FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Locked

Podrzavam koaliciju SDP-NSRZB-SDA-HSP

DA
211
70%
NE
92
30%

Total votes: 303

hercegovac_pravi

#376 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by hercegovac_pravi »

heckler wrote:
hercegovac_pravi wrote:
L@BuD wrote:evo tri scenarija u slučaju da HDZ ipak ne uđe u vlast:

1
Prvi način da HDZ blokira vlast jest da blokiraju formiranje Kluba Hrvata u Domu naroda na način da bojkotiraju izbor izaslanika iz županijskih skupština

2
Drugi scenarij je da dva HDZ-a u potpunosti bojkotiraju rad Doma naroda na način da kažu svojim izaslanicima da ne dolaze na sjednice

3
Kao treći rezervni scenarij koji će se pokrenuti samo ako SDP uspije formirati vlast bez dva HDZ-a je aktiviranje vitalnog nacionalnog interesa

detaljnije
http://dnevni-list.ba/index.php?option= ... &Itemid=21
1) Antidaytonsko djelovanje
2) Vidi pod jedan
3) Netačno, nema nikakve osnove za podošenje takve tužbe, jer HDZ nije ekskluzivni predstavnik Hrvata i zastupljenost Hrvatskog naroda u federalnim institucijama će biti obavljena po slovu Ustava, doslovice.
Ovi novinari veze nemaju šta pišu.
Zar još ima budala koji vjeruju da ovo Lagumdžija radi samostalno i na svoju ruku :?
p.s Jel ovo "crvĆkov" scenraij blokade? Kakav nepismeni moron, kad se "intelektualci iz auto praonice" uhvate politike...idi vrvi nonomo, grabi šušljinu

I mene iznenadjuje elementarno nepoznavanje ustava i poslovnika doma naroda. Opcija 3 nije moguca ako SDP koalcija osigura 6 poslanika, koje je osigurala inace ova prica nebi ni krenula nigdje.

Prve dvije opcije su anti dejtonske opstrukcije pa cemo da vidimo sta dalje. Samo moguce da hercegsrbi zaboravljaju da Vlada FBiH i u tehnickom mandatu moze zatvoriti pipu davljenicima u kantonima koji odbijaju formirati skupstinu i delegirati dom naroda ;-) A siguran sam da se jos bezbroj kreativnih nacina moze smisliti za sankcionisanje opstrukcije implementacije izbornih rezultata.

Helem kao sto se ponavlja ovdje non stop, rahat patnja. Od svih igraca na sceni, samo jednim ne gori pod nogama i samo jedni imaju vrijeme na svojoj strani za sada. :bih:
Upravo tako..... :thumbup:
Geronimo81

