne nazivaju novopečenim "Bosanskim PatriJotom GraDŽaninom".
pa ko to od njega ocekuje i trazi?
bicebolje wrote:Dodik se u Tuzli pita taman koliko i Tadić u Austriji a vjerovao ili ne i tamo ima Srba. Svako samostalno bira mjesto življenja a na tamošnjim vlastima je da se pozabave sa pravima naroda koji su u manjini.
pa Dodik se isto tolko pita i u Mostaru pa se opet vise zalaze za hrvate u istom nego za tuzlanske srbe ...
:-)
Nemoj molim te da vrijeđaš osnivača Herceg-Srpske :lol:
no_pasaran

#28 Re: Foteljaši i Programaši

Post by no_pasaran »

Evo plač se nastavlja :-)
HDZ: BiH nestaje pred "socijaldemokratskim velikobošnjaštvom"
Izgleda da su foteljaši Herceg-Srpske ipak uspjeli nešto usaglasiti, preuzeli su Dodikovu šuplju : :lol: D hahahha
osa

#29 Re: Foteljaši i Programaši

Post by osa »

čuj programaši, šta reče ono prvi u programaša "predsjednik vijeća ministara i ministar vanjskih poslova, ostalo se može dogovoriti", bogami dobar program, ali kratak...
1mustra

#30 Re: Foteljaši i Programaši

Post by 1mustra »

stochar wrote:kad im je toliko stalo do platforme, zashto se toliko insistira da premijer BiH bude Lagumdzija? zbog chega su vec prije mjesec dana bila poznata skoro sva imena ministara iz SDP-a? na kraju, shto neko reche, Platforma nije ni po chemu epohalna niti pojashnjava kako doci do svega sa spiska zhelja. evo, napisacu ja platformu kako da se obogatim:

1. Odem kod Keruma i zamolim ga da mi 'nako da 100.000 maraka, za pocetak.

2.Posaljem iskren mail Marku Zuckerbergu i zamoliti da me "pogura" sa sićom od nekih 500.000 dolara.

3. Sa dobijenim parama odem kod Sultana od Bruneja i zamolim ga da mi da pet miliona dolara, sitnica za njega.

4. Odem onda kod Abramovicha, i kazhem: Sultan mi dao pet miliona, jesi to shupak pa ne mozhesh izletit' cenera?

5. Razno

eto, imam platformu, josh samo da sve prodje kako sam planir'o, javicu vam pa da nekoga za pocetak poguram sa 100.000...
Tvoja platforma je neozbiljna naspram SDP-ove, em je SDP ulozio barem tri puta vise vremena u svoju, em je jezik ugladjeniji.
1mustra

#31 Re: Foteljaši i Programaši

Post by 1mustra »

no_pasaran wrote: Dva su bloka u BiH kristalizirana:

Foteljaški: SNSD - SBiH - SDS - SBB - dvojedan HDZ

i

Programski: SDP - NSRzB - SDA - HSP

:bih:
U cem je razlika izmedju ova dva izuzev sto se tebi drugi vise svidja. I jedni i drugi su se okopili oko fotelja, nudeci naivnom narodu na brzinu sklepane platforme koje veze sa zivotom nemaju. Sve je to u pet deka, ako zanemarimo neciji ljubavni momenat prema nekima od njih. Kad si zaljubljen sve ti je lijepo u vezi objekta zaljubljivanja.
Tocke okupljanja su supljiranje do besvjesti i zblanjivanje naroda, da li govorimo o Kresevskoj deklaraciji, platformi SNSD-SDS ili o ovoj SDP-ovoj platformi, nema razlike.
no_pasaran

#32 Re: Foteljaši i Programaši

Post by no_pasaran »

1mustra wrote:
no_pasaran wrote: Dva su bloka u BiH kristalizirana:

Foteljaški: SNSD - SBiH - SDS - SBB - dvojedan HDZ

i

Programski: SDP - NSRzB - SDA - HSP

:bih:
U cem je razlika izmedju ova dva izuzev sto se tebi drugi vise svidja. I jedni i drugi su se okopili oko fotelja, nudeci naivnom narodu na brzinu sklepane platforme koje veze sa zivotom nemaju. Sve je to u pet deka, ako zanemarimo neciji ljubavni momenat prema nekima od njih. Kad si zaljubljen sve ti je lijepo u vezi objekta zaljubljivanja.
Tocke okupljanja su supljiranje do besvjesti i zblanjivanje naroda, da li govorimo o Kresevskoj deklaraciji, platformi SNSD-SDS ili o ovoj SDP-ovoj platformi, nema razlike.
Upravu si 100%

