Klodovik wrote:[quote="Manojlo1")
Da li stvarno nekom nije jasno, da ne traze velikosrbi i velikohrvati autonomije nego odcjepljenje i secesiju...A srbi i Hrvati traze autonomiju kao i u svim drzavama Svjeta.
Belgija npr...Svicarska, Spanija...itd...
Flamanci i Valonci nikada nisu ratovali pa opet uzivaju veliki stepen autonomije u odnosu na centralnu vlast...A gdje mislis da smo mi u toj prici, sa ovoliko medjusobno prolivene krvi kroz vijekove...
Zato mislim da je i samo postojanje BiH ravno cudu...poslije ovakve istorije.
Mozda Evropa zato i zeli da opstanemo i da nadjemo rjesenja...prosto da pokazemo da je to moguce...Pa da nas 1914 (sto godina od 1. rata)primi u drustvo...
U ustavu Belgije stoji "Belgian people". Švicarski ustav počinje sa "We, the Swiss people" (Italijani, Nijemci i Francuzi se nigdje ne spominju u Ustavu, samo Švicarci). Španski ustav počinje sa "The Spanish Nation".
Stoga bi bilo sasvim normalno da i mi usvajamo evropska rješenja i da Ustav BiH počinje sa npr. "Mi, Bosanci i Hercegovci...", zar ne?[/quote]
Zasto da ne pa mi i jesmo drzavljani Bosne i Hercegovine bez obzira na nacionalnost. Ali BiH prethodno treba dogovoriti jednom za svagda ,relaksirati odnose medju njenim naraodima pa da niko u toj rjeci Bosanac i Hercegovac ne vidi prijetnju i podvalu..
Uvjek mi je bilo zanimljivo i dopadljivo primjetiti, kako se naprimjer ukrajinac, slovak , makedonac ili pripadnik bilo koje manjine u BiH trudi da sacuva znanje maternjog jezika i obiljezja, kulturu naroda kojem pripada...prirodno je to i neka toga .Cemu cudjenje da i konstutitutivni narod zeli to isto .
E kada se to poslozi na pravi nacin , onda ne zvuci demagoski i poput floskule reci da je to bogatstvo BiH.Tek tada punim srcem postajemo bosancima i hercegovcima .BiH bi opet bila od velike vecine voljena i smatrana otadzbinom/domovinom sto bi oslobodilo prijeko potrebnu energiju za njen razvoj.
Na intoniranju njene himne niko ne bi ostao sjedeci...a i bolji fudbal bi se igrao
Ovo nadhebavanje, kako se danas radi, nikuda ne vodi....cist gubitak vremena koje nam neumitno istice...svima.