#377 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:[
Lijan je beton :D duzan drzavi poreza i poreza :D radnici mu placu primaju u njegovim proizvodima i pola ih nije osigurano a on kralj udara price o novim radnim mjestima hahhaahah
Taj ako ikada dode u vlast a doce posto ima mnogo stoke koje moze da kupi za 100 km to ce da bude mnogo zanimljivo :D ima da podere sve politicare u krađi hahahahaha
Čuj ne primaju plaće? Pa zar do juče niste Lijana navodili kao primjer uspješnosti ? Ono jeste da ste tada pokušavali prodati priču o "bogatstvu i uspjehu" Hrvata ali ipak..de malo obraza..
Ja nisam, davno sam rekao kako je dobivao glasove :D
Pa materijano su daleko ispred bosnjaka pa ti to dobro znas ta neidu iz hercegovine u bosnu da rade , bio ti je prilog u 60 min ;)
Jesi vidio fela kako radi :D
Nisam ni pominjao samo tebe...ako pažljivije pročitaš moj post primjetiti ćeš da se radi o množini..
Ne treba mi prilog sa 60 min...kao što sam kažeš "dobro i sam znam"..odlazi se iz Hercegovine na kopanje mandarina po Opuzenu i hamalenje po kamenolomima po Ivanici, i mješanje maltera po Dubrovniku, Trpnju, Orebiću,čišćenju restoranskih stolova i ćenifa po primorju...itd..itd...ne svi ali dobar broj..
Isto tako si malo kontradiktoran..jedan post iznad pišeš kako ljudi ne primaju plaću a sada govoriš o "dobrom materijalnom stanju"..šta jel to kod vas iz have pada? Ili i vi postašte "nebeski narod"? A o stanju privrede u ZHK-u molim te nemoj mi puno pričati...sve znam... od kabla u širokom, do violete, do trgovina po Ljubuškom..itd..itd..Ili ti misliš da je ZHK pred bankrotom zbog "odlične" ekonomske situacije? Livanjski kanton nema potrebe ni pominjati...[/quote]
Prijatelju ja sam rekao za jednu firmu a to je za Lijana koji vuce nadimak od pradede koji je krao kokoske po ŠB :)
Nemoram da nabrajam firme po hercegovini koje imaju prejake place . Nisam rekao ni da je u hercegovini stanje fino ali naspram bosne je mnogo bolje (osim sarajeva) Znam place kakve su po Zenici,Tuzli,Bihacu,Bugojnu itd.
Nijedan kanton u federaciji nema neku buducnost sa ovolikom administracijom i da je milion jakih firmi sa ovakvom administracijom i lopovima bi bankrotirao.
PS: Normalno da idu pa isli su i prije rata po njemackoj, idu rade za duplo jace pare nego ovdje.
Dozer

#378 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Dozer »

Naslov teme se veze za 4 stranke, od kojih su tri klasicne etnicke (SDA, HSP i NSRZB), i jedna je polovicna, bar po svom sastavu, dok po platformi nije ni blizu.
Koalicija ovakve 4 stranke, koje bi formirale vlast na nivou FBiH mozda i ne bi bila losa, mada, po momo ukusu, ja bih rado vidio i SDA i HSP van ovoga iskljucivo radi tih nekakvih etnicarskih baza. Ni Lijanovic nije neka sreca, da se razumijemo, jer njega pokrecu iskljucivo finansijski razlozi, ali mislim da bi se s njim i moglo napraviti nesto sto nije etnicarski nastrojeno.

U principu, ja bih najradije vidio vlast formiranu od stranaka koje zagovaraju klasicni gradjanski princip, bez ikakvih etno-nacionalnih primjesa, a iz gornje cetvorke samo SDP spada u tu kategoriju. Velika je steta sto manje stranke poput NS, GDS i slicnih nisu osvojili malo vise glasova, jer tada bi mozda bilo moguce formirati vlast bez i jedne jedine etnicarske stranke. I to bi bio hit.

Ovako, imam ocjecaj da ce se SDP toliko zapetljati sa ovim etnicarskim debilima na sve strane, da ce na kraju ispasti da ce opet oni biti na vlasti, a SDP, koji jeste relativni pobjednik izbora, ostace u nekom zapecku i na marginama. U vlasti, ali bez ikakvih mogucnosti. Koaliranje sa SDA nije nista drugo nego cista matematika, i stvarno je smijesno slusati "kako su nasli zajednicke programske tacke".
Nasli su zajednicki q...c! Ne, nego je SDA skontala da bi im se moglo desiti da im SBB upadne na "njihovo" mjesto u vlasti, i zato je Golum odlucio da se slize sa SDP-om, pa makar i protiv svih svojih principa. Ali, to ce tako biti, u idili, radosti i veselju, samo do onog momenta dok se ta vlast konacno ne formira, a onda ce SDA nastaviti po starom. Razlozi za to su vise nego jasni - svako stvarno odstupanje od dosadasnje platforme bi moglo znaciti gubljenje pozicija stecenih tokom proteklih 20 godina, od kojih su mnoge vise nego profitabile, ali i kriminogene. I zato SDA jednostavno ne smije i ne moze prihvatiti SDP-ovu platformu i program, posto bi im to vrlo vjerovatno znacilo raznorazne gubitke i ljudstva i MTS-a.

