FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Locked

Podrzavam koaliciju SDP-NSRZB-SDA-HSP

DA
211
70%
NE
92
30%

Total votes: 303

ultima_palabra

#201 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by ultima_palabra »

Alfa_Ze wrote:
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je najava koalicije između SDP-a BiH, SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava unutrašnja stvar Federacije BiH i da Republika Srpska nema ništa sa tim.
Da li su ovo naznake da Covic gubi podrsku Dodika u reinkarnaciji HercegBosne ?? :-) :-)
Izgleda da mi kašike dobro rade :D
madner

#202 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

Alfa_Ze wrote:
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je najava koalicije između SDP-a BiH, SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava unutrašnja stvar Federacije BiH i da Republika Srpska nema ništa sa tim.
Da li su ovo naznake da Covic gubi podrsku Dodika u reinkarnaciji HercegBosne ?? :-) :-)
Izgubio je kada je izjavio da jedino sa SDSom imaju podpisanu koaliciju.
Fahro i Dragan izvisili.
Socijalista

#203 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

Alfa_Ze wrote:
Jebe se dodiju za FBiH i za Covicem, njemu je bitno da stvori dobru poziciju i to je to. A Cova kao uvijek ispade naivac...
nokia6170

#204 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by nokia6170 »

Samo_jako wrote:
Alfa_Ze wrote:
Dodik samo istinu veli, da ga zaboli ćoše šta će biti u FBiH.

Što bi se zamarao i evenntualno uplitao, pa da ga optuže iz Sarajeva da je kriv i što Federacija ne funkcionira?

Ali zato je druga priča na državnoj razini.
Dodik se distancira od Federacije i svih njenih pitanja ne zato sto voli to raditi, jer zato sto su ga njegovi politicki ideolozi upozorili jasno da takvo njegovo djelovanja moze se vratiti kao bumerang rs-u.
seln

#205 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by seln »

Samo_jako wrote:
Alfa_Ze wrote:
Dodik samo istinu veli, da ga zaboli ćoše šta će biti u FBiH.

Što bi se zamarao i evenntualno uplitao, pa da ga optuže iz Sarajeva da je kriv i što Federacija ne funkcionira?

Ali zato je druga priča na državnoj razini.
A eto nas plaho zaboli sta je u RS, koja sjajno funkcionira (sta su tri milijarde duga), za razliku od federacije.
A na drzavnom NIVOU neka si uzajamno cjelivaju sjedalo...koga interesuje drzavni nivo, pa jos da slepamo propalu RS.
Kad propadne skroz, jeftino kupiti zemlju, stanove, infrastrukturu...
braco3

#206 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by braco3 »

Alfa_Ze wrote:
Nemojmo biti naivni..Pa to je dugorocno dobitna kombinacija.
Politicki,to jako zrelo poslozena izjava.
seln

#207 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by seln »

braco3 wrote:
Alfa_Ze wrote:
Nemojmo biti naivni..Pa to je dugorocno dobitna kombinacija.
Politicki,to jako zrelo poslozena izjava.
Ma Dodo je pravo zreo. Kad pomislim na zrelu prodaju naftne industrije, telekoma i sl.
ma zreo je Dodo ko trnina.
Banksy

#208 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Banksy »

seln wrote: Eto, ti im gorko zamjeras jer nece 2+2+2, drugi im se sjecaju materesine jer hoce 2+2+2, treci (medju njima i ja) misle da se trebaju zavaliti u silteta i seiriti...
Ne zamjeram im ništa, ja kažem šta bih ja.
Stvari su vrlo jednostavne.
Uzeli su vlast, ja kažem neka uđu u nju, neka je konstituišu.
Samo 25% ljevice? OK, uđi onda s nacionalistima, pa mijenjaj iznutra koliko možeš. Ili ne ulazi nikako, idi u opoziciju. Trećeg nema. Samo A ili B, nažalost nema C.
Nema šilteta, programske koalicije, evropski blok, Hrvati i koješta, sve je to magla.
Samo ulazak u vlast ili opozicija. To je jedina dilema, a izgleda da odluka još nije donesena.

