FBiH, ambasador Moon i mi

Skijaš

#26 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

jefferson wrote: :thumbup:
Shvataš li da je to tvoje "thumbs up" za Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu ? Možda nije namjerno, ali neznanje nije opravdanje.
palermo

#27 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by palermo »

Canton wrote:Ne volim likovno na politickim temama, ali evo i moj prijedlog.

Image
Pa suštinski si nacrtao treći entitet.

Al nije to ni bitno, svako crtanje karata na ovim prostorima, posebno u sadašnjoj situaciji, nije dobar put, štaviše rekao bih loš je put. Umjesto crtanja karata bilo bi mnogo korisnije popričati o nadležnostkima kantona, opština, napraviti institutcionalnu reformu uprave. Ovo je samo, koliko god nama bila zabavno crtanje, put u nove sukobe.

I moram reći da sam vrlo iznenađen da ova inicijativa potiče od Skijaša. Uključivanje građana u politički život ne podrazumjeva samo crtanje karata.
jefferson

#28 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by jefferson »

Skijaš wrote:
Shvataš li da je to tvoje "thumbs up" za Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu ? Možda nije namjerno, ali neznanje nije opravdanje.
Onda se kani price oko stednje i pojednostavljenja, jer sve dok brojimo krvna zrnca nista nema od toga.
Da, to bi bio vecinski hrvatski kanton, kao sto bi bili sarajevski iz zenicki i tuzlanski i bihacki vecinski muslimanski.
I naravno, da se taj kanon nece mozda tek tako pretvoriti u entitet?
Jedino rjesenje za BiH je da se SVI djelovi drzave prvo koliko toliko ekonomski ujednace.
Evo ja imam prijedlog konkretan.
Sto EP, BH Telecom i slicne institucije moraju biti u Sarajevu?
Sto se ne bi to fino raspodjelilo po kantonalnim centrima pa da i ostali dio drzave vidi neke fajde od tih poreza na profit i plata!
Kada izjednacis ekonomski velike gradove i druge stvari ce biti lakse rjesiti jer puna usta i dzepovi su daleko spremniji na kompromis!
Canton

#29 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

palermo wrote:
Canton wrote:Ne volim likovno na politickim temama, ali evo i moj prijedlog.

Image
Pa suštinski si nacrtao treći entitet.

Al nije to ni bitno, svako crtanje karata na ovim prostorima, posebno u sadašnjoj situaciji, nije dobar put, štaviše rekao bih loš je put. Umjesto crtanja karata bilo bi mnogo korisnije popričati o nadležnostkima kantona, opština, napraviti institutcionalnu reformu uprave. Ovo je samo, koliko god nama bila zabavno crtanje, put u nove sukobe.

I moram reći da sam vrlo iznenađen da ova inicijativa potiče od Skijaša. Uključivanje građana u politički život ne podrazumjeva samo crtanje karata.
Sustinski nisam, slikovno mozda jesam, jer lici, ali nije.
Karte trebaju biti zadnje na rasporedu. Medjutim postavljac teme je postavio svoje i trazio i nase misljenje
pa sam postavio ovo da doprinesem raspravi.
Skijaš

#30 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

palermo wrote:I moram reći da sam vrlo iznenađen da ova inicijativa potiče od Skijaša. Uključivanje građana u politički život ne podrazumjeva samo crtanje karata.
Broj kantona će se smanjivati. Ne bi valjalo da to nekog uhvati na spavanju kao odluka Ustavnog suda za Mostar, pa da poslije bude kuku-lele. Naravno da se ono što ti ili ja nacrtamo neće razmatrati, ali tu tematiku treba pratiti jer se nju, htio ti to ili ne, otvara. Smanjiš broj kantona za pola, to ti je šezdeset ministarstava. A kada Zlaji dođe do guše, prodaće i Mostar i tebe i pola države samo da nekako smanjivanjem administracije pokrpi rupe i sačuva vlast.
Skijaš