S druge strane, SDP je stjeran u corsokak koji mu vrlo lako moze znaciti totalni gubitka glasova na sljedecim lokalnim, a zatim i opstim izborima 2014, sto bi za njih moglo znaciti potpuni slom i kraj, slican ovom koji je dozivio Silajdzic i njegova SBiH. Razlozi za ovakvo desavanje leze u cinjenici da je SDP na ovim izborima osvojio koliko je osvojio samo zato sto su ljudima dozlogrdili etnicari u vidu SDA (koja jeste imala pad i na ovim, kao i na proslim lokalnim izborima), SBiH (koja je potpuno nestala), i njihovih manjih satelita.
Medjutim, koaliranjem sa etnicarima, SDP sam sebi kopa jamu iz koje nece imati nikakve sanse da se izvuce, cak ni na dugorocnom planu. Vec sam cuo poprilican broj ljudi kako kazu "e, ako se SDP sastavi sa SDA, moj glas vise nikad u zivotu dobit nece!". I svi ti ljudi i izgledaju i zvuce prilicno frustrirano...
big.muzzy

#379 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by big.muzzy »

pod plaštom programske koalicije, kako vrijeme prolazi, sve je vidljivija matematika ... kad skineš masku za čovjeka, nađeš stranku kao i ove dosadašnje :zzzz:
no_pasaran

#380 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by no_pasaran »

Evo ga ozvaniči se u medijima ponuda HDZ-u 1990 da predlože Premijera.

Mislim da možemo završiti priču o vladi i koaliciji. Federacija = SDP-SDA-NSrZB-HDZ90/HSP

Sa zadovoljstvom konstatujem da sam istu koaliciju najavio još prije izbora :wink:
ht_90

#381 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by ht_90 »

Scenario... Ako se uspostavi ova koalicija, takva vlada zbog kantona sa hdz-ovom vecinom ne moze biti uspjesna... Ako uzmemo da su za NRSZB glasalo hrvatsko biracko tijelo, a znamo da u dobrom dijelu nije, ova koalicija bi predstavljala volju oko 40 % hrv naroda... Sto i nije tolika opstrukcija... Ali ne moze biti uspjesna, i moje predvidanje za 2014, apokalipsa DODO, COVA, FAHRO :)
splavar šime

#382 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by splavar šime »

no_pasaran wrote:Evo ga ozvaniči se u medijima ponuda HDZ-u 1990 da predlože Premijera.

Mislim da možemo završiti priču o vladi i koaliciji. Federacija = SDP-SDA-NSrZB-HDZ90/HSP

Sa zadovoljstvom konstatujem da sam istu koaliciju najavio još prije izbora :wink:
Dobra vijest koju treba sa pozitivnošću i optimizmom prihvatiti.
Vijerujem da će političari iz HDZ-1990 ovu ponudu prihvatiti jer ako odbiju onda tu nešto žestoko smrdi u vezi igre sa BiH zajedno sa Dodikom. Ljubić mora biti svijstan da će sudbina Čovića biti kao i Sanaderova jer je dobro zaglavio u kriminal a ovako Ljubić ima šansu da zajedno sa drugim normalnijim političarima i strankama stvara bolju BiH koju će uvesti u EU.
Što se tiče imena predsjedavajućega vijeća ministara najbolji kandidat iz reda Hrvata za cijelokupnu BiH bio bi Martin Raguž ! :thumbup:
Alfa_Ze

#383 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Alfa_Ze »

no_pasaran wrote:Evo ga ozvaniči se u medijima ponuda HDZ-u 1990 da predlože Premijera.