Iskreno se nadam da će ti u najužoj blizini još dugo vladati ti Foteljaši kada nema razlike. :thumbup:

Pusti ti nama ove ublehaše Programaše. Najpametnije bi bilo da se Herceg-Srpska javnost sad ušuti i pusti da nas ovi Programaši oderu ko jarce kad su nas već ovako navukli ko levate.

A vi se veselite jer time će više prostora ostati za Foteljaše kad se pokaže da su svi isti, narod će se logično njima vratiti :thumbup:

GO FOTELJAŠI! GO!
no_pasaran

#33 Re: Foteljaši i Programaši

Post by no_pasaran »

osa wrote:čuj programaši, šta reče ono prvi u programaša "predsjednik vijeća ministara i ministar vanjskih poslova, ostalo se može dogovoriti", bogami dobar program, ali kratak...
Ma pusti ba levate. Treba podržat sad ovu šestorku! Oni će nas izvući iz sranja u koja nas je četvorka uvela proteklih 20 godina. P*zda im materina oni su nas doveli do kontejnera i javnih kuhinja!

Treba sad svim sredstvima podržati dvojedan HDZ - SNSD - SBB - SDS - SBiH! Spas je u njima!

Pusti ba ove ublehaše, samo hvalimo šestorku! Neka oforme državnu vlast i spase nas.

Već sam rekao. što se mene tiče, imaju i legalitet i legitimitet i ubacit ćemo im još kilu kafe i kocke da imaju. Ako šta zatreba neka traže i to će da dobiju :thumbup:

Samo da nas spasu iz ove krize i napokon izvade iz ralja ovih kretena iz četvorke koji nas pljačkaju već 20 godina!

GO FOTELJAŠI, VI STE JAKI VI STE NAŠI! GO! GO!
Komrad

#34 Re: Foteljaši i Programaši

Post by Komrad »

osa wrote:čuj programaši, šta reče ono prvi u programaša "predsjednik vijeća ministara i ministar vanjskih poslova, ostalo se može dogovoriti", bogami dobar program, ali kratak...
Ma hajde bolan kome je Zlaja bitan :)
Okrenimo se Haretu i Fahri :)
felipe kajetano

#35 Re: Foteljaši i Programaši

Post by felipe kajetano »

E moj @pasaran koji si ti naivac :-) , u politici, a pogotovo u BH uslovima razlika izmedju foteljasa i programasa je cista budalastina :cry: ..svaka politicka partija je interesna grupa koja se prije svega brine o interesima onih koji na hijerarhijskoj ljestvici te partije visoko kotiraju, o interesima prijatelja stranke tj.donatora te politicke partije itd.A ne vjerujem da radnici propalih BH preduzeca i obican puk spada u te kategorije :roll: .Vojnici partije koji laprdaju po forumima i oni koji lijepe plakate prije izbora su na dnu lanca, al' ajd nekom je dobro i to, nadati se je zaposlenju u nekom profitabilnom preduzecu koje ce doci pod sapu partije :wink:

Koja je tvoja kategorija :-? ?
veliki_fabio

#36 Re: Foteljaši i Programaši

Post by veliki_fabio »

na ovom forumu najpopularniji "program" bi se mogao sazeti u jedno recenicu: sto bosanskije - to bolje.
Komrad

#37 Re: Foteljaši i Programaši

Post by Komrad »

veliki_fabio wrote:na ovom forumu najpopularniji "program" bi se mogao sazeti u jedno recenicu: sto bosanskije - to bolje.
Sta fali?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#38 Re: Foteljaši i Programaši

Post by plain vanilla »

veliki_fabio wrote:na ovom forumu najpopularniji "program" bi se mogao sazeti u jedno recenicu: sto bosanskije - to bolje.
a sta fali bosanskom?

edit
komrad :D
veliki_fabio

#39 Re: Foteljaši i Programaši

Post by veliki_fabio »

pa trebalo bi biti obratno. sto bolje - bosanskije. odavno se na ovim prostorima bosnuje, srbuje i slicno. poremecen je sistem vrijednosti.
plain vanilla