Zamjeram im samo što pod krinkom ''programskih'' koalicija, a zapravo zbog čiste borbe za individualne pozicije u vlasti, pokušavaju preglasati jedan narod, huškaju nas jedne na druge i uvode cijelu zemlju u nove destabilizacije.
travnik

#209 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by travnik »

Većina ljudi ne kontaju bit problematike. J..o HDZ-ove, ne radi se o tome da se jedna stranka ili više njih buni, oko toga što neće biti na vlasti. Ključni problem je što će 90% prosječnih Hrvata ovo shvatiti kao njihovo omalovažavanje i ignoriranje. Tko misli da su frustracije i nezadovoljstvo jednog (bilo kojeg) naroda u BiH dobra stvar, taj ili nije informiran, ili je zlonamjeran, ili je glup.

Naime, može se pričati cijela vječnost o programima, proeurospkoj koaliciji, promjenama i sl., ali ključ je u tome što će nova vlast, ukoliko se budu ovako stvari odvijale, u sebi sadržavati većinsku izbornu volju Srba i većinsku izbornu volju Bošnjaka, a ne i Hrvata. To nije pravedno. Postojeći Ustav omogućava takvu nakaradnost. Izborni sustav primorava da se ispoštuje volja Bošnjaka i Srba, budući na podjelu BiH na de facto bošnjački i srpski entitet u kojem su ti narodi većina, pa stoga buduća vlast mora imati većinu bošnjačkih i srpskih glasova. I da ne bude zabune, treći entitet nije najbolje rješenje. Po meni 4 regije su najbolje za BiH.

HDZ-ovi i druge manje stranke koje su njihovi sateliti imaju sigurno potporu više od 75% hrvatskog biračkog tijela. Broj zastupnika to ne mora pokazivati. Zašto? Pa i Dodik može na liste staviti 5 Bošnjaka i da oni prođu u NS RS,a to bi značilo, promatrajući broj mandata, da je SNSD vodeća bošnjačka stranka u RS-u. Dakle, stranke oko SDP-a definitivno imaju potporu i među Hrvatima, ali mnogo manju od HDZ-ova i njihovih satelita. Stoga, to je ignoriranje političke volje Hrvata i nije mi jasno kako netko misli graditi BiH sa Hrvatima, a ne poštuje političku volju tih istih Hrvata!!???

Neko će da su građani birali, ne zna se nacionalnost i itd., ali budimo realni, više-manje svi znamo da je većina Hrvata iz HDZ-ova. Ovo je čisti pokušaj poklapanja jednog naroda kroz izborni inženjering i korištenje superiorne pozicije u Ustavu od strane većinskog naroda. Mesarima je i ovako samo cilj dolazak na vlast. Tko ponudi više, njihovi su.

Dakle, ne radi se o zanemarivanju HDZ-ova, već o zanemarivanju jednog naroda. Radi se o opasnim igrama koje, po mom mišljenju, ne vode ka dobrom.

p.s. Netko je spomenuo Blaža Kraljevića. Kraljević je izvorni pravaš, a njihov programski cilj je Hrvatska do Drine. Kraljević je bio pripadnik ustaškog pokreta u inozemstvu i deklarirani fašista. On i njegovi istomišljenici su se na različite načine borili protiv bivšeg režime i sanjali ponovnu uspostavu NDH. Stoga, njega spominjati kao bh patriotu je presmješno. On je fašisa. Tko god na bilo koji način želi rehabilitaciju NDH, ne može ništa drugo ni biti.
Banksy

#210 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Banksy »

madner wrote:
Banksy wrote:
madner wrote: Stokholmski sindrom na dijelu.
Prođoh kroz temu, ne vidim da si šta pametno i suvislo napisao. Zapravo nisi ništa napisao.
Ako imaš kakav odgovor, kakvo razmišljanje, podijeli ga s nama. Slobodno.
Rado, ako nam objasnis zasto si stavio znak jednakosti izmedju HDZ i Hrvatskog naroda, meni je sasvim jasno zasto Covic pokusava tako da se predstavi, ali mi nije jasno kako neko razuman moze tako razmisljat.
Jel to i ti vjerujes u autohotne predstavnike istih, negirajuci da su Lijanovici isti?
Lijanović je klovn, nećemo valjda o njemu ozbiljno.
HDZ je autohtoni predstavnik, koliko je i SDA, recimo. U daytonskoj državi tri naroda.