Lopta je prebacena u avliju HDZ 1990 !! Sad je do njih !!
Ako Ljubic odbije ovu ponudu sa pricom da nece bez Covica, onda to svakako daje za pravo SDP-u da formira vlast na nivou Federacije, u kapacitetu koalicije SDP- SDA – NSRzB – HSP.
no_pasaran

#384 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by no_pasaran »

splavar šime wrote:

Dobra vijest koju treba sa pozitivnošću i optimizmom prihvatiti.
Vijerujem da će političari iz HDZ-1990 ovu ponudu prihvatiti jer ako odbiju onda tu nešto žestoko smrdi u vezi igre sa BiH zajedno sa Dodikom. Ljubić mora biti svijstan da će sudbina Čovića biti kao i Sanaderova jer je dobro zaglavio u kriminal a ovako Ljubić ima šansu da zajedno sa drugim normalnijim političarima i strankama stvara bolju BiH koju će uvesti u EU.
Što se tiče imena predsjedavajućega vijeća ministara najbolji kandidat iz reda Hrvata za cijelokupnu BiH bio bi Martin Raguž ! :thumbup:
Slažem se! Raguž je bio i dobar kandidat za predsjedništvo ali mislim da ima više prostora kao Premijer :thumbup:

Ako ovo Ljubić ne prihvati onda ostaje samo jedan zaključak: Ima u džepu ogroman orah i Čović to zna! To je jedino logično jer Ljubić nije fašista i ne može na toj nacionalističkoj retorici nikad parirat ublehašu Čoviću.

Znači ako ovo ne prihvati onda se treba dobro zarovit da se nađu ti orasi, da se vidi šta to Ljubić taji.
ht_90

#385 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by ht_90 »

Meni je fascinantno, da vi kod 90-tke izostavljate onaj prvi dio imena HDZ... I da je ta stranka nastala tako sto se odvojlila od hdz bih... A to nije bilo zato sto je covic htio 3 entitet a ljubic ne...
susc_ovjek

#386 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by susc_ovjek »

Mnogo me nervira ovo "da se mora postovat volja jednog naroda".

Ovo mi isto dodje.. kada bi u nekoj normalno uredjenoj zemlji, nakon sto su recimo radikali izgubili izbore, bila fraza "moramo ih stavit u vlast, da bi se postovala volja radikala".

Ustavom zastiti prava svakog naroda, i onda ako se moze napravit vlast bez tebe... ko te hebe, ish!
Geronimo81

#387 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Geronimo81 »

susc_ovjek wrote:Mnogo me nervira ovo "da se mora postovat volja jednog naroda".

Ovo mi isto dodje.. kada bi u nekoj normalno uredjenoj zemlji, nakon sto su recimo radikali izgubili izbore, bila fraza "moramo ih stavit u vlast, da bi se postovala volja radikala".

Ustavom zastiti prava svakog naroda, i onda ako se moze napravit vlast bez tebe... ko te hebe, ish!
Pa to da ali kad se napravi Ustav i svi zastite a dok je ovakav to je strah za 3 naroda ito opravdan.
Geronimo81

#388 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Geronimo81 »

Ponuda SDP iako je iz nesluzbenog izvora je dokaz da se nezeli nista lose hrvatima i to nece stvoriti neku bunu i strah u narodu. SAd to SDP treba sluzbeno da ponudi a ako HDZ 1990 odbiju e onda su stvarno papci.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#389 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

koliko je sad bitan sporazum devedesetke s hdz-om?

me obavezuje li ih taj sporazum da ne idu nikud bez covica?
big.muzzy

#390 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by big.muzzy »

jao, jao ... kad se pročitaju postovi pisani prije izbora i sad ovi u zadnje vrijeme, nemožeš da vjeruješ da to pišu isti ljudi, slično onoj jednoj TV reklami za pivo. Tip sjedi za šankom pored ženske ružne ko grob, nakon eksirane krigle piva, ženska izgleda ko avion. Ne trebam pojašnjavati ko je ko u ovoj priči kad se prenese na ovaj forum.