#31 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

jefferson wrote:
Skijaš wrote:
Onda se kani price oko stednje i pojednostavljenja, jer sve dok brojimo krvna zrnca nista nema od toga.
Još jednom, broj kantona će se smanjivati, a ovdje se krv lilo kako bi osujetili pokušaj secesije. To su dvije bitne stavke koje moraju biti ubačene u kalkulaciju. I ko kaže da "nema ništa od toga" ? Ti ? Broj kantona će se smanjivati htio ti to ili ne a naše je da ne dozvolimo da to HDZ bratija iskoristi kao međukorak ka stvaranju Trećeg.
Skijaš

#32 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

Canton wrote:
palermo wrote: Pa suštinski si nacrtao treći entitet.
If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck ...
palermo

#33 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by palermo »

Skijaš wrote:
palermo wrote:I moram reći da sam vrlo iznenađen da ova inicijativa potiče od Skijaša. Uključivanje građana u politički život ne podrazumjeva samo crtanje karata.
Broj kantona će se smanjivati. Ne bi valjalo da to nekog uhvati na spavanju kao odluka Ustavnog suda za Mostar, pa da poslije bude kuku-lele. Naravno da se ono što ti ili ja nacrtamo neće razmatrati, ali tu tematiku treba pratiti jer se nju, htio ti to ili ne, otvara. Smanjiš broj kantona za pola, to ti je šezdeset ministarstava. A kada Zlaji dođe do guše, prodaće i Mostar i tebe i pola države samo da nekako smanjivanjem administracije pokrpi rupe i sačuva vlast.
Apsolutno se ne slažem sa tim. Broj Kantona će se možda smanjivati, možda neće, to je samo jedan mogući put (na koji si ti, by the way već pristao) . Postoje i druge opcije u igri, i druga rješenja ,sasvim validna.Smanjivanjem broja Kantona nijedan problem se neće riješiti (posebno ne, skupa administracija) nego će naprotiv se generirati novi problem. Ne samo etnički, nego i ekonomski, jačat će se podjele kako unutar države, tako i unutar samih Kantona. Stvorit će se u pravom smislu mini kneževine, kojima ti sada daješ i alat i resurse da svoje kako etnokratske, tako i partiokratske snove ostvaruju.

Ako će me Zlaja prodati, onda ću ratovati protiv njega, ali eventualna mogućnost prodaje od Zlaje ili bilokoga drugog sasvim sigurno nije dobar argument da se priključim crtanju karata za koje unaprijed znam da ne može dobro donijeti.
jefferson

#34 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by jefferson »

Još jednom, broj kantona će se smanjivati, a ovdje se krv lilo kako bi osujetili pokušaj secesije. To su dvije bitne stavke koje moraju biti ubačene u kalkulaciju. I ko kaže da "nema ništa od toga" ? Ti ? Broj kantona će se smanjivati htio ti to ili ne a naše je da ne dozvolimo da to HDZ bratija iskoristi kao međukorak ka stvaranju Trećeg.
E pa onda ce stanje biti ovako, jer nema nista bez kompromisa.
Ne kontam kako c HDZ bratija pristati na sve vecinske muslimanske kantone a onda reci: e nas moze biti mejsovit?
Sto se tice prolijevanja krvi, da, ali jednoms e mora poceti micati od prolijevanja krvi inace ce za 100 godina ljudi dole pricati o tom prolijevanju i kantonima i RS-u. Tada negdje ce vec i Sjeverna Koreja imati veci standard od BiH!
Canton

#35 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Canton wrote:
palermo wrote: Pa suštinski si nacrtao treći entitet.
Mostar je oduvijek bio centar za (gotovo) sve opstine koje sam pripojio tom kantonu
Tuzla, Zenica, Bihac i Sarajevo isto tako.