I opet, ne vidim tvoja razmišljanja i stavove. Imaš li ih uopšte?
michio

#211 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by michio »

Hrvati bi rebali biti zadovoljni. Hrvatskije stranke od pravasa nema. :lol:
travnik

#212 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by travnik »

Banksy wrote:
seln wrote: Eto, ti im gorko zamjeras jer nece 2+2+2, drugi im se sjecaju materesine jer hoce 2+2+2, treci (medju njima i ja) misle da se trebaju zavaliti u silteta i seiriti...
Samo 25% ljevice? OK, uđi onda s nacionalistima, pa mijenjaj iznutra koliko možeš. Ili ne ulazi nikako, idi u opoziciju. Trećeg nema. Samo A ili B, nažalost nema C.
Nema šilteta, programske koalicije, evropski blok, Hrvati i koješta, sve je to magla.
Samo ulazak u vlast ili opozicija. To je jedina dilema, a izgleda da odluka još nije donesena.

Zamjeram im samo što pod krinkom ''programskih'' koalicija, a zapravo zbog čiste borbe za individualne pozicije u vlasti, pokušavaju preglasati jedan narod, huškaju nas jedne na druge i uvode cijelu zemlju u nove destabilizacije.
Ovo je bit svega. Jednostavno, zloupotreba loše ustavne pozicije Hrvata radi dokopavanja većeg broja fotelja, a nikako pravljenje koalicije za dobro BiH. Čak štaviše, mislim da je ovo koalicija za nestabilnu BiH, a ne za europsku BiH.

Treba vodi računa kako će neke odluke odjeknuti u javnosti, kako će ih određene nacionalne ili druge grupe shvatiti. Ignoriranje toga samo produbljuje probleme u BiH i vodi ka bujanju nacionalizma.
seln

#213 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by seln »

Banksy wrote: Nema šilteta, programske koalicije, evropski blok, Hrvati i koješta, sve je to magla.
Ne znam zasto, ali nesto mi igra lijevo oko da ce im u prvom slucaju 50% spomenuti mater jer "idu s nacionalistima i brinu samo za fotelje", a u drugom takodje jer "koji q sam im davao glas ako ce u opoziciju".
Kazem ti, ova zemlja ne treba SDP.
Real Khan

#214 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Real Khan »

travnik wrote:Većina ljudi ne kontaju bit problematike. J..o HDZ-ove, ne radi se o tome da se jedna stranka ili više njih buni, oko toga što neće biti na vlasti. Ključni problem je što će 90% prosječnih Hrvata ovo shvatiti kao njihovo omalovažavanje i ignoriranje. Tko misli da su frustracije i nezadovoljstvo jednog (bilo kojeg) naroda u BiH dobra stvar, taj ili nije informiran, ili je zlonamjeran, ili je glup.

Naime, može se pričati cijela vječnost o programima, proeurospkoj koaliciji, promjenama i sl., ali ključ je u tome što će nova vlast, ukoliko se budu ovako stvari odvijale, u sebi sadržavati većinsku izbornu volju Srba i većinsku izbornu volju Bošnjaka, a ne i Hrvata. To nije pravedno. Postojeći Ustav omogućava takvu nakaradnost. Izborni sustav primorava da se ispoštuje volja Bošnjaka i Srba, budući na podjelu BiH na de facto bošnjački i srpski entitet u kojem su ti narodi većina, pa stoga buduća vlast mora imati većinu bošnjačkih i srpskih glasova. I da ne bude zabune, treći entitet nije najbolje rješenje. Po meni 4 regije su najbolje za BiH.

HDZ-ovi i druge manje stranke koje su njihovi sateliti imaju sigurno potporu više od 75% hrvatskog biračkog tijela. Broj zastupnika to ne mora pokazivati. Zašto? Pa i Dodik može na liste staviti 5 Bošnjaka i da oni prođu u NS RS,a to bi značilo, promatrajući broj mandata, da je SNSD vodeća bošnjačka stranka u RS-u. Dakle, stranke oko SDP-a definitivno imaju potporu i među Hrvatima, ali mnogo manju od HDZ-ova i njihovih satelita. Stoga, to je ignoriranje političke volje Hrvata i nije mi jasno kako netko misli graditi BiH sa Hrvatima, a ne poštuje političku volju tih istih Hrvata!!???

Neko će da su građani birali, ne zna se nacionalnost i itd., ali budimo realni, više-manje svi znamo da je većina Hrvata iz HDZ-ova. Ovo je čisti pokušaj poklapanja jednog naroda kroz izborni inženjering i korištenje superiorne pozicije u Ustavu od strane većinskog naroda. Mesarima je i ovako samo cilj dolazak na vlast. Tko ponudi više, njihovi su.