#40 Re: Foteljaši i Programaši

Post by plain vanilla »

veliki_fabio wrote:pa trebalo bi biti obratno. sto bolje - bosanskije. odavno se na ovim prostorima bosnuje, srbuje i slicno. poremecen je sistem vrijednosti.
nista ja tebe ne razumijem
osim da izjednacavas pojam srpskog i bosanskog
veliki_fabio

#41 Re: Foteljaši i Programaši

Post by veliki_fabio »

plain vanilla wrote:
veliki_fabio wrote:pa trebalo bi biti obratno. sto bolje - bosanskije. odavno se na ovim prostorima bosnuje, srbuje i slicno. poremecen je sistem vrijednosti.
pa nacionalizam je ista stvar bilo da je bosanski, srpski, hrvatski, filipinski...

ako je bitno samo to koliki si bosanac (srbin, hrvat, filipinac...) onda imamo sistem vrijednosti koji je vulgaran i zamaskiran u svom konformistickom automatizmu. to je sistem vrijednosti bez vrijednosti jer komsic postaje fin zato sto je bosanac a ne zato sto zna strane jezike, obrazovan je elokventan ili prakticno doprinosi na bilo koji nacin. uzimam komsica kao primjer jer je ovo sdp forum ali ista stvar vrijedi i za druge.

razlika je dakle samo u boji dresa, umjesto u prosvetiteljskoj misiji, racionalnoj kritici, odgovornosti i sposobnosti da se nesto uradi za gradjane.

ako polazimo od teze da je "bosansko" dobro samo zato sto je bosansko ostajemo na predrasudama, malogradjanstini, mediokritetstvu i zatucanosti. to se mora demaskirati ako hocemo da krenemo u ikakav napredak.
plain vanilla

#42 Re: Foteljaši i Programaši

Post by plain vanilla »

veliki_fabio wrote:
plain vanilla wrote:
pa nacionalizam je ista stvar bilo da je bosanski, srpski, hrvatski, filipinski...

ako je bitno samo to koliki si bosanac (srbin, hrvat, filipinac...) onda imamo sistem vrijednosti koji je vulgaran i zamaskiran u svom konformistickom automatizmu. to je sistem vrijednosti bez vrijednosti jer komsic postaje fin zato sto je bosanac a ne zato sto zna strane jezike, obrazovan je elokventan ili prakticno doprinosi na bilo koji nacin. uzimam komsica kao primjer jer je ovo sdp forum ali ista stvar vrijedi i za druge.

razlika je dakle samo u boji dresa, umjesto u prosvetiteljskoj misiji, racionalnoj kritici, odgovornosti i sposobnosti da se nesto uradi za gradjane.

ako polazimo od teze da je "bosansko" dobro samo zato sto je bosansko ostajemo na predrasudama, malogradjanstini, mediokritetstvu i zatucanosti. to se mora demaskirati ako hocemo da krenemo u ikakav napredak.
Pa, nazalost, pogledaj malo teme foruma, pa ces vidjeti sve o polozaju Hrvata, razjedinjenosti Bosnjaka, ima i Srba garant negdje.

A ne gledamo mi svijet svi istim ocima. Problem i jeste u tome sto su SDP-ovi glasaci glasali za Komsica, za Zeljka Komsica, imenom, prezimenom, za njegova djela, pa eto i za ljiljana..
Nisu glasali za Zeljka Hrvata..ali to Hrvati (sad i Srbi) nikako da nam oproste.

A ja ne znam sta ti smatras pod bosanskim..bosanskohercegovacko je ono sto je nase, svih nas, ni moje ni tvoje, i trebalo bi biti dobro ono sto je bosanskohercegovacko..ne vidim u malo patriotizma nikakav problem.