Dvolično i jadno :skoljka:
ultima_palabra

#391 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by ultima_palabra »

big.muzzy wrote:jao, jao ... kad se pročitaju postovi pisani prije izbora i sad ovi u zadnje vrijeme, nemožeš da vjeruješ da to pišu isti ljudi, slično onoj jednoj TV reklami za pivo. Tip sjedi za šankom pored ženske ružne ko grob, nakon eksirane krigle piva, ženska izgleda ko avion. Ne trebam pojašnjavati ko je ko u ovoj priči kad se prenese na ovaj forum.

Vala kod Fahre ne pomaže gajbu da popiješ :oops:
Konjanik

#392 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Konjanik »

Ova kolalicija je puno zdravija i bolja politcka ponuda za sve gradjane ove napacene zemlje, u stvari sve je bolje od predhodnih vladara sds-snsd-hdz-hdz1990-sbih-sda ....ova koalicija je za horor filma
big.muzzy

#393 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by big.muzzy »

ultima_palabra wrote:
big.muzzy wrote:jao, jao ... kad se pročitaju postovi pisani prije izbora i sad ovi u zadnje vrijeme, nemožeš da vjeruješ da to pišu isti ljudi, slično onoj jednoj TV reklami za pivo. Tip sjedi za šankom pored ženske ružne ko grob, nakon eksirane krigle piva, ženska izgleda ko avion. Ne trebam pojašnjavati ko je ko u ovoj priči kad se prenese na ovaj forum.

Polahko, nije bilo davno kad niste htjeli ni sa SDA u koaliciju ni po koju cijenu pa ... :shock: ili vam je pljuvat' pa lizat' omiljeni sport
ultima_palabra

#394 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by ultima_palabra »

big.muzzy wrote:
ultima_palabra wrote:

Polahko, nije bilo davno kad niste htjeli ni sa SDA u koaliciju ni po koju cijenu pa ... :shock: ili vam je pljuvat' pa lizat' omiljeni sport
Otvoriš lijepo arhivu Avaza u zadnjih 10tak godina pa vidiš čiji je to omiljeni sport ;-)
Komrad

#395 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Komrad »

Geronimo81 wrote:Ponuda SDP iako je iz nesluzbenog izvora je dokaz da se nezeli nista lose hrvatima i to nece stvoriti neku bunu i strah u narodu. SAd to SDP treba sluzbeno da ponudi a ako HDZ 1990 odbiju e onda su stvarno papci.
SDP sigurno ne zeli lose Hrvatima ali bas nisu ljubitelji HDZa narocito Covica i to je njigovo pravo
ne vjerujem ni da je Covic ljubitelj Lagumdzije al ne trebamo mi biti taoci animoziteta te dvije stranke, te dvije politike i ta dva covjeka..

Za mene je Raguz prihvatljiv za bilo koju funkciju jer ga smatram dobrim i iskrenim politicarem te sposobnim narocito mi se njegov nastup svidio u nekoliko emisija u 60 minuta...

I mislim da od svih HDZovaca Raguz najbolje stoji kod Bosnjaka
big.muzzy

#396 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by big.muzzy »

ultima_palabra wrote: Otvoriš lijepo arhivu Avaza u zadnjih 10tak godina pa vidiš čiji je to omiljeni sport ;-)
Mješaš dnevni list sa strankom ... a jedna gospođa ministrica (možda vam bude i koalicioni partner) je rekla da se nemogu mješati kruške i jabuke.
kajdara

#397 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by kajdara »

Kvislinško-kriminalna principijelnost je, uistinu: bezgranično slijepa (http://www.sda.ba/bs/vijest.php?id=1375):
"Sa BPS - Sefer Halilović postigli smo korektan dogovor po kojem će njihovi poslanici u kantonalnim skupštinama (Sarajevo, Tuzla, Zeničko-Dobojski i Bosanskopodrinjski) podržati kandidate SDA za predsjedništva skupština, dom naroda i izvršnu vlast. Zauzvrat, SDA će u okviru svoje kvote predstavnicima BPS osigurati određene pozicije u izvršnoj vlasti kantona ispod nivoa ministara."

