a stvaro ne znam koji su razlozi da SDP povlaci svoje nacelnike Bihaca i N.G Sarajevo u Parlament????mostarac wrote:Na drzavnom nivou koalicijski partner je 99% SNSD i tu niko nece moci da bira, kao sto ni SNSD nece moci da bira ko ce da mu sjedi s druge strane.
Federacija je zanimljiva i vrlo lako moze da dodje u jednu delikatnu poziciju, a to je da SDP bude tas na vagi, tj. da se vlast ne moze formirati bez SDP-a, a da SDP ako hoce u vlast mora da ide u koaliciju sa SDA i HDZ.
Uglavnom SDP bi vrlo lako nakon izbora mogao kao izvjesni izborni pobjednik da dozivi nocnu moru, a to je da bude suocen sa izborom da mora u vlast sa SDA i HDZ ili da drzava bude blokirana. Ulazak sa SDA i HDZ u vlast bi istovremeno znacio i kraj SDP-a i na iducim izborima bi se pretvorili u stranku velicine BPS-a i ova drzava bi potonula za narednih 50 godina. Najgore po jedan narod je kad su mu politicka desavanja zanimljiva, a to ce se nama upravo desiti nakon izbora.
Plus mislim da veoma mnogo precjenjujete SBiH, jer to je stranka koja nakon ovih izbora ide na nivo 2-3 poslanika maksimalno u federalnom parlamentu. Mislim da su i oni svjesni svog kraja.
Kljuc za formiranje vlasti u FBiH drzace koalicija HDZ 1990 - HSP. Koliko oni povale HDZ tolika je mogucnost da odleti i SDA i HDZ s njima. Nazalost SDP ce morati u koaliciju sa crnima (HSP), jer to je jedini nacin formiranja vlasti, ako padnu SDA i HDZ, a sve su prilike da ce HDZ veoma pasti, a HSP biti boom ovih izbora.
Znaci SDP-u 4. oktobra tek slijede problemi ogromne prirode, a to je da ce biti suocen sa izborom izmedju pakla i dzehenema. Vidicemo sta ce bit.
@cyprus slazem se sa tobom da je fatalna greska SDP-a bila kandidovanje Zeljka Komsica za clana Predsjednistva BiH jer to je po meni bacen pod noge jedan ogromni biracki potencijal koji se mogao mnogo bolje iskoristiti, obzirom da funkcija clana Predsjednistva nema nikakvog stvarnog znacaja i uticaja, a da bi u federalnom parlamentu mogao o formiranju vlasti odluciti i jedan glas.
Sve ce zavisiti od toga koliko SDP bude u stanju da mobilise ljude da izadju na izbore, a predvidjam da ce biti u stanju da izvede jedan veliki broj, jer sve je manje i manje glasova koji govore da nece izaci na izbore i da su svi isti. Narodu je dosla voda do grla i svima je vise svega dosta. To je SDP-ova sansa. SDP ce sigurno pobjediti na izborima, ali za pravu pobjedu mu treba nesto vise, a to je da pobjedi rezultatom kakvom se ni sam SDP nije nadao. Zato ce u sljedeca dva mjeseca ljudi u SDP-u morati potegnuti toliko, koliko svi ostali zajedno.
ovo ce biti najnapetiji izbori do sada a tu je i neizostavni Utemeljitelj