Konacni cilj treba biti kantonizacija citave BiH.
Skijaš

#36 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

palermo wrote:
Skijaš wrote:
Apsolutno se ne slažem sa tim. Broj Kantona će se možda smanjivati, možda neće, to je samo jedan mogući put (na koji si ti, by the way već pristao) .
Spavaš prijatelju, a to ne valja

"Jedino nas ekonomska neodrživost može natjerati da i politički počnemo drukčije misliti"
http://www.tip.ba/2012/01/23/niksic-uki ... iliona-km/

I Amerikanci znaju da je ovo finansijski neodrživo, zato pokušaj da se dođe do konstruktivnog rješenja.
Skijaš

#37 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

jefferson wrote:
E pa onda ce stanje biti ovako, jer nema nista bez kompromisa.
Šta ako nemaš pare da to finansiraš ? Kao što nemaš.
Ne kontam kako c HDZ bratija pristati na sve vecinske muslimanske kantone a onda reci: e nas moze biti mejsovit?
Ako govoriš o karti koju sam nacrtao, jedan bi bio mješovit (Travnik-Livno), ostali bi imali demografsku prednost jednog ili drugog naroda.
Sto se tice prolijevanja krvi, da, ali jednoms e mora poceti micati od prolijevanja krvi inace ce za 100 godina ljudi dole pricati o tom prolijevanju i kantonima i RS-u. Tada negdje ce vec i Sjeverna Koreja imati veci standard od BiH!
Slažem se. Ali ovdje imamo konkretan problem koji ne nestaje kad zatvoriš oči. U Mostaru se pucalo na gradsku vijećnicu, a sličnih primjera ima širom države. Ovdje rat još traje.
jefferson

#38 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by jefferson »

U mostarus e pucalo na vjecnicu jer to odgovara ne samo HDZ-u nego svim politickim strankama u BiH pa i SDP-u!
Sve dok s eprica o entitetima i pucanju politicari ne moraju brinuti o tome da nesto konkretno urade jer bi se tada ispostavilo koliko ne znaju ustvari.
Canton

#39 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Zar ce i ova tema krenuti u pravcu, ko je na koga pucao i kome to odgovara?
Skijaš

#40 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Canton wrote:
Mostar je oduvijek bio centar za (gotovo) sve opstine koje sam pripojio tom kantonu
Tuzla, Zenica, Bihac i Sarajevo isto tako.

Konacni cilj treba biti kantonizacija citave BiH.
Livno je u Bosni i treba biti vezano za Travnik. A što se tiče "konačnog cilja", neka hvala, bolje vrabac u ruci.
palermo

#41 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by palermo »

Skijaš wrote:

"Jedino nas ekonomska neodrživost može natjerati da i politički počnemo drukčije misliti"

I Amerikanci znaju da je ovo finansijski neodrživo, zato pokušaj da se dođe do konstruktivnog rješenja.
Bilo je više topica na temu eventualnog smanjenja kantona i tu sam izrazio svoje mišljenje.

Apsolutno se ne želim priključiti crtanju karata, i uvjeren sam da svojim odbijanjem činim najkonstruktivniji mogući korak.
Skijaš

#42 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

jefferson wrote:U mostarus e pucalo na vjecnicu jer to odgovara ne samo HDZ-u nego svim politickim strankama u BiH pa i SDP-u!
Sve dok s eprica o entitetima i pucanju politicari ne moraju brinuti o tome da nesto konkretno urade jer bi se tada ispostavilo koliko ne znaju ustvari.
Recimo da si u pravu. Kakve to veze ima s potrebom da rješenja trebamo tražiti u otklonu od monoetničkih velekantona ? Nije bitno ko je kriv za polarizaciju, bitno je da se u takvoj atmosferi ne smije stvarati preduslov za treći entitet.
Skijaš

#43 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

palermo wrote:
Skijaš wrote:

Bilo je više topica na temu eventualnog smanjenja kantona i tu sam izrazio svoje mišljenje.