A i dosadili su mi ljudi kojima je draze strano gov.. nego bh kolach :oops: (izvinjavam se na ruznoj usporedbi)
veliki_fabio

#43 Re: Foteljaši i Programaši

Post by veliki_fabio »

ma ne kontas... bosansko, bosanskohercegovacko, srpsko, hrvatsko... su samo floskule iza kojih se uhljebilo mediokritetstvo. sdp kaze hocemo drzavu ko da to znaci da ce recimo skole biti bolje. imal veze jel nesta na drzavi, entitetu, kantonu, opstini? nema. nikakve. ne prica se o kvalitetu. ovi imaju paradigmu drzave, ovi entiteta, ovi treceg entiteta i to je dovoljno da se biva izabran. reci ti meni kako ce ucenici imati bolje ocjene, poljuprivrednici vise kukuruza a ne na kojem nivou ce biti ministarstvo, koliko cemo predsjednika imati...
plain vanilla

#44 Re: Foteljaši i Programaši

Post by plain vanilla »

veliki_fabio wrote:ma ne kontas... bosansko, bosanskohercegovacko, srpsko, hrvatsko... su samo floskule iza kojih se uhljebilo mediokritetstvo. sdp kaze hocemo drzavu ko da to znaci da ce recimo skole biti bolje. imal veze jel nesta na drzavi, entitetu, kantonu, opstini? nema. nikakve. ne prica se o kvalitetu. ovi imaju paradigmu drzave, ovi entiteta, ovi treceg entiteta i to je dovoljno da se biva izabran. reci ti meni kako ce ucenici imati bolje ocjene, poljuprivrednici vise kukuruza a ne na kojem nivou ce biti ministarstvo, koliko cemo predsjednika imati...
Ako mene pitas, cekaj da bacim kashike, pa da vidim sta one kazu :D

Ne mogu ja sad ovdje braniti sve stranke, niti politike, niti nacije.
A mislim da si dovoljno inteligentan, pa znas kako se radi predizborna kampanja i kako se i zasto isticu odredjeni ciljevi neke partije.
Meni je presmijesna prica ova tri mjeseca, toliko su jedni popljuvali SDP, a drugi, braneci ga, izdigli, a vlast jos nije formirana :-)

Tek godinu, dvije, pa i cetiri godine nakon izbora, moci cemo se okrenuti i reci-dobro je, lose je..ili isto je..svejedno
A sad, samo mozemo nagadjati, truniti, pametovati.

I jos nesto, kad bi neki parcali drzavu, nije cudo da neko ponudi "drzavu"
veliki_fabio

#45 Re: Foteljaši i Programaši

Post by veliki_fabio »

i "drzava" je parcanje u vidu destabilizacije i preglasavanja. tzv "funkcionalna" drzava bez entiteta je samo aufemisticki naziv za preglasavanje. mora se naci nacin da prestanu nacionalno ostrascene politike i motiv za demografsku utrku (na primjer koga ce biti vise da odlucuje). bih je visenacionalna drzava, sta ces.

za progres u ekonomskom, kulturnom, pravosudnom i svakom drugom smislu bitna je stabilnost. ideja da bi stabilnost nastupila samo jacanjem 'centralnih ovlasti drzave je glupost. to je nacionalisticki interes bosnjaka ali nije interes drzave bih.
plain vanilla

#46 Re: Foteljaši i Programaši

Post by plain vanilla »

veliki_fabio wrote:i "drzava" je parcanje u vidu destabilizacije i preglasavanja. tzv "funkcionalna" drzava bez entiteta je samo aufemisticki naziv za preglasavanje. mora se naci nacin da prestanu nacionalno ostrascene politike i motiv za demografsku utrku (na primjer koga ce biti vise da odlucuje). bih je visenacionalna drzava, sta ces.

za progres u ekonomskom, kulturnom, pravosudnom i svakom drugom smislu bitna je stabilnost. ideja da bi stabilnost nastupila samo jacanjem 'centralnih ovlasti drzave je glupost. to je nacionalisticki interes bosnjaka ali nije interes drzave bih.
Ili je kasno ili je moj mozak mali da shvatim na koga si ljut i sta predlazes.

Napisala sam post i obrisala..Lako je vikati parole, znam i ja sta nam treba, ali ne znam kako do toga doci..
I mislim da bi najjednostavniji nacinn bio lobotomija svih gradjana i seljaka ove drzave.

A ti ako mislis da bi BiH bila stabilnija ako se RS odcijepi i Hrvati dobiju Treci, to je tvoje pravo da mislis..ali je i pravo Bosnjaka, i svih drugih koji to ne zele, da to ne dozvole.
Komrad

#47 Re: Foteljaši i Programaši

Post by Komrad »

veliki_fabio wrote:i "drzava" je parcanje u vidu destabilizacije i preglasavanja. tzv "funkcionalna" drzava bez entiteta je samo aufemisticki naziv za preglasavanje. mora se naci nacin da prestanu nacionalno ostrascene politike i motiv za demografsku utrku (na primjer koga ce biti vise da odlucuje). bih je visenacionalna drzava, sta ces.