Dakle, ne radi se o zanemarivanju HDZ-ova, već o zanemarivanju jednog naroda. Radi se o opasnim igrama koje, po mom mišljenju, ne vode ka dobrom.

p.s. Netko je spomenuo Blaža Kraljevića. Kraljević je izvorni pravaš, a njihov programski cilj je Hrvatska do Drine. Kraljević je bio pripadnik ustaškog pokreta u inozemstvu i deklarirani fašista. On i njegovi istomišljenici su se na različite načine borili protiv bivšeg režime i sanjali ponovnu uspostavu NDH. Stoga, njega spominjati kao bh patriotu je presmješno. On je fašisa. Tko god na bilo koji način želi rehabilitaciju NDH, ne može ništa drugo ni biti.
Ako ćemo već pričati o osjećanjima i psihologiji kolektiviteta, onda se samo "sjeti" činjenice da upravo ta dva "J..o" HDZ-a "artikuliraju volju hrvatskog naroda u BiH". Drugim riječima, ono što osjeća Čović - osjećaju svi Hrvati...hmm, pitam se da li onda svi Hrvati u BiH ejakuliraju kada Čović nategne kakvu mladu? Glupa analogija? Vjerujte da nakon kolektivnog osjećanja i mišljenja, možemo onda rahat i o ovome pričati... :D
seln

#215 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by seln »

travnik wrote:
Banksy wrote:

Ovo je bit svega. Jednostavno, zloupotreba loše ustavne pozicije Hrvata radi dokopavanja većeg broja fotelja, a nikako pravljenje koalicije za dobro BiH. Čak štaviše, mislim da je ovo koalicija za nestabilnu BiH, a ne za europsku BiH.

Treba vodi računa kako će neke odluke odjeknuti u javnosti, kako će ih određene nacionalne ili druge grupe shvatiti. Ignoriranje toga samo produbljuje probleme u BiH i vodi ka bujanju nacionalizma.
Evo, ja se slazem s vama. Nek se SDP samoukine i prepusti BiH onima koje stanovnici zele, nacionalistima i lopovima.
Kazes da Hrvati nisu HDZ. Jesu, care, jesu...
ili kako objasnjavas da je toliko Hrvata glasalo za HDZ?
Oni koji ne glasaju za HDZ ocigledno nisu pravi Hrvati, jer se trazi da ih zastupaju "pravi Hrvati", sta god to znacilo.
madner

#216 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

Banksy wrote:
madner wrote:
Banksy wrote:
Prođoh kroz temu, ne vidim da si šta pametno i suvislo napisao. Zapravo nisi ništa napisao.
Ako imaš kakav odgovor, kakvo razmišljanje, podijeli ga s nama. Slobodno.
Rado, ako nam objasnis zasto si stavio znak jednakosti izmedju HDZ i Hrvatskog naroda, meni je sasvim jasno zasto Covic pokusava tako da se predstavi, ali mi nije jasno kako neko razuman moze tako razmisljat.
Jel to i ti vjerujes u autohotne predstavnike istih, negirajuci da su Lijanovici isti?
Lijanović je klovn, nećemo valjda o njemu ozbiljno.
HDZ je autohtoni predstavnik, koliko je i SDA, recimo. U daytonskoj državi tri naroda.

I opet, ne vidim tvoja razmišljanja i stavove. Imaš li ih uopšte?
Covjek je u Hercegovini napravio multietnicku partiju (uzima glasove sa ljeve i desne strane Mostara), ako je to klovn onda nam treba vise takvih.

HDZ je politicka partija i nista vise.

Moj stav je da ako covjek ne moze uvaziti razmisljanje nacionalista i klerofasista kao mjerodavno, niti se trebaju uzimati u obzir njihovi osjecaji dok se drugi pridrzavaju zakona koji su isti sklepali.
Kenan-sa

#217 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Kenan-sa »

Alfa_Ze wrote:
A kakve veze ima vlast u Federaciji sa Dodikom? to nije njegov problem,isto kao sto SDP I SDA ne mogu birati partnere u RS,tako nece ni on moci kad je u pitanju drzavni nivo! vlast formira onaj ko ima kapacitet,a HDZ je na dobrom putu da ga izgubi ! ova koalicija je odlicna za Federaciji,mozemo napraviti puno bolje drustvo bar u Federaciji,i to nam treba biti prioritet,kad tu formiramo vlast onda se treba fokusirati na drzavni nivo,sve ima svoju hijerarhiju!
popajic