Apsolutno se ne želim priključiti crtanju karata, i uvjeren sam da svojim odbijanjem činim najkonstruktivniji mogući korak.
Pa dobro, nisu Imamović i Moon spominjali crtanje karata nego generalno sva rješenja koja bi doprinijela funkcionalnosti FBiH. Moj problem je što uvijek nešto kalkulišem i "varijantišem" šest mjeseci unaprijed, pa sam eto i nacrtao kartu.
Last edited by Skijaš on 28/03/2012 00:12, edited 1 time in total.
Canton

#44 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Livno je u Bosni i treba biti vezano za Travnik. A što se tiče "konačnog cilja", neka hvala, bolje vrabac u ruci.
Livno treba biti vezano za Mostar. Iz vise razloga, ekonomski, geografski pa i etnicki. Ne mozes napraviti 4-5 Bosnjackih kantona, iako sam siguran da HDZovci nebi ni na ovo pristali.
ALi treba lobirati kod amerikanaca.
Skijaš

#45 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Livno treba biti vezano za Mostar. Iz vise razloga, ekonomski, geografski pa i etnicki.
OK, ne slažem se jer ja u tom vidim klicu trećeg entiteta. Ali bože moj, svi imamo pravo na mišljenje.
Canton

#46 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Skijaš wrote:
jefferson wrote:U mostarus e pucalo na vjecnicu jer to odgovara ne samo HDZ-u nego svim politickim strankama u BiH pa i SDP-u!
Recimo da si u pravu. Kakve to veze ima s potrebom da rješenja trebamo tražiti u otklonu od monoetničkih velekantona ? Nije bitno ko je kriv za polarizaciju, bitno je da se u takvoj atmosferi ne smije stvarati preduslov za treći entitet.
a zasto to? Ne treba na silu praviti multietnicke kantone, kao sto na silu ne treba praviti monoetnicke.
Eto Svicarska pociva na monoetnickim kantonima pa sta joj fali. Pogledaj belgiju, britaniju, spaniju itd...

Mi trebamo traziti rjesenje koje
1. ...mozemo finansirati
2. ...ce biti funkcionalno
3. ... nece "poklopiti" nijedan narod

vec smo ugurali Orasje i Odzak u vecinski bosnjacki kanton, previse bi bilo i Livno i Kupres.
Canton

#47 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Canton wrote:
Skijaš wrote:
Livno treba biti vezano za Mostar. Iz vise razloga, ekonomski, geografski pa i etnicki.
OK, ne slažem se jer ja u tom vidim klicu trećeg entiteta. Ali bože moj, svi imamo pravo na mišljenje.
Hajde da sacekamo nekog legitimnog na forumu da vidimo kakve on klice vidi.
Ja ne vidim klicu treceg entiteta, prvo zbog nadleznosti kantona koje su odredjene ustavom, zatim i njegovim sastavom i na kraju ne vidim Kresevo, Kiseljak, Vitez te Zepce i Usoru.
Dakle 200 000 Hrvata ostaje izvan klice. Mislim da se niko nebi usudio bez njih proglasavati entitet.
Skijaš

#48 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
a zasto to?
Zato što postojanje monoetničkih administrativnih jedinica kod nas podstiče separatizam i hrani diskriminaciju.
Canton

#49 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Canton »

Skijaš wrote: Zato što postojanje monoetničkih administrativnih jedinica kod nas podstiče separatizam i hrani diskriminaciju.
Nista onda da udamo ZHK i ZDK, posavski i USK...?'

Diskriminacija i separatizam se mogu rijesiti zakonskim i ustavnim odredbama.
Baskija godinama ima separatiskicke teznje, pa? Spanija opet zivi

Nama treba rjesenje koje ce koliko toliko zadovoljiti sve naroda, rjesenje koje ce biti funkcionalno po obavljanju posla i rjesenje koje cemo moci finansirati.
Skijaš

#50 Re: FBiH, ambasador Moon i mi

Post by Skijaš »

Canton wrote:Nama treba rjesenje koje ce koliko toliko zadovoljiti sve naroda, rjesenje koje ce biti funkcionalno po obavljanju posla i rjesenje koje cemo moci finansirati.
Slažem se. Možda moj prijedlog eventualnog smanjivanja broja kantona ne ispunjava te uslove, ali za tvoj sam siguran da ne ispunjava.
Post Reply