Naravno, Sefer Halilović je samo pristao da ostane ono što i jeste – korektan kadar kvislinško-kriminalne SDA-vrhuške.

I kvislinško-kriminalna bahatost je, uistinu: bezgranično slijepa (http://www.sda.ba/bs/vijest.php?id=1375):
"Usložnjavanju problema doprinijela je ekonomska i finansijska kriza u svijetu koja se posebno negativno odrazila u Federaciji BiH. Prijetio je finansijski kolaps. Morali smo zaključiti sporazum sa MMF što je podrazumijevalo određene uvjete - nepopularne mjere reforme boračkih i socijalnih naknada kao i resrikcije u budžetskoj potrošnji, To je značilo smanjenje plaća budžetskim korisnicima. Protesti nezadovoljnih imali su neselektivnu podršku svih medija. Neki su mediji čak poticali proteste usmjeravajući ih prema SDA. Mi smo bili krivi i zbog opstrukcija srpskih političkih stranaka iz RS, i za ono što blokira HDZ, dok se SBiH uobičajeno ponašala kao da nije na vlasti i kao da ih se sve to ne tiče. SDA je bila meta napada kako opozicionih stranaka SDP i novoformiranog Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, tako i njihovih medija. Djelovanje brojnih nevladinih organizacija bilo je usmjereno na kritiku aktualne vlasti, a u medijima je SDA bila personifikacija vlasti."

(1) Za ekonomsku i finansijsku krizu u BiH najodgovornija je kvislinško-kriminalna SDA-banda.
(2) Sporazumom sa lešinarskim MMF-om kvislinško-kriminalna SDA-banda je samo odgodila vlastiti kolaps, sve drugo njoj je bilo sporedno.
(3) Sa medijima je slično kao sa generalima ARBiH. Mada ih je birao i imenovao isključivo pročelnik kvislinško-kriminalne SDA-bande, prema propovijedi SDA-propovjednika oni su kosovci, kriminalci, ratni zločinci, itd. - odnosno sve ono najgora a što ne bi "pristajalo" pročelniku kvislinško-kriminalne SDA-bande, odnosno i kvislinško-kriminalnoj SDA-bandi.
(4) "... dok se SBiH uobičajeno ponašala kao da nije na vlasti i kao da ih se sve to ne tiče." Očito, kvislinško-kriminalna SDA-banda u SDP-u, odnosno u Zlatku Lagumdžiji traži partnera s kojim će podijeliti zasluge za bh-mračno doba. Ili će ih i formalno adaktirati, što je moguće jedino u slučaju konsenzualnog cijepanja, nikako svlačenja, daytonske luđačke košulje (za koju je najzaslužnija kvislinško-kriminalna SDA-banda!) u tri već skrojene postbosnocitke. Hoće li ga i naći, zavisi isključivo od Zlatka Lagumdžije.
(5) ...
Last edited by kajdara on 18/12/2010 17:37, edited 1 time in total.
45cents

#398 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 45cents »

Prije nego što se tema zaključa ili se oĆituju Vanila i drugi profesionalci, samo da dodam da HDZ nije imao nikakav rejting u svom narodu prije deset mjeseci...
Sve što su se uspjeli ojačati i stati na noge i što sada igraju igru "žrtve", mogu zahvaliti Valteru i njegovoj postizbornoj teraviji.
JThomas

#399 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by JThomas »

big.muzzy wrote:
ultima_palabra wrote: Otvoriš lijepo arhivu Avaza u zadnjih 10tak godina pa vidiš čiji je to omiljeni sport ;-)
Mješaš dnevni list sa strankom ... a jedna gospođa ministrica (možda vam bude i koalicioni partner) je rekla da se nemogu mješati kruške i jabuke.
kako ono, fahro će napraviti rezultat ako ga avaz podrži...? :D
Komrad

#400 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Komrad »

Iz tvojih usta u Bozije usi
da se napokon krene s poslom :)
Locked