#218 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by popajic »

seln wrote: Oni koji ne glasaju za HDZ ocigledno nisu pravi Hrvati, jer se trazi da ih zastupaju "pravi Hrvati", sta god to znacilo.
Prica se po carsiji da su osmislili novi lakmus papir za odredjivanje autenticnih Hrvata :D I Dodo ga vec upotrbljava :-)
Socijalista

#219 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

Drug Zlaya mene vazda slusa preko ovog foruma :D

Lagumdžija: Koalicija otvorena za HDZ1990 i Božu Ljubića

http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/lagum ... jubi%C4%87
nokia6170

#220 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by nokia6170 »

Socijalista wrote:Drug Zlaya mene vazda slusa preko ovog foruma :D

Eeeee, al nisu ni to pravi Rvati...mora biti HDZ bez ikakvih godista :D
Socijalista

#221 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

nokia6170 wrote:
Socijalista wrote:Drug Zlaya mene vazda slusa preko ovog foruma :D

Eeeee, al nisu ni to pravi Rvati...mora biti HDZ bez ikakvih godista :D
Ne bi im Bog dragi ugodio. :lol:
Pacifist

#222 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Pacifist »

Koalicija koja je naznačena u naslovu je nemoguća jer nema dovoljan "hrvatski legitimitet" (kako se popularno kaže). To bi bila vlast s kojom se bh. Hrvati ne bi mogli identificirati!

Ako neko misli da se nešto takvo može raditi u ovakvoj zemlji ili se pravi budala ili jest budala!
travnik

#223 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by travnik »

Nema pravih i krivih, velikih i malih Hrvata. To je pojednostavljivanje stvari i bijeg od istinskog problema kada se diskutira o ovoj materiji. Jednostavno se svodi na sljedeće da oni koji imaju najveću podršku građana BiH hrvatske nacionalnosti zastupaju građane BiH hrvatske nacionalnosti. Danas su to HDZ-ovi, sutra možda SDP, prekosutra HSS-NHI i itd. Meni nema veze koja je stranka ili stranke. Bitno je da uživa podršku. Osobno ne bih volio ni HDZ-ove, ni SDP, jer niti za jedne od njih nisam glasovao.

Sa druge strane, zahvaljujući Ustavima u BiH, da bi se formirala vlast, mora biti osigurana izborna volja Bošnjaka i Srba. Zbog toga se toliko priča o Hrvatima, jer jedino njihova izborna volja ne mora biti ispoštovana.Sada će neko reći glasuju građani i itd. itd., ali ipak dođe na ovo ranije rečeno. Ostalo je sve iskrivljivanje realnosti.
seln

#224 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by seln »

travnik wrote:Nema pravih i krivih, velikih i malih Hrvata. To je pojednostavljivanje stvari i bijeg od istinskog problema kada se diskutira o ovoj materiji. Jednostavno se svodi na sljedeće da oni koji imaju najveću podršku građana BiH hrvatske nacionalnosti zastupaju građane BiH hrvatske nacionalnosti. Danas su to HDZ-ovi, sutra možda SDP, prekosutra HSS-NHI i itd. Meni nema veze koja je stranka ili stranke. Bitno je da uživa podršku. Osobno ne bih volio ni HDZ-ove, ni SDP, jer niti za jedne od njih nisam glasovao.

Sa druge strane, zahvaljujući Ustavima u BiH, da bi se formirala vlast, mora biti osigurana izborna volja Bošnjaka i Srba. Zbog toga se toliko priča o Hrvatima, jer jedino njihova izborna volja ne mora biti ispoštovana.Sada će neko reći glasuju građani i itd. itd., ali ipak dođe na ovo ranije rečeno. Ostalo je sve iskrivljivanje realnosti.
Sve je to fino, ali...daj se odlucite jeste li manjina koja ima zagarantovane mandate ili ste konstitutivni narod, kojeg ima toliko koliko ga ima i koji kao branu protiv diskriminacije ima dom naroda.
stari grad Visegrad

#225 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by stari grad Visegrad »

SDP je ponudio HDZ 1990 koalicuju sad hoce, sad nece. Ali HDZ 1990 ne treba da ucjenjuje da hoce samo sa HDZ. To je glupost. Ako hoce, ako nece.
Last edited by stari grad Visegrad on 16/12/2010 15:57, edited 1 time in total.
Locked