Naravno da je stabilnost najbitnija ... jedan kuka da je preglasavan ponudis mu sve sto trazi da bi se sprijecilo preglasavanje on to odbije i nastavi da kuka ....

dodje drugi kaze RS je neupitna ... onda i ti kazes OK RS je neupitna onda se ovaj opet naljuti

Onda opet prvi i drugi kazu mi cemo blokirati vlast.... ti kazes OK blokirajte boli nas uho.... onda se ova dva naljute...

Pa kako da vam covjek ugodi?
veliki_fabio

#48 Re: Foteljaši i Programaši

Post by veliki_fabio »

plain vanilla wrote:

Ili je kasno ili je moj mozak mali da shvatim na koga si ljut i sta predlazes.

Napisala sam post i obrisala..Lako je vikati parole, znam i ja sta nam treba, ali ne znam kako do toga doci..
I mislim da bi najjednostavniji nacinn bio lobotomija svih gradjana i seljaka ove drzave.

A ti ako mislis da bi BiH bila stabilnija ako se RS odcijepi i Hrvati dobiju Treci, to je tvoje pravo da mislis..ali je i pravo Bosnjaka, i svih drugih koji to ne zele, da to ne dozvole.
ne mislim da je ikakvo cijepanje potrebno vec teritorijalizacija sa kojom je dejton skoro genijalno pogodio. uz malu dogradnju to bi bilo takvo rjesenje da su sva tri naroda podjednako nezadovoljna. ako je sdp multietnican, ovo bi im trebala biti politika.

mislim da bosnjaci teritorijalno nisu prosli lose ali im se pere mozak da su puno vece zrtve i gubitnici nego sto je to stvar. sdp takodje igra na ovu kartu. kartu nacionalistickih glasova. a cinjenica je da su bosnjaci dobili 3.5 najveca grada i medjunarodno priznatu bih. srbi samo jedan veci grad i puno sume a hrvati puno krsa i 0.5 jednog grada. dakle prilicno fer rjesenje - ako zelimo drzavu bih za sve. a ako cemo praviti nacionalisticke politike onda hocemo cjepanje, centralizaciju, itd...
Komrad

#49 Re: Foteljaši i Programaši

Post by Komrad »

veliki_fabio wrote:
ne mislim da je ikakvo cijepanje potrebno vec teritorijalizacija sa kojom je dejton skoro genijalno pogodio. uz malu dogradnju to bi bilo takvo rjesenje da su sva tri naroda podjednako nezadovoljna. ako je sdp multietnican, ovo bi im trebala biti politika.

mislim da bosnjaci teritorijalno nisu prosli lose ali im se pere mozak da su puno vece zrtve i gubitnici nego sto je to stvar. sdp takodje igra na ovu kartu. kartu nacionalistickih glasova. a cinjenica je da su bosnjaci dobili 3.5 najveca grada i medjunarodno priznatu bih. srbi samo jedan veci grad i puno sume a hrvati puno krsa i 0.5 jednog grada. dakle prilicno fer rjesenje - ako zelimo drzavu bih za sve. a ako cemo praviti nacionalisticke politike onda hocemo cjepanje, centralizaciju, itd...
Daj budi konkretan sta bi Bosnjaci dobili takvom reorganizacijom a sada nemaju?
veliki_fabio

#50 Re: Foteljaši i Programaši

Post by veliki_fabio »

Komrad wrote:
veliki_fabio wrote:

Daj budi konkretan sta bi Bosnjaci dobili takvom reorganizacijom a sada nemaju?
moze u okvir bosnjackog entiteta uci brcko i neum recimo. sad je brcko distrikt a u neumu nema bosnjaka. entitet od save do mora. zaokruzivanje teritorija u kojima su svi komotni ili jednako nezadovoljni kako bi se okrenuli prakticnim pitanjima - znaci jacanje drzave bih.

ovo je samo ideja. vazno je nacelno pristati na ta rjesenja pa onda pregovarati.
Post Reply